geschiedenis van stationswijk van Waregem Met de Statievrienden willen we de geschiedenis van de Statiewijk in Waregem in kaart brengen. We doen hierbij een oproep om ons hierbij te helpen. Uw informatie, foto's en anekdoten zijn welkom...
07-08-2016
Waregem krijgt twee gloednieuwe sporen
Infrabel informeerde gisterenmorgen de pers over de spoorvernieuwingswerken in Waregem met een bezoek aan de werf. Op het ogenblik zijn zowel de spooruitbraak als de nivellering en de nieuwe spooraanleg te zien. Waregem krijgt in twee zomerweekends twee gloednieuwe sporen. Infrabel vernieuwt bijna 2 km sporen aan het station van Waregem zonder hinder voor reizigers Het is een investering in veiligheid en stiptheid op de spoorlijn Gent Kortrijk.
Charlotte Verbeke, woordvoerster Infrabel Corporate & Public Affairs : Deze maand wordt er hard gewerkt in en rond het station van Waregem. Beide sporen, die aan het einde van hun levensduur zitten, worden vernieuwd over een afstand van 1750m en dat in twee weekends. De werken volgen een minutieuze planning. Met verschillende werktreinen, kranen en een vijftigtal arbeiders is Infrabel gedurende twee weekends aan de slag.
Zoals eerder al aangekondigd plaatst Infrabel deze zomer in twee weekends (vrijdagochtend 5 tot zondagavond 7 augustus en vrijdagavond 12 tot maandagavond 15 augustus) twee gloednieuwe sporen in en rond het station van Waregem over een afstand van 1750 m, op de spoorlijn tussen Gent en Kortrijk en dit zonder hinder voor reizigers. Deze investering van 1.350.000 is goed voor de veiligheid en de stiptheid van het treinverkeer.
Afbraak oud spoor en aanleg nieuw spoor
De werken gaan gefaseerd door: Het afgelopen weekend werd het spoor 2 (richting Gent) vernieuwd, in het volgend weekend komt spoor 1 (richting Kortrijk) aan de beurt. Telkens wordt eerst het bestaande spoor uitgebroken, om daarna het nieuwe spoor aan te leggen. Er wordt dag en nacht gewerkt om de spoorvernieuwing te realiseren en het treinverkeer na het weekend veilig te laten rijden. Deze werken hebben tijdens beide weekends bovendien geen impact op het treinverkeer, gezien de treinen lokaal omgeleid worden via het eerder vernieuwd spoor 3.
De oude sporen hadden na 37 jaar hun dienst bewezen. Ze dateerden nog van de grote omwenteling van eind de jaren 70 bij de elektrificatie van de spoorlijn, toen de lijn ondermeer ook werd opgehoogd om gelijkvloerse overwegen te voorkomen en er een nieuw station kwam in Waregem. Omdat de reizigers geen hinder mochten ondervinden tijdens de drukke zomervakantie, werken 50 arbeiders gedurende twee weekends drie dagen lang dag en nacht om bijna twee kilometer spoor te vernieuwen.
We bewonderen de snelheid van de uitvoering van de werken. Alles volgt heel snel op elkaar : Rails en dwarsliggers verwijderen, overtollige steentjes aan de kant leggen, keien nivelleren, nieuwe dwarsliggers en rails leggen en de klus is geklaard. Projectleider David Van Hoey legt uit : "We zijn vrijdagmorgen gestart met het uitbreken van de rails en houten dwarsliggers. Daarna kwam een kraan langs om de overtollige keien aan de kant te leggen en een volgende machine nivelleerde de keien. Een volgende speciale kraan legde vervolgens nieuwe betonnen dwarsliggers per vijf netjes achter elkaar. Tot slot volgde een kraan die de rails weer op hun plaats legde."
Infrabel is de naamloze vennootschap van publiek recht, verantwoordelijk voor het beheer, onderhoud, vernieuwing en ontwikkeling van het Belgische spoorwegennet. Het bedrijf is ook verantwoordelijk voor de toekenning van de rijpaden aan alle Belgische en buitenlandse operatoren. De specifieke structuur van de aandeelhouders van Infrabel waarborgt een volledige onafhankelijkheid. Infrabel werd op 1 januari 2005 opgericht na de splitsing van de Belgische spoorwegen. De onderneming stelt vandaag zon 12.000 personen te werk en realiseert een omzet van ongeveer 1,2 miljard euro (2014).