geschiedenis van stationswijk van Waregem Met de Statievrienden willen we de geschiedenis van de Statiewijk in Waregem in kaart brengen. We doen hierbij een oproep om ons hierbij te helpen. Uw informatie, foto's en anekdoten zijn welkom...
02-06-2016
De weg naar Werkplus
De gebouwen van Werkplus-Veloods zijn gelegen in het lokaal bedrijventerrein Waregem-Transvaal, Windhoek 17. U bereikt Werkplus via de Vijfseweg (N357), die loopt van het viaduct aan het station te Waregem tot aan het kruispunt aan de Posterij met de Gentseweg N43. Ter hoogte van de apotheek TJollyn (nr 54) neemt u de zijweg, die ook nog Vijfseweg noemt. Op het einde van deze zijweg van de Vijfseweg naar het bedrijvencentrum Transvaal neemt u rechts de weg Windhoek en op het einde vindt u op de hoek de nieuwe gebouwen van Werkplus, de uitvalsbasis van de verschillende activiteiten tijdens de driedaagse van de Statievrienden.
Historische expositie Statiewijk krijgt stilaan vorm
In het weekend van 10-12 juni vindt in de gebouwen van Werkplus, in de site Transvaal, de driedaagse plaats De trein zal driemaal fluiten. Eén van de belangrijkste doelstellingen van de organiserende Statievrienden bestaat erin de historische gegevens en de honderden fotos die ons werden bezorgd, te tonen aan de bezoekers die daar interesse voor hebben. We struinden door tal van NMBS-magazijnen in een poging om 177 jaar spoorgeschiedenis samen te proppen in één ruimte, vertellen de architecten-van-dienst Marc Feys en Winoc Van Thuyne.
De inhoud van de tentoonstelling moet vooral een retro-perspectief karakter hebben, opent Winoc. Eén van de belichte punten is de ontwikkeling van het spoorwegnet in Vlaanderen als transportmodule en ook als mogelijkheid om vanuit het hinterland één of meerdere dagen aan zee te kunnen doorbrengen. De auto was toen maar aan enkelen toebedeeld. In Wallonië was de spoorweg aanvankelijk vooral een tool voor de industrie (staalfabrieken, machinebouw, bosbouw). We staan ook stil bij de aanleg van spoorwegen, de bouw van de Waregemse stations en de uitrusting ervan, net als van de overweg-wachtershuisjes.
De Statievrienden richten ondermeer de aandacht naar het stoomtijdperk, van de eerste locomotief in 1835 tot de laatste in de jaren 60. Vooral de werking ervan en de evolutie naar snelheid en macht, maakten indruk. Zo tonen we een unieke kopie van een stoomlocomotief type 1, die op de lijn van Kortrijk naar Brussel reed; een beest van meer dan 200 ton, dat een snelheid van 140 km/h haalde met een vermogen van 3200 pk. De eerste stoomlocomotief had een vermogen van amper 20 pk. We geven een overzicht van alle types die de lijn 75 aandeden.
Aan de hand van oude kaarten (anno 1842) wordt de planning getoond van de lijn 75 en van de spoorlijn 66 A tussen Ingelmunster en Anzegem. We bewonderen het eerste echte stationsplan (1868) en tekenden zelf een liggingsplan van de sporen en gebouwen in het station Waregem midden de voorgaande eeuw (jaren 50-60), dat vooral het economische belang van Waregem aantoont. Voor het eerst wordt ook een schets getoond van Waregems eerste station, anno 1839. Verder exposeren we talrijke gebruikte koperen voorwerpen, kledij, affiches, enz die we vonden bij cheminots en in oude stapelplaatsen. We staan tenslotte ook even stil bij het eco-sociale belang van het station op vandaag en de ontwikkelingen en mogelijkheden naar de toekomst toe. Aan de wall of fame komen een vijftigtal fotos van Waregemse medewerkers van de Spoorwegen in de loop der jaren.
VTI
Ook het Waregemse VTI werkt volop mee aan de historische tentoonstelling die de werkgroep opzet. Alle afdelingen leveren een bijdrage door een miniatuur van een trein na te bouwen, vertelt directeur Philip Demuynck. De afdeling hout zorgt voor een 3D-tekening van het eerste Waregemse station en voor een tweetal houten treinen. De afdeling mechanica ontwerpt ook twee treinen. Een samenwerking tussen de afdeling mechanica, die hier het voortouw neemt, en de afdeling hout en elektriciteit bouwt eveneens een grote ouderwetse locomotief, waarin kinderen zelfs plaats zullen kunnen nemen. We pikken graag in op dit leuke initiatief van De Statievrienden omdat we trots zijn op de creativiteit van onze leerlingen, die uiteraard graag eens naar buiten komen met hun realisaties. De architecten van de expo Marc Feys en Winoc Van Thuyne zijn uiteraard heel blij met de inzet van het VTI. Het VTI toont hiermee aan dat ze zich betrokken voelt bij de maatschappij waarin ze dagelijks leeft. De spoorweg loopt in Waregem trouwens door het Gaverke, de wijk waarin het VTI gevestigd is.
Zeer belangrijk voor de expo is de verzameling unieke fotos uit de koekendoos van Herman De Clerck. De huidige (en vroegere) bewoners van de Statiewijk werkten nl. heel graag mee aan het tot stand komen van dit foto-archief. Ook tijdens de expo kunnen ze, aan de hand van het plan van de gebouwen in de Statiewijk toelichtingen verstrekken aan de leden van de heemkring over de historiek van sommige plaatsen en de (vroegere) bewoners ervan. Dit moet zeker uitgroeien tot een interactief gebeuren.
Een woord van dank past alleszins aan het adres van het Waregemse VTI, dat volop meebouwde aan deze merkwaardige expo, besluiten De Statievrienden. Ook de talrijke Waregemse firmas en de 40 ereleden en m(p)eters die ons steunden, zijn we zeer dankbaar. Verder tonen we tal van maquettes, minitreinen van Ervé Moerman en een unieke powerpoint van Hermey: de historiek van het Waregemse station in 1000 seconden. We danken de stad Waregem en Wim Declercq van Isodec voor hun medewerking bij het aankleden van deze expo. De Statievrienden hopen hiermee een kleine bijdrage te hebben geleverd tot het herbeleven van het rijke, maar dikwijls vergeten spoorwegen-erfgoed in het Waregemse.
Voor de driedaagse De trein zal driemaal fluiten tijdens het weekend van 10 tot 12 juni vonden we een partner in Werkplus, dat vorig jaar zijn nieuwe gebouwen in gebruik nam in de site Transvaal, Windhoek 17. Benevens ons veelzijdig historisch evenement wordt de driedaagse ook dé ideale gelegenheid voor tal van Waregemnaars om eens nader kennis te maken met de prachtige accommodatie waarover de diensten van Werkplus sinds kort beschikken.
Hoe werkplus bereiken ?
U bereikt Werkplus via de zijweg van de Vijfseweg aan apotheek T Jollyn. Op het einde van deze zijweg van de Vijfseweg naar het bedrijvencentrum Transvaal neemt u rechts de weg Windhoek en op het einde vindt u op de hoek de nieuwe gebouwen van Werkplus, de uitvalsbasis van de verschillende activiteiten tijdens de driedaagse van de Statievrienden.
Werkplus is actief in de sociale economie en dit al van in het begin van de jaren 90. Werkplus is de naam van zowel een Maatwerkbedrijf als een Lokaal Diensteneconomiebedrijf binnen Waregem. Beide bedrijven, actief binnen de sociale economie, proberen een economische activiteit te rijmen met opleiding en tewerkstelling van langdurig werkelozen, stelt directeur Sylvie Van de Putte. Of zoals de Vlaamse Overheid het graag verwoordt: Wij proberen te zorgen voor 'doorstroom' van langdurig werkelozen richting Normaal Economisch Circuit. We stellen mensen te werk die om één of andere reden een grotere afstand hebben tot de reguliere economie. Momenteel werken er bij Werkplus zon 60 personen en dit in één van de vier domeinen: Strijk-Fiets-Klus-Groen
Onze activiteiten bundelen zich rond 4 economische activiteiten: 'Strijkijzer', onze oudste en wellicht meest gekende afdeling, is een strijkatelier waar je terecht kunt met je strijkwerk, zowel met dienstencheques, als op factuur. Ze verzorgen er uw retouches en ze zijn er ook een depot voor al uw nieuwkuis. Klantentevredenheid is onze grootste troef . Binnen 'Veloods' monteren, herstellen, verhuren en verkopen we fietsen. Je kan daarvoor terecht in onze winkel of in het Fietspunt in het station van Waregem. Onze Klus- en Groenopdrachten voeren we uit voor zowel particulieren, bedrijven als openbare besturen. We ruimen zwerfvuil, onderhouden groenzones, tuinen, voeren kleine klussen uit in huis, helpen verhuizen, ... Bij mensen uit de doelgroep komen we ook langs om hun tuin mee te onderhouden. Voor diezelfde openbare besturen en voor het regionaal verhuurkantoor voeren we allerlei kleine klussen uit. En geregeld kom je ons ook onderweg tegen tijdens een bedeling voor de Stad Waregem. Wij zorgen er ondermeer voor dat de Sprong keer op keer op tijd in uw brievenbus geraakt. Mocht je zelf ook eens een bedeling willen organiseren, aarzel niet om ons te contacteren. We staan open voor al uw vragen via info@werkplus.be
Werkplus werkt ook graag mee aan het weekend van de Statiewijk. We stellen onze gebouwen ter beschikking voor de tentoonstelling en voor het hele feestweekend. Daarnaast willen we ook onze diensten voorstellen aan het grote publiek. Bij Werkplus kan je, zolang de voorraad strekt, gratis een fiets ontlenen om deel te nemen aan de fietstocht doorheen de statiewijk. Naast gewone stadsfietsen hebben we ook elektrische fietsen en tandemfietsen. Je mailt voor 10 juni naar veloods@werkplus.be. Je kan de fiets ophalen op zaterdag van 9u tot 12u en van 13u30 tot 17u30.