geschiedenis van stationswijk van Waregem Met de Statievrienden willen we de geschiedenis van de Statiewijk in Waregem in kaart brengen. We doen hierbij een oproep om ons hierbij te helpen. Uw informatie, foto's en anekdoten zijn welkom...
10-12-2019
47e Jaarboek van Waregemse Geschied- en Heemkundige Kring
Op dinsdag 17 december 2019 om 20 u. verschijnt het 47e jaarboek van de Waregemse Geschied- en Heemkundige Kring De Gaverstreke. Bij de traditionele voorstelling in het Cultuurcentrum De Schakel brengt Luther Zevenbergen zijn voordracht over de Armoede binnen de Waregemse gemeenschap anno 1554-1569. Hij belicht de sociale toestand in de 16de eeuw en hoe men zich toen om de armen bekommerde. Het is ook één van de bijdragen in het nieuwe jaarboek.
In het nieuwe jaarboek hebben de Statievrienden opnieuw een sterke inbreng. Hendrik Ghistelinck brengt het boeiende verhaal van het bedrijf Renson, dat na 110 jaar nog springlevend is en in februari nog verkozen werd als Trends Gazellen Ambassadeur van West-Vlaanderen in de categorie grote bedrijven. Omstreeks 1909 ging stichter Polydore Renson al van start in de Holstraat met de Werkhuizen Renson, waar bouwbeslag werd gemaakt voor ramen en deuren. De Eerste Wereldoorlog maakte echter abrupt een einde aan deze productie. Polydore Renson was een merkwaardig figuur. Hij kwam als wees aan in Waregem en vond als vakbekwame mecanicien hier zonder problemen zijn weg. Hij was sociaal bewogen en werd hier ook erevoorzitter van de vrijwillige brandweer en medestichter-voorzitter van de Maatschappij voor Onderling Bijstand Een voor Allen, gesticht op 15 mei 1892 door de Gilderaad.
Zonen Georges en Gustave volgden Polydore op in het bedrijf en konden tijdens WO I uitwijken naar Engeland, waar ze de familie van Leon Bekaert leerden kennen. Daar wordt het fundament gelegd voor de definitieve start van de Werkhuizen Renson als NV op 25 november 1919. De familie Bekaert investeerde mee en nog andere Waregemse families konden participeren. Midden de twintigste eeuw stuurden de broers Jan en Louis (derde generatie) het bedrijf in een nieuwe richting met de overgang van staal naar de legering Aluminium als basisgrondstof. Een eigenschap die bij de Rensons van generatie op generatie wordt doorgegeven is de innovatie. In 1960 verhuisde het bedrijf naar nieuwe gebouwen langs de Flanders Fieldweg. Huidig bedrijfsleider Paul Renson ging in 1982 van start en verkende internationale markten met voortdurend geoptimaliseerde en nieuwe producten.
Andere bijdrage komt van Bernard Vandenbussche met een historische wandeling langs de Dompelbeek. De beek haalt zijn benaming van de uitgestrekte kouters op Eertbrugge, De Dompels. Ze zijn gelegen tegen de noordoostelijke grens van Waregem. De Dompelbeek loopt tussen de Kruishoutemseweg en de Gentse Heirweg en is voor het eerst zichtbaar in de Grasdreef. Het traject tussen de Grasdreef en de monding van de Dompelbeek in de Gaverbeek is ongeveer 4,5 km. Op de historische kaart uit de 18e eeuw wordt de beek opeenvolgend vermeld als de Heinschaertbeek, de Dompelbeek en de Messembeek. De hofstede Keteelsacker (familie Dewitte), gelegen Gentse Heerweg 78, droeg lange tijd het opschrift Goed Ter Dompele.
De appartementsgebouwen Ter Dompel (1975) en Ter Beke (1978) op het Torenhof verwijzen naar de Dompelbeek, die in de onmiddellijke omgeving loopt. Door de aanleg van de sociale woonwijk Torenhof werd de loop van de Dompelbeek enigszins verlegd, rechts van de Oosterlaan. Voorbij de Zultseweg maakt de beek een bocht naar rechts, dwars door de Lentedreef en loopt verder onder de spoorlijn 75 Gent-Kortrijk. De wandeling zelf gaat richting Goed te Messem (Goed Ter Bauwede) en verder onder de spoorweg aan Den Donder. We komen aan de Slekkeput en de beek loopt daar verder evenwijdig met de oude spoorlijn 66 A (Anzegem-Waregem-Ingelmunster). Dichtbij de Meersstraat in Zulte mondt de Dompelbeek, die daar al Meersbeek wordt genoemd, uit in de Gaverbeek. Hier ligt op de linkeroever van de Gaverbeek de Valleimozaiek en een nieuw geboortebos naast de oude spoorwegberm en de uitrit van de parking van het ziekenhuis OLV van Lourdes.
Een derde bijdrage uit de schoot van de Statievrienden is het verhaal over de Waregemse fusie in 1977, opgezocht door Bernard Delange. Hij herinnert vooraf nog aan fusievoorstellen tijdens de Hollandse tijd, het dossier grenswijziging in Vijve uit 1967. Het eigenlijke fusiedossier start in 1972 met het plan Costard, waarin Waregem een fusie werd voorgesteld met Deerlijk en Vichte en Desselgem een andere entiteit zou vormen met Beveren-Leie, Bavikhove, Ooigem, Hulste en Wielsbeke. Er volgden twee raadplegingen van de gemeenteraden in december 1973 en najaar 1974.
Waregem adviseerde om fusie niet te beperken tot arrondissementele- (Leie) en provinciale grenzen om de poorten te openen voor St.-Baafs-Vijve en Wakken enigszins en Zulte anderzijds. Lang hield het plan stand in het arrondissement om grote fusies door te voeren rond de gemeenten Waregem, Avelgem, Kortrijk en Menen. In de zomer 1974 maakte toenmalig minister van binnenlandse zaken Joseph Michel een opening voor Wevelgem, waarna het plan van grote fusies als kaartenhuisje uit elkaar viel. Adviezen in Deerlijk en Anzegem waren volledig afwijzend voor fusie met Waregem. Desselgem en Beveren-Leie wilden enkel fusie met elkaar, maar als fusie met Deerlijk Vichte werd voorgesteld gaf Desselgem toch de voorkeur aan Waregem. Sint-Eloois-Vijve was van bij aanvang volledig afkerig van welke fusie ook en zou zelfs na de parlementaire goedkeuring nog maanden betogen en actie voeren.
Een andere bijdrage gaat over de familie van het erfgoed Ter Bauwede (Te Messem) op de stationswijk in Waregem. De bijdrage van Andre Braet geeft ons antwoorden over Joos Vander Bauwhede en zijn voorouders in de jaren 1200-1500. Het makt ons heel wat duidelijk over hun middeleeuwse leefwereld in en rond Waregem.
Het 47e jaarboek kan bekomen worden door storting van 22 euro op rekening BE12 0680 5030 1092 van De Gaverstreke, Waregem. Het kan op 17 december worden afgehaald op de voorstelling in De Schakel of nadien bij één van de medewerkers. DE GAVERSTREKE