- Melk weetjes, ditjes en datjes
- Melk is rijk aan hoogwaardige eiwitten,Calcium Zink,vitamines..
-
Eiwitten zorgen in je lichaam onder meer voor de opbouw en het onderhoud van spieren en andere weefsels. Zij spelen ook een belangrijke rol in de vorming en de werking van afweerstoffen.
- Calcium
-
Melk is één van de voornaamste natuurlijke bronnen van calcium in de Westerse voeding. De aanbevolen hoeveelheid melk en melkproducten voorziet in ongeveer twee derden van de aanbevolen hoeveelheid calcium. Die is essentieel voor een optimale botontwikkeling bij kinderen en adolescenten maar ook voor een goed onderhoud ervan op volwassen en oudere leeftijd. Magere en halfvolle melk bevatten minder vet maar wel ongeveer evenveel calcium als volle melk!
Aanbevolen hoeveelheid calcium per dag: download pdf (pdf, 66 kb)
- Zink
-
De dagelijkse aanbevolen hoeveelheid melk is een goede bron van zink, belangrijk voor de groei en de weerstand. Zink is ook nodig om goed te kunnen proeven.
- Vitaminen B (vooral B2 en B12)
-
Melk is van nature een belangrijke leverancier van de vitaminen B2 en B12. Vitamine B2 houdt onder meer onze huid en haren gezond. Vitamine B12 helpt ervoor zorgen dat onze hersenen en ons zenuwstelsel goed functioneren. Een tekort kan het geheugen aantasten. Vitamine B12 komt quasi alleen voor in dierlijke producten, zoals melk.
- Vitamine A
-
Vitamine A is niet alleen belangrijk om goed te kunnen zien en onze huid gezond te houden. Het is ook essentieel voor een optimale groei en ontwikkeling van jonge kinderen. Vitamine A is een vetoplosbaar vitamine en is daarom vooral aanwezig in volle en in mindere mate ook in halfvolle melk.
- Vitamine D
-
Vitamine D zit in volle en in halfvolle melk, maar wordt vooral ook in onze huid aangemaakt onder invloed van zonlicht. Zonder vitamine D kan calcium niet uit de voeding worden opgenomen. Vitamine D is dus medeverantwoordelijk voor een sterk skelet en een gezond gebit.
Melk is nuttig en belangrijk voor elke leeftijd en bestaat in diverse soorten en smaken. De actieve voedingsdriehoek, het Vlaamse voedingsvoorlichtingsmodel, raadt aan om elke dag 3 tot 4 glazen melk of melkproducten te nemen. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid melk Melk en melkproducten leveren ons een unieke mix van essentiële voedingsstoffen. Weinig voedingsmiddelen doen het hen na. Maar omdat geen enkel voedingsmiddel - ook zuivel niet - alle noodzakelijke voedingsstoffen bevat, blijft het uiteraard ook belangrijk om naast voldoende melk en melkproducten bijvoorbeeld ook genoeg groenten, fruit en volkoren producten op het menu te zetten.
Melk in de actieve voedingsdriehoek De actieve voedingsdriehoek is een handig hulpmiddel om een evenwichtige en gevarieerde voeding samen te stellen. De aanbevolen hoeveelheden per dag zijn opgesteld voor de doorsnee bevolking die matig fysiek actief is. Wie zich aan de principes van de actieve voedingsdriehoek houdt, krijgt alle noodzakelijke voedingsstoffen binnen om gezond en fit te blijven.
De actieve voedingsdriehoek is het Vlaamse voedingsvoorlichtingsmodel gerealiseerd door het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie (VIGEZ) op basis van de voedingsaanbevelingen van de Hoge Gezondheidsraad. download de actieve voedingsdriehoek (pdf, 868kb) De rol van melk
Melk is een belangrijke bron van calcium maar brengt daarnaast ook nog andere mineralen, eiwitten en vooral vitaminen van de B-groep aan. Uit de Belgische voedselconsumptiepeiling (2004) blijkt dat slechts iets meer dan drie procent van de Belgen voldoet aan de aanbeveling om iedere dag drie tot vier glazen melk of melkproducten te nemen. De gebruikelijke inname bedraagt ongeveer een glas per dag, een hoeveelheid die ver onder de aanbeveling ligt. Melk voor elke leeftijd Melk is goed voor jong én oud.
Hier lees je precies waarom:
0 - 18 maanden De eerste zes maanden leven baby's maar van één ding, en dat is melk. Borstvoeding blijft ongetwijfeld de beste keuze: ze bevat niet alleen alle bouwstoffen, vitaminen en mineralen die de baby nodig heeft, maar ook belangrijke afweerstoffen. Een goed alternatief is een aangepaste zuigelingenmelk: tot zes maanden kies je voor een eerste leeftijdsmelk. Vanaf zes maanden kan je baby ook de eerste vaste voeding (groente- en fruitpap) aan, aangevuld met opvolgmelk of een tweede leeftijdsmelk. Ook andere voedingsmiddelen zoals aardappelen, vlees of vis kunnen geleidelijk aan opgenomen worden in het eetpatroon van de baby. Gewone melk is niet geschikt voor baby's jonger dan 18 maanden.
18 maanden - 6 jaar Je kinderen zijn in volle groei, en hebben nood aan voldoende bouwstoffen waaronder ook calcium voor de opbouw van sterke botten.
Vanaf 18 maanden mogen kinderen gewone melk drinken, en kunnen ze variëren met yoghurt en andere melkproducten. Tot de leeftijd van drie tot vier jaar wordt volle melk aangeraden, nadien kan men geleidelijk overschakelen naar halfvolle en magere melk.
Aanbeveling: 4 bekertjes melk of melkproducten per dag (ongeveer 500 ml) en 1/2 tot 1 sneetje kaas (10 tot 20 g). 6 - 12 jaar De hele dag ravotten, klimmen, lopen en spelen: je kinderen zijn niet bij te houden en hebben nu meer dan ooit nood aan een gezond en gevarieerd voedingspatroon.
Melk hoort daarbij want het zit vol essentiële voedingsstoffen, die je kinderen helpen om gezond groot te worden.
Aanbeveling: 3 glazen melk of melkproducten per dag (ongeveer 450 ml) en 1 tot 2 sneetjes kaas (20 tot 40 g). 12-18 jaar Belangrijke voedingstekorten tijdens de puberteit kan je later niet meer goedmaken. Wie dan bijvoorbeeld onvoldoende calcium opneemt, bouwt mogelijk minder botkapitaal op dan nodig is om ook later stevig ter been te blijven. Aanbeveling: 3 tot 4 glazen melk of melkproducten per dag (ongeveer 450 tot 600 ml) en 2 sneetjes kaas (40 g).
Volwassenen
Veel volwassenen nemen niet iedere dag een melkproduct terwijl drie tot vier glazen per dag worden aanbevolen. Jammer, want ook volwassenen moeten ongeveer evenveel melk (of melkproducten) blijven drinken als opgroeiende kinderen. Om het lichaam in vorm en gezond te houden heb je op elke leeftijd de vereiste hoeveelheden voedingsstoffen nodig. Bovendien nemen kinderen vaak de (melk)gewoonten van hun ouders over. Een reden temeer om dagelijks melk te blijven drinken.
Aanbeveling: 3 glazen melk of melkproducten per dag (ongeveer 450 ml) en 1 tot 2 sneetjes kaas (20 tot 40 g).
Aanbeveling voor 60-plussers: 4 glazen melk of melkproducten per dag (ongeveer 600 ml) en 1 tot 2 sneetjes kaas (20 tot 40 g). Zwangere vrouwen Als je zwanger bent, is gezond eten dubbel zo belangrijk, voor jou en je kindje. Zwangere vrouwen hebben nood aan meer calcium. Een extra glas melk is dan geen overbodige luxe. Aanbeveling: 4 glazen melk of melkproducten per dag (ongeveer 600 ml) en 1 tot 2 sneetjes kaas (20 tot 40 g)
Vol Of Mager?
Er bestaat volle, halfvolle en magere melk en deze indeling wordt gemaakt op basis van het vetgehalte van melk. Magere en halfvolle melk bevatten evenveel calcium maar minder vet dan volle melk. * Volle melk bevat minstens 3,5 procent vet. * Halfvolle melk bevat 1,5 tot 1,8 procent vet.
* Magere melk bevat weinig of geen vet meer (maximum 0,3 procent vet) maar ook bijna geen vetoplosbare vitaminen A en D. Karnemelk als slankhouder Karnemelk is een mager zuivelproduct. Ze bevat - vergelijkbaar met magere melk - maar 0,4 g vet per 100 ml.
In karnemelk zitten ongeveer evenveel eiwitten, vitaminen (behalve A en D) en mineralen als in volle melk maar minder vet en calorieën, op voorwaarde natuurlijk dat er geen suiker aan is toegevoegd.
Yoghurt voor een gezonde darmflora Yoghurt wordt bereid door aan magere of volle melk de typische yoghurtbacteriën (Lactobacillus bulgaricus en Streptococcus thermophilus) toe te voegen. Yoghurt verteert makkelijker en helpt onze darmflora gezond te houden.
Gecondenseerde melk voor sauzen of pudding Gecondenseerde melk is melk die ingekookt is tot een derde van het oorspronkelijke volume. Daarna wordt de melk gehomogeniseerd, afgekoeld en gesteriliseerd. Gecondenseerde melk schift niet bij het koken en is daarom zeer geschikt voor de bereiding van sauzen of pudding.
Melkpoeder, langer houdbaar
Melkpoeder is gedroogde melk. Melkpoeder bevat slechts vier tot vijf procent water. Door melkpoeder aan te lengen met lauw water, krijg je opnieuw melk.
Melkpoeder wordt vooral gebruikt bij industriële bereidingen van koekjes en chocolade, maar is ook in de winkel verkrijgbaar als oplosmelk. Melkpoeder is lang houdbaar zonder kwaliteitsverlies.
Melk is goed voor je gezondheid,
Een evenwichtig voedingspatroon met drie tot vier glazen melk of melkproducten(2) per dag, helpt om gezond te blijven en voedingstekorten te voorkomen. We raken zo minder snel verzwakt en kunnen beter tegen een stootje. (2) Op basis van de voedingsaanbevelingen van de Hoge Gezondheidsraad en de actieve voedingsdriehoek gerealiseerd door het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie (VIGEZ). Melk voor sterke botten
Melk is van nature een goede bron van calcium, een essentiële bouwstof om eerst sterke botten te vormen en ze later optimaal te kunnen onderhouden om zo lang mogelijk stevig ter been te blijven. Hiervoor mogen een goede voeding en een dagelijkse portie lichaamsbeweging evenmin ontbreken. Zonder melk en melkproducten levert een doorsnee voeding gemiddeld maar zo'n 350 mg calcium. Dat is minder dan de helft van wat wordt aangeraden en dus elke dag nodig is.
Daarnaast bevat melk vitamine D (in volle en halfvolle melk), eiwitten en fosfor, die in combinatie met calcium verder bijdragen tot de gezondheid van onze botten. Een glaasje melk past in een lijnvriendelijke voeding Zuivelproducten hebben bij sommigen het imago van dikmakers.
Wie voor magere, ongezoete melkproducten kiest, krijgt maar weinig calorieën binnen maar wel een goede dosis essentiële voedingsstoffen. Minder calorieën en meer voedingsstoffen? S.O.S. huid en haren Zon, maar ook koude buitentemperaturen en droge lucht binnenshuis maken het onze huid en haren niet bepaald gemakkelijk. Voldoende vitamine B2 helpt broze haren en winterkloofjes te voorkomen. Een tekort aan vitamine B2 kan er dan weer voor zorgen dat de huid rond de oren, de neus en de ogen gaat schilferen.
Melk is een belangrijke leverancier van vitamine B2. Tandvriendelijk In melk zitten voedingsbestanddelen die onze tanden mee beschermen tegen gaatjes. Concreet helpen onder meer calcium, fosfor, melkeiwitten en vetten (in de halfvolle en volle varianten) de zuren die ons tandweefsel aantasten te neutraliseren. Bovendien helpen ze ons tandweefsel sneller te herstellen. Kortom: als aanvulling op een goede mondhygiëne en twee poetsbeurten per dag, heeft melk (zonder toegevoegde suiker) een positieve invloed op ons gebit.
Er bestaan misverstanden over melk.
Er zit meer calcium in volle dan in magere melk?
Magere, halfvolle en volle melk bevatten nagenoeg evenveel calcium. In volle melk zitten meer vet en vetoplosbare vitaminen A en D. Feit is dat zowel magere, halfvolle als volle melk de voornaamste natuurlijke bronnen van calcium in de Westerse voeding zijn. De dagelijkse aanbevolen hoeveelheid melk en melkproducten voorziet in ongeveer tweederde van de aanbevolen hoeveelheid calcium. Die is essentieel voor een optimale botontwikkeling bij kinderen en adolescenten en een goed onderhoud ervan op volwassen en oudere leeftijd. Volgens de actieve voedingsdriehoek krijgen magere en halfvolle melk de voorkeur. Tot de leeftijd van drie tot vier jaar wordt volle melk aangeraden.
Melk maakt dik?
Zuivel is voedzaam, en dit wordt wel eens verward met “vetrijk”. Vergeet het, zeker magere melk en melkproducten bevatten heel weinig vet maar wel een goede dosis essentiële voedingsstoffen zoals eiwitten, calcium en vitaminen B2 en B12. Minder calorieën en meer voedingsstoffen? Ideaal om gezond op gewicht te blijven. Hou er rekening mee dat gezoete zuivel meer calorieën aanbrengt dan ongezoete soorten. Hou je bovendien aan de aanbevolen hoeveelheden en stel ook de rest van je voeding evenwichtig samen.
Melk kan je vervangen door calciumverrijkte producten?
Als je melk vervangt door bijvoorbeeld calciumverrijkt fruitsap of water of door calciumsupplementen, kan je inderdaad genoeg calcium binnenkrijgen. Maar je mist dan wel een heleboel andere belangrijke voedingsstoffen die melk aanbrengt, zoals hoogwaardige eiwitten, zink en de vitaminen B2 en B12. Melk is een unieke combinatie van voedingsstoffen die een belangrijke bijdrage leveren tot een evenwichtige voeding en een goede gezondheid, en kan niet zonder meer door iets anders worden vervangen.
Steeds meer mensen verdragen geen melk?
De meerderheid van de Westerse bevolking heeft geen last van melk. Zoals er mensen zijn die geen noten of mosselen verdragen, zo zijn er ook die geen melk verdragen. Dat is echter maar het geval bij een beperkt percentage van de bevolking. Melk en melkproducten zonder meer uit de voeding schrappen kan resulteren in een eenzijdig voedingspatroon en op termijn in belangrijke voedingstekorten. Wie denkt geen melk te kunnen verdragen laat dit best grondig onderzoeken. Om melk en melkproducten adequaat te kunnen vervangen is deskundig advies gewenst.
UHT-behandeling doet de kwaliteit van melk verloren gaan.?
Bij UHT (ultra high temperature) wordt melk 1 tot 5 seconden verhit op 135 tot 150 graden Celsius. Zo blijft de melk langer houdbaar, maar - en dat is heel belangrijk - zonder kwaliteitsverlies. Ook het verlies aan vitaminen blijft beperkt. Melk bevordert slijmvorming Wordt wel eens verteld, alleen is er geen enkel wetenschappelijk bewijs dat dit bevestigt. Het gevoel dat er zich na het drinken van melk een dekkend laagje in de mond en de keel zou vormen, is niet het gevolg van een toegenomen slijmvorming, maar heeft te maken met de textuur van melk. Het is onschuldig en verdwijnt ook snel.
Melk is alleen voor baby’s en kinderen?
Volwassenen moeten ongeveer evenveel melk (of melkproducten) blijven drinken als opgroeiende kinderen. Om de botten sterk te maken, en nadien ook sterk en gezond te houden, heeft men op elke leeftijd de vereiste hoeveelheden bouwstoffen, waaronder ook calcium, nodig. Daarnaast biedt melk nog andere voedingsstoffen die bijdragen tot een goede gezondheid op elke leeftijd.
Melk wordt niet goed en voldoende gecontroleerd op voedselveiligheid?
Integendeel. De Belgische zuivelsector kent een lange traditie van uiterste kwaliteitszorg. Alle schakels van de productieketen doen belangrijke inspanningen om een gezond en goed product op de markt te brengen. De wetgever heeft strikte kwaliteitsnormen bepaald waaraan melk moet voldoen.
De overheid en in het bijzonder het Federale Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV of Voedselagentschap) kijkt hier streng op toe. Producenten die melk leveren die niet voldoet aan de criteria krijgen boetes en riskeren een leveringsverbod.
14-09-2009, 19:00
Geschreven door uw melkman 
|