pangasiusfilet met appel, champignons, tomaat en bacon
Dit gerecht maak je klaar in een vuurvaste schotel, de hoeveelheid ingrediënten hangt een beetje af van de grootte van je schotel, ik geef ongeveer een richthoeveelheid
Ingredienten
pangasiusfilet (afhankelijk van grote of niet grote eters, hoofdgerecht met of zonder voorgerecht kan je variëren van 1 à 1,5 filet pp)
gerookte bacon (ongeveer 10 sneetjes voor 4 personen)
champignons (ongeveer 250 gram voor 4 personen)
tomaten (ongeveer 1 kleine tomaten voor 4 personen)
jonagold appel (of andere niet te zure appel) (ongeveer 2 appels voor 4 personen)
2,5 dl sojaroom
graantjesmosterd
Werkwijze
snij de champignons in schijfjes
snij de tomaat in plakken
schil de appel en snij in schijfjes
snij de bacon in repen
schik de verse of diepgevroren vis (niet eerst ontdooien) in de ovenschotel
kruid met peper en zout
bestrijk met de graantjesmosterd
maak hierbovenop laagjes: eerst de champignons, daarna de baconrepen, dan de appelpartjes en als laatste de tomaten.
kruid de tomaten met peper, zout en een beetje tijm
overgiet alles met de sojaroom (als 2,5 dl niet volstaat kan je meer gebruiken, het gerecht moet niet volledig onder staan maar er moet toch ongeveer 2/3 onder de room zitten)
plaats in een voorverwarmde oven van 200° voor ongeveer 35 minuten (iets meer als het gaat om diepgevroren vis, of dikke moten vis)
bruschetta's zijn licht geroosterde sneetjes brood met daarop allerlei lekkere dingen
benodigdheden en werkwijze voor bruschetta's
stokbrood (stevig zonder al te veel luchtbellen) of ciabattabrood
olijfolie
paar teentjes knoflook, gepeld en gehalveerd
snij het brood in sneetjes van 1 à 1,5 cm wrijf ze in met olijfolie en leg ze op een rooster onder de gril in de oven (opgepast, het gaat snel, blijf er bij staan) als ze uit de oven komen wrijf je met het gehalveerde teentje knoflook over de nog warme broodjes als ze erg dik zijn en nog zeer vers kan je ze ook aan beide kanten roosteren (beide kanten inwrijven met olie, 1 kant achteraf met knoflook)
1/ Bruschetta met champignons nodig: champingnons, sjalot, peper en zout
snij de champignons in stukjes (geen schijfjes)
snij de sjalot zeer fijn
bak de sjalot in boter (champignons smaken best gebakken in boter)
voeg de champignonblokjes toe
kruid met peper en zout
schik een eetlepel beleg op de bruschetta en dien op
Je kan dit beleg op voorhand maken en op het moment van het opdienen nog even opwarmen in de microgolfoven
2/ Bruschetta met tapenade en mozzarella nodig: olijventapenade, paprikatapenade, mozzarella
smeer de kant en klare tapenade op de bruschetta
beleg met een stukje mozzarella en zet nog even onder de grill tot de kaas gesmolten is
3/ Bruschetta met tomatensalade de tomatensalade uit het recept "ricottakoekje met tomatensalade" kan ook gebruikt worden voor op een bruschetta alleen zorgen dat je de tomaten een beetje laat uitdruppen alvorens op de bruschetta te scheppen
4/ bruschetta met rucola en feta nodig: rucola, feta, geraspte sinaasappelschil, gerookte bacon, olijfolie en balsamicoazijn
verkruimel de feta
meng de feta met de geraspte sinaasappelschil en de olijfolie (1 eetlepel sinaasappelschil en 1à2 eetlepels olijfolie voor 100 gram feta)
laat even marineren
bak de bacon krokant
snij de rucola en meng er wat olijfolie en balsamicoazijn onder
leg wat rucola op de bruschetta
schep een lepel feta-mengsel op de rucola
verkruimel de gerookte bacon over de feta
5/ bruschetta met champignon, geitekaas en peterselie nodig: 200 gr champignons, 1 eetlepel citroensap, 75 gram geitekaas, 1 eetlepel fijngehakte peterselie
snij de champignons in kleine stukjes
bak in boter
zet het vuur af en roer er het citroensap door
laat een beetje afkoelen en meng er de geitekaas en de peterselie door
lepel het mengsel op de bruschetta's vlak voor opdienen anders worden de broodjes zacht
gebakken ricottakoekjes met tomatensalade (veggie)
ingrediënten voor ricottakoekje
1 potje ricotta
ongeveer 100 gram geraspte pittige kaas (genre parmezan, provolone, ...)
1 à 2 eetlepels bloem (afhankelijk van de vochtigheid van de ricotta)
zout en peper
1 ei
ingrediënten voor tomatensalade
2 à 4 tomaten (afhankelijk van grootte) indien mogelijk verschillende kleuren (geel, oranje, groen, rood)
verse basilicum (naar smaak)
1/2 à 1 rood spaans pepertje zonder de zaadjes (afhankelijk van het feit of je het pikant wil maken of niet)
extra vierge olijfolie
rode wijnazijn
Werkwijze voor de ricottakoekjes roer de ricotta, de geraspte kaas, de bloem en het ei door elkaar voeg een flinke snuif zout en peper toe zet in de koelkast tot je dit gebruikt
voor de tomatensalade snij de tomaten in partjes en verwijder de pitjes snij daarna de tomaten in kleine blokjes (ongeveer halve centimeter) hak de basilicum fijn hak het spaanse pepertje fijn meng alles door elkaar en kruid met peper en zout overgiet met een scheut olijfolie en rode wijnazijn meng alles en zet in de koelkast tot gebruik
vlak voor opdienen: leg voor één koekje een theelepel van het ricottamengsel in een pan met antiaanbaklaag en laat goudbruin bakken draai de koekjes om en bak ook de tweede kant een paar minuutjes leg één à twee koekjes op een klein bordje en schep er een eetlepel tomatensalade bij of naast warm of lauw opdienen, dan zijn ze het lekkerst
kan ook als klein voorgerechtje gebruikt worden maar dan maak je de koekjes best iets groter
(recept aangepast uit "Jamie's Italie" van Jamie Oliver)