In Albert Heijn vond ik deze zakjes cruesli van 40 gram. Ze zijn bedoeld om als tussendoortje te eten: uit het vuistje, zonder melk of yoghurt. Is dit nu gezonder dan een koek?
Het eerst dat opvalt als we de voedingswaarde bekijken is iets positiefs, namelijk het hoge vezelgehalte van 10 g per 100 g. Ook de hoeveelheid suiker valt goed mee: minder dan in een droge koek type betterfood. Omdat we het eten in de plaats van een koek, gaan we het beoordelen volgens de criteria die het VIGeZ, het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie, ons voorschrijft voor deze producten uit de restgroep. Als we dit doen, komt Grabn Crunch Chocolate er niet meer zo positief uit: - Hij bevat immers 20 g vet per 100 g, terwijl een voorkeurskoek er maximaal 15 levert. - Hij bevat 182 kcal per portie, terwijl een voorkeurskoek er maximaal 150 levert.
Zoals gezegd, is het vezelgehalte wel zeer goed en ook de hoeveelheid zout ligt binnen de aanvaardbare grenzen. Alles in aanmerking genomen zijn er zeker slechtere keuze qua koeken, maar wie denkt dat hij met deze cruesli een licht tussendoortje neemt, vergist zich.
Je zal er de laatste dagen wel iets over opgevangen hebben: Pascale Naessens pleit voor meer vet in onze voeding.
Heeft ze gelijk? 30 à 35 % van de energie die we innemen zou uit vetten moeten bestaan. Bij de gemiddelde Belg is dit meer. We eten dus zeker niet te weinig vet. Hoewel niet alle onderzoeken hetzelfde aanduiden, blijft tot op heden gelden dat een te hoge inname van verzadigde, dierlijke vetten het risico op hart- en vaatziekten vergroot. Deze bevinden zich ook in natuurlijke producten zoals onbewerkt vlees. Bovendien bevat elk soort vet 9 kcal per gram. Dit is meer dan dubbel zoveel als de 4 kcal die koolhydraten en eiwitten ons leveren. Een vetrijke voeding werkt dan ook overgewicht in de hand.
Heeft ze dan totaal geen punt? Toch wel. Niet alles draait om kilocalorieën. Natuurlijk gaat 100 kcal uit een vetrijke avocado niet hetzelfde met je lichaam doen als 100 kcal uit een glas cola en is een potje volle natuuryoghurt gezonder dan een potje magere fruityoghurt die barst van de suikers. Meer dan de verzadigde vetten is het heel ons Westers voedingspatroon dat de schuld moet krijgen van onze ongezonde lichamen. Dat Westere voedingspatroon bestaat voor een groot deel uit snelle suikers en transvetten. Als je eet volgens Pascale Naessens krijg je deze twee boosdoeners een stuk minder binnen, wat positief voor de gezondheid is.
Wat kunnen we besluiten? Snelle suikers en transvetten zijn schadelijker dan verzadigde vetten, maar ook verzadigde vetten zijn niet gezond en moeten dus beperkt worden. Een 'natuurlijke' voeding zoals Pascale Naessens aanbeveelt is aan te raden, als je ook dierlijke vetten niet te vaak op het menu zet. Van gezonde vetten (bv. olijfolie, noten, vette vis) hebben we meer nodig, maar ook zij mogen we - omwille van het hoge energiegehalte - niet onbeperkt gebruiken.
Schil ½ watermeloen en snij hem in blokjes. Doe de watermeloen, de blaadjes van 2 takjes munt en 2 eetlepels honing in de blendr. Overgiet met 300 mL water. Mix fijn tot een sapje. Haal het gemixte sap door een zeef. Schenk over in een ijsblokjesvorm. Zet twee uur in de diepvries tot het bevroren is. Doe de blokjes nadien in een blender en crush fijn. Verdeel over 4 glazen en werk af met een blaadje munt.
Eiwitrijke yoghurts zijn steviger van structuur en vullen de maag hierdoor beter. Voor wie wil vermageren zijn ze dus interessant. Maar ook in andere gevallen bijvoorbeeld als herstelsnack na het sporten verdienen ze aandacht.
Het gamma van dit soort producten is het laatste jaar gegroeid. Na Vitalinea Plus en Yopa, is er nu Panier de Yoplait Extra. Hoewel het in de drie gevallen gaat om een stevige yoghurt op een bedje van fruit, zijn er toch verschillen.
Yopa is gezoet met suiker en bevat daardoor de meeste kcal (+/- 85 kcal per 100 g).
Vitalinea Plus bevat fructose, Acesulfaam-K en sucralose (+/- 60 kcal per 100 g).
Panier de Yoplait Extra dankt zijn zoete smaak aan suiker, Acesulfaam-K en aspartaam. Met een halve gram suiker per 100 g is het een suikerarme yoghurt (+/- 60 kcal per 100 g).
Omwille van het hogere energiegehalte is Yopa de minst geschikte voor wie wil vermageren. Aangezien de invloed van fructose op het lichaam waarschijnlijk nog nadeliger is dan die van suiker en Panier de Yoplait Extra minder suiker bevat dan dat er fructose in Vitalinea Plus zit, krijgt deze eerste mijn lichte voorkeur. Eet je echter liever Vitalinea Plus, dan moet je zeker niet overschakelen. Beide producten hebben immers een vrij gelijkaardig profiel. Let wel op: ik heb het hier over de Vitalinea Plus met een fruitsmaakje. Vitalinea Plus bestaat immers ook in een Natuur-variant, zonder toevoegingen dus. Deze zelf op smaak brengen met vers fruit en eventueel stevia is van alles de gezondste keuze.
200 g volkoren spaghetti 2 courgettes, in slierten 1 kg vongole (venusschelpen) 2 eetlepels vloeibare margarine 2 eetlepels olijfolie 4 teentjes knoflook, fijngesneden 1 pikant rood Spaans pepertje, zaadjes verwijderd, fijngehakt 1 puntpaprika, zaadlijsten verwijderd, in sliertjes 10 kerstomaatjes, gehalveerd Een bosje bladpeterselie, de pluksels grof gehakt 2 dL witte wijn Fleur de sel en peper 1 citroen, in partjes
1) Spoel de vongole grondig onder koud stromend water De schelpjes die niet dichtgaan, gooi je weg. 2) Doe de margarine en 1 eetlepel olijfolie in een hete sauteerpan. 3) Voeg de knoflook, het Spaanse pepertje, de puntpaprika, de kerstomaten, de helft van de peterselie, de vongole en de wijn toe. 4) Roer, kruid met fleur de sel en peper, en dek af met een deksel. 5) Kook de spaghetti al dente, 1 minuuut voor het einde van de kooktijd doe je de courgetteslierten erbij. 6) Zodra alle schelpjes open zijn, meng je de vongole en smaakmakers met de courgettepasta en de rest van de peterselie. 7) Besprenkel elk bord met een paar druppels citroensap en een paar druppels olijfolie. Werk af met fleur de sel en peper.
Peperkoek bevat amper vet. Hierdoor wordt hij vaak aangeraden als tussendoortje. Echt gezond kunnen we deze snack echter niet noemen. Hij bevat immers enorm veel snelle suikers. Meestal wordt bovendien gekozen voor glucose-fructosesiroop. Dit zoetmiddel zorgt - nog meer dan gewone suiker voor leververvetting en vergroot de kans op hart- en vaatziekten, overgewicht, diabetes en kanker. Dit ingredient is bovendien meestal het hoofdbestandeel van peperkoek. Er wordt dus meer van gebruikt dan van roggebloem. Hierdoor is peperkoek helemaal niet zo vezelrijk als dat je in eerste instantie zou denken.
In tegenstelling tot gewone peperkoek bevat Peijenburg Zero% suiker toegevoegd geen glucose-fructosesiroop. Hier is het hoofdingrediënt oligofructose. Dit is een voedingsvezelsubstantie die gewonnen wordt uit de cichoreiwortel of verkregen wordt uit suiker. Zij bevordert in de darm de groei van gezonde bacteriën. In eerste instantie wordt zij in deze peperkoek echter niet gebruikt omwille van deze gezonde eigenschap. Wel omwille van het feit dat zij zoetkracht heeft. Samen met een ander zoetmiddel, xylitol, kan zo suiker/glucose-fructosesiroop helemaal weggelaten worden. De consumptie van oligofructose doet de glucose- en insulinespiegels in het bloed niet stijgen. Dit maakt het zoetmiddel geschikt voor diabetici. Ook xylitol is milder dan suiker voor beide spiegels. Aangezien deze peperkoek tenslotte heel veel vezels bevat, is hij in mijn ogen een geschikt tussendoortje. Toch nog één opmerking: De combinatie van veel oligofructose en xylitol kan gevoelige darmen krampen geven. Meer dan één reep per keer zou ik dan ook niet eten.
Wist u dat ⦠meer vitamines innemen niet betekent dat je gezonder gaat worden?
Een overschot aan de vetoplosbare vitamines A, D, E en K kan immers niet verwijderd worden via de urine en ons lichaam daardoor schaden. Daarnaast verhoogt het innemen van antioxidatieve vitaminesupplementen het risico op longkanker en vroegtijdig overlijden in het algemeen
Iedereen heeft wel al eens gehoord van Herbalife. Hoewel hun gamma uitgebreider is, zijn ze toch vooral bekend door hun vermageringshakes. Net zoals andere maaltijdvervangers zijn ook deze arm aan kcal, maar rijk aan eiwitten. Eiwitten stimuleren het verzadigingsgevoel. Ze worden ook aangewend om ondanks de lage energieaanbreng en het daarmee gepaard gaande gewichtsverlies de spiermassa zoveel mogelijk te behouden.
Een shake levert 220 kcal en 17 g eiwit. Een klassiek ontbijt van twee sneden volkoren brood met minarine en Goudakaas bevat 300 kcal en 12 g eiwit, met minarine en confiuur zit je aan 250 kcal en 6 g eiwit. Het Herbalife-ontbijt levert dus de meeste eiwitten voor de minste kcal. Ook qua vitamines- en mineralenaanbreng doet dit ontbijt het zeker zo goed als een normaal ontbijt.
Allemaal gaan Herbalife-en dus? Een verdere analyse leert ons dat dit geen goed idee is. 17 g eiwitten in het ontbijt is niet slecht, maar een goede maaltijdvervanger bevat er meer. Aan deze hoeveelheid kom je met bepaalde gewone voedingsmiddelen bovendien ook vrij makkelijk. Ik denk spontaan aan 200 g Griekse Yoghurt 0%: een portie die je meer dan 20 g eiwitten voor slechts 120 kcal levert.
De witte Griekse Yoghurt bevat bovendien geen toegevoegde suikers en kan je dan ook naar wens op smaak brengen met een zoetmiddel naar keuze. Aan de Herbalife-shake is wel suiker toegevoegd, dit onder de vorm van fructose. Een hoge fructose-inname kan leiden tot een verhoogd triglyceridengehalte, insulineresistentie, een verhoogd bloedglucosegehalte, meer vrije vetzuren in het bloed en het verzadigingsgevoel beperken met een eventuele gewichtstoename als gevolg.
Snelle suikers zijn minder schadelijk als we ze consumeren met veel vezels. Bovendien bevat een goed ontbijt deze voedingsstoffen sowieso, omdat ze voor verzadiging zorgen. Heel de shake bevat slechts de hoeveelheid vezels die we vinden in één snede volkorenbrood, terwijl hij zoveel kcal levert als 3 (droge) sneden.
In mijn ogen gaat Herbalife dan ook zeker niet met de hoofdprijs lopen wat maaltijdvervangers betreft.
2 courgettes (groen en geel) 3 blikjes sardientjes, in eigen nat 1 bosje waterkers 3 eetlepels amandelschilfers, geroosterd Voor de dressing: 3 eetlepels citroensap 1 eetlepel basilicum, gesnipperd 1 teentje knoflook, geperst 1/2 koffielepel mosterd 100 mL olijfolie Peper en zout
1) Snij de courgettes met een spiraalsnijder in slierten. 2) Meng de ingrediënten voor de dressing en giet over de courgette. Laat even marineren. 3) Meng de waterkers door de courgette en serveer met de sardientjes. Werk af met de amandelschilfers en peper uit de molen.
Geen spiraalsnijder in huis? Gebruik dan een mandoline om de courgettes in lange linten te snijden en snij daarna met een scherp mes in flinterdunne sliertjes.
Schil de asperges met een dunschiller en breek het uiteinde af. Kook de asperges gaar. Plet de eitjes en meng ze met de fijngesnipperde basilicumblaadjes en de minarine Kook de aardappelen gaar Laat het ei-minarine-mengsel smelten op de warme asperges
Vroeger was men streng wat eieren betreft. Eieren bevatten immers veel cholesterol. Deze cholesterol zou ervoor zorgen dat de bloedcholesterol stijgt. Een hoge bloedcholesterol verhoogt het risico op hart- en vaatziekten.
Ondertussen heeft men echter ontdekt dat de invloed van voedingscholesterol niet zo groot is. Het zijn vooral verzadigde vetten die ervoor zorgen dat er teveel cholesterol in het bloed gaat circuleren.
Eieren worden zo een stuk veiliger. Ze bevatten immers veel cholesterol, maar relatief weinig verzadigde vetten. Wie gezond is, mag daarom tot één eitje per dag nemen. Elke dag een ei bij het ontbijt dus? Dat is een beetje teveel van het goede, want ook in bewerkte voeding (bv. cake) kunnen eieren zitten. Bovendien zou het eten van veel eieren het risico op diabetes licht verhogen.
Het vroegere advies maximum 3 eieren per week blijft wel gelden voor mensen die reeds kampen met een verhoogde cholesterolspiegel. Ook wie diabetes heeft, houdt zich best aan deze maximumwaarde.
4 kalfslappen 2 bussels witte asperges 100 mL witte wijn 100 mL kalfsbouillon 50 g margarine 1 eetlepel olijfolie 4 blaadjes salie Snufje nootmuskaat Peper en zout
1) Schil de asperges en breek de harde uiteindes onderaan de stengel af. Kook de asperges 5 à 10 minuten gaar in gezouten water. Giet ze af en laat uitlekken op een propere theedoek. 2) Verhit de olie in een pan en bak de salieblaadjes kort aan. Laat uitlekken op keukenpapier. 3) Kruid de kalfslapjes met peper en zout. Bak ze in dezelfde olie 2 minuten aan elke kant. Hou ze warm onder aluminiumfolie. 4) Blus de pan met de wijn en de bouillon. Laat tot de helft inkoken. Werk, van het vuur af, de saus op met blokjes margarine. Breng op smaak met peper en zout. 5) Verdeel de asperges over de borden. Kruid met peper en een snufje nootmuskaat. Leg er dan de kalfslapjes bij en werk af met de salie en het sausje. Serveer meteen.
Wist u dat ⦠luchtvervuiling ratten dikker maakt?
Ratten die tijdens een experiment werden blootgesteld aan zeer vervuilde lucht kregen zon grote stofwisselingsproblmeen dat ze nu het risico lopen op overgewicht. Op het einde van het experiment wogen ze al veel zwaarder dan rattten die verbleven in een kamer gevuld met gefilterde lucht. Of er bij mensen een gelijkaardig effect is, is nog niet duidelijk.
Verwarm de oven voor op 170 graden. Snijd de bloemkool in kleine roosjes en kook in een pannetje met water in 8 minuten gaar. Laat de gekookte bloemkool goed uitlekken. Schep de gare bloemkool in een keukenmachine en mix tot dat de bloemkool helemaal fijn is. Schep de bloemkoolpulp in een schone theedoek en wring goed uit. Er komt nogal wat vocht vrij namelijk! Meng de bloemkool met een ei en wat zout, peper en oregano kruiden. Bekleed een bakplaat met bakpapier en een beetje olijfolie en verdeel het mengsel over de bakplaat. Zorg dat je een dunne en egale bodem maakt. Bak de bodem voor 30 minuten in de oven. Terwijl de bloemkoolbodem in de oven staat, kun je je gekozen groenten voor de topping in stukjes snijden. Breng de verse tomatensaus op smaak met oregano en wat peper en zout. Haal de bloemkoolbodem uit de oven en bestrijk deze met de tomatensaus. Beleg de bodem hierna met al je favorieten en gesneden groenten en de hüttenkäse. Garneer met verse basilicum. Bak de bloemkoolpizza in 10 minuten af.
In Albert Heijn ontdekte ik een vegetarisch product dat ik nog nooit eerder zag: balletjes van tomatengehakt in tomatensaus. Ik kon niet anders dan deze te testen.
Volgens de verpakking bevatten de Tomeato Balletjes 164 g groente. Dit lijkt te kloppen. Aangezien zowel de balletjes als de saus grotendeels uit tomaten bestaan, smaken deze erg door. Voor mij geen probleem, maar zeker geen aanrader als je geen liefhebber van tomaten bent.
Balletjes in tomatensaus worden vaak opgediend bij pasta of gegeten met brood. Niet zelden worden er dan geen andere groenten bij opgediend. Aangezien een warme maaltijd bij voorkeur minstens 200 g groente bevat, zijn deze balletjes in principe niet voldoende. Langs de andere kant is een portie van 164 g groente bij de maaltijd voor de gemiddelde Belg eerder een vooruit- dan een achteruitgang.
Voor die 164 g groente (eigenlijk alleen maar tomaten) binnen te krijgen, moet je wel een heel bakje Tomeato Balletjes opeten. Dit kost je 2,99 euro en levert je 305 kcal. Eet je in plaats van de tomatenballetjes échte tomaten, dan kan je zowel de prijs als de energieaanbreng ongeveer door 5 delen.
Dat gewone groente beter zijn verwerkte is ergens wel logisch, maar zijn deze balletjes beter dan vleesballetjes? Het grootste nadeel van de Tomeato Balletjes is het suikergehalte. Om de zure smaak van de tomaten te camoufleren, zijn er per pakje 2,5 klontjes suiker gebruikt. Ook de echte balletjes bevatten suiker, maar toch minder. De Tomeato Balletjes leveren wel meer vezels dan de vleesballetjes . Deze vertragen de opname van suiker in het bloed.
Het vetgehalte van de vegetarische variant ligt een stuk lager dan dat van de balletjes van varkensgehakt. Aangezien de vetten van vleesballetjes overwegend van de ongezonde soort zijn, is dit een groot pluspunt voor de Tomeato-versie.
Conclusie:
1) Zijn de Tomeato Balletjes een volwaardig alternatief voor groente? Nee. 2) Zijn de Tomeato Balletjes een volwaardig alternatief voor vlees? Nee. Als je geen vlees/vis meer zou eten en vanaf nu dagelijks deze balletjes zou eten, zou je immers snel een ijzertekort hebben. 3) Is vleesballetjes vervangen door Tomeato Balletjes een goed idee? Maak je het gerecht zelf en gebruik je kippengehakt, veel groente en geen suiker? Dan hoef je niet voor de Tomeato-variant te gaan. Kies je sowieso voor een kant-en-klare variant? Dan geef ik de voorkeur aan de tomatengehaktballetjes.
1/4 komkommer 2 eetlepels zilveruitjes 150 gr magere kwark 6 verse muntblaadjes peper en zout
Rasp de komkommer en halveer de zilveruitjes. Doe de kwark in een kom en voeg de komkommer en zilveruitjes toe. Scheur de muntblaadjes in stukjes en voeg toe aan de kwark. Zet alles onder elkaar en breng op smaak met peper en zout.