Vroeger was men streng wat eieren betreft. Eieren bevatten immers veel cholesterol. Deze cholesterol zou ervoor zorgen dat de bloedcholesterol stijgt. Een hoge bloedcholesterol verhoogt het risico op hart- en vaatziekten.
Ondertussen heeft men echter ontdekt dat de invloed van voedingscholesterol niet zo groot is. Het zijn vooral verzadigde vetten die ervoor zorgen dat er teveel cholesterol in het bloed gaat circuleren.
Eieren worden zo een stuk veiliger. Ze bevatten immers veel cholesterol, maar relatief weinig verzadigde vetten. Wie gezond is, mag daarom tot één eitje per dag nemen. Elke dag een ei bij het ontbijt dus? Dat is een beetje teveel van het goede, want ook in bewerkte voeding (bv. cake) kunnen eieren zitten. Bovendien zou het eten van veel eieren het risico op diabetes licht verhogen.
Het vroegere advies maximum 3 eieren per week blijft wel gelden voor mensen die reeds kampen met een verhoogde cholesterolspiegel. Ook wie diabetes heeft, houdt zich best aan deze maximumwaarde.