Peperkoek bevat amper vet. Hierdoor wordt hij vaak aangeraden als tussendoortje. Echt gezond kunnen we deze snack echter niet noemen. Hij bevat immers enorm veel snelle suikers. Meestal wordt bovendien gekozen voor glucose-fructosesiroop. Dit zoetmiddel zorgt - nog meer dan gewone suiker voor leververvetting en vergroot de kans op hart- en vaatziekten, overgewicht, diabetes en kanker. Dit ingredient is bovendien meestal het hoofdbestandeel van peperkoek. Er wordt dus meer van gebruikt dan van roggebloem. Hierdoor is peperkoek helemaal niet zo vezelrijk als dat je in eerste instantie zou denken.
In tegenstelling tot gewone peperkoek bevat Peijenburg Zero% suiker toegevoegd geen glucose-fructosesiroop. Hier is het hoofdingrediënt oligofructose. Dit is een voedingsvezelsubstantie die gewonnen wordt uit de cichoreiwortel of verkregen wordt uit suiker. Zij bevordert in de darm de groei van gezonde bacteriën. In eerste instantie wordt zij in deze peperkoek echter niet gebruikt omwille van deze gezonde eigenschap. Wel omwille van het feit dat zij zoetkracht heeft. Samen met een ander zoetmiddel, xylitol, kan zo suiker/glucose-fructosesiroop helemaal weggelaten worden. De consumptie van oligofructose doet de glucose- en insulinespiegels in het bloed niet stijgen. Dit maakt het zoetmiddel geschikt voor diabetici. Ook xylitol is milder dan suiker voor beide spiegels. Aangezien deze peperkoek tenslotte heel veel vezels bevat, is hij in mijn ogen een geschikt tussendoortje. Toch nog één opmerking: De combinatie van veel oligofructose en xylitol kan gevoelige darmen krampen geven. Meer dan één reep per keer zou ik dan ook niet eten.

|