In Albert Heijn vond ik deze zakjes cruesli van 40 gram. Ze zijn bedoeld om als tussendoortje te eten: uit het vuistje, zonder melk of yoghurt. Is dit nu gezonder dan een koek?
Het eerst dat opvalt als we de voedingswaarde bekijken is iets positiefs, namelijk het hoge vezelgehalte van 10 g per 100 g. Ook de hoeveelheid suiker valt goed mee: minder dan in een droge koek type betterfood. Omdat we het eten in de plaats van een koek, gaan we het beoordelen volgens de criteria die het VIGeZ, het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie, ons voorschrijft voor deze producten uit de restgroep. Als we dit doen, komt Grabn Crunch Chocolate er niet meer zo positief uit: - Hij bevat immers 20 g vet per 100 g, terwijl een voorkeurskoek er maximaal 15 levert. - Hij bevat 182 kcal per portie, terwijl een voorkeurskoek er maximaal 150 levert.
Zoals gezegd, is het vezelgehalte wel zeer goed en ook de hoeveelheid zout ligt binnen de aanvaardbare grenzen. Alles in aanmerking genomen zijn er zeker slechtere keuze qua koeken, maar wie denkt dat hij met deze cruesli een licht tussendoortje neemt, vergist zich.
|