9 juni 2014 - culturele daguitstap naar de Thierache o.l.v. Carlo Goethals
Archief per maand
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 12-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 12-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 02-2006
  • 09-2005
    GASTENBOEK

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    DAVIDSFONDS VER-ASSEBROEK
    VOOR REACTIES OF TIPS: GEBRUIK HET GASTENBOEK
    WELKOM IN CULTUUR
    08-08-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ZOMERZOEKTOCHT DAVIDSFONDS

    Op zaterdag 6 augustus 2011 was het ideaal ‘wandelzoektochtweer’: licht bewolkt, aangename temperatuur en droog. Meer moest dat niet zijn voor de 15 DFVA-leden. De jaarlijkse zomerzoektocht leidde hen naar onbekende hoekjes van de Rupelstreek: ze ontdekten dorpjes als Noeveren en Niel, namen het veer over de Rupel in Klein-Willebroek, bezochten een paapoven (paap = pijp) in het Bezoekerscentrum Steenbakkerij Boom en proefden mooi kalligrafisch uitgewerkte poëzie in het park van Rumst. Onderweg hielden ze de ogen open want overal viel wel een en ander als antwoord bijeen te sprokkelen.

    Overnachten gebeurde in hotel Secundo in Bornem met een lekker avondmaal in een gezellige, vriendschappelijke
    sfeer in restaurant De Notelaer. Dat de regen die avond met bakken uit de lucht viel, kon hen toen niet deren of schelen.

    Op het einde van deze heel aangename tweedaagse breiden ze er op zondag nog een vervolg aan met een bezoek
    aan Mariekerke en Sint-Amands aan de Schelde.









































    08-08-2011 om 21:28 geschreven door DFVA  


    15-06-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pinkstermaandag 13 juni 2011 - Culturele daguitstap Rotterdam o.l.v. Carlo Goethals

    Op Pinkstermaandag 13 juni, een frisse en bewolkte dag, trokken we met een 45-tal deelnemers naar onze noorderburen. Onder de deskundige leiding van de sympathieke gids Carlo Goethals verkenden we eerst het verstilde Dordrecht, met zijn vele pakhuizen, zijn mooie gevels in allerlei stijlen, zijn talloze plezierbootjes en de scheepvaart op de brede Waal. We bezochten ook het Hof, waar ooit de vogelvrij verklaarde Willem van Oranje ondergedoken was.

    Daarna ging het richting Rotterdam, waar we eerst van een smakelijke maaltijd genoten in het goede gezelschap van onze medereizigers. Daarna was het weer wandelen geblazen en de vele indrukken die deze boeiende stad met 650.000 inwoners op ons maakte, zullen we niet licht vergeten! Onvergetelijk was zeker de zeer gevarieerde, meestal naoorlogse architectuur, met pareltjes zoals o.m. ‘Het potlood’ en de ‘Kubuswoningen’. We bewonderden de sierlijke Erasmusbrug, met bijnaam ‘De zwaan’ en stonden stil bij het standbeeld van de humanist
    Erasmus, die in Rotterdam werd geboren.

    Eigenlijk was deze ene namiddag nog maar een aperitiefhapje van het hele menu dat deze Nederlandse havenstad te bieden heeft.

    Tenslotte bracht een vlotte busrit op zéér rustige autowegen ons veilig weer thuis, waarbij al een tipje van de sluier werd gelicht voor de uitstap van mei 2012. Inderdaad het bestuur heeft zich al onvermoeibaar over een minstens even boeiend nieuw jaarprogramma gebogen!

    Tot in september!

    Antoon Degroote heeft ook enkele foto's (diareportage) toegestuurd. Door onderstaande link aan te klikken of in zoekbalk te plaatsen kunnen jullie deze foto's bekijken (START DIASHOW AANKLIKKEN). Ook dank aan Antoon hiervoor.

    http://www.mijnalbum.nl/Album=6VVE4JWL











































    15-06-2011 om 00:00 geschreven door DFVA  


    05-06-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.zaterdag 4 juni 2011 - De beeldenroute: stadswandeling in Brugge door Gerard Vanparys

    Op 4 juni leidde Gerard Vanparys tijdens ‘De beeldenroute’ een twintigtal
    deelnemers rond in een stukje Brugge, waarbij hij hun aandacht vestigde op
    beelden en beeldjes waaraan ze gewoonlijk achteloos voorbijlopen.

    Zo waren we even toerist in eigen stad en konden we de rijkdom van ons erfgoed opnieuw
    ontdekken en leren waarderen.

    In ’t vervolg zullen we beter onze ogen
    openhouden als we door Brugse straten stappen.









    05-06-2011 om 00:00 geschreven door DFVA  


    23-05-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.zaterdag 21 mei 2011 - Met de adel in het zadel: gegidste fietstocht o.l.v. S-wan

    ‘Met de adel in het zadel’ (route zuid) - gegidste fietstocht rond Brugge onder begeleiding van vzw S-wan (gids Linda Drooghmans).


    Deze fietstocht werd gereden langs zomerverblijven van de Brugse elite en deze werden dan gelinkt aan hun
    winterverblijven in de stad.

    Naast het recreatieve fietsen was er qua inhoud vooral aandacht voor de toenmalige bewoners van de panden en hun plaats en taak die in verband stond met de stad Brugge.

    Evengoed thema’s als “het leven van de adel”, “werk en ontspanning”, “knechten en meiden” kwamen aan bod en uiteindelijk ook het einde van hun tijdperk.











































    23-05-2011 om 21:41 geschreven door DFVA  


    02-04-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.27 MAART 2011 - LEDENFEEST KASTEEL VAN MOERKERKE

    Op deze mooie lentedag wisten heel wat leden zich vrij te maken voor het jaarlijkse diner.

    Het was ongelooflijk lekker. Plus een leuke, toffe sfeer!

    Iedereen is heel content huiswaarts gekeerd.

    De afwezigen hebben zeker wat gemist.


    Wat stond er op het menu ?

    Aperitief met hapjes

    Risotto, peterselie, parmesan, kappertjes, gefruite tongreepjes, broccolipesto

    Gebraden kalfsschijfjes met primeurgroentjes, crème van pastinaak en snippers Italiaanse

    ham, kalfsjus en toetsen van doperwt

    Ananas op twee wijzen, sorbet van exotische vruchten, mousse van pistache, jus van limoen

    Koffie en koekjes

    Hieronder mooie foto's van Toon en Christiane, waarvoor dank.









































    02-04-2011 om 17:12 geschreven door DFVA  


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.27 MAART 2011 - LEDENFEEST KASTEEL VAN MOERKERKE

    Op deze mooie lentedag wisten heel wat leden zich vrij te maken voor het jaarlijkse diner.

    Het was ongelooflijk lekker. Plus een leuke, toffe sfeer!

    Iedereen is heel content huiswaarts gekeerd.

    De afwezigen hebben zeker wat gemist.


    Wat stond er op het menu ?

    Aperitief met hapjes

    Risotto, peterselie, parmesan, kappertjes, gefruite tongreepjes, broccolipesto

    Gebraden kalfsschijfjes met primeurgroentjes, crème van pastinaak en snippers Italiaanse

    ham, kalfsjus en toetsen van doperwt

    Ananas op twee wijzen, sorbet van exotische vruchten, mousse van pistache, jus van limoen

    Koffie en koekjes

    Hieronder mooie foto's van Toon en Christiane, waarvoor dank.









































    02-04-2011 om 17:12 geschreven door DFVA  


    24-03-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.22 maart 2011 - West-Vlaamse seizoenarbeiders in Frankrijk door Géry Cappon

    Nacht van de Geschiedenis - dinsdag 22 maart 2011 om 20.00 u.

    West-Vlaamse seizoenarbeiders in Frankrijk (door Géry Cappon)


    Gedurende tientallen jaren is seizoenarbeid van West-Vlamingen in Frankrijk nooit weg geweest. Het was voor vele families, vrienden en gemeenten een vast, jaarlijks terugkerend gegeven. Wat lag er aan de oorsprong van die seizoenarbeid? Waarom trokken onze voorouders voor wekenlang over de “schreve” ?

    Het hoogtepunt van de seizoenarbeid situeert zich voor WO I, toen tot 60.000 Vlamingen met hun “baluçon”, al dan niet met fiets of trein, naar Frankrijk trokken. In de agrarische sector, in de steenbakkerijen en in de cichoreiasten wroetten ze zich krom om hun gezin overlevingskansen te bieden.

    Deze voordracht brengt ook het verhaal van Vlamingen “in de vremde”, waar een andere cultuur heerste en waar uitbuiting, ongeregeldheden en spanningen deel uitmaakten van het dagelijkse werk en leven.

    Hoe hebben de West-Vlaamse seizoenarbeiders zich georganiseerd om ook rechten in Frankrijk te bekomen? Werden ze hierbij een hand gereikt? En door wie en waarom?

    Dit stukje geschiedenis werd ons gebracht door Géry Cappon die tevens medeoprichter en secretaris is van de lokale heemkring in Zedelgem.

    Er waren heel wat geïnteresseerden (ook heel wat niet-leden).













    24-03-2011 om 20:03 geschreven door DFVA  


    18-03-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.18 maart 2011 - Koken voor mannen o.l.v. Lena Hallaert

    Vrijdag ll. vonden 10 mannen tijd om samen een lekkere menu samen te stellen en te bereiden.
    Dit alles onder deskundige leiding van Lena.

    KOOKLES DAVIDSFONDS – MAART 2011

    Aperitiefhapje: Scampi met pastisboter

    Soep: Gele paprikasoep met curry

    Voorgerecht: Grietfilet met garnalensabayon en mini-asperges

    Hoofdgerecht: Lamsbout met kerriesaus en aardappeltaart,

    canneloni met Brussels witlof en gefrituurde kerstomaatjes

    Dessert: Tompoes van baby-ananas met mango

    Mangosmoothie

    SCAMPI MET PASTISBOTER

    Benodigdheden: 12 scampi - 80 g boter - 1 lepel gehakte peterselie -

    1 lepel gehakte bieslook – pezo - 1 scheutje pernod, 1 eetlepel paneermeel –

    1 tomaat

    Werkwijze: Meng de boter met de kruiden en de pernod. Snij de tomaat in brunoise.

    Ontdoe de scampi van hun pantser, verwijder het darmkanaal en leg in een schaaltje, leg er een klontje pastisboter op

    Bestrooi met paneermeel en bak 5 minuten in de oven in Schaaltjes.

    Werk af met de brunoise van tomaat.

    SOEPJE VAN GELE PAPRIKA EN CURRY

    Benodigdheden: 3 gele paprika’s – 2 uien – 1 teentje look – 6 dl kippenbouillon – 1 eetlepel olijfolie – 1 theelepel kerriepoeder – 1 theelepel gehakte verse gember – een 10-tal draadjes saffraan – een 10-tal takjes platte peterselie of koriander.

    Werkwijze: Maak de paprika’s schoon, verwijder de zaadlijsten en snij in grove stukken.

    Maak de uien schoon, snij in grove stukken. Schil de gember en hak fijn. Pel de look en hak fijn.

    Laat de olijfolie opwarmen, voeg de ui toe en fruit even aan, voeg de kerriepoeder toe en fruit even aan. Voeg de paprika toe en stoof aan. Voeg tenslotte de gember, de saffraan en de look toe. Laat alles even stoven, bouillon toevoegen, gaarkoken. Peterselie of koriander hakken. Soep mixen, opwarmen, op smaak brengen met pezo, afwerken met de gehakte kruiden

    ROODBAARSFILET MET GARNALENSABAYON

    Benodigdheden: 4 roodbaarsfilets – boter – pezo – groene asperges

    Benodigdheden voor de garnalenfumet: 250 gr garnalenafval – 2 tomaten – 1 wortel – 1 ui – 1 sjalot – 1 scheut cognac – 2 dl droge witte wijn – pezo – boter – tijm en laurier – chilipoeder of cayennepeper

    Benodigdheden voor de saus: 3 eierdooiers – 3 a 4 eetlepels garnalenfumet – wat gehakte dragon – 75 gr koude boter in stukjes – pezo

    Werkwijze voor de garnalenfumet: Pel de garnalen. Verhit in kookpan wat boter, fruit hierin de garnalenafval met de ui, sjalot en de wortel, kruiden met tijm, laurier, pezo en chilipoeder. Blus met de cognac en de wijn, giet er water bij tot alles onder staat, voeg de tomatenblokjes toe, laat 25 min rustig trekken en passeer door zeef en laat afkoelen.

    Kook de asperges, stoof even aan in boter en kruid met peper en zout

    Bak de visfilets in een tefalpan of in de oven en kruid met pezo.

    Werkwijze voor de saus: Klop de eierdooiers met de garnalenfumet op een klein vuurtje tot een sabayonsaus (eventueel au bain- marie) , voeg stukjes koude boter toe, kruid met pezo, breng op smaak met citroensap en voeg de gehakte dragon toe.

    Bordpresentatie: Schik de asperges op een warm bord. Leg daarop de vis, oversaus en werk af met de garnalen.

    LAMSBOUT MET KERRIESAUS

    Benodigdheden: 1 lamsbout – pezo – rozemarijn – boter - olie

    Benodigdheden voor de saus: 200 lamsvlees - 70 gr ui – 2 teentjes look - 2 blaadjes laurier – 2 takjes tijm – 3 gr kerriepoeder – 1 dl cognac- 1,25 dl kokosmelk -

    5 dl lamsfond - handboter

    Werkwijze voor de saus: Snij het lamsvlees in kleine stukjes. Kleur aan in boter met de ui, tijm en laurier. Bestrooi als het vlees goed is aangekleurd met de kerriepoeder en laat even meestoven. Deglaceer met de cognac en laat even inkoken. Doe de kokosmelk en de fond erbij en laat inkoken.

    Breng op smaak met pezo en bind met handboter

    Werkwijze voor het vlees: Verwarm de oven voor op 175°. Maak in de lamsbout hier en daar inkepingen en steek er een takje rozemarijn in. Kleur de bout aan in de pan in een mengsel van boter en olie en leg in een ovenschotel en laat garen (ongeveer 30’ per 500 gr vlees), overgiet regelmatig met het braadvocht. Haal uit de oven, dek af met aluminiumfolie en laat rusten, en snij in plakjes.

    AARDAPPELTAART

    Benodigdheden: 300 gr gerookt spek. ½ kg aardappelen - 250 gr ui – 100 gr gemalen kaas – peper – tijm of rozemarijn of…. - olijfolie

    Werkwijze: Neem een taartvorm doorsnee 24 cm en vet in met boter of olijfolie of leg er bakpapier in. Leg de sneetjes spek naar het midden van de vorm en laat de rest overhangen aan de boord.

    Pel de ui, snipper fijn en fruit aan in olijfolie.

    Was de aardappelen, versnij in dunne schijfjes met de mandoline

    Leg op het spek, afwisselend een laagje aardappel, ui, peper, fijngesnipperde rozemarijn en gemalen kaas.

    Plooi tenslotte het spek over de taart en dek af met een blaadje bakpapier., daarna aluminiumfolie

    Zet in de oven op 180° gedurende 1 uur.

    Canneloni van gandaham en Brussels witloof, met balsamico-vinaigrette

    Benodigdheden: 4 plakken gandaham – 2 stronkjes witloof - 1 appel- 1 plakje blauwgeaderde kaas (blue stilton) – 1 sneetje pompernikkel (roggebrood zonder gist)

    Benodigdheden voor de vinaigrette: 1 eetlepel fijn gesneden peterselie - 3 eetlepels olijfolie – 2 eetlepels balsamicoazijn – pezo –

    Snij de kaas in lange reepjes. Snij het brood in lange reepjes. Snij de appel in reepjes en besprenkel met citroensap tegen het verkleuren.

    Maak het witloof schoon, halveer, verwijder de hiel, snij in lange reepjes.

    Leg op de plak ham een reepje kaas, een reepje brood, wat appel en wat witloof.

    Rol een bundeltje witloof in een plak ham (=canneloni).

    Voor de vinaigrette:Hak de gewassen peterselie en vermeng met de olijfolie en balsamicoazijn en breng op smaak met pezo.

    Gefrituurde kerstomaatjes:

    Benodigdheden: 2 takjes kerstomaatjes – zeezout – frituurolie

    Werkwijze: Versnij de takjes kerstomaat per drie. Frituur gedurende een twintigtal seconden in de frituurolie. Laat uitlekken op keukenpapier en breng op smaak met zeezout.

    Bordpresentatie: Leg op een bord een spietje aardappeltaart, een canneloni met witloof en vinaigrette,een takje gefrituurde kerstomaatjes, een paar plakjes vlees en oversaus.

    TOMPOES VAN ANANAS MET MANGOCOULIS

    Benodigdheden: - 2 baby-ananasjes – munt voor de versiering

    Voor de ricottaroom:3 dl room – 250 gr ricotta - 2 eetlepels vanillesuiker – zwarte peper van de molen –5 eetlepels mangopuree - 1 klein blikje ananas – 1 mango

    Voor de mangocoulis: 2 dl suikersiroop (150 ml water en 200 gr suiker) – 2 dl mangopuree

    Werkwijze:

    Voor de coulis: Voeg 2 dl mangopuree bij de 2 dl suikersiroop en roer tot een coulis.

    Kleine ananas: Schil de ananas met een dunschiller en snij in dunne schijven met mandoline of broodmachine.

    Ricottaroom: Klop de room op, meng met de ricotta, de zwarte peper en de vanillesuiker.

    Snij de mango en het blikje ananas in kleine stukjes en meng onder de ricotta, spatel de room eronder, samen met de 5 eetlepels mangopuree.

    Bordpresentatie: Maak tompoezen van de ananasschijven en de ricottaroom. Schik op een bord en lepel er de mangocoulis rond. Versier eventueel met munt.

    MANGOSMOOTHIE

    Benodigdheden: 1 mango of 250 gr mangopuree – 200 ml sinaasappelsap – 1dl kokosmelk – een potje griekse yoghurt

    Werkwijze: Blender alle ingrediënten te samen, serveer in glas en versier met takje munt.

    SMAKELIJK!





































    18-03-2011 om 00:00 geschreven door DFVA  


    15-03-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.AQUARELCURSUS JANUAR-FEBRUARI-MAART
    Door onderstaande link te openen in uw browser te plaatsen, kunnen jullie fotomontage van aquarelcursus bekijken.

    We danken hiervoor lid en cursist Eric Demuydt.

    http://video.yahoo.com/watch/8778975?fr=yvmtf




















    15-03-2011 om 00:00 geschreven door DFVA  


    26-02-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.26/02/2011 - quiz

    Op vrijdag 25 februari zat de grote zaal van het parochiehuis opnieuw goed vol met 18 enthousiaste quizploegen, met namen als bijvoorbeeld Amnesia, Clio, Wiender of Back against the wall.

     

    De vlotte presentatie met begeleidende powerpoint en de interessante en gevarieerde vraagstelling boeiden de quizzers en daagden hen uit. En van al dat hersenwerk kregen ze honger en dorst, waaraan met een vlotte en vriendelijke bediening meteen een mouw werd gepast.

    Het werd een gezellige avond die van de deelnemers niet enkel inspanning vergde, maar ook leute bracht en de kans bood om vriendschapsbanden opnieuw aan te halen of te smeden. Ondertussen was er een secuur en ijverig ploegje aan de slag om alle antwoordblaadjes te evalueren en de scores bij te houden. De ploeg Clio  bleek uiteindelijk, met 85 % - een ongelooflijk goed resultaat! - de verdiende winnaar.

     

    Voor letterlijk iedere deelnemer was er voorzien in een uitgebreid aanbod van toffe prijzen, gaande van bonnen voor bowling met 4 personen, over kinderboeken tot flessen wijn of cava. Voor elk wat wils dus.

    Nog ongeveer 350 keer slapen en editie 14 van de DFVA-quiz komt er weer aan! Tot volgend jaar!

     






























    26-02-2011 om 00:00 geschreven door DFVA  


    28-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.27/01/2010 - Guido Vervoort: diavoordracht Bolivië en Peru

    Bolivië, het meest authentieke land van Zuid-Amerika ligt, samen met buurland Peru, in het hart van het Andes-gebergte. Ooit het centrum van het machtige Inca-rijk. Deze reportage is een onderdompeling in de wereld van de Zuid-Amerikaanse Indianen met hun kleurige klederdracht, hun typische bolhoeden, hun pittoreske markten, behorend tot de schilderachtigste ter wereld, hun eeuwenoude godsdienstige rituelen, nu harmonieus verweven met het christendom. Een kennismaking met de schitterende koloniale architectuur die de Spanjaarden er achterlieten in de vorm van prachtige kerken, kloosters en huizen. Wij maken een 3-daagse trektocht over een oud Inca-pad tot op 4.650 m hoogte, te midden het grandioze Andesgebergte. Dan weer trekken we door het dichte Amazone-regenwoud met een weelde aan tropische planten en bloemen, waar de coca-planten groeien. Dan weer door woestijnen met metershoge cactussen of over de grootste zoutvlakte ter wereld, verblindend wit. Wij ontdekken ruïnes van oude Precolumbiaanse beschavingen en als apotheose beleven we, te midden de Peruaanse jungle, de ontdekking van de schitterende mysterieuze Inca-stad Machu Picchu.

    Er was een mooie opkomst voor deze activiteit.

    Het bestuur trakteerde haar leden met een glas Argentijnse witte wijn.

    Enkele sfeerbeelden:













    28-01-2011 om 18:25 geschreven door DFVA  


    24-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.CURSUS AQUAREL 20/01/2011 - 2de les

     

    http://video.yahoo.com/watch/8718070?fr=yvmtf

    24-01-2011 om 00:00 geschreven door DFVA  


    23-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.20/01/2011 2de les aquarelcursus

    Op de 2de les aquarel op 20/01/2011 werden heel wat mooie werkjes gemaakt.

    Getuige hiervan foto's die door lid Eric Demuydt werden doorgestuurd.  We beginnen met het werk van Johan-M.

    Bedankt Eric !




































    23-01-2011 om 18:17 geschreven door DFVA  


    09-12-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.9 december 2010 - Brugge en zijn dialecten door Jo Berten

    Het is een luchtige benadering van het Brugse dialect. Maar bestaat dit wel? Zijn er wel typische Brugse woorden?
    Een groot deel van de voordracht was gewijd aan sporen van het Brugs in het straatbeeld.Ook de oorsprong van sommige woorden en uitdrukkingen kwamen aan bod. Jo Berten eindigde de avond met een bloemlezing.

    Een boeiende avond voor een talrijk aanwezig publiek.











    09-12-2010 om 00:00 geschreven door DFVA  


    26-11-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.26 november 2010 - Provencewijnen - wijndegustatie o.l.v. Willy De Four

    De Provence…een paradijs op aarde, een streek met een prachtige blauwe zee en , lucht, met prachtige warme dagen en met prachtige wijnen. Een streek van lavendel, tijm en laurier maar ook van mistral, een wind die soms dagen aan een stuk kan aanhouden en een onprettig koudegevoel geeft.

    De Provence is vooral bekend voor zijn roséwijnen, die best ter plekke in vakantiesfeer gedronken worden. Het wijngebied is heel uiteenlopend en strekt zich uit vanaf het heuvelachtige koelere binnenland tot aan de warmere Middellandse zee (Nice).

    We proefden geen landwijnen en geen roséwijnen maar we ontdekten een gamma Provence wijnen uit 8 appellations. De gekende appellations côte de Provence, coteaux-d’Aix-en-Provence, les Baux-de-Provence en coteaux-Varois kwamen aan bod maar ook de minder gekende en duurdere appellations zoals Bandol, Cassis, Palette en Bellet stonden klaar om te proeven.

    Een leerrijke avond.































    26-11-2010 om 00:00 geschreven door DFVA  


    21-11-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.21 november 2010 - Bezoek VRT 7de Dag

    Het maximum aantal deelnemers was 12. Dit aantal was al heel vlug bereikt. Wie had nu geen zin om een live uitzending van ‘De Zevende Dag’ mee te maken ?

    Met Ivan De Vadder, Indra Dewitte en Chris Van den Abeele als vaste mediawatcher.

    De zevende dag trekt meer tijd uit voor het politieke debat, gaat er dieper op in, en wil ook het maatschappelijke debat aanzwengelen. Livemuziek was er ook, zowel op het einde als in het midden.

    Na een maaltijd in het VRT-restaurant werd nog een wandeling o.l.v. gids gemaakt in Molenbeek..

    Iedereen kwam met een goed gevoel terug.

    Hieronder enkele sfeerbeelden van de uitzending. Op de foto’s van de deelnemers is het nog even wachten.















    21-11-2010 om 00:00 geschreven door DFVA  


    16-11-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.8 en 15 november 2010: "Mendelssohn": cursus klassieke muziek o.l.v. Michel Croos

    Op 8 en 15 november 2010 gingen in de pastorie opnieuw twee muzikale avonden door. Thema: Felix Mendelssohn-Bartholdy. Deze avonden werden gebracht door onze muziekvriend Michel Croos. Hierna enkele sfeerbeelden.









    16-11-2010 om 18:22 geschreven door DFVA  


    28-10-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.28 oktober 2010: einde 1ste aquarelcursus
    Op 28 oktober jl. werd laatste les van eerste aquarelcursus door Johan Vandewalle gegeven.
    Lid en deelnemer Eric Demuydt stuurde enkele foto's door, genomen van de werkjes van lesgever Johan die hij heeft geschilderd tijdens de 7 sessies van deze initiatiecursus.

    Met dank aan Eric. 













    28-10-2010 om 00:00 geschreven door DFVA  


    16-10-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.15 oktober 2010 - Koken voor mannen o.l.v. Lena Hallaert

    Ondertussen reeds onze vijfde editie. 12 enthousiaste mannen die op het einde van de week tussen de potten en pannen vertoefen. Gebeurt niet veel. Prima teamwerk en het resultaat mocht er alvast wezen.

    Menu:

    Champagne

    Zalmglaasje

    Soepje van aardpeer en gerookte eend

    Gratin van zeewolf met spinazie en currysausje

    Opgevulde kippenfilet met saus van frambozenbier, zalfje van pastinaak en spekaardappelen

    Creme van kastjanje met mascarpone en macarons

    SMAKELIJK !

    Aperitiefhapje: Zalmhapje

    Benodigdheden: 2 eetlepel gehakte bieslook - 175 g luchtige roomkaas of

    mascarpone - 1 eetlepel mosterd - 50 g slagroom - 1 eetlepel citroensap – 1

    eetlepel gehakte dille – pezo - 200 gr.gerookte zalm - scheutjes

    Werkwijze:

    klop de room vast, meng met de gehakte bieslook, de mascarpone, de mosterd, het citroensap en de dille, breng op smaak met pezo.

    Snij de zalm in reepjes en doe in een glaasje, doe de roommengeling erbovenop en werk af met scheutjes.

    SOEP VAN AARDPEER EN GEROOKTE EEND

    Benodigdheden: 2 uien – 800 gr aardperen – 200 gr aardappelen -

    1 liter kippenbouillon – 1 liter melk – enkele takjes bladpeterselie – pezo – 1 pakje gerookte eendenborst

    Werkwijze: Pel en snipper de ui. Schil de aardperen en versnijd in stukken.

    Fruit de ui aan in olijfolie, voeg de aardpeer toe en stoof aan.

    Voeg de aardappelen en de bouillon toe en laat garen.

    Voeg de melk bij de soep en mix de soep heel fijn. Breng op smaak met pezo.

    Versnij de eendenborst in reepjes en hak de peterselie.

    Serveer de soep en werk af met de eendenborst en de peterselie.

    VOORGERECHT: GRATIN VAN ZEEWOLF MET SPINAZIE EN EEN CURRYSAUSJE

    Benodigdheden:

    Vier zeewolffiletsfilets – wat olijfolie – pezo – 100 gr grijze garnalen – 1 tomaat –1 jonagoldappel - 200 gr spinazie

    Voor de saus: 1 dl droge witte wijn – 2 dl visbouillon – 3 dl room – 1 eierdooier – 8 eetlepels opgeklopte room - 1 koffielepel currypoeder

    Werkwijze:

    Doe de wijn en de visbouillon in een kookpot, breng aan de kook en laat tot de helft inkoken.

    Voeg de room toe en laat nog wat inkoken. Voeg de currypoeder en pezo toe.

    Binden met handboter. Laat de saus wat afkoelen en voeg de eierdooier toe, samen met de lobbig geklopte room.

    Snij de appel en de tomaat in brunoise.

    Maak de spinazie klaar zoals gewoonlijk, maar laat zeer goed uitlekken en stoof aan in boter.

    Stoof de vis aan in een antikleefpan, langs beide zijden en kruid met pezo.

    Leg op de bodem van een diep bord de uitgelekte spinazie.

    Breng daarop de brunoise van appel en de garnalen.

    Leg daarop de visfilets en doe de saus erover.

    Leg daarop de brunoise van tomaat.

    Versier met wat currypoeder en wat kervel.

    KIPPENFILET GEVULD MET ROQUEFORT EN SAUS VAN FRAMBOZENBIER

    Benodigdheden: 4 kippenfilets –

    Vulling: 2 wortelen – 1 sjalot – 100 gr champignons – 50 gr roquefortkaas – pezo –tijm

    Werkwijze:

    Stoof alle groenten gaar en voeg de kruiden toe. Plet de roquefort met een vork en meng met de koude groenten. Snij de kippenfilet voor ¾ door en vul met het kaasmengsel. Steek dicht met prikkers. Bak aan langs weerszijden en breng over in een ingevette schaal in een voorverwarmde oven van 180 ° gedurende 15 minuten.

    Benodigdheden voor de saus: 1 flesje Lindemans frambozenbier – 7 cl appelazijn – 1 pakje frambozen – 4 dl bruine fond - pezo – handboter

    Werkwijze: Laat het frambozenbier inkoken met de appelazijn. Voeg de fond bij en laat opnieuw inkoken. Breng op smaak en bind met handboter; Doe op het laatst de frambozen bij.

    SPEKAARDAPPELEN:

    Benodigdheden: 1 kg aardappelen – pezomus – 1 dl melk – 1 dl room - 150 gr gerookt spek.

    Werkwijze: Kook de aardappelen gaar en doe door een roerzeef. Voeg de room en de melk toe. Breng op smaak met pezomus. Bak het spek en voeg bij de aardappelen.

    Presenteer in een vormpje.

    Zalfje van pastinaak met witlof

    Benodigdheden: 2 stronken witlof - 2 pastinaak – flinke geut room –

    boter -

    Werkwijze:

    Snij het wiloof in julliene. Bak een julienne van witlof in een pan met boter, kruid met peper en zout.

    Kook de pastinaak en pureer met een blender, met boter en room, zorg dat het

    een smeuïg geheel vormt, breng op smaak

    Opdienen: trek met een lepel een streep pastinaak, breng dan een toefje witlof op het

    bord met een stukje vlees erop en garneer met de saus









































    16-10-2010 om 00:00 geschreven door DFVA  


    25-09-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.25/09/2010 - boekenstand - programmavoostelling - openingsavond 27ste werkjaar
    Zoals ieder jaar konden wij op de boekenstand heel wat trouwe leden begroeten. 
    Na de receptie werd een dankwoord gericht aan uittredend voorzitter Joris en werd hem van harte een geschenk aangeboden. Ook onze kersverse voorzitter Toon kreeg een attentie en nam ook meteen het woord om het jaarprogramma voor te stellen. Hij lichtte ook de nieuwe huisstijl van het Davidsfonds toe. Lekker tafelen deden we met een gastronomische barbecue.



































    25-09-2010 om 00:00 geschreven door DFVA  




    >

    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs