PROEFKOTJE: Alle bieren werden aan een persoonlijke smaaktest van den Wacho onderworpen en in een kotje geplaatst
01-05-2016
Passe-Partout
Geproefd uit het mooie gamma hoppigaards in eet-en biercafé 't Kroegske te Izegem/Emelgem. Deze Saison IPA (3%) werd gebrouwen naar de nieuwe trend van laag-alcoholische dranken met veel smaak. Er werd voldoende gebruik gemaakt van heerlijke hopsoorten uit de VS en New-Seeland.
PROEFKOTJE: Goudkleurig met romige witte schuimkraag en een krachtige carbonatatie. Prachtig evenwicht tussen de gebruikte aromahop en goed uitgezochte moutsoort. Een licht mondgevoel met een uitgesproken fruitige (sinaasappel, annanas) hopbitterheid die naar het einde toe een droge, hopbittere afdronk heeft. Perfecte dorstlesser.
Dochter van de Korenaar, Pastoor de Katerstraat 24, Baarle-Drongen - TEl: 014/69 98 00 - mail: brouwerioj@dedochtervandekorenaar.be Website: http://www.dedochtervandekorenaar.be
Geproefd bij eet- en biercafé Bourgondisch Kruis (Deerlijk/Belgiek). Het resultaat van een midlife crisis door Filip Millet, een Hoegaardien in Noduwez (Noordevoorde). Dit communautair bier moet zonder veel en toch met veel ambras de taalstrijd ontwapenen.Filip Millet heeft na een job bij Pierre Celis nog wat gewerkt voor het toenmalige Interbrew om dan op eigen kracht in de brouwwereld te zijn gesukkeld. De samenwerking met onder meer zytholoog Werner Callebaut en Alexendre Dumont, brouwer van Brass. Jandrain Jandrenoville resulteerde tot een prachtige doordrinker. De gebruikte hopsoort is Palisake uit Yakima Valley.
PROEFKOTJE: Helder donkerblonde kleur en een stevig romige witte schuimkraag en een spetterende carbonatatie. Het moutig aroma is vooral kruidig (koriander en kaneel) met een toets van hopgeur. De complexe smaak verbind een zachte moutbitterheid evenwichtig met een kruidige hopgevoel en eindigt op een aangenaam kruidige en fruitige bitterheid in de droge afdronk.
Filip Millet, Rue de Tirlemont, Noduwez - gsm: 0498/903239 - ook op FaceBook.
Deze Thaise tripel aangeboden door uitbater Jef Pirens in Estaminé 'De Brouwerij' (d'Oude Maalderij). Dit bier werd gebrouwen in opdracht van Sam Bruyneel, als huisbier voor zijn toenmalig Thais restaurant Kai Fa (Izegem) en gebrouwen door Jef Pirens in de ketels van 't Gaverhopke (Stasegem) met toevoeging van ondermeer 'galang', een soort thaise gember.
PROEFKOTJE: Wazig amberkleurig met een mooie witte schuimkraag en voldoende carbonatatie. Het 'galang' kruid is nadrukkelijk en zeer heersend aanwezig zowel in aroma, smaak en afdronk. Het kruidig mondgevoel heeft naast een toets van koriander ook een zoet gevoel (rietsuiker) en eindigt op een lange, frisse afdronk.Zeer aangenaam bier en vooral te genieten bij de oosterse keuken.
Uniek in het 'Proefkotje' met de gezamelijke beschrijving van twee bieren beiden, geproefd in de 'Bierstubbe' van Patje Verbauwen te Kruishoutem. Tijdens het najaar 2012 besloten de collega's en biervrienden Christophe Visart, Patrick Verbauwen, Andy Schietecat, Bart Soetinck,Frans Huyvaert en Christophe Merckx hun gezamelijke bier- brouwkennis wereldkundig te maken. ' The Copaing Brewery' was geboren. Via een pilspakket van Frembrew werd al vlug naar een 40 liter ketel overgestapt en er kwamen intussen al enkele voorbeeldige recepturen in de garage verschenen.
PROEFKOTJE COPAING TRIPEL: Goudkleurig met mooie witte schuimkraag en een pittige carbanatatie. Een fruitig gerstemout aroma. Het zacht en licht mondgevoel herbergt een fruitige pilsmout bitterheid (een beetje te weinig voor een type tripel) en eindigt op een frisse afdronk.Een gelegenheidsbier voor het grote publiek maar ook iets voor zeer lange bierbrabbels te ondersteunen.
PROEFKOTJE CONGOBIER: Donkerbruine kleur met romige beige schuimkraag en een zachte carbonatatie. Een milde, zoet, licht gekruid moutaroma. Tijdens het pittig mondgevoel aandacht voor een zacht geroosterde moutbitterheid met naar het einde toe een kruidige hop achtergrond die afsluit met een droge moutbittere afdronk. Prachtig te gebruiken bij foorpairing of als gezelligheidsdrink bij vrienden.
Alle informatie te verkrijgen via Christophe Visart: gsm 0495/71 35 62 ook info via Facebook
Nog steeds leven de oorlogsbieren, een gezonde belangstelling aan de verschikkelijke tijd van Wereldoorlog 1. Ook deze 'Broere' gebrouwen bij Brouwerij Boelens (Belsele) in opdracht van 'Vriendenkring van Flossenbürg' waarbij Yves Durnez een eer wil brengen aan zijn vader Marcel die het concentratiekamp overleefde. Tevens worden zijn broers Daniel en Gilbert, die de kampen niet overleefden, in de eer betrokken.
PROEFKOTJE: Goudkleurig amber met een romige witte schuimkraag en goede carbonatatie. Typisch zoetachtig maar fruitig perzik hoparoma Ook in de smaak heerst het pompelmoes bij de hopbiierheid en eindigt op een pittg droge hopbittere afdronk. Heerlijke doordrinker.
Bij haar keuze in BierBrief 389 door Melissa Dhooge (Bierhalle Deconinck Vichte) werd een link gemaakt naar jeugdsentiment met het lieve prinsesje uit de wereld van Alladin. Met 'Princess Jasmine' hebben brouwerdeskundigen Olivier de Brauwere en Sébstien Morvan van 'Brussels Beer Project' nog een creatieve smaakzoektocht gedaan naar een bepaalde biersoort. Volgens mijn smaaktest is er nog een kleine verbetering nodig maar smaken verschillen en sommigen vinden dit een mooie doordrinker. Aan u te oordelen.
PROEFKOTJE: Helder blond bier met redelijk witte schuimkraag en een stevige carbonatatie. Licht zoet gekruid moutaroma waarin de gist ook zijn deel opeist. Een scherp gekruide smaak met een droge moutbitterheid die dan ook eindigt op een droge, gekruide bittere afdronk.
Tijdens een shopping bij Bierhalle Deconinck maakte ik kennis met 'Kongero Saison', een collabbrew met de Zweedse 'Klauw Brewery' te Upsala en onze regionale microbrouwers van Alvinne uit Moen. Ter gelegenheid van de 10de verjaardag van de Zweedse Folk-acapella groep 'Kongero' heeft Davy (met Smedtje) de vroegere vriendschapsbanden heraangeknoopt en in Zweden, onder muzikale begeleiding van 'Kongero' een fantastisch 'continu hopping' bier gebrouwen. De gebruikte hopsoorten Chinock, Saaz en Hallertau staan heel centraal in het brouwproces.
PROEFKOTJE: Goudgele kleur met witte schuimkraag en een prikkelende carbonatatie. Mooi heersend hoparama. Zachte, kruidig aanvoelende hopbitterheid in de smaak en naar het einde toe een aangename alcoholwarmte die eindigt op een droge gekruide hopbittere afdronk. Een bier voor alle gelegen heden.
Een der pareltjes van de Bas-bieren als abieritief. Uit het brein van brouwmeester Pieter De Pape (De Proefbrouwerij Lochristi). Gebrouwen naar aanleiding van het Orval tekort. De specifieke oud-Orvalgeur en licht zurig karakter zijn te wijten aan de gecontroleerde roevoeging en werking van de Brettanomyces tijdens hun verblijf in de inox tanks. Om de broodnodige houttoets te verwezelijken werd gebruik gemaakt van eikschilfers.
PROEFKOTJE: Donker amber van kleur met mooie beige schuimkraag en een gezonde carbanatie. Moutig aroma met een zachte zuurheid door de Brett en een geur van kruidnagel en nat hout. De smaak heeft een lichte moutbitterheid waarin enige melkzuurte en eikenhout hun deel evenwichtig aanvullen en eindigt op een mild zurige bittere afdronk. leuk terrasbiertje en mooie doordrinker.
Melissa van Bierhalle Deconinck koos voor 'De Keuze van Mel' in BierBrief 388 voor 'den goeien oeden tied' Een leuke terugblik maar prachtige creatie van brouwmeester Luc Vermeersch die verwijst naar de brouwkunst uit onze regio. Volgens de brouwer is het een bier waarmee hij innovatief wilde en kon zijn, een ontsnappingsbier. Het is een pop-up bier, een limited edition maar nog even 'onberekenbaar' als zijn basis.Na het brouwen van 3000 liter 'Fils à Papa' bleven er een duizend liter liggen. Deze sloeg hij op in enkele oude vaten van 'Enfant Terriple' waardoor een spontane gisting ontstond en het bier een heerlijke zurigheid ontwikkelde die eigen is aan het oorpronkelijk Westvlams Oud bruin type.
PROEFKOTJE: Donker amber met kleine beige schuimkraag en weinig of geen carbonatatie. Heersend houterig melkzurig moutaroma. Tamelijk zwaar mondgevoel waarbij de smaak naar zoet, fruitig (rode bessen) overhelt waarna een zacht zurige bittere afdronk. Heerlijke dorstlesser en abieritiefbier.
Brouwerij De Leite, De Leiteweg 32, Ruddervoorde - Tel: 056/25 07 96 - info@deleite.be - www.deleite.be - te volgen op Facebook.
Meegebracht uit het gamma streekbieren bij Bierhalle Deconinck Vichte. Amburon is een samentrekking van Ambiorix en Eburoon wat de link met de Stad Tongeren aantoont. Na enkele kelderproefbrouwsels werd het gebrouwen bij Brij. De Dool (Helchteren) door brouwmeester en zijn makker Davy Daniëls ter gelegenheid van de 7-jarige kroningsfeesten 2009 te Tongeren. In 2011 ging het streekbier mee met brouwer Bart Durlet naar Halen. Daarnaast wordt het ook in kleine schaal gebrouwen in de Pub-brouwerij Au Phare op d Tongerse grote markt.
PROEFKOTJE: Wazig goudkleurig met mooie romige witte schuimkraag en een zachte carbonatatie. Honingzoet kruidig hoparoma waarin ook plaats is voor wat moutgeur en een soort alcoholwarmte. In de iets kruidige (koriander) smaak komt een zoete hopbitterheid naar boven en eindigt op een zachte citrusachtige droge afdronk. Uitstekende dorstlesser.
In 2014 gebrouwen bij Den Triest maar intussen bij de Proefbrouwerij te Lochristi. Na 10 jaar marketing waagde de Lennikse brouwmeester Philip Vandaele zich aan een eigen biercompositie. Ter gelegenheid van de komst van zoontje Felix maakte hij een kleine hoeveelheid van zijn eerste recept in de installatie van een vriend. Wegens goed bevonden verhuisden alle gegevens naar Brij. Den Triest (Kapelle-op-den-Bos). Dit jaar kwam Belfort 8° terecht in de ketels van de Proefbrouwerij te Lochristi waarbij één aroma- en drie bitterhoppen werden toegevoegd die op de smaak een mooie invloed had. Naast enkele belangrijke drankzaken wordt het Belfortbier ook nog aangeboden bij dhet Brugse 2BE (Wollestraat) en in het bekende Lennikse café 'In de verzekering van de grote dorst' (Frans Baetenstraat 45, Eizeringen).
PROEFKOTJE:Wazig amber van kleur met een romige witte schuimkraag en een gezonde carbonatatie. Zoet, bloemig hoparoma (Safir) met een fruitige (banaan) achtergrond. De complexe, zacht-zoete smaak heeft een citrusachtige bitterheid met een floraal, fruitige inborst en een beetje gevoelige alcoholwarmte die eindigt op een iets zachte, iets gekruide hopbittere, lange afdronk.
Alle inlichtingen via philip@belfort.beer ook op website www.belfort.beer en op Facebook
Deze klassieker kreeg ik aangeboden in en door Kevin Vermote, uitbater van eet- en biercafé Bourgondisch Kruis Deerlijk (Belgiek). He befaamde Hommelbier is voor brouwmeester Luc Lignel en zijn collega's Hendrik Leroy en Thomas Duyck een eerbetoon aan de Poperingse hopteelt en haar hommelboeren. Hier werd gebruik gemaakt van de Belgische hopsoorten Saphir, Magnum, Challenger en Brewers Gold en gezien er op het vat geen nagisting zit komt deze wel wat zachter over. De koude van de gekoelde tapleiding maakt de smaak ook wat intenser.
PROEFKOTJE: Helder goudkleurig met romige witte schuimkraag en een sprankelende carbonatie. Bloemig licht zoete tonen van de gebruikte hopsoorten. In de licht zoete (honing) smaak waarbij naast de citrusachtige hopbitterheid een mooie balans vormt met wat kruidige peper en komijn en fruitig pompelmoes gevoel die naar het einde toe leidt naar een zachte, licht zoete hopbitterheid in de lange afdronk.
Geproefd als abieritief op vraag van de Bierbutlers Kris Devoldere en Emmanuel Vandorpe tijdens proefsessie der Beverse Schuimkraag Proevers in café Djings (Beveren/Roeselare). Gebrouwen in de ketels van Eutropius met aanbreng van gerst- en tarwemout en toevoeging van de aromahops Styrian Golding en Saaz en de bitterhop Millinnium. De naam is een eerbetoon aan de Ardooise witte pater Victor Roelens, ooit eerste Congolese bisschop en wijdde in 1917 de eerste zwarte priester in.
PROEFKOTJE:Amberkleurig met witte schuimkraag en voldoende carbonatatie. Een heersend, citrusachtig hoparoma met een fruitige weerklank. De zachte, zoete hopbitterheid herbergt ook hier het fruitige (banaan, ananas) met naar het einde toe een beetje moutbitternis en een kruidige afdronk. Goed degustatiebier of gracieus bij een stevige maaltijd.
De 'Keuze van Mel' in BB 386 werd voor Melissa Dhooge een knipoog naar de liefhebbers van kruidige toonaarden in bier. Piccolo, het biertje uit het repertoire van de circusartiesten Tim Vandenberghe en Stijn Vercaemst. De naam komt trouwens uit een van hun acts als piccolo steltloper bij Circus Tico. Het mocht geen afkooksel worden van de vele bestaande bieren die in grote getale op te biermarkt vloeien. Het werd een unieke prestatie dat werd gebrouwen in de ketels van Het Gulden Spoor te Gullegem. Gebrouwen met gerstemout, drie Belgische hopsoorten die het gebruik van een zevental provinciaalse kruideniets moeten verzachten.
PROEFKOTJE: Helder goudkleurig blondje en voldoende carbonatatie. Een kruidig aroma met vooral een heersende rol van oregano. In de citrusfruitige smaak een zachte hopbitterheid waar naar het einde toe de kruiden lavendel en tijm hun aandeel opeisen.Een zacht gekruide hopbitterheid vervolledigd een aangename lange afdronk. Het bier scoort vooral bij een lekkere maaltijd onder vrienden en/of familie en ook zeer geschikt voor foodpairing.
Een bierbrabbel tussen Stijn Dauw (Bierhalle Deconinck Vichte) en Bruno Delrue (Gaverhopke Waregem) resulteerde tot een receptuur van een drinkbare porter. Voor het brouwen werden de ketels van brouwerij 't Gaverhopke Stasegem gebruikt en hebben beide biervrienden de hulp ingeroepen van Sigurd Vandenbroucke, Tsjeu Acx en Kevin Vermote, uitbater Bourgondisch Kruis Deerlijk wat de leuke naam 'De Vijf' opleverde.
PROEFKOTJE: Zwarte kleur met kleine beige schuimkraag en een levende carbonatatie. Het aroma van geroosterde mout heeft hier al zijn koffie en chocolade geuren vrij. In een licht mondgevoel van zacht gebrande moutbitterheid is de smaak van koffie- en chocoladebitterheid zeer mooi aanwezig en eindigt in een droge, aangename koffiebittere lange afdronk.
Het bier is voorlopig enkel verkrijgbaar bij Bierhalle Deconinc, Bosstraat 37, Vichte (056/779695), Gaverhopke, Domein 'Goed', Platanendreef 16A, Nieuwenhove/Waregem (0497/760412) en eet- en biercafé Bourgondisch kruis, Wafelstraat 1, Deerlijk/Belgiek (056/777449. Weldra ook in andere bekende drankhandels en horecazaken.
'De keuze van Mel' in BierBrief 384 was deze keer een link naar 'Vrouwen en Bier'. Melissa koos voor het verfrissend bittertje 'Lienne' gebrouwen door brouwster Melissa Résimont en broer Nicolas op het brouwerige boerderijtje 'Brass. de la Lienne' te Lierneux. Het blondje kreeg twee licht gebrande moutsoorten en drie Amerikaanse hopsoorten. De vergisting gebeurte met Orval-gist om daarna nog een drietal weken karakter te kweken bij de lagering.
PROEFKOTJE: Wazig amberkleurig met mooie witte schuimkraag en een sprankelende carbonatatie. Het aroma is een mooie balans van mout- en hopgeuren met een spoor van zoete honing. De smaak verbergt een kruidige hopbitterheid die naar het einde toe een zachte alcoholwarmte teweeg brengt en in de nasmaak een honingzoet gevoel brengt. Bier om van te genieten!
Artisanale Microbrouwerij de la Lienne, Reharmont 7, Lierneux - Tel: 080/39 99 06 - mail: info@brasseriedelalienne.be - Web: www.brasseriedelalienne.be
Meegebracht uit Delhaize Izegem om thuis te genieten als abieritief. 'Gust' is het eerste bier uit de VTM-Soap 'Familie' en werd gebrouwen door Nico Schuurmans (Jo Hens). De naam is een eerbetoon aan de vroegere brouwer Gust Stuyvens ( Door Van Boeckel) en gebrouwen in opdracht van Medialaan bij Palm Breweries.
PROEFKOTJE: Goudkleurig met mooie witte schuimkraag en sprankelende carbonatatie.. Licht gezoet citrusachtig moutaroma met een fruitige (sinaasappelzeste) toets. Een licht zoetachtig mondgevoel met een zachte moutbitterheid die naar het einde toe iets kruidigs heeft. Weinig of geen afdronk. Biertje voor het grote publiek en een aanrader voor de nieuwe bierliefhebber.
Voor haar keuze in BierBrief 383 koos Melissa Dhooge (Bierhalle Deconinck Vichte) weer maar eens voor een klassieker. Een saison, het streekbier bij uitstek. Deze vondt zijn oorsprong in de vroegere boerderij-brouwerijen in en rond Henegouwen. Dit goudblond en ongefilterd biertype heeft nu al zijn inspiratie gevonden in de hele bierwereld.
PROEFKOTJE: Donkerblonde kleur met mooie witte schuimkraag en een zachte carbonatatie. Pilsmoutaroma met kruidige toetsen ingemengd. In de smaak is zoet en bitter mmoi in balans met een kruidige ondertoon (koriander, peper). De nasmaak heeft, zoals de meeste doordrinkers een droge bittere afdronk.
Brasserie Friart, Rue d'Houdeng 20, Le Roeulx - Tel: 064/31 18 18 - mail: info@st-feuillien.com - www.st-feuillien.com
Geproefd in het eet- en biercafé 'Bourgondisch Kruis' te Deerlijk (Belgiek). Gebrouwen door de recepturisten in de ketels van de Brugse brouwerij Bryggja met een mengeling van de hopsoorten Cascade, Galena en Cluster. De bedoeling om een betere doordrinker met een aangename biersmaak te brengen is alvast geslaagd.(voor een breed publiek). Uitstekend bij een lange bierbrabbel onder vrienden.
PROEFKOTJE:Amberkleurig met romige witte schuimkraag en matige carbonatatie. Een fruitig citrusachtig pilsmoutaroma. In een licht mondgevoel bereikt een iets zoete moutbitterheid een zacht gevoel. Deze eindigt in een tamelijk droge zht bittere afdronk. iets te weinig hop gebruikt om boven de moutbitterheid uit te komen, dus niet echt een IPA doch zachte, gezellige doordrinker.
Bierfirma Totem Beers, Einde Were 246, Gent - gsm: 0486/66 27 49 - info@totembeers.com - www.totembeers.com
Voor BB 382 koos Melissa van Bierhalle Deconinck Vichte deze keer voor een perfecte IPA. Hij werd gebrouwen in de Proefbrouwerij te Lochristi in opdracht van Tony Traen van Beerdelopment Viven uit Sysele. Een hoppig biertje met een zachte aangename smaak en vooral een Internationaal gegeven bij gebruik van hopsoorten als Europese Merkur, Nelson uit Nieuw-Zeeland en de Amerikaanse Citrus. Dit alles in goede verhouding met enkele goed gekozen moutsoorten .
PROEFKOTJE: Wazig amberkleurig met romige witte schuimkraag en een zeer mooie carbonatie. Fruitig pompelmoes aroma met tussendoor een beetje kruidige mout. In de smaak overheerst vooral de ingevoerde hopsoorten met een zeer aangename, zachte hopbitterheid die tot ver in de lange afdronk wordt meegevoerd. Een prachtig voorbeeld hoe een traditionele IPA zou moeten zijn. lekker terras- en degustatiebier.