Dit recept komt uit een Amerikaans boek: the Complete book of Home Preserving.
Het is een lekker pittig bijgerecht en een goede manier je overtollige
komkommeroogst weg te werken..zo kan je in de winter nog eens
terugdenken aan de overvloed van de zomer, bij mij groeien in ieder
geval de komkommers zowat de kas uit!
De maten in het boek zijn in cups, ik heb een maatbeker waar cups
opstaan, maar ik zal de maten in liters ( milliliters) geven, ik heb
helaas niets gewogen.
Zorg dat je ongeveer 6 potjes van 200 ml klaar heb staan.
Snij 5/6 geschilde komkommers in kleine blokjes totdat je 2 liter
komkommerblokjes hebt. Doe de komkommers in een glazen of stalen schaal.
Voeg 250 ml in kleine blokjes gesneden bleekselderij toe.
Voeg 500 ml in kleine blokjes gesneden groene en rode pepers toe..je
kunt ook de helft groene paprika nemen en de helft rode pepers. Ik heb
ervoor gekozen de pitjes te verwijderen en vond de "hitte" van de relish
prima zo.
Voeg 250 ml fijngesneden ui toe. Voeg 75 ml zout toe, meng goed, dek af en zet koel weg.
Na 4 uur giet je de groente door een zeef en laat het uitlekken. Spoel goed af met koud water en laat weer uitlekken.
Gebruik je beide handen om zoveel mogelijk vocht uit de groentes te knijpen.Zet afgedekt weg.
Doe 425 ml blanke- of wijnazijn, 175 ml suiker, 2 theelepels mosterdzaad
en 1 theelepel selderijzaad samen in een pan. Breng het onder roeren
aan de kook. Voeg de groentemix toe en breng weer aan de kook. laat de
groente zachtjes koken voor 10 minuten. roer regelmatig.
Doe de mix in de (hete) potten, en giet het vocht tot 1 centimeter onder
de rand. maak de rand schoon, en doe de deksel erop ( ik heb gebruikte
en uitgekookte olijvenpotjes gebruikt).
Zet de potjes in een grote pan, giet er heet water bij zodat de potjes
ruim ( minimaal 2 cm.) bedekt zijn en breng aan de kook. Stop eventueel voor het koken oude doekjes tussen de potten als je geen weckketel hebt, de potjes kunnen gaan rammelen en dan stuk stoten. Laat heel zachtjes 10 minuten
koken.
Laat afkoelen en berg de potjes koel en donker op. Zie ook foto van gisteren.