Ik moest weer eens een boek. Behalve dat ik al een enorme stapel moestuin- en kruidenboeken heb ben ik ook gek op kookboeken en dan met name inmaakboeken. In een uitgave van Velt (Seizoenen) las ik een recensie over het boek Perfect Conserveren van Hilaire Walden. Gezocht op Marktplaats en gevonden op Bol waar je tegenwoordig ook tweedehandsboeken kunt kopen.Besteld en snel in huis.Leve internet.
Zo`n nieuw boek gaat op mijn nachtkastje en is heerlijk leesvoer voor de late uurtjes. Ik droom dan als ik in slaap gevallen ben gewoon verder over al die hapjes die ik kan maken..een keuken in de hemel met eeuwige inmaakpret. Dit boek behandeld allerlei manieren van conserveren, het gaat van jam maken en wecken tot roken en inzouten. Ze behandeld bijvoorbeeld jam en gelei, maar ook vruchtenboters, -kaas en -pasta, marmelades. Ze geeft ook een recept voor jam uit de vriezer, ongekookt dus. Je wordt verleid door de namen van de gerechten: Citroen-passievruchtenpasta bijvoorbeeld en mediterrane chutney. En wat denk je van ingelegde walnoten of kastanjes op siroop... Je moet een beetje zoeken in het register -er staan geen hoofdstukken aangegeven- en dus staan technieken en recepten iets door elkaar. Azijn, olie en sterke drank met een smaakje beslaan samen maar 2 bladzijden. Verder niets aan te merken.. er is genoeg anders te lezen bijvoorbeeld zouten en in vet bewaren, en veel lekkere recepten die je inmaak als basis hebben. Bij de recepten zag ik onmiddellijk een paar die me aanspraken, iets met bramen onder andere...die zijn bijna rijp.
Vandaag een chutney. Chutney`s maak ik al jaren, maar eigenlijk ben ik er een beetje op uitgekeken. Volgens Lie komt dat omdat ik vroeger chutney nog nodig had om mijn rijstschotels "op te fleuren"; dat is niet meer nodig, ik kook te goed. Ik ben er nog niet uit of dat een compliment is, of een onaardige opmerking over mijn vroegere kookkunst. In ieder geval sprak het idee van chutney met ratatouillegroentes mij wel aan. Ik heb het recept van Mw. Walden aardig gevolgd, het is hier en daar een beetje aangepast.
Ratatouillechutney:
1 kilo tomaten zonder pitjes in stukjes gesneden ( ik nam wel de pitjes) 350 gram courgettes in stukjes 750 gram paprika, voornamelijk rood, in stukjes 400 gram aubergine, in stukjes 300 gram ui, in stukjes 6 teentjes knoflook, geplet en fijngehakt 1 eetlepel paprikapoeder 1 eetlepel licht geplet korianderzaad ( volgende keer neem ik wat minder, ik vind de smaak best wel sterk) 1 eetlepel grof zout 3 dl rode wijn azijn 350 gram bruine suiker ( ik had donkerbruine basterd, dat maakt de chutney wel erg donker) 1 à 2 rode pepers zonder pitjes in reepjes (eigen idee)
Kook alles behalve de azijn en de suiker tien minuten in een gesloten pan op een zacht vuur totdat de sappen uit de groentes komen. Haal de deksel van de pan en laat de groente een uur pruttelen. Roer vaak. Roer de azijn en de suiker erdoor en laat pruttelen totdat de chutney dik is. De schrijfster zegt dat de chutney klaar is als een lepel die over de bodem van de pan wordt getrokken een duidelijke gleuf achterlaat. Ik ben wat eerder gestopt met koken, ik hou wel van een iets vochtig/sappige chutney. Vul de (schone en hete) potten af, en laat ze minstens een maand op een koele donkere plaats staan. In ieder geval een jaar houdbaar.