Appels in Frankrijk
Foto
Categorieën
  • Aparte groentes (17)
  • Appelvrouw&Lie (76)
  • De tuin (76)
  • Dorpsleven (34)
  • Gereedschap (4)
  • Groenterecepten (27)
  • In Nederland (11)
  • Inmaakrecepten (17)
  • Jamrecepten (24)
  • Koken algemeen (9)
  • Kruidenrecepten (5)
  • Met Alcohol (14)
  • Oogst (6)
  • Pompoenen (21)
  • Recettes Lorraine (2)
  • Soeprecepten (4)
  • Foto
    Foto
    Inhoud blog
  • Ratafía Catalan
  • Indische loopeenden
  • Vervolg Keyhole Garden
  • Woning met uitzicht te huur
  • Keyhole Garden deel 1
  • Keyhole Garden deel 2
  • Dahlia jam
  • Flognarde aux haricots verts/sperziebonenclafoutis
  • Ratafia dragon
  • Vrienden op de fiets
    Zoeken in blog

    Foto
    Gastenboek
  • Le compravendite in Italia relative a proprietà di lusso
  • Gli psicologi trovano i clienti sulla rete
  • L'attività esoterica nel mondo
  • Il posizionamento seo
  • Barbour Ariel Track Quilted Jacket Black

    Gastenboek

    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Foto
    Foto
    Foto
    08-08-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Perziken op eau de vie
    Platte perziken -ook wel wilde perziken genoemd- komen volgens mijn buurman uit het laboratorium. Hij zegt uit een Frans laboratorium, de Italianen zeggen uit een Italiaans, de Spanjaarden enz..Weinig wilds aan dus.
    Feit is dat het een redelijk nieuwe productie is hier in Frankrijk, maar ook in Italië en Spanje, en dat de vrucht in Nederland bij de Turk en AH opmars maakt. De zuidelijke landen vechten om de markt, de Fransen plukken maar twee x per jaar, de Spanjaarden 4 x ( minder rijpe vruchten) en krijgen minder betaald: Valse concurrentie morren de Fransen.

    Ik zie ze al jaren op de markt maar dit jaar heb ik de platte vruchtjes voor het eerst gekocht..en de week daarop nog eens, en nog eens...een heerlijke perzik. Nu kan je hier in het Noordoosten van Frankrijk gewoon goed fruit kopen; hier niet van die harde ballen als je perziken, abrikozen of nectarines koopt, maar gewoon goed sappig zondoorstoofd fruit. Je zou toch denken dat het 400 km verderop ook zou moeten lukken. Helaas, weinig sap tot aan je ellebogen als je in Nederland je perzikje koopt.
    De platte perzik is extra lekker van smaak, en mooi handzaam.

    We hebben de meeste opgegeten, en ook een paar bewaard om op eau de vie te zetten.
    Het recept is heel simpel: Ontvel de perziken door ze 30 seconden in kokend water te leggen en ze snel af te koelen onder koud water, snij ze in stukken of hou ze vruchten heel, leg in een schone pot en strooi er wat suiker omheen...dat strooien een beetje naar smaak en de zoetheid van de vrucht..ik heb waarschijnlijk teveel suiker gedaan, en als de suiker gesmolten is zal ik nog extra eau de vie toevoegen...
    Zorg dat er enkele pitten meegaan in de pot.
    Vul de pot tot aan de rand met eau de vie.
    Koel en donker laten staan totdat de suiker geheel verdwenen is en dan nog wat langer totdat je het niet meer uithoudt.










    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail
    URL
    Titel *
    Reactie * Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (2)

    05-09-2013
    Roomse perzik
    Heb zelf een roomse perzik, gekregen van een schoonzusje waarvan de vader ook aan de L.H. In Wageningen verbonden was. Mijn boom stmt af van de boom die haar vader ooit had. Was recent in Frankrijk en ben daar te weten gekomen dat de roomse perzik daar bekend is onder de naam " peche de Vigne  " en daar nog veel voorkomt itt hier waar niemand de soort kent. Ik koester mijn boom en maak jam van de perziken, verrukkelijk !  Ben nog steeds benieuwd naar de Latijnse naam....

    05-09-2013, 22:20 geschreven door Margriet Mulder
    28-08-2011
    Perzik, wild, wit of rooms?
    Hoi Appelvrouw, over perzikken wil ik eigenlijk wel meer weten. Als jij ze 'bij de bron' koopt, ga je dan voor de witte of de rode? Bij AH in Holland hebben ze soms alletwee, en alletwee redelijk smakeloos. Net als die wilde: een hele teleurstelling gezien de prijs. 
    Nee, dan in vroeguh Wink. Mijn oom werkte bij de Hogeschool in Wageningen, was een enthousiaste tuinier (had hij keus?) en had ook als bejaarde nog een Roomse Perzik in de tuin. Prima fruit, wit vlees dat prachtig rood werd in de richting van de pit. Ieder jaar teveel om op te eten, gelukkig mochten de nichtjes vaak een emmertje meenemen. In de diepvries en later in het jaar: appel/perzikkentaart met room en kaneel, mmmmm. Nooit vorstschade, nooit bestuivingsproblemen, geen beurtjaren, geen krulzoom,  echt een hele goede perzikkenboom. Die oom was compostfanaat, andere mest gebruikte hij niet. Wél altijd als hij bij ons op bezoek kwam, na het eten vragen of hij de schillen van bv. asperges mee naar huis mocht. En daar ging hij dan, met een plastic tasje schillen op weg naar Wageningen ..... 
    Maar: what the hell was die Roomse Perzik nou? Soortnaam? Leuke vernederlandsing van Franse (RK toch?) cultivar? 
    Ben jij ze ooit tegengekomen bij de Franse versie van de Intratuin? Ik ben benieuwd! 
    groetjes, 
    Isa


    28-08-2011, 17:19 geschreven door Isa van der Heijden
    Foto
    Kijk ook eens op deze blogs...
  • Paradijs in GF!
  • Paradis (franstalig)
  • Moestuinforum
  • Agnes` kruidentuin
  • St.Laurent sur Othain
  • Hernia diafragmatica
  • Diana`s mooie moestuin
    Archief per jaar
  • 2015
  • 2014
  • 2013
  • 2012
  • 2011
  • 2010
  • 2009
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto

    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs