Hoi Appelvrouw, over perzikken wil ik eigenlijk wel meer weten. Als jij ze 'bij de bron' koopt, ga je dan voor de witte of de rode? Bij AH in Holland hebben ze soms alletwee, en alletwee redelijk smakeloos. Net als die wilde: een hele teleurstelling gezien de prijs.
Nee, dan in vroeguh  . Mijn oom werkte bij de Hogeschool in Wageningen, was een enthousiaste tuinier (had hij keus?) en had ook als bejaarde nog een Roomse Perzik in de tuin. Prima fruit, wit vlees dat prachtig rood werd in de richting van de pit. Ieder jaar teveel om op te eten, gelukkig mochten de nichtjes vaak een emmertje meenemen. In de diepvries en later in het jaar: appel/perzikkentaart met room en kaneel, mmmmm. Nooit vorstschade, nooit bestuivingsproblemen, geen beurtjaren, geen krulzoom, echt een hele goede perzikkenboom. Die oom was compostfanaat, andere mest gebruikte hij niet. Wél altijd als hij bij ons op bezoek kwam, na het eten vragen of hij de schillen van bv. asperges mee naar huis mocht. En daar ging hij dan, met een plastic tasje schillen op weg naar Wageningen .....
Maar: what the hell was die Roomse Perzik nou? Soortnaam? Leuke vernederlandsing van Franse (RK toch?) cultivar?
Ben jij ze ooit tegengekomen bij de Franse versie van de Intratuin? Ik ben benieuwd!
groetjes,
Isa
|