Het leuke van een goed gevulde kruidentuin is natuurlijk het oogsten. De keukenkruiden: simpel, ze worden gedroogd of vers gebruikt en gaan een voor een een gerecht of de pan in.
Het
maken van een lekker kruidentheetje is wat lastiger..want hoe zijn de
verhoudingen? Zoek maar eens op internet, en je vind veel maar geen
exacte percentages en grammen. Gelukkig weet onze Nederlandse Grootgrutter wel
raad:... op de zijkant van een pakje ochtendthee staan immers precies
de juiste percentages van de kruidjen aangegeven. Dank NG!
Ik
ben daar mee aan de slag gegaan alweer een maandje geleden en heb zoveel
mogelijk van de genoemde kruiden gedroogd...maar alleen wat ik in eigen
tuin heb staan, dus ik heb het " recept" hier en daar aangepast. Ook heb ik er wat
kruiden " uitgegooid" die ik niet lekker vind (venkel) of niet nodig
heb (senna) en er weer wat bijgedaan waarvan ik dacht : dat is goed voor
de oudere Appelvrouw (brandnetel & heemstbloem) of die me lekker
leken: (citroentijmbloemetjes). Vandaag heb ik al die gedroogde kruiden bij elkaar genomen en de thee samengesteld.
Het een heerlijk theetje geworden. Ik vind het zeker aan te
raden om je eigen tuin hiervoor te plunderen: knip af die kruiden, hang
ze op een zoldertje te drogen en/of op een zelf gefabrikeerd droogrekje,
wacht een maandje, meet de kruiden en wrijf, knip of pluk ze in kleine
stukjes. Meng naar eigen idee, de mijne of die van NG. Ik kom bij je proeven!! het volledige recept vind je hier