The British Society for Ecological Medicine: "Ons standpunt over verbrandingsovens is heel eenvoudig. Wij kunnen geen technologie erkennen die onvermijdelijk mensenlevens kost. Wij kunnen geen techno-logie ondersteunen die leidt tot degradatie van het milieu. Wij hebben geen vertrouwen in de huidige controlesystemen. Wij herhalen dat we geen plaats zien voor verbrandingsovens in een modern afvalbeleid! Respect human life!" (Drs. J. Thompson & H. Anthony)
Nieuwsbrief
Geef je e-mail adres op als je informatie wil ontvangen over de stand van zaken van de afvalverbrandingsoven aan Kampenhout-Sas
Nieuws en informatie over industriële activiteiten op Kampenhout-Sas en omgeving
20-07-2011
Milieueffectenrapport Recover Energy goedgekeurd
Het Departement Leefmilieu, Natuur en Energie (LNE) van de Vlaamse overheid keurde op maandag 4 juli 2011 het milieueffectenrapport voor de omstreden afvalverbrandingsoven aan Kampenhout-Sas goed. Door de vakantieperiode geraakte het nieuws pas vorige week bekend. Met deze goedkeuring kan de afvalfirma nu een milieuvergunningsaanvraag indienen bij de provincie Vlaams-Brabant. Algemeen wordt verwacht dat dit vrij snel zal gebeuren.
Het goedkeuringsverslag van de Vlaamse administratie en de niet-technische samenvatting van het milieueffectenrapport (MER) van Recover Energy vind je onderaan dit artikel in bijlage.
Het is bizar dat ondanks de massale tegenkanting van duizenden omwonenden, het njet van zowat alle lokale politieke partijen, de uitdrukkelijke afwijzing van het project door de provincie Vlaams-Brabant én de intentieverklaring van de Vlaamse regering om geen afvalverwerkingsactiviteiten toe te laten aan Kampenhout-Sas, de ovenbouwer zijn plannen toch wil doorzetten. Actiecomité 'Kampenhout-Sas Ademt', de organisatie die strijdt voor een gezonde en leefbare woonomgeving in Haacht, Kampenhout en Boortmeerbeek, is verwonderd dat Recover Energy ondanks alle tegenkanting toch volhardt in de boosheid, maar zet met vertrouwen haar strijd tegen de komst van de afvaloven verder.
Het is duidelijk dat niemand deze oven wil. Toch moeten we op onze hoede zijn. Minister van milieu Joke Schauvliege heeft nog maar net een vergunning verleend voor de bouw van een veel te grote en dus overbodige afvaloven in Houthalen-Helchteren, en ondanks eerdere beloften om de fel omstreden verbrandingsoven van Isvag in Wilrijk te sluiten, werd deze voor nog eens 10 jaar verlengd (zie blog "Schauvliege ondergraaft eigen materialenbeleid" van 30 juni 2011). Heeft de minister eigenlijk al eens met de familieleden van de aan kanker overleden Isvag-slachtoffers gepraat? En weet zij eigenlijk dat er nu al meer capaciteit is in de Vlaamse afvalovens dan er afval in Vlaanderen geproduceerd wordt? We hopen dat de minister voldoende gezond verstand heeft om in Kampenhout niet dezelfde flater te begaan als in Houthalen en Wilrijk.
In Kampenhout zijn er bovendien nog andere argumenten die pleiten tegen de bouw van een nieuwe vuilverbrander. De geplande lokatie aan één van de drukste kruispunten in Oost-Brabant zal de huidige fileproblemen in de regio nog verergeren. Hoe gaat Recover Energy dit uitleggen aan de duizenden pendelaars die hier dagelijks passeren? Het MER minimaliseert de mobiliteitsproblemen en voorziet dus ook geen oplossing.
'Kampenhout-Sas Ademt' zal er alles aan doen om er voor te zorgen dat de omgeving van het sas in de eerste plaats een woongemeenschap met landelijk en recreatief karakter blijft, en geen uitwijkplaats voor vervuilende of andere ongewenste industrie. De nieuwe containerhal op de Haachtstesteenweg kunnen we niet meer stoppen (zie blog "Eerste gevolgen van economisch knooppunt al na enkele maanden zichtbaar" van 17 juni 2011). Het extra vrachtverkeer dat dit meebrengt en de bijkomende files moeten we zonder enige vorm van inspraak slikken. Maar een kankerverwekkende afvaloven of andere vervuilende industrie kan er echt niet meer bij. Het MER zegt zelf dat er onvoldoende informatie is om de gezondheidseffecten in te schatten. Dus stelt Recover Energy voor om eerst de oven te bouwen en later het aantel kankers te tellen om dan eventueel maatregelen te treffen, wanneer het te laat is. We hebben in Wilrijk gezien tot wat dat leidt. Hebben zij dan nooit gehoord van het voorzorgsprincipe? Dit is totaal onaanvaardbaar. We willen dan ook iedereen oproepen om een bezwaarschrift in te dienen tegen het afleveren van een milieuvergunning aan Recover Energy. We brengen u op de hoogte zodra we weten wanneer deze inspraakperiode van 30 dagen aanbreekt, maar wellicht zal dat nog voor het einde van 2011 zijn.
Zie ook:
Bij deze wens ik eerst en vooral mee te delen dat ik volledig achter jullie bezwaarschriftenactie sta.
Hopelijk houden jullie er ook rekening mee dat de hogere instanties (of de Raad van State, of rechtbanken indien het ooit zover zou komen) veelal zulke bezwaarschriften als één identiek bezwaarschrift behandelen en bv niet als 5000 verschillende, al kan het uiteraard een drukkingsmiddel of een statement zijn dat zoveel mogelijk mensen het (zelfde) document onderschrijven.
Zorg er dus best voor dat een zo groot mogelijk aantal (bijna) verschillende bezwaarschriften verstuurd worden die uiteraard met gegronde redenen moeten ingevuld zijn, ook al is het er maar één.
Groeten en succes.
21-07-2011 om 23:34
geschreven door Depoorter Gerda
Institut de Veille Sanitaire: "Er is een significant statistisch verband tussen leven in de nabijheid van een verbrandings-oven en kanker, zowel bij mannen als bij vrouwen." (Frans ministerie van Volksgezondheid)