Foto
Advocatenkantoor CLABOTS Astrid - Thonissenlaan 42/3 - 3500 HASSELT (BELGIË) Bel ons vrijblijvend voor een afspraak : 01
Inhoud blog
  • GESCHILLENREGELING BUITEN DE RECHTBANK OM ... OF ... OVER GEZOND VERSTAND ?
  • MER SCREENING VOOR IEDERE BOUWAANVRAAG VERPLICHT
  • Nieuwe reglementering overheidsopdrachten binnenkort in werking
  • Nieuwe regeling in verband met uw Kredietkaart, alles nog even op een rijtje ..
  • ARGUS ADVOCATEN NEEMT DEEL AAN DE DAG VAN DE MARKETING EN COMMUNICATIE
    {TITEL_VRIJE_ZONE}
    Interessante links
  • jonge balie hasselt
  • informatie en portaalsite voor ondernemers en KMO
  • Rubriekenlijst Advocatuur
  • Vervangingen advocaten
  • Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    ADVOCATENKANTOOR CLABOTS ASTRID
    Juridische raad en daad op UW maat !
    02-09-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.FISCALITEIT & ONROERENDE VERHURING

    FISCALITEIT & ONROERENDE VERHURING

     

    Wanneer u privé een onroerend goed verhuurt aan derden voor beroepsmatig gebruik of aan uw eigen vennootschap, is het van belang dat u bij de bepaling van het huurbedrag rekening houdt met een revalorisatiecoëfficient. Deze dient u te vermenigvuldigen met het K.I. van het betrokken onroerend goed.

     

    Deze revalorisatiecoëfficent bedraagt voor AJ 2008 3,65, en voor AJ 2009 3,75.

     

    Op die manier bekomt met het gerevaloriseerd KI.

     

    Het fiscaal plafond voor verhuring aan de eigen vennootschap bedraagt 5/3 van dit gerevaloriseerd KI.

     

    Verhuren voor een hoger bedrag mag, doch de verhuurder zal op het bedrag boven het plafond belast worden.

    Verhogen boven dit plafond is dus niet altijd even interessant.

     

    Ook bij verhuur aan derden voor beroepsmatig gebruik, is een correcte bepaling van de huurprijs met het oog op de fiscaliteit aangewezen. U wordt dan immers belast op de bruto huur minus de kosten (welke forfaitair 40% bedragen doch anderzijds niet meer dan 2/3 van het gerevaloriseerd KI mogen bedragen).

     

    Met praktische vragen hieromtrent (opstellen huurcontract, bepaling van de aangewezen huurprijs) kunt u vrijblijvend bij ons terecht.

     

    De Advocaat.

     

    02-09-2008 om 16:53 geschreven door De advocaat  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.BRAND - V. BEDRIJFSSCHADE : bent u goed verzekerd ?

    Het afsluiten van een brandverzekering is voor éénieder de evidentie zelve. Ook de bedrijfsleider verzekert zijn bedrijfsgebouwen, uitrusting en materialen tegen brand. De materiële schade die rechtstreeks voortvloeit uit de brand, is daarmee geheel of gedeeltelijk gedekt.

    Evenwel vergeet men vaak uit het oog dat dergelijke brandschadegeval meer dan louter materiële gevolgen doet voelen.

    Maar al te vaak zal het bedrijf niet onmiddellijk terug operationeel zijn, met alle gevolgen van dien ... Wanneer het bedrijf lange tijd inactief is, weerspiegelt dit zich in het zakencijfer; concurrentie maakt van dergelijke inactiviteit mogelijks handig gebruik, werknemers vertrekken naar andere oorden ...
    Intussen dienen vaste kosten, variabele kosten, ... verder te worden betaald.

    Precies de derving van winst en de vaste kosten kunnen in dergelijk geval verzekerd zijn door middel van een bedrijfsschadeverzekering.

    Het te verzekeren bedrag wordt gelimiteerd in de tijd uitgekeerd, voorafgaand bij de afsluiting van de verzekering begroot in functie van vaste en variabele kosten alsook winst in het verleden (best dienen deze variabele pijlers regelmatig ter herevaluatie worden aangeboden aan de verzekeraar).

    Voor praktische en uiteraard juridische inlichtingen omtrent deze verzekeringsmogelijkheid, kunt u ons steeds vrijblijvend contacteren.

    De Advocaat.

     

     

    02-09-2008 om 11:17 geschreven door De advocaat  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    04-04-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.REGISTRATIE HUUROVEREENKOMST VIA HET INTERNET !

    Hoewel vandaag al niet beschikbaar, opende het Ministerie van Financiën een website www.myrent.be, via dewelke men zijn of haar registratieverplichting kan nakomen.

    Van zodra wij zelf toegang kunnen krijgen tot de website, volgt verdere info !

    De Advocaat.

    04-04-2008 om 15:10 geschreven door De advocaat  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (13 Stemmen)
    26-02-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.OVER HET ERFRECHT VAN WETTELIJK SAMENWONENDEN.

    Sedert 18.03.2007 trad de wet in werking welke betrekking heeft op het erfrecht van wettelijk samenwonenden.

    Mét de inwerkingtreding van deze wet verkrijgt de langstlevende wettelijk samenwonende partner nu óók het vruchtgebruik over de woning die tijdens het samenwonen de rol van gemeenschappelijke verblijfplaats vervulde (in geval van huwelijk is dat : de echtelijke verblijfplaats, de voornaamste gezinswoning) en uiteraard het aldaar aanwezige huisraad.

    Hiermee is één van de huwelijksvoordelen nu ook binnen bereik van samenwonenden, - op voorwaarde dat zij opteren voor het regime van "wettelijk samenwonen" -, namelijk het gegeven dat de langstlevende over een vruchtgebruik beschikt en daarmee in principe niet verontrust kan worden wanneer hij of zij achteraf alleen verblijft in de gemeenschappelijke woning.

    Bestaat er dan nog een verschil met het erfrecht voor gehuwden ? Toch nog steeds belangrijk verschil is het feit dat tussen gehuwden ook nog een wettelijk voorziene reserve is voorbehouden aan de langstlevende echtgenoot, reserve die via testament niet aangetast kan worden.

    Aangezien dergelijke reserve niet is voorzien voor wettelijk samenwonenden, is het wél mogelijk dat via testament van het voor hen wettelijk voorziene erfrecht kan worden afgeweken ...

    OPGELET !
    Daar waar het wettelijk erfrecht alleen is voorzien voor wettelijk samenwonenden, geldt de vrijstelling van successierechten voor de gezinswoning voor echtgenoten en samenwonenden (dus in de brede zin van het woord !).

    De Advocaat.

     

     

    26-02-2008 om 11:47 geschreven door De advocaat  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (5 Stemmen)
    20-02-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.BEËINDIGEN HANDELSHUUROVEREENKOMST VAN ONBEPAALDE DUUR ?

    De wetgever heeft voorzien dat de Handelshuurovereenkomst een minimumduur van 9 jaren dient te bestrijken.

    Wanneer de huurder géén huurhernieuwing vraagt, doch het pand na het verstrijken van de periode van 9 jaren blijkt bezetten, neemt men aan dat de handelshuurovereenkomst voor onbepaalde duur werd verlengd.

    Vraag stelt zich naar de beëindigingsmodaliteiten voor zowel verhuurder als huurder in dergelijk geval.

    Dergelijke overeenkomst is voor de verhuurder opzegbaar op ieder moment,
    zonder dat deze daartoe enige welbepaalde reden moet opgeven, doch met inachtneming van een opzegtermijn van 18 maanden.

     

    De wetgever heeft niets voorzien omtrent de mogelijkheid voor de huurder om door opzegging een einde te maken aan zulks handelshuurovereenkomst voor onbepaalde duur.

     

    Men mag evenwel van het principe uitgaan dat niemand zich “voor altijd” gebonden moet houden aan een overeenkomst.

     

    Vraag stelt zich dan wel naar de opzegtermijn die dan door de huurder moet worden gerespecteerd.

     

    De wetgever heeft hierop zoals gezegd geen antwoord voorzien.

     

    Over het antwoord op deze vraag bestaat in de rechtsleer en rechtspraak al evenmin eensgezindheid.

     

    Op huidig ogenblik wordt in de rechtspraak en rechtsleer verdedigd dat men terugvalt op het gemeen recht cfr. art. 1736 B.W. lid 2, volgens hetwelk een opzegtermijn van 1 maand geldt. Dit staat in schril contrast met de 18 maanden die de verhuurder moet respecteren …

    De huurder dient dus, indien wij ons baseren op de huidige tendens in de rechtspraak en rechtsleer, een opzegtermijn van 1 maand te respecteren (bron : VAN OEVELEN, A., Opzegging door de huurder van een handelshuur die van onbepaalde duur is geworden, R.W. 2001-2002, p. 537-538). Niets staat partijen in de weg dat deze opzegtermijn in onderling overleg verlengd zou worden.


    De Advocaat

     

     

    20-02-2008 om 09:30 geschreven door De advocaat  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (7 Stemmen)
    10-01-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.DE Ltd COMPANY ? ALLEEN VOOR ONZE ENGELSE BUUR ?

    Een Ltd. (Limited) is een vennootschap naar Engels recht.
    De Ltd. is te vergelijken met de Belgische BVBA : het betreft een vennootschapsvorm die het voordeel van de beperkte aansprakelijkheid biedt. Evenwel lijkt de vergelijking met de BVBA daar op te houden in die mate dat voor een Ltd. geen storting van een minimumkapitaal vereist is, geen financieel plan moet worden voorgelegd bij oprichting en geen oprichtersaansprakelijkheid is voorzien.

    De Ltd. moge dan wel een vennootschap naar Engels recht zijn; ingevolge een arrest op Europees niveau anno 2003 mag dergelijke Ltd. in België worden opgericht voor een bijhuis van een Engelse vennootschap.

    Hoger vermelde in acht genomen, lijkt de Ltd. een goedkoop alternatief voor een BVBA.

    Tóch ligt het een en ander niet voor de hand :

    - Potentiële zakenpartners zouden afgeschrikt kunnen worden wanneer blijkt dat zij met een Ltd. handelen en niet met een BVBA of NV. De Ltd. is immers ongekend en dus onbemind ...
    - Ook de fiscus zal bijzondere interesse betonen in uw opgericht Engels vehikel, zeker indien de activiteiten die gevoerd worden zich enkel in België afspelen ...
    - U dient te voldoen aan de administratieve verplichtingen naar Engels recht; het ligt niet voor de hand om in België een boekhouder, accountant, ... aan te treffen die met deze verplichtingen genoegzaam vertrouwd is. Wat deze verplichtingen betreft vergeet men niet dat de vestiging in België een bijhuis moet zijn van een Engelse vennootschap. Er dient in Engeland dan ook een statutaire zetel te worden gehouden (Registered Office). Er dient vervolgens jaarlijks een beknopte balans te worden neergelegd (Companies House), een jaarlijkse fiscale aangifte te worden ingediend in het Verenigd Koninkrijk, ...  Naast deze "Engelse" verplichtingen, dient u in België ook in regel te zijn met de fiscale wetgeving.

    Besluit : De Ltd. lijkt een voordelig alternatief voor een BVBA, en klinkt daarenboven bijzonder aantrekkelijk en exotisch. Evenwel dient men zich te vergewissen van de administratieve implicaties alsook rekening te houden met de perceptie door zakenpartners en fiscus van het imago van dergelijke vennootschapsvorm. Theoretisch leuk, praktisch niet zo evident ...

    De Advocaat.

    10-01-2008 om 10:02 geschreven door De advocaat  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
    15-12-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.AFSCHAFFING VAN TITELS AAN TOONDER VANAF 01.01.2008 !

    Vanaf 01.01.2008 worden de effecten aan toonder, behalve deze van de NV en de Commanditaire Vennootschap op Aandelen, afgeschaft.

    Vervolgens kan men tot 2013 aandelen aan toonder op naam zetten (in de statuten aanduiden en een aandeelhoudersregister opstellen en bijhouden), hetzij "dematerialiseren" (op een (effecten)rekening zetten).

    De overdracht van gedematerialiseerde effecten kan via bankgift.
    De overdracht van effecten op naam via tussenkomst van een notaris. Het behoeft geen betoog dat de eerste mogelijkheid van overdracht minder kostelijk is ...

    In geval van dematerialisatie heeft niet iederen inzage in de geopende effectenrekening (de fiscus zal daarenboven op het bankgeheim stuiten ...),
    met het bijhouden van een aandelenregister is daarentegen alle informatie voor iedereen (alle aandeelhouders maar ook de fiscus !) bekend.

    Dematerialisatie via effectenrekening blijkt derhalve in een aantal gevallen verkieslijk boven het bijhouden van een aandelenregister van aandelen op naam.


    De Advocaat.

    Klik hier met de rechtermuisknop om afbeeldingen te downloaden. Om uw privacy te beschermen, is het automatisch downloaden van deze afbeelding van internet verhinderd.


     

    15-12-2007 om 00:00 geschreven door De advocaat  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (2 Stemmen)
    25-11-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.RSZ SCHULDEN ? UITSTEL VAN BETALING VRAGEN ?

    Het kan u overkomen dat u geconfronteerd bent met hoge RSZ - bijdragen die u die ene keer niet in één keer kan voldoen ...

    Kunt u uitstel van betaling bekomen ?
    Later betalen dan op de gestelde vervaldatum is natuurlijk mogelijk, doch dan wordt u meteen geconfronteerd met hoge intresten.

    Evenwel staat de RSZ aan "goede betalers" een kosteloos uitstel van betaling van twee maanden toe.
    Wie is een goede betaler ? diegene (uiteraard) zonder lopende schulden, en deze die de laatste twee verlopen kwartalen correct en tijdig de gevraagde voorschotten betaalde.
    Hoe bekomt u dit uitstel ?
    Door tijdig een aangetekend schrijven te richten tot de RSZ Inningsdienst(*) waarin u GEMOTIVEERD om het uitstel verzoekt.

    Indien u niet ressorteert onder de categorie "goede betalers", kunt u alsnog om de gunst van een afbetalingsplan verzoeken. Weet wel dat dergelijk gemak van betaling niet kosteloos is. De intresten en opslagen worden aangerekend. Achteraf kunt u wel om een ontheffing van 50% van deze sanctie verzoeken.

    De Advocaat.


     

     


     

    25-11-2007 om 00:00 geschreven door De advocaat  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (6 Stemmen)


    Zoeken in blog


    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Blog als favoriet !

    Archief per week
  • 06/05-12/05 2013
  • 04/03-10/03 2013
  • 11/02-17/02 2013
  • 28/01-03/02 2013
  • 31/12-06/01 2013
  • 24/12-30/12 2012
  • 17/12-23/12 2012
  • 10/12-16/12 2012
  • 26/11-02/12 2012
  • 01/10-07/10 2012
  • 17/09-23/09 2012
  • 13/08-19/08 2012
  • 04/06-10/06 2012
  • 07/05-13/05 2012
  • 30/04-06/05 2012
  • 13/02-19/02 2012
  • 24/10-30/10 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 29/08-04/09 2011
  • 22/08-28/08 2011
  • 15/08-21/08 2011
  • 08/08-14/08 2011
  • 27/06-03/07 2011
  • 20/06-26/06 2011
  • 06/06-12/06 2011
  • 23/05-29/05 2011
  • 13/12-19/12 2010
  • 06/12-12/12 2010
  • 29/11-05/12 2010
  • 22/11-28/11 2010
  • 15/11-21/11 2010
  • 30/08-05/09 2010
  • 23/08-29/08 2010
  • 16/08-22/08 2010
  • 07/06-13/06 2010
  • 24/05-30/05 2010
  • 19/04-25/04 2010
  • 22/03-28/03 2010
  • 08/03-14/03 2010
  • 01/03-07/03 2010
  • 15/02-21/02 2010
  • 21/12-27/12 2009
  • 14/09-20/09 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 13/04-19/04 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 02/03-08/03 2009
  • 10/11-16/11 2008
  • 27/10-02/11 2008
  • 22/09-28/09 2008
  • 01/09-07/09 2008
  • 31/03-06/04 2008
  • 25/02-02/03 2008
  • 18/02-24/02 2008
  • 07/01-13/01 2008
  • 10/12-16/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 29/10-04/11 2007
  • 15/10-21/10 2007
  • 01/10-07/10 2007
  • 24/09-30/09 2007
  • 27/08-02/09 2007
  • 09/07-15/07 2007
  • 25/06-01/07 2007
  • 04/06-10/06 2007
  • 26/03-01/04 2007
  • 29/01-04/02 2007
  • 15/01-21/01 2007
  • 01/01-07/01 2007
  • 18/12-24/12 2006
  • 04/12-10/12 2006
  • 27/11-03/12 2006
  • 13/11-19/11 2006
  • 26/09-02/10 2005


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs