Inhoud blog
  • rustperiode
  • 23.02.2013 EINDE ZATERDAGWANDELINGEN
  • 09.02.2013 Wandeling 217 KESSEL-LO , 9,5 km; 2.15 uur
  • 12.01.2013 Wandeling 216: SINT-PIETERS-RODE, 10 km; 2.15 uur
  • 29.12.2012 Wandeling 215 BOKRIJK-GENK 9,5 km; 2.15 uur
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    zaterdagwandelingen

    06-11-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.05.11.2011 : Wandeling 193 :FLAWINNE-FRANIÈRE 12,5 km; 3 uur
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Het regent zachtjes wanneer we in het station van Kortrijk op de trein stappen. Groot is dan ook onze verwondering wanneer na een half uur omgeroepen wordt dat " wegens weersomstandigheden er zeven minuten vertraging opgelopen is ". Het wordt dus weeraleens spurten in Brussel-Zuid. Blijkbaar zijn de weersomstandigheden in Walonië beter dan in Vlaanderen want we komen drie minuten voor de voorziene tijd aan in het station van Flawinne.
    De wit-rood markeringen van het GR-pad zijn duidelijk overschilderd zodat het een poosje zoeken wordt naar een aanknopingspunt. Een lange steile klim brengt ons naar het gehucht Comogne waar we opeens drie Groteroutepaden belopen( de GR-125,126 en 412 ). We laten de ingangsdreef naar het kasteel des Quatre Seigneurs links liggen en richten onze schreden naar het bos.Ter hoogte van het kerkhof zien we links bij het kasteel een twintigtal geparkeerde wagens. Eigenaardig ! Iets verder ontmoeten we een dame met hond die ons vermoeden bevestigt. Verderop is er wegens jacht geen doorkomen aan dus moeten we op onze stappen terugkeren en de " gewone " baan naar Floriffoux nemen. We dalen af naar de Sambervallei tot bij het kasteel ( waar vroeger het water van de Samber tot aan de voet van het kasteel kwam, maar nu , gekanaliseerd een honderdtal meter teruggedrongen is.).
    Bij de hoek van de kasteelmuur splitsen de drie GR-routes zich en wij dalen verder af tot bij de Samber die we over een grassig pad, stroomopwaarts volgen. Rechts een smalle bosstrook en links, aan de overzijde van het water, een industriegebied. Na zowat een uur, wanneer we onder de ijzeren spoorwegbrug door zijn verrijst hoog boven de Sambervallei , de in 1121 door de heilige Norbertus gstichte abdij van Floreffe
    We verlaten het water, gaan over de brug en beginnen de klim naar de abdij. Even over het binnenplein om dan bij de zuidpoort van de abdij een steile klim aan te vatten. Een klim waaraan schijnbaar geen einde komt.Ter hoogte van een imposante hoeve wordt het asfalt een begraasd pad dat eerst driekwart toer rond een weide maakt en ons dan een poos evenwijdig aan de N90 ( Namen -Charleroi ) doet lopen. Gelukkig wordt het geluid door een strook bos afgeschermd. In het open veld nemen we een bocht van 45 graden en beginnen een calvarietocht naar de calvariekapel op de top waar we een plateau met weids uitzicht cadeau krijgen. In het gehucht Trémouroux is het terug afdalen naar de Samber toe. Het gaat door het bos,langs een eenmanspad voorzien van een ijzeren borstwering, steil naar beneden tot in de straten van Franière waar we de trein opwachten die ons naar Namen brengt.
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    23-10-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.22.10.2011 Wandeling 192 : BOOM , 10 km; 2.15 uur
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Wegens werken en de daarmee gepaard gaande vertragingen op de lijn 161 Brussel-Namen moeten we ons programma weeral eens wijzigen. Dus trekken we over Antwerpen naar Boom.
    Door de hoofdstraten lopen we naar het recreatiedomein De Schorre. Langs het hoofdgebouw heen bereiken we een aaneenschakeling van vijvers. We nemen tweemaal een houten brug en komen op een berm rond een grote brede put terecht die nu mooi met gras begroeid is.Een zevental deltavliegers proberen vanaf de helling het luchtruim te kiezen maar het blijft bij pogingen. Is dit nu door de afwezigheid van wind of hebben ze de knepen van het vak nog niet onder de knie ?
    We draaien rond de put en trekken door een jong aangeplant bos ( overwegend berk ). Een vlonderpad maakt het ons mogelijk ongehinderd over de vette kleibodem te wandelen. Dat de volgende vijver ( net als alle andere trouwens ) een overblijfsel  is van de diepe putten waaruit men reeds vanaf de 13de eeuw de klei ging afgraven om er de gekende " Boomse bakstenen " mee te maken bewijst een achtergelaten, roestige graafmachine en die alleen nog herinneringen aan de vroegere bedrijvigheid oproept.
    We lopen tussen twee sportvelden die op deze zaterdagmorgen druk bezocht worden. Even langs de grote baan en dan klimmen naar de wijk Bosstraat ( een vroegere steenbakkerswijk ). We bevinden ons op een soort richel waar zowel links als rechts grote kleiputten lagen die nu afgegraven zijn. Bij een bordje met de restanten van de tekst " Verboden toegang " moeten we volgens onze wegbeschrijving door de opening die in de metalen afsluiting gemaakt is. Anderen hebben dat blijkbaar ons reeds voorgedaan dus kiezen we voor het meest belopen van de twee paadjes die er vertrekken. Dit zou ons moeten leiden naar een wandelboom maar na twintig minuten stappen tussen struiken en bosjes stoten we op geen wandelboom maar wel op een toegangs(=uitgangs)poort die gesloten is en te hoog is om er over te komen. Dan maar het pad langs de afsluitingsmuur gevolg tot bij de volgende poort ( idem als daar straks ) maar we kunnen nu wel over de omheining het bos verlaten en de grote baan bereiken.
    Even zijn we het noorden kwijt maar een fietser zet ons weer op het rechte pad.We bevinden ons op het grondgebied Terhagen. We dalen af naar de Rupel en beklimmen er de dijk die we richting Boom volgen. Enkele schoorstenen van verdwenen steenbakkerijen en twee windmolens breken het eenzame landschap. Langs een ( kleine ) scheepswerf verlaten we de dijk en bereiken we de hoofdweg waar we de bus naar Antwerpen nemen. 
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    02-10-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.01.10.2011 Wandeling 191: LEIGNON 12 km; 2.45 uur
    Klik op de afbeelding om de link te volgen 1 oktober en het KMI voorspelt een zomerse dag, ideaal dus om er een dagje Ardennen van te maken. Of liever een dagje Condroz want Leignon, waar we naartoe trekken, is nog net niet de Ardennen maar is zeker zo mooi. Van bij de start, na het dwarsen van de Rau de Bayau is het klimmen geblazen waarbij we eerst de kerk uit 1845 passeren om vervolgens tussen de bomen een glimp op te vangen van het kasteel van Leignon. Het werd gebouwd tussen 1895 en 1900 en heet in de volksmond " Le château des milles fenêtres ". Het is opgetrokken naar overeenkomst met de kalender: 365 vensters, 52 kamers, 12 trappen en 4 torens. Weer iets verder komen we voorbij de imposante Ferme du Château, een versterkte hoeve gebouwd met de typische grijze Condruzische natuursteen.
    Nog steeds klimmend, langs de rand van een bos, bereiken we een plateau waar we rechts de GR 577 volgen. We bevinden ons in een open landschap en krijgen een weids uitzicht over de omgeving die bedekt is met kleine bossen, weiden en akkers. Met de Ferme d'Auwez krijgen we alweer een mooi voorbeeld van de plaatselijke hoevestijl en dalen af naar de Rau de Lincia om dan terug de heuvel op te klimmen langs een eenmanspad met eerst links en daarna rechts een bos(je).
    We dwarsen de hoofdweg N 938 en richten onze schreden naar de Ferme du Pays de Liège en het daarachter gelegen Bois des six Frères. Bij het begin van het bos gaan we onder de spoorweg door ( lijn Bussel-Luxemburg ). Gelukkig nergens bordjes met " Passage interdit, CHASSE " te bespeuren want vanaf vandaag is het jachtseizoen gestart.Wel staan links en rechts reeds genummerde schuilhagen voor de jagers opgesteld. Opnieuw weidse vergezichten bij het verlaten van het bos en dit bij een wolkenloze, blauwe lucht. Heerlijk ! Terug onder de spoorweg door en klimmend gaat het nu naar het centrum van Chapois. De kermiswagens staan er opgesteld rond de imposante kerk ( die oorspronkelijk een protestants gebouw zou geweest zijn. ). En dan gaat het eerst nog wat omhoog om dan dalend naar Leignon te trekken dat met zijn kerk en kasteel nu vlak voor ons ligt.
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    24-09-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.17.09.2011 Wandeling 190: WACHTEBEKE-HEIDEBOS 12 km; 2.45 uur
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Nooit eerder waren we zo vroeg op pad als vandaag. Precies om 8.01 uur slaan we de Azalealaan in Wachtebeke in en trekken door een   woonwijk tot bij het oude stationsgebouw waar we rechts inslaan. De bebouwing wordt steeds maar schaarser en uiteindelijk lopen we op een smal graspad naast de oude spoorweg die naar de suikerfabriek van Moerbeke-Waas leidde. Wanneer het pad ophoudt lopen we eerst een poos tussen de sporen en dan uiteindelijk langs de overzijde. Langs een uitgestrekte bloemisterij trekken we richting bos en komen bij het infobord en de ingaang van het Heidebos ( een uitgestrekt bosgebied van 270 ha op het grondgebied van Wachtebeke en Moerbeke ).We kiezen er voor de rode wandeling van 4 km. Verdwalen is er onmogelijk want bij iedere wegverandering of splitsing is er bewegwijzering aangebracht. We belopen een zandrug die een mix is van bos, heide en open ruimten. Hoeveel klappoortjes wij er gepasseerd zijn is niet te tellen. En afwisseling ! Nu eens lopen we door een heidegebied dan gaat het door een bos waarin vooral zomer- en Amerikaanse eik overheersen dan draaien we, in de nabijheid van een donker sparrenbos, rechtsaf om dan weer door een aanplanting van jonge berken te gaan en als slot krijgen we er nog een laan met majestueuze beuken bovenop. Mooi.
    Voor de begrazing van het gebied zorgt een kudde Gallowayrunderen die we niet te zien krijgen maar waar de vlaaien op hun aanwezigheid wijzen. Een enorme partij adelaarsvaren voelt zich hier op deze zandgrond in haar nopjes en valt, door de kruipende wortelstok, moeilijk te bestrijden. Na een uur puur wandelgenot bereiken we terug het infobord en verlaten we het bos.
    We dwarsen de spoorweg van daarstraks en lopen op een eenmanspad tussen twee muren van maïs naar de bewoonde wereld toe. We bereiken de, als beschermd monument, Kalvebrug net op tijd want een bruggenwachter sluit de weg af en draait de brug omhoog. Een vloot van veertien plezierboten vaart er voorbij. Het 'blokvaren' is er op de Moervaart verplicht want de bruggenwachter heeft zomaar zeven bruggen te bedienen en moet zich hierbij reppen.
    We nemen het gebetonneerde trekpad richting Wachtebeke en genieten van een enig mooi stukje natuur. Grote treurwilgen laten hun bladeren tot enkele centimeter boven het water hangen en enkele inhammen snijden zich in het moerassige natuurgebied De Reepkens.Minpunt : grote, dikke rookwolken, afkomstig van het nijverheidsgebied van Zelzate, ontsieren al dat moois.
    Bij een nieuwe schilderachtige Overledebrug steken we de Moervaart over en lopen langs de jachthaven tot bij de Langelede die ons richting centrum van Wachtebeke brengt. Na enig vraagwerk vinden we uiteindelijk de bushalte.
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    04-09-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.03.09.2011 Wandeling 189 : RONDJE LOMBARDSIJDE 12 km; 2.45 uur
    Klik op de afbeelding om de link te volgen We verlaten de kusttram bij de Nieuwpoortse vismijn en lopen naar het sluizencomplex Ganzepoot waar zes waterwegen via de Ijzermonding met de Noordzee verbonden zijn. Hier ondernam in WO I de toezichter van de Noordwatering, Karel Cogghe , de eerste nachtelijke poging om de streek onder water te zetten.
    We dwarsen enkele bruggen en sluizen en volgen, eens over de Plassendalevaart deze laatste voor een goede 800 meter. Aan onze andere zijde hebben we het gezelschap van een andere waterloop , het Nieuwe Bedelf. Ter hoogte van het Solar Park Electrawinds met zijn drie hoge windmolens en bijna 8000 zonnepanelen slaan we links , over de Boterdijkbrug, de Boterdijk in. Deze dijk werd eertijds aangelegd om de polders tegen de zee af te schermen, vandaar links en rechts meer vruchtbare akkergrond. Rechts, in de verte, torent de imposante St.-Jorissluis.
    Eens in de Steenstraat,, lopen we voorbij het natuurreservaat de Schuddebeurze ( naar de naam van een vroegere plaatselijke herberg.) en verder krijgen we langs weerszijden verschillende vakantieparken. Na enig bochtenwerk belanden we voor en op de Kompas Camping Westende. We volgen er de hoofdweg en nemen bij het verlaten ervan onmiddellijk de Strandjutttersdreef. Behoedzaam dwarsen we eerst de tramlijn en vervolgens de drukke Koninklijke Baan en bevinden ons meteen midden een kleurrijk groentetapijt dat met vakmanschap is aangelegd. ( groenten kweken is een aloude bezigheid in Lombardsijde ).
    We komen op een, langs weerszijden afgesloten weg, met enerzijds het natuurreservaat de IJzermonding met zijn slikken en schorren en anderzijds het militair domein van Lombardsijde. Het goede weer heeft talrijke fietsers op de been gebracht en het is oppassen geblazen. Langzamerhand tekent zich de onvermijdelijke hoogbouw der Vlaamse badsteden af en komen we bij de havengeul. Aan de overzijde ligt Nieuwpoort-aan-Zee. We volgen een poosje de drukte van het uit- en binnenvaren van grote en kleine schepen en bekijken de werkzaamheden bij de overzetdienst. Eerst nog een paar honderd meter langs de IJzer en dan de duinen in, richting vuurtoren. Hier stond ik in december 1957 enkele malen in de gure winternacht voor twee uur in het wachthuisje , aan de voet van de toren, als soldaat-milicien, op wacht.
    Een plankenpad leidt ons naar het strand. Gelukkig is het laag water en hebben we een brede zandstrook als wandelweg. Op de zee heerst een drukke bedoening van schepen van allerlei slag. Wanneer we na een goede drie kilometer het Sint- Laureinsstrand bereiken besluiten we om een tramhalte op te zoeken en naar het station van Oostende te sporen. 
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    21-08-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.20.08.2011 Wandeling 188 : SIJSELE 9 km; 2 uur
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Het wordt een stralende dag met alleen deze ochtend wat nevel of mist, is de weersverwachting voor vandaag. Zonde om met dergelijk weer thuis te blijven - dus de rugzak bovengehaald - en de baan op.
    We lopen een poosje langs de drukke N9 Brugge-Maldegem-Gent in Sijsele om dan langs de Kerkweg richting open landschap te trekken. Meteen aan ons rechterzijde krijgen we de hoge afsluiting van het militair domein van het 51ste Bataljon logistiek dat sinds een drietal maanden volledig leeg staat. Een bordje vermeldt " patrouilles met honden ". Het Damse stadsbestuur heeft plannen voor de reconversie van dit gebied en wil er een woon- bedrijven- en recreatieruimte neerpoten.
    Bij een kapelletje met klok boven de deur slaan we rechts een mooie beukendreef in om even later voor een andere dreef te kiezen maar nu met canadapopulieren. We dwarsen achtereenvolgens een opgebroken oude spoorwegbedding ( nu prachtig aangelegd als fiets- en wandelpad ) en vervolgens voorzichtig de N9. De brede dreef wordt steeds maar smaller en gaat over in een eenmanspad. Links gaat het nu langs een privaat bos met vooral grove den tot bij de ingangspoort van het kasteel van Male waarvan de oorsprong teruggaat tot de 12de eeuw. In 1954 vestigde er de Sint Trudoabdij zich en dit jaar werd het kasteel verkocht aan Hein Deprez ( bedrijf Univeg ). De abdijklokken luiden het middaguur wanneer we andermaal de N9 oversteken en ons nu langs een pijlrechte kasseiweg naar het kasteel en de bossen van Ryckevelde begeven.De stijl van het gebouw (neogotisch  )laat vermoeden dat het van een rcente datum is ( 1913 ). We maken een bocht rond het kasteel en de vijver langs mooi aangelegde wandelpaden, veelvuldig voorzien van rustbanken. We komen voorbij een levensgroot beeld van de Madonna van Banneux. Het bos, met overwegend zomereik en Amerikaanse eik, is doorweven van dreven en bevat middenin een heemtuin waarin alles over de typische flora en fauna op arme zandgronden uit de doeken wordt gedaan.
    We passeren een kapvlakte waar men reeds jonge aanplantingen heeft voorzien en slaan dan een echte zandweg in en belanden tussen de maïsvelden. Erboven uit torent de zendmast van de kazerne en iets meer naar rechts de kerktoren van Sijsele. Wanneer we voorbij het gemeentelijk domein Meibosvijver komen is het precies een uur en wordt letterlijk de hengelwedstrijd afgeblazen. Een goede 500 meter verder is ook onze tocht ten einde en kunnen we op vervoer naar Brugge wachten.
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    07-08-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.06.08.2011 Wandeling 187 : ROND INGELMUNSTER 13,5 km; 3 uur
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Nooit eerder werden we dichter bij de startplaats van onze tocht afgezet als vandaag, we hoeven slechts de straat over te steken en we zijn vertrokken. We volgen het Brigand wandelpad langs een prachtige dreef met enerzijds een natuurgebied ( Mandelhoek ) en anderzijds de tuinen ( met poortjes ) van chalets en villa's. Wanneer de weg van kiezelweg op een aarden landbouwersweg overgaat verlaat het Brigandpad ons naar links en trekken we verder de velden in. Een eenmanspad brengt ons terug op een kronkelende asfaltweg tot bij een grote serre waar een met diepe sporen doortrokken graspad ons naar een grote weg voert. Het fietspad schermt ons veilig af van het drukke verkeer. We lopen even op het grondgebied Meulebeke en trekken dan weer de velden in. De ene partij prei volgt de andere op soms onderbroken door een veld met maïs of een strook met selder. Daartussen liggen prachtig onderhouden boerderijen en soms een rijtje lage nette burgerhuisjes. Eenmaal komen we in dit open landschap een restaurant tegen " 't Meershof ". De ruime parking ligt er verlaten bij, gevolg van de verlofperiode of is nog te vroeg voor het middagmaal ?
    Even belopen we de fietsroute Leiestreek maar ook hier valt weinig beweging te bespeuren. We nemen de tijd om een praatje te slaan met een man van de streek die in zijn jonge jaren ooit wielrenner was.
    Wanneer we bij de grote weg Ingelmunster-Meulebeke belanden moeten we langs een uiterst smal paadje ( bijna niet te vinden ) naar de Lenteakkerstraat. Terug in de open natuur en nog steeds een opeenvolging van prei, maïs en selder en her en der enorm grote serres en hoeven. Wanneer we bij de Aveve links afslaan zien we de grote baan voor ons en komen we in de bebouwde kom. Ter hoogte van de Smatch verlaten we de drukke weg, trekken over de Mandel en bereiken het kanaal Roeselare-Ooigem. Langs de kanaaldijk gaat het tot bij de Dorpsbrug en daar kiezen we richting centrum. We komen voorbij het uniek kasteel dat eigendom is van de brouwersfamilie Van Honsebrouck ( Kasteelbier, Brigand e.a.)
    Terwijl we wachten op de bus genieten we van een biertje. Wat had je gedacht ? Natuurlijk een ... Kasteelbier! 
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    17-07-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.16.07.2011 wandeling 186 : WAREGEM 14 km, 3 uur
    Klik op de afbeelding om de link te volgen We parkeren de wagen op de parkeerplaats bij het Amerikaans oorlogskerkhof Flanders Field en trekken richting industriegebied van Waregem. Bij de Kalkhoevestraat gaat het richting Spitaalbossen. In het bos, her en der nog een huis en voor de rest goed afgesloten privaat eigendommen.
    De bosweg wordt bij een rechtse bocht een smal bospaadje dat dan weer op een grindweg uitloopt. Een stukje N382 brengt ons weer in het ( drukke ) verkeer en we zijn blij wanneer een veldweg ons naar een mooie populierendreef en weer naar het bos leidt.
    We dwarsen de drukke baan Waregem-Wortegem bij de Oude Stokerij en vervolgen onze weg langs de Pontstraat naar een breed pad dat langs weerszijden met statige beuken is afgeboord. Aan de sporen op de grond te zien ook als ruiterspad gebruikt. Bij de Kasteelstraat ( het kasteel ligt blijkbaar tussen het groen verscholen ) slalommen we langs een brede veldweg de velden in. We kijken uit op een rustig groen landschap. Ons pad wordt een ware zanderige weg met links en rechts overwegend maïsvelden. De wegbedekking gaat over in beton, dan asfalt en vervolgens weer beton. Ideale wegen voor wielertoeristen die we in grote getale tegenkomen.( ergens wordt een wedstrijd georganiseerd.)
    Bij de Lombaartskapel gaan we rechtdoor en passeren aldus het prachtig park met kasteel van baron Casier van Nokere.. Voor een goede 200 meter gaat het nu langs de Waregemsestraat om dan links de Ter Meulenstraat in te slaan. Een bordje wijst ons op de aanwezigheid van paarden. En inderdaad in de weiden lopen prachtige renpaarden en we dwarsen zelfs een groepje jonge ruiters die de knepen van het ruitersvak leren.
    Terug door het open veld waar de partijen graangewassen, wortelen en prei zich met het water van de voorbije dagen aan het herstellen zijn na een lange periode van droogte. Bij de kapel van O.L.V. van Lourdes bochten we naar rechts en trekken richting bos. De brede bosweg brengt ons terug op de baan Waregem-Wortegem en zo bij het startpunt van 3 uur geleden.              
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    02-07-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.02.07.2011 Wandeling 185 : AVELGEM,SCHELDEPAD 10 km; 2.15 uur
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Geen treinbiljetten voor senioren meer op zaterdag en zondag gedurende de maanden juli en augustus ! Dan maar onze toevlucht gezocht bij De Lijn en " dicht bij huis "-tochten.De afstand tussen het vroegere treinstation van Avelgem en het begin van onze tocht is zo afgelegd.
    Geruime tijd lopen we in de bedding van de opgebroken spoorweglijn Kortrijk-Ronse, vroeger gebruikt om Vlaamse arbeiders naar de Waalse steenkoolmijnen te vervoeren.Het voet- en fietspad laat nog juist ruimte om met twee naast elkaar te lopen. Langs weerszijden staan boompjes en struiken die als het ware een tunnel vormen. Waar de begroeiïng iets schaarser is bemerken we links de Scheldemeersen en rechts afschuwelijke industriegebouwen die dit mooie landschap ontsieren.
    We botsen uiteindelijk op de Schelde waar we het jaagpad naar links volgen. Aan de overzijde ligt Oost-Vlaanderen en links krijgen we een opeenvolging van akkers, kleine bosjes, afgesneden Scheldemeanders en vooral meersen. We belanden bij de, door Stijn Streuvels vermaard geworden brug over de Schelde. In zijn boek " Mira of de teleurgang van de waterhoek " verhaalt Streuvels over een veerman die zich met hand en tand verzet tegen de bouw van een vaste brug tussen West- en Oost-Vlaanderen. Iets verder, langs de overzijde spuwt de elektriciteitscentrale van Ruien grote rookwolken de lucht in. Het is de grootste klassieke thermische centrale van het land. Een netwerk van H.S.lijnen ontsiert daarbij het landschap.
    We klimmen langs de trap tot op de brug en volgen de Ruggestraat tot bij de Waterhoek. We draaien in een volledige cirkel rond dit gehucht waar destijds de schoonouders van Streuvels woonden.Hierbij komen we zeer dicht bij de centrale van Ruien. Even belopen we de drukke Oudenaardsesteenweg om dan te kiezen voor de Smissestraat die ons weer naar de afgesneden Scheldemeanders en de bijhorende meersen voert. Voor ons steekt de beboste Kluisberg de kop op. Wanneer we voorbij het prachtig gelegen restaurant Karekietenhof trekken komt het water ons in de mond, maar de bus wacht, dus moeten we verder.
    We richten nu onze schreden op het imposante kerkgebouw en langs de Leopoldstraat bereiken we terug het vroegere treinstation waar inderdaad de bus reeds te wachten staat. 
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    19-06-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.18.06.2011 Wandeling 184: VILLERS-LA-VILLE , 9 km; 2.15 uur
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Onmiddellijk na het verlaten van het station van Villers-la-Ville krijgen we een aardig klimmetje onder de voeten geschoven - een kuitenbijtertje volgens de Pasarbeschrijving. Op de hoogte duiken we een bos in en dalen af tot bij een kruispunt met een kapel ( Notre Dame des Affligés ) een bedevaartskapel uit 1731. We kiezen voor de verkorte versie van de tocht en nemen links de rue de l'Abbaye. We passeren eerst een vroegere toegangspoort en gaan daarna onder de spoorweg door. Hoe is het mogelijk dat men dit hier heeft toegelaten zo dicht bij de meest prestigieuze ruïnes van Europa. Het is iets over 10 uur en het infokantoortje bij de ingang opent zijn deuren. Een bezoek aan de ruïnes van deze vroegere 13de-eeuwse cisterciënzerabdij zou ons teveel tijd vergen en dus vervolgen we langs de smalle " Brusselse Poort " onze weg. Links nemen we de dreef die langs de lange abdijmuur loopt. De wind blaast door de kruinen van de statige bomen.Ter hoogte van het ( niet meer gebruikte ? ) poortgebouw van de abdijhoeve slaan we het Bois de Bachet in. We passeren een drietal kapelletjes en komen uiteindelijk op een open plateau midden een prachtig agrarisch landschap met langs weerszijden van de weg een vlaschaard. De wind, met een weinig regen, blaast krachtig vlak tegen ons aan en we zijn blij wanneer we links een bosweg kunnen inslaan waar de bomen enige bescherming bieden. Eens terug in open veld zijn het nu emense tarwevelden die ons omringen. Een hekje brengt ons, via een afdaling door een wei bij een brug over de Thyle. Langs een ommetje bereiken we het kasteel van le Châtelet dat meer op een middeleeuwse burcht lijkt dan op een kasteel. We klimmen langs een bospad uit de vallei van de Thyle om eens boven, aan de afdaling tussen de weiden te beginnen. Het gaat recht op Villers af waarop we vanaf hier een prachtig panoramisch zicht krijgen. We komen terug bij de Thyle en volgen er het prachtig aangelegd wandelpad. Een smal eenmanspad, tussen de bebouwing, brengt ons bij de kerk en even later staan we terug bij het station, startplaats van een mooie, op alle gebied afwisselende tocht.
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    05-06-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.04.06.2012 Wandeling 183 : HAN-SUR-LESSE 8,5 km; 2 uur
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    De vertraging die onze trein ( weeral ) opgelopen had wordt verholpen door de wachtende bus aan het station van Jemelle.
    Het uitzonderlijk mooie weer heeft heel wat volk gelokt naar het centrum van Han-sur Lesse. In lange rijen staan ze aan te schuiven om én van het moois én van de kilte van de grotten te genieten. Maar wij blijven bovengronds.We dwarsen de Lesse en nemen iets verder rechts de rue de la Source. Waar GR-tekens ons de weg moesten aangeven stellen we vast dat die verdwenen zijn dus dan maar ons wegenplannetje geraadpleegd.We laten vrij snel de bebouwing achter ons en komen langs een paar boederijen en over de Ri d'Ave in open veld. De weiden staan kaal en droog en de koeien moeten bijgevoederd.
    Het wordt klimmen geblazen en eens boven gekomen lezen we dat de eigenaar van de omliggende weiden de parapentevliegers toestemming geeft om zich van hier te " lanceren ". Vriendelijke geste ! We dwarsen een klein bosje en zien bij het verlaten ervan links de grote antennen van Lessive ( telefoonverkeer tussen Europa en Noord-Amerika ). Voor ons , een paar kilometer verder op de hoogte, het kasteel van Ciergnon. Prachtig gelegen als je het ons vraagt. In het centrum van het dorp kiezen we richting Eprave en steken een arm van de Lesse over. Een eenzame vissers staat te midden het water op forel te vissen. Voor de rest is dit nochtans mooie toeristische gebied eenzaam en verlaten. Bij de kerk gaan we even een kijkje nemen naar het immer draaiende molenrad, dat vandaag blijkbaar aan een rustperiode toe is. We volgen een poosje de loop van de Lomme om ze, alvorens ze zich in de Lesse gooit, te dwarsen. Er volgt een matige klim die ons naar een bos voert. Eindelijk wat schaduw ! Het bospad, tussen overwegend loofbomen, begint fors te stijgen en brengt ons bij een uitkijkpunt de " Tienne del Roche ". Betonnen trapjes en steile afdalingen ( gelukkig voorzien van ijzeren leuningen ) leiden ons tot bij de ( geloten ) ingang van de Grot van Eprave ( ooit toeristisch geëxploiteerd ). Opnieuw enkele trappen lager krijgen we links en boven ons prachtige rotsmuren. Weer wat lager borrelt de ondergrondse Lomme naar boven om zich bij de bovengrondse te voegen. Deze laatste volgen we op de oever tot bij een akkerland. We lopen er omheen en belanden zo op de N86 ( Rochefort, Han-sur-Lesse, E411 ). De eerstvolgende bushalte wordt het eindpunt van een mooie maar (zeer) warme tocht.
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    15-05-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.14.05.2011 Wandeling 182: HERVE 10,5 km; 2.30 uur
    Klik op de afbeelding om de link te volgen We hebben meer geluk dan verleden week. De 38b is precies op tijd aan het station van Luik en zet ons netjes af in het centrum van Herve. Minder goed is het weer. De stralende zon van de voorbije week verschuilt zich achter de wolken en het KMI voorspelt zelfs regen. We hebben onze regenkledij grijpensklaar in de rugzak gestopt.
    Wanneer we de autosnelweg met de ernaastliggende HST-lijn dwarsen bevinden we ons onmiddellijk in een gebied dat nog iets van de Luikse weidenstreek heeft - het Land van Herve -maar dat toch al echt Ardens mag genoemd worden, zij het dan de lage Ardennen.
    We dalen behoorlijk af en steken dan de Rau du Hoc over ( waarin wegens de droogte weinig wtare vloeit.). Hierop volgt dan een serieuze klim ( we bevinden ons inderdaad, zo te zien, reeds in de Ardennen ) naar het gehucht Bromont. Op bijna elk kruispunt treffen we een kruisbeeld aan en langs de weg staat er zelfs een die herinnert aan een moord op een twaalfjarig meisje op 5 mei 1898.
    We moeten geruime tijd de grote baan volgen en wegens het ontbreken van een voetpad en het drukke verkeer is uiterste voorzichtigheid gewenst.Links en rechts vooral weilanden waar de dotterbloem welig groeit en bloeit. Voor zover het oog reikt vormen de, voor het Land van Herve, de zo typische wilde hagen..Samen met de veelvuldig voorkomende afzonderlijke of groepjes bomen vormen zij de afscheiding tussen de verschillende eigendommen ( in Normandië ' bocages ' genoemd.). Het is een gebied dat zich ( wegens de vele weiden ) vooral op veeteelt toelegt. Ook merkwaardig hier is het gekweekte  runderras - ietwat hoekig van uiterlijk, met witte en zwarte vlekken - dat voor een sterkruikende en -smakende zachte kaas zorgt.
    Wanneer we Grand-Rechain - het verste punt van onze tocht- bereiken overwegen we een ommetje van 1,5 km te maken maar de lastigheidsgraad van onze wandeling doet deze gedachte rap vergeten.We keren langs akkers en weilanden terug naar Bromont waar het kasteel achter bomen en een dichte afsluiting goed verscholen ligt. We slaan rechts af, terug de grote baan op, naar Bruyères toe. Weeral een overvloed aan metalen kruisen langs de weg. Het lijkt wel een " kruis"tocht die we ondernemen. Dit wordt het dan ook nog wanneer we de laatste kilometers naar het centrum van Herve afleggen. Het voortdurend dalen en klimmen zit ons fel in de kuiten en we zijn blij als we de bushalte " centre ville " bereiken en dat we het geplande ommetje schrapten.
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    08-05-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.07.05.2011 Wandeling 182 HERVE ; uitgesteld
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Het is stil en nog donker wanneer we om 05.15 uur een parkeerplaats opzoeken in de buurt van het station van Kortrijk. Onze gebruikelijke plaats op het Conservatoriumplein wordt wegens de paasfoor door kermisactracties ingenomen. Ook de lokettenhal van het station ligt er rustig en verlaten bij en er is zelfs geen mogelijkheid om zich een treintiket  aan te schaffen. Dan er maar een op de trein gekocht.
    Enkele minuten over acht staan we reeds voor het station van Luik, ruim de tijd om naar de bushalte te wandelen waar we om 08.20 uur de bus kunnen nemen met bestemming Herve.Ondertussen hebben we een uitstekend zicht op het meesterwerk van de bekende architect Santiago Calatrava. Wanneer het 08.30 uur wordt worden niet alleen wij, maar ook de andere wachtenden enigszins ongerust. Intussen wijst de klok reeds 08.45 uur en nog steeds geen 38b te bespeuren. Dan maar even te rade gaan bij een buschauffeur." Plusiers chauffeurs sont en grève " luidt het antwoord. Besluit: we stellen de tocht uit en we kunnen nog net de trein - terug naar huis - halen. De trein zit ei-vol, net alsof de helft van Wallonie met dat prachtig weer naar de kust wil.Voor het eerst sinds onze tochten vinden we geen zitplaats. 
    In plaats van ergens in het open landschap van het land van Herve te picknicken doen we dit nu thuis aan de keukentafel. Maar uitgesteld is niet verloren. 
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    17-04-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.16.04.2011 Wandeling 181 : FRANCORCHAMPS 14 km; 3.15 uur
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De buschauffeur zet ons iets buiten het centrum van Francorchamps af zodat we even terug moeten om op zoek te gaan naar de plaatselijke school vanwaar onze tocht moet starten. Het wordt meteen afdalen naar de vallei van de Roannay om langs een houten bruggetje het beekje over te steken. We lopen door het bos een tijdje evenwijdig met het beekje dat iets verder in de diepte zijn weg zoekt. Plots moeten we rechtsop en wordt de weg een steil pad dat zicht tussen de bomen slingert. We worden onthaald op een prachtig fluitconcert van de vogels die net als wij gelukkig zijn met dit prachtig weer. Wanneer we de top bereiken moeten we naar links en lopen dan geruime tijd quasi horizontaal door een (klein) veen met links en rechts van ons, privé eigendommen. Wonderlijk dat bij een dergelijk droog weer deze weg niet niet afgesloten is want het minste vonkje kan het poederdroge gras langs de kant doen ontbranden.
    Bij een kruispunt van meerdere boswegen nemen we de dalende weg naar Neuville. Grote stenen maken het stappen moeilijk. Wanneer we bij de brug van Neuville belanden ( hier staat een arduinen kruisbeeld ter herdenking aan een overlijden op 29 mei 1825 ) schakelen we over op een andere wandeling ( aangegeven met een rode rechthoek ). We doen even een uithoek van het dorpje Neuville aan, vatten een korte nijdige klim aan en dalen dan langzaam af tot bij de onderkant van de skipiste van de Mont des Brumes. Het is een van de langste skipistes in België en de mooiste van Wallonië. Een unieke plek in België waar men aan alpineski kan doen.
    We dalen af naar de baan, volgen die een poosje tot bijna in Ruy en volgen dan de loop van de Roannay. Iets later verlaten we het beekje en beginnen aan een lange lastige klim door een naaldbomenwoud. Overal zijn stukken bos gerooid en vervangen door nieuwe aanplantingen. Er volgt dan een lange afdaling en we komen terug bij de brug van Neuville waar we terug op onze eerste wandeling  komen. We blijven nu in de onmiddellijk nabijheid van de Roannay die we verschillende malen langs mooi onderhouden, houten bruggetjes dwarsen. En dan komen we bij het bruggetje dat we enkele uren geleden dwarsten. De afdaling van toen wordt nu een klim naar het centrum van Francorchamps Het klim- en daalwerk zit ons flink in de kuiten en we zijn blij de bushalte te bereiken.
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    27-03-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.26.03.2011 Wandeling 180: LESSINES-FLOBECQ 13 km, 3 uur
    Klik op de afbeelding om de link te volgen We geraken probleemloos in Lessines, eindpunt van de vorige tocht, en trekken over de Grote Markt ( waar de marktkramers alles in gereedheid brengen ) naar de rue de Grammont.De uitbater van een benzinestation wijst ons niet alleen de weg naar de " Avenue de Ghoy " maar leert ons oook hoe we we die moeilijke naam moeten uitspreken. Die " avenue " blijkt niets anders dan een aardeweg van een drietal meter breed te zijn maar de rood-witte GR-tekens wijzen er ons op dat we de juiste weg zijn ingeslagen.
    Bij de oude molen van Ghoy steken we de ruisseau d'Ancre, een bijrivier van de Dender, over. Die was het die vroeger een vijftal molens uit de streek deed draaien. We passeren eveneens de opgebroken spoorlijn 87 ( verbinding Bassily-Doornik ) die nu als wandelpad is ingericht. We trekken door het golvende, prachtige land van het Pays des Collines en telkens wanneer we voorbij een huis of een boerderij komen springen twee tot drie honden grommend of luid blaffend tegen de ( gelukkig ) gesloten toegangspoort.
    Wanneer we bij een klein gehucht belanden is de rau d'Ancre er terug met natuurlijk de restanten van de molen van Orgy, een van de belangrijkste molens uit de streek in de 15de eeuw.Het wordt nu toch stevig klimmen met telkens een mooi vergezicht als beloning. We komen voorbij tientallen kapelletjes maar allen in een ver gevorderde staat van verval. Jammer want ons parcours ligt niet bezaaid met bezienswaardig-
    heden en noemenswaardige monumenten. In het gehucht Aubecq werd in 1150 een cisterciënzerabdij gesticht maar die werd in de 13de eeuw opgedoekt toen de monniken naar Oudenaarde uitweken. We richten onze schreden naar het bos dat iets verder dan de wijk Vert Fagot gelegen is. Ook hier is de kapel aan een grondige opknapbeurt toe.
    Bij een groot kruisbeeld dwarsen we voor de derde maal de ruisseau d'Ancre. Een eenmanspad brengt ons langs een nieuw aangelegde medicatietuin die ons herinnert aan de periode voor de jaren 1950 toen de teelt van medicale planten hier in de streek een intense teelt vormde en veel werk verschafte aan talrijke mensen en een aardige bron van inkomsten vormde.
    En dan betreden we La Place van Flobecq met voor de kerk een modern bronzen beeld van Antoine l'Ermite ( met zijn varken ) vervaardigd door de Bulgaar Emile Mirchev. 
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    13-03-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.12.03.2011 Wandeling 179: BOIS-DE-LESSINES --LESSINES 11,6 km; 3 uur
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Het begint al fout in het station van Kortrijk. Wanneer we onze treintickets in de hand hebben stellen we vast dat de ingebrachte gegevens verkeerd zijn..Na lang aandringen krijgen we dan toch de correcte afgeleverd.
    In Bois-de-Lessinnes worden we door een echtpaar de verkeerde weg opgestuurd en stellen dit pas vast bij het verlaten van het bos. We zijn reeds te ver gevorderd om rechtsomkeer te maken en besluiten bij een eerstvolgend kruispunt ons te oriënteren.De autosnelweg aan onze linkerzijde helpt ons hierbij en we slaan rechts af, de velden in, richting Ollignies.Na enkele bochten in het centrum van het dorp nemen we ter hoogte van de kerk de baan naar Bois-de-Lessines ! Het wordt lange tijd matig klimmen geblazen en bij de eerste huizen van het dorp zijn we amper een 500 meter verwijderd van onze startplaats van anderhalf uur geleden.
    Veel tijd voor een ommetje rest er ons niet. Dan maar direct richting Lessines gekozen.Ter hoogte van de watertoren wijst een wegwijzer ons de weg naar het kasteel l'Estriverie ( dat we eigenlijk bij het begin van onze tocht moesten voorbij komen ). Iets verder , midden in de velden, ligt de Sint-Jozefkapel. En dan komen we in het gebied van de beroemde steengroeven van Lessines. In het begin van de 19de eeuw zorgden deze steengroeven voor een grote economische expansie van de streek. Hert porfier ( een stollingsgesteente ) dat men uit de groeven haalde werd verwerkt tot kasseien of steenslag ( voor beton of asfalt ). Links en rechts van de weg grote waterplassen die de verlaten groeven vullen.Nog twee worden er uitgebaat. Grote installaties en bergen steenslag bewijzen het en het binnenkomen van de stad herinnert een lorrie, volgestapeld met kasseien aan de economisch gunstige tijden van weleer.
    Dat Saint-Roch de patroonheilige van de steenkappers is vinden we terug in de namen van een vergaderzaal, een school, een kerk, een parochie, een straat en nog andere. Zelfs de voetpaden zijn typisch voor Lessines, een soort veredelde kassei waar het ambetant op lopen is.Wanneer we op enkele passen van het station verwijderd zijn passeren we het geboortehuis van René Magritte ( 1898 ) een van de belangrijkste surrealisten van de vorige eeuw.
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    20-02-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.19.02.2011 Wandeling 178 : ERBISOEUL(gare) - CAMBRON-CASTEAU 13 km; 3 uur
    Klik op de afbeelding om de link te volgen We stappen af bij het station? (halte ) van Erbisoeul dat wel 1,2 km buiten het centrum van het dorp gelegen is.Het is wat zoeken naar een aanknopingspunt maar de wetenschap dat we evenwijdig aan en dichtbij de spoorweg en in terugkerende zin moeten lopen brengt ons bij het juiste startpunt.Het gaat onmiddellijk door een bos of wat er nog van overblijft want men is er ijverig aan het kappen gegaan en de diepe sporen van de zware tractoren maken het wandelpad moeilijk begaanbaar.
    In het centrum van Erbisoeul gaat het over de spoorweg en na enkele bochten bevinden we ons in het open veld. Merwaardig, we treffen er zeer weinig weiland aan, meestal reeds ( gedeeltelijk ) bemeste en of bewerkte akkerlanden. We komen tot dicht bij het centrum van Erbaut en na het dwarsen van de Rau de Jurbise belanden we weeral in het open landschap van Henegouwen.We krijgen rechts van ons een bos dat we na enige tijd binnentrekken. Langs een kronkelend eenmanspad, dat tussen vele vijvers en waters loopt ( de Beaufossé ) komen we dicht bij het centrum van Lens. Bij de Aldi steken we voor de eerste maal de zeer drukke N56 over en trekken langs zeer smalle steegjes verder.We lopen langs oude, verweerde, overhellende muurtjes, opgetrokken met de stenen uit de groeven van de streek ( zandsteen en dolomiet ) tot tegen  spoorwegberm.We volgen die een poos en dwarsen hierbij de Oostelijke Dender. En dan gaat het door het centrum waar we bij de oude molen terug de gevaarlijke N56 oversteken om even later, na opnieuw een reeks van smalle straatjes, diezelfde N56 te betreden die we nu voor een poosje zullen volgen tot we terug de velden intrekken. Bij de Auberge de Lens steken we voor de laatste maal de Rue du Calvaire ( ook gekend als de N56 ) over. Eerst nog asfalt maar bij een kruising slaan we links af en krijgen een grassig en modderig pad onder de schoenen.
    Rechts bemerken we de toren van het park Paradisio ( foto ) dat nu, na 16 jaar zijn naam verandert in Paira Daiza. De toren en het park zijn restanten van een vroegere cisterziënzerabdij. Boven ons vliegtuigen van het nabijgelegen vliegveld van Chièvres.
    Bij " La Croix Saint-Ghislain " slaan we rechts af en ricbten onze schreden naar de spoorweg en het station van Cambron-Casteau waar we na korte tijd reeds de trein richting Ath kunnen nemen.
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    05-02-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.05.02.2011 Wandeling 177 : MAUBRAY - PÉRUWELZ 11 km; 2.30 uur
    Klik op de afbeelding om de link te volgen We starten onze tocht op de plaats waar we de vorige afsloten, namelijk op de Pont Royal over het oude kanaal Pommeroeul - Antoing te Maubray. Een grotere luxe kan een wandelaar zich niet inbeelden : we beschikken over drie evenwijdig lopende wandelbanen. Één grassig, onmiddellijk naast het water gelegen, dan opnieuw een graspad dat een vijftal meter verder en een drietal meter hoger gelegen is en tenslotte weer iets verder en iets hoger, een mooie geplaveide brede weg. We kiezen voor deze laatste .De berm, voorzien van statige hoge populieren, beschut ons tegen de toch soms hevige windvlagen. 
    Bij het station van Callenelle moeten we én het kanaal én de N504 dwarsen en raken we even de weg kwijt. Na een poos zoeken en even terugkeren komt alles terecht en komen we langs de SALUC-fabriek ( tot in 1950 nog een leerlooierij maar daarna begonnen met de productie van de Aramith-biljartballen, die ze in meer dan 85 landen leveren en wereldwijd een marktaandeel van 80% wisten te verwerven. Daarnaast zijn ze ook gespecialiseerd in de productie van industriële ballen gebruikt in allerlei toepassingen alsook in de 9-pin bowling ballen.) Het is er vredig stil op deze zaterdagvoormiddag.
    We komen terug bij het oude kanaal , dat een 500 meter verder samensmelt met het recenter breder kanaal ( foto ). De eerstvolgende brug biedt ons de gelegenheid het water te verlaten en naar het gehucht Gros Mont ( Wiers ) te trekken. We volgen enkele kronkels in de baan en belanden bij La Verne du Bury in een waterrijk dal met weilanden, bossen en zelfs bronnen. Verder gaat het door het gehucht Verquesies en over de baan Wiers - Péruwelz tot in een populierenbos waar we links het gebetonneerde pad, aangelegd op een opgebroken oude spoorwegbedding , nemen. Dit pad brengt ons bij de eerste huizen van Péruwelz ( gehucht Neu Moulin ). Hier verlaten we het GR-pad en volgen de bochtige Rue de la Ferté die ons tot bij het station brengt.
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    24-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.22.01.2011 Wandeling 176 : BLÉHARIES - MAUBRAY ; 10,5 km, 2.30 uur
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Blijkt net als bij de vorige tocht dat de GR-wegmarkeerder in de omgeving van " Ancienne Gare " in Bléharies zeer zuinig is omgesprongen met zijn rood-wit-streepjes. Gelukkig brengt de wegbeschrijving ons bij en over de Schelde en kunnen we op het jaagpad langs de rechteroever van de rivier onze tocht vervolgen. Er hangt een mist die in een zeer fijne motregen uitvalt. Na een paar kilometer zeggen we de Schelde vaarwel en trekken de vochtige gronden van Laplaigne in. De weg kronkelt zich tussen talrijke bosjes ( vooral populieren ) over de Grande Ruisselle en bij de hoek van een van die bosjes moeten links een grassig eenmanspad op dat op een vroegere dijk is aangelegd. Deze dijken maakten het mogelijk om tussen de veelal overstroomde gebieden te trekken. Ook nu liggen tal van de, anderhalve meter lager gelegen, akkers, weiden en bosjes onder water. Soms gaat het als het ware door een tunnel van wilgen, eiken, hagedoorn in een gebied waar alleen de stilte hoorbaar is. Het is er mooi en vrij rustig. We komen tot vrij dicht bij Laplaigne maar trekken dan, nog steeds op het eenmanspad richting noord tot we tussen de weiden belanden en
    uiteindelijk op de baan evenwijdig met de Grande Large van Péronnes.Bij de sluizen waar het water van het kanaal Nimy-Blaton-Péronnes
    zich in de Schelde werpt steken we het kanaal over en passeren de verschillende installaties van de Adeps ( de Waalse Bloso ) .
    Langs het grote meer met tal van plezeierboten leidt de weg ons naar het oude kanaal Pommeroeul- Antoing, één van de oudste kanalen van België ( in 1826 gebouwd en in 1964 gesloten  ). De bedoeling van beide kanalen was de Borinage een goede afvoerweg te bieden voor zijn steenkoolmijnen door de verbinding met de Schelde te maken.
    We volgen het oude kanaal met zijn vele ( buitenwerking gestelde ) sluizen en sluiswachterhuizen over een viertal kilometer. Af en toe vliegen een groep verschrikte eenden op en drijven witte zwanen statig over het water.Een heerlijk pad om te bewandelen. Wanneer we rechts ter hoogte van de imposante hoeve de Morlies komen verlaten we het water  , dwarsen de Pont Royal en treffen er de bushalte aan waar we de bus nemen naar het station van Péruwelz                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    12-12-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.11.12.2010 Wandeling 175 : BLÉHARIES- WEZ-VELVAIN 12km; 3 uur
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Bij de " Ancienne Gare " in Bléharies zoeken we tevergeefs naar de aanduidingen van de GR123-route. Wanneer we een eind weegs op de uitgebroken spoorlijn 88 zijn belet een ijzeren poort ons alle verdere doorgang .Dus op onze stappen terugkeren en kiezen voor de weg tegenover de kerk.In een open vlakte komen we bij het kruispunt  " Six Chemins ".We volgen even het mooi geplaveide baantje tot bij de " Pierre Brunehaut ", een menhir uit zandsteen van de Landes.Hij wordt beschouwd als de oudste ( 2500 voor Christus ) en grootste menhir van België.
    We bevinden ons op slechts enkele honderden meter van de Schelde en dichtbij de Franse grens.We vinden er ook de wit-rode merktekens van het GR-pad terug.
    We lopen op een fietspad, mooi van de rijweg afgescheiden door een beukenhaagje van 1 meter hoogte. Geen wonder want bij het naderen van het dorpscentrum van Lesdain bevinden we ons midden de kweekpercelen voor heesters, rozen en allerlei fruitbomen. Boomkwekerijen zijn typisch voor Lesdain ( en dit sinds de tijd van Napoleon begin 19de eeuw ). Het centrum lijkt wel het dorpsplein van een wijndorpje met wegwijzers naar de verschillende wijnboeren ( hier de verschillende boomkwekers ).
    Langs een kasseiweg gaat het door het gehucht Petit Howardries en bereiken we de rand van het Bois de Loignezoeul. We volgen de bosrand en na het dwarsen van een bosweg bij een verlaten hoeve, gaan we het Bois de la Sucrerie in. Bij het overschrijden van de rieu du Pont-Neuf verlaten we het bos en komen in de bebouwing van het gehucht Haut Bout terecht. Even de rue de Loo volgen om dan door een zeer modderige veldweg, waar de zware klei in dikke lagen aan ons schoenen blijft kleven, het open veld in te trekken. De asfaltweg, bij het binnenkomen van Wez-Velvain biedt ons de mogelijkheid het grootste deel van de modder te verwijderen om met " propere voeten " het enige café dat Wez rijk is binnen te stappen.We gebruiken er de wachttijd op de bus om ondertussen onze picknick aan te spreken.
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 15/05-21/05 2017
  • 18/02-24/02 2013
  • 04/02-10/02 2013
  • 07/01-13/01 2013
  • 24/12-30/12 2012
  • 10/12-16/12 2012
  • 19/11-25/11 2012
  • 05/11-11/11 2012
  • 22/10-28/10 2012
  • 08/10-14/10 2012
  • 24/09-30/09 2012
  • 10/09-16/09 2012
  • 27/08-02/09 2012
  • 13/08-19/08 2012
  • 30/07-05/08 2012
  • 16/07-22/07 2012
  • 25/06-01/07 2012
  • 11/06-17/06 2012
  • 21/05-27/05 2012
  • 30/04-06/05 2012
  • 12/03-18/03 2012
  • 27/02-04/03 2012
  • 13/02-19/02 2012
  • 16/01-22/01 2012
  • 05/12-11/12 2011
  • 21/11-27/11 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 17/10-23/10 2011
  • 26/09-02/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 29/08-04/09 2011
  • 15/08-21/08 2011
  • 01/08-07/08 2011
  • 11/07-17/07 2011
  • 27/06-03/07 2011
  • 13/06-19/06 2011
  • 30/05-05/06 2011
  • 09/05-15/05 2011
  • 02/05-08/05 2011
  • 11/04-17/04 2011
  • 21/03-27/03 2011
  • 07/03-13/03 2011
  • 14/02-20/02 2011
  • 31/01-06/02 2011
  • 24/01-30/01 2011
  • 06/12-12/12 2010
  • 22/11-28/11 2010
  • 01/11-07/11 2010
  • 18/10-24/10 2010
  • 04/10-10/10 2010
  • 20/09-26/09 2010
  • 30/08-05/09 2010
  • 16/08-22/08 2010
  • 02/08-08/08 2010
  • 12/07-18/07 2010
  • 28/06-04/07 2010
  • 14/06-20/06 2010
  • 31/05-06/06 2010
  • 03/05-09/05 2010
  • 19/04-25/04 2010
  • 12/04-18/04 2010
  • 15/03-21/03 2010
  • 01/03-07/03 2010
  • 15/02-21/02 2010
  • 01/02-07/02 2010
  • 18/01-24/01 2010
  • 30/11-06/12 2009
  • 16/11-22/11 2009
  • 09/11-15/11 2009
  • 19/10-25/10 2009
  • 12/10-18/10 2009
  • 14/09-20/09 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 10/08-16/08 2009
  • 13/07-19/07 2009
  • 08/06-14/06 2009
  • 25/05-31/05 2009
  • 18/05-24/05 2009
  • 11/05-17/05 2009
  • 13/04-19/04 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 12/01-18/01 2009
  • 15/12-21/12 2008
  • 01/12-07/12 2008
  • 17/11-23/11 2008
  • 03/11-09/11 2008
  • 13/10-19/10 2008
  • 06/10-12/10 2008
  • 15/09-21/09 2008
  • 08/09-14/09 2008
  • 18/08-24/08 2008
  • 28/07-03/08 2008
  • 14/07-20/07 2008
  • 30/06-06/07 2008
  • 16/06-22/06 2008
  • 26/05-01/06 2008
  • 12/05-18/05 2008
  • 28/04-04/05 2008
  • 31/03-06/04 2008
  • 03/03-09/03 2008
  • 25/02-02/03 2008
  • 11/02-17/02 2008
  • 21/01-27/01 2008
  • 17/12-23/12 2007
  • 03/12-09/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 05/11-11/11 2007
  • 22/10-28/10 2007
  • 01/10-07/10 2007
  • 24/09-30/09 2007
  • 10/09-16/09 2007
  • 27/08-02/09 2007
  • 06/08-12/08 2007
  • 23/07-29/07 2007
  • 09/07-15/07 2007
  • 25/06-01/07 2007
  • 11/06-17/06 2007
  • 21/05-27/05 2007
  • 07/05-13/05 2007
  • 26/02-04/03 2007
  • 12/02-18/02 2007
  • 22/01-28/01 2007
  • 15/01-21/01 2007
  • 18/12-24/12 2006
  • 20/11-26/11 2006
  • 06/11-12/11 2006
  • 23/10-29/10 2006
  • 16/10-22/10 2006
  • 25/09-01/10 2006
  • 11/09-17/09 2006
  • 01/05-07/05 2006
  • 17/04-23/04 2006
  • 27/03-02/04 2006
  • 06/03-12/03 2006
  • 06/02-12/02 2006
  • 30/01-05/02 2006
  • 26/09-02/10 2005

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs