De
overheid is steeds meer natuurlijke geneesmiddelen en biologische
voeding aan
het verbieden.
Eind
2009 zou deze zogenoemde Codex Alimentarius
regel in gaan.
Maar
als er 1 miljoen handtekeningen zijn dan wordt dit eerst bespreekbaar
gemaakt.
Weinig
mensen weten hiervan omdat het niet in het reguliere nieuws te vinden
is.
Dus
voordat we het weten gaat deze regel sluipenderwijs al in en heeft u
alleen nog de keuze uit giftig bespoten voedsel en
chemisch/synthetische medicijnen.
En
dan is het te laat!
Er
gaat het gerucht dat het wel meevalt, maar dat is niet waar: in
sommigelanden
zijn al bedrijven failliet of failliet aan het gaan.
Een
producent van natuurlijke shampoo e.d. mag officieel zijn producten
nog wel maken maar niet meer verkopen!
Het
is dus menens!!!
Voorbeelden
van de nieuwe regels:
-
geen natuurlijke vitaminen meer in baby- en
kindervoeding (zogenaamde voedselveiligheid).
-
een groot deel van alle antroposofische geneesmiddelen (en ook van
andere natuurlijke
middelen, zoals ayurvedische) valt buiten de toegestane samenstelling
en wordt dus verboden (de enige reden is dat de registratie criteria
zo zijn opgesteld dat deze middelen erbuiten vallen).
Vreemd
genoeg worden juist de meest natuurlijke middelen verboden.
Weet
u ook waarom?
Er
zijn niet genoeg politieke partijen
die
tegen de bemoeizucht van de overheid
in
actie willen komen.
Maar
bij 1 miljoen handtekeningen
is de EU verplicht te luisteren.
Daarom
is het ontzettend belangrijk dat veel mensen deze actie (Eliant) gaan
steunen met handtekeningen.
Eliant
is een antroposofisch initiatief, maar de zaak waar zij voor strijden
is veel
breder.
Het
gaat niet alleen om alternatieve geneeskunst en babyvoeding maar om
de vraag in hoeverre wij toestaan dat de overheid (in dit geval de
EU) onze vrije keuze beperkt.
Tot
nu toe is dit medium onze enige kracht om hiertegen wat te doen.
Dus:
vertel het door vertel het door!
Vul
je naam en email in om de 1 miljoen te halen zodat het
Behalve lopen te
klagen over Monsanto, is er een andere praktische aanpak om via
ons eigen dingetje mee te helpen deze donkere club gewoon
links en rechts te passeren. Jazeker!! Met een methode die zooo
simpel is, dat je het bijna niet gelooft. Wat een ongelooflijk mooi
verhaal dus en vraagt je af waarom we hier zo lang overheen
hebben gekeken..!
Willem van
Cotthem, 72 Jaar, maar zo jong van geest en vooral van Hart, dat je
er jaloers op wordt..
De Belgische
hoogleraar Willem van Cotthem, professor in de plantkunde en 72 jaar
jong, is een tijdje geleden begonnen met het verzamelen van
zaden van het fruit en de groenten die wij gewoon dagelijks in de
supermarkt kopen en thuis consumeren Tatata..!! Zaden die wij
weggooien, worden door Willem verzameld. Laten we gewoon dit
prachtige intiatief nou eens steunen. Seeds for Food heet zijn
website/initiatief, kijk HIER.
Voortaan gewoon
dus je groente of fruit schoonmaken, lekker oppeuzelen en de
pitjes/zaden even apart leggen en daarna afspoelen, goed laten drogen
en vervolgens naar Willem sturen. Koop bij de kantoorboekhandel zon
doos met die minigrip-plastic zakjes, jeweetwel, die zo lekker
sluiten. Schrijf er met een watervaste stift op van welke soort
fruit/groente de zaadjes zijn en evt. details van de soort. En
klaar is Kees! Pak een envelop en doe de zakjes erin en stuur ze naar
Willem van Cothem, de praktische professor..
Willem van
Cotthem zorgt er vervolgens voor dat deze zaden worden verspreid
over de wereld en dat de armsten de gelegenheid krijgen een
tuintje aan te leggen, mét zaden waar deze mensen normaal niet aan
kunnen komen. Ze kunnen ze niet kopen, ze kunnen ze niet betalen.
Enzo. Terwijl wij ze gewoon in de vuilnisbak gooien.
En zo laten we
Monsanto ook nog eens zien hoe we elkaar helpen, zonder hun
ingrijpen. Hoe simpel wil je het hebben..? Ontwikkelingswerk in
optima forma. DOEN dus..!
Wat mij betreft
istie op weg naar de Groene Nobelprijs deze symphatieke Belg, Willem
van Cotthem. Smakelijk!
Maar
laten we hem gewoon zijn verhaal vertellen:
Een
groentetuin DÁÁR, van de groenten uit onze supermarkten HIER..!
Ik vraag
u geen financiële steun. Het volstaat immers mij af en toe de
zaden (pitten) toe te sturen die u aantreft in de vruchten die u zelf
wel eens eet : meloenen, watermeloenen, pompoenen, paprikas,
avocados, papayas, eierplanten (aubergines) en andere.
Spoel
deze zaden even in water, laat ze drogen op een bord (niet op een
papier, want dat kleeft) en bezorg ze mij (liefst met de naam van de
vruchtensoort die u meestal bij de aankoop vindt, bv. op een
etiketje).
Hoe
meer zaden, hoe liever, want het gaat om duizenden familietuintjes in
Afrika, Azië en Zuid-Amerika en we willen alle families het plezier
bezorgen van uw pitten te kunnen uitzaaien. Zo draagt ieder van
u rechtstreeks bij tot het succes van ons project.
Maar
daar blijft het niet bij. We willen dit systeem ook verder toepassen
voor veel humanitaire projecten over de hele wereld. We rekenen
daarbij op de belangstelling voor deze methode bij allerlei
ontwikkelingsorganisaties (bv. NGOs) en privé-initiatieven.
Tot
nu toe kwam een hoeveelheid zaden terecht op 4 verschillende
projecten :
De
vluchtelingenkampen van de Saharawis in Z.W. Algerije (UNICEF) De
plattelandsbevolking van Malawi / Zuidelijk Afrika (Patrick
DIMUSA) De plattelandsbvolking van Tamil Nadu / Zuid-India (Rotary
Antwerpen / SCAD) De dovenschool van Ouahigouya / Burkina Faso
(Sensorial Handicap Cooperation SHC)
Wie
denkt dat deze methode nuttig kan zijn voor een of ander project, kan
mij gerust bellen of schrijven. We zien dan samen wel hoe we onze
acties kunnen bundelen.
Voor
ons staat het vast, het project ZADEN VOOR VOEDSEL kan uitgroeien tot
een wereldwijd initiatief omdat alle burgers in de rijkere,
ontwikkelde landen, jong en oud, van senioren tot kinderen er kunnen
aan meewerken. Hoe klein ook uw bijdrage moge wezen, hoe klein ook
het pakje zaden dat ons toegezonden wordt, het zal altijd
rechtstreeks leiden tot een verbetering van de levensstandaard van de
armsten, zonder enige organisatorische of administratieve
hinderpalen. Want : UW ZADEN KOMEN REGELRECHT BIJ DE ARMSTEN
TERECHT.Men kan geven zonder lief te hebben, niet liefhebben zonder
te geven.
Zo
helpen we samen de honger en de armoede uit deze wereld.
We
genieten alleszins van dit mooie najaarsweer ... in de tuin staat nog
heel wat te groeien: wortels, prei, knolselder, koolsoorten,
andijvie, bernagie, rode bietjes, raapjes en witlof in de kelder
Er
is een wereldwijde epidemie bezig zich te verspreiden met een razende
snelheid. De WWO (Wereld-Welzijns-Organisatie) voorziet dat miljarden
individuen besmet zullen geraken in de volgende 10 jaar.
Hieronder
de voornaamste symptomen van deze vreselijke ziekte:
1 De
neiging om zich te laten leiden door zijn eigen intuïtie in plaats
van te handelen onder de druk van angsten, opgedrongen ideeën en
vanuit het verleden geconditioneerd gedrag.
2
Totaal gebrek aan interesse om anderen te beoordelen, zichzelf te veroordelen en om zich bezig te houden met al wat conflicten kan
voortbrengen.
3
Totaal verlies van de capaciteit om zich zorgen te maken dit
is één van de allerergste symptomen.
4
Een continu genoegen in het appreciëren van mensen en dingen
zoals ze zijn, wat met zich meebrengt dat men de anderen niet meer
wil veranderen.
5
Het verlangen om zichzelf te veranderen teneinde de eigen
gedachten, gevoelens, emoties, lichaam, materieel leven en omgeving
op een positieve manier te beheren zodat steeds wat mogelijk is qua
gezondheid, creativiteit en liefde ten volle ontwikkeld wordt.
6
Herhaalde aanvallen van glimlachen: de glimlach die dank u
zegt en die een gevoel van eenheid opbouwt met al wat leeft.
7
Een steeds verder groeiende openheid naar kinderlijkheid,
simpelheid, lach en blijheid.
8
Steeds frequentere momenten waarin men in communicatie komt met
zijn/haar ziel in non-dualiteit, dat een aangenaam gevoel van
voldaanheid en geluk veroorzaakt.
9
Er genoegen in vinden zich als een genezer te gedragen, die
blijheid en licht brengt in plaats van kritiek of onverschilligheid.
10
De bekwaamheid om alleen, in koppel, in een familie en in
gemeenschap op een vlotte en gelijkwaardige manier te leven, zonder
slachtoffer of beul of zelfs redder te willen spelen.
11
Een gevoel van verantwoordelijkheid en geluk dat men aan de
wereld zijn/haar dromen over een overvloedige, harmonieuze en
vredevolle toekomst wil aanbieden.
12
Totale aanvaarding van zijn/haar eigen aanwezigheid op aarde en
de wil om op elk moment te kiezen voor wat mooi, goed, waar en levend
is.
Wil je blijven verder leven in angst, afhankelijkheid, conflicten, ziekten
en conformisme, vermijd dan te allen prijzen ieder contact met mensen
die deze symptomen vertonen. Immers, deze aandoening is buitengewoon
besmettelijk. Als u reeds symptomen vertoont, weet dan dat uw
toestand waarschijnlijk hopeloos is. Medische behandelingen kunnen
tijdelijk enkele symptomen onderdrukken, maar de onontkoombare
voortgang van de ziekte kan niet worden tegenhouden. Er bestaat
namelijk geen anti-geluk-vaccin.
Omdat
deze geluksziekte het verlies van de angst om te sterven veroorzaakt,
die één van de centrale peilers is waarop het geloof in de
materialistische moderne maatschappij berust, riskeert er grote
sociale beroering te ontstaan onder vorm van stakingen van de
oorlogsdrang en van de drang om gelijk te hebben, het ontstaan van
samenscholingen van gelukkige mensen die zingen, dansen en het leven
vieren, de opkomst van kringen van mensen die hun (lichamelijke en
geestelijke) genezing vieren, crisissen van slappe lach en seances
van collectief emotioneel afreageren.
De
tomaten kunnen verwerkt worden tot moes, chutney ...
De
peperkes ... hot hot ... gepureerd en in zout verwerkt...
De
zaadjes van de Oost Indische kers kunnen dienen als kappertjes...
Wanneer
je aan zelfvoorziening denkt opent zich een brede waaier van dingen
...waar je nooit bij stilstond.Je
moet denken voor een jaar, wat hebben we nu, kunnen we daar de kringloop van
een jaar mee verder???
Laten
we het deze herfst hebben over het voedsel:
We
beginnen 's morgens met een ontbijt: noten, appelen,
zonnebloempitten, misschien wat yoghurt (eigen geiten), of een eitje
(eigen kippen), of brood, van eigen deeg (eigen granen, spelt kweken
kan natuurlijk ook!)
Bovengenoemde
dingen zijn dus noodzakelijk ... we leven nog niet van Prana!
Daarom
zijn we begonnen een desem te maken ...
Ons
recept van 't desemke!
*
In een grote Weckpot, of wat dan ook, als het maar natuurlijk is, doe
je 500 gram wit BIO meel, je roert het water erdoor (met houten
lepel) tot het een papje is ...
*
dit laten staan en elke morgen en avond roeren ..
je
zal zien dat er zich stilaan broebeltjes beginnen te vormen, ook de
geur verandert ..en wordt lichtzurig (het moet aangenaam zijn)!
*
de derde dag >>> voedsel geven!
BIOspeltmeel
of bloem bijvoegen, en wat lauw water ... goed roeren...en laten
staan, hij zal stilaan
voluminieuzer worden en UITBREKEN!
Dat
was alleszins bij ons het geval!
We
bakten er broodjes mee:
ongeveer
500 gram speltmeel of bloem, flinke wat desem een
koffielepel zout en water, 2 eetlepels cocosvet of zonnebloemolie
(staat korter bij ons staat dan olijfolie, het
doet je ook denken aan zomer)
dit alles kort kneden ondertussen
hebben we oven reeds verwarmt tot 50 °we
maken onze broodjes tot mooie bolletjes, en in het midden zetten we
een streep met een mesje, op de bakplaat strooien we eerst wat meel
tegen het aankleven
de
broodjes worden dan 25 min gebakken op 50 °
(onderaan i/d oven
zetten weeen schaaltje met water)
na
die 25 min zetten we de oven op 190 °, en laten de broodjes
afbakken zo'n 20 min.
Dit
is dan ons eerste baksel, ze smaken lichtzurig,
aangenaam, zelfs
kinderen lusten ze.. dus goede start!
Pannenkoeken
Omdat
ons demsemke zooooo ijverig is hebben we dan ook maar pannenkoeken
gebakken ...
Kan
jullie verzekeren ... ze zijn lekker ... en oh zo makkelijk ...
gewoon het desemke, wat melk en olie ... (GEEN ei!) en je hebt
lichtzurige pannenkoeken van speltmeel ...
zelfs de kinderen lusten
ze ...!
Je
kan het deeg ook aangenaam, pikant of kruidig maken door er
verschillende kruiden, peperkes aan toe te voegen.
Opdienen
met een vruchtensalade, met yoghurtsausje, of met chutney ... of met
zoete dingen, zoals appeltjes, vruchtenmoes ....
En
nog steeds wist ie van geen ophouden .... hij bruiste van leven:
We
maken er ne pizza van!
We
nemen wat desem uit de wonderbaarlijke pot, doen er wat bloem of
meel bij, olie of cocos, zout en kneden tot we een brooddeegje bekomen.
Uitrollen
met een deegrol tot je ongeveer de vorm bekomt van je pizzavorm.
Ondertussen
je oven verwarmen tot 180 °
In
de vorm wat bloem gooien, en het deeg erin leggen ...
de
oven in zo'n 10 min
ondertussen
zijn je ingrediënten voor de vulling reeds klaar, restjes van
vorige dag, verse groenten, tomatensaus met ui, look, kruiden,
peperkes ...voor
veggies met geitenkaas en bestrooi dit alles nog eens ruim met
gemalen kaas (wat dan ook!)
10
15 min de oven in op 190 ° en klaar is ie ...
Alweer
een toepassing dus van ons desempje
En
nu gaat onze WONDERBAARLIJK desemke de koelkast in, voor verder
gebruik, en een deel gaat de vriezer in, voor barre tijden .... of
mocht ie de geest geven ...
Wat
zullen we drinken de ganse winter lang,
wat
zullen we drinken ....wat een dorst!
Deze
zomer hebben we allerlei kruiden verzamelt, die we snel drogen en dan
bewaren in onze kruidenbokaal.
Laatst
was tijm en salie ..
Nog
een tip: de geoogste walnotennoten kan je een deel van kraken, de
tussenschotjes kan je drogen (goed tegen koorts bij kinderen, ook
voor het hart en de hersenen.
Zoals
jullie zien: niets gaat verloren!
Aan
het vervangen van koffie zijn we nog niet begonnen, eikels en
dergelijke ... we zoeken het uit!
De
appelwijn die deze zomer gemaakt werd, staat nu open, en mag azijn
worden.
Lekker
om vele dingen in op te leggen.....
De
kriekenwijn van deze zomer pruttelt nog rustig verder ... wat het zal
worden ... who knows, anders zal het ook zeker azijn worden!
Een
tijdje geleden zochten we contact met de sympathieke Lieven David van
De Lusthof!
Hij
is een man, die ganse dagen met tuinieren bezig is, recepten
uitdokert, en dan nog tijd vindt om les te geven 's avonds aan
volwassenen ... (het is zoals je 't bekijkt!)
We
bezochten hem voor 't eerst in de tomatentijd >>> zijn
vochtige en droge serre, met soorten waar je kan van dromen ..
De
meeste soorten zijn zelf gekweekt ...kruisingen ...en vooral LEKKER!
Toen
de frambozen opgebonden dienden te worden en hielpen mee dit te doen.
In ruil konden we ons naar hartelust te goed doen aan de frambozen,
ze waren zo rijp dat ze smolten in onze mond ....hmmm
In
de pompoenentijd brachten we een bezoek om pompoenen te knippen,
zodat ze 's anderdaags konden vervoerd worden. Ze zullen hun
weg vinden naar mensen die er een gastronomische maaltijd soep
mee bereiden. Ook in pannenkoeken erg gewild, en als gebakken
dessertpompoen!
We
namen afscheid van hem >>> onze wagen volgeladen .....
Met
deze nieuwsbrief informeren we je graag over de actuele
ontwikkelingen... Voor meer informatie over Nieuw Bewust Nederland,
verwijzen we je graag naar onze website.
1e
Spraakmakende openbaring, vrije energie voor iedereen
Het
is zover: de "motor die loopt op water is
een feit.
Het
lijkt te mooi om waar te zijn, maar de praktijkresultaten spreken
boekdelen. HIJ WERKT! Het is nu tijd om de volgende stap te gaan
zetten. Vrije energie wordt voor iedereen beschikbaar!
Nu
al gemiddeld 50% minder brandstofverbruik
In
de afgelopen jaren is hard gewerkt aan het ontwikkelen en
optimaliseren van een waterbrandstofcel voor benzine en
dieselmotoren. De waterbrandstofcel loopt op gedestilleerd water
en reduceert het brandstofverbruik met 30-70%.
De
kosten voor de brandstofcel voor een personenauto bedragen
inclusief de professionele inbouw circa 1.500,- exclusief BTW.
Een
eenvoudige rekensom laat zien dat deze eenmalige
investering zich terug laten verdienen in 25.000 kilometer.
Doordat
de brandstofcel nagenoeg onderhoudsvrij is en geen bewegende delen
bevat is de levensduur ervan nagenoeg onbeperkt.
Het
is mogelijk deze cel over te bouwen in een volgende auto.
100%
vrije energie voor thuisgebruik
Uit
onderzoek blijkt dat door optimalisatie van de brandstofcel het
mogelijk is dat motoren 100% op water lopen.
Momenteel
wordt gewerkt aan een kwalitatieve oplossing voor thuisgebruik.
De
prognose is dat de kosten voor een volledig integraal systeem voor
thuisgebruik circa 3.500,- gaan bedragen.
In
dit systeem worden de brandstofcel, de generator en de productie van
gedestileerd water aan elkaar gekoppeld in een onderhoudsvrij
systeem.
De
generator levert voldoende energie voor
alle
functies in en om het huis.
Tegenwerking
of medewerking vanuit bedrijfsleven en politiek?
Het
is natuurlijk op zich verwonderlijk dat deze technologie die al jaren
bekend is en nog niet wereldkundig en voor iedereen bereikbaar is
gemaakt.
Wij
erkennen dat er grote strijdige belangen bestaan bij de
energieleveranciers.
In
de praktijk zijn de laatste jaren veelbelovende initiatieven monddood
gemaakt of door middel van octrooirecht aan de bevolking onthouden.
De
schade die onnodig wordt veroorzaakt aan de natuur is een schandelijk
feit. Wij beschouwen dit als een misdaad tegen de mensheid en
natuur.
Dit
nieuws gaat naar buiten!
Deze
waarheid mag niet langer worden genegeerd door het bedrijfsleven en
de politiek. Het is in het belang van iedereen dat wij onze
maatschappij onafhankelijk wordt van olie en gas.
Vrije
energie maakt de mens vrij.
Vrije
energie heeft daarnaast geen CO2 uitstoot.
Vrije
energie maakt alles voor iedereen betaalbaar
Het
doel is dat vrije energie volledig kosteloos wordt.
Veel maatschappelijke en technologische innovaties worden
hierdoor mogelijk.
Wanneer
we kijken naar de producten om ons heen, dan blijkt dat de kosten van
de grondstoffen vaak slechts 10% bedragen maar dat de kosten
voor energie 90% zijn.
Dit
zet je aan het denken!
Bundeling
van krachten
Vrije
energie voor iedereen is één van de thema's waar Nieuw Bewust
Nederland zich op gaat richten.
NU
is de tijd om al deze themas aandacht te geven.
Vrije
energie is de basis om alle grote veranderingen te
realiseren die maatschappelijk noodzakelijk zijn.
Inmiddels
hebben zich veel mensen gemeld die kunnen bijdragen om vrije energie
voor iedereen beschikbaar te maken.
In
het hele land zijn er mensen die werkzame modellen hebben.
Wij
willen alle mogelijkheden onderzoeken en alle kennis samenbrengen om
tot een kwalitatief en financieel aantrekkelijk product te komen.
Wij
doen hierbij een oproep aan alle mensen die essentiële informatie
en een werkend model hebben ontwikkeld.
Naast
de brandstofcel willen we ook alle kennis op het gebied van
flux-switching en magneetmotoren samenbrengen zodat de productie van
werkende modellen ontwikkeld kan worden.
Nieuw
Bewust Nederland bereidt een bijeenkomst voor waar we de brandstofcel
graag demonstreren en we samen nadenken over hoe we vrije energie
voor iedereen bereikbaar kunnen maken.
Indien
je op de hoogte gehouden wilt worden over wanneer en waar we samen
komen, dan horen we het graag van je.
De
natuur doet wonderen. Al langer was bekend dat mensen in een groene
omgeving minder gestrest zijn en sneller van een ziekte genezen, maar
uit recent onderzoek blijkt dat we van de natuur ook socialer worden.
Een onlangs verschenen studie van de Universiteit van
Rochester beschrijft dat de levenshouding van mensen die worden
blootgesteld aan de natuur veranderd: ze worden socialer, hebben een
betere connectie met hun gemeenschap en zijn bereidt meer aan anderen
te geven.
Volgens de Amerikaanse professor Richard Ryan gaan
mensen door de natuur dichter bij hun eigen waarden staan. Hierdoor
zijn ze gevoeliger voor de behoeften van anderen. Ook zien ze de
wereld meer als een geheel; ze voelen zich verantwoordelijker en dat
uit zich in het guller geven aan anderen.
De onderzoekers
lieten 317 proefpersonen afbeeldingen zien van de natuur of van een
door de mens gebouwde omgeving en vergeleken de uitkomsten van een
vragenlijst en een test met donaties.
Wil je zelf ook een
socialer mens worden? Bekijk deze
relaxte slideshow op Youtube. Ook op Youtube, professor Richard Ryan
die over de experimenten vertelt:
De
toekomst is meer dan nieuwe snufjes en hyper geavanceerde technieken.
Een terugkeer naar de basis en respect voor de natuur zijn minstens
even belangrijk. De woning van de doe-het-zelfarchitect Simon Dale,
in Wales, bewijst het. Ze is volledig opgetrokken uit gerecupereerde
of natuurlijke materialen. Ecologische voetafdruk: nagenoeg nul.
Hobbit
House,
werd zijn woning in de Britse pers gedoopt. Een bijnaam waar Simon
Dale aanvankelijk wat misnoegd over was. Er sprak misprijzen uit,
vond hij. Maar intussen heeft de doe-het-zelfarchitect zich ermee
verzoend. 'Ik moet de vergelijking nu al zowat duizend keer gehoord
hebben', zegt hij. 'En hoe meer ik ze hoor, hoe meer ik ervan houd.
Zeker omdat Hobbits in de boeken van Tolkien staan voor een
duurzame, eenvoudige manier van leven, in harmonie met de natuur en
de omgeving. Het is niet zo vreemd dat de verhalen van Tolkien zo
populair zijn. Ze verbeelden eigenschappen waar veel mensen naar
hunkeren.'
Drie maanden lang bouwde de Britse fotograaf en
vormgever aan de low-impactwoning in Wales. Ze is deels ingegraven
in een heuvel, heeft een turfdak en houdt maximaal rekening met de
omgeving waarin ze neergeplant werd. Dale werkte eraan met zijn
vader, vrienden en toevallige passanten. Het plan tekende hij in
zijn eentje uit. Moeilijk was het niet, zegt hij. 'Je kunt veel uit
boeken halen. Het is een fluitje van een cent: je plaatst een paar
strobalen op elkaar en je gooit er klei tegenaan. De technieken heb
je binnen het uur onder de knie.'
Dale droomde al langer van
een eigen woning. En van een leven in de natuur. 'Als kind speelde
ik vaak buiten of in het buis. Ook toen ik ouder was, trok ik met
vrienden graag de wouden in. Toen we plots de kans kregen om op een
stuk land te wonen en het zelf te beheren, wist ik meteen dat het
een buitenkans was. We kregen van de eigenaar de toestemming om er
een woning te bouwen. De grond was gratis, dat was mooi meegenomen,
maar anders hadden we het ook gedaan. Zelf je huis ontwerpen en
bouwen is gewoon enorm leuk. Tenminste, ik vond het heel
leuk.'
Simon Dales grootste motivatie? De klimaatverandering
en het dreigende olietekort. De crisis ontlopen kunnen we volgens
Dale niet, wel kunnen we voorkomen dat ze verder uitbreidt. Veel
meer gebruik maken van natuurlijke energiebronnen is de boodschap.
'Deze manier van duurzaam leven is heel toegankelijk', zegt Dale.
'Mensen kunnen het zelf doen, zonder veel voorkennis. Sommige mensen
zijn bezorgd om het comfort, maar in verschillende opzichten is er
net meer comfort. Onze woning is bijvoorbeeld drie keer beter
geïsoleerd dan een klassiek huis.'
Maar hoe is het om in
zo'n huis te wonen? 'In één woord?' zegt Dale, 'heerlijk. Ik kom
er tot rust en ik vind het mooi, veel mooier dan een traditioneel
huis met rechte lijnen. Rechthoekige ruimtes geven me het gevoel dat
ik een doos woon. En ik voel me uiteraard dichter bij de natuur dan
in een gemiddelde moderne woning, doordat we in een bos zitten en
bijna uitsluitend natuurlijke materialen hebben gebruikt. Het is een
romantische manier van wonen, denk ik. Een beetje zoals je als klein
kind graag een eigen hut of kamp bouwt in het bos. Het enige ongemak
is dat klassieke meubelen minder goed passen in het interieur. We
hebben geen vlakke muren en weinig effen vloeren.'
Dale
werkte uitsluitend met natuurlijke materialen of
recuperatiemateriaal. 'Stenen en aarde die vrijkwamen bij het
uitgraven, hergebruikten we voor de funderingen en de muren. Het
frame van het huis is gemaakt van los eikenhout dat we vonden in het
bos. In de vloeren, muren en plafonds gebruikten we strobalen als
isolatie, en op de muren hebben we kalkpleister aangebracht. De
vloeren en vensters zijn opgetrokken in recuperatiehout. Ik heb één
ding geleerd tijdens het bouwen: alles wat je ook maar nodig hebt,
kun je vinden in een of andere vuilnishoop.'
'Ook bij de
keuze van onze huishoudapparaten hebben we aan de natuur gedacht. De
koelkast wordt bijvoorbeeld gekoeld met lucht die via de fundamenten
van onder de grond komt. Ze maakt geen ijs aan, maar houdt wel
spullen koud als het warm is. Voor de computer, muziekinstallatie en
verlichting hebben we zonnepanelen op het dak.'
Beton wilde
Dale niet in zijn woning. 'Betonconstructies ademen niet en kunnen
ongezond zijn. Het is ook niet gemakkelijk om beton te hergebruiken.
Klei, kalk of een andere grondstof zijn vaak goede alternatieven.'
Dale begon met het houten raamwerk en plaatste daarna het dak, met
stro als isolatiemateriaal. Op het stro werd plastic gelegd om het
waterdicht te maken, vervolgens ging er aarde op. Een heel
eenvoudige manier om een dak te bouwen, volgens Dale. 'Het is
low-tech,
goedkoop en het heeft een minimale visuele impact. We hebben stro
niet alleen in het dak, maar ook in de muur gebruikt.'
'Of er
brandgevaar is? Nee, zolang er geen lucht in zit. We hebben er een
laag aarde en kalk op gelegd, waardoor het volledig vuurvast is.'
Het stro was een van de grootste uitgaven, de meeste andere
materialen waren gratis. Het hout dat we vonden in het bos was een
bron van schitterende mogelijkheden en creatieve uitdagingen,
dankzij de verrassende vormen.'
In
juni trokken we naar de Gaumestreek, deze streek was ons niet gekend...
In
ons vizier hadden we Virton, Torgny, Chassepierre.
Vermits
we aan de Franse grens verbleven, zijn we daar ook enkele dorpjes
gaan bezoeken.
Virton:
vonden we maar niks, er is ook een papierfabriek die een geur nalaat,
die alles behalve aangenaam is.
Tenslotte
is het ook een stad, en steden die willen we absoluut vermijden.
Torgny
heeft ons hart gestolen, het is Dé Parel van de streek!
Liefelijk,
doet Zuiders, Provenceachtig aan, het weer was dan nog eens
uitstekend ... het kon dus niet stuk.
Het
voelt ginder erg goed aan.
We
bezochten het Natuurpark en waren er net in de periode van de
bosaarbeien (die lieten we natuurlijk niet hangen!)
In
Frankrijk bezochten we Avioth, dit is een klein dorpje, met
Kathedraal, te vergelijken met Chartres...
Ook
Montmedy met zijn grote en prachtige citadel ... mooie streek
En
dan nog Marville, een onoogelijk dorpje, maar erg krachtig!
Bij
het huiswaarts keren kwam ook Chassepierre aan de beurt, een krachtig
pittoreske plaatsje aan de Semois .... mooi mooi!
En
zo hadden we een overzicht op wat de Gaume te bieden heeft: een mooie
streek, micoklimaat, maar helaas, gronden ....
Onze
trip naar Argonne
Op
aanraden van vrienden trokken we gepakt en gezakt naar Argonne., er
is daar veel leegstand, zodoende ...
Logeren
deden we op een domein van 1 ha, om in de sfeer te komen ... haha
We
logeerden in Romagne, een klein dorpje in de buurt van Grandpré.
De eigenaars waren Nederlanders, die ons verwenden met alle lekkers wat
hun hectare te bieden hadden. We kwamen dan ook juist in de
tijd van de mirabellen aan ...hmmmm. Ook de bramen op de
zuidkant waren erg lekker en de frambozen, deden zeker niet onder!
Het
glooiende landschap sprak alleszins aan. Na verkenning van de streek
blijkt Argonne zowat de graanschuur van Frankrijk te zijn.
Veel
boerderijen staan te koop, maar nergens grond bij, alles wi
opgeslorpt door andere boeren...
De
dorpjes, die omwille van de rust en de stilte, en het niet meer overspoeld
worden van toeristen, leeglopen ... de jongeren trekken naar de
steden...
Vroeger
werden deze dorpen veel bezocht, naar de grote oorlog van 1914
'18.
Maar
de dag van vandaag zijn al de oudstrijders, hun nabestaanden....
overleden ... dus er is geen bron van inkomsten meer.
Zodoende
leven de mensen daar nog zoals in de jaren 1950, wat op zichzelf
zeker een zegen is!
De
mensen bekijken je argwanend als je in de bossen gaat wandelen..
Tot
we een geleide wandeling meededen met een Nederlander die ter plaatse
een museum heeft.
Toen
kwamen we te weten dat la grande guerre hier écht een waar
slagveld heeft aangericht, en dat de bossen vol herinneringen zijn
aan die slagen die werden geleverd!
Op
het geploegde veld van de boer zagen we munitie liggen, een
scheerkwast, een tandenborstel, een broekriem, en het was er zeker
niet gelegd omdat wij daar voorbij kwamen, het veld was trouwens
juist geploegd!
Tot
de jaren 1950 heeft men enkel dennenbomen kunnen planten in de regio
... er groeide anders niets, nu zijn er loofbomen aangeplant, maar
binnenin zijn deze groen/blauw, van het koper en wat nog allemaal,
restanten van de munitie die daar is gebruikt!