Zelfvoorzienend leven - gezondheid - groei - OVERVLOED!
17-03-2011
Zout en Water ... geschenken van Moeder Natuur!
Samen met licht behoren zout en water tot de essentiële
elementen van het leven: zonder water en zout is feitelijk geen leven
mogelijk. In vroeger tijden, toen de mensen nog dichter bij de natuur
stonden, wisten ze intuïtief hoe belangrijk zout voor een gezond lichaam
is.
Tegenwoordig kopen wij een potje geraffineerd zout in de supermarkt,
om ons eten beter te laten smaken. Maar zout is zoveel meer!
Zout is een geweldig geschenk van Moeder Natuur. Twee eigenschappen
maken zout waardevol voor ons: zout beschermt en het reinigt.
Bij
beschermen kun je denken aan het bewaren van voedsel in zout - in
vroeger tijden een van de weinige mogelijkheden om levensmiddelen langer
houdbaar te maken. Maar ook nu worden in de voedingsindustrie grote
hoeveelheden zout aan producten toegevoegd, het verbetert de smaak
(zout is relatief goedkoop en versterkt de smaak van de andere
ingrediënten) en houdt producten lang, zelfs járen goed. Zout is ook
reinigend: zo helpen de mineralen uit zout de organen, om de zuur-base
verhouding in ons lichaam optimaal te houden door de zuren uit te
scheiden - zoals wellicht bekend, is verzuring een van de belangrijkste
ziekmakende factoren in deze tijd.
Ongeraffineerd zout
Deze geweldige eigenschappen van zout gelden voor echt zout:
ongeraffineerd, niet vervuild en liefdevol handmatig verwerkt. Goed,
natuurlijk zout is rijk aan vele mineralen: gemiddeld zon 50
verschillende mineralen en sporenelementen, maximaal kunnen het er zelfs
84 zijn. Wat je doorgaans in de supermarkt koopt, is geraffineerd zout,
dat voor 97,5% uit Natrium-Chloride bestaat en 2,5% chemicaliën. De
overige mineralen zijn er chemisch uit verwijderd. Aan dit geraffineerde
keukenzout wordt nog van alles toegevoegd, o.a. Aluminium Hydroxide
om het zout strooibaar te maken. Deze stof die overigens ook in
vaccins zit - wordt ervan verdacht zich in de hersenen op te stapelen en
ziekten als Alzheimer en dementie te bevorderen.
Zout beschermt en het reinigt
Zout is goed voor ons. Zout heeft de laatste tientallen jaren,
onterecht, een slechte naam gekregen. Bij hoge bloeddruk wordt
geadviseerd geen zout te gebruiken; dat is jammer want dit werkt juist
averechts! De mineralen in het zout zorgen oor middel van het
osmose-principe - voor de juiste verhouding vocht/mineralen in de
cellen. Samen met het drinken van voldoende water blijft de bloeddruk
daardoor mooi op peil. Ook osteoporose en cellulitis zijn terug te
voeren op (o.a.) overmatig gebruik van NatriumChloride (dat zonder de
tegenhanger van de overige mineralen giftig is); gebruik van
ongeraffineerd zout kan deze processen stoppen.
Download hier het gehele artikel 'Zout en water, geschenken van Moeder Natuur'.