Zelfvoorzienend leven - gezondheid - groei - OVERVLOED!
06-10-2010
PERMAcultuur!
Permacultuur..
Douwe Beerda
Queensland,
Australië. Midden
in een tropische vruchtenjungle kijk ik verwonderd om me heen: 17
soorten bananen, 3 soorten passievruchten, sinaasappelen, mango`s,
sterfruit,
lychee`s
grapefruits, mandarijnen, jackfruit, Japanse kersen, eetbare bamboe,
ananas, etc.
Ik
sta in één
grote eetbare jungle.
Naast mijn verwondering zijn er ook veel dieren die van dezelfde
jungle genieten. Possums op jacht naar bananen, bush-turkeys die de
gevallen passievruchten opeten en vlinders zo groot als mijn hand,
die langs vliegen.
Het
is vreemd om te horen dat deze
oase 10 jaar geleden nog grasland was.
Het strakke kort gemaaide gazon van de buren laat precies zien hoe
dit tropische fruitwoud er vroeger uit moet hebben gezien. De
eigenaars leggen me uit dat ze het stuk land opgebouwd hebben met
behulp van Permacultuur.
Permacultuur ??, vraag ik.
Wat
is Permacultuur?
Permacultuur is een
afkorting van permanente agricultuur en permanente cultuur. Het is in
de jaren 70 ontwikkeld aan de universiteit van Tasmanië, Australië
door Bill Mollison en David Holmgren.
De bedenkers hebben
permacultuur ontwikkeld om oplossingen te vinden voor een groot
aantal problemen die een monocultuur landbouw met zich meebrengt.
Het grootste
probleem van de huidige landbouw is het enorme verbruik van
fossielebrandstoffen als olie en aardgas. Voor elke
calorie output aan voedsel die er geproduceerd wordt zijn er 10 tot
100 caloriën aan fossiele brandstof aan input nodig. Met het
schaarser en daarmee duurder worden van fossiele brandstoffen is dit
landbouwsysteem daarom op de lange termijn niet houdbaar.
"Het
is vreemd om te horen dat deze oase 10 jaar geleden nog grasland
was."
Maar er zijn meer
problemen. Monocultuursystemen zijn uitermate gevoelig voor
ziektes door het grote gebrek aan natuurlijke diversiteit in het
systeem.
Dit probleem heeft
zich in Nederland/België zowel in gewassen als in de veestapels de
afgelopen jaren vaak laten zien met preventieve massavernietinging
van miljoenen kippen, varkens, geiten en koeien tot gevolg.
In Australië
namen daarnaast verwoestijning en bodemerosie schrikbarende vormen
aan. En als laatste zijn problemen, zoals kunstmest dat het
grondwater vervuilt en het gebruik van te veel bestrijdingsmiddelen
met bijensterfte tot gevolg wereldwijd een groot probleem.
Permacultuur heeft
voor deze problemen oplossingen gevonden door de ecologische wetten,
die opgaan voor een natuurlijk ecosysteem te bestuderen. Aan de hand
van deze principes wordt een systeem ontworpen wat functies heeft
voor de mens, bijv. voedselvoorziening, met de veerkracht van een
natuurlijk ecosysteem.
Hierin verschilt
permacultuur dan ook van biologische landbouw. Permacultuur is een
ontwerpsysteem. Je ontwerpt de natuur letterlijk om de mens heen en
beschouwt de mens als onderdeel van het gehele ecosysteem.
Hoe
werkt het?
Een
permacultuursysteem wordt gemaakt door te kijken naar de drie
ecologische hoofdfactoren: zon, water en wind, en hoe deze in het
systeem kunnen worden geïntegreerd met inachtneming van
bodemstructuur en -reliëf. In Nederland is het belangrijk om het
permacultuurontwerp zo te maken dat er veel zon wordt ingevangen en
dat sterke winden worden omgeleid.
In droge landen
worden de ontwerpen vooral gemaakt voor optimaal wateropvang en
-behoud. In Jordanië vlakbij de dode zee zijn ze bezig een stuk
woestijn te vergroenen met behulp van een goed ontworpen
permacultuursysteem en met succes. Dit kan bekeken worden in de korte
film Greening the Desert die je hier kunt zien >>> http://www.youtube.com/watch?v=sohI6vnWZmk
Een uitgebreide
uitleg over de ecologische principes waarop permacultuur gebaseerd
is, is te vinden op de website www.permacultuurnederland.org waar een
gratis downloadbare cursus geïnteresseerden bekend maakt met de
belangrijkste ontwerpprincipes van permacultuur. Van deze website
komen ook de volgende voorbeelden:
De
Zonnecirkel
Op dit
bovenaanzicht staan een aantal bomen met eromheen struiken in een
halve cirkelgericht op het zuiden.
Hierdoor
concurreren de bomen zo weinig mogelijk met elkaar om het licht.
Daarnaast wordt de noordenwind om het systeem heen geleid waardoor
de warmte opgevangen wordt op de plaats waar het water is. Het
water wordt hierdoor sneller warm en kan goed dienst doen als een
zwemplaats voor mensen. Door slim te ontwerpen levert dit
permacultuursysteem winst op voor de planten die erin staan en voor
de mensen die er gebruik van maken.
Mulchen
Een ander typisch
permacultuurbegrip is mulchen. Mulchen is het bedekken van de
zwartegrond met organisch materiaal. Doordat de grond
bedekt wordt met organisch materiaal zoals bladeren, stro, dode
plantenresten, zaagsel, etc. kan er geen licht bij de grond komen
waardoor onkruid minder snel ontspruit en minder snel groeit.
Daarnaast houdt het
dode organische materiaal goed vocht vast waardoor de bodem mindersnel uitdroogt als de zon fel schijnt.
In de winter
beschermt deze laag de wortels tegen vorstschade. En als laatste
beginnen micro-organismen het dode organische materiaal te
verteren en wordt dit afval omgezet in voedingstoffen voor de
plant waar het omheen ligt. Mulchen heeft dus vele voordelen en
het scheelt ook nog eens veel schoffelwerk.
Oude,
lokale en nieuwe kennis
Permacultuur
is een nieuwe term maar is een ontwerpsysteem wat zowel oude
als lokale kennis integreert in het ontwerp. De Romeinen plantten in
de gebieden die ze net veroverd hadden hazelnootstruiken, tamme
kastanjes, fruitbomen, etc.. Zo richten ze nieuw veroverde
gebieden in voor het voortbestaan op de lange termijn.
Een andere
interessante techniek werd al gebruikt door de Azteken en is erop
gericht planten die positieve effecten op elkaar hebben bij elkaar te
zetten. Eerst worden er maïszaden geplant, als deze rond de 30 cm
hoog zijn worden er bonen bij gezet, bonen hebben bacteriën in de
wortels zitten die stikstof, een belangrijke meststof, uit de lucht
binden. Deze stikstof bemest de maïs, de bonen gebruiken de maïs
als klimstok.
Als laatste
worden er pompoenen tussen gezet, deze kruipen over de grond en
met hun grote bladeren zorgen ze ervoor dat weinig licht op de grond
komt zodat onkruid niet goed kan groeien. Zo helpen al deze planten
elkaar in de groei.
Duurzame
oplossingen zijn niet langer een keuze maar noodzakelijk aan het
worden voor het voortbestaan.
Ook nieuwe kennis
wordt nuttig in permacultuursystemen geïntegreerd. Druiven,
kiwi`s of andere klimplanten kunnen goed bij een serre worden
geplaatst. In de zomer hebben ze veel bladeren die voorkomen dat er
te veel zon naar binnen schijnt en daarmee dat het te warm wordt.
In de winter hebben
deze planten hun bladeren verloren en kan de zon prima de serre
verwarmen. Zo neem je plantengroei mee in het systeem en is het huis
letterlijk onderdeel van het ecosysteem.
Permacultuur maakt
ook zeker gebruik van nieuwe technieken die duurzame oplossingen
bieden. Zonnepanelen, efficiënte wateropvang en
distributiesystemen zijn hier goede voorbeelden van.
Permacultuur beperkt zich niet alleen tot het verbouwen van
voedsel maar heeft ook takken in de bouw van huizen,
wijkontwikkeling, sociale interactie etc. Het staat immers voor
permanente agricultuur en permanente cultuur.
Successen
In Australië is
permacultuur al een tijd een ingeburgerd begrip, in Amerika en
Engeland is het ook goed bekend. In niet Engelstalige landen is
permacultuur langzaam maar zeker aan het doordringen. Mede omdat het
door de wetenschappelijke wereld samen met agroforestry wordt gezien
als een reële oplossing voor het milieuvraagstuk waar de mensheid
komende jaren telkens dieper en dieper in zal worden gedrukt.
Duurzame
oplossingen zijn niet langer een keuze maar noodzakelijk aan het
worden voor het voortbestaan.
In Nederland zijn
een aantal zeer interessante voorbeeldprojecten te vinden. Het eerste
project ligt vlakbij het station van Culemborg, is 24 hectare
groot, en biedt plaats aan 250 duurzaam gebouwde woningen; het
project genaamd Eva Lanxmeer maakt onder andere gebruik van de kennis
uit permacultuur. Het is in volle ontwikkeling en zeer de moeite van
het bekijken waard.
Een ander mooi
project gebaseerd op permacultuur is de Bikkershof in Utrecht. Dit
project is in 1979 opgestart nadat twee oude garagebedrijven
vertrokken en de buurt de handen ineen sloeg.
Inmiddels is dit een
prachtig groengebied waar de bewoners elkaar vaak tegenkomen in het
gezamenlijke groen. Het is een gezellig dorp in het midden van de
stad.
Afsluiting.
Aha.. dus dat is
permacultuur. Na de heldere uitleg van Rene en Lorraine van Raders
over permacultuur krijg ik nog iets heel anders te horen. Rene was
-voordat hij zich bezig hield met permacultuur- hoofdmanager van de
grootste Mc Donalds in Nieuw Zeeland, in Oakland. Lorraine was
secretaresse. De switch van levenstijl hebben ze gemaakt nadat ze
vijf jaar met zijn tweeën per fiets door de wereld hadden gereisd.
Toen ze in Australië
aankwamen bleek Lorraine zwanger te zijn en hebben ze zich hier op de
Atherthon Tablelands in Queensland gesetteld. Beide hebben nu een
parttime baan bij de locale brandweer, zetten zich in voor veel
groenontwikkelingsprojecten in hun buurt en hebben twee vrolijke
zoontjes.
Het is grappig te
bedenken dat mensen die zo`n andere levensstijl hadden een totaal
nieuwe keuze hebben gemaakt en zich nu bezighouden met zaken waar ze
echt om geven en plezier aan beleven.. Ja,
zegt Rene: Hoe
we ecosystemen moesten afbreken wisten we al aardig, maar met behulp
van permacultuur weten we nu hoe we ze weer op kunnen bouwen en dat
is erg positief.
Een gratis
downloadbare cursus die de basisprincipes van permacultuur uitlegt
en een database met
meer dan 250 eetbare planten en paddenstoelen die
in Nederland groeien zijn te vinden op
de site van Permacultuur Nederland (HIER)
N.B. Dit stuk mag
vrij door iedereen gebruikt worden voor publicatie om permacultuur
meer bekendheid te geven. En voor aanvullende informatie kun je
contact opnemen met:
De
tuin ligt er nog frisjes bij, de pompoenen (tjes) die zichzelf
zaaiden via E.M. Hebben reeds een bestemming gevonden op een tafel
als garnituur ... stilaan zullen ze één voor één verdwijnen in
lekkere soep!
Bij
inspectie van de struiken zie ik daar warempel kalebassen hangen
... en of ik die zaaide ... maar deze verrassing vind ik wel
welgekomen, en hopelijk worden ze groot!
De
oost Indische kers nam natuurlijk weer heel de toren in beslag, heb
me er al aan overgegeven dat ie alles overwoekerd, het heeft ook zijn
charmes!
Aan
het raam, in een bloembak doet een late augurkplant zijn best om nog
wat nakomelingen te geven ... en met succes, beter laat dan niet!
De
Sunberry rijpt nog steeds, maar blijft groen, dat is even wennen,
normaal worden ze zwart ... maar ze zijn dan wel érg lekker!
Zaden
worden verkocht/geruilt/geLETSt!
Nu
Rozenbottel en Kweepeer in de potjes zitten, kunnen we noten rapen,
paddenstoelen zoeken en vooral genieten van deze zachte
herfstmomenten!
Een
boek wat ik terug vond, over confituren, opleggen, wijn maken, kortom
alles wat er te beleven valt in en met de natuur en haar vruchten,
en wat je doet wegdromen en genieten, alleen al door de kunde om het
fruit, de groenten, te presenteren in een mooie landschap ...
Geniet
van de Herfstdagen, ze zijn zo mild, zo charmant, evenals de Lente
wat nieuw leven brengt