Zelfvoorzienend leven - gezondheid - groei - OVERVLOED!
03-10-2010
PADDENSTOELEN: Herfst!
Oktober:
Herfst!
De
bladeren ritselen onder mijn fietsbanden, hier en daar laveer ik door
een plas. De zon doet nog haar uiterste best om na te zomeren... Een
paddenstoelenwandeling brengt me naar het bos ... het voelt goed, de
heerlijke geur van het najaarsbos doet goed ...
Eigenlijk
ben ik niet onderlegd in paddenstoelen. Heb nu ook vernomen dat de
naam paddenstoelen komt van: slakken die rond de paddenstoelen
dralen en graag sommige delen ervan opeten. Anderzijds
zijn er padden in de buurt die de slakken opeten. Dan
denk ik bij mezelf: ben dankbaar, want deze zomer liep mijn tuin vol
kleine padden, dus padden eten de slakken op!
Ook
vernomen: als je de geur van amandelen ruikt, dan betekend dit dat er
cyanide aanwezig is, dus gif (in amandelen zit een hééél klein
beetje cyanide blijkbaar!)
Stinkzwam
De
sterke geur doet niet vermoeden dat deze paddenstoel ook eetbaar is.
Het heksenei, ontdaan van de sporenlaag, wordt gebakken opgediend en
geldt als afrodisiacum.
(moet zeggen dat ik het heksenei rauw geproefd heb en eht proefde
naar kool/schorseneer)
De
Kastanjeboleet
Deze is te
herkennen aan de fijn fluwelige, bij nat weer slijmerige hoed en de
standplaats in naaldbossen. Een zeer smakelijke soort, voor alle
gebruik geschikt. In sommige streken echter sterk radioactief belast.
Hij is zeer goed eetbaar. Eigenlijk vergelijkbaar met
Eekhoorntjesbrood. Verwisseling met de Bittere boleet kan weer
gemakkelijk ontstaan. Oppassen dus!
Eekhoorntjesbrood
Het
Eekhoorntjesbrood is wel de meest begeerde van alle eetbare
paddestoelen, en samen met de naaste verwanten altijd te herkennen
aan de bruine hoed en de eerst grijswitte, later via geel naar
olijfgroen verkleurende buisjeslaag.
Het
vroeg Eekhoorntjesbrood (Boletus reticulatus) groeit onder loofbomen
en onderscheidt zich door een lichter gekleurde, fijn fluwelige hoed
en een fijne overlangse nettekening op de steel.