
Goudsbloem
is een winterharde, eenjarige plant uit de Composietenfamilie en
wordt tussen de 30 en 70 cm hoog.
Goudsbloem
heeft een dunne penwortel en een lichtgroene, brosse, sappige,
hoekige en rechtopstaande stengel die bovenaan vertakt is en bedekt
met haartjes.
De
bladeren zijn groen, harig, en peddelachtig van vorm. De bladeren
zijn gaafrandig.
De
plant bloeit van juni tot en met september (soms nog langer) met
gele tot geeloranje schijfbloemen van 4 tot 7 cm doorsnee.
De
typisch geurende margrietachtige bloemen staan in alleenstaande en
eindstandige, stralende bloemhoofdjes. De buitenste lintbloemen zijn
talrijk aanwezig meestal in verschillende rijen. De binnenste
buisbloemen zijn iets donkerder van kleur. De bloemhoofdjes gaan
open bij zonsopgang en sluiten tegen de avond.
Het
zaad is een sikkelvormig nootje, beige, 5mm lang, gevormd zoals een
apostrof met een knobbelige ruggengraat.
Goudsbloem is een
van de veelzijdigste kruiden. Hij is populair als vrolijke
tuinbloem, om zijn cosmetische en culinaire toepassingen, als
verfplant en vanwege zijn vele geneeskrachtige
eigenschappen.
Omdat deze winterharde eenjarige plant het
hele jaar door schijnt te bloeien, kreeg ze de botanische naam
Calendula.
Candendula
is afgeleid van het Latijnse woord "Calenda" wat elke
eerste dag van de maand aangeeft. De naam geeft dus aan dat de plant
op de eerste dag van elke maand bloeit.
De
oude Egyptenaren waarderen de plant al vanwege haar verjongende
eigenschappen.
In
Europa is de plant lang gebruikt in soepen en stoofpotten en
om boter en kaas te kleuren.
In
Amerikaanse burgeroorlogen gebruikten artsen op het slagveld de
Goudsbloem om open wonden mee te behandelen.
Goudsbloem is
ook geassocieerd met de heilige maagd Maria. De Engelse naam voor
Goudsbloem is ook 'Marigold'.
Het
lichtgroene blad staat voor een milde werking op maag en darmen.
De
oranje bloemen staan voor levenslust, de oranje bloemkleur is
samengesteld uit geel en rood, geel staat voor stimulering van de
lever, rood voor de bloedsomloop.
Goudsbloem geeft
nieuwe kracht en vitaliteit. Maakt vastzittende emoties los
in lichaam en geest.
Medicinaal
Als geneeskruid
gebruikt men de (gedroogde) bloemen.
Werking en
karakter
Natuurlijk antibioticum
Goudsbloem bevat
een natuurlijk antibioticum. antiseptisch, bloedstelpend,
ontstekingsremmend, schimmelbestrijdend, ontgiftend, krampstillend,
wondhelend, zweetafdrijvend.
Uitwendig
Het beste
middel tegen huidaandoeningen: bij ontstekingen,
(schaaf)wonden en zweren.
Bij
steenpuisten, eczeem, absessen, fistels, brandwonden, berg, en
droge huiduitslag, vooral bij kinderen, tevens psoriasis en
decubitis, en winterhanden.
Bloedzuiverend bij alle
infecties (bij alles waar 'itis' achter staat, kan men
Goudsbloem inzetten). Ook preventief bij anemie,
hypertensie, hoofdpijn door te weinig bloedtoevoer naar de
hersenen en duizeligheid, Goudsbloem verwijdt de
perifere vaten.
Verbetert en reinigt de spijsvertering.
Stimuleert de lever en de maag. Ook bij allerlei infecties in
het maag- darmkanaal. Bij gastritis.
Heeft een licht
laxerende werking. Kan ook worden gebruikt om lintwormen
te verdrijven.
Gebruik de tinctuur bij alle mogelijke
pijnlijke en ontstoken plekken en schimmelinfecties.
Gebruik de
crème bij uitslag, spataderen, ruwe huid, pijnlijke anus, spruw
en als lippenzalf.
Gebruik het olie-extract bij droge
uitslag.
Een goudsbloem kompres helpt bij ontstekingen. Maak een
kompres van goudsbloemthee of tinctuur voor ontstoken plekken op de
huid, pijnlijke tepels en pijnlijke ogen.
Inwendig
Gebruik
een sterke thee of een verdunde tinctuur als spoelmiddel bij
pijnlijk tandvlees en keelpijn
Neem thee of tinctuur bij
gezwollen lymfeklieren, kinderziekten, ontstoken amandelen,
gastritis, galblaasproblemen, pijnlijke menstruaties,
cellulitis en na operaties.
Gebruik het met smeerwortel
bij vergroeiingen en maagzweren en met salie tegen
griep.
Dosering
Gebruik naar believen. Bij
kinderziekten elke twee uur een halve kop thee van drie of vier
bloemen getrokken in een kop kokend water.
Laat voor kompressen
een handvol bloemen 15 minuten trekken in 6 deciliter heet
water.
Decoratief
Droog bloemblaadjes om kleur aan
melanges te geven.
Huishouden
Kook de bloemen voor
een vaal gele verfstof.
Cosmetisch
Voeg de
bloemblaadjes toe aan crèmes en een bad voor reiniging, genezing en
het zachter maken van de huid.

Goudsbloemzalf
Leg
je handen tegen elkaar. Leg er goudsbloemen in. Je kunt de hele
plant, uiteraard zonder wortel, gebruiken. Je hebt vier van die
handkuiltjes vol goudsbloem nodig.
Laat nu 500 g vaseline in een
pan zachtjesaan smelten.
Roer de in stukjes gesneden goudsbloem
eronder en laat een nachtje staan.
Verwarm opnieuw en zeef het
goedje.
Giet het in potjes, laat het afkoelen en doe er een
deksel op.
Goudsbloemzalf werkt desinfecterend, wond helend,
reinigend, genezend en beschermend. Gebruik ze bij schrale en droge
huid, kloven en jeuk, doorligwonden en
spataders.
Goudsbloemolie
Verzamel verse, droge
bloemen en doe ze in een glazen pot.
Giet er koudgeperste
olijfolie op tot de bloemen onder staan.
Zet de pot op een warme,
donkere plaats. Regelmatig even schudden is de boodschap.
Giet de
olie na vier weken door een dunne doek.
Goudsbloem olie werkt
wond helend en verzachtend.
Goudsbloem aftreksel
Als
je last hebt van een uitwendige ontsteking, dan neem je best een
gezonde plons in een goudsbloembad. Hiervoor maak je een aftreksel
van goudsbloem:
Overgiet 150 g goudsbloemen met kokend water,
laat 20 minuten trekken, zeef het mengsel en giet het in het
badwater. Vlij je erin en geniet van de reinigende, genezende
goudsbloem die je huid meteen ook nog zacht maakt.
Goudsbloemblaadjes handcrème
Benodigdheden
1
afgestreken soeplepel bijenwas in korrelvorm
6 afgestreken
soeplepels goudsbloemolie
etherische olie van geranium of rozen
en lavendel
Werkwijze
Laat alles au bain marie
smelten
Als de was gesmolten is, neem je de pan van het vuur.
Doe
2 druppeltjes geranium etherische olie erbij
(1 druppeltje rozen-
en een druppel lavendel etherische olie kan ook)
Deze crème is
zacht. Verwen je handen ermee na het tuinwerk.
Culinair
Bloem
Gebruik de bloemblaadjes
rijkelijk om een saffraankleur en een iets scherpe smaak (niet die
van saffraan) te geven aan rijst, vis en vleessoepen, zachte kaas,
yoghurt, boter, omeletten, melkgerechten, cakes en zoete broden.
Voeg 1 theelepel (5 cc) bloemblaadjes toe aan vis en wildbraad.
Gar
neer paté en fruitsalades met goedbloemblaadjes.
Blad
Strooi
de bladeren in salades en stoofpotten.