Inhoud blog
  • Boodschap van de WOLVEN!
  • De AARDE is van IEDEREEN ... Chief Sealt
  • De gezonde eigenschappen van ROOMBOTER!
  • GOUDSBLOEMZALF maken!
  • UPDATE Rocket - Stove maar dan een meeneembare!
    Categorieën
  • BOEKEN (2)
  • GEZONDHEID (14)
  • HUIS (6)
  • MOOIE TEKSTEN (5)
  • NIEUWTJES (20)
  • NUTTIGE DINGEN (8)
  • TUIN (13)
  • VOEDING (9)
  • Mijn favorieten
  • Nulpuntenergie
  • De Lusthof (Lieven David)
  • E.M.
  • Natuurwezens
  • Permacultuurtuinen
  • Maya Tzolkin
  • RIVENDELL
  • RADUGA
  • Alles vegetarisch!
  • Life Changing Energy
    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Zoeken in blog

    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Terra Madra ... een nieuw begin....
    Zelfvoorzienend leven - gezondheid - groei - OVERVLOED!
    27-02-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Boter of Margarine???

    Dit is interessant....

    Margarine was origineel gemaakt om kalkoenen vet te mesten.

    Toen bleek dat de kalkoenen eraan overleden wilden de investeerders die de research hadden betaald hun investering terug en staken de koppen bij elkaar om te bespreken hoe ze alsnog hun geld konden terugkrijgen.

    Het originele product was wit van kleur en had geen enkele voedingswaarde. Dus voegden ze wat gele kleurstof toe en verkochten het aan de consument om te gebruiken in de plaats van boter! Wat vindt je daarvan...is dat geen slimme oplossing...gewoon wat kleur- en smaakstoffen toevoegen en klaar is kees!

    Weet jij... het verschil tussen boter en margarine?

     

    Lees door tot het einde...het wordt reuze interessant...

    ·         Beiden hebben dezelfde hoeveelheid aan calorieen.

    ·         Boter heeft een ietsie pietsie hogere hoeveelheid verzadigd vet, namelijk 8 gram tegenover 5 gram voor margarine.

    ·         Volgens een recente medische studie aan Harvard verhoogt het eten van margarine de kans op hartziekten bij vrouwen met 53% tegenover het eten van dezelfde hoeveelheid boter

    ·         Het eten van boter verhoogt de opname van vele andere voedingstoffen in voeding.

    ·         Boter heeft vele gezondheidsvoordelen voor het lichaam, margarine heeft er maar enkelen, en dan nog alleen omdat ze extra zijn toegevoegd.

    ·         Boter smaakt zoveel beter dan margarine en het kan de smaak van andere voedingstoffen verhogen.

    ·         Boter bestaat al sinds eeuwen, terwijl margarine nog geen 100 jaar bestaat.

    En nu de margarine....

    ·         Margarine bestaat uit zeer grote hoeveelheden transvetzuren.

    ·         Het verdriedubbelt de kans op ziekten aan de kransslagaders.

    ·         Het verhoogt het gehalte aan lipoproteine-a en dus de kans op arteriosclerose.

    ·         Vervijfvoudigt de kans op kanker.

    ·         Verlaagt de kwaliteit van moedermelk.

    ·         Ondermijnt het immuunsysteem.

    ·         Verlaagt de insuline respons.

    En hier is het meest beanstigende feit...het meest interessante feit.....

    De samenstelling van margarine verschilt maar 1 molecule met plastic en heeft 27 ingredienten die ook in verf zitten....

    Deze twee factoren alleen al waren voor mij genoeg om margarine, en alle andere producten die gehydrogeneerd zijn, te vermijden voor de rest van mijn leven. ( gehydrogeneerd wil zeggen: bewerken van de moleculaire structuur en/of samenstelling)

    Try this at home! ( probeer dit thuis even)

    Koop een kuipje margarine en zet het open in je garage of een andere schaduwrijke plek. Binnen enkele dagen kun je het volgende constateren:

    ·         Geen vlieg, zelfs niet die vervelende fruitvliegjes, zullen er op af komen. Dit zegt toch al wat, niet?

    ·         Het gaat niet rotten of vies ruiken, dit komt omdat het totaal geen voedingswaarde heeft.

    ·         Niets kan er op groeien, zelfs die minuscule kleine micro-organismen kunnen hier geen groeiplekje op vinden.

    ·         Waarom...? omdat het bijna plastic is.

    ·         Zou jij je tupperware bakje smelten om op je boterham te smeren? Nee toch?

    Pass the butter on please!

    Een oud Chinees spreekwoord zegt: Als iemand iets waardevols met je deelt en jij kunt er je voordeel mee doen, heb je de morele verplichting om dit te delen met anderen ....

     

     

    Geef de boter even door wil je!

    27-02-2011 om 20:43 geschreven door madre  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (6 Stemmen)
    Categorie:VOEDING
    27-10-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bananen ...

    Wist je dat BANANEN heel speciale eigenschappen hebben ?


    Nadat je dit hebt gelezen zal je een BANAAN nooit meer op dezelfde manier

    bekijken als tot nog toe !

    Bananen bevatten drie natuurlijke suikers (sucrose, fructose & glucose) in combinatie met vezels. Een banaan geeft een onmiddellijke, volgehouden en aanzienlijke energiestoot.

    Onderzoek heeft aangetoond dat slechts twee bananen genoeg energie leveren om 90 minuten ingespannen te fitnessen. Geen wonder dat de banaan het fruit nummer één is voor ‘s werelds topatleten.

    Maar energie is niet het enige dat een banaan ons biedt om fit te blijven.           

    Ze helpt ook tegen een groot aantal ziekten en toestanden, waardoor ze onontbeerlijk is in ons dagelijks dieet.

    Depressie: Volgens een recent onderzoek door MIND onder mensen die aan een depressie lijden, voelden velen zich veel beter na het eten van een banaan. Dat komt doordat bananen tryptophaan bevatten, een soort proteïne die het lichaam omzet in serotonine, een stof die ervoor bekend staat u te ontspannen, uw stemming te verbeteren en u in ‘t algemeen gelukkiger te doen voelen.

    PMS: Vergeet de pillen - eet een banaan.De vitamine B6 die ze bevat regelt het glucosegehalte in het bloed, dat uw stemming kan beïnvloeden.

    Bloedarmoede: Met hun hoog ijzergehalte stimuleren bananen de productie van hemoglobine in het bloed, zodat ze helpen in gevallen van bloedarmoede.

    Bloeddruk: Dit uniek tropisch fruit bevat enorm veel potassium, maar toch weinig zout, zodat het perfect helpt tegen hoge bloeddruk. Daarom heeft de Amerikaanse Food & Drug Administration onlangs aan de bananenindustrie toelating gegeven om officieel te claimen dat het fruit het risico op hoge bloeddruk en een beroerte vermindert. 


    Kracht van het brein: 200 studenten in de Twickenham (Middlesex) school (Engeland) werden dit jaar door hun examens geholpen door het eten van bananen bij het ontbijt en de lunch. Onderzoek heeft uitgewezen dat dit fruit vol potassium helpt bij de studie door de leerlingen alerter te maken.

    Constipatie: De vezelrijke banaan opnemen in het dieet kan helpen om de normale werking van de darmen te herstellen zonder laxeermiddelen te gebruiken.

    Kater: Een van de snelste manieren om van een kater af te geraken is een milkshake met banaan drinken, gezoet met honing. De banaan kalmeert de maag en met de hulp van de honing verlaagt ze het bloedsuikerniveau. De melk kalmeert en herbevochtigt uw systeem.

    Brandend maagzuur: Bananen hebben een natuurlijk zuurwerend effect op het lichaam. Eet dus een banaan als u last hebt van brandend maagzuur.

    Ochtendziekte: Bananen eten tussen de maaltijden door houdt het bloedsuikerniveau op peil en vermijdt ochtendziekte.

    Muggenbeten: Grijp niet direct naar de zalf tegen insectenbeten. Wrijf de beet in met de binnenkant van een bananenpel. Veel mensen vinden dit verbazend doeltreffend om het zwellen en de irritatie te verminderen.

    Zenuwen: Bananen bevatten veel B-vitamines die het zenuwstelsel helpen kalmeren.


    Overgewicht en aan het werk? Studies aan het Instituut voor Psychologie in Oostenrijk hebben bewezen dat werkdruk aanleiding geeft tot slechte voedingsgewoonten zoals het eten van chocolade en chips. Bij onderzoek van 5.000 hospitaalpatiënten stelde men vast dat de meesten onder hoge druk werkten. De conclusie was, dat men het ongeremd eten van ongezond voedsel kan vermijden door om de twee uren iets dat rijk is aan koolhydraten te eten en daardoor het bloedsuikerniveau onder controle te houden.

    Maagzweren: De banaan wordt gebruikt als dieetvoedsel tegen problemen met de ingewanden. Ze is het enige rauwe voedsel dat men kan eten zonder problemen in geval van klachten in de ingewanden.


    Temperatuur: Veel culturen zien bananen als een “verkoelend” fruit dat zowel de fysieke als de emotionele temperatuur van zwangere vrouwen verlaagt. In Thailand bijvoorbeeld eten zwangere vrouwen bananen om zich ervan te verzekeren dat hun baby met een koele temperatuur wordt geboren.

    Seizoensgebonden ongesteldheid: Bananen helpen lijders aan deze ongesteldheid omdat ze de natuurlijke stemmingsverhoger tryptophaan bevatten.

    Roken: Bananen kunnen mensen helpen om van het roken af te geraken. De B6 en B12 vitamines die ze bevatten, evenals het potassium en magnesium, helpen het lichaam bij het herstellen van het nicotinegebrek.

    Stress: Potassium is een vitaal mineraal dat de hartslag normaliseert, zuurstof naar de hersenen stuurt en de waterbalans van het lichaam regelt. Wanneer we gestresseerd zijn stijgt ons metabolismeniveau en vermindert het potassiumgehalte. Dat kan worden vermeden door bananen met veel potassium te eten.

    Beroerte: Volgens een onderzoek door het New England Journal of Medicine kan het regelmatig eten van bananen het risico op overlijden door een beroerte met 40% verlagen!

    Wratten: Mensen die gesteld zijn op natuurlijke alternatieven zweren dat men een wrat kan doen verdwijnen door er een stukje bananenschil op te bevestigen met een klever! Gele kant langs buiten.

     

     

    Dus: een banaan is een natuurlijke remedie tegen veel aandoeningen. Vergeleken met een appel bevat ze 4x zoveel proteïnen, 2x zoveel koolhydraten, 3x zoveel fosfor, 5x zoveel vitamine A en ijzer en 2x zoveel andere vitamines en mineralen. Ze is ook rijk aan potassium en een van de beste voedingsmiddelen. Het is dus misschien tijd om dat welbekende gezegde te veranderen in “Een banaan elke dag houdt de dokter weg!"

    PS: Bananen moeten wel de reden zijn waarom apen altijd zo gelukkig lijken!

    Nog een tipje: als men zijn schoenen snel wil doen blinken, wrijf ze in met de binnenkant van een bananenpel en poets ze op met een droge doek.

    Een verbazende vrucht!!!

    27-10-2010 om 00:00 geschreven door madre  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (6 Stemmen)
    Categorie:VOEDING
    21-10-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KIEMGROENTEN
    Kiemgroenten
    Na de oogst, de tuin winterklaar zetten, komen de dagen om binnen een heleboel werk te doen ... De kiembakjes die de hele zomer inaktief waren komen weer boven.
    Lekkere kernachtige kiemen ... een meer dan welgekome tractatie bij de dagelijkse rauwkostschotel!
    Kiemgroenten zijn de jonge kiemen & scheuten van zaadjes, erwten en bonen. Lekker, fris en boordevol vitaliteit, kracht & gezonde bouwstoffen. En, wat veel mensen niet weten: ze groeien in het donker!

    Wat maakt kiemgroenten zo bijzonder?
    Kiemgroenten worden geoogst in het prille begin van de groei. Juist op dat moment bevat de kiem een zeer hoge voedingswaarde en staat bol van proteïnen, enzymen, bioflavetoïden, vitamines en waardevolle mineralen zoals calcium, ijzer, magnesium, fosfor en kalium. Daarnaast bevatten ze onverzadigde vetzuren en nauwelijks tot geen vet of verzadigde vetzuren.
    Kiemgroenten zijn heerlijk in salades, op een broodje gezond,  op de boterham met een plak kaas of tomaat, in roerbakschotels, als garnering of gewoon…als groente.
    Licht verteerbaar
    Omdat kiemgroenten eigenlijk 'baby' groenten zijn, hebben ze nog heel dunne celwanden. Kiemen laten daardoor hun essentiële voedingsstoffen makkelijker los. Samen met de
    , in overvloed aanwezige enzymen, zorgt dit ervoor dat kiemgroenten zo licht verteerbaar zijn.
    Pittige kiemen
    Kiemen met een lekkere krachtige smaak. Ze voegen echt iets toe aan een broodje of salade, soepen en wokgerechten. radijssla bevordert o.a. de spijsvertering en bevat stoffen die goed zijn tegen verkoudheid. Alle pittige soorten bevatten anti-oxidanten die je lichaam beschermen tegen o.a. bacteriën en schimmels.
    Aromatische kiemen
    Nog nooit proefde je zo'n heerlijk zachte knoflooksmaak als in onze lookkiemen,
    en dan de
    koreanderkiemen: je proeft het zaad, het blad en een vleugje citroen..
    een heel bijzondere smaak!
    Preikiemen en lookkiemen bevatten ook veel flavanoïden.

    Milde Kiemen
    De meeste kiemen kun je het beste rauw gegeten worden, want dan bevatten ze de meeste werkzame stoffen en smaken ze het lekkerst. Wist je dat Alfalfa veel meer vitamine C, B1,B2, Niacine, plantesterol en Vitamine E bevat dan b.v. komkommers of tomaten? Milde kiemen smaken heerlijk in elke salade, bij de lunch, op een broodje gezond enz.
    Alfalfa
    Zonnebloemenkiemen
    Erwtenasperges
    Greenpeez®

    Tarwekiemen
    Bijzondere' kiemen
    Deze kiemen vallen op door hun frisse rauwkost smaak maar zijn vooral bijzonder vanwege hoge glucosinolaten gehalte. Van broccoli is bekend dat de aanwezige actieve stof SGS de bescherming bevordert tegen bepaalde soorten kanker. Onderzoek naar de kiemen van broccoli, door Dr.Talalay aan de John Hopkins University in Baltimore (USA), wees uit dat SGS in Broccosprouts 30 x zoveel aanwezig is!
    aanbevolen hoeveelheid per week: 30 gram.
    Rode kool kiemen
    Broccosprouts®

    Stevige kiemen
    De iets grotere soorten die gekiemd worden uit bonen en erwten, zijn een waardevolle bron van eiwitten en mineralen.  Ze worden vooral verwerkt in wokgerechten en ovenschotels,
    Met rijst & pasta, even meebakken met vlees, of in de soep.
    Kikkerwtenkiemen zijn een waardevolle bron van plantesterolen, natuurlijke stoffen die een hoog cholesterol gehalte helpen voorkomen.
    Kiemmix
    Linzenkiemen

    Taugé
    Adzukikiemen
    Kikkererwtenkiemen

    Decoratief
    Deze soorten zijn vooral mooi en vallen op door hun kleur,  Ze zijn prachtig om een bord of gerecht mee te versieren. De uitgesproken, aardse rauwe bietjes smaak is wel voor de liefhebber!
    Rijk aan vitamine B11, B12, vitamine E en Chroom. 
    Spruitkiemen
    Rode bietenkiemen

    Azuki kiemen
    Roodbruine Japanse
    Mungboon.
    Smaak:
    neutraal, notig.
    Vooral geschikt voor warme gerechten:

    omeletten, roerbakschotels en soepen.

    Alfalfa
    neutraal, frisse smaak.
    enorm gezond, boordevol plantaardige eiwitten,
    Vitamines(C, D, E en K) en mineralen.
    Bloeddruk-en cholesterolverlagend.

    Gebruik: In salades en op belegde broodjes.


    Erwtenasperge kiemen
    Mooie lange, witte kiem, zeer decoratief.
    Smaak: aspergeachtig.
    Gebruik: als garnering en in salades.

    Taugé
    Vooral bekend uit de chinees/Indische keuken.
    Taugé is lekker fris en knapperig,
    Gebruik: heerlijk in roerbakschotels, salades en soepen.
    Broccosprouts®
    Frisse broccolismaak,
    lijkt een soort groene alfalfa en is enorm gezond!

    Lekker bij vis, op een belegd broodje en in salades.
    Greenpeez®
    Zeer decoratieve groene kiem,
    Knapperig en lekker fris van smaak.
    Gebruik: als garnering & in salades.

    Kiemmix
    Bonte mix van diverse kiemen,
    Vooral geschikt voor wok gerechten & in soepen.
    Ook rauw door salades of meebakken met vlees.

    Kikkererwtenkiemen
    Lekker stevige, kort gekiemde erwten.
    Bij uitstek geschikt om te roerbakken,

    in soepen & Italiaanse of Afrikaanse gerechten.
    Rauw, geroosterd of gefrituurd heerlijk in salades!

    Garlic Sprouts®
    Heerlijke zachte knoflook smaak!

    Decoratief en erg lekker op amuses, belegde broodjes,
    Salades, bij vis & vlees gerechten.
    Coriander Sprouts
    Uitgesproken koriander smaak met een vleugje citroen.
    Gebruik: Aziatische keuken, heerlijk bij visgerechten.
    Zowel rauw als geblancheerd.

    Linzenkiemen
    Zachte, lichtzoete smaak.
    Prima als rauwkost, maar gestoomd zijn ze nog lekkerder!
    In roerbakgerechten, soepen en salades.

    Rijk aan B1, B2, C en ijzer
    Radijssla
    Zo smaakten de radijsjes vroeger!
    Pittig en fris, heerlijk op een broodje kaas en in salades.
    Ook lekker in roerbakgerechten, sauzen of even meebakken met vlees.
    Preikiemen
    Fijn & frisgroen, bijzonder duidelijke preismaak.
    Uitstekend bij visgerechten; bij vissalades, kreeft, mosselen, haring.
    In de rauwkost salade, op een broodje ham of kaas.

    Goede vervanging van gesnipperde uitjes.
    Rettichkiemen
    Lijkt op groene radijssla, smaakt meer peperig
    Heerlijk op een broodje ham of kaas, in een salade of wokgerecht.

    Rode bietenkiemen
    Neutrale, lichtzoete iets gronderige smaak, net als rauwe rode bietjes.
    Door de prachtige kleur vooral gebruikt voor decoratie.
    Rijk aan vitamine B11, B12, vitamine E, chroom en magnesium.
    Roe koolkiemen
    Fris smakende kiem met een zeer aantrekkelijke lichtpaarse kleur.
    Combineert goed met diverse kaassoorten, appels en salade
    s.
    Rosabi Sprouts®
    Zeldzaam mooie Koreaanse roze bietenkiem.
    Smaak zachter dan rode bietenkiemen.
    Vooral gebruikt voor decoratie.
    Rijk aan vitamine B11, B12, chroom en magnesium.

    Sango Sprouts®
    Donkerrood/paarse radijssoort. Pittig peperige smaak.
    Uitstekend op een belegd broodje of sandwich.
    Door de opvallende kleur zeer decoratief in salades.
    Ook geschikt om te roerbakken.

    Tarwekiemen
    Zacht zoete smaak met een bite, rijk aan vitamine E .
    Heerlijk ook in bijv. fruitsalades, muesli en yoghurt.
    Geroosterd in salades 
    Venkelkiemen
    Heerlijk zachte venkelsmaak, fris en decoratief.
    Geschikt voor nagerechten met fruit of ijs(!)
    op een broodje kaas of ham. 
    Zonnebloemkiemen
    Olie/nootachtige smaak.
    De prachtige groene kiemen smaken heerlijk in salades,
    soepen en roerbakschotels, rauw of gesmoord.
    Rijk aan vitamine C en E, fosfor en calcium
    Voor meer informatie over deze kiemen: www.vanderplassprouts.nl















    21-10-2010 om 19:39 geschreven door madre  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:VOEDING
    Tags:Natuurlijke voeidng, vitamines
    28-09-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Samen APPELSAP maken!!!

     Herfst ... appels, peren ... sap maken!

    Onze vrienden Jan & Line wonen op een domein van 1,3 ha.

    In hun boomgaard staan verschillende appel- en  perenbomen ...

    en, wat doe je dan met zoveel fruit?

    Je kan er sap van maken ... inderdaad, lekker BIO-sap.

    Dat dit spelenderwijs kan gaan, bewijst onderstaand filmpje:

    Jan & Line persen samen >>> een wereldhit in Vlaanderen! WATCH!

    http://www.youtube.com/watch?v=GlR4X6guwfw

    28-09-2010 om 14:00 geschreven door madre  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:VOEDING
    23-09-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sleedoorn!
    Sleedoorn (Prunus spinosa) of zwarte doorn is een sterk vertakte struik met doornen en wordt ongeveer 4 m hoog. De verspreide fijn- gezaagde bladeren zijn langwerpig of breed lancetvormig. 

     De witte bloemen verschijnen voor het blad en zijn meestal alleen staand. De bloei is van maart tot april en de bestuiving vindt plaats door insecten, met name bijen.

    Er zijn vruchten vanaf augustus, maar deze zijn pas lekker nadat de vorst er over heen geweest is. De 1 cm dikke vrucht is eerst groen en later blauwzwart. De slee- doorn groeit op hellingen, in hagen en struikgewas en op open plekken in bossen.

    Toepassingen

    De sleedoorn hoort bij een geslacht waarvan de meeste soorten waterstofcyanide produceren, een gif dat aan amandelen hun specifieke smaak geeft. Dit gif wordt vooral in de bladeren en zaden gevonden en is duidelijk te herkennen aan een bittere smaak. Over het algemeen komt het in kleine hoeveelheden voor zonder schadelijke gevolgen, maar elke erg bittere zaad of vrucht moet niet gegeten worden.

    Van de sleedoorn zijn de vruchten, zaden, bloemen en het blad te gebruiken. De vruchten en de zaden kunnen rauw of gekookt gegeten worden. Vanwege de scherpe smaak worden vruchten meestal gekookt, maar blootgesteld aan (nacht)vorst

    verliezen ze hun scherpte en kunnen dan rauw worden gegeten De vruchten kunnen tot en met januari verzameld worden en 

    worden verwerkt tot jam, siropen, vruchtenmoes en vruchtensap. Bloemen en net opengaande bladeren kunnen in april en mei worden verzameld om thee van te zetten. Ook van gedroogde vruchten kunnen worden toegevoegd aan een kruidenthee.


    Konfituur van SLEEDOORN:

    Pluk de bessen en stop ze in de diepvriezer. Sleedoornvruchten zijn pas eetbaar wanneer ze  bevroren zijn geweest. Wanneer dit gebeurd is worden de vruchten gekookt en gezeefd, zodat de pitten verwijderd zijn (zelf doe ik dit via een passe vite)

    Daarna wordt suiker toegevoegd. De typische verhouding is 1 kilo suiker (bij gebruik van rietsuiker reken je 550 – 600 gram) voor 1 kilo sleedoornbessen.

    Van deze sleedoornpulp kan je jam maken: voeg een kwart kilo zure appelen (Goudreinette) in blokjes toe, kook kort en giet het mengsel in brandschone hete potten.

    Zelf ben ik geen voorstander van overdreven zoet! Daarom zou 'k zeggen, experimenteer met het toevoegen van suiker, probeer ook eens Stevia!

     


    23-09-2010 om 21:10 geschreven door madre  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (2 Stemmen)
    Categorie:VOEDING
    07-09-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.RAW Food!!!
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    RAW Food!!!

    Marion leerde ik kennen toen we samen waren

    op het “Familiedomein” van Jan & Line.




    Ze is een speciale dame, die momenteel

    een “Raw Food” (t)huiskamer resto heeft in Tilburg!

    Ze is van vele markten thuis, jongleert met wilde planten en kruiden en tovert een geurig, kleurig en vooral smakelijk palet voor je aan tafel ... haar edele kunsten kan ik jullie zeker aanraden:

    http://freakysalade.webklik.nl/page/aan-tafel


    07-09-2010 om 15:24 geschreven door madre  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:VOEDING
    17-06-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eetbare "wilde" planten en "onkruid"

    Eetbare wilde planten en "onkruid"

    Wat geeft nou meer voldoening dan het eten van een zelf bereide maaltijd, van zelf verzamelde, krachtige wilde planten?

    Tegenwoordig is de kennis hieromtrent een beetje weggezakt…vandaar dat we hier de belangrijkste tekst uit het boekje “Eten Uit de Natuur”, van Carla de Bruijn, Wies Teepe (IVN Amstelveen) en Katja Sienknecht (IVN Amsterdam),
    plaatsen…om de band en het plezier met de natuur weer deels te herstellen.
    Heel veel plezier!

    Regels voor het verzamelen
    ~ Laat plekken links liggen, waarvan je vermoedt dat er iets niet klopt, bijvoorbeeld omdat er ooit vuil is gestort, omdat er wordt gespoten of op plaatsen waar het vies is (honden, drukke wegen (500m) of spoorrails (2km));

    ~ Vermijd natuurgebieden en verboden terreinen;

    ~ Op de Rode Lijst staan beschermde planten die niet geplukt mogen worden, ook niet als er veel staan;

    ~ Houd de natuur heel, en neem al je rommel weer mee naar huis;

    ~ Pluk of raap nooit alles, in verband met het overleven en uitzaaien van de plant, en in verband met voedselvoorziening voor de in de buurt levende dieren;

    ~ Neem altijd de nodige plantenkennis mee het veld in (in je hoofd, in de vorm van een vriend, of een goede plantengids).

    Extra aandachtspunten
    ~ In holle grasstengels leven eencelligen die darmklachten kunnen veroorzaken

    ~ In een bosrijke omgeving leven teken. Bij thuiskomst uw lichaam (laten) controleren, en evt. teken er tegen de klok in draaiend uittrekken (met een tekentang of een pincet).

    ~ Bramen en frambozen alleen plukken boven kniehoogte, ivm met mogelijke vossenpoep.

    ~ Controleer altijd op insecten en slakken.

    ~ Als de plantsoenendienst gespoten heeft met insecticide of herbicide is dat vaak zichtbaar: de bladeren vertonen verkleuringen en vergroeiingen.

    ~ Het puntje van duindoornstekels breekt makkelijk af (ook in de huid). Gebruik bij het plukken dikke tuinhandschoenen.

    Bladeren

    Voordat de plant gaat doorschieten en bloeien kunnen de bladeren gebruikt worden als groente (stoven, koken, soep, salade), om thee van te trekken, als kruid om gerechten een bijzondere smaak te geven of als geurbuiltjes tussen het linnengoed (al dan niet om insecten te weren).


    Voor salades alleen de jongste blaadjes gebruiken. De bladeren van in het voorjaar bloeiende planten bevatten vaak veel vitamine C.

    Als bladgroente worden gegeten:
    Asperge, akkerkool*, barbarakruid*, berk, berenklauw, beuk*, bieslook*#, blaassilene*, brandnetel, brunel*, cichorei*, citroenmelisse*#, duizendblad* , engelwortel/fluitekruid, es*, gewone raket*, groot kaasjeskruid, grote lisdodde, weegbree, gewone reigersbek*, herderstasje*, herik*, hondsdraf*, kamille, klaverzuring*, klein hoefblad*, klein knopkruid* , komkommerkruid*, look zonder look*, madeliefje*, meidoorn, melganzevoet, melkdistel*, nagelkruid*, (vogel)muur*, Oost-Indische kers*, paardebloem*, perzikkruid, pinksterbloem*, rozemarijn#, raapzaad, salie*#, smeerwortel, speenkruid*, uitstaande melde, veldkruidkers*, veldsla*, veldzuring*, venkel*, (water)munt, wild kattekruid*, wilde tijm#, wilgenroosje*, witte dovenetel*, witte waterkers*, zevenblad*, zilverden*.

    * kan ook rauw gegeten worden in een salade
    # als kruid te gebruiken


    Wortels

    cichorei, klis, kruisdistel, melkdistel, mierikwortel, nagelkruid, pastinaak, peen, smeerwortel, wilgenroosje, zilverschoon.

    Bloemen

    brem, distels (als artisjok), goudsbloem, herik, hop, kamperfoelie, komkommerkruid, lavendel, linde, lisdodde, madeliefje, moerasspirea, O.l.-kers, paardebloem, pinksterbloem, rode klaver, roomse kamille, roos, vlier, viooltje.

    Vruchten

    bessen (zwart, rood, wit, kruis-), blauwe bosbes, bosaardbei, braam, duindoorn, framboos, Gelderse roos, gele kornoelje, krentenboompje, kweeperen, lijsterbes, meelbes, meidoorn, mispel, rode bosbes, rozenbottels, sleedoorn, vlierbes, vogelkers, wilde appel, wilde peer, zoete kers, zwarte moerbei, zuurbes.

    Zaden

    beuk, boekweit, dille, hazelaar, karwij, klaproos, kleefkruid, mosterd, okkernoot/walnoot, tamme kastanje, zomereikel.

    Wat is giftig, wat is vies en wat is lekker?

    Er zijn planten die eetbaar lijken, maar giftig zijn. Verder zijn er eetbare planten die in rauwe toestand of in grote hoeveelheden giftig kunnen zijn.
    Hier een opsomming van de belangrijkste/meest voorkomende.

    Giftige planten die eetbaar lijken

    ~ Kardinaalsmuts: komt veel voor in de duinen en plantsoenen.
    ~ Wilde wingerd: niet erg giftig, vruchten zien er niet erg aantrekkelijk uit.
    ~ Klimop: de mooie blauwe bessen zijn voor ons behoorlijk giftig, voor vogels niet.
    ~ Heggenrank: heeft mooie rode glanzende bessen. Komt in de duinen voor en langs ruige terreinen (over hekken). Hoort bij de nachtschadenfamilie, waarvan velen giftig zijn, net als
    ~ Bitterzoet: dat ook veel in de duinen voorkomt en met zijn mooie, zwarte bessen ook eetbaar lijkt, maar erg giftig is.
    ~ Kruidvlier: Lijkt op de gewone vlier, maar ziet er 'raar' uit. Zowel het blad als ook de trossen met bessen zijn veel compacter en minder gesteeld. De trossen staan meer, dan ze hangen. Verder ruikt de hele plant vies.
    ~ Bergvlier, Trosvlier en Rode Vlier: tweelingbroertjes van de zwarte vlier, maar met vuurrode bessen. Komt zelden voor en
    is duidelijk te herkennen,
    ~ Sneeuwbes: kinderen spelen er graag mee. De witroze sponzige bessen hebben een harde schil en je kunt ze lekker
    laten knappen onder je schoenen. Ze zijn vrij giftig.
    ~ Kamperfoelie, alle soorten: allen rankende gewassen, vnl. bosplanten, in tuinen en plantsoenen.
    ~ Liguster: de glanzende zwarte bessen zijn giftig.
    ~ Salomonszegel en lelietjes-van-dalen: de Salomonszegel heeft blauwachtige vruchten, de lelietjes-van-dalen zijn oranjerood. Allebei zijn ze zeer giftig.
    ~ Aronskelken, alle soorten: de uit de grond oprijzende stengel is om en om bezet met afgeplatte oranjerode bessen. Erg giftig, maar een lekkernij voor fazanten.
    ~ Christoffelkruid, zeer giftige zwartblauwe bessen.
    ~ Taxus: alles van deze enige Nederlandse naaldboom is giftig, behalve de rode zaadrok (niet op de pit bijten).
    ~ Fluitekruid (bloei: april/mei) is goed eetbaar maar zou verwisseld kunnen worden met hondspeterselie (klein, onbehaard, bloei: juni/okt.) of dolle kervel (groot, behaard, stinkt, vaak roodgevlekt, bloei: mei/juli).

    Eetbare planten, die rauw of in grote hoeveelheden giftig zijn:
    ~ Lijsterbes: gekookt prima voor jam, niet rauw eten.
    ~ Beukenootjes: de nootjes bevatten blauwzuur. Gewoon eten kan geen kwaad, maar niet verzamelen en er handjesvol van zo in je muesli strooien. Uit de oorlog zijn vergiftigingsverschijnselen bekend! Na drogen of roosteren ongevaarlijk.
    ~ Gelderse roos: mooi, roodglanzende, ietwat doorschijnende bessen. Rauw gegeten kunnen ze diarree en maagdarmontstekingen veroorzaken. Bessen alleen gekookt gebruiken.

    Lekkere dingen die je veel kunt tegenkomen

    ~ Appels: vaak als sierboom aangeplant. Al zijn de appels klein: je kunt er prima moes en gelei van maken, niet schillen maar in z'n geheel koken en dan zeven.

    ~ Bramen: veel langs ruigtes e.d. Kijk uit langs NS-sporen, er wordt vaak onkruidverdelger gespoten.

    ~ Frambozen: in loofbossen. Meestal niet in noemenswaardige hoeveelheden. Wel erg lekker en gezond.

    ~ Wilde aardbeien/bosaardbeien: in en om loofbossen. Niet vaak en niet veel in Nederland, maar wel een traktatie.

    ~ Vlier: langs bosranden vind je vaak veel vlier. Vlier is makkelijk te plukken, rijkelijk aanwezig en erg gezond. Het schoonmaken is een karwei en niet aan te bevelen voor mensen die bang zijn voor spinnen. Van het sap van de bessen kun je siroop maken, jam of zelfs koude soep. Van de bloesem kun je siroop en gelei of jam maken. Vermijd de stelen en steeltjes zoveel mogelijk.

    ~ De gele kornoelje (rode, ongeveer olijfgrote en -vormige bessen, met één grote langwerpige pit). Van oorsprong een Nederlandse bosplant, maar nu vaak in plantsoenen te vinden. Reeds door Thijsse geroemd om z'n smakelijkheid. Je maakt er met wat suiker (water toevoegen noodzakelijk) een compote van, die qua smaak lijkt op rabarber, maar zonder het vervelende gevoel aan de tanden. Eén pond bessen = één pond compote. Je moet het wel door een zeef wrijven, zodat de pitten en schillen achterblijven.

    ~ Kersen (wild en verwilderd), pruimen (ook de rode en gele siersoorten zijn eetbaar!!), kweeperen (heerlijke gelei), allemaal in plantsoenen.

    Hoe verzamel je (hygiëne, sociaal, milieu)?

    Nootachtige vruchten kunnen prima in een plastic of linnen tas worden verzameld.

    Voor zachte vruchten zijn schoongemaakte ijsbakken ideaal. Neem er een aantal van mee op pad, je kunt er beter te veel dan te weinig hebben. Voordeel is, dat je meestal weet, wat de inhoud van een bak is. In een bak zijn de vruchten goed beschermd.

    Sap, dat evt. uit de vruchten loopt blijft in de bak en kan worden gebruikt.


    Nootachtigen kun je het beste rapen. Dan weet je dat ze rijp zijn en je beschadigt de planten niet. Ga niet aan een boom of struik hangen om takken naar beneden te trekken en gooi niet met voorwerpen naar kastanjes e.d. Let op dat geen van de zaden 'bewoond' is.

    Zacht fruit kun je het best zo rijp en gaaf mogelijk oogsten. Als je jam of compote gaat maken is overrijp fruit niet zo'n bezwaar. Zorg ervoor dat je zo min mogelijk beestjes mee oogst.

    Toepassingen, conserveren en bewaren

    Je kunt ervoor kiezen om je vruchten en zaden zo puur mogelijk te conserveren.

    Meestal betekent dat drogen of invriezen (sponzige vruchten alleen gepureerd invriezen).

    Drogen doe je op een droge, warme plek in huis.

    Vruchten mogen bij voorkeur niet overrijp of stuk zijn.

    De onderlinge afstand moet groot zijn en te grote vruchten (appels e.d.) kun je het beste in plakjes snijden.

    Het is een goed idee om de vruchten op keukenpapier te leggen. Appels en ander fruit, dat bruin verkleurd, kan worden behandeld door het door citroensap te halen.

    Bladeren kun je aan een draad rijgen en op een koele, droge, winderige plaats hangen, bijv. in een schuur.
    Een voedseldroger is natuurlijk de ultieme luxe (het kan ook in de oven op een zeer lage stand.

    Nootachtigen kunnen op kranten worden gedroogd. Vruchten kun je inkoken met suiker, honing of melasse (compote) en eventueel een bindmiddel, zoals pectine (jam).
    Noten kunnen gedroogd worden, maar je kunt ze ook malen en er met honing en b. v. vruchtenpuree voedzame repen voor onderweg van maken.

    Kastanjes kun je poffen maar je kunt ze ook pureren, bijvoorbeeld met honing en kaneel.
    Wat je ook wilt bewaren: koel, donker en droog.


    Bij het drogen, inmaken e.d.: werk zo schoon mogelijk en maak je glaswerk met een sodasopje schoon (erna wel even met heet water naspoelen).

    17-06-2010 om 21:49 geschreven door madre  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:VOEDING
    18-05-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een DODELIJK/afhankelijk geschenk .... schandalig!
    Monsanto’s dodelijke geschenk van 475 ton genetisch gemodificeerde zaden aan Haïtiaanse boeren



    De aardbeving op Haïti op 12 januari 2010 is voor sommige een prettige zakelijke kans. De transnationale onderneming Monsanto heeft de boeren van het land een dodelijk geschenk aangeboden van 475 ton genetisch gemodificeerde (GM) zaden die samen met de bijbehorende kunstmest en bestrijdingsmiddelen gratis, met de steun van de Amerikaanse ambassade in Haïti, zal worden uitgereikt door het WINNER project.

    Weten de Haïtianen dat Monsanto het "Agent Orange" ontbladeringsmiddel heeft gemaakt dat door Amerikaanse vliegtuigen over Vietnam is gespoten tijdens de oorlog, dat zowel de Amerikaanse soldaten als de Vietnamese burgers vergiftigde?

    Weten de Haïtianen dat deze genetisch gemodificeerde zaden gevaarlijk zijn verklaard door vele landen? Zij komen vaak in sets samen met een herbicide van Monsanto "Roundup" genaamd dat glyfosaat bevat. In mijn geboorteland Bretagne heeft het reeds het oppervlaktewater vervuild. Maar Monsanto houd vast dat zijn product biologisch afbreekbaar is. Daarvoor is het bedrijf aangeklaagd door antifraude ambtenaren in Lyon.

    Een voormalige werknemer van Monsanto, Linda Fischer, is onlangs benoemd tot hoofd van de US Environmental Protection Agency (EPA) dat milieuproblemen in de gaten houd. Het is als een kat de taak te geven het welzijn van een muis in de gaten te houden.

    Monsanto is al begonnen met de distributie van zijn genetisch gemodificeerde maïszaden rond Gonaïves, Kenscoff, Petionville, Cabaret, Arcahaie, Croix-des-Bouquets en Mirebalais. Binnenkort zullen er alleen Monsanto zaden zijn in Haïti. Dat zal het afscheid betekenen van de onafhankelijkheid van de boeren. Monsanto heeft recentelijk 550 miljoen dollar geïnvesteerd in Brazilië voor de productie van de herbicide Roundup in de noordoostelijke staat Bahia. Maar het land lijkt terug te vechten tegen de onderneming.

    Monsanto adverteert de zaden als een genereus geschenk. Maar de Haïtiaanse boeren die deze wensen te gebruiken voor toekomstige oogsten zullen royalty’s moeten betalen aan Monsanto. De vertegenwoordiger van Monsanto in Haïti is Jean-Robert Estimé die als minister van buitenlandse zaken diende tijdens de 29 jaar dictatuur van de familie Duvalier.

    Bron: globalresearch.ca

    18-05-2010 om 20:56 geschreven door madre  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:VOEDING
    18-10-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.HERFST ....
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Herfst



    De winden in de tuin vagen de bladeren,

    de regen komt soms al dan niet in vlagen,

    de zon doet gewoonweg nog haar best...

    terwijl de poes zich nog wat koestert in haar nest...


    Onze vruchten zijn geoogst, de zaden voor het volgende jaar gedroogd ...


    tijd nu om te resumeren,

    convergeren, inspireren, inventariseren ...

    om meditatief,intuïtief, inventief te zijn,

     contemplatie, sublimatie... kortom stilaan rust, inkeer .....

    en dingen te doen die de zomer afsluiten....!


    De tomaten kunnen verwerkt worden tot moes, chutney ...

    De peperkes ... hot hot ... gepureerd en in zout verwerkt...

    De zaadjes van de Oost Indische kers kunnen dienen als kappertjes...



    Wanneer je aan zelfvoorziening denkt opent zich een brede waaier van dingen ...waar je nooit bij stilstond.Je moet denken voor een jaar, wat hebben we nu, kunnen we daar de kringloop van een jaar mee verder???

    Laten we het deze herfst hebben over het voedsel:

    We beginnen 's morgens met een ontbijt: noten, appelen, zonnebloempitten, misschien wat yoghurt (eigen geiten), of een eitje (eigen kippen), of brood, van eigen deeg (eigen granen, spelt kweken kan natuurlijk ook!)

    Bovengenoemde dingen zijn dus noodzakelijk ... we leven nog niet van “Prana”!

    Daarom zijn we begonnen een desem te maken ...

    Ons recept van 't desemke!

    * In een grote Weckpot, of wat dan ook, als het  maar natuurlijk is, doe je 500 gram wit BIO meel, je roert het water erdoor (met houten lepel) tot het een papje is ...

    * dit laten staan en elke morgen en avond roeren ..

    je zal zien dat er zich stilaan broebeltjes beginnen te vormen, ook de geur verandert ..en wordt lichtzurig (het moet aangenaam zijn)!

    * de derde dag >>> voedsel geven!

    BIOspeltmeel of bloem bijvoegen, en wat lauw water ... goed roeren...en laten staan, hij zal stilaan

    voluminieuzer worden en UITBREKEN!



    Dat was alleszins bij ons het geval!



    We bakten er broodjes mee:

    ongeveer 500 gram speltmeel of bloem, flinke wat desem                                                                       een koffielepel zout en water, 2 eetlepels cocosvet of zonnebloemolie

    • (staat korter bij ons staat dan olijfolie, het doet je ook denken aan “zomer”)
    • dit alles kort kneden ondertussen hebben we oven reeds verwarmt tot 50 ° we maken onze broodjes tot mooie bolletjes, en in het midden zetten we een streep met een mesje, op de bakplaat strooien we eerst wat meel tegen het aankleven

    • de broodjes worden dan 25 min gebakken op 50 °
    • (onderaan i/d oven zetten weeen schaaltje met water)
    • na die 25 min zetten we de oven op 190 °, en laten de broodjes afbakken zo'n 20 min.

    Dit is dan ons eerste baksel, ze smaken lichtzurig,

    aangenaam, zelfs kinderen lusten ze.. dus goede start!



    Pannenkoeken

    Omdat ons demsemke zooooo ijverig is hebben we dan ook maar pannenkoeken gebakken ...

    Kan jullie verzekeren ... ze zijn lekker ... en oh zo makkelijk ... gewoon het desemke, wat melk en olie ... (GEEN ei!) en je hebt lichtzurige pannenkoeken van speltmeel ...

    zelfs de kinderen lusten ze ...!


    Je kan het deeg ook aangenaam, pikant of kruidig maken door er verschillende kruiden, peperkes aan toe te voegen.

    Opdienen met een vruchtensalade, met yoghurtsausje, of met chutney ... of met zoete dingen, zoals appeltjes, vruchtenmoes ....

    En nog steeds wist ie van geen ophouden .... hij bruiste van leven:

    We maken er ne pizza van!

    We nemen wat desem uit de wonderbaarlijke pot, doen er wat bloem of meel bij, olie of cocos, zout en kneden tot we een brooddeegje bekomen.

    • Uitrollen met een deegrol tot je ongeveer de vorm bekomt van je pizzavorm. 
    • Ondertussen je oven verwarmen tot 180 °
    • In de vorm wat bloem gooien, en het deeg erin leggen ...
    • de oven in zo'n 10 min

    • ondertussen zijn je ingrediënten voor de vulling reeds klaar, restjes van vorige dag, verse groenten, tomatensaus met ui, look, kruiden, peperkes ...voor veggies met geitenkaas en bestrooi dit alles nog eens ruim met gemalen kaas (wat dan ook!)

    • 10 – 15 min de oven in op 190 ° en klaar is ie ...



    Alweer een toepassing dus van ons “desempje”

    En nu gaat onze WONDERBAARLIJK “desemke” de koelkast in, voor verder gebruik, en een deel gaat de vriezer in, voor barre tijden .... of mocht ie de geest geven ...


    Wat zullen we drinken de ganse winter lang, 

    wat zullen we drinken ....wat een dorst!


    Deze zomer hebben we allerlei kruiden verzamelt, die we snel drogen en dan bewaren in onze kruidenbokaal.

    Laatst was tijm en salie ..

    Nog een tip: de geoogste walnotennoten kan je een deel van kraken, de tussenschotjes kan je drogen (goed tegen koorts bij kinderen, ook voor het hart en de hersenen.

    Zoals jullie zien: niets gaat verloren!

    Aan het vervangen van koffie zijn we nog niet begonnen, eikels en dergelijke ... we zoeken het uit!

    De appelwijn die deze zomer gemaakt werd, staat nu open, en mag azijn worden.

    Lekker om vele dingen in op te leggen.....

    De kriekenwijn van deze zomer pruttelt nog rustig verder ... wat het zal worden ... who knows, anders zal het ook zeker azijn worden!




    Bijlagen:
    wa1.jpg (2.6 KB)   

    18-10-2009 om 00:00 geschreven door madre  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:VOEDING


    Archief per week
  • 12/09-18/09 2011
  • 04/07-10/07 2011
  • 13/06-19/06 2011
  • 16/05-22/05 2011
  • 09/05-15/05 2011
  • 02/05-08/05 2011
  • 25/04-01/05 2011
  • 04/04-10/04 2011
  • 14/03-20/03 2011
  • 07/03-13/03 2011
  • 28/02-06/03 2011
  • 21/02-27/02 2011
  • 07/02-13/02 2011
  • 17/01-23/01 2011
  • 10/01-16/01 2011
  • 20/12-26/12 2010
  • 13/12-19/12 2010
  • 29/11-05/12 2010
  • 25/10-31/10 2010
  • 18/10-24/10 2010
  • 11/10-17/10 2010
  • 04/10-10/10 2010
  • 27/09-03/10 2010
  • 20/09-26/09 2010
  • 13/09-19/09 2010
  • 06/09-12/09 2010
  • 23/08-29/08 2010
  • 16/08-22/08 2010
  • 02/08-08/08 2010
  • 19/07-25/07 2010
  • 05/07-11/07 2010
  • 14/06-20/06 2010
  • 07/06-13/06 2010
  • 24/05-30/05 2010
  • 17/05-23/05 2010
  • 10/05-16/05 2010
  • 03/05-09/05 2010
  • 26/04-02/05 2010
  • 12/04-18/04 2010
  • 29/03-04/04 2010
  • 15/03-21/03 2010
  • 08/03-14/03 2010
  • 01/03-07/03 2010
  • 22/02-28/02 2010
  • 01/02-07/02 2010
  • 25/01-31/01 2010
  • 18/01-24/01 2010
  • 04/01-10/01 2010
  • 21/12-27/12 2009
  • 30/11-06/12 2009
  • 16/11-22/11 2009
  • 02/11-08/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 12/10-18/10 2009
  • 05/10-11/10 2009
  • 31/08-06/09 2009
  • 27/07-02/08 2009

    Een interessant adres?

    Je kan ons vinden op: www.terramadre.webs.com/
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Blog als favoriet !


    Laatste commentaren

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs