Zelfvoorzienend leven - gezondheid - groei - OVERVLOED!
27-02-2011
Boter of Margarine???
Dit is interessant....
Margarine was origineel gemaakt om kalkoenen vet te
mesten.
Toen bleek dat de kalkoenen eraan overleden wilden de
investeerders die de research hadden betaald hun investering terug en staken de
koppen bij elkaar om te bespreken hoe ze alsnog hun geld konden
terugkrijgen.
Het originele product was wit van kleur en had geen
enkele voedingswaarde. Dus voegden ze wat gele kleurstof toe en verkochten het
aan de consument om te gebruiken in de plaats van boter! Wat vindt je
daarvan...is dat geen slimme oplossing...gewoon wat kleur- en smaakstoffen
toevoegen en klaar is kees!
Weet jij... het verschil tussen boter en
margarine?
Lees door tot het einde...het wordt reuze
interessant...
· Beiden hebben dezelfde hoeveelheid aan
calorieen.
· Boter heeft een ietsie pietsie hogere
hoeveelheid verzadigd vet, namelijk 8 gram tegenover 5 gram voor
margarine.
· Volgens een recente medische studie aan Harvard
verhoogt het eten van margarine de kans op hartziekten bij vrouwen met 53%
tegenover het eten van dezelfde hoeveelheid boter
· Het eten van boter verhoogt de opname van vele
andere voedingstoffen in voeding.
· Boter heeft vele gezondheidsvoordelen voor het
lichaam, margarine heeft er maar enkelen, en dan nog alleen omdat ze extra zijn
toegevoegd.
· Boter smaakt zoveel beter dan margarine en het
kan de smaak van andere voedingstoffen verhogen.
· Boter bestaat al sinds eeuwen, terwijl margarine
nog geen 100 jaar bestaat.
En nu de margarine....
· Margarine bestaat uit zeer grote hoeveelheden
transvetzuren.
· Het verdriedubbelt de kans op ziekten aan de
kransslagaders.
· Het verhoogt het gehalte aan lipoproteine-a en
dus de kans op arteriosclerose.
· Vervijfvoudigt de kans op kanker.
· Verlaagt de kwaliteit van
moedermelk.
· Ondermijnt het immuunsysteem.
· Verlaagt de insuline respons.
En hier is het meest beanstigende feit...het meest
interessante feit.....
De samenstelling van
margarine verschilt maar 1 molecule met plastic en heeft 27 ingredienten die ook
in verf zitten....
Deze twee factoren alleen al waren voor mij genoeg om
margarine, en alle andere producten die gehydrogeneerd zijn, te vermijden voor
de rest van mijn leven. ( gehydrogeneerd wil zeggen: bewerken van de moleculaire
structuur en/of samenstelling)
Try this at home! ( probeer dit thuis
even)
Koop een kuipje margarine en zet het open in je garage of
een andere schaduwrijke plek. Binnen enkele dagen kun je het volgende
constateren:
· Geen vlieg, zelfs niet die vervelende
fruitvliegjes, zullen er op af komen. Dit zegt toch al wat, niet?
· Het gaat niet rotten of vies ruiken, dit komt
omdat het totaal geen voedingswaarde heeft.
· Niets kan er op groeien, zelfs die minuscule
kleine micro-organismen kunnen hier geen groeiplekje op vinden.
· Waarom...? omdat het bijna plastic
is.
· Zou jij je tupperware bakje smelten om op je
boterham te smeren? Nee toch?
Pass the butter on
please!
Een oud Chinees spreekwoord zegt: Als iemand iets
waardevols met je deelt en jij kunt er je voordeel mee doen, heb je de morele
verplichting om dit te delen met anderen ....
Wist
je dat BANANEN heel speciale eigenschappen hebben ?
Nadat
je dit hebt gelezen zal je een BANAANnooit meer op dezelfde manier
bekijken
als tot nog toe !
Bananen
bevatten drie natuurlijke suikers (sucrose,
fructose & glucose) in combinatie
met vezels. Een banaan geeft een onmiddellijke,
volgehouden en aanzienlijke energiestoot.
Onderzoek
heeft aangetoond dat slechts twee bananen genoeg energie leveren om
90 minuten ingespannen te fitnessen. Geen wonder dat de banaan het
fruit nummer één is voor s werelds
topatleten.
Maar
energie is niet het enige dat een banaan ons biedt om fit te
blijven.
Ze
helpt ook tegen een groot aantal ziekten en toestanden, waardoor ze
onontbeerlijk is in ons dagelijks
dieet.
Depressie:
Volgens een recent onderzoek door
MIND onder mensen die aan een depressie lijden, voelden velen zich
veel beter na het eten van een banaan. Dat komt doordat bananen
tryptophaanbevatten, een soort proteïne die het lichaam
omzet in serotonine, een
stof die ervoor bekend staat u te ontspannen, uw stemming te
verbeteren en u in t algemeen gelukkiger te doen voelen.
PMS:
Vergeet de pillen - eet een
banaan.De vitamine B6 die
ze bevat regelt het glucosegehalte in het bloed, dat uw stemming kan
beïnvloeden.
Bloedarmoede:
Met hun hoog ijzergehalte
stimuleren bananen de productie van
hemoglobine in het bloed, zodat ze helpen in gevallen van
bloedarmoede.
Bloeddruk:
Dit uniek tropisch fruit bevat
enorm veel potassium,maar toch weinig zout, zodat het perfect helpt
tegen hoge bloeddruk. Daarom heeft de Amerikaanse Food
& Drug Administration onlangs aan
de bananenindustrie toelating gegeven om officieel te claimen dat het
fruit het risico op hoge bloeddruk en een beroerte vermindert.
Kracht
van het brein: 200
studenten in deTwickenham (Middlesex) school (Engeland) werden dit
jaar door hun examens geholpen door het eten
van bananen bij het ontbijt en de
lunch.
Onderzoek heeft uitgewezen dat dit fruit vol
potassiumhelpt
bij de studie door de leerlingen alerter te maken.
Constipatie:
De vezelrijkebanaan opnemen in het dieet kan helpen om de
normale werking van de darmen te herstellen zonder laxeermiddelen te
gebruiken.
Kater:
Een van de snelste manieren om van
een kater af te geraken is een milkshake
met banaan drinken, gezoet met
honing. De banaan kalmeert de maag en met de hulp van de honing
verlaagt ze het bloedsuikerniveau. De melk kalmeert en herbevochtigt
uw systeem.
Brandend
maagzuur: Bananen hebben een
natuurlijk zuurwerend effect op
het lichaam. Eet dus een banaan als u last hebt van brandend
maagzuur.
Ochtendziekte:
Bananen eten tussen de maaltijden
door houdt het bloedsuikerniveau op peil
en vermijdt ochtendziekte.
Muggenbeten:
Grijp niet direct naar de zalf
tegen insectenbeten. Wrijf de beet in met de binnenkant
van een bananenpel. Veel mensen vinden
dit verbazend doeltreffend om het zwellen en de irritatie te
verminderen.
Zenuwen:
Bananen bevatten veel B-vitamines
die het zenuwstelsel helpen
kalmeren.
Overgewicht
en aan het werk? Studies aan het
Instituut voor Psychologie in Oostenrijk hebben bewezen dat werkdruk
aanleiding geeft tot slechte voedingsgewoonten zoals het eten van
chocolade en chips. Bij onderzoek van 5.000 hospitaalpatiënten
stelde men vast dat de meesten onder hoge druk werkten. De conclusie
was, dat men het ongeremd eten van ongezond voedsel kan vermijden
door om de twee uren iets dat rijk is aan koolhydraten te eten en
daardoor het bloedsuikerniveau onder controle te houden.
Maagzweren:
De banaan wordt gebruikt als
dieetvoedsel tegen problemen met de ingewanden. Ze is het enige rauwe
voedsel dat men kan eten zonder problemen in geval van klachten in de
ingewanden.
Temperatuur:
Veel culturen zien bananen als een
verkoelend fruit
dat zowel de fysieke als de emotionele temperatuur van zwangere
vrouwen verlaagt. In Thailand bijvoorbeeld eten zwangere vrouwen
bananen om zich ervan te verzekeren dat hun baby met een koele
temperatuur wordt geboren.
Seizoensgebonden
ongesteldheid: Bananen helpen
lijders aan deze ongesteldheid omdat ze de natuurlijke
stemmingsverhoger tryptophaanbevatten.
Roken:
Bananen kunnen mensen helpen om van
het roken af te geraken. De B6
en B12 vitamines die ze bevatten,
evenals het potassium en magnesium, helpen het lichaam bij het
herstellen van het nicotinegebrek.
Stress:
Potassiumis een vitaal mineraal
dat de hartslag normaliseert, zuurstof
naar de hersenen stuurt en de waterbalans van het lichaam regelt.
Wanneer we gestresseerd zijn stijgt ons metabolismeniveau en
vermindert het potassiumgehalte. Dat kan worden vermeden door bananen
met veel potassium te eten.
Beroerte:
Volgens een onderzoek door het New
England Journal of Medicine kan het
regelmatig eten van bananen het risico op overlijden door een
beroerte met 40% verlagen!
Wratten:
Mensen die gesteld zijn op
natuurlijke alternatieven zweren dat men een wrat kan doen verdwijnen
door er een stukje bananenschil op te bevestigen met een klever! Gele
kant langs buiten.
Dus:
een banaan is een natuurlijke remedie tegen veel aandoeningen.
Vergeleken met een appel bevat ze
4x zoveel proteïnen, 2x zoveel koolhydraten, 3x zoveel fosfor, 5x
zoveel vitamine A en ijzer en 2x zoveel andere vitamines en
mineralen. Ze is ook rijk aan potassium en een
van de beste voedingsmiddelen. Het
is dus misschien tijd om dat welbekende gezegde te veranderen in Een
banaan elke dag houdt de dokter weg!"
PS:
Bananen moeten wel de reden zijn waarom apen altijd zo gelukkig
lijken!
Nog
een tipje: als men zijn schoenen snel wil doen blinken, wrijf ze in met
de binnenkant van een bananenpel en poets ze op met een droge doek.
Na
de oogst, de tuin winterklaar zetten, komen de dagen om binnen een
heleboel werk te doen ... De kiembakjes die de hele zomer inaktief
waren komen weer boven.
Lekkere
kernachtige kiemen ... een meer dan welgekome tractatie bij de
dagelijkse rauwkostschotel!
Kiemgroenten
zijn de jonge
kiemen & scheuten van zaadjes, erwten en bonen.
Lekker, fris en boordevol vitaliteit, kracht & gezonde
bouwstoffen. En,
wat veel mensen niet weten: ze groeien in het donker!
Wat
maakt kiemgroenten zo bijzonder?
Kiemgroenten
worden geoogst in het prille begin van de groei.
Juist op dat moment bevat de kiem een zeer hoge voedingswaarde en
staat bol
van proteïnen, enzymen, bioflavetoïden, vitamines en waardevolle
mineralen zoals calcium, ijzer, magnesium, fosfor en kalium.
Daarnaast bevatten ze onverzadigde
vetzuren
en nauwelijks tot geen vet of verzadigde vetzuren.
Kiemgroenten
zijn heerlijk in salades, op een broodje gezond, op de
boterham met een plak kaas of tomaat, in roerbakschotels, als
garnering of gewoon als groente.
Licht
verteerbaar Omdat kiemgroenten eigenlijk 'baby' groenten
zijn, hebben ze nog heel dunne celwanden. Kiemen laten daardoor hun
essentiële voedingsstoffen makkelijker los. Samen met de, in
overvloed aanwezige enzymen, zorgt dit ervoor dat kiemgroenten zo
licht verteerbaar zijn.
Pittige
kiemen Kiemen
met een lekkere krachtige smaak. Ze voegen echt iets toe aan een
broodje of salade, soepen en wokgerechten. radijssla
bevordert o.a. de spijsvertering en bevat stoffen die goed zijn tegen
verkoudheid. Alle
pittige soorten bevatten anti-oxidanten die je lichaam beschermen
tegen o.a. bacteriën en schimmels.
Aromatische
kiemen Nog
nooit proefde je zo'n heerlijk zachte knoflooksmaak als in onze
lookkiemen, en
dan de koreanderkiemen:
je proeft het zaad, het blad en een vleugje citroen.. een heel
bijzondere smaak! Preikiemen
en lookkiemen
bevatten ook veel flavanoïden.
Milde
Kiemen De
meeste kiemen kun je het beste
rauw gegeten
worden, want dan bevatten ze de meeste werkzame stoffen en smaken ze
het lekkerst. Wist je dat Alfalfa
veel meer vitamine C,
B1,B2, Niacine, plantesterol en Vitamine E bevat dan b.v. komkommers
of tomaten?
Milde kiemen smaken heerlijk in elke salade, bij de lunch, op een
broodje gezond enz.
Deze
kiemen vallen op door hun frisse
rauwkost smaak maar
zijn vooral bijzonder vanwege hoge glucosinolaten gehalte. Van
broccoli
is
bekend dat de aanwezige actieve stof SGS de bescherming
bevordert tegen bepaalde soorten kanker.
Onderzoek naar de kiemen van broccoli, door Dr.Talalay aan de John
Hopkins University in Baltimore (USA), wees uit dat SGS in
Broccosprouts 30 x zoveel aanwezig is! aanbevolen hoeveelheid per
week: 30 gram.
Rode
kool kiemen Broccosprouts®
Stevige
kiemen De
iets grotere soorten die gekiemd worden uit bonen
en erwten,
zijn een waardevolle bron van eiwitten en mineralen. Ze worden
vooral verwerkt in wokgerechten
en ovenschotels, Met rijst & pasta, even meebakken met vlees, of in de soep.
Kikkerwtenkiemen
zijn een waardevolle bron van plantesterolen, natuurlijke stoffen die
een hoog cholesterol gehalte helpen voorkomen.
Deze
soorten zijn vooral mooi en vallen op door hun kleur, Ze zijn
prachtig om een bord of gerecht mee te versieren. De uitgesproken,
aardse rauwe bietjes smaak is wel voor de liefhebber! Rijk
aan vitamine B11, B12, vitamine E en Chroom.
Spruitkiemen Rode
bietenkiemen
Azuki
kiemen Roodbruine
Japanse Mungboon. Smaak:
neutraal,
notig.
Vooral geschikt voor warme gerechten: omeletten,
roerbakschotels en soepen.
Alfalfa neutraal,
frisse smaak. enorm
gezond,
boordevol plantaardige eiwitten, Vitamines(C, D, E en K) en
mineralen. Bloeddruk-en cholesterolverlagend. Gebruik: In
salades en op belegde broodjes.
Erwtenasperge
kiemen Mooie
lange, witte kiem, zeer decoratief. Smaak:
aspergeachtig. Gebruik: als garnering en in salades.
Taugé Vooral
bekend uit de chinees/Indische keuken. Taugé is lekker fris en
knapperig, Gebruik: heerlijk in roerbakschotels, salades en
soepen.
Broccosprouts®
Frisse
broccolismaak, lijkt een soort groene alfalfa en is enorm
gezond! Lekker bij vis, op een belegd broodje en in salades.
Greenpeez® Zeer
decoratieve groene kiem, Knapperig en lekker fris van
smaak. Gebruik: als garnering & in salades.
Kiemmix Bonte
mix van diverse kiemen, Vooral geschikt voor wok gerechten &
in soepen. Ook rauw door salades of meebakken met
vlees.
Kikkererwtenkiemen
Lekker
stevige, kort gekiemde erwten. Bij uitstek geschikt om te
roerbakken, in soepen & Italiaanse of Afrikaanse
gerechten. Rauw, geroosterd of gefrituurd heerlijk in
salades!
Garlic
Sprouts® Heerlijke
zachte knoflook smaak! Decoratief en erg lekker op amuses, belegde
broodjes, Salades, bij vis & vlees gerechten.
Coriander
Sprouts Uitgesproken
koriander smaak met een vleugje citroen. Gebruik: Aziatische
keuken, heerlijk bij visgerechten. Zowel rauw als
geblancheerd.
Linzenkiemen Zachte,
lichtzoete smaak. Prima als rauwkost, maar gestoomd zijn ze nog
lekkerder! In roerbakgerechten, soepen en salades. Rijk aan B1,
B2, C en ijzer
Radijssla Zo
smaakten de radijsjes vroeger! Pittig en fris, heerlijk op een
broodje kaas en in salades. Ook lekker in roerbakgerechten, sauzen
of even meebakken met vlees.
Preikiemen Fijn
& frisgroen, bijzonder duidelijke preismaak. Uitstekend bij
visgerechten; bij vissalades, kreeft, mosselen, haring. In de
rauwkost salade, op een broodje ham of kaas. Goede vervanging van
gesnipperde uitjes.
Rettichkiemen Lijkt
op groene radijssla, smaakt meer peperig Heerlijk op een broodje
ham of kaas, in een salade of wokgerecht.
Rode
bietenkiemen Neutrale,
lichtzoete iets gronderige smaak, net als rauwe rode bietjes. Door
de prachtige kleur vooral gebruikt voor decoratie. Rijk aan
vitamine B11, B12, vitamine E, chroom en magnesium.
Roe
koolkiemen Fris
smakende kiem met een zeer aantrekkelijke lichtpaarse
kleur. Combineert goed met diverse kaassoorten, appels en salades.
Rosabi
Sprouts® Zeldzaam
mooie Koreaanse roze bietenkiem. Smaak zachter dan rode
bietenkiemen. Vooral gebruikt voor decoratie. Rijk aan vitamine
B11, B12, chroom en magnesium.
Sango
Sprouts® Donkerrood/paarse
radijssoort. Pittig peperige smaak. Uitstekend op een belegd
broodje of sandwich. Door de opvallende kleur zeer decoratief in
salades. Ook geschikt om te roerbakken.
Tarwekiemen Zacht
zoete smaak met een bite, rijk aan vitamine E . Heerlijk ook in
bijv. fruitsalades, muesli en yoghurt. Geroosterd in salades
Venkelkiemen Heerlijk
zachte venkelsmaak, fris en decoratief. Geschikt voor nagerechten
met fruit of ijs(!) op een broodje kaas of ham.
Zonnebloemkiemen Olie/nootachtige
smaak. De prachtige groene kiemen smaken heerlijk in salades,
soepen en roerbakschotels, rauw of gesmoord. Rijk aan
vitamine C en E, fosfor en calcium
Sleedoorn (Prunus spinosa) of zwarte doorn is een sterk vertakte struik met doornen en wordt ongeveer 4 m hoog. De verspreide fijn- gezaagde bladeren zijn langwerpig of breed lancetvormig.
De witte bloemen verschijnen
voor het blad en zijn meestal alleen staand. De bloei is van maart tot
april en de bestuiving vindt plaats door insecten, met name bijen.
Er zijn vruchten vanaf
augustus, maar deze zijn pas lekker nadat de vorst er over heen
geweest is. De 1 cm dikke vrucht is eerst groen en later blauwzwart. De
slee- doorn groeit op hellingen, in hagen en struikgewas en op open plekken in bossen.
Toepassingen
De sleedoorn hoort bij een geslacht waarvan de meeste soorten waterstofcyanide produceren, een gif dat aan amandelen hun specifieke smaak geeft. Dit gif wordt vooral in de bladeren en zaden gevonden en is duidelijk te herkennen aan een bittere smaak. Over het algemeen komt het in kleine hoeveelheden voor zonder schadelijke gevolgen, maar elke erg bittere zaad of vrucht moet niet gegeten worden.
Van de sleedoorn zijn devruchten, zaden, bloemen en het blad te gebruiken. De vruchten en de zaden kunnen rauw of gekookt gegeten worden. Vanwege de scherpe smaak worden vruchten meestal gekookt, maar blootgesteld aan (nacht)vorst
verliezen ze hun scherpte en kunnen dan rauw worden gegeten De vruchten kunnen tot en met januari verzameld worden en
worden verwerkt tot jam, siropen,vruchtenmoes en vruchtensap. Bloemenen net opengaande bladerenkunnen in april en mei worden verzameld om theevan te zetten. Ook van gedroogde vruchten kunnen worden toegevoegd aan een kruidenthee.
Konfituur van SLEEDOORN:
Pluk de bessen en stop ze in de diepvriezer. Sleedoornvruchten zijn pas eetbaar wanneer ze bevroren zijn geweest. Wanneer dit gebeurd is worden de vruchten gekookt en gezeefd, zodat de pitten verwijderd zijn (zelf doe ik dit via een passe vite)
Daarna wordt suiker toegevoegd. De typische verhouding is 1 kilo suiker (bij gebruik van rietsuiker reken je 550 600 gram) voor 1 kilo sleedoornbessen.
Van deze sleedoornpulp
kan je jam maken: voeg een kwart kilo zure appelen (Goudreinette) in
blokjes toe, kook kort en giet het mengsel in brandschone hete potten.
Zelf ben ik geen voorstander van overdreven zoet! Daarom zou 'k zeggen, experimenteer met het toevoegen van suiker, probeer ook eens Stevia!
een
Raw Food (t)huiskamer resto heeft in Tilburg!
Ze
is van vele markten thuis,
jongleert met wilde planten en kruiden en tovert een geurig,
kleurig en
vooral smakelijk palet voor
je aan tafel ... haar edele kunsten kan ik jullie zeker aanraden:
Wat geeft nou
meer voldoening dan het eten van een zelf bereide maaltijd, van zelf
verzamelde, krachtige wilde planten?
Tegenwoordig
is de kennis hieromtrent een beetje weggezakt vandaar dat we hier
de belangrijkste tekst uit het boekje Eten Uit de Natuur,
van Carla de Bruijn, Wies Teepe (IVN Amstelveen) en Katja Sienknecht
(IVN Amsterdam), plaatsen om de band en het plezier met de
natuur weer deels te herstellen. Heel veel plezier!
Regels
voor het verzamelen ~ Laat plekken links liggen, waarvan je
vermoedt dat er iets niet klopt, bijvoorbeeld omdat er ooit vuil
is gestort, omdat er wordt gespoten of op plaatsen waar het vies
is (honden, drukke wegen (500m) of spoorrails (2km));
~
Vermijd natuurgebieden en verboden terreinen;
~
Op de Rode Lijst staan beschermde planten die niet geplukt
mogen worden, ook niet als er veel staan;
~
Houd de natuur heel, en neem al je rommel weer mee naar huis;
~
Pluk of raap nooit alles, in verband met het overleven en
uitzaaien van de plant, en in verband met voedselvoorziening voor de
in de buurt levende dieren;
~
Neem altijd de nodige plantenkennis mee het veld in (in je
hoofd, in de vorm van een vriend, of een goede plantengids).
Extra
aandachtspunten ~ In holle grasstengels leven eencelligen
die darmklachten kunnen veroorzaken
~
In een bosrijke omgeving leven teken. Bij thuiskomst uw
lichaam (laten) controleren, en evt. teken er tegen de klok in
draaiend uittrekken (met een tekentang of een pincet).
~
Bramen en frambozen alleen plukken boven kniehoogte, ivm met
mogelijke vossenpoep.
~
Controleer altijd op insecten en slakken.
~
Als de plantsoenendienst gespoten heeft met insecticide of
herbicide is dat vaak zichtbaar: de bladeren vertonen
verkleuringen en vergroeiingen.
~
Het puntje van duindoornstekels breekt makkelijk af (ook in de
huid). Gebruik bij het plukken dikke tuinhandschoenen.
Bladeren
Voordat
de plant gaat doorschieten en bloeien kunnen de bladeren gebruiktworden als groente (stoven, koken, soep, salade), om thee van
te trekken, als kruid om gerechten een bijzondere smaak te geven of
als geurbuiltjes tussen het linnengoed (al dan niet om insecten te
weren).
Voor
salades alleen de jongste blaadjes gebruiken. De bladeren van
in het voorjaar bloeiende planten bevatten vaak veel vitamine C.
Er
zijn planten die eetbaar lijken, maar giftig zijn. Verder zijn
er eetbare planten die in rauwe toestand of in grote hoeveelheden
giftig kunnen zijn. Hier een opsomming van de belangrijkste/meest
voorkomende.
Giftige planten die eetbaar lijken
~
Kardinaalsmuts: komt veel voor in de duinen en plantsoenen. ~
Wilde wingerd: niet erg giftig, vruchten zien er niet erg
aantrekkelijk uit. ~ Klimop: de mooie blauwe bessen zijn
voor ons behoorlijk giftig, voor vogels niet. ~ Heggenrank:
heeft mooie rode glanzende bessen. Komt in de duinen voor en langs
ruige terreinen (over hekken). Hoort bij de nachtschadenfamilie,
waarvan velen giftig zijn, net als ~ Bitterzoet: dat ook
veel in de duinen voorkomt en met zijn mooie, zwarte bessen ook
eetbaar lijkt, maar erg giftig is. ~ Kruidvlier: Lijkt op
de gewone vlier, maar ziet er 'raar' uit. Zowel het blad als ook de
trossen met bessen zijn veel compacter en minder gesteeld. De trossen
staan meer, dan ze hangen. Verder ruikt de hele plant vies. ~
Bergvlier, Trosvlier en Rode Vlier: tweelingbroertjes van de
zwarte vlier, maar met vuurrode bessen. Komt zelden voor en is
duidelijk te herkennen, ~ Sneeuwbes: kinderen spelen er
graag mee. De witroze sponzige bessen hebben een harde schil en je
kunt ze lekker laten knappen onder je schoenen. Ze zijn vrij
giftig. ~ Kamperfoelie, alle soorten: allen rankende gewassen,
vnl. bosplanten, in tuinen en plantsoenen. ~ Liguster: de
glanzende zwarte bessen zijn giftig. ~ Salomonszegel en
lelietjes-van-dalen: de Salomonszegel heeft blauwachtige
vruchten, de lelietjes-van-dalen zijn oranjerood. Allebei zijn ze
zeer giftig. ~ Aronskelken, alle soorten: de uit de grond
oprijzende stengel is om en om bezet met afgeplatte oranjerode
bessen. Erg giftig, maar een lekkernij voor fazanten. ~
Christoffelkruid, zeer giftige zwartblauwe bessen. ~
Taxus: alles van deze enige Nederlandse naaldboom is giftig,
behalve de rode zaadrok (niet op de pit bijten). ~ Fluitekruid
(bloei: april/mei) is goed eetbaar maar zou verwisseld kunnen
worden met hondspeterselie (klein, onbehaard, bloei: juni/okt.) of
dolle kervel (groot, behaard, stinkt, vaak roodgevlekt, bloei:
mei/juli).
Eetbare
planten, die rauw of in grote hoeveelheden giftig zijn: ~
Lijsterbes: gekookt prima voor jam, niet rauw eten. ~
Beukenootjes: de nootjes bevatten blauwzuur. Gewoon
eten kan geen kwaad, maar niet verzamelen en er handjesvol van zo in
je muesli strooien. Uit de oorlog zijn vergiftigingsverschijnselen
bekend! Na drogen of roosteren ongevaarlijk. ~ Gelderse
roos: mooi, roodglanzende, ietwat doorschijnende bessen. Rauw
gegeten kunnen ze diarree en maagdarmontstekingen veroorzaken. Bessen
alleen gekookt gebruiken.
Lekkere dingen die je veel kunt
tegenkomen
~
Appels: vaak als sierboom aangeplant. Al zijn de appels klein:
je kunt er prima moes en gelei van maken, niet schillen maar in z'n
geheel koken en dan zeven.
~
Bramen: veel langs ruigtes e.d. Kijk uit langs NS-sporen, er
wordt vaak onkruidverdelger gespoten.
~
Frambozen: in loofbossen. Meestal niet in noemenswaardige
hoeveelheden. Wel erg lekker en gezond.
~
Wilde aardbeien/bosaardbeien: in en om loofbossen. Niet vaak
en niet veel in Nederland, maar wel een traktatie.
~
Vlier: langs bosranden vind je vaak veel vlier. Vlier is
makkelijk te plukken, rijkelijk aanwezig en erg gezond. Het
schoonmaken is een karwei en niet aan te bevelen voor mensen die bang
zijn voor spinnen. Van het sap van de bessen kun je siroop
maken, jam of zelfs koude soep. Van de bloesem kun je
siroop en gelei of jam maken. Vermijd de stelen en steeltjes zoveel
mogelijk.
~
De gele kornoelje (rode, ongeveer olijfgrote en -vormige
bessen, met één grote langwerpige pit). Van oorsprong een
Nederlandse bosplant, maar nu vaak in plantsoenen te vinden. Reeds
door Thijsse geroemd om z'n smakelijkheid. Je maakt er met wat suiker
(water toevoegen noodzakelijk) een compote van, die qua smaak lijkt
op rabarber, maar zonder het vervelende gevoel aan de tanden. Eén
pond bessen = één pond compote. Je moet het wel door een zeef
wrijven, zodat de pitten en schillen achterblijven.
~
Kersen (wild en verwilderd), pruimen (ook de rode en
gele siersoorten zijn eetbaar!!), kweeperen (heerlijke gelei),
allemaal in plantsoenen.
Hoe verzamel je (hygiëne,
sociaal, milieu)?
Nootachtige
vruchten kunnen prima in een plastic of linnen tas worden verzameld.
Voor
zachte vruchten zijn schoongemaakte ijsbakken ideaal.
Neem er een aantal van mee op pad, je kunt er beter te veel dan te
weinig hebben. Voordeel is, dat je meestal weet, wat de inhoud van
een bak is. In een bak zijn de vruchten goed beschermd.
Sap,
dat evt. uit de vruchten loopt blijft in de bak en kan worden
gebruikt.
Nootachtigen
kun je het beste rapen. Dan weet je dat ze rijp zijn en je beschadigt
de planten niet. Ga niet aan een boom of struik hangen om takken naar
beneden te trekken en gooi niet met voorwerpen naar kastanjes e.d.
Let op dat geen van de zaden 'bewoond' is.
Zacht
fruit kun je het best zo rijp en gaaf mogelijk oogsten. Als je jam of
compote gaat maken is overrijp fruit niet zo'n bezwaar. Zorg ervoor
dat je zo min mogelijk beestjes mee oogst.
Toepassingen,
conserveren en bewaren
Je
kunt ervoor kiezen om je vruchten en zaden zo puur mogelijk te
conserveren.
Meestal
betekent dat drogen of invriezen (sponzige vruchten alleen gepureerd
invriezen).
Drogen
doe je op een droge, warme plek in huis.
Vruchten
mogen bij voorkeur niet overrijp of stuk zijn.
De
onderlinge afstand moet groot zijn en te grote vruchten (appels e.d.)
kun je het beste in plakjes snijden.
Het
is een goed idee om de vruchten op keukenpapier te leggen.
Appels en ander fruit, dat bruin verkleurd, kan worden behandeld door
het door citroensap te halen.
Bladeren
kun je aan een draad rijgen en op een koele, droge, winderige
plaats hangen, bijv. in een schuur. Een voedseldroger is
natuurlijk de ultieme luxe (het kan ook in de oven op een zeer lage
stand.
Nootachtigen
kunnen op kranten worden gedroogd. Vruchten kun je inkoken met
suiker, honing of melasse (compote) en eventueel een bindmiddel,
zoals pectine (jam). Noten kunnen gedroogd worden, maar je kunt ze
ook malen en er met honing en b. v. vruchtenpuree voedzame repen voor
onderweg van maken.
Kastanjes
kun je poffen maar je kunt ze ook pureren, bijvoorbeeld met honing en
kaneel. Wat je ook wilt bewaren: koel, donker en droog.
Bij
het drogen, inmaken e.d.: werk zo schoon mogelijk en maak je glaswerk
met een sodasopje schoon (erna wel even met heet water naspoelen).
Een DODELIJK/afhankelijk geschenk .... schandalig!
Monsantos dodelijke geschenk van 475 ton genetisch
gemodificeerde zaden aan Haïtiaanse boeren
De aardbeving op Haïti op
12 januari 2010 is voor sommige een prettige zakelijke kans. De
transnationale onderneming Monsanto heeft de boeren van het land een
dodelijk geschenk aangeboden van 475 ton genetisch gemodificeerde (GM)
zaden die samen met de bijbehorende kunstmest en bestrijdingsmiddelen
gratis, met de steun van de Amerikaanse ambassade in Haïti, zal worden
uitgereikt door het WINNER project.
Weten de Haïtianen dat Monsanto het "Agent Orange"
ontbladeringsmiddel heeft gemaakt dat door Amerikaanse vliegtuigen over
Vietnam is gespoten tijdens de oorlog, dat zowel de Amerikaanse soldaten
als de Vietnamese burgers vergiftigde?
Weten de Haïtianen dat
deze genetisch gemodificeerde zaden gevaarlijk zijn verklaard door vele
landen? Zij komen vaak in sets samen met een herbicide van Monsanto
"Roundup" genaamd dat glyfosaat bevat. In mijn geboorteland Bretagne
heeft het reeds het oppervlaktewater vervuild. Maar Monsanto houd vast
dat zijn product biologisch afbreekbaar is. Daarvoor is het bedrijf
aangeklaagd door antifraude ambtenaren in Lyon.
Een voormalige
werknemer van Monsanto, Linda Fischer, is onlangs benoemd tot hoofd van
de US Environmental Protection Agency (EPA) dat milieuproblemen in de
gaten houd. Het is als een kat de taak te geven het welzijn van een muis
in de gaten te houden.
Monsanto is al begonnen met de
distributie van zijn genetisch gemodificeerde maïszaden rond Gonaïves,
Kenscoff, Petionville, Cabaret, Arcahaie, Croix-des-Bouquets en
Mirebalais. Binnenkort zullen er alleen Monsanto zaden zijn in Haïti.
Dat zal het afscheid betekenen van de onafhankelijkheid van de boeren.
Monsanto heeft recentelijk 550 miljoen dollar geïnvesteerd in Brazilië
voor de productie van de herbicide Roundup in de noordoostelijke staat
Bahia. Maar het land lijkt terug te vechten tegen de onderneming.
Monsanto
adverteert de zaden als een genereus geschenk. Maar de Haïtiaanse
boeren die deze wensen te gebruiken voor toekomstige oogsten zullen
royaltys moeten betalen aan Monsanto. De vertegenwoordiger van Monsanto
in Haïti is Jean-Robert Estimé die als minister van buitenlandse zaken
diende tijdens de 29 jaar dictatuur van de familie Duvalier.
De
tomaten kunnen verwerkt worden tot moes, chutney ...
De
peperkes ... hot hot ... gepureerd en in zout verwerkt...
De
zaadjes van de Oost Indische kers kunnen dienen als kappertjes...
Wanneer
je aan zelfvoorziening denkt opent zich een brede waaier van dingen
...waar je nooit bij stilstond.Je
moet denken voor een jaar, wat hebben we nu, kunnen we daar de kringloop van
een jaar mee verder???
Laten
we het deze herfst hebben over het voedsel:
We
beginnen 's morgens met een ontbijt: noten, appelen,
zonnebloempitten, misschien wat yoghurt (eigen geiten), of een eitje
(eigen kippen), of brood, van eigen deeg (eigen granen, spelt kweken
kan natuurlijk ook!)
Bovengenoemde
dingen zijn dus noodzakelijk ... we leven nog niet van Prana!
Daarom
zijn we begonnen een desem te maken ...
Ons
recept van 't desemke!
*
In een grote Weckpot, of wat dan ook, als het maar natuurlijk is, doe
je 500 gram wit BIO meel, je roert het water erdoor (met houten
lepel) tot het een papje is ...
*
dit laten staan en elke morgen en avond roeren ..
je
zal zien dat er zich stilaan broebeltjes beginnen te vormen, ook de
geur verandert ..en wordt lichtzurig (het moet aangenaam zijn)!
*
de derde dag >>> voedsel geven!
BIOspeltmeel
of bloem bijvoegen, en wat lauw water ... goed roeren...en laten
staan, hij zal stilaan
voluminieuzer worden en UITBREKEN!
Dat
was alleszins bij ons het geval!
We
bakten er broodjes mee:
ongeveer
500 gram speltmeel of bloem, flinke wat desem een
koffielepel zout en water, 2 eetlepels cocosvet of zonnebloemolie
(staat korter bij ons staat dan olijfolie, het
doet je ook denken aan zomer)
dit alles kort kneden ondertussen
hebben we oven reeds verwarmt tot 50 °we
maken onze broodjes tot mooie bolletjes, en in het midden zetten we
een streep met een mesje, op de bakplaat strooien we eerst wat meel
tegen het aankleven
de
broodjes worden dan 25 min gebakken op 50 °
(onderaan i/d oven
zetten weeen schaaltje met water)
na
die 25 min zetten we de oven op 190 °, en laten de broodjes
afbakken zo'n 20 min.
Dit
is dan ons eerste baksel, ze smaken lichtzurig,
aangenaam, zelfs
kinderen lusten ze.. dus goede start!
Pannenkoeken
Omdat
ons demsemke zooooo ijverig is hebben we dan ook maar pannenkoeken
gebakken ...
Kan
jullie verzekeren ... ze zijn lekker ... en oh zo makkelijk ...
gewoon het desemke, wat melk en olie ... (GEEN ei!) en je hebt
lichtzurige pannenkoeken van speltmeel ...
zelfs de kinderen lusten
ze ...!
Je
kan het deeg ook aangenaam, pikant of kruidig maken door er
verschillende kruiden, peperkes aan toe te voegen.
Opdienen
met een vruchtensalade, met yoghurtsausje, of met chutney ... of met
zoete dingen, zoals appeltjes, vruchtenmoes ....
En
nog steeds wist ie van geen ophouden .... hij bruiste van leven:
We
maken er ne pizza van!
We
nemen wat desem uit de wonderbaarlijke pot, doen er wat bloem of
meel bij, olie of cocos, zout en kneden tot we een brooddeegje bekomen.
Uitrollen
met een deegrol tot je ongeveer de vorm bekomt van je pizzavorm.
Ondertussen
je oven verwarmen tot 180 °
In
de vorm wat bloem gooien, en het deeg erin leggen ...
de
oven in zo'n 10 min
ondertussen
zijn je ingrediënten voor de vulling reeds klaar, restjes van
vorige dag, verse groenten, tomatensaus met ui, look, kruiden,
peperkes ...voor
veggies met geitenkaas en bestrooi dit alles nog eens ruim met
gemalen kaas (wat dan ook!)
10
15 min de oven in op 190 ° en klaar is ie ...
Alweer
een toepassing dus van ons desempje
En
nu gaat onze WONDERBAARLIJK desemke de koelkast in, voor verder
gebruik, en een deel gaat de vriezer in, voor barre tijden .... of
mocht ie de geest geven ...
Wat
zullen we drinken de ganse winter lang,
wat
zullen we drinken ....wat een dorst!
Deze
zomer hebben we allerlei kruiden verzamelt, die we snel drogen en dan
bewaren in onze kruidenbokaal.
Laatst
was tijm en salie ..
Nog
een tip: de geoogste walnotennoten kan je een deel van kraken, de
tussenschotjes kan je drogen (goed tegen koorts bij kinderen, ook
voor het hart en de hersenen.
Zoals
jullie zien: niets gaat verloren!
Aan
het vervangen van koffie zijn we nog niet begonnen, eikels en
dergelijke ... we zoeken het uit!
De
appelwijn die deze zomer gemaakt werd, staat nu open, en mag azijn
worden.
Lekker
om vele dingen in op te leggen.....
De
kriekenwijn van deze zomer pruttelt nog rustig verder ... wat het zal
worden ... who knows, anders zal het ook zeker azijn worden!