Beginnen je groene vingers te jeuken? Werk genoeg in de tuin nu de winter is gaan liggen. Wie niet zo tuin-minded is moet zich niet ongerust maken. Het meeste werk kan nog een tijdje blijven liggen. Enkel als je rozen hebt, te snoeien heesters en bomen of verplantwerk ga je beter in maart al aan de slag. En voor een klusje van niets zoals wat kalk over het gazon kieperen is maart ook ideaal.
Vriest het niet meer dan is het de ideale tijd om bladverliezende struiken, klimplanten en bomen te planten of verplanten. Een haag steek je nu in de grond. Lichte vorst kan voor planten of verplanten geen kwaad, op voorwaarde dat er enkele dagen tussen de vorst en het planten zitten. Ga je verplanten, probeer de wortelkluit dan zo groot mogelijk te houden. Zorg ervoor dat de plant even diep staat als voorheen.
Maart is ook de ideale maand voor het opbinden of leiden van klimplanten.
Om bomen en struiken te snoeien hoef je in principe niet tot maart te wachten. Beter is wel te wachten tot het vriesweer voorbij is. Volgt er nog stevig vrieswaar na het snoeien dan kunnen hele takken afsterven. Rozen zijn wat dat betreft delicaat, wacht er tot achteraan maart mee om ze te snoeien. Lees meer: Tuinklussen & Tuinieren in maart
Wie weet bereid jij op 25 maart samen met Piet Huysentruyt je eigen origineel lievelingsgerecht tijdens een live cooking session. En dit terwijl je vrienden, via de MAGGI® website thuis kunnen meekoken! Om deel te nemen stuur je snel je lievelingsrecept met bijhorende foto of film naar MAGGI®. Zorg vervolgens dat je vrienden massaal op jouw recept stemmen. Dan kan onze jury, uit de 20 recepten met de meeste stemmen, jouw recept als winnaar van de hoofdprijs kiezen.
Maar niet getreurd, de winnaars op de 2de en 3de plaats, gekozen door MAGGI® uit deze 20 recepten, krijgen ook een leuke prijs: een kookles voor 2 personen t.w.v. 150. Doe mee
Dochter Marie in SOS piet!
Piet Huysentruyt redt eigen dochter uit de nood.
Na moeder Denise krijgt nu ook dochter Marie de enige echte Piet Huysentruyt (49) op bezoek. Piet redt zijn 22-jarige dochter uit de nood in het zestiende seizoen van 'SOS Piet'.
'Marie heeft in China gestudeerd', zegt Piet. 'Ze heeft daar melkkroketjes leren kennen, 'gefrituurde melk' zoals ze daar zeggen. Ze vond werk in China en wou die kroketjes onder de knie krijgen voor ze vertrok. Achter mijn rug had ze dat al een paar keer geprobeerd, dat zag ik aan de aangebrande kookpotten. Toen zei ik: schrijf je maar in voor SOS Piet. Aanvankelijk verklaarde ze me voor zot, maar ze heeft de officiële weg gevolgd: een brief sturen met haar probleem. Een week voor ze vertrok, heb ik haar probleem aangepakt. Ze werkt nu in China als vertegenwoordiger voor Duvel-Moortgat. Ik vind het nog altijd ongelooflijk dat mijn eigen dochter in China werkt en Chinees spreekt.'
Strikt dieet
Zelf zal Piet niet te veel kroketten eten: hij let nog steeds op zijn voeding sinds bij hem diabetes type 2 werd vastgesteld. Toen dat na het Eén-programma God en klein pierke duidelijk werd, werd Piet bedolven onder de reacties. 'Ik heb nooit zoveel sms'jes en telefoons gekregen. Ik vind het nog altijd een privézaak, maar blijkbaar heb ik er veel mensen mee geholpen. Ik blijf uit de buurt van suiker, alcohol en dierlijk vet. Ik krijg goede punten van mijn diëtiste en mijn dokter, maar mijn aders blijven dichtslibben. Toen ik mijn specialist vroeg of hij die aders niet even kon doorspoelen, zei hij: Piet, gij zijt geen koffiemachine. Met injecties willen we niet beginnen, dus hou ik mijn regime op peil. Ik slaap nu veel beter, ik moet zelfs de wekker zetten om wakker te worden.' (nieuwsblad tdl) foto sos Piet.
Een complimentje geven als iets goed gaat: het klinkt zo logisch en vanzelfsprekend. Toch doen mensen het in de praktijk maar bitter weinig. Meestal staan we snel klaar om te vertellen wat er niet goed ging, maar de dingen die wél goed gaan, vinden we normaal!
Stuur vandaag een compliment zo brengen we meteen wat meer posititeit in de wereld.
Een compliment geven is een mooi moment, even stilstaan bij wat goed gaat, positieve feedback geven. Complimenten ontvangen is leuk, ze zijn altijd welkom. Iedereen wil graag gewaardeerd worden. Niet alleen thuis bij je gezin en familie, maar ook op het werk, door collegas en je baas. Mensen brengen vaak toch de meeste tijd door op de werkplek. Gebrek aan waardering is vaak de belangrijkste reden voor werknemers om van baan te switchen omdat ze gedemotiveerd raken. Ook voor vrijwilligers, die zich in hun vrije tijd inzetten voor anderen is het fijn als ze waardering krijgen voor de energie en hulp die ze belangeloos geven aan mensen die dat nodig hebben.
Een paar tips om een compliment goed over te laten komen
Ondersteun je compliment met enthousiasme en trotse lichaamstaal.
Maak het compliment persoonlijk door het te geven op een manier die bij jou en de ander past.
Overdrijf niet. Als mensen het gevoel krijgen dat het te veel is, komt het onecht over en wordt je compliment in twijfel getrokken.
29-02-2012
Sos Piet doet het nu op de radio
SOS Piet wordt vanaf 3 maart ook een radioprogramma op JOE fm. Daarin schiet Piet Huysentruyt samen met Leen Demaré elke zaterdag luisteraars met kookproblemen te hulp.
In SOS Piet op zaterdag kunnen luisteraars Piet en Leen opbellen met de meest uiteenlopende keukenproblemen. Daardoor kunnen snel kleine brandjes geblust worden en eventuele keukenflaters worden rechtgetrokken.
Sinds het najaar van 2011 had Piet al elke dag een vaste rubriek tijdens Lilaleen. Vanaf nu wordt die samenwerking nog intenser en zullen ze ook op zaterdag de handen in mekaar slaan.
Leen Demaré: Op 24 december konden mensen al bellen met kookproblemen ter voorbereiding van het kerstdiner. Zoals iedereen intussen weet ben ik verzot op eten en met Piet klikt het ook heel goed, dus hebben we beslist om SOS Piet nu ook op radio te brengen.' (nieuwsblad bpr)
26-02-2012
yvonne Verbeeck deze morgen overleden
VIDEO. De carrière van Yvonne Verbeeck
Yvonne Verbeeck werd geboren in Rumst bij Antwerpen op 7 december 1913. Ze werd in Rumst ook benoemd als ereburger en kreeg op de Markt een bronzen borstbeeld als eerbetoon.
Cavendish wint Kuurne-Brussel-Kuurne
Mark Cavendish heeft Kuurne-Brussel-Kuurne gewonnen. Zoals verwacht kregen we in Kuurne een massasprint, de wereldkampioen van Team Sky won met overwicht.
Kuurne-Brussel-Kuurne eindigt traditioneel op een massasprint, maar daar hadden in de aanvangsfase niet alle renners zin in. We zagen een spervuur aan ontsnappingen, maar pas na ettelijke pogingen raakte een groepje met Greg Van Avermaet en Niko Eeckhout weg. Dat zevental kreeg snel een handvol minuten, maar in tegenstelling tot de Omloop Het Nieuwsblad van gisteren bleef de groep ditmaal binnen schotsafstand. Het peloton maakte er als het ware een vlakke Touretappe van, de vluchters mochten aan de leiband voor de spurtersploegen uitrijden.
Afscheiding met Boonen
Op de Oude Kwaremont gooide Boonen een bommetje, enkel de besten konden volgen. Een elitegroep met Boonen, Farrar en Ballan scheidde zich af van de rest van het peloton, waar Lotto-Belisol aan de slag moest. Zij brachten de grote groep met enige moeite weer terug naar voren. Ondertussen was ook het liedje van de vluchters uitgezongen: zij werden één voor één opgeraapt door een pijlsnel jagende groep.
Sky controleert, Cavendish maakt af
De onverwoestbare Niko Eeckhout waagde nog maar eens een poging, maar ook ditmaal zonder succes. Sky hield alles netjes onder controle voor wereldkampioen en topfavoriet Cavendish. Lotto deed ook zijn duit in het zakje voor Greipel, waardoor de massasprint onafwendbaar werd. Daarin deed Cavendish wat iedereen verwachtte: hij sprintte gepiloteerd door Sutton, de winnaar van vorig jaar, dominant naar de zege in de 65ste editie van Kuurne-Brussel-Kuurne. De Wit-Rus Hutarovich werd tweede, de Nederlander Kenny van Hummel werd derde. André Greipel (Lotto-Belisol) werd teleurstellend pas tiende. (nieuwsblad jvh) foto belga
Uitslag 65ste editie van Kuurne-Brussel-Kuurne:
1. Mark Cavendish (G-Br) 2. Jevgeni Goetarovitsj (W-Rus) 3. Kenny Van Hummel (Ned) 4. Arnaud Démare (Fra) 5. Aleksander Serebriakov (Rus) 6. Tom Veelers (Ned) 7. Sébastien Chavanel (Fra) 8. Stefan van Dijk (Ned) 9. Alexander Kristoff (Noo) 10. André Greipel (Dui)
KUURNE - De eerste editie van Kuurne-Brussel-Kuurne voor wielertoeristen belooft morgen een succes te worden. Voor de eerste wielertoeristenrit van het seizoen worden minstens 750 deelnemers verwacht. Bij droog weer kunnen dat er zelfs een duizendtal zijn. 'Wij hebben zo'n tachtig voorinschrijvingen', weet Bram Deloof van organiserende wielerclub O'Dorney (West-Vlaams voor niet langs daar, nvdr.). 'Dat lijkt niet zo'n groot succes, maar het zijn wel allemaal individuele renners uit alle hoeken van het land. Van veel wielerclubs hebben we ook de mondelinge belofte dat ze deelnemen', weet Bram Deloof van organiserende wielerclub O'Dorney (nvdr).
Wielertoeristen kunnen kiezen tussen afstanden van 35, 55 en 85 kilometer. Op de website kunnen wielerfans het parcours voor hun gps downloaden. De start wordt georganiseerd in de tent aan de aankomstzone, Brugsesteenweg 311. Inschrijvingen: vanaf 8 uur tot 12 uur voor 85 kilometer, tot 13 uur voor 55 kilometer en tot 14 uur voor 35 kilometer. De eerste 500 deelnemers krijgen een lot voor een tombola.
Vergeet cupcakes, muffins en whoopies want hier zijn cake pops! Het is een cakeje op een stokje dat oogt als een lolly. Het is makkelijk om te maken en er zijn letterlijk eindeloos veel manieren om ze te decoreren.
Het basisrecept
1. Bak een cake Je kiest zelf welke smaak of vorm, er mogen enkel geen grote stukken inzitten.
2. Verkruimel je cake en rol er balletjes van Zorg ervoor dat de cake goed afgekoeld is en verkruimel hem vervolgens. Het is misschien een beetje gek om je eigen creatie terug te vernielen, maar hou het eindresultaat in je hoofd! Rol balletjes van de verkruimelde cake en steek er een stokje in.
3. Een coating naar keuze Je kan dippen in chocolade of glazuur of te werk gaan met suikerpasta. Wees creatief, the sky is the limit!
Michel Wuyts kreeg van een verwarde koster het askruisje
Kuurne kroont Michel Wuyts tot Ezel. Wielercommentator grote fan van vernieuwde parcours
Wielercommentator Michel Wuyts gaat sinds gisteren door het leven als Ezel. De 'Confrérie van het ezelskruiske' beloont hem op deze manier voor de vele malen dat hij de Ezelsgemeente en haar wielerkoers vernoemt. 'Ik ben een trotse ezel', zegt Wuyts.
Voor het zevende jaar op rij heeft de Confrérie van het Ezelskruiske een dag voor Aswoensdag nieuwe ezels ingewijd. De ceremonie waarmee de nieuwe confraters worden opgenomen in de confrérie steunt op een legende. Daarin wordt verteld dat de Kuurnenaren hun naam danken aan een domme koster.
Hij gaf de mensen hun askruisje met de woorden als ezel ben je geboren en als ezel zul je sterven. Met deze historische woorden kreeg Michel Wuyts eveneens een askruisje.
De Confrérie koos Wuyts als ambassadeur omdat de wielercommentator vaak de wielerwedstrijd Kuurne-Brussel-Kuurne en de gemeente vernoemt.
Lapje grond
'Ik ben al ambassadeur van Nieuwpoort, Middelkerke en De Panne. Nu ben ik dus begonnen met de verovering van het binnenland. Als al die burgemeesters van de gemeenten die mij al gelauwerd hebben, mij ook een lapje grond zouden geven, dan zou dat echt fantastisch zijn', knipoogt Wuyts, die zich herkent in het karakter van een ezel. 'Ik heb ook een zekere stugheid. Als ik mij in iets vastbijt, dan laat ik niet meer los. Trouwens de pluchen ezel die de winnaar van Kuurne-Brussel-Kuurne krijgt, is in het peloton geliefd. André Tchmil wilde hier absoluut een tweede keer winnen omdat zijn tweede kind al jaren zaagde om zo'n pluchen ezel. Ik heb er zelf ook een staan van 40 cm en op de dag dat ik grootvader wordt, dan geef ik het aan mijn kleinkind. Ik vind het heel mooi om dit eerbetoon te krijgen in een streek waar het hart van de koers het felst klopt.'
Wereldkampioen wint
Volgens Wuyts is Kuurne-Brussel-Kuurne één van de mijlpalen in het Vlaamse klassieke voorjaar. 'Het palmares zegt al genoeg. Negen van de tien winnaars zijn grote kampioenen. Een koers als Kuurne moet er zeker blijven bestaan. Het is één van de eerste koersen waar een sprinterstype kan winnen. Organisatoren hebben de neiging om van hun wedstrijd een kopie te maken van een Ronde van Vlaanderen. Dat vind ik fout. Snelle jongens mogen ook kansen krijgen.'
Wuyts is een grote fan van het vernieuwde parcours van Kuurne-Brussel-Kuurne. 'Organisatoren moeten vechten om hun koers op niveau te houden en daarom is het een uitstekende keuze om Kortrijk er meer bij te betrekken. In de toekomst zal citymarketing steeds belangrijker worden.'
Wie wint zondag? 'Wereldkampioen Mark Cavendish. Hij zegt al maanden dat hij hier wil zegevieren.' (nieuwsblad eva)
21-02-2012
Alles op zaterdag en zondag aanstaande
De omloopkopkes en het parcours van de omloop en Kuurne-Brussel-Kuurne
Zowat alle tenoren van het profpeloton kwamen de jongste weken in actie. Was het niet op de kouwelijke wegen van het Europese Zuiden, dan op die van Australië, Argentinië, Qatar of Oman. Sommigen bleven er figuurlijk op de vlakte, anderen staken hun neus in de wind. We pikten er tien uit die zich volgende zaterdag meteen als blikvanger mogen/moeten melden in de Belgische openingsklassieker Omloop Het Nieuwsblad, de eerste wedstrijd bij ons.
Tom Boonen: Ik verwacht er veel van
Ik trek altijd naar de Omloop om te winnen, verzekert Tom Boonen. Favoriet is hij op Vlaamse wegen hoe dan ook. Zeker nu het hem allemaal naar wens gaat in de aanhef naar de eerste klassiekers. Hij won al in de Tour de San Luis en maakte ronduit indruk tijdens de Ronde van Qatar, waar hij twee ritten opeiste én het eindklassement. Vooral zijn tweede dagsucces maakte hem blij, behaald na een keiharde finale, met een klad klassieke kanjers als tegenstand. In Oman predikte hij rust, maar toch sprintte hij er de jongste dagen een paar keer naar een ereplaats en werkte hij mee aan de eindwinst van Velits. Ik verwacht er weer veel van, kijkt hij uit naar volgende zaterdag.
Edvald Boasson Hagen: Alles op zaterdag
Edvald Boasson Hagen wordt een van dé klanten van deze Omloop Het Nieuwsblad. De nog altijd maar 24-jarige Noor reed dit seizoen al elf keer in de eerste tien. In de Ronde van de Algarve hield hij Kris Boeckmans van een allereerste seizoenszege en werd ook knap negende in de afsluitende tijdrit. De stille, minzame Noor is altijd al een vroege vogel, maar in Gent raakte hij nog niet dichter dan een zesde plaats. Dat was twee jaar geleden, bij zijn debuut voor Team Sky. Net als de jongste twee jaar steekt de Britse Worldtourploeg in vorm. Cavendish en co. hebben niet enkel al zeven zeges, met Flecha hebben ze ook een kenner van de Belgische openingskoers. Het belangrijkste is dat het in ons team blijft, aldus Boasson Hagen. Zaterdag zijn Juan Antonio en ik de kopmannen. Zondag in Kuurne mikken we op Cavendish.
Philippe Gilbert: Als ik zie hoe Boonen rijdt...
Twee keer al won de jonge Philippe Gilbert de Omloop Het Nieuwsblad. Het maakt dat de nationale kampioen als s werelds nummer één van 2011 opnieuw automatisch favoriet is voor deze openingsklassieker. De Omloop Het Nieuwsblad is een koers die hem na aan het hart ligt. Wint hij, dan wordt hij automatisch mederecordhouder. In tegenstelling tot andere jaren komt Gilbert met een indrukwekkend team aan de start. Onder zijn ploegmaten zitten namen als Thor Hushovd, Greg Van Avermaet, Alessandro Ballan, Marcus Burghardt en Manuel Quinziato. De conditie is goed, maar ik denk dat er nog andere favorieten zijn. Als ik zie hoe Tom Boonen rijdt...
Greg Van Avermaet: Eerste belangrijke test
In de Tour Down Under mikte Greg Van Avermaet op een mooi klassement, maar was dat nog even te hoog gegrepen. Vorige week meldde hij zich echter opnieuw present met een tweede stek in de openingsetappe van de Ronde van de Algarve, achter Gianni Meersman. In principe heeft Van Avermaet zijn doelen wat later op het seizoen aangestipt, te beginnen met Milaan-Sanremo, maar uiteraard staat hij niet afkering van stevig vertoon in de Omloop. Het is mijn eerste belangrijke test, aldus Van Avermaet. Wie weet dat hij zaterdag een eerste keer kan illustreren dat de komst van Philippe Gilbert zijn eigen ambities niet altijd in de weg hoeft te staan.
Thor Hushovd: Eerste zware inspanning
Thor Hushovd won drie jaar geleden de Omloop Het Nieuwsblad voor de toen verrassende Waal Kevyn Ista en Juan Antonio Flecha, die in Gent al op alle treden van het podium stond. De Noor kwam dit jaar nog niet in het stuk voor. Hij sprintte zelfs nog niet. In Qatar noch in de Ronde van de Haut-Var. Er is geen reden tot paniek. Het is allemaal nog heel vroeg op het seizoen. Ik reed wel in Qatar, maar zaterdag bijvoorbeeld was het de eerste keer dat ik dit jaar in competitie bergop fietste. Het was de eerste zware inspanning van 2012. De Omloop Het Nieuwsblad is echter een totaal andere wedstrijd dan wat ik al deed.
Juan Antonio Flecha: Ik sta er altijd
Ik zal er staan. Ik sta er altíjd in de Omloop. Spreek Juan Antonio Flecha aan over de Vlaamse voorjaarskoersen en zijn gelaat valt open in een zalige glimlach. Het zijn immers zíjn koersen. Daarvoor is hij coureur. Waar de collegas hun neus ophalen voor regen en kou, fleurt hij helemaal op. De Spanjaard reed alleen de Ronde van Qatar en paste voor Oman. Ik heb een goeie winter achter de rug, dat ik het belangrijkste, oordeelt hij. Trouwens, toen het er in Qatar bovenarms op zat met Cancellara en Boonen, eiste hij mee de hoofdrol op in een strijd op het scherp van de snee. Het zal dus wel kloppen wat hij zegt: Juan Antonio Flecha staat er altíjd in de Omloop.
Stijn Devolder: Peloton van Midden-Oosten heeft voorsprong
Stijn Devolder kwam gisteravond met een goed gevoel terug van de Ronde van de Algarve. Zijn afsluitende tijdrit was nochtans geen referentie. Ik had materiaalproblemen. Ik schoot uit mijn klikpedaal. Daarna kon ik bergop ook niet meer schakelen. Ik maal er niet om. Ik voel me beter dan vorig jaar dit tijdstip, aldus de West-Vlaming van Vacansoleil. Of dit voldoende is om een rol van betekenis te spelen, weet hij niet. Ik rijd doodgraag de Omloop Het Nieuwsblad, maar sinds 2005 speelde ik er nooit meer echt mee. Ik ken ook de echte waarde van de tegenstand niet. Ik denk dat het peloton van het Midden-Oosten een voorsprong heeft.
Leif Hoste: Al slechter geweest
Aan zijn resultaten valt het voorlopig niet op te maken, maar Leif Hoste voelt zich goed in zijn vel. Samen met Staf Scheirlinckx is hij de kopman van de oranje hartjesploeg Accent-Willems. De slotetappe van de Tour du Haut Var was natuurlijk geen parcours voor mij. Het was te veel klimmen, maar het gevoel is goed en ik heb geen last meer van het hoofd. Vorige week sukkelde ik met een verkoudheid, maar gelukkig had ik geen koorts. Op papier leek Frankrijk een goede voorbereiding, maar zowel de Ster van Bessèges als de Ronde van de Middellandse Zee leden veel onder het Siberische weer. Toch heb ik me al slechter gevoeld op de vooravond van de Omloop Het Nieuwsblad en Kuurne-Brussel-Kuurne.
Johan Vansummeren: Laat er mij maar rustig tussenfietsen
Wat mag je niét doen als je liefst zo weinig mogelijk wil worden genoemd in de dagen vóór de Omloop? Aanvallen, zoals Johan Vansummeren gisteren in de slotetappe van de Ronde van Oman. Daags nadat hij als veertiende boven kwam op de Groene Berg, een forse klim met in de slotkilometers een gemiddelde hellingsgraad van 13,5 procent. Demarrages beantwoorden kan ik dan niet, maar wie zich overschatte reed ik toch één na één voorbij. Toen al vroeg hij om geen favoriet te heten voor de Omloop. Ik heb het trouwens altijd moeilijk met de overgang van warm naar koud. Laat er mij maar rustig tussenfietsen. Gisteren dus beukte hij meer dan zestig kilometer in de aanval met zijn ploegmaat Vande Velde en Ten Dam. Dat was die gekke Vande Velde, gromde hij. Johan kom, we zijn weg, riep die. En tja, toen was ik mee. Sebastian Langeveld: Met toegetakelde poot in de regen
Sebastian Langeveld, twaalf maanden geleden laureaat van een memorabele editie, riskeert stevig ingepakt aan de start te verschijnen met het nummer 1 op de rug. De Nederlander, ondertussen verkast van Rabobank naar GreenEdge, maakte in Oman immers een stevige schuiver. Daarbij werd zijn linkerbeen van boven tot onder zowat opengereten. Ik heb nog elke dag een half uur verzorging nodig, zucht hij. Stel dat het nog eens regent en waait in de Omloop, zoals dat vorig jaar het geval was. Waar kom ik dan uit met die toegetakelde poot? Hoe dan ook rekent zijn nieuwe team op hem in de Belgische openingsklassieker. Daarvoor werd Langeveld dan ook aangetrokken: als coureur voor de Vlaamse kasseikoersen. (sportwereld nieuwsblad Paul De Keyser en Hugo Coorevits)
Ook Colruyt-medewerkers lachen met eigen cliënteel
De Facebookgroep waarop medewerkers van meubelketen Ikea de spot drijven met hun eigen klanten is intussen van het internet gehaald. Maar ook enkele medewerkers van het warenhuis Colruyt lachen met grappige of domme opmerkingen van klanten op Facebook, via de groep 'Te Gekke Colruyters'.
'Mijnheer, waar staat de halfvolle melk van Jo Vally?' Niet alleen bij Ikea wordt de spot gedreven met klanten, ook enkele werknemers van Colruyt maken zich op Facebook vrolijk over gekke vragen die klanten van de supermarkt soms stellen. En die het over Jo Vally heben als ze Joyvalle bedoelen.
Wie nog snel voor sluitingstijd inkopen wil doen, is eraan voor de moeite volgens een werknemer. 'Op een zaterdag is de Colruyt om 19 uur gesloten en dan komen ze nog op de parking gevlamd. Ik laat ze dan allemaal eerst uitstappen om dan als ze aan de deur komen te zeggen dat we gesloten zijn', maakt een werknemer zich vrolijk. En dat sommige klanten beleefd aan een medewerker vragen of die bij Colruyt werkt, leidt ook tot hilariteit. 'Ook die vraag al gekregen, terwijl je Colruyt-werkkledij aanhad', klinkt het op Facebook.
Klantenbloopers
De groep 'De klantenbloopers van Ikea' is ondertussen niet meer te vinden op Facebook. Net zoals Ikea kan ook Colruyt niet bepaald lachen met de openbare grapjes van zijn werknemers. In 2010 al verspreidde de supermarkt richtlijnen onder de medewerkers over hoe ze met sociale media horen om te gaan. 'Daarin staat letterlijk dat klanten bekritiseren op Facebook of andere netwerksites niet kan', zegt woordvoerder Jan Derom. 'Die medewerkers hadden dus beter moeten weten. We houden zelf de sociale media in het oog om dergelijke zaken te vermijden, maar deze groep was blijkbaar aan onze aandacht ontsnapt. Ook wij zullen aan de betrokkenen duidelijk maken dat dit echt niet kan.'
Vrije meningsuiting
Volgens Jo Caudron, expert in sociale media, hebben de meeste bedrijven tegenwoordig duidelijke richtlijnen rond het gebruik van Facebook of Twitter. 'Spelregels voor sociale netwerksites zijn onontbeerlijk. Sommige berichten hebben al tot rechtszaken geleid en de meeste mensen gaan tegenwoordig veel bewuster om met wat ze op Facebook plaatsen. Maar helaas lijken sommigen nog steeds de gevolgen niet te beseffen. Uiteraard heb je recht op vrije meningsuiting, maar als werknemer moet je ook de normen van je bedrijf respecteren.'
Donderdag 16 februari huldigde de plaatselijke Davidsfonds afdeling de winnaars van de junior journalist-wedstrijd 2011-2012. Voor het lager onderwijs werd Marie De Vos van de gemeentelijke centrumschool de grote winnaar. De oorkonde van beste school ging naar de Boudewijnschool. In de categorie secundair onderwijs kaapte Ruben Vanden Berghe die les volgt aan het Sint-Amandscollege in Kortrijk de eerste plaats weg.
De winnaars van de Junior Journalist - wedstrijd 2011 - 2012 zijn gekend. Het was reeds voor de elfde maal dat de Kuurse afdeling van het Davidsfonds deelnam aan de nationale Junior Journalist-wedstrijd. Met als thema: JUNIOR JOURNALIST GAAT VIRTUEEL was het dan ook voor de 5 koppige jury alvast een zware opgave om uit de 134 ingestuurde opstellen afkomstig van leerlingen die les volgen in één van de zes Kuurnse lagere scholen en de 50 verhandelingen ingestuurd door leerlingen uit het middelbaar onderwijs er de beste uit te selecteren.
Telkens werden prijzen uitgereikt in de categorie humor, taal en stijl en originaliteit. Naast de prijzen die ter beschikking werden gesteld door de plaatselijke afdeling van het Davidsfonds zorgde ook de gemeente Kuurne ervoor dat in elke categorie een winnaar werd aangeduid die een prijs mocht in ontvangst nemen geschonken door de gemeente Kuurne. Voor het lager onderwijs was het een nek aan nek race waarbij de punten behaald door de top drie heel dicht bij elkaar aanleunden.
Laureaat in deze klasse werd Marie De Vos van de Centrumschoolgevolgd op een verdienstelijke tweede plaats door Anouk Vanden Broucke van de Boudewijnschool. Schoolgenoot Daen De Caesteker eveneens van de Boudewijnschool eindigde op een derde plaats. Voor het secundair onderwijs werd Ruben Vanden Berghe die les volgt aan het Sint-Amandscollege in Kortrijk de grote winnaar, gevolgd op een tweede plaats door Willem Vandepitte (Spes Nostra). De derde plaats was weggelegd voor Eva Verbrugghe (Spes Nostra). (nieuwsblad plaatselijk nieuws nsk )
16-02-2012
Move tegen pesten
Vandaag donderdag 16 februari deden zon 2000 scholen (goed voor een kwart miljoen leerlingen!) mee aan de Move tegen pesten. Ook onze Centrumschool kon niet ontbreken! Hier vindt u het filmpje
15-02-2012
Kuurne doet ook mee!
Dikke truiendag op 16 februari 2012
Als je die al nodig hebt, want een graadje minder verwarmen, merk je nauwelijks, maar betekent wel 7% minder stookkosten en broeikasgassen. Denk naast een mooie dikke trui ook aan thermische onderkleding dat ervoor kan zorgen dat de thermostaat flink lager kan worden gedraaid - zonder aan comfort en charisma in te boeten. De energiebesparing is groot, de investering klein.
Inspirerende voorbeelden
Elk jaar nemen ongeveer 1500 scholen deel aan de Dikketruiendag. De scholen zetten ook allerlei ludieke en educatieve acties op touw. Surf verder voor een greep uit de leukste acties.
Overtuig anderen
De strijd tegen de opwarming van de aarde is het leukst en het efficiëntst als we die samen voeren. Overtuig zoveel mogelijk mensen om met jou mee te doen. Maak er een echt feest van.
Samen gaan we de strijd aan tegen de opwarming van het klimaat. MOS maakte in 2005 bij de start van het Kyotoprotocol de scholen voor het eerst warm voor dit initiatief. (Kuurnesite)
14-02-2012
Leerkrachten willen langer werken voor er verplicht was om langer te werken
De Vlaamse minister van Onderwijs, Pascal Smet (SP.A), liet de studie maken voor het loopbaandebat dat hij voert met de werkgevers en vakbonden. Ze is al geruime tijd afgeleverd, lang vóór de federale plannen om de leeftijd voor vervroegd pensioen op te trekken van 60 naar 62
Leerkrachten stoppen vroeger met werken dan wat ze zelf als de gewenste pensioenleeftijd opgeven. De meesten stoppen rond hun 57ste, terwijl ze de ideale leeftijd om met pensioen te gaan, gemiddeld situeren op 59,6 jaar. Dat blijkt uit een onderzoek van de VUB en de Universiteit Antwerpen.
.
Leerkrachten zijn bereid na hun 60ste aan de slag te blijven, zo blijkt uit de studie, als ze minder moeten werken en evenveel verdienen, of als ze zo een hoger pensioen kunnen opbouwen. "De onderwijswereld moet anders leren denken over loopbanen: ofwel moet men op latere leeftijd andere functies in het onderwijs kunnen opnemen, ofwel moeten leraren de kans krijgen om hun competenties in te zetten in andere sectoren", zegt VUB-professor Mark Elchardus in de krant De Standaard. (belga/vsv) volledig dossier: Onderwijs
Allen aan de cupcake
Geen verjaardagsfeestje in Vlaanderen of de kinderen zitten aan een tafel cakejes te versieren met suikerpasta of marsepein. Om de cakejes te leren bakken, trekken moeders massaal naar cupcakeworkshops. De meeste lesgevers zitten tot mei volgeboekt. Sommigen leggen zelfs wachtlijsten aan.(ChrisSnick)
Voor wie nog niet gebeten is door het virus: een cupcake is een klein cakeje dat je versiert met suikerpasta of marsepein. Beestjes, superhelden of een voetbalveldje? Alles kan en mag op zo'n cupcake. 'Overgewaaid uit de Verenigde Staten uiteraard', zegt cupcakelesgeefster Eva Menten uit Bornem. 'Eerst veroverde het fenomeen Nederland, nu zijn wij aan de beurt. Iedereen wil bakken, versieren en opeten. Het beste bewijs? Ik verdien er mijn boterham mee. In mijn winkeltje 't Bakjuweel verkoop ik de ingrediënten en de vormpjes en na de openingsuren ga ik lesgeven. De volgende vijf maanden heb ik niet minder dan 41 workshops en verjaardagsfeestjes op m'n programma staan.'
En Eva is niet de enige. Lesgeefster Sandy Van Wabeke uit Rumst is al volgeboekt tot in mei. 'Ik heb zelfs wachtlijsten. Per cursus staan er gegarandeerd vier op.' De KAV sprong ook al op de kar. Zij begonnen vorig jaar met hun baklessen. 'In één klap waren de cupcakelessen de populairste kookcursus', zegt verantwoordelijke Isabelle Van de Kerckhof. 'In al onze afdelingen samen gaven we al 152 lessen. Wat zeer veel is.'
Makkelijk zat
Laat het duidelijk wezen: cupcakes zijn hot. En de reden daarvoor is eigenlijk redelijk simpel. 'Zowel de kinderen als de ouders zijn er weg van', legt Eva uit. 'De kinderen doen niets liever dan te helpen bakken en knutselen. Dit gebakje combineert die twee zaken. Samen met hun mama doen ze het deeg in de vormpjes en eenmaal uit de oven, mogen de gebakjes versierd worden met suikerpasta of marsepein. Precies speelklei, maar dan om op te eten. Schitterend natuurlijk.'
Voor de ouders is het een makkelijke manier om te scoren bij de kinderen of de gasten. 'Op zich zijn cupcakes makkelijk te maken', zegt Sandy. 'Het is krek hetzelfde als een gewone cake bakken. En voor wie dat niet kan, bestaan er deegmixen. Om de cakejes te versieren, heb je dan weer tal van vormpjes om de marsepein uit te steken. Het enige wat je nog nodig hebt, zijn wat tips en goeie ideeën. Die geven wij tijdens de workshop. Daarna is iedereen in staat om zelf taartjes te maken die zo uit de bakkerij lijken te komen. En daarmee kun je natuurlijk zwaar uithalen bij je kroost of na een etentje.' (nieuwsblad)
12-02-2012
Heerlijk winters wandelen
Dé remedie tegen een winterdipje? Een verkwikkende wandeling in de buitenlucht. Wij kozen vier heerlijke winterwandelingen in eigen land en zochten er telkens een charmant logeeradresje bij. (nina.be)
Moeras en weide in Bocholt Wie snakt naar rust, zit goed in GrensPark Kempen~Broek, een nieuw wandelgebied op de grens van Belgisch en Nederlands Limburg dat onlangs tot Stiltegebied werd uitgeroepen. Vroeger maakte Kempen~Broek deel uit van een gigantisch moeras. Door de vele ontginningen is het uitgegroeid tot een geschakeerd landschap waarin bossen, heide, weilanden, moerassen, stuifduinen en torenhoge zandruggen elkaar afwisselen.
Een ideale uitvalsbasis is het centraal gelegen wandelgebied Smeetshof, dat keuze biedt uit vijf bewegwijzerde routes (2 tot 9 km). Met de combinatie van het gele en oranje traject (13,8 km) ben je snel een halve dag zoet. Op het programma staan met houtkanten omzoomde weilanden, poelen, eeuwenoude moerasbossen en weiden met gallowayrunderen. De wandelkaart Smeetshof kost 2 euro (met gratis folder Wegwijs in Kempen~Broek). Nagenieten met een drankje kan elke zondagmiddag in de Smeetshoeve (Bocholt). Elke tweede en vierde zondag van de maand is er een gids. Kostprijs: 2 euro pp. (5 euro per gezin).
Logeren: Een rustig logeeradresje is hotel Mussenburghof, een 19de-eeuwse langgevelhoeve aan het kanaal in Beek (Bree). 's Avonds kun je er genieten van streekgerechten. Prijs per persoon per nacht, met ontbijt, vanaf 37 euro. Hotel Mussenburghof
Duinbossen in De Haan-Wenduine Geen betere manier om uit te waaien dan een stevige strandwandeling. Een origineel alternatief voor wie méér wil, is de Duinbossenwandelroute (10,3 km) vanuit De Haan. De Duinbossen strekken zich over 150 hectare uit tussen Wenduine en Bredene. Begin- en startpunt van de Duinbossenwandelroute is het tramstationnetje in De Haan. Het traject voert je via de Concessie, een romantische villawijk in belle-époquestijl, naar het bos. Via de duinen en het strand bereik je Wenduine, waar trapjes je omhoog voeren naar de Spioenkop, een uitkijktorentje op de op één na hoogste duin van onze kust (31 m). Op de terugweg wisselen duin- en bospaden elkaar af, en in De Haan ontdek je nog enkele prachtige Anglo-Normandische villa's. Kostprijs kaart: 2 euro.
Logeren: Sfeervol is Hotel Villa La Tourelle in De Haan, met torentje in belle-époque. Prijs per kamer per nacht, met ontbijtbuffet, vanaf 70 euro voor twee personen. La Tourelle
Panorama's in de Leiestreek Het Land van Mortagne is een glooiend stukje Leiestreek tussen de West-Vlaamse dorpjes Bellegem, Zwevegem-Knokke, Bossuit en Spierre-Helkijn. Speciaal voor de wintermaanden stippelde Toerisme Leiestreek zelf enkele wandelingen uit op het netwerk. Erg veelzijdig en een tikkeltje pittig is die vanuit Bellegem (11 km), die je via het Bellegembos, het Argendaalhof en het Argendaalkasteel naar hoger gelegen uitkijkpunten loodst. Bij helder weer zie je vanuit de Leuzestraat Moeskroen, de Mont-Saint-Aubert en het Noord-Franse industriegebied. Nog meer panorama's ontdek je op de Geitenberg.
Onderweg passeer je brouwerij Bockor. Proeven kan in een van de volkscafés op de Bellegemplaats, eindpunt van de wandeling. Een gedetailleerde beschrijving staat in het Leiestreek Magazine (winter), dat op vraag gratis wordt opgestuurd. Met de wandelnetwerkkaart Land van Mortagne (6 euro) kun je zelf je route samenstellen.
Logeren: 't Verloren Gedicht in hartje Bellegem is een kloosterkapel die is omgetoverd tot een prachtige B&B. De drie kamers zijn smaakvol ingericht. Vanaf 100 euro per kamer per nacht, met ontbijt. 't Verloren Gedicht
Zeldzame heide in Mol Het bijzonder mooie, maar kwetsbare natuurgebied Buitengoor vormt het brongebied van de Vleminksloop, een zijriviertje van de Kleine Nete. Het is tot in het buitenland bekend voor zijn zeldzame planten, zoals draadrus, galigaan en klein en plat blaasjeskruid. Wie de mooiste plekjes van dit 90 hectare grote gebied wil ontdekken, kan blindelings vertrouwen op de bewegwijzerde aardgasnatuurwandeling (4,4 km), die vertrekt vanuit het Ecocentrum de Goren.
Tijdens het traject bots je van het ene verrassende panorama op het andere. Nu eens wandel je door een uitgestrekt veenlandschap begroeid met dennen en berken, dan weer verzeil je op een stukje droge heide of ontdek je een idyllisch bronbeekje. Hoogtepunt van de wandeling is het knuppelpad door het moerasbos. En met wat geluk vang je tijdens deze wandeling ook een glimp op van de reeënpopulatie die hier vertoeft. De gratis folder met routebeschrijving is te verkrijgen bij het Ecocentrum (Ecocentrum).
Nog wandelen? Het gloednieuwe wandelnetwerk Kempense Landduinen biedt 340 km wandelplezier in Balen, Geel, Meerhout en Mol. Centraal staan de oeroude stuifduinen, De Grote Nete, mooie molensites, kapelletjes en stilteplekjes. De kaart (8 euro) is online te bestellen via Antwerpse Kempen
Logeren: In Gastenkamer 't Spijker start je de dag met een streekontbijt in de wintertuin. Vanaf 65 euro per nacht voor twee, met ontbijt. 't Spijker
Gastronomen moeten naar hotel-restaurant Hippocampus. Vanaf 129 euro per nacht voor een tweepersoonskamer met ontbijt. Gastronomische arrangementen met overnachting vanaf 96 euro per persoon. Hippocampus
troeven van chef-kok Peter Maertens
Geniet dankzij de nina chefs-Box bij één van de topchefs.
Vandaag stel ik 't Verschil in Aalst voor;
Chef-kok Peter Maertens kreg een opleiding in toprestaurants als 't Laurierblad, interscaldes en 't Overhamme en weet dus hoe hij het verschil kan maken,
"Trouwen? Best op 23 jaar" De waarheid komt uit een kindermond, en dat is nog maar eens gebleken. Enkele kinderen werden aan het woord gelaten over 'trouwen' en hun antwoorden zijn verrassend volwassen... en grappig. De foto naast het artikel doet de ronde op Facebook, de bron is echter (nog?) onbekend.
Hoe beslis je met wie je gaat trouwen ?
"Je moet iemand vinden die dezelfde dingen leuk vindt. Als je van sport houdt, moet zij ook van sport houden. En ze moet de chips blijven brengen." (Alan, 10 jaar)
"Niemand kan beslissen met wie ze gaan trouwen voor ze groot zijn. God heeft alles al beslist, jij komt er pas later achter met wie je opgescheept zit. (Kristien, 10)
Welke leeftijd is perfect om te trouwen?
"23 jaar is het best om te trouwen, want dan ken je elkaar al voor EEUWIG." (Camille, 10)
"Geen enkele leeftijd is goed om te trouwen. Je moet wel gek zijn om te willen trouwen." (Freddie, 6) Hoe kan een vreemde zien dat twee mensen getrouwd zijn?
"Dat kan je misschien raden op basis van het feit of ze naar dezelfde kinderen roepen of niet." (Derrick, 8)
Wat doen mensen zoal op een date?
"Dates dienen om plezier te maken en mensen zouden ze moeten gebruiken om elkaar te leren kennen. Zelfs jongens hebben iets te vertellen als je lang genoeg luistert." (Lynnette, 8)
"Op de eerste date vertellen ze elkaar meestal leugens, die dienen om ze zover te krijgen om op een tweede date te gaan." (Martin, 10)
Wat ze dan op dié date tegen elkaar zeggen, blijft voorlopig een mysterie. (belga/edp)