In Italië is een alternatief logo voorgesteld voor het WK wielrennen van 2013 in Firenze. De mascotte met een houterig lachje is een lokale held die niet wakker ligt van een leugentje meer of minder. Met niemand minder dan Pinokkio geven de Italianen een knipoog naar de actualiteit.
Laten we hopen dat het wereldkampioenschap wielrennen ginds van dopingperikelen gespaard blijft en dat Gilbert zichzelf kan opvolgen. Op het Italiaanse WK-parcours moet een heuse Muur van Hoei beklommen worden, wat een kolfje naar de hand van de Luikenaar zou moeten zijn. De meet ligt wel vier kilometer verderop. (Sportwereld tbm)
18-10-2012
Zomer in de herfst!
Het gaat de komende dagen crescendo met het kwik. Vanaf donderdag wordt het uitbundig zomers met minima van 15 en maxima van 20 graden. Zelfs temperaturen van 23 of 24 graden zijn mogelijk.
Oktober was tot nog toe alleen maar toppie voor de NV-A en de regen. Voor het overige had de wijnmaand niet veel te bieden. Maar daar komt deze week verandering in. Er komt een Indian summer met enkele onvervalste gouden oktoberdagen aan.
Ronduit zomers Vanuit het zuiden wordt zeer warme lucht naar onze contreien gestuwd. Het resultaat voelt u vandaag al. Ondanks de afwezigheid van de zon, doet een warm briesje het kwik al naar 15 graden stijgen. Vanaf donderdag wordt het dan ronduit zomers. Hier en daar is nog een bui mogelijk, maar naarmate de dag verstrijkt laat de zon zich steeds nadrukkelijker voelen. Temperaturen van 23 of 24 graden zijn mogelijk.
1921 Aan de kust blijft het ietwat frisser, maar in het binnenland zal het vrijdag vooral uit de wind als hoogzomer aanvoelen. Ook s nachts blijft het aangenaam zacht, met minima die in het weekeinde aarzelen om onder de 15 graden te gaan.
Hoewel nazomers wel vaker voorkomen in oktober, zijn de verwachte temperaturen zo laat op het jaar toch zeer uitzonderlijk. Het is van 1921 geleden dat het op eind oktober nog zo warm werd. Op 19 oktober werd het toen in Ukkel 24,6 graden, een dag later werd het nog 21,7 graden. Nog een dag later bleef er nog 16 graden over. Het mooie liedje kan in deze tijd van het jaar dus niet lang duren. Ook de Indian summer van 2012 zal van korte duur zijn. Vanaf midden volgende week worden de vooruitzichten minder fraai. Ervan genieten is dan ook de boodschap. Vief
13-10-2012
Expo over Kuurne lokt duizend bezoekers
Ruim duizend mensen bezochten tijdens de Ezelsfeesten de tentoonstelling Kuurnenaar van wieg tot. in het voormalig gemeentehuis. Verzamelaars Hedwige De Block en Chris Soens stelden er allerlei zaken tentoon die te maken hebben met de Ezelsgemeente, zoals geboortekaartjes, communieprentjes en huwelijksaankondigingen. Ook hun eigen doopkleedje, eerste communiekleedje en trouwkleed was er te bewonderen. Je kon ook de collectie van Joseph Deplae bekijken met 13.000 rouwprentjes van Kuurnenaren. (nieuwsblad)
23-09-2012
Onze wereldkampioen Philippe Gilbert
Philippe Gilbert maakte op het WK in Valkenburg zijn favorietenrol met brio waar door de wereldtitel op zijn naam te schrijven na een krachtige eindjump op de Cauberg. 'Het volk stuwde me vooruit, het voelde als thuis rijden.'
'Met deze wereldtitel maak ik mijn grote droom waar. Het was niet eenvoudig, maar toen ik omkeek en zag dit ik twaalf meter had, wist ik dat ik moest blijven gaan. Het was net zoals in de Amstel Gold Race. Op het laatst blies de wind ook in het voordeel, dat hielp ook natuurlijk.'
Gilbert was vol lof voor het sterke Belgische blok dat zijn greep op de koers nooit verloor. 'De ploeg heeft fantastisch werk geleverd heel de dag door. Ik heb geen trap te veel moeten geven en Leukemans heeft me perfect afgezet op de Cauberg.'
Voor Philippe Gilbert lijkt Cauberg gelijk te staan aan succes: tweemaal kraaide hij al victorie in de Amstel Gold Race en nu haalt hij in Valkenburg de wereldtitel binnen. 'Ik heb een goede relatie met de Cauberg,' beaamde Gilbert al lachend. 'Het voelde hier als thuis rijden. Dit is werkelijk enorm.' Lees meer
Sebbe Benoit is de nieuwe kinderburgemeester van Kuurne
In navolging van de kindergemeenteraadsverkiezingen die op vrijdag 21 september plaatsvonden werd zaterdagmorgen in een geheime zitting gestreden onder de 15 verkozenen wie welk mandaat zou gaan bekleden.
De nek aan nek strijd voor het gegeerde driekleurig kinderburgemeesterlint werd uiteindelijk gewonnen door Sebbe Benoit die school loopt in de Centrumschool en zoon is van schepen van jeugd Francis Benoit.
Robin Verhaeghe van de Boudewijnschool werd eerste schepenen, Jolien Speleers van de Vrije Basisschool St-Michiel tweede schepenen. Site van de centrumschool daarvoor klik je op deze link De sfeerbeelden kan je hier bekijken
14-09-2012
Stijn Devolder naar RadioShack-Nissan-Trek
Stijn Devolder nu ook officieel naar RadioShack-Nissan-Trek.
Nieuwsblad sportwereld. Zoals we eerder al berichtten zette tweevoudig winnaar van de Ronde van Vlaanderen, Stijn Devolder, donderdag zijn handtekening onder een contract bij RadioShack-Nissan-Trek. Hij komt zo onder andere weer bij zijn ex-sportdirecteur en mentor Dirk Demol die er voor moet zorgen dan Devolder weer het niveau van vroeger kan halen. Het nieuws hing al langer in de lucht, maar de overgang is nu pas officieel.
(photonews).
'Op vraag van Johan Bruyneel'
'Laat me eerlijk en duidelijk zijn. De transfer is er niet op mijn vraag gekomen maar het was Johan Bruyneel zelf die ervoor zorgde dat Stijn Devolder volgend seizoen in dienst gaat rijden van het RadioShack-Nissan-Trek-team', geeft Dirk Demol mee.
'Weer brengen naar oude niveau'
'Natuurlijk zal het mijn taak worden om Stijn weer op niveau te brengen. Ik ken hem als geen ander en volg die jongen al sinds de jeugdcategorieën. Het deed me echt waar pijn aan mijn hart toen ik zag welk kwakkelseizoen Devolder dit jaar doormaakte. Nergens lukte het nog, hij voelde zich niet goed in het vel en dan kan hij niet presteren. Het is mijn taak om hem nu terug een pak vertrouwen te geven en hem weer te brengen naar zijn oude niveau. Ik ga deze uitdaging zeker aan en hoop dat ik slaag in mijn opzet', aldus Demol
02-09-2012
Parken blikken tevreden terug op de afgelopen zomer
Plopsaland blikt tevreden terug Met de tweede beste zomer ooit voor Plopsaland De Panne en een stevige stijging van de bezoekers aan Plopsa Coo, blikt de Plopsa Group tevreden terug op de zomer. Dat meldt ze zaterdagmiddag in een persbericht. De pretparken verwachten ook een mooi najaar.
"Plopsaland De Panne noteert met 520.000 bezoekers de op een na beste zomer ooit", aldus Wim Wauters, parkmanager van Plopsaland. Er kwamen wel 6 procent minder bezoekers opdagen dan in 2011, het recordjaar dankzij de opening van Mayaland. Met acht optredens van K3, Halloween en "Winter Plopsaland" meent Plopsaland dat ook het najaar er veelbelovend uitziet.
Ook Plopsa Coo heeft er een goede zomer opzitten met 216.000 bezoekers, een stijging van 5 procent in vergelijking met diezelfde periode vorig jaar. "Vooral de nieuwe rollercoaster Vicky The Ride is zeer populair", zegt Jean-Luc Bertrand, parkmanger van Plopsa Coo.
Plopsa Indoor Hasselt
Het zomerse slot eind juli en de zonnige maand augustus zorgden wel voor bijna een derde minder bezoekers in Plopsa Indoor Hasselt. Dankzij het goede voorseizoen en het wellicht drukbezochte naseizoen hoopt Hasselt te kunnen afklokken op 300.000 bezoekers." (Gva)
01-09-2012
mijn loon als bostbode
Het loon van een postbode in Mechelen: 1.672 euro netto.
Wat doe je voor job?
Ik werk al sinds 1984 bij De Post als postbode. Ik heb nooit ander werk gedaan, buiten mijn legerdienst dan. Het eerste deel van de ronde doen we met de auto, vooral voor het rondbrengen van grote pakken en voor de post op afgelegen plaatsen. Daarna volgt de fietsronde, dat doe ik het liefst.
Doe je je job graag?
Ik hou vooral van het sociaal contact met de mensen en het werken in de buitenlucht. Ik zit elke dag ongeveer 10 km op de fiets, in weer en wind. Ik werk in mijn eigen dorp, het leuke is dat iedereen mij kent. Regelmatig een praatje slaan hoort er zeker bij en af en toe een warme tas koffie.
Hoeveel uren werk je per week?
Ik zit in de ochtendploeg en werk gemiddeld 38 uren per week: ik begin om 5u45 en eindig om 14u15. Weekendwerk wordt uitgevoerd door een speciaal team. Zij brengen alleen de kranten rond en anderen doen de buslichtingen.
Ben je tevreden met je loon?
Niet echt ontevreden, maar het zou best wat meer mogen zijn gezien de toch wel zware, verantwoordelijke job.
Waar kan je echt geen geld aan geven?
Aan kleding. Ik ga niet graag winkelen; mijn vrouw regelt dat. Volgens haar draag ik casual én is mijn kledij van goede kwaliteit (lacht).
Waar geef je met plezier geld aan uit?
Boeken en vakanties met het gezin mogen wel wat kosten. Ik lees vooral avonturenverhalen en oorlogsdocumentaires. Samen met de boeken van mijn echtgenote kunnen we al een kleine bibliotheek vullen.
Wat zou je doen als je de lotto wint?
Voor mezelf zou ik een jeep van Mitsubishi kopen, mijn droomauto. Verder regel ik dan de afbetaling van de lening, een lange vakantie met het gezin, spaarcenten voor later en de toekomst van de kinderen. Ook zou ik halftijds gaan werken zodat er meer tijd vrijkomt voor het gezin. (jobat)
Veilig terug naar school, het begint bij jezelf!
Duizenden kinderen trekken opnieuw richting het klaslokaal en dat doen ze via allerlei vervoersmiddelen. Sommigen worden door de ouders in de buurt van de schoolpoort afgezet, anderen maken gebruik van het openbaar vervoer en nog anderen gaan met de fiets of te voet naar school.
Om het schooljaar veilig van start te laten gaan heeft de lokale politie van Berlaar-Nijlen zowel voor ouders als voor kinderen die al stappend of trappend naar school gaan enkele nuttige tips samengevat. Zo kunnen we samen de verkeersveiligheid verhogen, voor iedereen!
Te voet?
Gaat uw kind voor het eerst alleen naar school? Oefen veel samen in de vakantie, en ga nog een aantal keren mee als de school al begonnen is en het verkeer weer drukker wordt.
Stippel vooraf de veiligste route uit: kies straten met weinig verkeer, een breed voetpad/fietspad, veilige oversteekplaatsen, goede straatverlichting,
Oefen het oversteken vanaf de kleuterleeftijd: stoppen aan de stoeprand, eerst naar links kijken, dan naar rechts, en nog eens naar links, pas oversteken als er geen voertuig nadert, in rechte lijn oversteken, niet treuzelen en goed blijven kijken.
Met de fiets?
Alles begint met een veilige fiets. Investeer in een goede fiets, op maat van je kind. Koop nooit een fiets op de groei, want dit kan ervoor zorgen dat je kind sneller het evenwicht verliest en lelijk valt.
Zorg dat de fiets van uw kind goed onderhouden blijft. Kijk de fiets van je kind na voor het nieuwe schooljaar van start gaat of ga eens langs bij een fietsenmaker.
Tijdens de donkere herfst- en wintermaanden is een degelijke fietsverlichting van levensbelang. Wie rondrijdt zonder of met slecht werkende verlichting, wordt niet gezien en brengt zichzelf in gevaar. Elke fietser moet een wit of geel licht vooraan, en een rood licht achteraan hebben, tijdens het vallen van de avond en het aanbreken van de dag, en overdag als de zichtbaarheid minder dan 200 meter is. Je mag je lichten op de fiets of op je kledij of rugzak bevestigen. In België zijn knipperende lichten toegestaan. Het rode achterlicht moet 's nachts, bij helder weer, zichtbaar zijn van op een afstand van 100 meter minimum.
Laat je kind een fietshelm dragen. Bij een val wordt het hoofd het meest geraakt, wat ernstige gevolgen kan hebben. Als ouder kan je het goede voorbeeld geven door zelf een fietshelm te dragen als jullie samen gaan fietsen.
Als je kind weinig ervaring heeft, is het veiliger dat het afstapt en met de fiets aan de hand oversteekt, op het zebrapad als er een is. Een fietser mag het zebrapad niet al fietsend oversteken.
De schooltas draag je op de rug of op de bagagedrager (goed vastmaken!). Niét aan het stuur, want dat brengt het evenwicht in gevaar.
"Aan alle lezers van 't blogkrantje een welverdiende vakantie gewenst en tot in september"
06-07-2012
Wellicht nooit zekerheid over doodsoorzaak Rob Goris
Sportdokters wel unaniem: geen doping in het spel Een autopsie moet de komende dagen meer duidelijkheid brengen over de doodsoorzaak van Rob Goris. Vermoedelijk kampte Rob met een hartafwijking die op de jaarlijkse tests niet te zien was', klinkt het bij specialisten. Doping lijkt uitgesloten, de naweeën van klierkoorts hadden mogelijk wel een invloed.'
Voor de familie van Rob Goris was het gisteren enkel gissen naar de oorzaak van zijn onverwachte hartfalen. En sportdokters vrezen zelfs dat er misschien nooit een volledig antwoord komt op de vraag waarom de ogenschijnlijk kerngezonde en topfitte wielrenner stierf tijdens zijn slaap. Net zoals zijn in 2009 overleden collega-wielrenner Frederiek Nolf. Ook onverwacht, ook een hartstilstand midden in de nacht.
Het is geweten dat topwielrenners 's nachts zeer trage hartritmefrequenties hebben. Op zich geen probleem, maar in uitzonderlijke gevallen kan er wel een hartritmestoornis ontstaan', zegt cardioloog en voorzitter van de Belgische Wielerbond Luc Janssens.
Een hartafwijking, dus?
De meeste gecontacteerde sportartsen zijn het erover eens dat Goris vermoedelijk met een hartafwijking kampte waarvan hij zelf niet wist dat hij ze had. Een stoornis die op de jaarlijkse screening ook niet waargenomen kon worden. En bijgevolg ook soms onverklaarbaar blijft.
Die tests zijn oerdegelijk, maar Rob moet in de grijze zone gezeten hebben. En dan was zijn hartafwijking niet opspoorbaar', aldus sportdokter Chris Goossens. Zelf klaagde hij volgens zijn entourage nooit over problemen. Maar het kan bijvoorbeeld zijn dat er een bloedvat geklemd zat en de hartspier daardoor onvoldoende zuurstof kreeg.'
Zulke cardiogram- en inspanningstesten brengen 80 procent van de problemen aan het licht, maar er blijft altijd die grijze zone van 20 procent die je jammer genoeg niet kan uitsluiten', zegt ook Jan Mathieu, dokter bij Lotto-Belisol.
Zijn maniakale trainingsmethodes?
Rob was een ongelooflijk trainingsbeest. Eén en al gedrevenheid. Hij kon inspanningen aan met een fiets die andere renners nooit konden. Zijn testen waren ongelooflijk', zegt Peter T'Seyen, streekgenoot en dokter van Bart Wellens.
Maar zo bezeten trainen kan zijn dood nooit veroorzaken. Je kan er ziek van worden, maar dé oorzaak van zijn dood zal het niet zijn. Wel kan zo'n hels trainingsschema een afwijking, hoe minuscuul ook, verergeren.'
De specialisten zijn het erover eens: wielrennen is één van de meest veeleisende sporten. Maar ook zonder intens hockeyverleden of profbestaan had dit vroeg of laat kunnen gebeuren.'
Zijn klierkoorts afgelopen winter?
Dat kan de onderliggende oorzaak zijn', klinkt het bij Goossens, T'Seyen en Luc Van den Broeck. Bij die laatste ging Goris een tijdje om advies. Een virale of bacteriële infectie op de hartspier is een reële mogelijkheid', aldus Goossens. Rob sukkelde de hele winter met klierkoorts en begon nadien maniakaal te trainen. Heeft hij wel voldoende gerust?', zegt Van den Broeck. Bloedtests wijzen uit dat de bacterie die klierkoorts veroorzaakt verschillende jaren in iemands lichaam kan achterblijven.
Doping?
Ik mocht alles op het wielrennen zetten. Maar mijn moeder, een apothekeres, had één regel: Als je de boel bedriegt, is het gedaan en flikker ik je buiten.' Dat zei Goris ooit in een interview met deze krant. Ook de sportdokters zijn opvallend duidelijk en anoniem in hun antwoord: De wielersport heeft het zelf gezocht dat ze de perceptie tegen heeft. Maar in dit huidige klimaat en in deze specifieke situatie? Uitgesloten.'
(nieuwsblad Pieter Huyberechts en Michaël Van Damme)
Voor ons blijf je eeuwig 21 Als Kuurnenaar , aandenken aan Frederiek Nolf geboren op 10.02.1987 en overleden in Qatar tijdens zijn slaap op 05.02.2009
04-07-2012
'Senne is liever een meisje.
Nu we dat aanvaarden, bloeit ze helemaal open' Voor de 7-jarige Senne zit het eerste leerjaar erop. Een zware last valt daarmee van zijn schouders, want het is voor het laatst dat hij als jongen naar school moest. De school verwelkomt hem vanaf 1 september als Sanne. 'Sinds we haar toelaten om een meisje te zijn, is ze helemaal opengebloeid', zeggen haar ouders.
'Ik wil een meisje zijn.' Senne zei het twee jaar geleden voor het eerst hardop. Vijf jaar oud was hij toen. 'Maar je bent een jongen', reageerde zijn moeder laconiek.
Ze had haar zoon al vaker gezegd dat hij 'een jongen was'. Toen hij een pop vroeg voor Sinterklaas, waarna hij met tegenzin een auto van Cars op zijn verlanglijstje zette en vanaf 6 december alleen maar met de cadeaus van zijn zus speelde. Of toen hij vroeg of mama zijn nagels wilde lakken en hij begon rond te lopen op haar hoge hakken. Of toen hij alleen maar meisjes wilde uitnodigen op zijn verjaardagsfeestje. En ook elke keer wanneer hij kwam paraderen met de rokjes van zijn grote zus.
'Ik wil een meisje zijn.' Senne zei het sindsdien meermaals per maand. Zijn ouders bleven er tegen vechten. Tot drie maanden geleden, Senne was toen net 7 jaar. 'Mag ik een jurkje voor mijzelf', vroeg hij tijdens het winkelen aan zijn moeder. 'Je bent een jongen', antwoordde zij. Maar toen ze het verdriet zag in de ogen van haar zoon, zwichtte ze. 'Toen ze dat eerste jurkje paste, straalde ze helemaal', zegt de mama nu, zorgvuldig kiezend voor de 'ze'. Senne kwam die dag dolgelukkig thuis. Zijn moeder lag de hele nacht te huilen.
De dag erop hebben de ouders de moeilijkste beslissing uit hun leven genomen. Als het Senne echt zo gelukkig maakte, mocht hij voortaan een meisje zijn. Sindsdien spreken de ouders consequent over Sanne, over 'zij' en over 'haar'. 'Soms zeg ik uit verstrooidheid nog Senne', zegt de mama. 'Maar dan antwoord ik niet', zegt Sanne onmiddellijk.
'Geen bevlieging'
De ouders zijn er vast van overtuigd dat het geen bevlieging is. 'Als we nu terugkijken naar filmpjes van vroeger, dan zien we het ook. Er was iets, dat wisten we altijd al. Maar we konden er vroeger de vinger niet op leggen.'
'Dit', dat is dan genderdysforie of een geslachtsidentiteitsstoornis. Naar schatting één op de tweeduizend kinderen wordt als het ware in het verkeerde lichaam geboren. Sanne is niet alleen. Net daarom willen haar ouders met hun verhaal het taboe doorbreken.
'Als we haar zouden tegenhouden, belandt ze misschien in een depressie. We hebben het verhaal gehoord van een kind dat met dezelfde vragen worstelde en zelfmoord pleegde. Dat willen we voorkomen. We kennen een leraar die zelf van geslacht is veranderd, hij zegt dat er op zijn school twee kinderen zitten in hetzelfde geval als Sanne. Maar de ouders durven er niet mee naar buiten komen. Ik hoop dat ons verhaal daartegen helpt.'
Gevecht
Het begon bij Sanne met kleine dingen. 'Ze vroeg me of ik haar nagels wou lakken', vertelt de mama. 'Geen sprake van, antwoordde ik. Maar na lang aandringen kreeg ze dan toch van mij gedaan dat ik één teennagel lakte. Maar ik was vergeten dat ze de volgende dag zwemles had, waardoor iedereen het kon zien. Ze heeft daar staan paraderen, naar het schijnt. Ik heb nog nooit iemand gezien die zo fier was, zei de juf die avond.'
De wens werd almaar concreter. 'Mama, zou je me nog graag zien als ik een meisje was, vroeg ze eens. En: Wat zou er gebeuren als mijn piemeltje eraf was? Het werd voor ons erg duidelijk dat het geen spel was, dat het geen fase was. We laten haar nu sinds zes weken toe om met leggings en in meisjes-T-shirts naar school te gaan. En nu huppelt ze haar bed uit.'
Ook de school heeft beslist om de keuze van de ouders te volgen. 'Vanaf september noemt de juf haar Sanne en mag ze met rokjes en jurkjes naar school. Want daar zien ze ook dat ze helemaal is opengebloeid.' (nieuwsblad kba)
Lees het hele verhaal in Het Nieuwsblad van woensdag 4 juli
03-07-2012
Welcome home
"Iedereen kijkt uit naar de twee Kuurnenaren hun thuiskomst"
Piet Huysentruyt (49) is door het oog van de naald gekropen: hij kreeg in Frankrijk een trombose, een klonter in een ader. De tv-kok dacht aan een insectenbeet, maar belandde een week in het ziekenhuis. Hij is intussen hersteld.
Wie Piet Huysentruyt vandaag tegen het lijf loopt, ziet wellicht geen spoor van de hachelijke situatie waarin hij zich een kleine drie weken geleden bevond. Begin juni was hij in zijn woonplaats in de Franse Ardèche in de tuin aan het werken toen hij zich niet goed voelde. Hij dacht aan een insectenbeet omdat hij een slaperig gevoel kreeg in de ledematen, mogelijk gepaard met een zwelling. Toen die symptomen bleven aanhouden, belde hij met zijn huisarts in België. Die vermoedde dat er meer aan de hand was en stuurde Piet meteen die avond of nacht op controle in het ziekenhuis.
Huysentruyt bleef uiteindelijk een week in het ziekenhuis van Aubenas. Er werd een bloedklonter in een ader vastgesteld. Mogelijk ging het om een klonter in een dieper liggende ader, want dat leidt vaak tot verlammingsverschijnselen in armen of vooral benen. Zo'n trombose of bloedklonter in de ader begint vaak in de kuit en doet een been opzwellen en rood worden. Als er niet snel ingegrepen wordt, kan zo'n klonter de ader volledig blokkeren of doorschieten naar het hart, de hersenen of de longen. Dan is er sprake van een embolie.
Hoe acuut de toestand van Huysentruyt was, is onduidelijk. Feit is dat er zich een trombose heeft voorgedaan en dat hij midden juni uit het ziekenhuis is ontslagen. Vorige week is hij op controle geweest in een ziekenhuis in Antwerpen, en dat is goed verlopen. Huysentruyt lijkt volledig hersteld en keert deze week terug naar zijn vaste stek in Frankrijk. Daar moet hij het een paar maanden rustig aan doen, iets wat hij ook van plan is. Hij heeft diabetes type 2 en moet zijn levensstijl aanpassen om onder meer de kans op hart- en vaatziekten drastisch te verkleinen.
(nieuwsblad tdl)
24-06-2012
Philippe Gilbert: 'Boonen is de topfavoriet voor het BK'
Uittredend nationaal kampioen Philippe Gilbert rijdt als underdog dit BK en wijst Tom Boonen als 'de logische favoriet' aan. 'Tom koerst in zijn eigen achtertuin. Hij heeft ook een sterke en ervaren ploeg bij, met Gert Steegmans als locomotief. Het wordt niet gemakkelijk om de titel te verlengen, maar ik ga ervoor.' Hugo Coorevits
Wordt dit Belgisch kampioenschap de kroniek van de aangekondigde massaspurt?
'Een massaspurt op een BK? Dat is een sprint met misschien 25 renners. Er zijn in dit land niet zoveel coureurs die in staat zijn over een afstand van 250 kilometer vol te koersen. Er is Boonen, maar ik denk ook aan mijn vroegere ploegmaat Jürgen Roelandts die de waarde kent van zo'n tricolore. Op zo'n omloop kan zelfs Kenny Dehaes winnen. Hij is heel snel. Er zijn verschillende kandidaten.'
Hoe pak je deze wedstrijd aan?
'We zijn met vier man van BMC: Yannick Eijssen, Klaas Lodewyck, Greg Van Avermaet en ikzelf. Dat is niet slecht. In het verleden bij Française des Jeux moest ik het met nog minder doen. Daarenboven is Van Avermaet altijd gemotiveerd voor het BK. Dat kan me helpen. Het wordt niet gemakkelijk, maar vorig jaar in Hooglede was het ook zogezegd vlak. In Antwerpen was ik ook al tweede achter Eeckhout op een biljartvlakke omloop. Ik vind het mooi dat ik na drie zilveren medailles vorig jaar eindelijk die trui had. Ik glom van trots.' (nieuwsblad hc)
13-06-2012
Bib heeft na een jaar nieuwe bibliothecaris
Katrien Bonte volgt leermeester wijlen Philip Gheskiere op.
Bijna exact een jaar na het overlijden van bibliothecaris Philip Gheskiere heeft de bibliotheek van Kuurne een nieuwe bibliothecaris: Katrien Bonte. Zij werkt al zes jaar in de bib. Ik wil op dezelfde weg verder gaan als mijn voorganger Philip.'
In januari vorig jaar kreeg Philip Gheskiere in de bib een hersenbloeding. Na een coma van vijf maanden overleed hij op 63-jarige leeftijd. Sindsdien namen Claudine Decocker en Katrien Bonte zijn taken over. In memorium
De bibliotheek is alleen maar kunnen blijven draaien omdat alle zeven personeelsleden een serieus tandje hebben bijgestoken', zegt schepen van cultuur Francis Benoit (CD&V). De opvolging liet op zich wachten, omdat we iedereen, ook interne kandidaten, de kans wilden geven en daarvoor moesten we eerst het profiel van de kandidaat aanpassen.'
Uitbreiding Katrien Bonte(46), die sinds 2006 in de bib werkt, wil vooral verderzetten waarmee haar voorganger bezig was. Met zachte hand kreeg Philip alle neuzen in dezelfde richting. Ik wil die stijl verder zetten. Hij wist ook duidelijk waar hij met de bib heen wilde. Net als hem vind ik de klantgerichtheid essentieel. De gebruikers komen op de eerste plaats, wij moeten ons aanpassen. Als bibliotheek hebben we ook een steeds grotere informatieve rol. We moeten mensen die op zoek zijn naar informatie, zo snel mogelijk kunnen helpen. Daarnaast mogen we ook zeker de jeugd niet vergeten, het is onze taak om hun leesplezier te bezorgen. De uitbreiding van de bib zal daarin een belangrijke rol spelen. De jeugdafdeling barst nu immers uit haar voegen. We hebben evenveel jonge lezers als volwassenen, terwijl de afdeling maar een derde groot is. Als de uitbreiding een feit is, kunnen we meer klassen ontvangen.'
De uitbreiding van de bibliotheek start normaal volgend jaar.
Verzekeringsmakelaar Bij Katrien zat de liefde voor boeken er al heel vroeg in. Mijn eerste droomjob was bibliothecaris. Als kind woonde ik in de Gasthuisstraat, dicht bij waar de bib vroeger was. Ik heb er heel veel uren gesleten.' Toch studeerde Katrien voor verzekeringsmakelaar, een beroep dat ze vijftien jaar uitoefende. De microbe voor lezen en schrijven liet mij niet los. Ik heb dan het roer volledig omgegooid. Ik ging studeren aan de Bibschool in Gent en schreef ondertussen voor de pers, onder meer voor Het Nieuwsblad. Toen ik de kans kreeg om in een bib een zieke medewerker te vervangen, heb ik niet getwijfeld. De afgelopen zes jaar heb ik alle functies doorlopen. Van boeken kaften tot nu bibliothecaris.'
Katrien is getrouwd met Dirk Pinoy en de moeder van vier kinderen: Nele(21), Stien(20), Staf(17) en Marte(12). (nieuwsblad Evelien Vantomme)
07-06-2012
Vrouwen dubbel zo snel depressief na een relatiebreuk
Vrouwen hebben dubbel zo veel kans als mannen om na een verbroken relatie in een depressie te sukkelen en krijgen ook vaker en sneller lichamelijke klachten. Dat blijkt uit onderzoek van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Het brein van de vrouw gaat heel anders om met liefdesverdriet dan het mannelijk brein, zegt hoogleraar Gert ter Horst.
Gert ter Horst, hoogleraar neurobiologie, onderzocht door middel van MRI-scans de hersenactiviteit van tientallen jonge mannen en vrouwen tussen 18 en 25 jaar die te kampen hadden met liefdesverdriet. Zijn belangrijkste conclusie: het mannelijk brein reageert heel anders op liefdesverdriet dan het brein van een vrouw.
We hebben de hersenactiviteit geregistreerd van mannen en vrouwen nadat ze geconfronteerd werden met fotos van hun ex-partner en fotos van neutrale mensen. De fotos van de ex activeren duidelijk bepaalde delen in het brein. Maar het is opmerkelijk dat het gebied in de hersenen dat een rol speelt bij pijnverwerking bij mannen met liefdesverdriet groter is dan bij vrouwen. Mannen kunnen een liefdesbreuk met andere woorden veel beter verwerken dan vrouwen.
Hoe die verschillende reactie van het brein zijn uitwerking heeft op het lichaam, is volgens Ter Horst nog onderwerp van onderzoek. Maar het is duidelijk dat vrouwen meer lijden dan mannen, zegt hij. Ze scoren hoger op de depressieschaal en kunnen moeilijker accepteren dat een relatie ten einde is.
Investeren
Dat vrouwen kwetsbaarder zijn dan mannen na een relatiebreuk heeft vooral ook te maken met de manier waarop zij een relatie beleven, zegt relatietherapeute Rika Ponnet. Vrouwen investeren nog altijd veel meer dan mannen in relaties, waardoor de ontgoocheling en de pijn na een breuk automatisch veel groter is. Vrouwen hebben ook veel sneller de neiging om bij conflicten, zoals een relatiebreuk, het probleem bij zichzelf te gaan zoeken.
Mannen kunnen problemen veel beter ventileren dan vrouwen, die sneller gaan opkroppen, zegt Ponnet, die toch wat bedenkingen heeft bij de studie van ter Horst, omdat die maar veertig personen onderzocht.
Rouwproces
Ook over de behandeling van liefdesverdriet heeft Ter Horst aanmerkingen. Huisartsen geven vaak te snel antidepressiva na een verbroken relatie, zegt hij. Ook in mijn groep van proefpersonen gebruikten enkele vrouwen dat al, terwijl de breuk nog maar kort geleden was gebeurd, zegt Ter Horst. Ik verzet me daartegen. Liefdesverdriet gaat niet weg zoals hoofdpijn na een aspirientje. Je kunt beter in gesprekstherapie gaan.
Ponnet is het daarmee eens. De periode na een relatiebreuk is vaak een heus rouwproces dat soms jaren kan duren. Als je tijdens dat proces medicatie gaat innemen, onderdruk je de symptomen van het rouwproces zoals bijvoorbeeld lusteloosheid, terwijl je de intensiteit van de emoties juist moet aanvaarden. Medicatie zorgt met andere woorden voor uitstel maar geen afstel van het rouwproces.
(Vief.be Bron: Het Belang van Limburg)
29-05-2012
Bartel Van Riet brengt een ode aan de klaproos
'In Flanders fields the poppies blow...' Zo begon de Canadese dokter McCrae zijn wondermooie gedicht dat hij schreef over de gevechten bij Ieper in de Eerste Wereldoorlog. Samen met de dagelijkse Last Post onder de Menenpoort heeft onze klaproos een belangrijke symbolische waarde. Bartel Van Riet brengt deze week samen met zijn collega's Gie, Nander en Tomas van het tuinbedrijf 'De Tree Musketiers' een ode aan de klaproos.
Klaprozen of papavers zijn pioniersplanten. Daar waar alles dood is en niets meer bloeit, op omgewoelde en vervuilde grond, op verarmde weiden: daar floreert de klaproos en als ze er staat, dan is dat meestal in groten getale. Haar prachtige, rode, fragiele blaadjes staan symbool voor het bloed van de gesneuvelden, het hart van de klaproos is zwart van de rouw en je kan er zelfs de vorm van een kruis in zien. Er zijn onschuldige klaprozen, maar er is ook de slaapbol die wordt gebruikt om opium van te maken de verdovende drug. Klaprozen en papavers zijn bloemen met veel geschiedenis en grote betekenis: ze verdienen dus absoluut onze aandacht.
De klaproos is een echte selfmade bloem. Klaprozen gaan niet bepaald zuinig om met hun zaadjes. Ze zaaien zichzelf bijzonder enthousiast uit, waardoor ze wel eens op plekken in je tuin tevoorschijn komen waar je ze niet meteen had verwacht. Maar moeten we ze daarom als onkruid afdoen? Daarvoor vinden wij ze écht te mooi. De meest bekende soort is de papaver rheoas, met grote, rode bloembladeren. Soms lijkt het wel alsof ze magische krachten beheersen, want hoe komen die rode pop-upbloemen eigenlijk terecht in onze tuin? Eerst zijn er in geen velden of wegen klaprozen te bekennen, en dan ineens zijn ze daar, op jouw erf. Dat komt zo: hun zaad is heel erg licht en kan soms kilometers ver meegenomen worden door de wind. Op de koop toe zijn het ook nog eens zaden die heel lang onder de grond verstopt kunnen zitten zonder aan kiemkracht in te boeten. En dan plots, wanneer ze licht zien, ontluiken ze in volle glorie. Het kan dus best zijn dat ze al jaren in je tuin lagen te wachten op het juiste moment: dit is aangebroken wanneer jij bijvoorbeeld je schop in de grond hebt gestoken en een stuk grond hebt omgespit. Of wanneer je bepaalde gewassen hebt weggenomen en daarbij de grond hebt omgewoeld. Klaprozen doen het goed op quasi elke ondergrond. Ze staan alleen niet graag met hun voeten in het sop. Echt in hun nopjes zijn ze op droge, zanderige gronden en ze kunnen bijzonder goed tegen zon en hitte. Ze geven kleur aan je tuin, ze komen soms zo talrijk voor dat je je in een schilderij van Monet waant. Redenen genoeg dus om ze het licht van de zon te gunnen in jouw tuin.
Klaprozen bloeien bij ons van mei tot oktober, dus op dit moment zie je ze overal opduiken net zoals de margrieten deze dagen in de wegbermen hun opwachting maken. Geniet ervan, bewonder ze, aanbid ze, maar pluk ze niet! Klaprozen horen niet in een vaas, ze laten hun kopje al hangen zodra jij eraan denkt om ze daarin te zetten. Wil je klaprozen gaan zaaien dat is kinderspel, maar hou er wel rekening mee dat je tot volgend jaar moet wachten als je op dit moment, of in de zomer of herfst, de zaadjes uitstrooit. Om in hetzelfde jaar nog zeker te zijn van bloemen, moeten klaprozen in maart of april gezaaid worden. Een stukje geschoffelde grond of een grasveldje, eigenlijk is elke zonnige plek prima: doe het maar!
Wist je dat... De slaapbol of papaver somniferum opium levert, waaruit heroïne wordt vervaardigd. Do not try this at home! We willen niemand op ideeën brengen. ... Dezelfde slaapbol of papaver somniferum een lichte klaproos is met een bolle vruchtdoos, en hieruit het maanzaad wordt gewonnen voor op de broodjes. Dit mag je zeker wel thuis uitproberen, lekker! ... Klaprozen klaprozen heten, omdat ze dichtklappen als het gaat onweren. Een barometer in je tuin. ... Het slaapmutsje (Eschscholzia californica) een neefje is van de klaproos: het heeft in grote lijnen toch dezelfde eigenschappen. Het zijn mooie, oranje bloemetjes die afstammen uit de Verenigde Staten. (nieuwsblad)
KUURNE - Morgenvroeg nemen een twintigtal bedevaarders deel aan de 80ste editie van de Kuurnse Hallebedevaart. André en Jean-Pierre houden het daar niet bij, zij reizen tot in Santiago de Compestela.
Voor Kuurnenaren André Schietgat(65) en Jean-Pierre Victor(68) is het al de 25ste keer dat ze vanuit Kuurne de 84kilometer wandelen naar de basiliek met de zwarte Madonna. De bedevaart is voor het duo slecht een stevige training, want meteen daarna ondernemen ze een pelgrimstocht naar Santiago de Compostela.
Lees eens tussen de regels in hoe Claire uit Kuurne en Jean Pierre uit Zwevegem het er vanop gebracht hebben op hun blog. Go santiago
vervolg André Schietgat en Jean Pierre Victor, 'Het wordt al mijn vijfde tocht naar Compostela', vertelt Jean-Pierre. 'In 2005 ben ik alleen geweest. Het was een soort oude belofte. Toen mijn zoon, toen 27 jaar, genas van kanker, nam ik mij voor om uit dankbaarheid ooit naar Compostela te gaan. Het was een geweldige belevenis.'
1.100 kilometer
In 2008 ging André voor het eerst mee en sindsdien gaan ze om de twee jaar. 'Deze tocht wordt de moeilijkste', weet Jean-Pierre. 'We reizen naar Sevilla en van daaruit gaan we te voet naar Compostela. Daarna wandelen we nog door naar Finisterra, volgens de Romeinen het einde van de wereld. In totaal zullen we in vijf weken bijna 1.100km afleggen. Dat is iedere dag zo'n dertigtal kilometer wandelen.'
'We weten nu al dat we gaan afzien, want het zal veel warmer zijn en dat met een rugzak van zo'n 15 kg', gaat André verder. 'En toch kijken we er geweldig naar uit. Het is fantastisch om al die verschillende nationaliteiten te ontmoeten. Het onderweg zijn is voor ons veel belangrijker dan in Compostela aankomen.'
Het duo is vastberaden om tweejaarlijks naar Compostela te gaan. 'Ik zou graag eens vanuit Kuurne vertrekken. André is er niet voor te vinden, maar ik overweeg om het eens alleen te doen', besluit Jean-Pierre. (eva)