De parkeerwachter van de stad Beringen in Limburg kwam terug van zijn ronde met een vreemd verhaal: hij had een auto gezien met meer dan één parkeerschijf achter de voorruit en wist niet goed wat daarmee aan te vangen. De parkeertijd op de eerste schijf was verstreken, die op de tweede schijf nog niet. Het is evident om aan te nemen dat de automobilist had geparkeerd op het tijdstip van de eerste schijf, maar het was niet zo evident om een boete uit te schrijven. Want er lag ook een parkeerschijf met een geldig tijdstip achter de ruit.

'Hij heeft diezelfde truc later nog meerdere keren vastgesteld', zegt Anne Cuypers (CD&V), schepen van Mobiliteit. 'Soms lagen er zelfs vier parkeerschijven achter één ruit. Eentje van 10 tot 12 uur, eentje van 12 tot 14 uur, eentje van 14 tot 16 uur en eentje van 16 tot 18 uur. Op die manier omzeil je de blauwe zone, want er ligt altijd een geldige schijf op het dashboard. De wet zegt dat je een parkeerschijf achter de ruit moet leggen, maar de wet zegt niet expliciet dat het er maar eentje mag zijn. Ze zijn vindingrijk in Beringen, hé.' (lacht) Maar schepen Cuypers is de sluwe inwoners nu zelf te slim af: door een extra zinnetje in het gemeentelijke reglement mag je nu één en slechts één parkeerschijf achter je voorruit hebben liggen.

Het trucje van de Beringenaren lijkt een gouden tip voor inwoners van steden en gemeenten waar de schepenen niet zo proactief te werk gingen. Leg vier of vijf parkeerschijven achter je voorruit en je bent de hele dag in orde. Want er is sowieso 'een parkeerschijf' met 'de juiste periode' zichtbaar voor de controleurs.

'Overtreding, denk ik'

Maar denk toch even na voor u naar de winkel rent om een stapeltje parkeerschijven in te slaan. 'Ik denk niet dat je er voor de rechtbank mee wegkomt', zegt Ivan Bruggeman van Wegcode.be, de website over het verkeersreglement. 'Een parkeerschijf aanbrengen, staat er in de wegcode. EENparkeerschijf, dat is enkelvoud. Wie er meerdere plaatst, is in overtreding. Het gemeentelijk reglement aanpassen lijkt me dus niet nodig. Al zou ik er ook mijn hand niet voor in het vuur steken.'

Te lang blijven staan, is in Beringen overigens nog niet strafbaar. De zone met parkeerschijf is nog maar pas ingevoerd en momenteel loopt een gedoogperiode. Binnenkort kost een overtreding er slechts 10 euro. (Koen Baumers nieuwsblad foto hrb)