'In Flanders fields the poppies blow...' Zo begon de Canadese dokter McCrae zijn wondermooie gedicht dat hij schreef over de gevechten bij Ieper in de Eerste Wereldoorlog. Samen met de dagelijkse Last Post onder de Menenpoort heeft onze klaproos een belangrijke symbolische waarde. Bartel Van Riet brengt deze week samen met zijn collega's Gie, Nander en Tomas van het tuinbedrijf 'De Tree Musketiers' een ode aan de klaproos.
Klaprozen of papavers zijn pioniersplanten. Daar waar alles dood is en niets meer bloeit, op omgewoelde en vervuilde grond, op verarmde weiden: daar floreert de klaproos en als ze er staat, dan is dat meestal in groten getale. Haar prachtige, rode, fragiele blaadjes staan symbool voor het bloed van de gesneuvelden, het hart van de klaproos is zwart van de rouw en je kan er zelfs de vorm van een kruis in zien. Er zijn onschuldige klaprozen, maar er is ook de slaapbol die wordt gebruikt om opium van te maken de verdovende drug. Klaprozen en papavers zijn bloemen met veel geschiedenis en grote betekenis: ze verdienen dus absoluut onze aandacht.
De klaproos is een echte selfmade bloem. Klaprozen gaan niet bepaald zuinig om met hun zaadjes. Ze zaaien zichzelf bijzonder enthousiast uit, waardoor ze wel eens op plekken in je tuin tevoorschijn komen waar je ze niet meteen had verwacht. Maar moeten we ze daarom als onkruid afdoen? Daarvoor vinden wij ze écht te mooi. De meest bekende soort is de papaver rheoas, met grote, rode bloembladeren. Soms lijkt het wel alsof ze magische krachten beheersen, want hoe komen die rode pop-upbloemen eigenlijk terecht in onze tuin? Eerst zijn er in geen velden of wegen klaprozen te bekennen, en dan ineens zijn ze daar, op jouw erf. Dat komt zo: hun zaad is heel erg licht en kan soms kilometers ver meegenomen worden door de wind. Op de koop toe zijn het ook nog eens zaden die heel lang onder de grond verstopt kunnen zitten zonder aan kiemkracht in te boeten. En dan plots, wanneer ze licht zien, ontluiken ze in volle glorie. Het kan dus best zijn dat ze al jaren in je tuin lagen te wachten op het juiste moment: dit is aangebroken wanneer jij bijvoorbeeld je schop in de grond hebt gestoken en een stuk grond hebt omgespit. Of wanneer je bepaalde gewassen hebt weggenomen en daarbij de grond hebt omgewoeld. Klaprozen doen het goed op quasi elke ondergrond. Ze staan alleen niet graag met hun voeten in het sop. Echt in hun nopjes zijn ze op droge, zanderige gronden en ze kunnen bijzonder goed tegen zon en hitte. Ze geven kleur aan je tuin, ze komen soms zo talrijk voor dat je je in een schilderij van Monet waant. Redenen genoeg dus om ze het licht van de zon te gunnen in jouw tuin.
Klaprozen bloeien bij ons van mei tot oktober, dus op dit moment zie je ze overal opduiken net zoals de margrieten deze dagen in de wegbermen hun opwachting maken. Geniet ervan, bewonder ze, aanbid ze, maar pluk ze niet! Klaprozen horen niet in een vaas, ze laten hun kopje al hangen zodra jij eraan denkt om ze daarin te zetten. Wil je klaprozen gaan zaaien dat is kinderspel, maar hou er wel rekening mee dat je tot volgend jaar moet wachten als je op dit moment, of in de zomer of herfst, de zaadjes uitstrooit. Om in hetzelfde jaar nog zeker te zijn van bloemen, moeten klaprozen in maart of april gezaaid worden. Een stukje geschoffelde grond of een grasveldje, eigenlijk is elke zonnige plek prima: doe het maar!
Wist je dat... De slaapbol of papaver somniferum opium levert, waaruit heroïne wordt vervaardigd. Do not try this at home! We willen niemand op ideeën brengen. ... Dezelfde slaapbol of papaver somniferum een lichte klaproos is met een bolle vruchtdoos, en hieruit het maanzaad wordt gewonnen voor op de broodjes. Dit mag je zeker wel thuis uitproberen, lekker! ... Klaprozen klaprozen heten, omdat ze dichtklappen als het gaat onweren. Een barometer in je tuin. ... Het slaapmutsje (Eschscholzia californica) een neefje is van de klaproos: het heeft in grote lijnen toch dezelfde eigenschappen. Het zijn mooie, oranje bloemetjes die afstammen uit de Verenigde Staten. (nieuwsblad)
KUURNE - Morgenvroeg nemen een twintigtal bedevaarders deel aan de 80ste editie van de Kuurnse Hallebedevaart. André en Jean-Pierre houden het daar niet bij, zij reizen tot in Santiago de Compestela.
Voor Kuurnenaren André Schietgat(65) en Jean-Pierre Victor(68) is het al de 25ste keer dat ze vanuit Kuurne de 84kilometer wandelen naar de basiliek met de zwarte Madonna. De bedevaart is voor het duo slecht een stevige training, want meteen daarna ondernemen ze een pelgrimstocht naar Santiago de Compostela.
Lees eens tussen de regels in hoe Claire uit Kuurne en Jean Pierre uit Zwevegem het er vanop gebracht hebben op hun blog. Go santiago
vervolg André Schietgat en Jean Pierre Victor, 'Het wordt al mijn vijfde tocht naar Compostela', vertelt Jean-Pierre. 'In 2005 ben ik alleen geweest. Het was een soort oude belofte. Toen mijn zoon, toen 27 jaar, genas van kanker, nam ik mij voor om uit dankbaarheid ooit naar Compostela te gaan. Het was een geweldige belevenis.'
1.100 kilometer
In 2008 ging André voor het eerst mee en sindsdien gaan ze om de twee jaar. 'Deze tocht wordt de moeilijkste', weet Jean-Pierre. 'We reizen naar Sevilla en van daaruit gaan we te voet naar Compostela. Daarna wandelen we nog door naar Finisterra, volgens de Romeinen het einde van de wereld. In totaal zullen we in vijf weken bijna 1.100km afleggen. Dat is iedere dag zo'n dertigtal kilometer wandelen.'
'We weten nu al dat we gaan afzien, want het zal veel warmer zijn en dat met een rugzak van zo'n 15 kg', gaat André verder. 'En toch kijken we er geweldig naar uit. Het is fantastisch om al die verschillende nationaliteiten te ontmoeten. Het onderweg zijn is voor ons veel belangrijker dan in Compostela aankomen.'
Het duo is vastberaden om tweejaarlijks naar Compostela te gaan. 'Ik zou graag eens vanuit Kuurne vertrekken. André is er niet voor te vinden, maar ik overweeg om het eens alleen te doen', besluit Jean-Pierre. (eva)
24-05-2012
âWaarschuwing' voor iedereen die kiekjes maakt zonder toestemming
Niemand mag huwelijk Debby Pfaff fotograferen
Debby Pfaff (36), de oudste dochter van Jean-Marie, wil de foto's van haar huwelijk op zaterdag met Nicolas énkel in het weekblad Story zien staan. Zelfs wie aan de kerk foto's maakt, zal dat weten.
Op de foto Debby en Nicolas op het huwelijk van haar zus Lindsay. (PDW)
De docusoap De Pfaffs mag dan verleden tijd zijn, het huwelijk van Debby Pfaff en Nicolas Liébart spreekt nog altijd tot de verbeelding. Het koppel trouwt zaterdag in Beveren-Waas. Als het van het bruidspaar afhangt, krijgt u de eerste beelden van de trouwpartij pas dinsdag te zien. Debby en Nicolas hebben een overeenkomst met het weekblad Story. De deal is duidelijk, zeggen ze bij Story: Alles is voor ons: de voorbereidingen, de dienst in de kerk, de receptie, het feest. In het ideale scenario, natuurlijk. Op de openbare weg kunnen we niemand verbieden foto's te maken.'
Dat Debby en Nicolas aan de kerk door wildvreemden kan gefotografeerd worden, baart het koppel zorgen. Dat zegt hun manager Willem van Dommelen: Het koppel wil in alle sereniteit van deze dag genieten, ook op publieke plaatsen.'
Mensen die bijvoorbeeld aan de kerk foto's maken, zullen er op attent worden gemaakt dat Debby en Nicolas geen toestemming geven om die foto's te publiceren. Er zullen bewakingsagenten zijn, al is niet duidelijk waar en hoe die precies worden ingezet. Het is ook onduidelijk of mensen verhinderd zullen worden foto's te maken, maar het koppel wordt sowieso afgeschermd.
Professor mediarecht Leo Neels zegt dat Debby en Nicolas theoretisch aan iedereen toestemming mogen vragen om foto's te maken, ook al is dat op een publieke plaats. Als iemand anders dan Story foto's van dit huwelijk publiceert, is dat theoretisch een inbreuk op het portretrecht. Alleen vraag ik me af of een rechter er ook zo over denkt. Ik herinner me rechtspraak na klachten van prinses Caroline van Monaco en voetballer Rio Ferdinand van Manchester United tegen bepaalde media. Daar hebben rechters geoordeeld dat publieke figuren wat toegeeflijker moeten zijn tegenover fotografen en journalisten op publieke plaatsen, ze moeten de bluts met de buil nemen. De Pfaff's hebben een deal met het weekblad Story voor hun verhaal: dat wijst op een strategie om in de publiciteit te komen. Als zo'n koppel dan met portretrecht zwaait, kan dat dubbelzinnig lijken.'
Bewakingsagenten mogen mensen op publieke plaatsen in ieder geval niet aanraken om hen te beletten foto's te maken: ze hebben geen enkele bevoegdheid van politie. De politie van Beveren levert geen manschappen af voor de trouw. Dit lijkt ons geen gebeurtenis waar we moeilijkheden verwachten.' (nieuwsblad Tom de Leur)
20-05-2012
Leerlingen Centrumschool doen aan duurzame landbouw
Drie studenten van de Katho Campus Tielt willen de leerlingen van de Gemeentelijke Centrumschool duurzaam leren omgaan met landbouw. Aan de hand van Boeboer, een duurzame landbouwer, worden de kinderen doorheen het proces geleid en steken ze ook zelf hun handen uit de mouwen als echte bioboeren.
Biotuinieren is momenteel in en dat hebben ook drie studenten lager onderwijs van de KATHO Campus Tielt goed begrepen. Als bachelorproef kozen Evi Debruyne, Tiffany Schollaert en Anthony Vanwolleghem voor het thema duurzame landbouw. Met de gedachte jong geleerd is oud gedaan trok het trio naar de Gemeentelijke Centrumschool om er hun project voor te stellen en er de hulp in te roepen van de leerlingen van de school.
Al snel kwam er een samenwerking op gang die de leerlingen van het eerste tot het vierde leerjaar wegwijs moet maken in het biotuinieren. Aan de hand van Boeboer, een duurzame landbouwer,zullen de kinderen doorheen het proces worden geleid en zullen ze ook zelf hun handen uit de mouwen moeten steken als echte bioboeren. Enkele leerlingen maakten reeds kennis met het project tijdens de experimenteerweek die plaatsvond van 23 tot en met 27 april. Hierbij gingen de leerlingen via allerlei activiteiten op zoek naar de duurzame levensstijl van de kinderen. Het thema werd alvast enthousiast onthaald door zowel de school als de leerlingen. In de week van 21 tot 25 mei zullen aan de hand van verschillende interactieve werkvormen de kneepjesvan het biotuinieren worden uitgelegd aan de leerlingen en dit onder andere aan de hand van digitale spellen en de welgekende moestuinbox. (nieuwsblad nsk) (De experimenteerweek)
Een fortuin spenderen om 'hoederecht' te krijgen over hond
De Amerikaan Craig Dershowitz heeft bijna al zijn geld uitgegeven aan rechtszaken om zijn hond, Knuckles, terug te krijgen. Het doorzettende baasje, dat ondertussen zo goed als blut is, is nu op zoek naar nieuw geld waarmee hij zijn actie kan verderzetten.
Toen Craig en zijn liefje Sarah Brega uit elkaar gingen, moest de jonge New Yorker ook noodgedwongen afscheid nemen van zijn schattige puppy Knuckles, die drie vierde beagle en één vierde mops is. Omdat Craig geen idee had waar zijn ex met zijn hondje naartoe was, schakelde hij een privédetective in. Iets wat hem uiteraard een bomvol geld kostte.
Ondertussen weet Craig dat Knuckles, die hij op vele vlakken als zijn zoon aanschouwt, momenteel in Californië verblijft. Aangezien zijn ex weigert de kleine Knuckles terug te geven, is de juridische strijd om het hoederecht volop losgebarsten. Een gevecht dat Craig maar liefst 60.000 dollar (ongeveer 47.000 euro) kostte.
Ook Sarah, die in tegenstelling tot Craig een rijke familie heeft, vindt immers dat de hond haar toebehoort, aangezien Knuckles een cadeautje was van haar ex-vriend. Al weerlegt Craig, die zelfs woorden als 'dognapping' in de mond neemt, de beweringen van zijn ex-vriendin.
Craig, die ondertussen in serieuze geldnood zit, zet nu zijn laatste hoop op de hulp van internetgebruikers. Zo heeft het eenzame baasje een website opgestart waarmee hij geld wil inzamelen om zijn beste vriend Knuckles terug te krijgen.
Craig Dershowitz vertelt in een filmpje op zijn website hoe hij Knuckles heeft opgevoed en hoeveel tijd en geld hij al in hem investeerde, iets wat hij met veel plezier deed. (hln)
07-05-2012
Mijn eerste jaartje
Ik vier vandaag 7 mei mn eerste jaar pensioen! Ik had er voor gekozen om met pensioen te gaan en dat is me tot op heden heel goed bevallen. Wat iedereen beweerde van dat zwarte gat ... moet nog altijd komen en ik denk na één jaar dat dit niet meer zal gebeuren.
De extra tijd die ik bijgekregen heb, vul ik in door me, zoals altijd, toe te leggen op mijn dagelijkse activiteiten, me bezig te houden met...., en uitstapjes te organiseren. Velen uit mijn vriendenkring vroegen of ik zoals andere gepensioneerden ook tijd ging te kort hebben, mijn antwoord daarop was iedereen heeft 24 uren maar als ik eerlijk moet zijn als gepensioneerde vul je deze uren op een andere manier in waardoor je minder tijd hebt voor alles. Lees verder op deze blog
04-05-2012
Afvallen door pasta en brood te eten
Het kan: Mensen die koolhydraten als pasta, brood en aardappelen schrappen om af te vallen, scoren niet goed op mentale tests, ontdekten wetenschappers. Diëtisten raden vaak aan deze voedingsgroep volledig te schrappen, maar nu dit slecht voor de hersenen blijkt te zijn, lijkt dat toch geen goed goed idee. Daarom ontwikkelde voedingsspecialiste Danni Levy een dieet waarbij je deze belangrijke energiebron nog steeds mag eten en toch afvalt.
Het Pyramide dieet, dat een gewichtsverlies van minstens 1 kilo per week belooft, is ondertussen razend populair bij celebs. Het draait allemaal rond een cyclus van drie dagen. De eerste dag mag je bijna zoveel koolhydraten eten als je wil, op de tweede beperk je de opname ervan en tijdens de derde dag is deze voedingsgroep verboden.
Variatie = essentieel Danni: "Het Pyramide dieet is erg evenwichtig en werkt met variatie wat de hoeveelheid opgenomen koolhydraten betreft. Want door deze producten volledige te schrappen, vertraagt je metabolisme namelijk waardoor je dus voeding minder efficiënt verbrandt. Als je hierin varieert, dan hou je je metabolisme hoog. Onthou dat brood en pasta niet de vijand zijn, want door een tekort hieraan word je moe, misselijk, zwak, duizelig humeurig en breken je spieren af. En het grootste gewichtsverlies komt eigenlijk door waterverlies."
Toch nog steak Wel raadt Danni aan verwerkte koolhydraten, als wit brood, koekjes en witte pasta te vermijden, ook suiker is uit den boze. Een betere optie zijn volkorenproducten als bruine pasta of wilde paarse rijst. Toch zijn er heel wat gerechten waar je wel nog van kan genieten, zo mag je bijvoorbeeld nog steeds langsgaan bij de afhaalchinees. Een ander voordeel is dat je het Pyramide dieet makkelijk kan aanpassen aan jouw levensstijl. Als je elke vrijdag fastfood eet, kun je hiervan je koolhydraatrijke dag maken. Of als je bijvoorbeeld elke zondag steak op het menu zet, dan verplaats je het naar deze dag, zo zorg je ervoor dat dit voor jou werkt.
De belangrijkste tips van Danni: Suiker Vermijd alle producten waar suiker aan toegevoegd is. Dit moedigt namelijk het lichaam aan vet op te slaan.
Water Drink minstens acht glazen per dag om je metabolisme hoog te houden. Het is namelijk vaak zo dat je denkt dat je honger hebt, terwijl je eigenlijk dorstig bent. Neem daarom voor elke maaltijd een glas water zodat je niet te veel eet.
Zout Dit zorgt niet alleen voor een hoge bloeddruk en hartproblemen, het is ook mee de oorzaak van dat je waterophoping.
Alcohol Hoe minder alcohol je drinkt, hoe makkelijker je afvalt. Dit bevat namelijk veel calorieën en je lichaam verbrandt deze het eerst. Andere calorieën, uit bijvoorbeeld vet en glucose zullen niet gebruikt worden tot de energie van de alcohol eerst weggewerkt is.
Junkfood Chinees of Indisch eten past perfect in dit dieet. Kies bijvoorbeeld voor ribbetjes zonder saus, kippenbrochette of -soep. Ga voor een gerecht met sojasaus dat veel groeten bevat. Witte rijst of noedels zijn wel verboden.
Wat niet mag Alle voeding met toegevoegde suikers als snoepjes, roomijs en frisdranken zijn verboden. Ook moet je van chips, witte pasta, wit brood, pizza, ontbijtgranen, boter, room en kaas blijven. (hln, the sun)
Nieuwe K3 film in december
Dit najaar komt de vierde langspeelfilm van K3 op het witte doek. Het zal de eerste zijn waarin de Nederlandse Josje meespeelt. 'K3-bengeltjes' wordt de opvolger van 'K3 en het Magische Medaillon', 'K3 en het IJsprinsesje' en 'K3 en de Kattenprins'.
Karen, Kristel en Josje van K3 zijn door het dolle heen wanneer hun drie nichtjes een weekendje komen logeren in hun appartement. Helaas blijkt al snel dat de meisjes geen engeltjes zijn. Opperengel Manuel maakt 'bengeltjes' van stoute kinderen op aarde en dat is precies wat hij van plan is met de nichtjes. Maar door een vergissing zijn het de K3-meisjes die in 'bengeltjes' worden omgetoverd. Zij zullen 24 uur braaf moeten zijn om weer de oude te worden.
Verschillende bekende Vlamingen maken hun opwachting in de film 'K3-bengeltjes'. Zo passeren Chris Van den Durpel, Jacques Vermeire en zelfs weervrouw Jill Peeters de revue.
De productie gebeurt door Studio 100 en de regie is in handen van Bart Van Leemputten. De filmverdeler voor Vlaanderen is Kinepolis Film Distribution (KFD). 'K3-Bengeltjes' zal vanaf 12 december 2012 te zien zijn in de Vlaamse en Nederlandse bioscoopzalen. (zita)
nvde Foto Photo News
02-05-2012
Leven na de naailes: Van gordijnen stikken tot eigen winkel
Naaien, breien, haken: jarenlang hebben alle neuzen er zich voor opgehaald, maar handwerk is al een tijdje weer volledig in. Wie in het weekend geen naailes volgt of Paul van Ostaijen-gewijs een Slinger Singer naaimasjien in de huiskamer heeft staan, hoort er niet meer bij. Maar wat gebeurt er met al die zelfgemaakte rokjes, kleedjes en sacochen?
"Meer en meer van mijn studenten doen na de lessen iets concreets met hun naaikunsten." Christa Verdonck geeft al ruim 26 jaar naailes in het Kisp, een centrum voor volwassenenonderwijs in Gent. De laatste jaren merkt ze een opvallende stijging in het aantal inschrijvingen voor de naaicursussen.
"Iedereen wil weer zelf aan de slag, of het nu gaat om herstellingen uitvoeren, of om het inleggen van een rok of een broek." Verdonck ziet de gemiddelde leeftijd van haar studenten ook dalen. "In onze klassen zitten vooral vrouwen tussen 20 en 30 jaar oud, maar in bijna elke groep zit er ook een man."
Retouches en gordijnen
De oorzaak van de handwerkhype legt ze bij de financiële crisis. "Enkele jaren geleden had ik voorspeld dat we een toename zouden zien door de economische problemen. En die reden hoor ik ook vaak bij cursisten", klinkt het. "Natuurlijk schrijven ook veel mensen zich in voor het sociaal contact."
Wat haar studenten met hun kakelverse naaikunsten doen? "Velen starten met retouches, en worden soms zelfs gevraagd door klerenwinkels", licht Verdonck toe. "Ook hoor ik er veel die zich in de interieurwereld storten, en bijvoorbeeld gordijnen gaan stikken."
"Dit jaar zijn er overigens al enkele die zelf een winkeltje hebben gestart met een eigen modelijn. En met de huidige vintagetrend loopt dat wel goed, natuurlijk", voegt ze eraan toe.
Elke dag iets nieuws
Dat de interesse voor winkels met zelfgemaakte kleren toeneemt, kan ook Sandra Van Steenkiste beamen. Samen met haar zus Mieke, die aan de hogeschool mode studeerde, startte ze enkele jaren geleden Funni op, een webshop met kleren die ze zelf ontwerpen en maken. In oktober vorig jaar openden ze een eigen winkel in Gent. "Een winkel trekt toch meer aan dan een website, want mensen willen nog altijd hun kleren passen voor ze hun portemonnee bovenhalen."
Sandra en Mieke verkopen alles in hun winkel - van broeken tot jurkjes en jassen - en dat helemaal in hun eigen stijl met vrolijke kleurtjes en opvallende prints. "Wij maken nagenoeg originele kleren. Er hangt elke dag wel iets nieuws in de winkel, en wij maken nooit tien dezelfde stukken."
Achteraan de winkel is hun atelier, waar je hen aan het werk kan zien. "Als mensen hun aankoop gekozen hebben, maken wij dat volgens hun confectiemaat", licht Sandra toe. "We passen ze ook onmiddellijk aan, bijvoorbeeld als een rokje te lang of te kort is." Ook als klanten dat rode truitje liever in het blauw hadden gehad, halen de zussen de naaimachine boven.
Zelf verkopen
Bij Funni krijgen ze gegadigden van alle leeftijden over de vloer. "In het begin dachten we dat we vooral jonge mensen zouden zien, maar dat is helemaal niet zo. Vorige week hadden we een vrouw van eind de 60 in de winkel, die een retrokleedje paste en er beeldig mee stond."
"Consumenten worden zich de laatste jaren bewuster van wat ze kopen", legt Sandra uit. "Bij ons ben je er zeker van dat aan je rokje geen kinderarbeid te pas is gekomen." Eerlijke kleren hoeven evenwel geen oneerlijke duit te kosten. "Je betaalt hier ten hoogste 75 euro voor een kledingstuk."
Sandra en Mieke verkopen overigens niet alleen hun eigen stukken. "Wij verkopen ook kleren of juwelen van andere mensen. Dus wie zelf creatief bezig is en haar werk aan de man wil brengen, mag altijd langskomen." Je bepaalt zelf de prijs, Sandra en Mieke nemen er dan een extra winstmarge op.
Dat handwerk in de lift zit, is volgens Funni wel duidelijk. "Veel meer mensen gaan zelf aan de slag, en daar is nu ook een markt voor." Toch volgen de meesten naailes voor hun eigen plezier. "Of voor vrienden en familie", aldus Sandra. "Niet iedereen zet de stap om een zaak op te starten, want daar komt veel bij kijken."
Ook Verdonck beaamt dat haar studenten vooral voor zichzelf willen leren naaien. "Tenzij je een gespecialiseerde richting volgt, krijgen jongeren geen huishoudelijke lessen meer op school. Net daarom zijn naailessen in het volwassenenonderwijs zo populair." (Zita) www.funni.be
Havaianas voor Unicef
Het slippermerk Havaianas zet zich in voor het goede doel. Samen met Unicef ontwierpen ze een limited edition-slipper.
Het hebbeding is uitgevoerd in babyblauw en wit. De volledige opbrengst van de slipper wordt uitbetaald aan de kinderrechtenorganisatie Unicef.
Havaianas viert dit jaar overigens zijn 50ste verjaardag. De korrelige slipper werd in 1962 op de markt gebracht en was gebaseerd op de Chinese Zori-sandalen, voornamelijk gedragen op de rijstvelden. (Zita)
30-04-2012
Kuurne de ezelsgemeente verrast
Kuurne werd vroeger de groententuin van Kortrijk genoemd:
Bij het ochtendgloren trokken Kuurnenaren met ezel en kar naar Kortrijk om er hun producten te verkopen op de ochtend markt. Het gerammel van de karren en het gebalk van hun lastdieren maakte de nog slapende Kórtrijkzanen wakker, die hun kamervenster opentrokken en riepen: "Daar zijn die Kuurnse ezels weer '" Aan die anekdote hebben de Kuurnenaars hun nickname te danken. En daar hoort natuurlijk een fijn feestje bij: elk eerste weekend van oktober vinden de Ezelsfeesten plaats met onder meer de halve marathon 'Rapper dan een ezel', braderie, kermis en een ezelsjogging. Kuurne heeft inmiddels trouwens een eigen marktplaats om trots op te zijn. Enkele jaren geleden is de locatie volledig vernieuwd met leuke cafeetjes, winkels en verwenadresjes in de omliggende straten.
Gouden rivier Kuurne ligt aan de boorden van de Leie. Dat is niet alleen vanuit toeristisch standpunt een meevaller, de rivier heeft ook Kuurne als textiel- en vlasregio op de kaart gezet en dat kan je bij een wandeling langs de Leie nog steeds zien. Het voormalige vlasbedrijf Verschaeve is een van de best bewaarde vlasbedrijven uit de periode tussen de beide wereldoorlogen. Sommige machines in de fabriek werken nog steeds! Aan de Brugsesteenweg - overigens ook een hotspot voor leuke shopadresjes - ligt ook nog De Stokerijmolen, een korenmolen van 1796. Hij werd in 1983 gerestaureerd maar wordt niet meer gebruikt om te malen.
Groene longen Waar naartoe in Kuurne als je van de natuur wil genieten? De groene long van Kuurne heet letterlijk 'Groene Lonq.Het is een educatief natuur-ontwikkelingspark met een oppervlakte van ongeveer 7 ha, nabij het centrum. Het park is een mooie mix van ecologische, recreatieve, educatieve en maatschappelijke functies.
Volg de wandelpaden langs de waterpartijen, hooilanden, boomgaarden, schapen, bossen, moerassen en noem maar op. Mis ook de vleermuizen kelder en observatiehut niet. En dit zou ook Kuurne niet zijn als er geen ezelsweide was. Heb je het meer voor paarden dan voor ezels? West- Vlaanderen telt drie hippodromen. Een is gelegen in Oostende, de tweede in Waregem en de derde ... in Kuurne , Op de hippodroom aan de Kattestraat vinden wekelijks drafwedrennen plaats.
Om in de sfeer te blijven, kan je je sightseeing afsluiten met een streekspecialiteit: een heerlijke ezelstaart met chocolademousse,bladerdeeg en versieringen in marsepein en chocolade. Jammie!
Wat hebben chef-kok Piet Huysentruyt, cartoonist Nesten en, schilder Evariste Carpentier met elkaar gemeen ? Juist alle drie zijn ze opgegroeid in Kuurne. De gemeente ligt vlak bij de 'gouden rivier', grenst aan Kortrijk en nodigt Uit tot shoppen, eten en actief of passief ontdekken.
29-04-2012
De perfecte foto in vijf stappen
"Tijdens fotoreizen leert iedereen om de essentie van een reis te vatten in knappe beelden". Steps-Fotograaf Johan Cutsem: legt uit hoe je een perfecte vakantiefoto kan trekken.
1. Kijk voor je trekt Johan Van Cutsem : 'Veel mensen nemen meteen een foto als ze iets mooi vinden, zonder erbij na te denken. Maar zo knip je enkels af en let je niet op storende vuilnisbakken of voorbijrijdende wagens. Neem dus even de tijd om te kijken wat je écht in beeld wilt!
2. Ga dicht staan "Durf in je onderwerp te kruipen. Als je stiekem met een telelens fotografeert, ben je niet betrokken bij de persoon die je op de foto wilt, en is het resultaat meestal minder sterk. Ook voor landschappen geldt deze regel: neem niet de overzichtsfoto die iedereen neemt, maar durf een ander standpunt te zoeken of een detail uit te vergroten."
3. Heb respect voor wie je op de foto zet "Communiceer met de persoon die je in beeld wilt, en geef hem of haar de keuze om al dan niet te poseren. Babbel even, drink eventueel iets mee en neem dan pas je foto.Dat geeft een veel beter resultaat dan een snel kiekje vanaf je van de bus stapt."
4. Wacht op het juiste ogenblik "Wacht tot die ene zonnestraal door de wolken breekt, of tot de persoon met wie je praat weer op zijn gemak is. Desnoods maak je voor én na het gesprek enkele portretten. De tweede reeks is waarschijnlijk een stuk natuurlijker. Een goede foto komt niet vanzelf, daar moet je echt wel iets voor over hebben."
5. Ken je toestel "Lees je bijsluiter en leer werken met de absolute basis: ISO-waarden, sluitertijd en diafragma. Beheers je die techniek, dan zijn de mogelijkheden eindeloos. Maar weet ook hoe je je toestel snel en efficiënt kunt gebruiken, zonder al die snufjes. Op een safari moet je soms gewoon heel snel zijn. anders heb je het magische moment gemist !"
meer info over fotoreizen: www.hoboreizen.be de reisfoto's van Johan van Cutsem zijn te zien in zijn fotogalerie in de Tiensestraat 37 in Leuven.
Nederland staat van oudsher bekend als echt fietsland. Het vlakke landschap en de relatief korte afstanden tussen steden en dorpen maken Nederland uitermate geschikt om te fietsen. Het land is voorzien van een uitgebreid netwerk aan fietspaden, de fietser heeft hier in het verkeer omzeggens dezelfde rechten als een automobilist.
Deze lente presenteren lokale routemakers en toeristische aanbieders de meest bijzondere fietsroutes uit de eigen regio.
Op de www.lekkerweg.nl vinden bezoekers een handige tool om fietsroutes te zoeken en op activiteiten naar wens toe te voegen. In mei wordt bovendien de aftrap gegeven voor de vele fietsevenementen in Nederland zoals de diverse fietsvierdaagsen en wielerwedstrijden. (Vief Bron: De Zondag/ Beeld: Photonews)
26-04-2012
Onder stroom over de heuvels
Toegegeven, als je in de Vlaamse Ardennen op twee wielen ergens wil geraken, dan komt er af en toe wat klim- en trekwerk bij kijken. Dankzij het e-bike project in Geraardsbergen en de Ronsese electro-scooters ligt de top van de heuvels echter al een pak dichterbij.
Fietsen In een fietsstad als Geraardsbergen is de electrofiets een uitstekende troef. De hulpmotor geeft Je benen een ongeziene kracht. Het is daarom een ideale manier om de top van de Muur te bereiken en de streek op een ontspannen manier te doorkruisen. Bovendien krijgen ook minder mobiele mensen de kans om de stad te verkennen op een gezonde manier.
De Dienst Toerisme stelt een aantal elektrisch aangedreven fietsen ter beschikking. Ze worden verhuurd in het toerismekantoor De Permanensje op de Markt, in provinciaal domein De Gavers en in de B&B's Ahthayet, de Wambashoeve, Lekkerlby en vakantiewoning Kaekelenberg.
Electro-scooters In Ronse hoef je zelfs helemaal niet meer te trappen. De stad kocht een aantal milieuvriendelijke scooters.
Ze worden aangedreven door een elektrische motor en maken dus geen lawaai, Zo kan je tijdens je rit door groene heuvels, weidse landschappen en pittoreske dorpjes volop genieten van het gekwinkeleer van de vogels en het kleppen van de kerkklok.
De Dienst Toerisme heeft drie scooterarrangementen uitgewerkt, gaande van een basic scootertocht tot een geleide rit. Al wat je nodig hebt om zelf met een scooter te mogen toeren is, ofwel een A3 brommerrijbewijs of een B-rijbewijs.
We hadden ons klaargemaakt om te vertrekken naar het trouwfeest.We lieten het nachtlichtje branden, zetten het antwoordapparaat aan, hingen een handdoek over het kooitje van de parkiet en de kat werd buiten gelaten.
We belden een taxi ... en als deze er aan kwam gingen we naar buiten.
Van zodra we buiten kwamen schoot de kat terug naar binnen.
We wilden haar niet binnen sluiten daar ze het op de parkiet gemunt had.
Mijn vrouw ging al in de taxi zitten terwijl ik achter de kat aan moest. De kat rende de trap op en ik zette de achtervolging in.
Mijn vrouw die in de taxi zat te wachten, wou niet dat de bestuurder wist dat het huis verlaten zou zijn vannacht.
Dus vertelde ze de chauffeur : " Hij is nog even naar boven om mijn moeder een goede nacht te wensen..."
Enkele minuten laten zat ik in de taxi: " Sorry dat het zo lang duurde" zei ik " maar die stomme trut had zich weggestopt onder het bed. Ik heb haar met een kapstok moeten porren om haar er onder uit te krijgen. Dan wou ze weglopen maar ik heb haar bij haar nekvel gegrepen. Dan heb ik haar in een deken moeten draaien om te voorkomen dat ze me zou krabben! Maar 't is gelukt, ik heb haar met haar dik lijf beneden gekregen en ik heb haar in de tuin gezwierd !
Hopelijk kakt ze vannacht weer niet op mijn groenten !"
Er viel een oorverdovende stilte in de taxi...
24-04-2012
Zeven redenen om kippen te houden
Nu de vraag naar eieren toeneemt, stijgen de prijzen naar historische records. Aan wie toch graag een omelet maakt en zich niet blauw wil betalen, één advies: timmer een kippenhok en hou je eigen kippen!
1) Vuilnis kost de dag vandaag flink wat geld. Steeds meer gemeenten en intercommunales stappen bij de inzameling van huishoudelijk afval over op het systeem van gedifferentieerde tarifering (diftar). Je betaalt dus per hoeveelheid afval. Kippen zijn goede afvalverwerkers, hierdoor heb je minder afval en spaar je op termijn een flinke duit uit.
2) Met kippen in de tuin beschik je een groot deel van het jaar over je eigen verse eieren. Wat met de hoge prijzen van de eieren natuurlijk een voordeel is.
3) Kippen kosten toch ook geld? Natuurlijk, maar het zijn geen dure vogels. Ze zijn zowel in aankoop als in verzorging goedkope dieren. Wat het menu betreft, stellen de kippen geen hoge eisen, het zijn echte alleseters. Granen, tafelresten en wat grassprieten zijn voldoende.
4) Kippen geven je tuin wat pit. Kinderen zijn er gek op en doen niet liever dan ze eten geven of verzorgen.
5) Ook voor volwassenen is zo'n kippenhok met wat gekakel positief. Dieren verzorgen in de natuur heeft een rustgevend effect.
6) Door kippen gericht in te zetten, kan je ze gebruiken om delen van de (moes)tuin slakken- en onkruidvrij te maken. Ze helpen een braakliggend stuk grond schoon te houden.
7) Tot slot nog een meevaller: mest van kippen bevat stikstof en andere voedende bestanddelen. Meng het met tuinafval en verwerk het tot compost. Uitstekend om je planten een boost te geven! (zita, bron: MF)
Vlaanderens mooiste landschap
Neem de tijd om hier op adem te komen. Logeren in het kasteel van Lozer. "een kasteel is niet gemaakt om alleen te wonen".
In de paardenstallen van het 18de eeuwse kasteel van Lozer szerveren de stalknechten lang geen hooi meer bij het ontbijt.
Na een grondige restauratie van het gebouw wekt barones delle Faille d'Huysse de gasten voortaan met verse streekproducten en fruit uit de kasteeltuin.
Een B&B waar hedendaags comfort en modern design een eerbiedige buiging maken voor grandeur van het verleden. Alleen de bakstenen herinneren zich nog het gehinnik van de paarden en het geknars van hun hoeven..... Lees er alles over in de bijlage
Zin in een ravotweekendje met de kids? Een avontuurlijke fietsroute in het groen? Of eerder een romantische trip naar een uitdagende regio? Dan zijn de Antwerpse Kempen er driemaal boenk op! Zeker nu je er met de voorjaarsactie 100 voor 50 kan overnachten in 100 leuke logeeradresjes voor amper 50!
surf naar www.antwerpsekempen.be en reserveer je favoriete 100-voor-50-weekendje vóór 31 mei 2012.
22-04-2012
Vooral vrouwen steunen zo Kom Op Tegen Kanker
Naaktkalender al bijna uitverkocht
De naaktkalender voor Kom Op Tegen Kanker wordt maandag al bijgedrukt. Zo groot is de interesse. Pas gisteren startte de verkoop van de naaktkalender, exclusief in de Standaard Boekhandels. In de filialen van onder andere Deinze en Torhout was de voorraad meteen uitverkocht.
Fotografe Lieve Blancquaert en journaliste Annemie Struyf kregen twaalf Vlaamse topvrouwen uit de kleren voor hun Kom Op Tegen Kanker-kalender. Wie onder anderen mevrouw Herman Van Rompuy, Gilda De Bal, Natalia, Nathalie Meskens, Elodie Ouedraogo, Annemie Turtelboom of Hilde Crevits naakt wil zien, kan voor 10 euro de kalender kopen in een Standaard Boekhandel. Lees meer hier
19-04-2012
Naaktkalender voor goed doel
Met een naaktkalender wil Kom op tegen Kanker-meter Annemie Struyf "sensibiliseren rond vrouwen en kanker, de kwetsbaarheid van een lichaam, de fragiliteit van het bestaan." Ze vond twaalf bekende vrouwen, de Naked First Ladies, bereid om uit de kleren te gaan voor de camera van Lieve Blancquaert. Het gaat om onder meer Nathalie Meskens, Annemie Turtelboom en Geertrui Windels, de First Lady of Europe. De opbrengst is voor Kom op tegen Kanker.
De twaalf vrouwen laten zich op een zwart-witfoto van hun beste kant zien. Annemie Turtelboom vindt dat ze dat moet doen. "Een op de negen vrouwen wordt getroffen door borstkanker. Weet je wat dat betekent? Statistisch gezien is het onmogelijk dat je geen enkele vrouw met borstkanker kent", zegt de minister van Justitie.
"Zodra Geertrui Windels als eerste had toegezegd, is de rest heel snel gevolgd", vertelt Blancquaert. "De vrouwen engageerden zich graag. Uit de quotes bij de foto's blijkt dat veel van de vrouwen in hun dichte vriendenkring of familie met borstkanker te maken kregen. Met de foto's willen ze vertellen wat het is om met een kwetsbaar lichaam te leven. Het is helemaal geen babekalender geworden."
Blancquaert wil enkel kwijt dat het zwart-witfoto's zijn en dat ze alle twaalf blij waren met het resultaat. Ze benadrukt ook dat ze de foto's nergens anders wil zien verschijnen. "Ik zal iedereen die de foto's elders publiceert, gerechtelijk vervolgen."
De twaalf vrouwen zijn Nathalie Meskens, Annemie Turtelboom, Annemie Struyf, Natalia, Geertrui Windels, Francesca Vanthielen, Sofie Van Moll, Hilde Crevits, Gilda De Bal, Joke Devynck, Miet Smet, en Elodie Ouedraogo.
De kalender is vanaf zaterdag te koop in de Standaard Boekhandel.