geschiedenis van stationswijk van Waregem Met de Statievrienden willen we de geschiedenis van de Statiewijk in Waregem in kaart brengen. We doen hierbij een oproep om ons hierbij te helpen. Uw informatie, foto's en anekdoten zijn welkom...
08-03-2022
Cultuurraad huldigde drie Statievrienden
Op het 42e Feest van de Cultuurraad vorige zaterdag in De Schakel werden drie Statievrienden gewaardeerd als cultureel verdienstelijk. Het zijn Hendrik Ghistelinck, Bernard Delange en Jan Decock. Presentatrice Ann-Sofie Sabbe (WTV) liet de werking van de Statievrienden uitgebreid aan bod komen bij haar babbel met de twee laatstgenoemde gehuldigden. Het werd een mooi en zeer geslaagd feest.
Vorig jaar kon het Feest wegens de covid-maatregelen niet doorgaan en bleef de hulde van de verdienstelijken beperkt tot een stoephulde. Daarom werden de 13 gehuldigden bij het begin van de viering in de schouwburgzaal nog eens voorgesteld. Daarbij onze coördinator Hendrik Ghistelinck.
Matthias Coppens, vorig jaar nog gehuldigd voor zijn buitengewone culturele prestatie als componist van Hollywood-films, luisterde het hulde-gedeelte in de schouwburg op met live-piano. De gehuldigden werden voorgesteld op groot scherm. Blijft zeker ook bij de feestelijke afsluiter van Ze Quaffeurz, eveneens gehuldigd als kampioen Dweilorkesten 2021. Het feest ging na de officiële hulde nog door met gezellig samenzijn in de hal en de biblab van CC. De Schakel.
Hendrik Ghistelinck
Hendrik Ghistelinck was vorig jaar de gehuldigde voor 25 jaar socio-culturele verdienste als vrijwilliger in het brede culturele veld met toonaangevende functies, zeg maar de Lifetime Achievement Award. In 1968 was Hendrik medestichter van jeugdhuis Flash en in 1970 medestichter van de Waregemse Jeugdraad. Hij was de grote bezieler van Flash, die onder zijn impuls uitgroeide van studentenclub (Harlekijn in de Holstraat en Berg en Bos op de Karmel) tot een volwaardige jeugdclub in het Wijkcentrum van ÿt Gaverke.
De Waregemnaar kon ook nadien steeds beroep doen op zijn vrijwillige inzet voor het activderen van het Waregemse verenigings- en vrijetijdsleven. Vanaf 1988 organiseerde hij de activiteiten zoals animaties bij braderies, jaarmarkten, handelsbeurzen en verenigingsleven. In de stedelijke werkgroep Waregem Koerse was hij betrokken bij de start van de Kleinste Steeple (1990) en samenwerking met cc De Schakel, Malysia meets Waregem (1993), Muziek in ÿt Park (1998) en nog vele andere.
Hij was het werkpaard achter talvan publicaties zoals tijdschrift NMCV/Unizo, Millenniumboek 2000, 150 memorabele Waregemnaars (2001), jaarboeken, 70 Waregemnaars (2003), 100 ware Waregemnaars (2009), 60 Waregemse verhalen (2014). Verder was hij enkele decennia plaatselijk medewerker van Het Nieuwsblad, De Standaard, Het Volk en het Gouden Blad.
Hendrik publiceerde verschillende bijdragen in de jaarboeken van De Gaverstreke en hij is al acht jaar coördinator van De Statievrienden (twee driedaagse expoÿs, publicaties in De Gaverstreke, uitgave van het boek 100 Waregemse Spoortrekkers). De uitgave van dit boek in bijzondere tijden van de coronapandemie kan beschouwd worden als een van de Waregemse culturele hoogtepunten van 2020.
Bernard Delange
Bernard Delange toonde van jongs af aan sociaal engagement via de Chiro en na de fusie de Waregemse Jeugdraad (o.m. organisatie JOWI 81-83) en zette zich ook al vroeg in voor het verenigingsleven in Desselgem. Hij werd in 1975 lid van het kerngroep van Milac-Desselgem, een christelijke vormingsbeweging die zich inzette voor de ondersteuning van de miliciens (dienstplichtigen). Met hun maandblad t Piotje zorgden ze voor een band tussen de milicien in zijn legerdienst en het thuisfront Desselgem. Hij werd later secretaris en voorzitter van deze afdeling. Vanaf de fusie in 1977 werd ook samengewerkt met de Waregemse afdeling voor bv. de informatiebijeenkomsten voor de dienstplichtigen die hun legerdienst moesten beginnen.
Bernard was afgevaardigde in de Algemene Vergadering van de Cultuurraad en werd in 1983 verkozen in het bestuur, waarin hij actief bleef tot 1994. Met Herman Van Houcke ijverde hij onder meer om van de hulde van de Cultuurraad een meer dynamische en feestelijke aanpak te geven, bijeenkomst van de algemene vergadering afwisselend in verschillende deelgemeenten, bekendmaking van de activiteiten in de media, Momenteel is Bernard voor de Statievrienden opnieuw afgevaardigde in de Algemene Vergadering. Hij is ook lid van OKRA en KWB.
Als overtuigd Waregemnaar en met zijn brede inzet in het verenigingsleven bouwde hij intussen een draagvlak uit als freelance hobby-journalist. Naast zijn job als afgevaardigde marktonderzoek werkte hij als regionaal medewerker voor Het Volk (1978-91) en Gazet van Antwerpen (1980-96) en leverde bijdragen voor Radio 2 (1992-2016) en voor telekrant van WTV Dag TV (1998-2001).
Intussen heeft ook een nieuwe microbe hem te pakken, namelijk het verleden en de plaatselijke geschiedenis van Waregem. Hij wordt in 2000 bestuurslid van de Geschied- en Heemkundige Kring De Gaverstreke en heeft intussen reeds een heel aantal historisch-heemkundige bijlagen geschreven in de jaarboeken. (Trouwens ook in Leiesprokkels Wielsbeke).
Met wareber (WAREgemse BERichtten van BERnard) ontplooit hij in 2004 een totaal nieuw werkveld, een soort stadsblog of internetgazette van stad Waregem, een volledig persoonlijk en onafhankelijk initiatief. In 2014 treedt hij bij de Statievrienden, die het verleden rond het station en de stationswijk behartigen en instaan voor diverse publicaties in de jaarboeken van GHK De Gaverstreke en in 2020 het boek Honderd Spoortrekkers. Hun volgende publicatie in 2025 wordt een bijdrage over het Waregems caféleven door de eeuwen heen.
Jan Decock
Vooraleer Jan Decock hier in Waregem cultureel actief was met zijn boekhandel Madoc (1984-1996), had hij als licentiaat/Master Germaanse Talen reeds ervaring opgedaan als lesgever in middelbare school in Brugge, een jaarproject in de bibliotheek te Kortemark en een pedagogisch project Fedeatie Unesco Veurne.
Jan was van 1987 tot eind vorig jaar freelance journalist. Jan schreef voor Het Nieuwsblad, Het Laatste Nieuws, VOKA-Ondernemers West-Vlaanderen, Krant van West-Vlaanderen, De Streekkrant, Het Gouden Blad, De Zondag, Steps. Hij sloot zich onlangs aan bij de Statievrienden.
Jan Decock : De 35 jaar journalistiek voor diverse bladen waren een openbaring. Freelancen was hard en niet zo vanzelfsprekend, maar het bood vrijheid zonder administratieve sleur.
Jan zijn werk in de regio Zuid-West-Vlaanderen zorgde er meteen voor dat hij onder andere honderden gemeenteraden volgde van Spiere-Helkijn tot Wielsbeke en zeker in Waregem vanaf eind 1987 tot oktober 2021. Toen hij voor Voka schreef heeft hij veel interessante bedrijfsleiders leren kennen in heel West-Vlaanderen. En uiteraard kwamen bij hem de zovele verenigingen aan bod.
Jan vindt het nog altijd heel belangrijk om op het verenigingsleven te focussen, neg als de diverse activiteiten die in elk cultuurcentrum en ontmoetingscentrum op de agenda staan. Die vormen samen de kern van wat cultuur is: het samenbrengen en verenigen van mensen rond een of andere activiteit, hetzij als toeschouwer, hetzij als actief werkend lid van een vereniging. Persoonlijk vindt Jan Decock dat zeker de kranten daar moeten op blijven focussen. Het is vanuit die optiek en overtuiging dat hij het Waregems verenigings- en cultureel leven altijd van nabij heeft gevolgd en zoveel mogelijk heeft ondersteund door bijdragen te schrijven en ook fotos te maken.
Herdenk 125e geboortejaar kunstschilder ROGER DE BACKER
OPROEP. Dit jaar herdenken we het 125e geboortejaar van kunstschilder Roger De Backer , die niet alleen een tijdlang hier woonde en werkte in de Gaverkestraat 34, maar ook veel betekent heeft voor het Waregemse culturele leven. Roger De Backer, ‘de schilder die de Leie kleurdeÿ, willen wij nog meer kleur geven. Vandaar onze oproep: ´Wie nog over schilderijen van hem beschikt en deze wil laten fotograferen, of documenten of wat dan ook, kan best terecht bij de werkgroep Roger De Backer.
Roger De Backer (°Machelen-aan-de-Leie, 30/04/1897 - †Waregem 07/08/1984) heeft de Leie, zijn toenmalig geboortedorp en andere Leiedorpen, maar ook het roten en keren van het vlas, op een herkenbare manier vereeuwigd in tekeningen, aquarellen en in vele schilderijen met een warm kleurenpalet. Daardoor alleen al vormen ze een schat aan geschiedkundige informatie over een reëel en plastisch warm uitzicht van Machelen, Gottem, Grammene, Waregem en andere plaatsen in de omgeving in de eerste helft van de twintigste eeuw. Zo heeft hij Machelen-put, met de kerk en het kerkhof, menigmaal geschilderd, evenals de kerktorens van Gottem en Grammene in de achtergond van de vlaskapelletjes.
Zijn werken zijn getuigenissen van vroegere dorpsgezichten van bij ons, waaronder ook heel wat werken uit Waregem. Hij woonde en werkte in de Gaverkestraat 37, vlak langs de spoorweg en velen herinneren zich daar nog zijn kunstgalerij Zodiak. Enkele van zijn werken hadden dan ook de spoorweg op het Gaverke als thema. Maar ook Vaders Woud, enz. Hij bracht hier nieuwe dynamieken op gang bij verschillen de culturele verenigingen. Als eerbetoon noemde de gemeenteraad een straat naar hem op het Torenhof. Roger De Backer was ook één van de spoortrekkers, die we hebben belicht in ons boek '100 spoortrekkers'.
Net als Modest Huys (die net als Roger De Backer ook een tijdlang in Waregem woonde), Albert Saverys en vele anderen, was dat nogal eens n.a.v. de kermis die hoorde bij de ‘Wijd vermaerde bedevaert naar Sinte Corneliskerk tot Machelen, halfwege Gent en Kortrijkÿ. Dit was een begankenis die veel volk trok, die Machelen vanaf de 15de eeuw bekend heeft gemaakt in gans Vlaanderen, en die in de wijde ogeving het sociaal leven van onze voorouders heeft gekleurd.
Naar aanleiding van de 120e verjaardag van de geboorte van kunstschilder Roger De Backer werd in april 2017 een cataloog uitgegeven en een tentoonstelling georganiseerd in het huis ‘De Leeuwÿ te Machelen over ‘De wereld van Roger De Backerÿ. Dit was de eerste keer dat zijn geboortedorp aandacht besteedde aan het leven en werk van deze plastische kunstenaar.
In de stad Waregem was hij, in de latere jaren van zijn leven, een gewaardeerd kunstschilder, sociaal actief in diverse culturele verenigingen zoals het ‘Kunstverbond Sint-Lucasÿ, waarvan hij medestichter was, de ‘Rederijkerskamer Kunst en Eendrachtÿ en Warokultuurkring. Omwille van zijn verdiensten is in Waregem zelfs een straat naar hem genoemd.
Roger De Backer is ondertussen voor velen geen onbekende meer. Door voorgaand initiatief heeft Cultuur-Machelen dan ook nogal wat bijkomende informatie, schilderijen, schetsen en fotoÿs over zijn werk binnengekregen . Deze gegeven wensen wij opnieuw in de kijker plaatsen, te verwerken en in een aangepaste cataloog en voor te stellen.
Ook het Mudel in Deinze voorziet in het najaar 2022 eveneens een tentoonstelling over de Leieschilders waar Roger De Backer zeker niet zal ontbreken. Een werkgroep met Luc Levrau, André Goeminne en ere-burgemeester Georges Peirs wil Roger De Backer, ‘de schilder die de Leie kleurdeÿ, nog meer kleur geven. Vandaar hun oproep: ´Wie nog over schilderijen van hem beschikt en deze wil laten fotograferen, of documenten of wat dan ook, kan best terecht bij :
Luc Levrau, Machelendorp 5 , 9870 Machelen-ZULTE
GSM 0476478439 Email luc.levrau@telenet.be
In het kader van 'Het grote herbergenboek 2025' organiseerden De Statievrienden een fotowedstrijd met als thema: "Herbergen in Waregem". Door de noodzakelijke maatregelen om de corona-pandemie te bedwingen moest onze fotowedstrijd afrekenen met enkele lockdowns van de horeca. Dit was een ernstige handicap voor onze fotowedstrijd, waarvan we de uiterste datum voor indienen enkele maal hebben moeten uitstellen.
We konden uiteindelijk toch vier winnaars bekronen met hun inzending. Ze ontvingen zoals afgesproken elk een Waregembon van 50 euro. We danken hen voor hun inzendingen, die ze ter beschikking stellen voor ons grote herbergenboek dat volgens de huidige planning zal verschijnen in 2025.
De winnaars zijn :
- Guy Opsomer met onder meer een prachtige foto anno 2017 van ÿt Peerdeke in Het Pand.
- Ciel N achergaele met onder meer een mooi zicht op ´Ter Leie¡.
- Bertrand Mestdag biedt een nostalgische foto van café Rembrandt.
- Liesbet Vandenbussche met foto van ÿt Neerhof.
We danken de deelnemers voor hun inzendingen.
Langs deze weg willen we ook allen danken, die de afgelopen jaren hun foto-materiaal hebben geleend om deze op te slaan in ons foto-archief van de Statievrienden. Ook hieruit gaan we putten voor ons groot herbergenboek.
Vooreerst wensen de Statievrienden u en uw naasten een gezond en boeiend 2022 toe. Als Waregemse Erfgoedvereniging hebben we niet alleen aandacht voor het verleden'. Wij beseffen goed dat niets belangrijker is dan de toekomst. We koesteren dan ook samen grootse plannenÿ voor 2022 en volgende, waarbij we u graag betrekken. Meer zelfs. We hopen dat je in september 2022, tijdens het weekend van Monumentendag (9 11 september 2022), komt meedoen aan één van de acties van Stoassie Kirmesse 2022'.
De werkgroep van De Statievriendenÿ is nu ruim zes jaar actief in Waregem. We organiseerden twee driedaagsenÿ bij Veloods (2016) en in het wijkcentrum van De Bilkhage (2018). We (her)schreven de geschiedenis van de Statiewijk in drie artikels, in de jaarboeken van De Gaverstreke (ca. 120 blz.) en in het opgemerkte boek Honderd Waregemse Spoortrekkers' (247 p.), dat in juni 2020 verscheen op 900 exemplaren.
In samenwerking met de Stad Waregem plannen we in september 2022, tijdens Monumentendag, een nieuwe driedaagse met een historische en een artistieke expo, een Erfgoedcafé, een natuurwandeling met Natuurpunt, een spannende Cluédotocht, een kwisavond en het petanquetornooi den Omercup', enz.. Na zowat zestig jaar staat er een kersverse editie van Stoassie Kirmesse op het programma, in samenwerking met de Stad Waregem.
En tenslotte mogen wij u ook anno 2025 de geboorte aankondigen van het Grote Waregemse Herbergenboek, een turf' van 300 blz. U hebt informatie, foto's of artikels liggen over Waregemse herbergen; aarzel niet en neem contact op met De Statievrienden via onze secretaris ( Herman De Clerck ) of coördinator ( Hendrik Ghistelinck ).
Je merkt het, je voelt het, deze trein valt niet meer te stoppen. We hopen en duimen dat het lelijke Covidbeest tegen september 2022 is getemd. Dan zien we mekaar tijdens een van de talrijke kermismomentenÿ in de Waregemse Statiebuurt. Ook jouw ideeën zijn nog steeds welkom. En blijf je graag op de hoogte van onze acties, geef een seintje aan onze nijvere' secretaris Herman De Clerck.
Met vriendelijke Statiegroeten
Marc Feys Bernard Delange Bernard Vandenbussche Hendrik Ghistelinck
Gisteravond werd het boek ´Veerkracht¡, van statiebewoner DVO, overhandigd aan de petersÿ en aan het publiek. Een vijftigtal aanwezigen konden, na vertoon van de covid-pas en identiteitskaart, bijpratenÿ tijdens een verzorgde receptie. Het boek van 112 A4-blz. mag best gezien worden. De foto's vertellen dikwijls meer dan de tekst. Het boek omvat vijftig verhalen van Waregemse ondernemers en verenigingen in moeilijke Covidtijden. En ja, de (meestal jonge) ondernemers vertonen zeker veerkracht'.
Het project van Dirk Van Overwalle startte op sociale media. Ondertussen konden we zijn werk al bewonderen in een fotwandeling langs het Waregemse centrum. Nu blijft het ook in herinnering met de publicatie van een kunstboek.
Het boek kan besteld worden bij Dirk en ligt ook te koop in Standaard Boekhandel.
49e Jaarboek van Geschied- en Heemkundige Kring De Gaverstreke
Op vrijdag 17 december, na één jaar onderbreking, knoopt de heemkundige kring ´De Gaverstreke¡ terug aan met een jaarlijkse traditie, namelijk de voorstelling van haar jaarboek 2021. De voorstelling van het 49e jaarboek gaat door in de oranjezaal van De Schakel om 20 u en wordt gevolgd door een voordracht over Jan Borne, een opmerkelijke Vijvenaar van de 16de eeuw.
De Statievrienden leverden opnieuw een belangrijke inbreng voor het nieuwe jaarboek. Willy De Bouvrie, Bernard Vandenbussche, Hendrik Ghistelinck en Bernard Delange hebben inbreng in telkens twee bijdragen.
- Waregem en de ‘De Munstersÿ, daÿs koersen Willy De Bouvrie
- Een vergeten renner: Roger Desmet Willy De Bouvrie
- Familie Longueville: gedreven Waregemse horecadynastie Hendrik Ghistelinck
- Een avondje uit in Waregem in de 20e Eeuw Bernard Vandenbussche en Hendrik Ghistelinck
- Bevrijdingsoffensief tussen Leie en Schelde, een verkenning per fiets. Bernard Vandenbussche
- De teloorgang van de blekerij te Waregem Bernard Delange
- Opgravingen op site Spoorweglaan te Sint-ElooisVijve Ron Bakx en Bernard Delange
Een eerste bijdrage van Bernard Delange behandelt de recent verdwenen blekerij aan het einde van de Keukeldam. De oude bouwwerken moesten wijken voor de uitbreiding van de tuin, die aan het huis paalde. De Bleeckerie met bleekweiden langs de Gaverbeek heeft een voorgeschiedenis die al zeker teruggaat tot de eerste helft van de 18de eeuw met duidelijke weergave op historische kaarten.
De opgraving op de nieuwe verkaveling langs de Spoorweglaan in Snt-Eloois-Vijve heeft belangrijke kenniswinst opgeleverd over de vroege ijzertijd in West-Vlaanderen. Archeoloog Ron Bakx heeft met zijn ploeg meerdere structuren aangetroffen die behoorden tot een nederzetting uit de 6e en begin van de 5e eeuw voor Chr. Het gaat voornamelijk om bijgebouwen, maar ook om een mogelijk hoofdgebouw. In een andere bijdrage brengt Filips Despriet de resultaten van opgravingen in Ingooigem met vondsten uit de steentijd.
Voor de sportliefhebbers brengt Willy De Bouvrie de wielersport in het daglicht. Met de renners De Munster en Roger Desmet vernemen we hoe de sport in Waregem in de smaak valt naast de paardensport. Nu is er nog ‘Dwars door Vlaanderenÿ met aankomst in Waregem en de grote prijs Briek Schotte in Desselgem. De brug over de stadionvijvers is nog een herinnering aan het wereldkampioenschap in 1957.
In Waregem was er een horecadynastie, de familie Longueville. Van vader op zoon werd het de microbe van het herbergieren doorgegeven. Ze boden jaren gelegenheid aan mensen om er sfeervol de inwendige mens te versterken of het leven aangenaam te maken. Hendrik Ghistelinck heeft ons een inkijk. Ook de bijdrage van Bernard Vandenbussche en Hendrik Ghistelinck over het thema van de laastste erfgoeddag handelt over gezonde ontspanning na een lange zware dag. Lees hoe dit in de voorbije eeuw kon in het centrum van Waregem.
Als naklank volgt met Bernard Vandenbussche nog een actuele aanpassing van de fietsroute ‘Bevrijdingsoffensief in Avelgemÿ met verkenning per fiets in streek tussen Avelgem, Tiegem, Ingooigem en Heestert.
In het derde deel over de familie Van der Bauwhede belicht André Braet de kinderen van het Goed ter Bauwhede, die de bakermat verlaten. De resterende gronden van de familie, na de oorlogsschade en financiële aderlating van de 16e eeuw, boden soelaas voor de kinderen. Vestigingen ontstonden te Ouwegem, Zulte en Waregem-Zuid. In de jaren 1650 maakten drie gebroeders Van de Bauwhede opgang in de Westhoek van Vlaanderen, waarvan hun nageslacht zich aan de kust en in Frankrijk verspreidde. In Waregem worden vele generaties gevolgd in het vooruitzicht van volgend jaar, wanner de afstammelingen van de 20e eeuw aan bod komen.
Armand Desmet staat stil bij de 75ste herdenking van de gesneuvelde weerstanders en burgers van de Tweede Wereldoorlog om voor altijd in detail vast te leggen. We willen niet vergeten. Er is ook een bijdrage van Etienne Ducatteeuw over de oude kerk van Wielsbeke van zowat 400 jaar terug. Die sneuvelde tijdens dezelfde WO II en werd vervangen door een nieuwbouw op een andere locatie. Wie heeft er nog herinneringen aan?
Administratief is het mogelijk de levensloop van een vondeling vanaf de geboorte tot aan het huwelijk na te trekken aan de hand van bewaarde documenten. Dat bewijst Filips Benoit in het onwaarschijnlijke levenslot van vondeling Gabriël Opstoel. Verlies de moed niet wanneer je op een vondeling botst bij het opstellen van uw familiegeschiedenis.
Een zeldzaam gebeuren onlangs in Waregem was de priesterwijding van Gildas Cambia uit Benin. Hij is kleurling en functioneert voortaan op de parochie Nieuwenhove en Gaverke. Vroeger deden blanken missiewerk in andere gebieden, nu zijn de rollen voor een deel omgekeerd. Tijden kunnen veranderen. Een bijdrage van deken-kanunnik Henk Laridon.
Nieuwenhove komt met Rik Castelain aan bod met enkele periodes uit het leven van Filips van der Vichte. Hij speelde een belangrijke rol in het verleden van de mirakelgemeente.
Het nieuwe jaarboek is een mooie aanvulling bij wat over Waregem al aan bod kwam. Zo biedt dit jaarboek een verrijking van onze kennis over onze streek. We wensen u allen veel leesgenot!
>
Het 49e jaarboek kan bekomen worden door storting van 22 euro op rekening BE12 0680 5030 1092 van de Geschied- en Heemkundige Kring Waregem. Het boek kan afgehaald worden op de voorstelling van het boek op vrijdag 17 december om 20 u. in de oranjezaal van De Schakel.
Dit jaar brengt Geert Desmet tijdens de voordracht na de voorstelling van het boek het boeiende verhaal van Vijvenaar Jan Vanden Borne, internationaal handelaar uit de 16de eeuw en die bepalend was over wie de plak zwaaide over Potegem tijdens de 17e eeuw.
Uiteraard houden we rekening met alle voorschriften met betrekking tot de bestrijding van het Corona-virus. Covid Safe Certificaat is vereist voor toegang. Hou dus zeker de website van De Gaverstreke in het oog.
website De Gaverstreke
We vernemen het overlijden van Omer Clement, de oudste inwoner van Waregem en vriend van de Statievrienden. Hij werd op 11 maart 104 jaar. Hij woonde nog altijd thuis, opmerkelijk voor zijn leeftijd. Omer kreeg zes kinderen vijf jongens en één meisje samen met zijn echtgenote Julia Vereecke, die in 2003 overleed. We betuigen als Statievrienden onze innige deelneming en wensen familie en vrienden alle sterkte toe. De uitvaartdienst vindt plaats op dinsdag 9 november.
Omer Clement (°Wingene 11 maart 1917 - Waregem 3 nov. 2021) was in de periode 1955 tot 1962 statiechef in Waregem. Hij bewaarde bijzonder goede herinneringen aan zijn Waregemse periode en mocht hier blijven wonen. In 1962 werd hij adjunct eerste stationschef in Kortrijk. Na twee jaar werd hij benoemd als inspecteur van de plaatselijke onderrichtingen. Op 1 april 1971 werd Omer stationschef in eindstation Oostende. Op 1 april 1982 ging Omer Clement op rust, na ruim 41 dienstjaren en hij verkoos Waregem om er te blijven wonen, tussen zijn kinderen.
Omer Clement blijft in herinnering bij de Statievrienden als een warme persoonlijkheid, een krasse literatuurfan, een uitstekend stationschef, een echte Waregemnaar. In ons boek ´Honderd Waregemse Spoortrekkers¡ vindt u over hem een ruime bijdrage onder de titel Waregems station was drukke bijenkorfÿ (blz. 50-51). We kunnen hem ook nog levendig blijven herinneren in de DVD-opname n.a.v. die publicatie. De toen 103-jarige Omer Clement vertelde daarin niet alleen over zijn wedervaren als stationsoverste in Oostende, het moeilijkste station van het land, maar toonde zich ook een groot literair liefhebber en debiteert als slot uit Engelse, Duitse en Franse literatuur.
Omer was een homo universalis met betrekking tot literatuur, natuur en cultuur. Hoewel hij vaak reizende was, heeft hij de rust teruggevonden in Waregem waar zijn blik steeds zoekende was naar Schoonheid en Wijsheid.
Statievrienden verplaatsen Stoasie Kirmesse naar september 2022
De Statievrienden hebben hun volgende evenement, Stoasie Kirmesse, met een jaar verplaatst naar 9-11 september 2022. De beslissing viel al in mei. Voor het kermisprogramma is het onbelemmerd samenkomen van een grote groep mensen essentieel. De Statievrienden passen om een kermis te moeten organiseren met de rem op.
Het is al het tweede uitstel wegens corona-pandemie. Het erfgoedproject werd vorig jaar als waardevol erkend door erfgoedcel ZuidWest, maar moest wegens corona-omstandigheden worden uitgesteld. Enkel de uitgave van het historisch boek over 100 figuren kon al worden gerealiseerd. De Statievrienden schreven eind vorig jaar ook een fotowedstrijd uit rond het herbergleven in Waregem. Inzendingen worden nog verwacht tot eind september. Wegens de derde covid-golf werd die uiterste inleveringsdatum verschoven tot drie maand na de heropening van de horeca. De fotoÿs worden over herbergleven worden verwacht bij Marc Feys, Boulezlaan 33, Waregem. Het reglement werd HIER eerder gepubliceerd.
Met de organisatie van Stoassie Kirmesse wil erfgoedvereniging De Statievrienden in samenwerking met verschillende partners (verenigingen, horeca, enz.) nog eens echt kermis brengen in de Waregemse Statiewijk. Bijkomende partners zijn nog altijd welkom.
Op vrijdagavond is er een erfgoedcafé gepland, waarbij de geïnteresseerden kunnen aanschuiven bij drie infotafels uit een aanbod van zes tot acht onderwerpen, die betrekking hebben met de Statiewijk. Op zaterdag en zondag worden tal van volkse en ontspannende activiteiten voorzien zoals wandel- en fietstochten, tornooien (petanque tornooi, ), legoworkshop, expoÿs, optredens, Op zondag werkt het stadsarchief ook samen met de Statievrienden voor de organisatie van de monumentdag 2022.
Vorige zondag overleed Julot Cras, voormalig voorzitter van KSV Waregem. Hij was Waregemnaar in hart en ziel. De Statievrienden zijn Julot erg dankbaar voor zijn jarenlange medewerking en gewaardeerde vriendschap. Hij aanvaardde het peterschap voor ons boek ‘Honderd Spoortrekkers' en was zeker een positieve stimulans voor onze erfgoedvereniging.
Julot Cras ( °22/04/1935 – † 21/08/2021) is gehuwd met Christiane Vangeluwe en heeft twee zonen Filip en Stefaan. De afscheidsdienst heeft zaterdag plaats in beperkte kring in de parochiekerk Heilige Familie Gaverke, Broekstraat te Waregem. Julot zal begraven worden in het familiegraf op de begraafplaats Olmstraat te Waregem. Digitaal condoleren kan op uitvaartzorg Amez . De Statievrienden wensen gevoelens van innige deelneming over te maken aan familie en vrienden. We hebben prachtige herinneringen aan een grote en diepmenselijke Waregemnaar.
Julot zette samen met zijn broer Jacques de zaak van zijn vader August verder. Burgemeester ‘Gustÿ Cras (1895-1957) was een idealist, die naast de bloei van zijn houtbedrijf aan het station vooral streefde naar de vooruitgang van het kleine Waregem. Hij liet rond 1935 het bedrijf van het Leeuwke naar de Boulezlaan (stationsbuurt) verhuizen omdat het houttransport nagenoeg volledig langs ‘den ijzeren weg' gebeurde.
Julot nam vooral de verkoop voor zijn rekening, terwijl Jacques zich concentreerde op de aankoop. "We namen de Houthandel der Kust over (1950) en konden enkele keren tijdig inpikken op de marktevolutie, heel belangrijk in een sterk fluctuerende markt als de houtsector. We hadden ook enkele keren geluk toen de houtprijs verdrievoudigde, onder meer door de oorlog in Korea en legden goede contacten in de VS (via Petersime) met de grootste producent in plafonds. Kortom, we hadden de wind in de zeilen. In de jaren zeventig gingen onze wegen uiteen en samen met mijn zoons Stefaan en Filip ging ik in Zulte van start met de firma's CeVe en Cravan."
Voetbalmicrobe
Julot zal bij vele Essevee-fans herinnerd worden als voorzitter van KSV Waregem tijdens de jaren zeventig en tachtig. In deze periode werden met de bekerwinst in 1974 en het bereiken van de halve finale van de UEFA-Cup in het seizoen 1985-1986 enkele opmerkelijke successen geboekt. Julot zetten zijn schouders achter de fusieploeg Essevee. Zijn vader August zorgde ervoor dat de voorzitters Medard Verheylesonne en mijnheer Maes in 1947 gingen samenzitten in ‘De Gouden Leeuwÿ (bij Wiezie Vanhauwere) voor de fusie tussen de Red Star (station) en ÿt Sportief (Leeuwke). ´Ik was meteen een vurige supporter van Essevee. Toen Eugène Bekaert het roer in handen nam, vroeg men mij om toe te treden tot het bestuur. Ik hield het 22 jaar vol, waarvan 19 jaar als voorzitter. Dankzij de werklust van Germain Landsheere groeide Essevee uit tot een gerespecteerde ploeg. We beleefden heel veel aangename momenten en probeerden met gezond boerenverstand telkens een degelijk team uit te bouwen. Toen Essevee in 2001 voor de bijl ging deed dat ‘zeer an ÿt herteÿ. En we legden mee de nodige contacten om de nieuwe fusieploeg SV Zulte Waregem op de rails te krijgen."
Dynamiek
Julot is zowat de verpersoonlijking van de Waregemse dynamiek. "Nu ik op de drempel sta van de tachtig levensjaren denk ik al eens aan afbouwen. Ik ben nog dagelijks op bureau in de gebouwen van CeVe, dat nu door Stefaan geleid wordt. Ik stel tot mijn genoegen vast dat ook mijn kleinzoon Guillaume blijkbaar uit het goede hout gesneden is. Hij ging onlangs van start met een eigen zaak in de parketsector en ook voor massief hout uit de VS heeft hij veel interesse. Wat mezelf betreft, kan ik moeilijk mijn vroegere sportieve hobby's als paardrijden en golf opnieuw opnemen door rugproblemen. Maar dan komt er tijd vrij voor mijn grootste hobby: spreken met de mensen en samen een pint drinken. Een flinke scheut humor mag er altijd bij want humor blijft tenslotte de zwemgordel op de rivier van het leven." <:br>
(uit ‘Tsjestig Waregemse Verhalenÿ. Unizo, 2014)
De Statievrienden plannen een boek over de geschiedenis van het Waregemse herbergleven. Met het uiteindelijk doel om bijkomende authentieke fotoÿs of andere illustraties te bekomen voor deze nieuwe uitgave, organiseren de Statievrienden een fotowedstrijd. Ze doen een oproep naar amateur-fotografen en andere beeld-amateurs om massaal illustraties van Waregemse herbergen in te leveren. De fotowedstrijd loopt tot eind september en er zijn prijzen te winnen binnen vier afzonderlijke categorieën.
Om administratieve redenen kunnen maximum drie fotoÿs per categorie deelnemen aan de wedstrijd. Aan de beste foto in elke categorie kennen de Statievrienden een Waregembon toe van 50 euro. Bijkomend wordt nog een prijzenpot met naturaprijzen voorzien.
Er werd een Reglement opgemaakt in samenwerking met Rudolf Platteau. Een onafhankelijke jury zal de ingediende afbeeldingen en illustraties beoordelen naar originaliteit, kwaliteit en reproductiemogelijkheid. De Statievrienden wensen de fotoÿs te gebruiken voor culturele doeleinden. Bij eventueel gebruik van de fotoÿs zal steeds de naam van de deelnemer vermeld worden.
De fotoÿs moeten op de ommezijde voorzien zijn van een klever met vermelding van naam, adres, telefoon en mailadres van de maker en locatie van de herberg, mét aanduiding van de rubriek waarvoor de foto volgens u in aanmerking komt.
De vier categorieën zijn :
- Historische authentieke fotoÿs van een Waregemse herberg (vb. eigen foto van vóór 1980).
- de meest levendige foto of actiefoto met mensen in of voor een Waregemse herberg.
- de mooiste foto van een hedendaags Waregems café.
- de grappigste of ludiekste foto i.v.m. een Waregemse café.
De vier winnaars worden uitgenodigd naar de prijsuitreiking, waarbij een kleine tentoonstelling van ingediende fotoÿs. De winnende fotoÿs en ook enkele andere inzendingen worden gepubliceerd in het boek over de Waregemse herbergen, dat allicht verschijnt in 2025. We doen dus een oproep naar zoveel mogelijk illustratiemateriaal rond het Waregems herberleven over de jaren heen.
Reglement van de Fotowedstrijd over Waregems Herbergleven
1. De Statievrienden organiseren een fotowedstrijd met als thema ‘Waregemse herbergen in beeldÿ.
2. Enkel amateurfotografen kunnen deelnemen en dat vanaf de leeftijd van 16 jaar.
3. Het thema is ‘Waregemse Herbergenÿ, maar er zijn vier rubrieken:
a. Historische authentieke fotoÿ)s van een Waregemse herberg of afbeeldingen ervan ;
b. Fotoÿs of afbeeldingen van het verenigingsleven in of voor een Waregems café ;
c. Fotoÿs van hedendaagse Waregemse herbergen met of zonder klanten ;
d. Ludieke fotoÿs of afbeeldingen in verband met een Waregemse herberg.
4. Elke deelnemer mag deelnemen met drie fotoÿs per rubriek.
5. De fotoÿs, in monochrome of kleur geprint, mogen maximaal 20 x 30 cm zijn (grootte kaders expo).
6. De beelden moeten genomen zijn in, vóór of in de buurt van een herberg in groot-Waregem.
7. De uiterste indiendatum voor de fotoÿs werd verlengd tot drie kalendermaanden na de heropening van de horeca, dus 30 september 2021. Inleveringsadres : M. Feys, Boulezlaan, 33 te 8790 Waregem.
8. De fotoÿs moeten op de ommezijde voorzien zijn van een klever met vermelding van naam, adres, telefoon en mailadres van de maker en locatie van de herberg, mét aanduiding van de rubriek waarvoor de foto volgens u in aanmerking komt.
9. Per rubriek is voor de winnaar één Waregembon van 50 euro voorzien, aangevuld met prijzen in natura voor niet winnende deelnemers. Er is bovendien één Waregembon van 50 euro voor de beste foto. De Gaverstreke schenkt tien jaarboeken als prijzen voor de wedstrijd.
10. Er wordt een tentoonstelling opgebouwd met een selectie van de ingezonden fotoÿs. Alle deelnemers worden uitgenodigd naar deze gebeurtenis.
11. De fotoÿs worden gejureerd door een vakkundige en neutrale jury die de winnaars bepaalt en die de selectie maakt voor de tentoonstelling.
12. De deelnemers dragen de volledige verantwoordelijkheid voor hun afbeelding van personen (wet op de privacy). Het comité De Statievrienden aanvaardt geen enkele verantwoordelijkheid voor mogelijke inbreuken op de auteursrechten van derden.
13. Tegen de beslissing van de jury is geen verhaal mogelijk en er wordt niet over gecorrespondeerd.
14. Het organiserend comité eigent zich het recht toe fotoÿs te gebruiken voor culturele doeleinden. Bij eventueel gebruik van de fotoÿs zal steeds de naam van de maker vermeld worden. De ingediende fotoÿs worden niet terugbezorgd aan de makers.
15. Door deel te nemen verklaart elke deelnemer zich akkoord met dit reglement.
Statievrienden bezochten Het Hanengevecht op ‘Kunstuurÿ
De Statievrienden brachten op uitnodiging van organisator Joost Bourdon in Mechelen te gast op de merkwaardige tentoonstelling Kunstuur, met daarin als één van de pronkstukken ‘Het Hanengevechtÿ van de bekende Vijfse kunstschilder Emile Claus. Het schilderij toont een volks Waregems gebeuren omstreeks 1880, waarbij de notabelen van de gemeente geamuseerd een hanengevecht volgen in een bijgebouw van herberg De Groene Lanteern, gelegen midden de huidige Stormestraat. De inbreng van de Statievrienden bestond in achtergrondinformatie over de inhoud en samenstelling van het topstuk ‘Het Hanengevechtÿ op deze tentoonstelling.
Uit de periode 1850 - 1950 krijgt u in Het Kunstuur 33 topwerken te zien van 19 Belgische kunstenaars. De kunstenaars van de eerste en tweede Latemse groep zijn prominent aanwezig. Maar ook in Mechelen, Wallonië en andere streken werden topwerken gemaakt. Het naturalisme, realisme, luminisme, impressionisme, symbolisme, expressionisme, fauvisme en surrealisme komen aan bod. Het was een periode die veel verschillende kunststromingen telde. Er is werk te zien van Emile Claus, maar ook van Gustave Vandewoestijne, die een tijd in Waregem woonde in het Rozenhuis. De tentoonstelling loopt nog tot eind september 2021.
Van Hanenvechters tot Gouden Carolusproevers…
Op dinsdag 29 juni 2021 sprongen zes Waregemse ‘Hanenvechtersÿ kort na de middag op hun ‘stalen rosÿ en reden tegen de spotprijs van 7,2 euro heen en terug naar de stad van de Maneblussers. Helaas, driewerf helaas, ons ‘rosÿ had allicht één wortel te weinig gekregen als middagmaal want we zagen in Sint-Pieters, na een spurt van spoor elf naar spoor twee, de semi-direct naar Mechelen voor onze neus wegrijden. Een ‘boemelÿ bracht ons dan maar tegen zijn zin, langs tien stations over Melle, Wetteren, Dendermonde en Kapelle-op-den-Bos uiteindelijk tot op onze bestemming. Een halfuur vertraging werd ingewonnen door gebruik te maken van een pendelbus die ons, omzeggens gratis, van het station naar de exporuimte bracht. Joost Bourdon stond ons ‘molenwiekendÿ op te wachten.
Iedereen kreeg zijn digitale gids en een opklap-melkstoeltje aangereikt. Onze eerste ‘gidsÿ, Elodie Oudraougou konden we nauwelijks volgen tijdens de één uur durende esthetica-les; iets wat elke jonge Vlaming van achttien zou moeten hebben meegemaakt. In vier verschillende ruimtes en uiteindelijk in de zestiende eeuwse kapel struinden we door een landschap waar we kennismaakten met een tiental iconen van de Vlaamse, moderne schilderkunst, daarbij begeleid door B.V.ÿs van vandaag, gaande van Elodie over Arno tot aan Jo Demeyere. Ze stonden precies naast ons, op ware grootte, om te vertellen over hun eigenzinnige buurman of familielid, die ooit zo mooi en/of gedurfd schilderde.
Uiteindelijk kwamen we in de middeleeuwse kapel terecht voor… een Waregems gevecht. Mielke Claus uit Vijve, één van de eerste leerlingen van de Waregemse tekenschool, toonde ons zijn knappe, pas gerestaureerde Hanengevecht in de Groene Lanteern, dat in 1880 één van de dertig herbergen was in de toenmalige Kortrijkstraat. De lijst van de herbergen gaat in bijlage. Het werk is in feite een studiocompositie, een synthese van een vijftiental portretten die hij maakte van ‘bekende Waregemnaarsÿ uit die periode: familieleden, een zestal herbergiers uit de buurt, twee brouwerszoons en enkele vrienden van hem. En kwam hij enkele figuren te kort, ‘no problemÿ, dan maakte hij maar van een drietal personen een voor- en een zij-aanzicht. We hielpen de gebroeders Bourlon aan een aantal namen en werden hiervoor rijkelijk beloond met dit unieke bezoek.
Om halfzes dronken we onze eerste Maneblusser in de aloude brouwerij Het Anker, waar in de loop der eeuwen al Gaverbeken Gouden Carolus door de koelbuizen vloeiden. En waar de huidige brouwersfamilie bewijst hoe je met diversificatie van je producten zelfs rampen als Covid kan overwinnen. We wandelden langs de Dijle (of is het de Nete ?) dwars door het vriendelijke Mechelen terug naar het station. De NMBS vergastte ons nog op een (h)eerlijke treinvertraging van een halfuur in de splinternieuwe vleugel van Sint-Pieters. Dit alles voor 7,2 euro. We hadden in Waregem net geen valscherm nodig om weer voet aan land (perron) te zetten.
De Statievrienden zijn trots een beetje te hebben mogen meewerken aan deze unieke tentoonstelling. Met de trip koppelden we ‘naadloosÿ de erfgoedingrediënten schilder- en brouwkunst aan mekaar en genoten covid-vrij van diverse Vlaamse geneugten, die zelfs de gulzige Italianen niet van ons kunnen afpakken. (HGW) Het Kunstuur Stokerij De Molenberg
De Statievrienden hebben hun volgende evenement, Stoasie Kirmesse, met een jaar verplaatst naar 16-19 september 2022. Voor het kermisprogramma is het onbelemmerd samenkomen van een grote groep mensen essentieel. De Statievrienden passen om een kermis te moeten organiseren met de rem op. De beslissing viel op hun bijeenkomst eind vorige maand.
Het is al het tweede uitstel wegens corona-pandemie. Het erfgoedproject werd vorig jaar als waardevol erkend door erfgoedcel ZuidWest, maar moest wegens corona-omstandigheden worden uitgesteld. Enkel de uitgave van het historisch boek over 100 figuren kon al worden gerealiseerd. De Statievrienden schreven eind vorig jaar ook een fotowedstrijd uit rond het herbergleven in Waregem. Inzendingen worden nog verwacht tot eind september. Wegens de derde covid-golf werd die uiterste inleveringsdatum verschoven tot drie maand na de heropening van de horeca. De fotoÿs worden over herbergleven worden verwacht bij Marc Feys, Boulezlaan 33, Waregem. Het reglement werd HIER eerder gepubliceerd.
Met de organisatie van Stoassie Kirmesse wil erfgoedvereniging De Statievrienden in samenwerking met verschillende partners (verenigingen, plaatselijke horeca, vriendengroepen, enz.) nog eens echt kermis brengen in de Waregemse Statiewijk. Bijkomende partners zijn nog altijd hartelijk welkom!
Op vrijdagavond is er een erfgoedcafé gepland, waarbij de geïnteresseerden kunnen aanschuiven bij drie infotafels uit een aanbod van achttal onderwerpen, die betrekking hebben met de Statiewijk.
Op zaterdag en zondag worden tal van volkse en ontspannende activiteiten voorzien zoals wandel- en fietstochten, tornooien (petanque, Liggende wip, …), legoworkshop, expoÿs, optredens, …
Het Waregemse station krijgt eindelijk de nodige heropfrissing. In het kader van de toegankelijkheid zullen de perrons verhoogd worden en komen er nieuwe liften. De werken starten in het tweede kwartaal van 2022 en lopen tot midden 2023. Zelfde mededeling werd hier drie jaar geleden op 6 februari 2018 ook al gepubliceerd maar dan voor uitvoering van de werken in 2019 en 2020. Momenteel wordt wel werk gemaakt van nieuwe roltrappen.
Er is al 25 jaar vraag naar kleinere opstap- en afstaphoogte op de perrons in Waregem. Verschillende moties van gemeenteraad, Somival, politieke jongerenbewegingen, ea. bleven telkens in dovemansoren steken. Ondermeer An Vanheusden onderhandelde jarenlang met de NMBS en kreeg in 1999 een onderhoud met toenmalig gedelegeerd bestuurder Etienne Schouppe al toezegging, maar andere perikelen dwarsboomden een oplossing.
Met de Statievrienden stuurden we in april 2017 na de vaststelling van uitblijven van investeringen een motie naar NMBS om de stiefmoederlijke behandeling van Waregem aan te klagen. In het bijzonder wezen we op het uitblijven van de lang verwachte en beloofde verhoogde perrons, nochtans een absolute voorwaarde voor een veiliger treinverkeer voor de 2500 treinreizigers die in het station van Waregem dagelijks op- en afstappen. De naburige stations van Harelbeke en Deinze hadden al jaren verhoogde perrons. We deden ook een oproep naar politici : ´Waregem is het minst reisvriendelijke station van Vlaanderen. Politici waar wachten jullie nog op ?¡
Burgemeester en Vlaams parlementslid Kurt Vanryckeghem stuurde enkele weken geleden nog een brief naar de CEO van de NMBS, Sophie Dutordoir. De vraag naar een beter bereikbaar station en zeker naar meer toegankelijke perrons ligt al heel lang op tafel. Er wordt momenteel werk gemaakt van nieuwe roltrappen, maar over de grote opfrissing was nog geen timing bekend.
De NMBS liet vandaag weten dat de grote opfrissingswerken voor volgend jaar ingepland staan. Er komen nieuwe liften, die voldoende groot zullen zijn om een fiets mee te nemen. Daardoor zullen de perrons autonoom toegankelijk zijn vanaf de kant van het station. Terzelfdertijd wordt de volledige perronuitrusting vernieuwd en wordt ook het stationsgebouw aangepast voor autonome toegankelijkheid.
´Het stadsbestuur is al vele jaren vragende partij om het station en dan vooral de toegankelijkheid aan te pakken¡, zeggen burgemeester Kurt Vanryckeghem en schepen van mobiliteit Philip Himpe. ´We zijn blij dat de werken eindelijk op de kalender staan. Het zal ongetwijfeld een grote verbetering zijn voor alle reizigers.¡
Voor de autonome toegankelijkheid vanaf de kant van de parking plant de NMBS de sloop van het einde van de onderdoorgang, de aanleg van een lichte helling en de aanpassing van de fietsroute. Hierover zijn besprekingen bezig tussen de stad, NMBS en provincie.
MOTIE Statievrienden Aanklacht gebrekkig reizigerscomfort
Foto-project van Dirk Van Overwalle : Gesloten Sectoren
Begin december vorig jaar, dus in volle tweede covid-lockdown, startte statiewijkbewoner Dirk Van Overwalle van DVO Photographics een fotoreeks met portretten van mensen uit gesloten sectorenÿ. Het is een campagne om de Waregemse ondernemers, die zwaar getroffen waren door deze gezondheidscrisis, een gezicht te geven. Zowat 50 prachtige zwart-wit fotoÿs verschijnen op social media, samen met het verhaal achter de afgebeelde ondernemer. De fotocampagne wordt ook nog gebundeld in een boek en een openlucht tentoonstelling.
Dirk Van Overwalle werkte al mee met de Statievrienden als juryvoorzitter van onze fotowedstrijd in 2016 en voor onze groepsfoto aan het station. Hij is ook organisator van het buurtfeest Bachtn de Stoatie. Dirk heeft al ruim 30 jaar ervaring als professioneel fotograaf. Hij volgde zijn opleiding aan Sint-Lucas Gent voor architectuurtekenen (80-84) en Bachelor of Arts publiciteit en fotografie (84-88). Zijn bedrijf DVO Photographic is gevestigd op de hoek van de Boulezlaan met de Vandewoestijnelaan. Hij opende begin dit jaar nog zijn gloednieuwe fotostudio in Wielsbeke. Gesloten Sectoren
Dirk Van Overwalle: ´De maatregelen om covid in te dijken hebben ook een grote impact gehad op ons beroep van fotograaf. De opdrachten daalden zienderogen. Maar ik kon toch wel in beperkte mate verder werken. Vele ondernemers waren er erger aan toe en zagen hun activiteit tot nagenoeg nul herleid. Het idee om iets te doen voor hen kwam van twee verschillende kanten. Onze Waregemse Unizo-voorzitter Peter Van Luchene deed een oproep tot de bestuursleden om na te denken over wat kon gedaan worden voor de getroffen ondernemers en anderzijds had ik contact met Berten Steenwegen, een collega-fotograaf uit Aartselaar. Deze laatste is voorzitter van de Vzw Studio, een Vlaamse federatie voor fotografen in hoofdberoep, die gestart was met een project om mensen uit de horecasector een hart onder de riem te steken.¡
´Met mijn project wil Ik zelfstandigen die zwaar getroffen zijn door de corona-crisis een gezicht geven, vooral in de sociale media. Ik beperk me niet tot de horeca, want ook andere sectoren zoals kappers, wellness en schoonheidsinstituten werden in volledige Lockdown geplaatst. Die kunnen ook een steuntje gebruiken. Maar een gezicht geven is niet voldoende. Het was ook de bedoeling de betrokkenen hun verhaal te laten doen: hoe ervaren ze de crisis, hoe proberen ze de problemen op te lossen? Wat vooral opviel waren de boodschappen vol hoop en de positieve ingesteldheid van de ondernemers, ondanks het loodzware jaar dat ze achter de rug hebben.¡
´Ik heb heel wat zelfstandigen gecontacteerd. Ik wou het sober en sereen houden. Op die manier wilde ik hun ziel bloot leggen. Daarom maakte ik zwart-wit fotoÿs. Hen fotograferen en hen zo een gezicht geven was een ding, maar ik wilde meer. Iedereen heeft zijn eigen verhaal van ontmoediging, frustratie, initiatief nemen, hoop op de toekomst. Ze kennen allemaal miserie, maar we stellen vast dat ondernemers niet bij de pakken blijven zitten. Dat wil ik aantonen met dit project. Met elke fotoshoot kwam altijd een creatief, grotendeels positief en emotioneel verhaal naar boven. De betrokkenen spreken ronduit over herstructureren, hun passie voor hun beroep, aanpassen aan huidige omstandigheden.¡
´De Expo-directeur, enkele cafébazen zoals Johan Vanderlinden, topchef David Bertolozzi, tattoo Bjorn Carvers, een familie van kappers, een schoonheidsspecialiste, uitbaters van een welness, cultuur- en evenementensector: allemaal zijn het slachtoffers van de maatregelen die hun uiterste best doen om toch iets van deze moeilijke coronatijden te maken. Heel merkwaardig. Als die mensen bij mij binnenkomen en hun mondmasker afdoen, zie je de druk op hun gezicht. Ik zeg niet dat ze depressief zijn, maar je merkt wel hoe het allemaal een beetje te veel wordt. Als ze daarna hun verhaal doen en uitleggen hoe ze zich uit de slag trekken, dan klaart hun gezicht op. Die sprankel hoop probeer ik altijd vast te leggen op foto¡, legt Van Overwalle uit.
´Het was wel een persoonlijke gratis opdracht waar zowel de geportretteerde zelfstandigen als ikzelf veel deugd van hadden. Op deze manier mensen steunen geeft een goed gevoel, dat niet in geld is uit te drukken. Kortom, dit is een van de warmste opdrachten die ik ooit realiseerde. De dankbaarheid van, het persoonlijk contact met en de warme ontvangsten door de ondernemers, niet evident in huidige omstandigheden, zullen me altijd bijblijven. Met dit project keerde ik ook terug naar mijn roots. Ik ben ooit gestart als fotograaf van mensen, maar heb mij de laatste jaren vooral gericht op business-opdrachten. Ik heb daartoe in 2020 een nieuwe professionele studio geïnstalleerd met de modernste technieken . Het was dus even aanpassen, maar ik heb dat met plezier gedaan.. De gefotografeerde ondernemers mogen hun foto houden en gebruiken voor doeleinden die ze zelf bepalen. Voorwaarde is dat ook ik ze mag gebruiken.¡
Om deze vijftig beelden en verhalen levendig te houden, bundelt Dirk Van Overwalle alles in een boek dat eind september zal verschijnen. Dirk Van Overwalle legt uit: ´De fotoÿs worden aangevuld met een interview, zodat de verhalen uitgebreider aan bod komen dan in de social media-campagne. Bij Unizo-Waregem, waar ik al jarenlang bestuurslid ben, kwam bovendien het idee om alle fotoÿs in een openlucht tentoonstelling te gieten. In september zullen de fotoÿs en verhalen in het Waregemse straatbeeld opduiken. Het doet me veel plezier dat de campagne die ik gestart was nog een mooi vervolg krijgt. Het was zo aangenaam om de drive bij deze ondernemers te zien. Het zijn stuk voor stuk inspirerende verhalen om te delen.¡
Erfgoedwandeling langs Waregems nachtleven uit 20e Eeuw
De jaarlijkse hoogmis van het erfgoed, Erfgoeddag, viert op 24 en 25 april 2021 haar 20-jarige jubileum met het thema De Nacht. Corona stak een stokje voor de grootse feesteditie die aanvankelijk gepland stond in 2020. Het stadsarchief, erfgoedvereniging Statievrienden en de bib hebben de handen in elkaar geslagen om dit jaar in Waregem een coronaveilige erfgoedbeleving te kunnen presenteren, waarin liefde en passie voor erfgoed centraal blijft staan. De vorig jaar voorziene nachtelijk feestevenement kan evenwel ook dit jaar niet doorgaan. De denkbeeldige kroegentocht door het Waregemse centrum kan gewandeld van 24 april tot 9 mei.
Beleef Waregem by nightÿ aan de hand van een wandeling langs legendarische locaties uit het Waregemse nachtleven. Oude herbergen, vergane cinemaÿs en hedendaagse tentoonstellingen passeren de revue. Ga op stap tijdens deze (avondlijke) tocht met de ErfgoedApp. Tijdens het Erfgoeddagweekend lees je extra verhalen op de infopanelen. Het start- en eindpunt van de wandeling is de bibliotheek. De wandeling blijft ook na Erfgoeddag beschikbaar.
Tip: download vooraf de erfgoedapp op je smartphone via de QR-code!
De Statievrienden verrichtten de nodige opzoekingen samen met het stadsarchief. De Statievrienden bereiden een nieuw boek voor over het herbergleven vanaf eind achttiende eeuw tot heden. U kunt ook nog altijd deelnemen aan de hun fotowedstrijd rond het Waregemse herbergleven, waarvan de uiterste inleveringsdatum wellicht eind augustus wordt. De erfgoedwandeling was vooral het werk van stadsarchivaris Thomas Bertram, administratief medewerker Janne Gysels en de Statievrienden Hendrik Ghistelinck (info herbergleven) en stadsgids Bernard Vandenbussche (wandeling).
Aan de hand van een avondwandeling van een viertal km biedt het Waregemse aanbod voor erfgoeddag een nostalgisch beeld over het uitgangsleven van pakweg een halve eeuw geleden. De erfgoedtocht start in de bibliotheek op het boekenplein aan de Zuiderpromenade. Vandaar gaat het naar de Markt en worden het uitgangsparcour gevolgd langs de Stationsstraat, Noorderlaan, Olmstraat en langs de Stedelijke Academie naar de Stormestraat. Langs het parcours staan elf didactische borden, die het verhaal vertellen van de nostalgische plek van het Waregems uitgangsleven uit de 20e eeuw.
De Markt, met brouwerij Damman, was gegeerd door de feestneuzen, In het Zangershof kon je terecht voor een toneelvoorstelling van Kunst en Eendracht, dat in 1901 verhuisde naar een nieuwe zaal achterin gasthof De Rode Poort in de Stationsstraat. Zowat 50 jaar geleden floreerde daar het kunst- en liedjescentrum De Hoop. De Zwaan en de Gouden Leeuw waren andere herbergen op het markplein. In park Casier gingen onder meer in 1958 Tirolerfeesten door. Waregem telde aantal dancings zoals langs het parcours Cirao.
De Statiewijk telde net als Olmstraat tientallen herbergen zoals Gambrinus, Au Pavillon, De Mooie Molen, Hotel Du Parc, We komen ook langs het klooster van de Paters Oblaten, dat werd omgevormd tot de Academie voor Muziek, Woord en Dans en de Academie voor Beeldende vorming. Waregem kende reeds in 1865 een Academie voor Architectuur en Kunst of Tekenschool. Een cruciale straat in het nachtleven van Waregem was zeker de Setormestraat met verschillende cafés en festiviteiten. Onder andere café In den Tuba, Dancing Palace 28 en De Groene Lanteern waren er gevestigd.
De erfgoedwandeling langs de uitgaansplekjes van vroeger kunt u wandelen tot zondag 9 mei. Nadien blijft de route bestaan en wordt ze opgenomen in het toeristisch aanbod voor wie de stad een bezoekje wil brengen en meer wil vernemen over haar geschiedenis. Voor dat alles is vanaf 24 april een app beschikbaar, die je via de website van Waregem kan downloaden.
Hendrik Ghistelinck gehuldigd voor 25 jaar culturele verdiensten
Gisteren is onze coöodinator Hendrik Ghistelinck gehuldigd door de Cultuurraad voor 25 jaar socio-culturele verdienste als vrijwilliger in het brede culturele veld met toonaangevende functies. Wegens de moeilijke omstandigheden met noodgedwongen maatregelen ter bestrijding van de covid-pandemie kon het huldefeest van de Cultuurraad dit jaar niet doorgaan. Er werd wel een kleine stoephulde gehouden bij de laureaten.
Niemand twijfelt aan de culturele verdiensten van Hendrik Ghistelinck voor de Waregemse gemeenschap. De Statievrienden hebben zijn kandidatuur voorgedragen op grond van Art. 4 b uit het reglement, dat stelt : ´Verdienstelijke leden van socio-culturele verenigingen, aangesloten bij de Waregemse cultuurraad die minstens 25 jaar als vrijwilliger actief zijn in het brede culturele veld van Groot-Waregem met medebepalende of toonaangevende functies¡.
Hendrik Ghistelinck (°2 okt 1950) was in 1968 medestichter van jeugdhuis Flash en in 1970 medestichter van de Waregemse Jeugdraad. Hij maakte de overgang mee naar Jeugdhuis Aksent, met activiteiten in wijkcentrum Gaverke. De Waregemnaar kon ook nadien steeds beroep doen op zijn vrijwillige inzet voor het activeren van het Waregemse verenigings- en vrijetijdsleven.
Sedert 1988 was hij organisator van de activiteiten van NCMV-Unizo en Waregem Winkelstad met inbreng van culturele evenementen (animaties bij braderies, jaarmarkten, handelsbeurzen, verenigingsleven, ). Start Kleinste Steeple (1990) ism De Schakel, Malysia meets Waregem (1993), Muziek in ÿt Park (1998), enz.
Hij was het werkpaard achter tal van publicaties zoals tijdschrift NCMV/Unizo, Millenniumboek 2000, 150 memorabele Waregemnaars (2001), jaarboeken (eerst jaarlijks nadien tweejaarlijks), 70 Waregemnaars (2003), 100 Ware Waregemnaars (2009), 60 Waregemse verhalen (2014). Vermelden we nog de honderden bijdragen met Waregemse historische/heemkundige inslag gedurende decennia in Het Nieuwsblad/De Standaard/Het Volk en het Gouden Blad.
Hij publiceerde verschillende bijdragen in de jaarboeken van De Gaverstreke en tenslotte is hij al ruim 6 jaar coördinator van De Statievrienden (2 driedaagse expoÿs, publicaties in De Gaverstreke, boek 100 spoortrekkers). De uitgave van het boek ´100 Waregemse spoortrekkers¡ in de bijzondere corona-omstandigheden kan geschouwd worden als een van de Waregemse culturele hoogtepunten van 2020.
Waregem krijgt er binnen afzienbare tijd een nieuw park bij tussen de Fabiolalaan en Ter Elststraat in de noordelijke buurt van het station. Het stadsbestuur bereikte een overeenkomst met de eigenaar van de villa Huize Windroos in de Vandewoestijnelaan om de groenzone aan te kopen tussen de Koningin Fabiolalaan en de Ter Elststraat. Het stadsbestuur wenst de parkzone van ongeveer 1 hectare groot om te vormen tot een openbaar park. In Huize Windroos kunnen op termijn assistentiewoningen komen.
De parkzone is opgenomen in het Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP 18-1) Stationsomgeving (met site Sofitex-Cotesa). De gemeenteraad keurde de voorlopige vaststelling hiervan goed op 3 maart. Dat is een voorwaarde om het project te kunnen realiseren. Ook de nieuwe invulling van de oude site Cotesa aan de Fabrieksstraat is in dit RUP voorzien. Op deze manier zal Waregem een mooi extra stuk openbaar parkgebied bij krijgen, in de onmiddellijke omgeving van het station. Er komt na bijna 20 jaar ook eindelijk een nieuwe invulling voor de oude site Cotesa.
Schepen van Ruimtelijke Ordening Kristof Chanterie : ´Tijdens de procedure voor de opmaak van dat RUP contacteerde de familie De Zutter ons. Zij hebben plannen om hun textielbedrijfje Wind in de Vandewoestijnelaan te verhuizen. Die firma werd opgericht in 1954 en bevindt zich nog altijd in het historische ‘Huyze Windroosÿ dat in de jaren 1920-1930 gebouwd werd. Achter ‘Huyze Windroosÿ ligt een natuurgebiedje van een hectare, met een groot grasveld en bomen aan de rand. De familie De Zutter en de stad kwamen tot een overeenkomst waarbij Waregem deze site aankoopt en de aanpalende oude kasteelvilla een nieuwe invulling krijgt. In de nieuwe plannen creëren we de mogelijkheid om het pand om te vormen tot een zorgproject.¡
Voor het oostelijk deel van het plangebied wordt de mogelijke herbestemming onderzocht. De dienst MER van het Departement Omgeving van de Vlaamse overheid ziet in het voorgenomen plan geen aanleiding tot aanzienlijke milieugevolgen, zodat de opmaak van een planMER niet nodig is. Als het bedrijf vertrekt, krijgen de eigenaars de kans om ‘Huyze Windroosÿ te verkopen aan een ontwikkelaar die de woning kan omtoveren tot assistentiewoningen of een andere vorm van zorgwonen. De aanwezigheid van het ziekenhuis en het station zijn daarbij stevige troeven.
De achterliggende tuin wil de stad zo snel mogelijk opstellen voor de Waregemnaars. Naar verwachting zal dat ten vroegste volgend voorjaar zijn. De omheining rond de tuin zal dan verdwijnen en met de hulp van een landschapsarchitect wordt de zone aangelegd als een openbaar park. Voor de buurtbewoners - en alle Waregemnaars - zal dit een aangename plaats zijn om te vertoeven, want in de omgeving van het station missen we nu nog wat openbaar groen.
Site Cotesa
Voor de vroegere site Sofinal-Cotesa in de Fabrieksstraat, wacht een definitieve invulling. Na het faillissement van de textielgroep Sofitex in 2003 werden de gronden te koop gezet en de stad deed via intercommunale Leiedal het beste bod, maar de tegenkandidaten trokken daarop naar de rechtbank. De finale uitspraak wordt verwacht dit jaar. Het is de bedoeling om de vervallen fabrieksgebouwen een nieuwe bestemming te geven als een woonwijk met gemende functies, zoals kantoren en buurtwinkels.
De gebouwen en de bijbehorende grond heeft 1.250.000 euro gekost. Het nieuwe bedrijventerrein sluit aan op het waterzuiveringsstation van de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening VMW. De oppervlakte bedraagt 4,2 hectare.
Momenteel loopt een archeologisch onderzoek op het geplande bedrijvenpark Bilkhage. De werf langsheen de Eikenlaan 72 in Waregem ligt even stil om een archeologisch onderzoek uit te voeren. Hier worden in opdracht van LCV Real Estate een aantal KMO-units gebouwd, maar momenteel zijn de archeologen druk in de weer met de opgraving om zo alle archeologische sporen te documenteren en in kaart te brengen. Hiervoor werd beroep gedaan op het consultancy- en engineering bureau ABO nv.
Sedert medio 2016 is het nieuwe Vlaamse erfgoeddecreet in werking. De meest merkbare verandering is de verplichting die de indiener van een bouwaanvraag heeft om een archeologienota op te laten stellen wanneer zijn terrein voldoet aan bepaalde criteria. Deze criteria zijn door het Agentschap Onroerend Erfgoed weergegeven in een stroomschema. Zoÿn archeologienota is een studie waarin de opdrachtgever aangeeft hoe hij zal omgaan met archeologie in de ontwikkeling van zijn terrein. Per definitie bestaat een archeologienota uit een bureauonderzoek en veldwerk (meestal boringen en/of proefsleuven). Via het Geoportaal kan je opzoeken of het terrein zich situeert in een beschermde archeologische site, in een vastgestelde archeologische zone of in een gebied waar geen archeologisch erfgoed te verwachten valt.
In mei 2020 maakten de archeologen van ABO nv reeds een uitgebreide bureaustudie. Aan de hand van bestaande en ontsloten landschappelijke, archeologische, historische, iconografische en cartografische gegevens werd de kans op het aantreffen van archeologische resten reëel bevonden. Ooit liep een beek langs dit perceel en er bestaat een redelijke kans op historische vondsten. Om dit potentieel te evalueren werd archeologisch vooronderzoek uitgevoerd in de vorm van boringen en proefsleuven.
Archeoloog Glenn de Hooghe : ´Hierbij werden reeds een groot aantal bewoningssporen aangetroffen die, op basis van een eerste analyse van het aardewerk, mogelijks te dateren zijn vanaf de IJzertijd tot de middeleeuwen. Het gaat onder andere om perceelgreppels, waterpoelen, paalkuilen en kuilen. Er is mogelijks zelfs sprake van één of meerdere huisplattegronden maar om hier duidelijkheid over te krijgen is het wachten tot het einde van de opgraving. De eerste vondsten openen alvast perspectieven op nieuwe informatie over bewoning in Waregem eeuwen ja millenniums geleden.¡
Vorige dinsdag 5 januari kregen de archeologen het bezoek van een aantal klassen uit de buurt, nl. enkele leerlingen uit het 2e jaar Wetenschappen van Sint Paulus College Waregem en leerlingen uit het 5e en 6de leerjaar van Zonneburcht Waregem.
We verwachten de resultaten te kunnen publiceren in een van de volgende jaarboeken van Geschied- en Heemkundige Kring.
Iedere Bilkhagenaar heeft al zijn hele leven geweten dat er een hoge haag stond aan het kruispunt Eikenlaan Lindestraat. Nu is die haag verdwenen om plaats te maken voor een bedrijvenpark. Voor een aantal bewoners stond die haag symbool voor die hage, die nog een beetje in herinnering blijft met de benaming van het bedrijvenpark, waarvan de benaming Bilkhage voor de hand lag.
De werken zullen door de opgravingen geen vertraging oplopen. Tegen september of oktober worden hier 19 bedrijfsunits neergepoot, waarvan er intussen al 12 verkocht zijn. Er is duidelijk veel vraag naar bedrijfsruimte. Op de site komen onder meer een elektricien, een dakwerker, een interieurbedrijf en een reclamebedrijf.
We hebben met de Statievrienden ondanks corona een vruchtbaar jaar achter de rug. We realiseerden de uitgave van een prachtig boek, dat op alle gebied een succes is geworden. Er werd gedacht aan een nieuwjaarsreceptie voor alle sponsors, maar dat idee moesten we om gekende reden opgeven. Uiteindelijk kwam het wijze voorstel om in deze moeilijke tijden een bescheiden bedrag te besteden aan hen, die het meer nodig hebben.
Met de eindejaarsdagen hebben de Statievrienden een gift van 300 (SV + HG + BD) gestort op de rekening van ÿt Kelderke. Dit initiatief werkt met vrijwilligers en bezorgt gratis voedselpakketten aan mensen, die onder de armoedegrens leven of tijdelijk hulp nodig hebben. Het inzamelpunt en secretariaat van ÿt Kelderke is gelegen op de Statiewijk, Windhoek 10 in de ambachtelijke zone Transvaal.
ÿt Kelderke helpt bij verdoken armoede
Vzw 't Kelderke is een vrijwilligersorganisatie, die met steun van Waregemse Service Clubs, verenigingen en milde schenkers, zich inzet om hulp te bieden aan de verdoken armoede in Waregem. De organisatie zet zich in voor het verdelen van voedselpakketten aan de minderbedeelden van Groot-Waregem. Mensen die onder de armoedegrens leven of tijdelijk hulp nodig hebben kunnen, na overleg met en na goedkeuring van het O.C.M.W. een gratis voedselpakket bekomen. Hiertoe moeten ze zich met voedselkaart aan één van de erkende afhaalpunten aanbieden. De duur van de hulp is afhankelijk van de individuele situatie en wordt periodiek geëvalueerd en eventueel aangepast.
ÿt Kelderke Waregem ontwikkelt geen commerciële activiteiten. De vereniging koopt een deel van het voedsel in en verdeelt het op een billijke manier. Er wordt, in de mate van het mogelijke, rekening gehouden met de specifieke noden in verband met de leeftijd, de gezondheid, de cultuur en de samenstelling van de gezinnen. Er zijn voedselbedeelpunten in Waregem, Beveren-Leie en Desselgem.
Het initiatief ontstond in 2007 onder impuls van Jeannette Destoop en Jean Faveere. Alle Waregemse Serviceclubs werken samen om voedselpakketten samen te stellen met basisvoeding zoals : brood, melk, eieren, vlees, groenten en fruit, diepvrieswaren. Iedere donderdag worden deze voedselpakketten gratis klaargemaakt en door gemotiveerde vrijwilligers aan behoeftigen bedeelt in ÿt Kelderke. Voedsel wordt hen ter beschikking gesteld door lokale handelaars, grootdistributie en de voedselbank. Dankzij talrijke giften en milde schenkingen slagen zij er telkens opnieuw in om hun taak te vervullen.
Elke gift wordt gewaardeerd en direct in voedsel omgezet. Vzw ÿt Kelderke wordt ook gesteund door de stad Waregem, het Welzijnshuis en andere zorgverleners uit groot-Waregem zoals; OLV-ziekenhuis, de huisdokters, de thuisverplegers, het Wit-Gele-Kruis, de apothekers, Kind en Gezin, enz.
Er zijn voedsel inzamelpunten in Waregem (secretariaat Windhoek 10), Beveren-Leie (St. Janszaal Kerkdreef 23) en Desselgem (De Mote, Liebaardstraat 34). U kunt hun werk steunen door storting op rek.nr. BE42-738-0226139-54. Wenst u meer info over de vereniging, u wenst het team te vervoegen, u heeft een vraag, laat zeker niet na hen te contacteren. info@kelderke.be tel. 0475 33 38 11
Schepen van Armoedebestrijding Joost Kerkhove geeft mee dat er gemiddeld 120 voedselpakketten per week worden via de verdeelpunten in Waregem, Beveren-Leie en Desselgem. ´Als je weet dat een gemiddeld gezin bij ons uit 3 personen bestaat, kom je aan 360 personen. We zien op dit ogenblik geen drastische stijging van behoeftigen bij ons. Maar wat nog niet is, kan nog komen.¡
´Door de aanpassing van het steunbarema naar aanvullende financiële hulp, besteden we in Waregem op jaarbasis ( start maart 2021) vanuit de stadskas tussen de 80.000 tot 100.000 euro extra om de cliënten van het OCMW bij te staan. We komen structureel tussen bij schoolmaaltijden en dit zowel op het niveau van het secundair als in het basisonderwijs. We willen ook iedereen mee op de digitale sneltrein en komen nu ook tussen bij de aankoop van een PC. Bij de opstart van het leefloon vertrekken we van een maximum om dan na zes maanden, het leefloon naar beneden te halen zodat de mensen gemotiveerd worden om te werken. Dit zijn in het kort enkele speerpunten van ons beleid.¡
Zoals eerder aangekondigd plannen De Statievrienden een nieuw boek over de geschiedenis van het Waregemse herbergleven. We zoeken daarvoor zoveel mogelijk illustraties. Om de inzenders van fotomateriaal te belonen organiseren we een fotowedstrijd. Aan de beste foto in elke categorie kennen de Statievrienden een Waregembon toe van 50 Euro. Intussen is ook een nog een bijkomende prijzenpot met naturaprijzen voorzien.
Wegens een nieuwe opflakkering van de coronapandemie moest de horeca sluiten onmiddellijk na het uitschrijven van onze fotowedstrijd. We begrijpen dat daardoor niet evident is om herbergleven levendig in beeld te brengen, juist het voorwerp van de fotowedstrijd. De eerst geplande uiterste inleveringsdatum eind dit jaar is niet haalbaar. De Statievrienden hebben daarom beslist om de uiterste indiendatum te verlengen met drie kalendermaanden na de heropening van de horeca (reglement art 7). Als bij voorbeeld de horeca kan heropenen op 16 januari 2021, dan wordt de uiterste datum 30 april 2021.
Mogen we nog aangeven dat de sluiting van de horeca geen belemmering hoeft de zijn voor deelname aan verschillende onderdelen van de fotowedstrijd. (historische fotomoment, actiefoto, grappige foto). Zelfs in de categorie foto van hedendaagse herberg kunnen authentieke foto's worden gemaakt.
We willen nog een oproep doen om te snuisteren in uw verzameling oude foto's en passende foto's te delen met de Statievrienden. De fotowedstrijd is bedoeld om illustraties in te zamelen omtrent de Waregemse herbergen. Het kan gaan over postkaarten, oude fotoÿs maar ook fotoÿs van cafés die al of niet nog actief zijn. Bij gebruik in het nieuwe boek over de geschiedenis van het herbergleven.