Vorige zondag overleed Julot Cras, voormalig voorzitter van KSV Waregem. Hij was Waregemnaar in hart en ziel. De Statievrienden zijn Julot erg dankbaar voor zijn jarenlange medewerking en gewaardeerde vriendschap. Hij aanvaardde het peterschap voor ons boek ‘Honderd Spoortrekkers' en was zeker een positieve stimulans voor onze erfgoedvereniging.

Julot Cras ( °22/04/1935 – † 21/08/2021) is gehuwd met Christiane Vangeluwe en heeft twee zonen Filip en Stefaan. De afscheidsdienst heeft zaterdag plaats in beperkte kring in de parochiekerk Heilige Familie Gaverke, Broekstraat te Waregem. Julot zal begraven worden in het familiegraf op de begraafplaats Olmstraat te Waregem. Digitaal condoleren kan op uitvaartzorg Amez . De Statievrienden wensen gevoelens van innige deelneming over te maken aan familie en vrienden. We hebben prachtige herinneringen aan een grote en diepmenselijke Waregemnaar.
Julot zette samen met zijn broer Jacques de zaak van zijn vader August verder. Burgemeester ‘Gustÿ Cras (1895-1957) was een idealist, die naast de bloei van zijn houtbedrijf aan het station vooral streefde naar de vooruitgang van het kleine Waregem. Hij liet rond 1935 het bedrijf van het Leeuwke naar de Boulezlaan (stationsbuurt) verhuizen omdat het houttransport nagenoeg volledig langs ‘den ijzeren weg' gebeurde.
Julot nam vooral de verkoop voor zijn rekening, terwijl Jacques zich concentreerde op de aankoop. "We namen de Houthandel der Kust over (1950) en konden enkele keren tijdig inpikken op de marktevolutie, heel belangrijk in een sterk fluctuerende markt als de houtsector. We hadden ook enkele keren geluk toen de houtprijs verdrievoudigde, onder meer door de oorlog in Korea en legden goede contacten in de VS (via Petersime) met de grootste producent in plafonds. Kortom, we hadden de wind in de zeilen. In de jaren zeventig gingen onze wegen uiteen en samen met mijn zoons Stefaan en Filip ging ik in Zulte van start met de firma's CeVe en Cravan."
Voetbalmicrobe
Julot zal bij vele Essevee-fans herinnerd worden als voorzitter van KSV Waregem tijdens de jaren zeventig en tachtig. In deze periode werden met de bekerwinst in 1974 en het bereiken van de halve finale van de UEFA-Cup in het seizoen 1985-1986 enkele opmerkelijke successen geboekt. Julot zetten zijn schouders achter de fusieploeg Essevee. Zijn vader August zorgde ervoor dat de voorzitters Medard Verheylesonne en mijnheer Maes in 1947 gingen samenzitten in ‘De Gouden Leeuwÿ (bij Wiezie Vanhauwere) voor de fusie tussen de Red Star (station) en ÿt Sportief (Leeuwke). ´Ik was meteen een vurige supporter van Essevee. Toen Eugène Bekaert het roer in handen nam, vroeg men mij om toe te treden tot het bestuur. Ik hield het 22 jaar vol, waarvan 19 jaar als voorzitter. Dankzij de werklust van Germain Landsheere groeide Essevee uit tot een gerespecteerde ploeg. We beleefden heel veel aangename momenten en probeerden met gezond boerenverstand telkens een degelijk team uit te bouwen. Toen Essevee in 2001 voor de bijl ging deed dat ‘zeer an ÿt herteÿ. En we legden mee de nodige contacten om de nieuwe fusieploeg SV Zulte Waregem op de rails te krijgen."
Dynamiek
Julot is zowat de verpersoonlijking van de Waregemse dynamiek. "Nu ik op de drempel sta van de tachtig levensjaren denk ik al eens aan afbouwen. Ik ben nog dagelijks op bureau in de gebouwen van CeVe, dat nu door Stefaan geleid wordt. Ik stel tot mijn genoegen vast dat ook mijn kleinzoon Guillaume blijkbaar uit het goede hout gesneden is. Hij ging onlangs van start met een eigen zaak in de parketsector en ook voor massief hout uit de VS heeft hij veel interesse. Wat mezelf betreft, kan ik moeilijk mijn vroegere sportieve hobby's als paardrijden en golf opnieuw opnemen door rugproblemen. Maar dan komt er tijd vrij voor mijn grootste hobby: spreken met de mensen en samen een pint drinken. Een flinke scheut humor mag er altijd bij want humor blijft tenslotte de zwemgordel op de rivier van het leven." <:br>
(uit ‘Tsjestig Waregemse Verhalenÿ. Unizo, 2014)
|