Dimitri Verhulst, De verveling van de keeper (2002) Niet alleen voor voetballiefhebbers
Problemski Hotel (2006) Wrang-geestig
De Helaasheid der dingen Een terugkeer naar Reetveerdegem
Anne Provoost De Arkvaarders
Monica Feth De meisjesschilder
Nic Balthazar Niets was alles wat hij zei Voor wie het verhaal achter Ben X nog eens wil lezen
Bjorn Sortland Eén minuut eerlijkheid Liefde tussen twee adolescenten én liefde voor schilderkunst Dirk Bracke Een vlieg op de muur Over straatkinderen in Zuid-Amerika Overleven in de tros Over het leven in het leger van Napoleon Als de olifanten vechten Over kindsoldaten in Afrika
Peter Verelst De Kleurenvanger (zie hdb. p. 179) Patrick Lagrou, De poorten van Atlantis John Mardsen Morgen, toen de oorlog begon Jules Verne Twintigduizend mijlen onder zee
Karel Verleyen Vijand zonder gezicht Computernetwerken
Prins van de leegte Over Griekse mythologie
Douglas Adams Het transgalactisch liftershandboek (hilarisch)
NIVEAU HOGER:
Gabriel Garcia Marquez Kroniek van een aangekondigde dood (moord)
Anatoly Rybakov Angst (Over het Rusland onder Stalin)
Anna Enquist, Het geheim (Voor liefhebbers van pianomuziek)
Patrick Süskind Het parfum (Lees het boek, ook ik heb de film gezien!)
Harry Mülisch De aanslag (oorlog)
VOOR DE VEELVRATEN
T.H. White Arthur, koning voor eens en altijd [slechts 687 paginas; ;-)]
Saive heeft om zijn zaak aanhankelijk te kunnen maken bij het TAS de medewerking nodig van de Internationale Tafeltennisfederatie. Morgen staan er nog twee enkelspellen en een dubbelspel op het programma. Bedankt om te willen meespelen! Kijk je straks ook naar de voetbal op tv? Ze slagen je en hakken maar. De dienst Gebouwen verzamelt op dikke truiendag informatie over de temperatuur op de werkplek. Belgrado -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Saive heeft om zijn zaak aanhankelijk te kunnen maken bij het TAS de medewerking nodig van de Internationale Tafeltennisfederatie. Om zijn zaak aanhangig te kunnen maken bij het TAS heeft Saive de medewerking van de Internationale Tafeltennisfederatie nodig.
Een aanhankelijk kind, dat wel. In de oorspronkelijke zin zit een grote tang: heeft ... nodig. Meer uitleg: tangen en wiggen (VRTtaal.net).
Morgen staan er nog twee enkelspellen en een dubbelspel op het programma. Morgen staan er nog twee enkelspelen en een dubbelspel op het programma.
Als het om een soort spel gaat, is het meervoud spelen. Meer uitleg: spellen / spelen (VRTtaal.net).
Bedankt om te willen meespelen! Bedankt dat u wilt / wilde meespelen!
Na bedankt gebruiken we een constructie zoals voor het meespelen of een bijzin, zoals hierboven. Meer uitleg: bedankt (VRTtaal.net) en u wilt / u wil (VRTtaal.net).
Kijk je straks ook naar de voetbal op tv? Kijk je straks ook naar het voetbal op tv?
Het voetbal is het spel dat met de voetbal gespeeld wordt.
Ze slagen je en hakken maar. Ze slaan je en hakken maar.
Slaan is een mep geven, slagen is iets bereiken, goed aflopen. Meer uitleg: Wat heet slaan? (VRTtaal.net).
De dienst Gebouwen verzamelt op dikke truiendag informatie over de temperatuur op de werkplek. De dienst Gebouwen verzamelt op dikketruiendag informatie over de temperatuur op de werkplek.
Het is geen dikke dag, we moeten een dikke trui aantrekken. Driedelige samenstellingen waarvan de eerste twee delen bij elkaar horen, worden als één woord gespeld. Meer uitleg: Signalering Onjuist Spatiegebruik.
Het parket van Leuven heeft een klankfragment van een anononieme beller vrijgegeven. De voorbije weken zijn wij beginnen meeleven met de bobsleevrouwen. Indische rechter houdt fotograaf in de cel Je moet het ook langs de goede kant bekijken. De milieuinspectie gaat ervan uit dat er geen gevaar voor de volksgezondheid geweest is. Vanavond op Canvas, het familieverhaal van collega Annelies Beck, over haar overgrootvader tijdens Wereldoorlog Eén. afwas, huiswerk
Het parket van Leuven heeft een klankfragment van een anononieme beller vrijgegeven. Het parket van Leuven heeft een geluidsfragment van een anononieme beller vrijgegeven.
Klank is harmonieus geluid: de klank van een viool, heldere klanken. Geluid is o.m. gebruikelijk in: geluidsapparatuur, geluidsman, geluidsspoor, geluidstechnicus, beeld en geluid. Meer uitleg: klank / geluid (VRTtaal.net).
De voorbije weken zijn wij beginnen meeleven met de bobsleevrouwen. De voorbije weken zijn wij beginnen mee te leven met de bobsleevrouwen.
Beginnen wordt gevolgd door te + infinitief. Ook goed: ... zijn wij begonnen mee te leven ... In België is het gebruik van voorbij als bijvoeglijk naamwoord heel gewoon, in Nederland is afgelopen gebruikelijker. Meer uitleg: beginnen (VRTtaal.net).
Indische rechter houdt fotograaf in de cel Indiase rechter houdt fotograaf in de cel
Bij de staat India hoort het bijvoeglijk naamwoord Indiaas. Meer uitleg: India - Indië (VRTtaal.net).
Je moet het ook langs de goede kant bekijken. Je moet het ook van de goede kant bekijken.
Let op het voorzetsel. Meer uitleg: kant / zijde (VRTtaal.net).
De milieuinspectie gaat ervan uit dat er geen gevaar voor de volksgezondheid geweest is. De milieu-inspectie gaat ervan uit dat er geen gevaar voor de volksgezondheid geweest is.
De combinatie u+i kan als [ui] gelezen worden. In een samenstelling lossen we de klinkerbotsing op met een streepje. Meer uitleg: botsende klinkers (VRTtaal.net).
Vanavond op Canvas, het familieverhaal van collega Annelies Beck, over haar overgrootvader tijdens Wereldoorlog Eén. Vanavond op Canvas, het familieverhaal van collega Annelies Beck, over haar overgrootvader tijdens de Eerste Wereldoorlog.
Een getal in Romeinse cijfers bij een naam lezen we als een rangtelwoord: WO II is de Tweede Wereldoorlog. 'Wereldoorlog Twee' klinkt als vertaald Frans of Engels.
afwas, huiswerk uitspraak: [af·was], [huis·werk]
Niet uitspreken als [av·was] en [huiz·werk]. Die uitspraak is informeel volgens de uitspraakwoordenboeken en kan ook als dialectisch overkomen.
De nieuwe minister belooft meer geld dit jaar, maar kleeft daar geen cijfer op. Er komt een sensibiliseringsactie naar de artsen om hen op misbruiken te wijzen. De vakbonden zeggen dat veel postmannen het opgelegde ritme niet meer kunnen volgen. Ze beginnen een beetje op The Doors te gelijken, Alex Callier en Hooverphonic. De Vlaamse Federatie van Beleggingsclubs roept z'n leden op om koelbloedig te blijven. Andrew Morton, die ook de biografie van prinses Diana schreef, kan zich binnenkort aan een grote schadeclaim verwachten. De aanhangers van Bhutto denken dat Musharraf of de inlichtingendienst achter de moord zitten.
De nieuwe minister belooft meer geld dit jaar, maar kleeft daar geen cijfer op. De nieuwe minister belooft meer geld dit jaar, maar plakt daar geen cijfer op.
Kleven wordt vooral onovergankelijk gebruikt: er kleeft bloed aan hun handen, het lijmlaagje kleeft sterk. De wending ergens een cijfer/datum/naam op plakken komt vooral in België voor.
Er komt een sensibiliseringsactie naar de artsen om hen op misbruiken te wijzen. Er komt een actie om de artsen bewust te maken van de misbruiken.
De actie is niet naar artsen (toe), ze is gericht op artsen. Een sensibiliseringsactie om ergens op te wijzen is nogal dubbelop. Meer uitleg: sensibiliseren (VRTtaal.net).
De vakbonden zeggen dat veel postmannen het opgelegde ritme niet meer kunnen volgen. De vakbonden zeggen dat veel postmedewerkers het opgelegde tempo niet meer kunnen volgen.
Ritme heeft betrekking op regelmaat, tempo op snelheid. Kunnen postvrouwen het tempo wel aan?
Ze beginnen een beetje op The Doors te gelijken, Alex Callier en Hooverphonic. Ze beginnen een beetje op The Doors te lijken, Alex Callier en Hooverphonic.
Gelijken klinkt formeel.
De Vlaamse Federatie van Beleggingsclubs roept z'n leden op om koelbloedig te blijven. De Vlaamse Federatie van Beleggingsclubs roept haar leden op om koelbloedig te blijven.
Alle woorden op -atie zijn uitsluitend vrouwelijk.
Andrew Morton, die ook de biografie van prinses Diana schreef, kan zich binnenkort aan een grote schadeclaim verwachten. Andrew Morton, die ook de biografie van prinses Diana schreef, mag binnenkort een grote schadeclaim verwachten.
Zich verwachten aan is vertaald Frans (s'attendre à). Ook volgens Taaladvies.net behoort het niet tot de standaardtaal in België. Meer uitleg: zich verwachten aan (VRTtaal.net).
De aanhangers van Bhutto denken dat Musharraf of de inlichtingendienst achter de moord zitten. De aanhangers van Bhutto denken dat Musharraf of de inlichtingendienst achter de moord zit.
Als beide leden van een nevenschikking met of enkelvoud zijn, staat de persoonsvorm bij voorkeur in het enkelvoud. Meer uitleg: of - persoonsvorm (VRTtaal.net).
Een fout in de distributie van de huistaken heeft ervoor gezorgd dat jullie de leerstof niet kregen om tijdens het weekend te studeren. We verschuiven de KT daarom naar donderdag 24 januari.
+ Ik speelde tegen een meisje die de ballen hoog terugsloeg. Ik speelde tegen een meisje dat de ballen hoog terugsloeg.
Naar meisje verwijzen we wel met zij en haar, hoewel het woord onzijdig is. Maar het betrekkelijk voornaamwoord blijft het onzijdige dat.
+ Waarom denk je dat ik iets chique wil? Waarom denk je dat ik iets chics wil?
Zeg je 'sjiek', dan schrijf je chic; zeg je 'sjieke', dan schrijf je chique. Na iets krijgt het bijvoeglijk naamwoord een naamvals-s. Meer uitleg: iets + bijvoeglijk naamwoord (VRTtaal.net).
+ Jullie geven me een teken als de doek ervan mag. Jullie geven me een teken als de doek eraf mag.
De doek mag van de kist af. Hij mag eraf of ervanaf.
+ Angie richt een agentschap op waarmee ze Oost-Europeeërs aan werk helpt. Angie richt een agentschap op waarmee ze Oost-Europeanen aan werk helpt.
Een Europeeër is "iem. die zich beschouwt als bewoner van Europa, niet als behorend tot een bepaalde nationaliteit, voorstander van de Europese integratie" (Van Dale).
+ Met het speciale brilletje op worden de vliegjes in hun ruimtepak wel heel erg levensecht. Door het speciale brilletje (bekeken) worden de vliegjes in hun ruimtepak wel heel erg levensecht.
In de oorspronkelijke zin staat dat de vliegjes een speciale bril op hebben. Dat is niet bedoeld.
+In Oost-Europa is KBC op zijn minst de derde bankverzekeraar op de markt. In Oost-Europa is KBC op zijn minst de derde bank-verzekeraar op de markt.
Een bank-verzekeraar is tegelijk bank en verzekeraar. Een bankverzekeraar zou een verzekeraar van banken kunnen zijn.
+ Er lopen teveel everzwijnen rond in Limburg. Er lopen te veel everzwijnen rond in Limburg.
We spellen wel teveel als het om het zelfstandig naamwoord gaat: het teveel aan groenten wordt vernietigd.
Senator en Open VLD-fractieleider nam het woord gisteren in de mond in De Standaard:
"Ik voelde mij heel goed bij de toon van de paarse regering, die weinig belligerent was. "
DS, 26-12-2007
Omdat het zo zelden voorkomt, hier de verklaring: oorlogvoerend.
Ethmologie: aanpassing van het Latijnse belligerant-, belligerans, voltooid deelwoord van belligerare (oorlog voeren): van bellum + gerere Bron: Merriam-Webster's Online Dictionary
(bellum = oorlog, cf. het interbellum: tussen twee oorlogen in; de Eerste en de Tweede Wereldoorlog)
Kerstinterview met Mémé Tchité in La Dernière Heure (dankzij Het Nieuwsblad vertaald in het Nederlands):
Ex-Anderlecht-spits Mohamed Tchité brengt zijn vakantie door in België. "België blijft mijn land", zegt de Santander-aanvaller in LDH en HNB.
"Het is al de derde keer dat ik hier terugkeer. Ondertussen hoor ik niks meer van mijn naturalisatie. Ik blijf wachten, wachten en nog eens wachten. Maar ik word toch stilaan ongeduldig. Deze zaak sleept nu al een jaar aan."
"Ik droom nog altijd van het WK 2010. Graag met België, ja. Waarom niet? Een ander zou misschien voor Rwanda, Congo of Burundi kiezen, maar zo zit ik niet in elkaar. Ik wil immers Belg worden."
Schitterend, toch? Meme kiest voor België! Ons land draagt zijn voorkeur weg, nòg liever dat dan voor Rwanda, Congo of ZELFS Burundi te gaan voetballen! Zòveel zelfopoffering hebben we zelden meegemaakt. Tenzij van toenmalig bondsvoorzitter Jan Peeters, toen de FIFA hem vroeg om stadions te controleren in verre buitenlanden. Hij stemde, licht knorrend in - niemand die ook maar kon vermoeden dat het van zelfgenoegzaamheid was. Je.Roen
Uit de boekbesprekingen blijkt dat velen nog problemen hebben met het werkwoord 'gaan'. Zo las ik: 'Hij ging tickets gaan kopen'. Hoe zit dat nu met gaan en de toekomende tijd?
Lees er alles over op: http://vrttaal.net/taaldatabanken_master/taalkwesties/g-gz/tk-g0001.shtml
Voor meer taaltips, zet ik straks links in de rechterkolom. ;-)
Weil es jetzt Prüfungen gibt, diesmal kein Bericht an die Schüler, sondern an Deutschlehrer in Belgien.
Quelle: Focus.de/Schule
Unterrichtsqualität Welche Lehrer braucht das Land?
Klaus-Peter Haupt ist Lehrer des Jahres für naturwissenschaftliche Fächer. Der Kasseler Pädagoge verrät, was an deutschen Schulen schiefläuft und was Lehrer ändern können.
Klaus-Peter Haupt, Lehrer des Jahres für naturwissenschaftliche Fächer FOCUS-SCHULE: Herr Haupt, wie begeistern Sie Ihre Schüler?
Klaus-Peter Haupt: Erstmal durch Authentizität. Untersuchungen zeigen, dass Schüler schon in der ersten Minute erkennen, ob der Lehrer hinter dem steht, was er tut und zwar über die Körpersprache, über nonverbale Kommunikation. Schüler sind Seismographen für die Echtheit dessen, was im Unterricht passiert!
FOCUS-SCHULE: Und weiter?
Haupt: Wir Lehrer müssen die Schüler als Persönlichkeiten ernst nehmen. Das ist in Deutschland immer noch zu wenig der Fall.
FOCUS-SCHULE: Wie äußert sich das?
Haupt: Viele Lehrer vermitteln ihren Stoff von oben herab. Und wenn die Schüler dann ein Unterrichtsthema nicht verstehen, werden sie diskriminiert: Man signalisiert ihnen, dass sie keine Fehler machen dürfen. Aber aus Fehlern lernt man! Schülern muss es erlaubt sein, angstfrei Fehler auszusprechen.
FOCUS-SCHULE: Würden dann vielleicht auch Mädchen Mathe mögen?
Haupt: Mädchen arbeiten sehr stark kommunikativ, das heißt durch Gespräche. Dafür lässt der traditionelle Unterricht wenig Raum. Gemeinsam, in Teams, lernen Mädchen nicht nur besser, sondern auch lieber. Dann überrunden sie meistens sogar die Jungs.
FOCUS-SCHULE: Wie sieht traditioneller Unterricht aus?
Haupt: Das Muster, nach dem klassische Schulstunden ablaufen, ist sehr monoton: Zuerst werden die Hausaufgaben besprochen. Dann stellt der Lehrer (!) ein Problem vor. Die Schüler schreiben das Ergebnis ab, dann gibt es neue Hausaufgaben.
FOCUS-SCHULE: Und wie unterrichten Sie?
Haupt: Weniger erklärend, mehr beratend. Die Schüler forschen eigenständig.
FOCUS-SCHULE: ... und konfrontieren den Lehrer dann mit Fragestellungen, deren Antworten nicht im Lehrbuch stehen.
Haupt: Offener Unterricht erfordert deutliche Fachkompetenz. Die Schüler bekommen über die Medien Informationen über aktuelle Forschungsergebnisse und bringen sie ein. Dann sage ich nicht: Das brauchen wir nicht, das kommt nicht dran! Umgekehrt akzeptieren sie dann auch, dass sie den Hebelmechanismus lernen müssen.
FOCUS-SCHULE: Das klappt nur, wenn man sich als Lehrer selbst regelmäßfig fortbildet.
Haupt: Ich informiere mich, ich bin ja selbst neugierig. Eine verordnete Fortbildung brauche ich nicht.
FOCUS-SCHULE: Was wünschen Sie sich für Pisa 2009?
Haupt: Wir brauchen mehr Lehrerpersönlichkeiten, die aus Liebe zum Fach und zu jungen Menschen diesen Beruf ergreifen. Insgesamt muss der Lehrerberuf aufgewertet werden.
Hier die Lösungen der zusätzlichen Übung Kasus. Ihr könnt euch selbst Noten geben! Na, ist das nicht schön?
Ergänze das Schema /4
m w s pl Nom ein eine ein keine Akk einen eine ein keine
Fülle die Lücken aus /21 1. Dieser Mann geht durch die Straße (w.). 2. Hast du einen Bruder oder eine Schwester? 3. Wie hoch ist der Beitrag (m.) für den Sportverein (m.)? 4. Es gibt hier keinen Briefkasten (m./enk.), sondern nur ein Loch (s.; 'gat')in der Mauer . 5. Ich spiele Tennis gegen den Lehrer. 6. Der Winter (m.) ist schnell vorbei. 7. Wann brach der Krieg (m.) aus? 8. Wie heißt der Außenminister (m.)? 9. Er hat den Mut (m.) verloren. 10. Wir kaufen diese Ware (w.) nicht. 11. Ich kenne diesen Mann nicht. 12. Die Kriminellen haben das Geld (s.) gestohlen, aber sind später gegen einen Baum (m.) gefahren. 13. Um diese Zeit (w.) muss ich im Bahnhof sein um meinen Zug (m.) zu nehmen. 14. Die Deutschstunde (w.) ist ja der Hammer (m.)!
Deutsch - Wortliste 5G1-H-J-K (Wenn * steht, nicht für Klasse 5G1-5H. Wenn ** stehen, NUR für Klasse 5G1-5H)
ACHTUNG!! Es ist der Sport, männlich also!!! ACHTUNG!!!
Fragewörter
wo waar wie hoe wer wie warum waarom wann wanneer was wat woher waar vandaan wohin waarheen wie viel: hoeveel
ergänze vul aan beantworte die Frage beantwoord de vraag Stell die passende Frage: stel de passende vraag Füll die Lücken aus: vul de openingen in
die Sprache (-n): de taal die Muttersprache (-n): de moedertaal die Fremdsprache (-n): de vreemde taal der Hamburger: de inwoner van Hamburg * dazu: daartoe * im Laufe der Zeit: in de loop van de tijd * es hat sich so ergeben: dat is zo ontstaan*
Das hat sich im Laufe der Zeit so ergeben: ...*
aus Norwegen stammen: uit Noorwegen komen*
das Gymnasium: de ASO-school die Realschule: de technische school die Grundschule: de basisschool der Kindergarten: de kleuterschool der Unterricht: de les
das Fach (-¨er): het vak (das) Englisch: Engels (das) Französisch: Frans (das) Niederländisch: Nederlands (die) Physik: fysica (die) Chemie: chemie (die) Biologie: biologie (das) Griechisch: Grieks (das) Latein: Latijn (das) Japanisch: Japans (das) Arabisch: Arabisch (die) Erdkunde oder die Geographie: aardrijkskunde (der) Sport oder (die) Leibeserziehung (laaibes-ertsie-oeng): LO (die) Mathematik oder Mathe: wiskunde (die) Geschichte: geschiedenis (die) Religion: godsdienst (die) Esthetik: esthetica die Arbeitsgemeinschaft: het keuzevak
Die Uhrzeiten um Viertel nach/vor acht: om kwart over/voor acht ** um halb zehn: om half tien ** um fünfzehn Uhr dreißig: om 15.30 uur** um acht Uhr fünfundvierzig: om 8.45 uur ...
doch: toch, immers, maar das reicht nicht: dat is niet voldoende außerdem: bovendien außer: afgezien van, buiten
etwas anbieten: iets aanbieden *
das Programmieren am Computer: een computer programmeren * kaum: nauwelijks
die 25 Hobbys (die werde ich hier nicht wiederholen)
das Mitglied (-er): het lid der Beitrag (¨e): het lidgeld das Pferd (-e): het paard das Freibad (¨er): het openluchtzwembad das Hallenbad (¨er): het overdekt zwembad der Schläger (-): het racket das Tor (-e): het doel, het doelpunt der Schlittschuh (-e): de schaats das Fahrrad (¨er): de fiets die Mannschaft (-en): het elftal das Lager (-): het kamp der Fernseher (-): het televisietoestel das Radio (-s): de radio der Apparat (-e): het toestel der Film (-e): de film der Computer (-),der Rechner (-): de computer die Stereoanlage (-en): de stereo-installatie das Surfbrett (er): de surfplank
heutzutage: tegenwoordig die Familie: de familie der Verein (-e): de vereniging leider: jammer genoeg die Eishalle: een schaatspiste meistens: meestal später: later mieten: huren nur: enkel schlimm: erg das Wetter: het weer die Schwierigkeit (-en): de moeilijkheid der Strand: het strand schleppen: slepen fast: bijna jeder: elk (wordt vervoegd als der: jeder, jede, jedes, jede/jeden, jede, jedes, jede/jedem, jeder, jedem, jeden)
Sport treiben: aan sport doen
der Sommer: de zomer der Winter: de winter der Herbst: de herfst der Frühling: de lente
werden: worden, zullen mögen: lusten, graag hebben dürfen: mogen müssen, sollen: moeten anfangen: beginnen dauern: duren, zoals in 'wie lange dauert die Mittagspause?'
die Minute (-n): de minuut die Stunde (-n): het uur
einladen: uitnodigen Die anderen Verben sollt ihr selbst notiert und übersetzt haben.
der Zug (¨e): de trein der Flug (¨e): de vlucht (mit dem Flugzeug - das Flugzeug) der Bus (-sse): de bus der Boden: de grond die Gesellschaft (-en): de maatschappij das Stück (-e): het stuk das Vergnügen (-): het genoegen der Charakter: het karakter die Eile: de haast der Fall (¨e): het geval der Mitarbeiter (-): de medewerker die Zeitung (-en): de krant die Illustrierte (-n): het magazine die Kirche (-n): de kerk
der Krieg (-e): de oorlog der Außenminister (-): de minister van buitenlandse zaken das Geld (-er): het geld der Mut: de moed der Ort: de plaats der Verstand: het verstand das Taxi (-s): de taxi das Haus (- ¨er): het huis der Schlaf: de slaap die Verbindung (-en): de verbinding die Straße (-en): de straat der Bahnhof (-¨e): het station der Zug (- ¨e): de trein der Baum (- ¨e): de boom der Abschied: het afscheid der Metzger (-): de slager die Konditorei (-en): de banketbakkerij der Geschäft (-e): de handelszaak der Monat: de maand Montag, Dienstag, Mittwoch, Donnerstag, Freitag, Samstag, Sonntag am Montag: op maandag (siehe Stundenplan) die Ecke (-n): de hoek die Überraschung (-en): de verrassing die Zigarette (n): de sigaret der Sinn: de zin, het nut der Satz (- ¨e): de zin (opeenvolging van woorden) der Erfolg (-e): het succes der Trainer (-): de trainer der Arzt (¨e): de arts die Hilfe (-n): de hulp
das ist ja der Hammer: dat is superongelofelijkgeweldigformidastisch
ACHTUNG!!! Für nächstes Semester kauft ihr alle ein Heft, in dem ihr euch die Wörter aus den Deutschstunden selbst notiert. ACHTUNG!!
AUS FOCUS.BE vom 28. November (NUR ZUR INFORMATION)
28.11.07, 19:53
Neue PISA-Studie Deutsche Schüler in Naturwissenschaften vorne mit dabei
Die neue PISA-Studie könnte für deutsche Schüler erfreulicher ausfallen als der Vorgänger. Zumindest bei den Naturwissenschaften und beim Umweltwissen liegen sie in der internationalen Spitzengruppe, wie vorab bekannt wurde.
Die ersten Ergebnisse der neuen PISA-Studie sickerten bereits durch Nach einem Bericht der spanischen Lehrerzeitung Magisnet vom Mittwoch landen die 15-Jährigen Deutschen auf Rang 13 von 57 Staaten. PISA-Studie 2003 lag Deutschland auf Platz 18 von 40 Teilnehmerländern. Laut OECD-Bericht sind beide Tests wegen einer geänderten Aufgabenstruktur aber nicht vergleichbar.
Ergebnisse werden am 4. Dezember offiziell bekannt gegeben
Finnland behauptet in der neuen Studie danach seinen absoluten Spitzenplatz. Auf den zweiten Rang kommt Hongkong vor Kanada und Taiwan. Österreich erreicht Platz 18 (vorher 23). Dagegen fällt die Schweiz vom 12. auf den 16. Rang.
Die PISA-Ergebnisse sollen offiziell erst am 4. Dezember präsentiert werden. Auch bei früheren Tests hatte es in einigen Ländern vorzeitige Veröffentlichungen gegeben.
Die Naturwissenschaften sind erstmals PISA-Schwerpunkt. Dazu war das gesamte Aufgabenspektrum umgestellt und vor allem Umweltwissen in den Mittelpunkt gestellt worden. Damit kam man auch deutschen Wünschen entgegen.
Lösungen Ãbungen alle Endungen- 5G2-5I Moderne Sprachen
Lösungen Übung 3
1. dein/die Meinung/deines Vaters 2. wem gefällt der Garten nicht? (wem: Fragewort mit Dativ; gefallen + D.) 3. wer / der / dieses Hauses 4. nach einer Stunde / der Mann seiner Frau (Dativ weil Indirektes Objekt - meewerkend voorwerp)/ von wem er das Geschenk 5. den Einwohnern (Dativ, weil Indirektes Objekt. aan wie wil hij een schouwburg geven?) seiner Stadt/ ein Theater (Subjekt des Satzes) 6. der Lehrer unserer Klasse / zu dem Direktor (auch: zum) 7. Während seiner Reise hat der Mann die Familie seiner Freunde gesehen. 8. einen Tag an dem Meer bleiben. (eigenlijk nog niet gezien, an= voorzetsel met twee mogelijke naamvallen) 9. mit wem er in der Stadt ist? 10. Statt eines Lehrers ist der Direktor gekommen.
Hallo jongens en meisjes,
hier vinden jullie de opdracht voor het leesportfolio.
A. INHOUD:
1. We bespraken al tijd en ruimte bij legenden, sagen en mythen. Jullie opdracht is nu om de tijd en de ruimte te bespreken in het verhaal dat jullie gekozen hebben. In de les hebben we tijd en ruimte vaak beperkt tot 'onbepaald' of 'bepaald, want gesitueerd in die of die eeuw'. Bedoeling is wel dat jullie de tijd en de ruimte in het verhaal uitvoeriger zullen bespreken. Waar wordt het verhaal gesitueerd? In welk land, welke stad, welke kamer van het huis eventueel? Beschrijf die ruimte. Het is bijvoorbeeld een wijk van een grootstad, waar veel armoede heerst of waar mensen hard zijn voor elkaar, enzomeer. Het kan bijvoorbeeld een kamer zijn, waar een bepaald personage de hele tijd zit te mijmeren over vroegere tijden - én vroegere ruimtes! Ook die laatste ruimtes kan je dan bespreken.
Hetzelfde doe je met de 'tijd' in het verhaal. Hou er bijvoorbeeld ook rekening mee dat bepaalde ruimtes en bepaalde tijdsperiodes een zeker doel kunnen hebben. Spanning opbouwen, bijvoorbeeld, of een bepaalde problematiek van een bepaalde sociale situatie schetsen (ik denk maar aan het samenleven van autochtonen en allochtonen in een grootstad of de eenzaamheid van bejaarden in een anonieme buurt).
OPDRACHT: Bespreek tijd en ruimte in minstens 30 lijnen (getypt, lettertype Times New Roman, grootte 12/ Wie schrijft, moet het werk in 500 woorden maken.)
2. In de lessen omtrent de mythe leerden we hoofd- van nevenpersonages te onderscheiden. In jouw verhaal zoek je het hoofdpersonage of de hoofdpersonages. Je beschrijft hoe ze evolueren doorheen het verhaal (als ze dat al doen), hoe ze zich gedragen, hoe ze in verhouding staan tegenover de andere personages. Is de hoofdfiguur bijvoorbeeld een zakenman die niets ontziend naar zijn doel gaat, maar daar op het laatste moment niet in slaagt omdat hij wroeging krijgt over wat hij heeft gedaan?
Is jouw verhaal bijvoorbeeld het verhaal van een moslimmeisje dat rebelleert tegen haar ouders, haar hoofddoek afgooit en T-shirts draagt in het openbaar, zich daarvoor soms schaamt, maar uiteindelijk toch gaat voor haar eigen mening en haar eigen overtuiging? Een meisje dat zich voordurend afvraagt of zij nu fout is dan wel haar familieleden?
OPDRACHT: Detecteer de hoofdpersonages in je verhaal en bespreek ze in minstens 40 lijnen. (getypt, lettertype Times New Roman, grootte 12/ Wie schrijft, moet dit werk maken in 600 woorden.)
OPGELET: VERTEL HET VERHAAL NIET OPNIEUW, DAT IS NIET DE BEDOELING.
B. VORM:
De opdracht geef je af in een verpakking die je zelf kiest. Wees creatief. Zorg voor een verpakking die het centrale thema van het boek/verhaal weergeeft. Zorg er wel voor dat de schrijfopdrachten verzorgd en leesbaar zijn.