Wat je zeker niet mag vergeten voor je solliciteert
Je cv is samengesteld, je motivatiebrief is klaar? Dan rest je enkel nog de zware taak om op de knop verzenden te klikken. Jobat zet voor jou nog even 12 zaken op een rij die je zeker niet mag vergeten voor je je sollicitatiebrief verstuurt.
1. Verwijder persoonlijke voornaamwoorden
Het is niet nodig en zelfs niet wenselijk om in je cv woorden als 'ik', 'mij' of 'mijn' te gebruiken. Kijk even na of je cv persoonlijke voornaamwoorden bevat en haal deze eruit. In je motivatiebrief mag je deze woorden natuurlijk wel gebruiken.
2. Gebruik werkwoorden die 'actie' impliceren
Als je een overzicht geeft van je werkervaring, beperkt je dan niet tot functie en bedrijf. Voeg een werkwoord toe dat toelicht wat voor werk je precies verrichtte in die functie.
3. Verwijder overbodige woorden
Je cv moet vooral een beknopt overzicht van je ervaringen bevatten. Verwijder woorden die niet noodzakelijk zijn om te begrijpen wat je zegt, zoals 'de', 'het' of 'die/dat'. Maak je zinnen of woordgroepen zo kort mogelijk zodat alle aandacht komt te liggen bij de essentie: jouw prestaties en competenties.
4. Voeg een paar persoonlijke karaktertrekken toe
Ga na of je die karaktertrekken kan koppelen aan je professionele ervaring. Enkel toevoegen dat je 'probleemoplossend denkt' of 'sociaal' bent, zal niets betekenen als je dat niet nader kan toelichten.
5. Vergewis je ervan dat je al de kwalificaties aanraakt die in de profielomschrijving van de vacature vermeld staan
Vergelijk je motivatiebrief met de jobomschrijving en stem die er duidelijk op af. Wees niet te doorzichtig gebruik eventueel een andere formulering maar zorg dat je over al de vermelde vereisten iets zegt.
6. Hou rekening met prioriteiten
Iedere job heeft andere prioriteiten. Zorg dus dat je de belangrijkste kwalificaties en competenties vooraan plaatst.
7. Laat minder belangrijke informatie weg
Vaardigheden en ervaring die minder relevant zijn voor de functie waarvoor je solliciteert, plaats je beter achteraan of kan je zelfs helemaal weglaten. Het is van belang dat de werkgever zijn aandacht op je meest relevante vaardigheden concentreert.
8. Maak een onderverdeling in categorieën
Als je veel informatie kwijt wil over je vorige functies, maak dan een onderverdeling in bijvoorbeeld 'verantwoordelijkheden' en 'prestaties'. Zorg er hoe dan ook voor dat het geheel overzichtelijk blijft.
9. Gebruik cijfers in je cv
Ga na of je cv en motivatiebrief antwoorden bieden op vragen als: 'hoe vaak?', 'hoe groot?', 'hoe veel?', 'hoe snel?', enzovoort. Cijfers doen je cv er vaak een pak indrukwekkender uitzien.
10. Verwijs naar Uitdaging Actie Resultaat
Voeg in je motivatiebrief een passage toe waarin je aantoont hoe je omgaat met uitdagingen, welke actie je onderneemt en wat daarvan de voordelen zijn voor jouw bedrijf. Toon hoe ondernemend je bent.
11. Varieer de lengte van je zinnen
Hou de verschillende punten in je cv kort. In je motivatiebrief kan je kortere met langere zinnen afwisselen, maar blijf beknopt. Concentreer je op actie en prestaties.
12. Maak geen taalfouten
Gebruik een spellingchecker en lees je tekst (meer dan één keer!) na. Als je weet dat spelling niet je sterkste punt is, laat je brief dan nalezen door iemand die je vertrouwt.
Kan een motivatiebrief het verschil maken?
Zeker bij spontane sollicitaties is een motivatiebrief belangrijk. Enkel en alleen op basis van een cv weet een rekruteerder vaak niet voor welke functies een kandidaat interesse heeft (Olivia Cardinaels, Kern Selection)
Het staat in praktisch elke personeelsadvertentie: stuur je motivatiebrief en een recent cv naar onderstaand adres. Dat cv zien sollicitanten nog wel zitten, die brief al veel minder, zo blijkt uit een rondvraag van Jobat bij 6.239 werknemers. Een op de drie doet amper moeite om zijn sollicitatie te motiveren.
'Beste,
Met deze brief reageer ik op uw advertentie van dit weekend. Ik zou graag solliciteren voor de volgende functie ...'
Enzovoort. Misschien herken je het wel: de eerste woorden van de klassieke motivatiebrief, voor velen een van de meest onaangename onderdelen van het zoeken naar een job. Het is ook een lastig karwei: op een A4tje glashelder uitleggen waarom jij, en niemand anders, de perfecte kandidaat bent.
Vage algemeenheden
Wie er ervaring mee heeft, weet hoe gemakkelijk het is om tijdens het schrijven van zon brief te verzanden in vage algemeenheden over leergierigheid, ervaring en enthousiasme. Sommigen - wanhopigen - zoeken hun heil dan maar in de ongeïnspireerde afsluiter: Ik kijk uit naar een persoonlijk gesprek dat me de kans zal geven om mijn motivatie nog beter te verwoorden. Terwijl ze het schrijven, beseffen ze al dat al wat ze ervoor hebben geschreven hun kansen op zon invitatie danig hypothekeert.
Waarna vaak het ultieme argument volgt om zichzelf de inspanning - en het koud zweet - te besparen: Ach, die brieven worden toch niet gelezen. Geen wonder dus dat bedrijven steeds minder motivatiebrieven ontvangen. Een eenvoudige mail met vriendelijke groeten en een verwijzing naar het cv als bijlage moet tegenwoordig volstaan.
Dat een begeleidende brief geen zekerheid meer is, blijkt ook uit onze enquête. Een op de vijf zegt nooit te solliciteren met motivatiebrief. Nog eens 10 procent zegt er zelden een te schrijven. Slechts de helft van de sollicitanten stuurt er altijd een mee.
Kans om aandacht
Maar is dergelijke nonchalance terecht? Worden al die pennenvruchten van bloed, zweet en tranen - op zich toch al een signaal van enige motivatie - echt verticaal geklasseerd? En heeft het dan nog wel zin zon brief te schrijven?
Toch wel, meent Olivia Cardinaels, consultant bij werving en selectiebureau Kern Selection. "Een motivatiebrief is een kans om je te vermarkten, om de aandacht te trekken van de rekruteerder. Je kan er bijvoorbeeld in vermelden waarom je interesse hebt in het bedrijf, de sector of de functie."
Voor wie kampt met een brok zenuwen en een writers block: ver hoef je het dus niet te zoeken. Maar denk eraan: als je de aandacht van een werkgever hebt, moet je die natuurlijk wel vasthouden. Daarom
4 motiverende tips
Je motivatiebrief mag geen kopie van je cv zijn. Schrijf niet over je studie of je hobbys, maar over je interesse voor het bedrijf of de job.
Hou je brief kort. Een pagina volstaat. Wees ook direct en helder in je taalgebruik.
Bij spontane sollicitaties is een motivatiebrief een must. Het is de ideale manier om te tonen in welke functie(s) je geïnteresseerd bent.
Beter geen brief, dan een slechte brief. Oordeel zelf of je brief een meerwaarde betekent en je kansen verhoogt.
Wat zijn je eerste woorden? Mag je grappig zijn en een beetje stout? Of toch maar beter sec en braaf? "Je moet dat afwegen", zegt Cardinaels. "Standaardbrieven vallen sowieso minder op. Het hangt ook af van de functie waar je voor solliciteert. Een redacteur in spe is weinig geloofwaardig als zijn brief slecht geschreven is. Wat in elk geval voor elke brief geldt, is dat de taal verzorgd moet zijn en dat schrijffouten niet kunnen. Dat kost allemaal veel tijd, maar als het voor een job is die je echt wil, lijkt me dat toch de moeite waard.
Cv is belangrijkst
Hou ook in het achterhoofd dat je brief nog zo meeslepend mag zijn, een werkgever zal zich in de eerste plaats interesseren in je cv. Dat denkt althans driekwart van de ondervraagde werknemers in onze enquête. Ook bij de vraag of de motivatiebrief of het cv bepaalt wie op gesprek mag komen, haalt het cv het makkelijk.
Klopt, zegt Cardinaels. "Motivatiebrieven zijn belangrijk, en ze worden gelezen, maar het eerste wat een rekruteerder bekijkt, is het cv. Als daaruit blijkt dat er geen of een onvoldoende match is tussen de kandidaat en de functie, kan een motivatiebrief daar niet veel aan doen. Toch blijven we kandidaten aanraden er een te schrijven: het is de ideale manier om extra troeven in de verf te zetten, zeker als je wel een gepast cv hebt."
(wv) Illustratie: (jvc)
Deze enquête bevroeg het sollicitatiegedrag van 6.239 werknemers. 89,1 procent van de respondenten werkt in loondienst. 10,9 procent is momenteel werkloos, maar had daarvoor wel betaald werk. De enquête gebeurde online tijdens de eerste twee weken van januari 2011.
Wat eet of drink je best voor een sollicitatie?
Je goed voorbereiden op het sollicitatiegesprek is nog het best, maar ook wat je eet of drinkt, heeft wel degelijk invloed op je sollicitatieprestaties.
Salade (of slasoep)
De avond voor je sollicitatie eet je best sla. Met alleen een krop sla achter de kiezen, heb je natuurlijk niet genoeg, dus je voorziet best nog wat extra groenten of vis. Een lekkere salade niçoise bijvoorbeeld. Sla heeft een zwak pijnstillende, kalmerende en enigszins slaapverwekkende werking. Plantkundigen menen dat nerveuze mensen en moeilijke slapers baat kunnen hebben bij het eten van sla of het drinken van wat slasoep bij het avondeten.
Rode paprikas en groentenratatouille
Zij bevatten heel veel vitamine C. Een redelijke portie rode paprikas of groentenratatouille bevat al meer dan 150 % van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine C. Ze zijn ook rijk aan vitamine A, wat helpt bij het herstellen van een wond en last but not least het hele systeem een oppepper geeft.
Linzen
Linzen bevatten belangrijke mineralen die helpen tegen vermoeidheid en hoge bloeddruk. Aangevuld met enkele dagen op tijd te gaan slapen of een paar keer per week te gaan sporten, zal je fris aan je sollicitatie kunnen beginnen.
Volkorenbrood
s Morgens een paar stevige boterhammen volkorenbrood geeft je een fikse oppepper. Het is een goede bron van ijzer en van vitamine B, en die worden omgezet in energie.
Thee
Om alert je sollicitatiegesprek af te werken, drink je best een uurtje ervoor een tas thee. Snel snel een kop koffie of een blikje cola of Red Bull binnenslagen, zorgt wel voor een cafeïne- en energieopstoot, maar in het midden van je sollicitatie krijg je misschien al een dip. Thee bevat ook cafeïne, maar wel ongeveer 2 tot 2,5 keer minder dan koffie.
U vindt hier een recensie van de dansvoorstelling 'Copy that'/'Stop', die vorig jaar in De Herbakker in Eeklo werd opgevoerd. Dit is een voorbeeld van een - wat lange - recensie. Donderdagavond kan je een recensie vinden van 'Everland', een dansproductie van theatergezelschap Fabuleus.
Stop
het kopiëren
De Belgische hedendaagse dans mag
internationaal dan wel op topniveau staan, het jeugdig publiek in Vlaanderen
kan hij maar matig boeien. Dat bleek uit de dubbelvoorstelling Copy That en
Stop van vzw Passerelle in De Herbakker in Eeklo. De twee voorstellingen van
Paul Coussement blonken uit in hightech, maar leken niet boven het
experimentele te kunnen uitstijgen. Of zijn we te zeer geconditioneerd door
tv-programmas als So you think you can dance?
Jeroen Van Haute
Er al ooit eens bij stilgestaan hoe saai
kopiëren is? De groene straal van de machine gaat onder een zoemend geluid
gestaag heen en weer over het origineel. Heen en weer, heen en weer. Niks zo
saai als een kopie maken, maar toch gebeurt het hele dagen, over de hele
wereld. En brengt die massa kopieën de wereld iets creatiefs bij? Niet echt.
Dat moet zowat het uitgangspunt van Passerelle geweest zijn toen het de
dansvoorstelling Copy that ontwierp.
Het monotoon-repetitieve karakter van
kopiëren werd visueel uitvergroot door twee dansersessen in een minimalistisch
decor twee witte vlakken op een anders zwarte vloer. Maar toch leverde dat
geen saai begin op. Twee cameras boven het podium registreerden vanuit
vogelperspectief de verschillende poses van liggende dansers, een snerpend
geluid begeleidde de groene straal over de vlakken. Alle actie werd daarenboven
nog eens geprojecteerd op een rechtopstaand wit doek achteraan het podium.
Alleen, het kopiëren leek maar eindeloos door te gaan.
Net toen de zaal luidop zuchtend begon te
denken aan de mooie lentedag die ze opgaf voor hedendaagse dans, stopte de
straal en begon een fraai spel van bewegingen in een 3D-achtige grid. De groene laser werd een groen raster, waarin dans en danseressen
als het ware door een onzichtbare hand werden getekend, geschikt en geroteerd.
Verder kwam de hand helaas niet. De
bewegingen van de dansers bleven prima, maar de idee erachter leek niet diep
genoeg uitgewerkt. Tot nieuwe vormen kwam het niet meer. De danseressen lagen
wel nog op de grond, probeerden de opgenomen en weer op de vlakken
geprojecteerde- beelden te kopiëren, maar de magie leek uitgewerkt. Ook, en
misschien wel vooral, omdat de aandacht van het publiek naar het scherm werd
gezogen. Wat onrecht deed aan de danseressen.
Copy that geraakte niet uit zijn
experimentele fase. Dat bleek ook toen My way enigzins vervormd uit de boxen
scheurde nog altijd onder het kreunende heen-en-weer van de groene laser. Dat
het lied van Claude François ook eindeloos gecovered is, van Frank Sinatra tot
The Sex Pistols, lijkt niet meer dan een zijsprong te zijn in de brainstorm die
aan de dans voorafging. Even werd het weer spannend, toen de dansers in de
tribunes gingen zitten kijken naar hoe hun kopieën zelf voortdansten. Maar toen
ging de machine op zwart.
Het tweede deel van de opvoering,
Stop,bleef op hetzelfde
minimalistische principe voortborduren. Alleen dansten zich nu vier danseressen
de naad uit de broek. Dat er deze keer een echt muziekstuk te horen was, deed
het publiek kennelijk goed. Alleen het herhaaldelijk stopzetten van de band
bleek het maar matig te kunnen smaken. Vandaar dat de dansers er na exact
veertien minuten de brui aan gaven.
Bij vroege tieners staat een
stop-de-band-ronde altijd garant voor een leuk feestje, pubers willen meer.
Zolang het maar niet experimenteel is, want dan zetten ze de zaal op stelten.
In de lessen omtrent het literair bedrijf, werd gevraagd of schrijvers veel verdienen. Onderstaand vind je een link naar een artikel, dat het antwoord (gedeeltelijk) geeft.
Je maakt per twee een voordracht over een foto van Oliviero Toscani, de huisfotograaf van het modehuis Benetton. Je kunt kiezen uit de afbeeldingen die op de site van Benetton staan. Surf daarvoor naar Benetton.com, klik door op press area onderaan, kies image gallery en daarna institutional campaigns. Daar kies je uit de lijst van foto's de foto die jullie het meeste aanspreekt. Wie eerst gekozen heeft, heeft de foto beet. De anderen moeten een andere foto zoeken.
Keer dan terug naar deze site en bereid volgende vragen voor voor de spreekopdracht.
1. Beschrijving van de foto (objectief) 2. Welke problematiek wordt hier afgebeeld? Zoek een zeer actueel voorbeeld van die problematiek en leg die uit (vb. ter dood veroordeelden ---> voorbeeld uit VS of China of andere (tip: via www.news.google.be krijg je de meest recente nieuwsartikelen over eender welk woord dat je in de zoekmachine ingeeft) 3. Geef je eigen mening over de foto (Hoe reageerden jullie op deze foto? Is de foto confronterend, werkt hij op je gevoel, vind je dit overdreven, etc.... Hoe zouden mensen die de campagne zien hierop kunnen reageren? Wat is volgens jullie het standpunt van de fotograaf? Eventueel nog andere vragen) 4. Formuleer een discussievraag over de foto of geef een stelling waarover de leerlingen kunnen discussiëren. (bijvoorbeeld: 'Vinden jullie dat psychiatrische patiënten moeten opgesloten worden?' of 'Psychiatrische patiënten moeten zelfstandig kunnen wonen.') 5. Bereid je spreekopdracht voor. Bespreek eerst samen, verdeel daarna de opdrachten (wie zegt wat, wie leidt de discussie, wie leidt de discussie in...)
Niets zo makkelijk als commentaar geven op een voetbalmatch. Miljoenen mensen over de hele wereld doen dat. Moeilijker wordt het als je commentaar moet geven TIJDENS een voetbalmatch, met een microfoon voor je neus en in de wetenschap dat er een publiek - die andere zelfverklaarde voetbalcommentatoren- zit te kijken. In een volgende aflevering geef ik wat meer commentaar over het vak, vandaag beperk ik me tot deze 'post'.
Dit is een filmpje van de beste voetbalcommentator ooit. Hij heet John Motson (Mottie, voor de vrienden) en werkt bij de BBC. In volgend filmpje zie je hem, los uit de pols, commentaar geven over drie, vier generaties Ajacieden. Steek hem morgen een micro onder de neus en vraag hem hetzelfde te doen over Al Ahli in Egypte en hij doet dat ook. AR EE ES PEE EE CEE TEE fo Mottie. http://www.footytube.com/video/john-motsons-mighty-ajax-51467
Je gaat alleen wonen en wilt internet, digitale televisie en telefoon. Je bent van plan vaak te telefoneren naar je oom in Frankrijk. Je kan kiezen tussen Belgacom en Telenet. Je zult de prijzen vergelijken op het internet. MAAR . Je mag alleen surfen naar www.belgacom.be of www.telenet.be.
Zoek uit
Wie de voordeligste tarieven heeft (zet de prijsvergelijking in tabellen).
Welke aansluitingskosten je extra moet betalen (zet ook dit in tabellen).
Of je nog extras moet betalen; voor kabeldistributie of andere (zet alles in tabellen)
Geef je eindoordeel in volledige zinnen. Bij wie ga je een abonnement nemen? Waarom? Wat zijn de voordelen en wat de nadelen? Geef ook je mening over de klantvriendelijkheid van de sites (kan je makkelijk vinden wat je zoekt? Moet je veel doorklikken voor je weet wat alles precies kost?)
è Hou in de formulering rekening met de vergelijkingsstructuur van het vademecum (in bijlage)
AANBIEDINGEN VERGELIJKEN. KRITISCH CONSUMEREN.
Groep 2
Je gaat alleen wonen en je wilt internet en digitale televisie. Telefoon heb je niet nodig, maar je wilt wel snel surfen en regelmatig films downloaden. Je kunt kiezen tussen Belgacom TV en Scarlet. Je zult de prijzen vergelijken op het internet. MAAR . Je mag alleen surfen naar www.belgacom.be of www.scarlet.be.
Zoek uit:
Wie de voordeligste tarieven heeft (zet de prijsvergelijking in tabellen).
Welke aansluitingskosten je extra moet betalen (zet ook dit in tabellen).
Of je nog extras moet betalen; voor kabeldistributie of andere (zet alles in tabellen).
Geef je eindoordeel in volledige zinnen. Bij wie ga je een abonnement nemen? Waarom? Wat zijn de voordelen en wat de nadelen? Geef ook je mening over de klantvriendelijkheid van de sites (kan je makkelijk vinden wat je zoekt? Moet je veel doorklikken voor je weet wat alles precies kost?)
è Hou in de formulering rekening met de vergelijkingsstructuur van het vademecum (in bijlage)
AANBIEDINGEN VERGELIJKEN. KRITISCH CONSUMEREN.
Groep 3
Je bent de fratsen van Mobistar beu en je wil een abonnement nemen bij een andere operator. Je hebt je abonnement bij Mobistar netjes drie maanden schriftelijk op voorhand opgezegd. Je bent van plan drie operatoren te vergelijken: Proximus, Jim Mobile en Aldi Talk. Je gaat de prijzen vergelijken op het internet. MAAR . Je mag alleen surfen naar www.proximus.be, www.jimmobile.be en www.medionmobile.be.
Zoek uit:
Moet je iets betalen om over te schakelen?
Je bent eerder een smser dan een beller. Wie is dan het goedkoopst?
Hoeveel minuten belwaarde krijg je gratis?
Hoeveel betaal je per minuut bij de verschillende operatoren?
- Naar vaste lijnen
- Naar gelijk welk gsm-netwerk
- Naar je mailbox
Geef je oordeel. Welke operator is het goedkoopst voor jouw profiel? Moet je een bepaalde periode klant blijven bij de operator om de voorwaarden te kunnen verkrijgen? Zijn er andere kosten die je in rekening moet brengen? Geef ook je mening over de klantvriendelijkheid van de sites (kan je makkelijk vinden wat je zoekt? Moet je veel doorklikken voor je weet wat alles precies kost?)
è Hou in de formulering rekening met de vergelijkingsstructuur van het vademecum (in bijlage)
Groep 4
Je bent de fratsen van Proximus beu en je wil een abonnement nemen bij een andere operator. Je hebt je abonnement bij Proximus netjes drie maanden schriftelijk op voorhand opgezegd. Je bent van plan drie operatoren te vergelijken: Mobistar, Base en Aldi Talk. Je gaat de prijzen vergelijken op het internet. MAAR . Je mag alleen surfen naar www.mobistar.be, www.base.be en www.medionmobile.be.
Zoek uit:
Moet je iets betalen om over te schakelen?
Je bent eerder een smser dan een beller. Wie is dan het goedkoopst?
Hoeveel minuten belwaarde krijg je gratis?
Hoeveel betaal je per minuut bij de verschillende operatoren?
- Naar vaste lijnen
- Naar gelijk welk gsm-netwerk
- Naar je mailbox
Geef je oordeel. Welke operator is het goedkoopst voor jouw profiel? Moet je een bepaalde periode klant blijven bij de operator om de voorwaarden te kunnen verkrijgen? Zijn er andere kosten die je in rekening moet brengen? Geef ook je mening over de klantvriendelijkheid van de sites (kan je makkelijk vinden wat je zoekt? Moet je veel doorklikken voor je weet wat alles precies kost?)
è Hou in de formulering rekening met de vergelijkingsstructuur van het vademecum (in bijlage)
Een goed geschreven tekst bezit minstens de drie
volgende kwaliteiten: hij is begrijpelijk voor het doelpubliek en hij is in een aangepaste
stijl en in correct
Nederlands geschreven.
(Uit: Taalboek Nederlands, Smedts/Van Belle)
Begrijpelijk schrijven is niet altijd makkelijk, dat heb je wel
al gemerkt. Het kost moeite om bepaalde situaties begrijpelijk te formuleren.
VIS!
De stijl moet op maat zijn van de lezer. Stem je woordkeuze
af op je leespubliek. (Je gaat geen ingewikkelde woorden gebruiken als je voor
kinderen schrijft en je gaat geen kinderlijke verklaringen geven in een tekst
die je aan een professor moet voorleggen.)
Correct
Nederlands is een
voorwaarde om een goeie tekst te schrijven.
Let op volgende
zaken als je een goeie tekst wilt schrijven:
VGVs (Vaak
Gestelde Vragen)
1.Mag en bij het begin van een zin?
èJawel, dat
mag van mij. Maar je doet het best niet om een opsomming te geven of om een
verband te leggen met je vorige zin. Toch niet in een zakelijke tekst. Vergelijk
volgende zinnen. En hij ging naar de bakker. En hij kocht er een brood.+ En, jongen, heeft het gesmaakt? En
ja hoor, daar begon Letermeweer
te zeuren.
2.Mag ook bij het begin van een zin?
èJe begint je
zin beter niet met ook, zeker als je het woord gebruikt als voegwoord en het
laat volgen door een werkwoord. Vergelijk opnieuw volgende zinnen. Ook is de
man een trambestuurder. en Ook zijn kleren waren nat.
3.Wanneer beëindig ik mijn zin?
èTja, dat is
aanvoelen natuurlijk. Je gaat je zin niet in het midden afbreken. (Hij kwam
naar het station. En nam daar de trein.) Als je niet echt taalvaardig bent, ben
je beter met kortere zinnen. Als je je zeker voelt, mag je uiteraard bijzinnen
gebruiken, maar dan moet je wel dat lijkt me logisch- de volgorde van de
plaatsing van het werkwoord en de persoonsvorm, net als het overeenkomen van
het getal van de persoonsvorm met het onderwerp (de politie gaat,
bijvoorbeeld), goed in de gaten houden.
4.Ik vind mijn eigen tekst niet slecht als
ik hem lees, maar u veegt er dan plots de vloer mee aan.
èDat komt
niet zelden doordat je je tekst niet kritisch hebt herlezen, of omdat je je
tekst niet aan of door een ander hebt laten lezen. Als je dat laatste wél doet,
zul je eigenaardige zinswendingen of flagrante fouten aantreffen.
5.Ik kan dat gewoon niet, teksten schrijven.
èFlauwekul.
Iedereen kan dat, maar bij de ene vergt het meer oefening dan bij de andere.
Schrijven is werken, zweten, schrappen en schrijven. Bekende en gevierde
auteurs schrijven zelden een boek in één ruk uit. Ook zij moeten er hard aan
werken.
TIPS om het beter
te doen:
-Let op je
werkwoordsvervoegingen.
-Let erop dat
het getal van je persoonsvorm (1e, 2e, 3e persoon enk./mv. overeenkomt met je
onderwerp. [De politie pakken..... op. De politie pakt ...op.)
-Schrijf
zinnen met onderwerp en persoonsvorm. [Vanzelf, dus. De schrijfopdracht
ging vanzelf.[1]]
1. Aan de andere
kant, mijn objectieve mening, keur ik niet goed wat Dag Allemaal schrijft over
haar, zeker niet als de reden waarom ze dit schrijven is dat ze geen interview
wou geven.
2. Mijn mening
over deze affaire tussen Wendy Van Wanten en De Persgroep is enerzijds dat
Wendy het wel wat zelf gezocht heeft, maar ook dat ik vind dat Dag Allemaal
zeker niet te ver mag gaan met het privé-leven van Wendy ten toon te spreiden.
3. Artikels over
haar carrière mogen neergepend worden, want dit gaat iedereen, die het wil en
haar carrière volgt, aan.
4. Dag Allemaal
mag het leven van Wendy niet verwoesten. Ze mogen haar imago niet afbreken.
5. Ze heeft de
media naar haar toegetrokken.
6. Echter graven
enkelingen soms diep.
7. Als eerste
moet men wel beseffen dat mevrouw Van Wanten wel de media-aandacht zelf zocht.
8. Dat betwijfel
ik ten volle.
9. Wanneer men in
de spotlights stapt met de bedoeling om aandacht te zoeken....
10. Met de
rechtbank wil zij hier een halt aan roepen.
Wie herinnert
zich niet het programma Wie wordt de man van Wendy?, de zoektocht van Wendy
Van Wanten naar een man, die ze uiteindelijk gevonden heeft in het programma?
Wendy moet er
toch wel bij nagedacht hebben dat als de mensen iets opmerkelijks vinden of
interessant voor de buitenwereld vinden of toevallig aantreffen bij haar, dat
ze dit zeker aan de buitenwereld verkondigen, want het zullen wel onderwerpen
zijn die goed verkopen.
Wendy Van Wanten
vindt dat ze te weinig privacy krijgt dus sleept ze De Persgroep voor de
rechter, wat haar volste recht is.
Er wordt vermeld
dat mensen die zelf de media eerst aantrekt, achteraf minder kan doen tegen het
feit dat men over haar schrijft.
Het uitsluitsel
zal op 12 september gegeven worden.
(maak deze zin
korter)
De wet op de
privacy bleek voor de journalisten niet meer te bestaan. Ze publiceerden alles
wat ze wisten. Het is dus wel begrijpelijk dat ze De Persgroep voor de
rechtbank sleurt.
Dag Allemaal
staat dan wel bekend als een roddelblad, maar dat wil niet zeggen dat ze daarom
meer mogen dan een ander.
Het zou immers
Wendy in een nog slechter daglicht stellen, moest het over de waarheid gaan.
Dag Allemaal wil
met iets interessants verschijnen, iets wat de aandacht trekt naar de lezers
toe.
De man amuseerde
hem, de vrouw verstopte haar, ze maakte haar klaar.
[1] Je zou dit wel kunnen doen om de tekst enige vaart te geven, maar
uit ervaring weet ik dat jongeren dit te vaak doen, zonder er bij na te denken.
Bovendien zou ik in zakelijke teksten zinnen als Logisch, toch? of Niks aan
te doen. zoveel mogelijk vermijden.
Vlaamse scholieren, blijf jullie Duits goed verzorgen. We zitten voor op de Nederlanders.
ma 17 jan 2011, 09:32 Minder export naar Duitsland 'Beheersing Duitse taal laat bij ondernemers te wensen over' door Rob Savelberg DM februari 2011 Duits pagina 2 www.vicog.be BERLIJN - De lagere export naar Duitsland ligt niet alleen aan de gevolgen van de recessie maar ook aan 'zachte factoren' als de beheersing van de Duitse taal en omgangsvormen. Dat stelt de Duits-Nederlandse Handelskamer (DNHK). Eerder deze week hield VNO-NCW-directeur Bernhard Wientjes een vlammend pleidooi voor meer interesse voor het belangrijke buurland: ,,Het is slecht dat Duits het in ons onderwijs niet goed doet." In het crisisjaar 2009 zakte de Nederlandse export naar Duitsland volgens CBS-cijfers van 90,6 naar 73,2 miljard, een verlaging van liefst 17%. Een jaar geleden was de daling nog maar 2,7%, als gevolg van het herstel. Toch verloor ons land haar status als belangrijkste exporteur naar Duitsland. China is Nederland als belangrijkste concurrent voorbijgelopen. Eerder had het Koninkrijk de koppositie van Frankrijk overgenomen. Het DNHK blijft hameren op kennis van de Duitse taal en cultuur. Die laat bij Nederlandse scholieren, studenten en vooral ook bij ondernemers ernstig te wensen over. Hierdoor gaan jaarlijks miljarden euro's verloren, becijferde exportorganisatie Fenedex. In 2007 ging het over een bedrag van liefst 7,8 miljard. ,,Nederlanders onderschatten het belang van etiquette en omgangsvormen in zakelijke relaties met Duitse partners", benadrukt Niels Koekoek van de DNHK. Doordat Nederlanders de Duitse taal steeds minder goed beheersen, gaat Nederland meer en meer net dat beetje extra missen, dat het altijd voor Duitsers aantrekkelijk maakte om juist met Nederland zaken te doen, zegt hoogleraar economie Kees van Paridon. Bron: De Telegraaf
Hiernaast krijg je een ingescande handleiding voor het schrijven van een verslag. Als je er op klikt, opent het normaal gesproken als een volledig blad. Dan kan je het makkelijk lezen. Misschien toch handig om eens te lezen voor je begint te schrijven.
In de stad Winnenden in Duitsland vermoordde een
jongen15 mensen. De jongen van 17 jaar trok naar zijn oude school. Hij
schoot er leerlingen en leerkrachten dood. De moordenaar kon na de
schietpartij uit de school ontsnappen. De politie vond hem pas 2 uur
later in een ander stadje. De jongen pleegde even later zelfmoord
Zwarte kledij
Tim Kretschmer stapt om 9.30 uur zijn oude school
in Winnenden binnen. Hij is helemaal in het zwart gekleed. Hij heeft een
wapen bij zich en begint te schieten in klaslokalen. (Hier wordt terecht opgemerkt dat je kunt schrijven 'Hij is helemaal in het zwart gekleed en heeft een wapen bij zich waarmee hij in de klaslokalen begint te schieten). Negen leerlingen en 3
leraressen zijn meteen dood. Andere leerlingen vallen gewond neer.
Ontsnappen
Een leerling belt meteen de politie. We hoorden
geschreeuw en schoten op de achtergrond, zegt de politie. We wisten
meteen dat het ernstig was. Twee minuten later zijn de eerste agenten
al aan de school, maar de moordenaar kan uit het gebouw ontsnappen. Buiten
schiet Kretschmer nog een tuinman van een ziekenhuis dood. Daarna stopt
hij een auto en gijzelt de chauffeur. Veertig kilometer verder raakt de
auto met de moordenaar vast in de modder.
Te voet verder
Kretschmer gaat te voet verder. In een garage in de
buurt schiet hij een verkoper en een klant dood. Daarop volgt een
schietpartij met de politie. Twee agenten raken daarbij zwaargewond. Een
agent schiet Kretschmer in het been. Daarop pleegt de jongen zelfmoord.
Geschokt door het drama
Kretschmer zat 2 jaar geleden zelf nog op de school. Leerlingen kenden hem als een jongen die niet opviel. Kretschmer had wel
een depressie. Dat werd nu pas bekend. Hij was daarvoor een tijdje in
behandeling, maar hij brak die af.
Meisjes
Mogelijk had de moordenaar iets tegen meisjes. Hij
koos vooral hen als doelwit uit. Hij schoot op de school 8 meisjes en 3
leraressen neer. Bij de doden was maar 1 jongen. Ook de 7 gewonde
leerlingen zijn allemaal meisjes.
Duitse jongen schiet 15 mensen dood en pleegt na vuurgevecht zelfmoord
Tiener richt bloedbad aan op vroegere school
WINNENDEN l Een 17-jarige ex-leerling heeft een bloedbad aangericht in een school in het Zuid-Duitse Winnenden. Vijftien leerlingen, leerkrachten en toevallige voorbijgangers kwamen om het leven bij de schietpartij, de dader pleegde zelfmoord.
door jeroen verelst en kris hendrickx
Gewapend en helemaal in zwarte gevechtskledij gehuld stapte de dader ' s ochtends de Albertville-school in Winnenden binnen, een school met 1.700 leerlingen tussen tien en zestien jaar. Hij opende het vuur in twee verschillende klaslokalen. Negen leerlingen, allemaal 14- en 15-jarigen, overleefden de schietpartij niet. Opvallend: acht slachtoffers waren meisjes. Ook drie leraressen werden gedood. Bij het verlaten van de school knalde de schutter nog een tuinman van een nabijgelegen ziekenhuis neer.
Na de schietpartij ontstond een gigantische chaos rond de school. De dader slaagde erin een automobilist te gijzelen en vluchtte, meteen het startschot voor een grootscheepse klopjacht. Veertig kilometer verder, in de gemeente Wendlingen, maakte de dolle schutter zijn laatste twee slachtoffers: een verkoper en een klant in een autoshowroom. Op het parkeerterrein van een nabijgelegen supermarkt konden gespecialiseerde eenheden van de Duitse politie de jongeman insluiten. Er ontstond een vuurgevecht, waarbij de schutter gewond raakte. De dader zou zichzelf uiteindelijk een kogel door het hoofd jagen.
Omdat hij tot anderhalf jaar geleden zelf op de Albertville-school zat, kon de politie de dader onmiddellijk identificeren als de 17-jarige Tim Kretschmer. Het blijft voorlopig gissen naar een motief. Volgens ex-klasgenoten en -leerkrachten bracht de dader zijn schoolloopbaan eerder anoniem door en was hij een "totaal onopvallende" verschijning.
Vader is sportschutter
Bij een huiszoeking bij de dader thuis bleek meteen dat hij zijn moordwapen gewoon thuis uit de kast had gehaald. Zijn vader is een sportschutter en bezit een persoonlijk wapenarsenaal. Eén exemplaar ontbrak.
Het drama van gisteren roept herinneringen op aan het bloedbad in Erfurt in 2002. Een 19-jarige schutter doodde toen in het Gutenberggymnasium zestien mensen (leerlingen, leerkrachten, maar ook een politieman), om daarna zelfmoord te plegen. Ook toen was de dader een oud-leerling. De autoriteiten van de deelstaat Baden-Württemberg sluiten niet uit dat de dodentol van de schietpartij in Winnenden de komende dagen nog hoger zal oplopen. Verschillende jongeren liggen immers nog met kritieke verwondingen in het ziekenhuis.
Bondskanselier Merkel betuigde haar medeleven aan de families van de slachtoffers. Ze veroordeelde de "zinloze en gruwelijke daad" en riep 11 maart meteen uit tot een "dag van nationale rouw".
In De laatste show gooien ze wel vaker een huisdier binnen, maar een kalf blijft een attractie. Zeker als je de mascotte bent van het programma Basta.
Gisteravond waren de vier musketiers van Basta te gast in De laatste show. Nu de belspelletjes zijn opgedoekt, hebben de makers de handen vrij om andere dingen te doen. Zo willen ze zaterdag een barbecue geven voor honderd kijkers.
Als het van de bende van Basta afhangt, wordt er morgen een kalf geslacht om die honderd borden te vullen. Kalfje Willy kan alleen gered worden als het maatschappelijk draagvlak groot genoeg is om Willy in leven te houden. Het volk mag met andere woorden beslissen over de nabije toekomst van het schattige kalfje.
In De laatste show kreeg het publiek het dilemma gelijk in de maag gesplitst: Free Willy of Fret Willy. Na een stemming bleek dat een kleine meerderheid kalfje Willy liever niet op de barbecue zag belanden. Het leven van het kalf is daarmee nog niet gered; de stemming in De laatste show was maar een voorproefje. De échte stemming over het lot van Willy moet nog plaatsvinden. Melkveehouders betwijfelen trouwens of Willy al geschikt is voor consumptie: daar is het nog te jong voor.
In dit venster krijg je een aantal teksten te zien. De verdeling in zinnen en alineas is weggelaten. Bedoeling is dat je de tekst weer voorziet van punten, hoofdletters en alineas. Nadat je een tekst geredigeerd hebt, krijg je de link naar het venster met de oplossingen. Bedoeling is dat je jezelf evalueert en de sterke en zwakke punten noteert.
Uiteraard kopieer je deze teksten in een Word-document. Het eindresultaat, met evaluatie, stuur je door naar mij.
Geplaagd Basta-kalf Willy steelt De laatste show
in De laatste show gooien ze wel vaker een huisdier binnen maar een kalf blijft een attractie zeker als je de mascotte bent van het programma Basta gisteravond waren de vier musketiers van basta te gast in De laatste show nu de belspelletjes zijn opgedoekt hebben de makers de handen vrij om andere dingen te doen zo willen ze zaterdag een barbecue geven voor honderd kijkers als het van de bende van Basta afhangt wordt er morgen een kalf geslacht om die honderd borden te vullen kalfje Willy kan alleen gered worden als het maatschappelijk draagvlak groot genoeg is om Willy in leven te houden het volk mag met andere woorden beslissen over de nabije toekomst van het schattige kalfje in De laatste show kreeg het publiek het dilemma gelijk in de maag gesplitst: Free Willy of Fret Willy na een stemming bleek dat een kleine meerderheid kalfje Willy liever niet op de barbecue zag belanden het leven van het kalf is daarmee nog niet gered de stemming in De laatste show was maar een voorproefje de échte stemming over het lot van Willy moet nog plaatsvinden melkveehouders betwijfelen trouwens of Willy al geschikt is voor consumptie daar is het nog te jong voor
Bron: De Standaard
Tiener schiet 15 mensen dood
In de stad Winnenden in Duitsland vermoordde een jonge n15 mensen de jongen van 17 jaar trok naar zijn oude school hij schoot er leerlingen en leerkrachten dood de moordenaar kon na de schietpartij uit de school ontsnappen de politie vond hem pas 2 uur later in een ander stadje de jongen pleegde even later zelfmoord
Zwarte kledij
Tim Kretschmer stapt om 9.30 uur zijn oude school in Winnenden binnen hij is helemaal in het zwart gekleed hij heeft een wapen bij zich en begint te schieten in klaslokalen negen leerlingen en 3 leraressen zijn meteen dood andere leerlingen vallen gewon neer
Ontsnappen
Een leerling belt meteen de politie We hoorden geschreeuw en schoten op de achtergrond, zegt de politie We wisten meteen dat het ernstig was. Twee minuten later zijn de eerste agenten al aan de school maar de moordenaar kan uit het gebouw ontsnappen buiten schiet Kretschmer nog een tuinman van een ziekenhuis dood daarna stopt hij een auto en gijzelt de chauffeur veertig kilometer verder raakte de auto met de moordenaar vast in de modder
Te voet verder
Kretschmer gaat te voet verder in een garage in de buurt schiet hij een verkoper en een klant dood daarop volgt een schietpartij met de politie twee agenten raken daarbij zwaargewond een agent schiet Kretschmer in het been daarop pleegt de jongen zelfmoord
Geschokt door het drama
Kretschmer zat 2 jaar geleden zelf nog op de school leerlingen kenden hem als een jongen die niet opviel Kretschmer had wel een depressie dat werd nu pas bekend hij was daarvoor een tijdje in behandeling maar hij brak die af
Meisjes
Mogelijk had de moordenaar iets tegen meisjes hij koos vooral hen als doelwit uit hij schoot op de school 8 meisjes en 3 leraressen neer bij de doden was maar 1 jongen ook de 7 gewonde leerlingen zijn allemaal meisjes
Bron: Wablieft
Duitse jongen schiet 15 mensen dood en pleegt na vuurgevecht zelfmoord
Tiener richt bloedbad aan op vroegere school
WINNENDEN _ een 17-jarige ex-leerling heeft een bloedbad aangericht in een school in het Zuid-Duitse Winnendenvijftien leerlingen, leerkrachten en toevallige voorbijgangers kwamen om het leven bij de schietpartij, de dader pleegde zelfmoord
door jeroen verelst en kris hendrickx
gewapend en helemaal in zwarte gevechtskledij gehuld stapte de dader ' s ochtends de Albertville-school in Winnenden binnen, een school met 1.700 leerlingen tussen tien en zestien jaar hij opende het vuur in twee verschillende klaslokalen negen leerlingen, allemaal 14- en 15-jarigen, overleefden de schietpartij niet opvallend: acht slachtoffers waren meisjes ook drie leraressen werden gedood bij het verlaten van de school knalde de schutter nog een tuinman van een nabijgelegen ziekenhuis neer na de schietpartij ontstond een gigantische chaos rond de school de dader slaagde erin een automobilist te gijzelen en vluchtte, meteen het startschot voor een grootscheepse klopjacht veertig kilometer verder, in de gemeente Wendlingen, maakte de dolle schutter zijn laatste twee slachtoffers: een verkoper en een klant in een autoshowroom op het parkeerterrein van een nabijgelegen supermarkt konden gespecialiseerde eenheden van de Duitse politie de jongeman insluiten er ontstond een vuurgevecht, waarbij de schutter gewond raakte de dader zou zichzelf uiteindelijk een kogel door het hoofd jagen omdat hij tot anderhalf jaar geleden zelf op de Albertville-school zat, kon de politie de dader onmiddellijk identificeren als de 17-jarige Tim Kretschmer het blijft voorlopig gissen naar een motief volgens ex-klasgenoten en -leerkrachten bracht de dader zijn schoolloopbaan eerder anoniem door en was hij een "totaal onopvallende" verschijning
Vader is sportschutter
bij een huiszoeking bij de dader thuis bleek meteen dat hij zijn moordwapen gewoon thuis uit de kast had gehaald zijn vader is een sportschutter en bezit een persoonlijk wapenarsenaal één exemplaar ontbrak het drama van gisteren roept herinneringen op aan het bloedbad in Erfurt in 2002 een 19-jarige schutter doodde toen in het Gutenberggymnasium zestien mensen (leerlingen, leerkrachten, maar ook een politieman), om daarna zelfmoord te plegen ook toen was de dader een oud-leerling de autoriteiten van de deelstaat Baden-Württemberg sluiten niet uit dat de dodentol van de schietpartij in Winnenden de komende dagen nog hoger zal oplopen verschillende jongeren liggen immers nog met kritieke verwondingen in het ziekenhuis bondskanselier Merkel betuigde haar medeleven aan de families van de slachtoffers ze veroordeelde de "zinloze en gruwelijke daad" en riep 11 maart meteen uit tot een "dag van nationale rouw"
5. Wat
is een 'Gewest' en hoeveel hebben we er zo in België? Geef hun namen.
6. Wat
is een 'Gemeenschap' en hoeveel stuks hebben we er daarvan? Geef eveneens hun
namen.
7. Wat
is de federale regering en wat doet ze?
8.
Hoeveel federale ministers zijn er in ons land?
8b.
Welke federale minister bestaat niet?
a. de minister van Grote Steden
b. de minister van Begroting
c. de minister voor Vereenvoudigen
DE VOLGENDE REEKS VRAGEN KRIJG JE ALS JE 'STRIPS- De genaderidders' intikt in de zoekbalk. -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Nederlands Lectuur opdracht 3 Vijf verhalen
Doel: 1. Jullie maken kennis met verschillende auteurs en leren het genre beter kennen
2. Plannen van taken.
Werkwijze: 1.In de klas ligt een map met een aantal exemplaren van zes verhalen. Jullie kunnen lezen tijdens vrije momenten of verhalen meenemen naar huis.
2. Je kiest zelf over welke verhalen je dieper wilt nadenken en rond welke verhalen je een opdracht wilt maken.
3. De opdrachten krijgen jullie hier op deze site te zien.
4. Je maakt 3 opdrachten (er zijn er 4, maar je mag er dus één naar keuze weglaten). Kopieer de opgaven van deze site en zet ze in een Word-document. In dat document kan je dan antwoorden.
4. Op donderdag 3 juni moeten de opdrachten binnengebracht zijn (afgedrukt). Wie er een spreekoefening van wil maken (zie opdracht) moet dit ten laatste volgende week dinsdag zeggen.
5. BELANGRIJK: WIE EEN VERHAAL MEENEEMT NAAR HUIS, MOET DAARVOOR EEN FORMULIERTJE INVULLEN ZODAT IK WEET WAAR DE VERHALEN ZITTEN. HOU DAT GEEN WEEK BIJ, ZODAT IEDEREEN KAN LEZEN.
Nederlands Lectuur Naam: 5 verhalen Klas: Nr.:
Opgave bij verhaal 1 Oogappel, Hannes Meinkema
Lees het verhaal grondig en beantwoord daarna de volgende vragen. Maak gebruik van wat we zagen over Verhaalanalyse in het handboek (eerste trimester).
Inhoud 1. Hij deed t om gisteren. Wat bedoelt Heleentje met deze zin? Zijn er aanduidingen dat hij het deed ? Of niet deed? Wat veronderstel je? 2. Welke verklaringen geef je aan de titel? 3. Over de moeder: Ontleed de houding van de moeder tegenover de dochter. Hoe beoordeelt de moeder de gedragingen van haar dochter? Hoe verantwoordelijk voelt de moeder zich voor de dochter? Waarom kiest de moeder voor Michiel? 4. Welke rol speelt de afwezige vader in het verhaal?
Tijd 1. Geef eens schematisch het tijdsverloop weer. Is dat chronologisch of niet? 2. Leg uit waarom Meinkema voor dit verloop gekozen heeft.
Vertelstandpunt 1. Vanuit welk vertelstandpunt is het verhaal geschreven? 2. Dit vertelstandpunt zou Meinkema gebruiken omdat men volgens haar niet in staat is de ander te kennen. Ga je daarmee akkoord of kan ze nog andere bedoelingen gehad hebben. Geef in beide gevallen uitleg.
Nederlands Lectuur Naam: 5 verhalen Klas: Nr.:
Opdracht bij verhaal 2, een verhaal naar keuze.
Je bent bij machte om een cruciaal gegeven in het verhaal te veranderen. Dat betekent ook dat je de gevolgen onder ogen moet zien. Wat zou je veranderen en hoe zou je dat uitpakken? Kies voor 1 of 2, maar werk grondig.
1. Verandering van een gebeurtenis
Effect op het verhaal
2. Verandering van het standpunt van waaruit het verhaal verteld wordt. Bv. bij personeel standpunt, verandering van persoon; bij auctorieel verandering naar personeel of omgekeerd.
Effect op het verhaal
Nederlands Lectuur Naam: 5 verhalen Klas: Nr.:
Opdracht bij verhaal 3, een verhaal naar keuze.1
- Zoek een boeiend fragment uit een verhaal. Bereid het voor en lees het expressief voor de klas.
- Je spreekoefening ziet er als volgt uit:
1. Titel van verhaal en auteur 2. Vertel kort wat voorafgaat. 3. Lees je fragment. 4. Vertel eventueel wat nog volgt.
Je maakt een fiche die je vooraan mag gebruiken. Ze bevat de gegevens over de vier stappen; stappen 2 en 4 worden in kernwoorden geformuleerd. Je schrijft die fiche op deze pagina over.
Misschien kan je tijdens je spreekoefening hulpmiddelen gebruiken. Die hoef je niet noodzakelijk zelf te bedienen. Maar je moet dat op voorhand laten weten, zodat we eventueel een lokaal kunnen reserveren.
Nederlands Lectuur Naam: 5 verhalen Klas: Nr.:
Opdracht bij verhaal 4, een verhaal naar keuze.
Het verhaal dat je het mooiste vond mag je niet gebruiken voor opdracht 2 of 3. Over dat verhaal schrijf je een recensie van ongeveer 150 woorden. Bespreek erin waarom jij het verkiest: inhoud (thema, ruimte, personages ), stijl (gemakkelijk, bijzonder ), bouw (standpunt, chronologie, wendingen ). Hou rekening met de theorie omtrent de recensie.
Vandaag
krijgen jullie een korte les in federalisme. Ons land heeft namelijk een
federale structuur. Wat dat is, kom je hier te weten. Het wordt een inleidende
oefening waarbij jullie afzonderlijk een aantal vragen zullen moeten oplossen.
Let op! We starten deze oefening op www.belgium.be/nl en blijven op deze site (of we klikken door
via de links op de site). We gaan voor één keer NIET naar wikipedia of google. (o wee,
diegene, die...)
Na elke
'vragenronde' mail je de antwoorden door naar jeroen.vanhaute@coltd.be (schrijf
je naam duidelijk bovenaan het antwoordenlijstje). De link naar de volgende reeks vragen wordt onderaan van elk bericht gegeven.
We
starten met makkelijke vragen - een aantal daarvan kan je misschien zelfs uit
het hoofd oplossen.
1. Wanneer
werd België onafhankelijk?
2. Tot
welk Koninkrijk behoorde België voordien?
3. Wie
werd de eerste koning der Belgen?
4.
Hoeveel provincies telt ons land?
5.
Hoeveel gemeenten telt ons land? Hoe zijn ze verdeeld over Vlaanderen en
Wallonië?
Voor de volgende reeks vragen zoek je via de zoekrobot (links op de pagina) naar 'Kortverhalen- opdrachten'
Een Verhulst, die lees je in één ruk uit. Die verslind je met kaft en al. Een Verhulst, daar lig je je in te wentelen van leesgenot. Daarmee kruip je in een hoek terwijl de rest van de wereld op elkaars muil slaat, zich dood zuipt, raketten op elkaar afstuurt. Niets kan je afleiden van een Verhulst. Tenzij.... Tenzij je de laatste Verhulst in handen hebt. 'De laatste liefde van mijn moeder' suckt zo geweldig. Daarvan krijg je zure oprispingen, daarvan ga je spontaan naar het nieuws kijken om te zien wie op wiens muil heeft gebatterd, wie zich heeft doodgezopen, wie met de vinger aan de neutronenbomknop zit. Van 'De laatste liefde van mijn moeder' gaan je tenen zo krullen dat je omvalt.
Het boek, dat het verhaal vertelt van Martine Withof en haar zoon Jimmy, kan maar op tegen het eind beklijven, op het moment dat Jimmy vermoord zou kunnen worden. Voor de rest is het een flets aaneenrijgen van Vlaamse karikaturen. Moeder Martine is, net zoals vele andere vrouwen, verslaafd aan haar 'reeks' en aan chocolade. Nadat ze zich uit een relatie heeft weten te hijsen, waarin ze het lijdend voorwerp was van een bruut van een alcoholist, heeft ze de tegenpool van die man gevonden. Wannes, zo heet hij, is een arbeider zonder rijbewijs bij Volkswagen, is 28 en heeft net het ouderlijk huis verlaten. Hij is nog conservatiever dan een doorgewinterde CD&V'er. Hij blijkt het ook aan zijn hart te hebben, kan moeilijke situaties niet de baas en vindt zichzelf pas geslaagd als hij een gezin kan stichten dat aan alle clichés voldoet: huisje, tuintje, busreis naar het Schwarzwald, eigen auto, eigen kind. Alleen wil hij tijdens een reis naar dat Schwarzwald dat Jimmy hem vader noemt. Het beeld van een gelukkig gezin moet verdoezelen dat het eigenlijk om een samengesteld gezin gaat van een gescheiden vrouw, een loser van een man en een opstandige zoon die hunkert naar zijn natuurlijke vader.
Je kan je ook de vraag stellen in welke periode dit verhaal zich eigenlijk afspeelt. Er zitten veel elementen in van de jaren '80, maar er staan zoveel verwijzingen naar veel actuelere - en oudere - thema's in dat het tijdselement niet consistent is. Zo kan de verwijzing naar de crisis ("...als het crisis is, zijn er altijd die extra moeten tonen dat ze niet geraakt worden door de economische malaise...", p.40) toch bezwaarlijk op de jaren '80 slaan? En voor de oliecrisis van begin de jaren '70 zijn er dan weer te veel elementen die niet stroken met die tijdsperiode.
Warom moet er op het eind bovendien zonodig nog de suggestie in van een ontmoeting tussen Jimmy en zijn halfbroer, het product van een chocoladeverslaafde en een neuroot? Waarom zit er bovendien 80 jaar tussen die ontmoeting en de reis naar Schwarzwald en waarom wordt dit afgedaan in een paar alinea's? Neen, het heeft allemaal weinig om het lijf. Zelfs al probeert Verhulst de literaire schijn nog op te houden door er volgende zinsnede aan toe te voegen: "En daartoe moet gewoon alleen nog deze ene ontmoeting aan zijn leven worden toegevoegd, zoals in de letteren de epode aan het distichon." Kijk, van dat soort elitaire trucs moet een liefhebber van de letteren toch zijn keelgat openen en zijn volledige maaginhoud in de pot storten (om maar eens in het vocabularium van Verhulst te blijven)?
Op zich heeft de roman het potentieel om een diepmenselijk verhaal te schetsen of een indringend psychologisch portret te maken van Vlaanderens kleinste mensen. Maar het blijft allemaal zeer oppervlakkig. Waaruit precies is Martine gevlucht? Hoe heeft ze dat gedaan? Waarom mogen we niets meer weten over de vader? Is dat niet belangrijk om te begrijpen waarom precies Jimmy er sympathie voor heeft? Een goeie Verhulst had hier opnieuw een tragikomisch verhaal van kunnen maken, à la 'De helaasheid der dingen'. Maar de spitsvondigheid, de snelheid die in Verhulsts meesterwerk zit, is hier totaal afwezig. De dialogen zijn bovendien niet levensecht. Het lijkt erop dat Verhulst gewoon heeft doorgeschreven en nadien, los uit de pols, hier en daar aanhalingstekens heeft gezet, met de bedoeling om er toch wat dialogen in te krijgen. De grappen zijn flauw, de personages nauwelijks uitgewerkt en het verhaal is slechts een opeenhoping van losse eindjes. Bandwerk, met andere woorden.
Je vraagt je af hoe het komt dat de literaire recensenten zwijgen of eerder focussen op de figuur Verhulst en diens vroegere werken dan op dit verhaal op zich - of net daarom?. Ik heb ernaar gezocht, naar kritische commentaren in De Standaard, De Morgen en Humo, maar het is verdacht stil. Ik ben een bewonderaar van Verhulsts eerdere werken, maar deze keer zit hij ver onder zijn niveau. En dat mag gezegd zijn, vind ik. Alleen doen de grote jongens er het zwijgen toe. Of het moest Herman Brusselmans die zei dat Verhulst pure brol was. Al lijkt dat meer op een gimmick of een provocatie.
Maar toch, waar blijft de kritiek op Verhulst in dit land van gewindhaan en afgoderij?