Verdere plannen Eens je weg bent uit Europa is zeilen sterk afhankelijk van het weer en zeker van haar seizoenen. Bij ons in Europa kennen we de klassieke 4 seizoenen met elk hun typische weerbeeld. Echt extreem gevaarlijk weerpatronen kennen wij hier niet, alhoewel een goed zeiler dagelijks het weer in de gaten houdt op mogelijke zware stormen.Het Caribisch gebied waar wij nu vertoeven heeft een heel ander weerpatroon, hier zijn in hoofdzaak 2 seizoen, de winter met zijn aangename temperaturen van om en bij de 28º, nu en dan wat regen en een vrij regelmatige wind tussen de 15 en 25 knopen, deze periode begint eind november en eindigt eind mei, half juni. De andere maanden is het hier zomer, ok wat kan beter dan de winter hier, wel de temperaturen stijgen nog een 5 graden naar om en bij een gemiddelde tº van 33º. De zeewater temperatuur gaat nu een rol spelen, in de winter is de tº van het zeewater gemiddeld 28º, maar in de zomer gaat dit nog warmer worden. Eens de watertemperatuur boven de 30º stijgt krijgen we risico's op tropische stormen en erger nog Hurricanes. Dit wil je op een bootje niet meemaken, vandaar dat we in deze periode, ook mede door de verzekering buiten een bepaald gebied moeten verblijven, in zeiltermen, beneden de 13º Noorderbreedte. Als je dit op de kaart bekijkt is dit vanaf het eiland Grenada, en meer zuidelijk Trinidad, Venezuela. Dus moeten we tijdig onze reis plannen zodat we daar een plekje vinden om te gaan schuilen. In deze gebieden speelt nog een ander aspect mee, de criminaliteit. Eigenlijk ten zuiden van Saint Lucia is het oppassen geblazen, boot afsluiten, alles opbergen en geen aanleiding geven tot.Vanaf Trinidad heb je te maken met volwassen piraterij. We zouden heel graag afzakken en dan via Trinidad boven de kust van Venezuela richting Panama, via de ABC eilanden zeilen.We gaan stapje voor stapje en bekijken wat de veiligste weg is naar al dat moois.Het zuiden is mooier, veel minder toeristisch en een stuk goedkoper om te leven en voor bootreparaties.Zo zie je maar, reizen is steeds plannen, en uitdokteren, luisteren naar andere zeilers, enz, Wordt vervolgd, .
Op de laatste foto zie je dat de boot beladen is met zijn hele uitrusting. Even opsommen wat die drie ton extra inhouden. Het meeste gewicht zit hem in onze mazout, ongeveer een ton, en daarboven 500 liter water. Verder: - een zoetwaterinstallatie, om van zeewater zoet zatter te maken - zonnepanelen, ongeveer 500 watt - windgenerator, een windmolen ongeveer 100 watt - onze dinghi, ons transport om aan wall te komen bij het voor anker liggen - Davids en kraantje, hevelsystemen om Dinghi en motor te bevestigen - oploopbrug, om gemakkelijk aan boord te komen - grote zonnetent om ons te beschermen tegen de zonnestralen - buiskap om ons te beschermen tegen overkomende golven en spatwater - extra gasvoorraden - nieuwe en zwaardere zeilen om in zwaar weer te zeilen - extra stormzeilen - extra lichtweerzeilen - wasmachine - broodoven - voorraad eten, vooral droge voeding - extra aperatuur, AIS, satteliettelefoon, enz, - veiligheidsmaterialen, vuurpeilen, reddingsvesten, boeien - wifi rooter om de connecteren met satelliet, werkt voor geen meter, maar ok - branddetectie materiaal - apotheek, vrij volledig
Het is altijd goed even stil te staan na een periode van intens zeilen en reizen. Is het allemaal wel een beetje zoals verwacht? Tenslotte maak je zo een reis niet is een wipje. Het start met een droom, waarvan je denkt, dit blijft een droom. Maar als die droom teveel je gedachten gaan bepalen, wordt het tijd om er iets aan te doen. Je gedachten en ideeën ordenen. Omzetten van je dromen naar de praktijk is de grootste stap. Je hebt een boot, maar die voldoet niet aan de eisen van jou dromen. Boot kopen, en dan is de eerste stap gezet. Als je een boot koopt dan lijkt die helemaal naakt tov de boten die je ziet vertrekken. Bekijk de foto's van onze boot bij aankoop en hoe hij er nu voorkomt. Om je maar te vertellen dat aan zo'n een reis een enorme voorbereiding vooraf gaat. Was het dit allemaal waard, na drie maanden gaan we evalueren. Rondreizen kan je op verschillende manieren, mensen kiezen voor een mobilhome, anderen gaan per vliegtuig de wereld ontdekken of met een cruise, te voet of met de fiets. Maar nee wij maakten voor onszelf de juiste keuze, wij houden van de voldoening na een uitdaging. Iedere trip die je maakt is een uitdaging, de een al wat zwaarder dan de ander. Soms onderweg vraag je je soms af, waarom doe ik dit, op momenten dat de zee hard is voor boot en zijn bemanning, maar bij aankomst in de haven, en je drinkt je eerste pintje, dat heb je dit gevoel van YES we did it again. Ook de manier dat je een nieuwe streek benadert is uniek, via een haven binnenvaren is anders, je komt aan de andere kant een land binnen, en dat is nu juist het aangename. Je hebt ook altijd je eigen huis mee, je eigen bed, kleerkast, je persoonlijke zaken. JA, wij hebben de goede keuze gemaakt en het was zeker de "grote voorbereiding" waard. De sfeer onder zeilers is ook uniek, iedereen helpt iedereen, meeste families hebben er al een leven en een carrière opzitten, dus iedereen is goed in iets, er zijn dokters, ingenieurs, enz, De eerste etappe was een voltreffer, gespaard van grote tegenslagen. We zijn voorzichtige zeilers, die de zee en het weer respecteren. We weten dat onze boot meer aankan, maar we sparen ons materiaal omdat we weten, dat het nog lang meemoet.
Cruisen tussen de eilanden rond Guadeloupe. Op zijn Frans, Le pain, le vin et le Boursin, mmmm Lekker gourmand, Je betaalt in Euros, maar veel te veel voor alles, Mooi, mooi, mooi, Marie Galante, Les Saintes, Gosier, Hanse de Le Havre, Les Desirade, . Het varen tussen deze pareltjes doe je zonder bescherming met deining en golven van de oceaan. Het is soms hard zeilen, bvb om Marie Galante te bereiken vanuit Pointe-a-Pittre, is hoog aan de wind, zijn we niet meer gewend om aan de wind te zeilen, dus onder fikse helling, waw, dit is echt zeilen, regelmatig wat buiswater over ons, wat je in een wip opdroogt en zo in geen tijd van jou een witte sneeuwpop maakt, opgedroogd zout. Wat krijg je in de plaats, mooie paradijsjes en goed beschermde ankerplaatsen, die je een goede nachtrust bieden, mooie snorkelgebieden, die je telkens weer versteld laten staan van al het moois wat je ziet, zelfs als een haaitje van een metertje onder je door zwemt. Gelukkig hadden we net gelezen dat meer dan 90% van de haaien ongevaarlijk zijn, alleen het staat niet op hun rug geschreven of ze mensvriendelijk zijn. We hebben nu om en bij de 5000 mijl gevaren in juist 3 maanden tijd. We houden het zeilen eventjes voor bekeken, Nee nee geen paniek, we houden er niet mee op. We zijn de grote haven van Point-a-Pittre binnen gevaren om hier een tijdje te blijven. De boot en wijzelf zijn een beetje aan onderhoud toe, voor ons, de kapper, een douche met onbeperkt water, enz, De boot, een grondige spoelbeurt, grote schoonmaak binnen en buiten, en enkele klusjes, herstellingen, enz, De blog zal er een beetje anders uit zien, maar we blijven hem wel bijhouden, Ook hier gaan we op avontuur, onze vrienden die hier wonen bezoeken zal op zich al een prettig terugzien zijn. We keep you on touch
Cindy en mezelf hebben een tijdje gewerkt voor Trade Winds, een bedrijf die wereldwijd Luxe Catamarans chartert. We zien hier dan ook regelmatig collega schippers van deze organisatie. Een koppel Canadese schippers hebben hun weekje vrij hier in Guadeloupe. We zijn met hun vandaag een dagje op tour geweest. Op zoek naar een van de meest spectaculaire watervallen hier op het eiland, Chute du Carbet. Het leuke, maar zwaarder dan voorzien is de wandeltocht er naartoe. Je hebt ongeveer 2 uren te stappen en de paden beginnen comfortabel en eindigen in een helse afdaling. Maar een ding is zeker, het is allemaal de moeite waard. Alleen na de tocht waren we allemaal helemaal kapot, de hoogte, de enorme vochtigheidsgraad in de bergen matten je helemaal af. In de regenwouden valt er op bepaalde plaatsen 11 meter regen per jaar, dit is niet te bevatten. De dag eindigt met platte rust.