Veel te lang op een zelfde plaats is niet goed voor boot en bemanning. De boot gaat al snel op een huis lijken, daarmee bedoelen we dingen staan niet meer zeilvast, ons onderwaterschip krijgt een lange baard, aangroei, en de bemanning, wijzelf worden landrotten. Tijd om te zeilen. Om de hurricane zone te verlaten moeten we richting zuid, maar dat moet slechts voor eind juni gebeuren, dus er is nog tijd. Vandaar dat we toch beslissen om eerste nog noord te varen om een en ander te gaan verkennen. Het doel is St Maarten en alles wat er rond ligt, Sint Barth, het mondaine eiland, Anguilla, Saint Ktihs, . Heel wat de ontdekken dus, .De afstand ongeveer 200 mijl. In dit vrij kleine gebied zijn 4 nationaliteiten, een Frans departement, Nederlands, Engels en Amerikaans. Dus weer goochelen met verschillende munten, in en uit klaren, enz,...
Het weer Al een paar dagen geen update. Schuld is het weer, de regent valt hier met bakken uit de lucht. Het was een veel besproken item, de Caribbean zuchten onder de droogte. Maanden geen echte regen gekend. Maar hier tijdens de fel gevierde paasdagen is de schade al goed ingehaald. Regen kan hier uren aan een stuk striemen, onmogelijk op enige buiten activiteit. Voor de locals komt de regen als een geschenk uit de hemel. Water was al een paar weken gerantsoeneerd, een dag per week, 24 uur geen water uit het kraantje. Maar de regen komt volledig op het verkeerde moment. Het is hier de gewoonte dat tijdens de heilige dagen de stranden open staan om te kamperen. Dit wordt in grote getale gedaan. Stranden zijn dicht bezaaid met tenten of wat er ook moet voor doorgaan. Een grote familiale gelegenheid. Honderden BBQ's roken elkaar onder. De maaltijd hier met deze dagen, landkrabben. Inderdaad op diverse plaatsen tijdens een wandeling, gewoon aan de kant van de weg kom je ze tegen, krabben die gewoon op land leven, in holen de grote van een konijnepijp. Het zijn vrij griezelige dieren ter grote van een handpalm, lekker? De kruiden waarmee ze bereid worden maken ze heel smakelijk. Zo heeft iedereen zijn gewoontes om pasen te vieren, krabben ipv paaseieren. Misschien heeft de gemiddelde temperatuur van 30º er iets mee te zien.
Eventjes de kajuit van onze boot ingeruild voor een echte slaapkamer met breed bed bij onze vrienden. Terug zien van onze franse vrienden betekent meteen ook feestjes bouwen, maar ook de mooiere plekjes ontdekken op het eiland hier. Het voordeel van mensen te kennen die hier wonen is dat je de achterkant van een streek ontdekt, plekjes waar toeristen niet komen. Je leert ook hoe je hier toch kan leven aan aanvaardbare prijzen. Groenten en fruit kosten hier al gauw tussen de 3 en 7 euro per kilogram. Met hen hebben we marktjes bezocht waar alles voor minder dan een euro te krijgen is. Kleine lokale kwekers die hun waren rechtstreeks aanbieden, super sappig fruit en heerlijke plaatselijke groenten. Verder bezoeken we smalle kreekjes aan de noord en de oost kant van het eiland, meestal heb ja daar geen leuke stranden wegens te hoge golven. Bepaalde strandjes blijken toch beschermt door riffen. Leuk vertoeven. Een paar dagen gaan snel voorbij, en de tijd is terug aangebroken om het wat soberder aan te doen om onze organen terug de gelegenheid te geven om op hun plooi te komen.