Wat info over mij: Naam: Yoni Proost Leeftijd: 26 Plaats: Burcht (2070) Job: Technisch bediende Interesses:Fotografie, brandweer, hulpverlening
Ikzelf in beeld:
Interventiefoto's
Torenrun 2007
Post Zuid:
Post Noord:
Post Linkeroever:
Post Centraal:
Post Deurne:
Brandweer Antwerpen in woord en beeld
15-11-2010
Brand industrie firma Hercules Geslecht Doel (SAH Antwerpen)
Zondagavond werden brandweer Antwerpen Post Lillo (als SAH) en Beveren met groot materiaal opgeroepen voor brand industrie bij de firma Hercules aan het Geslecht in Doel. De bedrijfsbrandweer had de situatie al snel onder controle. De stadsbrandweer (Antwerpen) en de LT. van brandweer Beveren gingen op het bedrijf, de overige wagens kregen het bevel aan de ingang te wachten. Na een half uurtje kregen alle wagens het bericht dat ze terug mochten keren naar de kazerne. Wat er juist brandde is niet duidelijk, maar het gebeurt wel meer dat er kleine brandjes ontstaan aan productielijnen in dit bedrijf.
Ter plaatse:
Brandweer Beveren: - Commandowagen met Lt. - AP voorpost Kieldrecht - Tankwagen voorpost Kieldrecht - Karweiwagentje Kieldrecht - Grote materiaalwagen - Hoogwerker - Grote watertankwagen
Brandweer Antwerpen: - 1e H. Lillo - Hoogwerker Lillo - SAP Lillo - Poederwagen Lillo
Zondagmiddag vond op de E313 ter hoogte van Deurne een ernstig ongeval plaats. Een personenwagen, bestuurd door een jonge dame, reed richting Hasselt. Plots week de auto volgens getuigen van het rechtse vak bruusk uit naar links en knalde enorm hard tegen de middenberm.Door de klap kwamen betonblokken van de middenberm op de rijbaan in de andere rijrichting. 2 auto's die daar reden konden de betonblokken niet meer ontwijken. De auto van een bejaard Nederlands echtpaar kwam veilig tot stilstandop de pechstrook, en beiden kwamen zonder verwoningen uit het voertuig. Het 2e voertuig, en zware Mercedes met Duitse nummerplaat was zwaarder gehavend. De bestuurder daarvan raakte zwaar gewond. De jonge dame wiens auto volledig verhakkeld op zijn kop op de middenberm lag kon zelf uit haar voertuig kruipen en raakte slechts licht gewond! De brandweer had een hele karwei aan het opruimen van de brokstukken en verwijderen van gelekte motorolie die over de ganse breedte van de 4-vaksbaan lag. In de richting Hasselt waren 2 rijstroken afgesloten, richting Antwerpen waren 3 rijstroken afgesloten. Dit veroorzaakte in beide richtingen lange files.
Ter plaatse:
- Commandowagen met Lt. - 2e H. Deurne - 2e H. Noord - SIW Noord - GIW Noord - HAV met milieucontainer - WTW Lillo
Aan de Vesten (N70) in Melsele brak Zaterdagavond rond 23.30u een woningbrand uit. De brandweer van Beveren die nog geen kilometer verder gekazerneerd ligt was omdat er nog vele manschappen aanwezig waren in de kazerne na een hele dag water pompen en zandzakken vullen zeer snel ter plaatse. Bij aankomst trof men de bejaarde bewoonster in paniek met lichte ademhalingsmoeilijkheden voor de deur aan. Het personeel van de ziekenwagen ontfermde zich onmiddellijk over de dame, terwijl de spuitgasten de enigzins beperkte vuurhaard te lijf gngen. Het vuur was gelukkig snel onder controle, maar had wel al redelijk wat (rook)schade veroorzaakt. De bewoonster werd voor verzorging naar een Antwerps ziekenhuis overgebracht. Door de brand was de drukke N70 tussen het centrum van Melsele en Beveren ruim een uur afgesloten voor het verkeer.
Omdat de oproeper oorsprongkelijk het adres "Grote Baan in Melsele" had doorgegeven, werd ook de brandweer van Antwerpen gestuurd als SAH. ...de N70 word in de volksmond "Grote baan" genoemd vanaf Zwijndrecht tot Beveren, maar de plaats van interventie noemt "Vesten". Het eerst doorgegeven huisnummer op de Grote baan was namelijk helemaal aan de andere kant van Melsele, tegen Zwijndrecht, waar uiteraard niks werd aangetroffen werd. De interventie speelde zich ruim 2 kilometer verder af. De brandweer Antwerpen ging uit voorzorg even poolshoogte nemen, maar keerde onverricht ter zake terug naar 't stad
Vrijdagavond ontstond een schouwbrand aan een woning op de Antwerpsesteenweg in Burcht. De toegesnelde brandweer van de Posten Zuid en Linkeroever van Brandweer Antwerpen konden erger voorkomen, maar toch diende de brandweer een stuk van het dak rondom de schouw uit te zagen omdat door de hitte het dak reeds lichtejes aan het smeulen was. de zolderverdieping van het huis liep hierdoor geringe schade op. Gelukkig werd de brand snel opgemerkt door de bewoners, anders hadden de gevolgen erger geweest.
Er was voor gewaarschuuwd, en het is jammergenoeg ook gebeurd: Watersnood zoals men het in vele gebieden zelden of nooit heeft meegemaakt. In Antwerpen viel het al bij al nog mee, maar toch waren er vele tientallen oproepen voor ondergelopen straten en kelders, platte daken die onder water staan, verstopte en overlopende dakgoten, waterinsijpelingen... het is een greep uit het brede asortiment interventies veroorzaakt door de aanhoudende regen die ons land treft. De stad en districten blijven voorlopig van het ergste gespaard, maar algemeen is de situatie in Wilrijk (buurt Sint-Bavostraat) het ergst. Ook in delen van Ekeren en Merksem is men waakzaam. Enkele buurgemeenten zijn zwaarder getroffen ddor wateroverlast. Hemiksem is zo goed als van de buitenwereld afgesloten. Ook in Borsbeek staan verschillende straten onder water. Op de Linkeroever was het rond de middag kritiek aan de Krijgsbaan en Kruibekesteenweg (Burcht) Door het hoog water in de Schelde kon de Zwaluwbeek haar water niet kwijt in de Schelde, en dreigde het wachtbekken te overstromen. In Kruibeke (en dan vooral deelgemeente Bazel) is de situatie nog erger. In crisisoverleg besliste men om een dijk door te breken, zodat water uit de Barbierbeek, die een groot deel van het water van het Waasland afvoert, kon wegstromen in de pas aangelegde potpolder, waardoor het waterpeil stroomopwaards in de beek lichtjes zakte. Toch bleef de beek op een aantal plaatsen buiten haar oevers treden. Verschillende straten stonden onder water, tientallen huizen worden bedreigd. Op vele plaatsen over het ganse land hebben brandweermannen, leden van de Civiele Bescherming en vrijwilligers zandzakken gevuld. Op enkele plaatsen werd het leger zelfs ingeschakeld om met rubberbootjes en unimog's personen te evacueren. ...Het einde van deze nu reeds historische watersnood is nog niet onmiddelijk in zicht. Er zal zelfs nog veel regen bijvallen, waardoor nog meer plaatsen onder water dreigen te lopen. Vele gemeenten hebben het gemeentelijk rampenplan reeds afgekondigd en vragen hun bewoners om zich niet buitenshuis te begeven indien niet nodig. Dit om ongevallen te vermijden en de doorgang vrij te houden voor alle hulpdiensten die dezer dagen massaal op de baan zijn en overuren kloppen.
Waarschuwing betreft het weer: www.kmi.be Actuele buienradar: www.buienradar.nl
Donderdagmiddag werd met spijt in het hart afscheid genomen van de laatste van de nog 4 resterende Dennis-autopompen van de brandweer Antwerpen. De AP2 kwam in 1998 samen met nog 4 andere autopompen in dienst. Destijds waren deze wagens "het van het" met een ongeloofelijk sterk chassis, maar een mindere opbouw. Zo waren er wel vaker problemen met de wagens. Toch was nagenoeg iedereen enorm tevreden met deze wagens, ook omdat ze uitermate geschikt zijn om in de smalle straatjes van de stad te manouevreren. De beperkte afmetingen, korte draaicirkel en de krachtige motor maakte van de Dennissen de favoriet van menig autovoerder. Begin 2006 deed zich echter een ernstig ongeluk voor met de Dennis AP van de Hoofdwacht Zuid. Deze waren opgeroepen voor een interventie. Bij het inrijden van de Brederodestraat, achter de hoek van de kazerne werd de AP echter gehnderd door een personenvoertuig waardoor de AP bruusk moest remmen. Een aankomende tram kon hierdoor een aanrijding niet meer vermijden en ramde de AP net achter de cabine. De manschappen van de ladder die in het kielzog van de 1e Hulp volgden zagen alles gebeuren en vroegen onmiddelijk ziekenwagens ter plaatse. 4 brandweermannen raakten gewond en werden afgevoerd naar het ziekenhuis. Ook op de tram vallen verschillende gewonden. De zwaar gehavende Dennis werd daarna naar de toenmalige kazerne Borgerhout gebracht waar men met een spreider alle kasten diende open te wrikken, waarna ze leeggemaakt konden worden. Omdat ook het chassis ernstig beschadigd werd, was de wagen total-loss. de wagen werd volledig gedomonteerd. Bruikbare stukken werden eraf gehaald, en van de cabine maakte men een soort simulator die in de inkomhal van de nieuwe brandweerkazerne aan de Noorderlaan werd geplaatst.
De overige 4 Denniskes bleven trouw op hun post staan, al werden ze stelselmatig vervangen door de nu alom vertegenwoordigde Atego's van Mercedes. Eind 2008 en in 2009 werden de Dennis-AP's wel nog helemaal gereviseerd door de firma Fire Technics. De Dennis-AP's bleven in dienst, maar dan meestal als 2e Hulp. Enkel de 1e H. van de Post Centraal aan het Kipdorp bleef tot vandaag een Dennis-AP. Vanaf vandaag zullen ze enkel nog als reserve wagens en oefenwagens voor de recruten ingezet worden.
De manschappen van de 1e Cie post Centraal reden met hun AP2, vergezeld van de ladder en ziekenwagen nog eens tot op de Grote markt waar ik de gelegenheid kreeg een "laatste" foto te maken.
Eerste najaarsstorm veroorzaakt her en der overlast
De eerste "najaarsstorm" die Donderdagnamiddag over het land trok zorgde op verschillende plaatsen voor wateroverlast. Ook gebeurden er heel wat ongevallen op de weg. Dat was oa het geval op de Antwerpse Ring in de Kennedytunnel richting Gent, en net buiten de Craeybeckxtunnel. Daar gebeurde een spectaculair ongeval dat veel hinder met zich meebracht. Ook elders in en rondom de stad waren er verschillende ongevallen, meestal met blikschade. In de Haantjeslei op het Zuid knakte vanmiddag een boom af. Deze kwam terecht op 2 geparkeerde auto's en deels op straat. De 3e Hulp kwam ter plaatse om de boom in stukken te zagen. De auto's liepen schade op. Op de Vogelzanglaan, Amerikalei en Charles De Costerlaan (LO) zaten alle kolken verstopt door massa's bladeren. Dit zorgde ervoor dat er grote plassen kwamen te staan die soms levensgevaarlijk en veraderlijk waren (heb het zelf trouwens ondervonden). Op de Beatrijslaan knakte een boom af. Deze viel deels op een omheining vande mini-golfclub en het voetpad. (zie foto's) Verder waren er de gebruikelijke stormschademeldingen zoals loshangende dakgoten, afgerukte pannen, vallend glas en stenen.
Klein brandje aan elektriciteitskast in appartement Kampstraat Burcht
Een dame merkte Woensdagavond op dat haar verlichting pinkte. Ze dacht dat dit door de wind kwam. Even later merkte ze echter een verbrandde geur op en ging zoeken wat er gaande was. Vrijwel onmiddelijk vond ze in de keuken de oorzaak. In een kleine elektriciteitskast was een zekeringscircuitje overbelast geraakt met vonken en wat rook tot gevolg. De brandweer kreeg echter melding van elektriciteitskastbrand in appartementsgebouw, waardoor er extra wagens meegestuurd werden. Uiteindelijk werd de betreffende zekering gewoon uitgetrokken waardoor het gevaar geweken was. Een elektricien kwam de schade herstellen.
Ter plaatse:
- Commandowagen met Lt. - 1e H. Linkeroever - Hoogwerker Linkeroever - 1e H. Noord - 2e H. Zuid - Ladder CK
Dame ernstig gewond na val, geëvacueerd door hoogwerker Linkeroever
In een appartementsgbouw op de hoek van de Antwerpse Steenweg met de Koningin Astridlaan in Burcht deed zich Dinsdagavond een ernstig ongeval voor. Een bejaarde dame die op bezoek was voor de inhuldiging van haar dochter haar nieuwe woonst, maakte een zware val van en betonnen trap. De bejaarde dame (79) liep hierbij zeer ernstige (levensbedreigende) verwondingen aan het hoofd op. De ziekenwagen Linkeroever en Delta 4 van Sint-Vincentius Antwerpen kwamen ter plaatse. Snel was duidelijk dat de verwondingen van die aard waren dat snel gehandeld diende te worden (vrouw diende met spoed geopereerd te worden). Er werd bijstand gevraagd van de Hoogwerker Linkeroever om de dame van het 2e verdiep horizontaal te evacueren. De toestand van de dame is momenteel zeer ernstig, maar stabiel.
Melding rookontwikkeling in gebouw van GVA Katwilgweg Linkeroever
Dinsdagavond was er een melding van rookotwikkeling in de gebouwen van de Gazet van Antwerpen aan de Katwilgweg op Linkeroever. Er was wel een brandgeur merkbaar (verbrand rubber), maar er werd na zoeken geen rook of de oorzaak daarvan gevonden.
Ter plaatse:
- 1e H. Linkeroever - Hoogwerker Linkeroever - 2e H. Zuid
Oefening met de nieuwe schuimautopomp van de Post Linkeroever
Zondagnamiddag werd door de manschappen van de 1e Cie PLO (Post Linkeroever) van de brandweer Antwerpen een onderricht/oefening gehouden met de nieuwe schuimautopomp. Deze indrukwekkende wagen heeft enorme capaciteiten. De SAP is uitgerust met een tank van 4000 liter water en 8000 liter schuim. Het kanon op het dak kan tot 8000 liter per minuut weggeven (aan 10 bar), een straal die een beetje afhankelijk van de wind tot 80 a 90 meter ver gaat. Ook langs de zijkanten zijn uitgangangen die kunnen weggeven op kanonnetjes (zie foto's) Het chassis is van Scania, voor de opbouw ging de wagen naar Rosenbauer in Oostenrijk. Voor de afwerking werd de firma Fire Technics aangesteld. Omdat dit voertuig zeer ingewikkeld is, heeft men besloten om een beperkt aantal manschappen (over het algemeen Sergeanten en Korporaals) de wagen stelselmatig vanbuiten te laten kennen door doorgedreven opleidingen in theorie en praktijk (zijn al een jaar bezig). Stilaan begint men nu ook met alle manschappen van elke companie te oefenen, zodat ook zij de vele handelingen en technieken ivm de bediening van dit voertuig leren kennen.
Op de Oosterweelsteenweg, net voor de Noordkasteel kwam het Vrijdagavond omstreeks 20.30u tot een "lichte" aanrijding tussen een Spaanse vrachtwagen, geladen met melkpoeder en een traag rijdende goederentrein. De vrachtwagen werd door de trein weggeduwd, waardoor de schade enigzins beperkt bleef. Vooral de oplegger van de vrachtwagen raakte beschadigd, de trekker en dus ook de chauffeur bleven ongehavend. De 3 assen, de spatborden, een band, enkele leidingen en was isolatiemateriaal van de tank van de oplegger raaktenwel beschadigd. Een aantal brokstukken kwam op de rijbaan terecht. De 2e Hulp van de Post Noord kwam ter plaatse om de brokstukken op te ruimen. De spoorwegpolitie kwam ter plaatse om vaststellingen te doen.
Vrijdagmiddag kregen de hulpen van Linkeroever, Zuid en de Ladder Centraal melding van een grote rookontwikkeling aan een woning in de Tijl Uilenspiegelstraat op Linkeroever. Ter plaatse aangekomen was inderdaad een rookontwikkeling waarneembaar, afkomstig van op het plat dak van een rijhuis. Daarom was er een vermoeden van een beginnende dakbrand of schouwbrand. Binnen in de woning, werd buiten een waanzinnig grote hoop rommel geen rook noch vuur aangetroffen. Enkele minuten later was de ladder eveneens ter plaatse en kon men op het dak een kijkje nemen. Buiten de schouw die vrij hard rookte, werd niks van brand, zelfs niet in de schouw aangetroffen. Wel werd de kolenstoof leeggemaakt, omdat er veel te veel kolen op waren.
Brandweer en Civiele Bescherming verwijderen vetspoor op Scheldelaan
Dinsdagavond omstreeks kwart voor 6 kreeg de brandweer een oproep voor reinigen wegdek, dit op het kruispunt van de drukke Scheldelaan met de Oosterweelsteenweg in de haven. De 2e hulp van de post Noord kwam ter plaatse, maar stelde al snel vast dat het product met de gewone zeeppatronen niet te verwijderen was. Zij vroegen hierop bijstand van de Commandowagen met Luitenant en een watertankwagen, om al een deel van de gladde brij weg te spuiten. De Luitenant besliste hierop om de Civiele Bescherming in bijstand te vragen, aangezien zij over speciale producten (biologisch afbreekbaar detergent of zgn. "heavy dutty") en een veegwagen beschikken. De CB van Brasschaat kwam met een drietal wagens ter plaatse. Het vettige product was een soort plantaardig vet. Het besmeurde stuk wegdek, zo'n meter breed op 70m lang werd eerst besproeid met het detergent. Nadat dit een kwartier had ingewerkt werd met de veegwagen en tankwagen het wegdek schoongemaakt, met goed resultaat. Iets na 20u was de rijbaan opnieuw berijdbaar.
Groot gaslek (propyleen) bij total Fina haven Antwerpen
Maandagmiddag werd groot alarm geslagen bij het sevesobedrijf Total Fina aan de Scheldelaan in Antwerpen. Er was en grote ontsnapping van propyleen uit één van de pijpleidingen. Een sterke gasgeur verspreidde zich over en rondom het bedrijf. De bedrijfsbrandweer werd geactiveerd en de stadsbrandweer werd eveneens opgeroepen. Zij kwamen met verschillende wagens van de posten Lillo, Noord, Zuid én Linkeroever ter plaatse, dit terwijl de evacuatieprocedure van het bedrijf in gang gezet werd. Zo'n 300 aanwezige werknemers moetsen zich tot buiten het bedrijf aan de Scheldelaan begeven. Al snel besloot men om het MIP (Medisch InterventiePlan) in vooralarm te zetten. Daarom kwam Dokter Daenen ter plaatse. De stadsbrandweer en bedrijfsbrandweer voerde verschillende metingen uit. Eén voor één werden alle productielijnen op total stilgelegd. Hierna werd de getroffen leiding afgesloten en heeft de brandweer de leiding gecontroleerd laten leeglopen, zodat het lek gedicht kon worden.
Wat is Propyleen (of Propeen)?
Propeen is een koolwaterstof dat drie koolstofatomen en een dubbele binding bevat.
Propeen is in zeer kleine hoeveelheden aanwezig in aardolie en wordt daarom vooral door middel van kraakprocessen geproduceerd. Na destillatie van de reactiemengsels worden hieruit diverse lagere alkenen gewonnen.
Propeen is een eenvoudig alkeen, dat door de petrochemische industrie gewonnen wordt uit aardolie. Het is een belangrijke basisstof voor de chemische industrie. Propeen wordt onder andere gebruikt voor de productie van aceton, acroleïne, acrylzuur en butanol. De belangrijkste toepassing van propeen is echter de polymerisatie tot polypropeen. Via derivatisatie van de dubbele binding kunnen andere belangrijke polymeren, zoals polypropyleenoxide en polypropyleenglycol, gevormd worden.
Propeen is niet giftig, maar werkt bij hoge concentraties verstikkend. Indien het goed vermengd is met lucht, kan het een explosief mengsel vormen dat kan ontploffen door het ontstaan van een vonk (bijvoorbeeld door het aansteken van licht). (info wikipedia)
Zondagochtend omstreeks 9u ramde een tram van lijn 11 een mobiel kraantje in de smalle Korte Nieuwstraat in het oude centrum van Antwerpen. De kraan stond er al een tijdje, maar de trambestuurder had niet opgemerkt dat er een lade of een kast van het tramstel open stond. De tram ramde hiermee de kraan die vastgemaakt was aan de gevel van het pand in renovatie. De kraan kwam los van de gevel en dreigde om te vallen, op de draden van de bovenleiding van de tram. Onmiddelijk werden de nodige maatregelen genomen en werd de hoogspanning afgesloten. Hierdoor kwamen ruim 10 trams op verschillende lijnen tot stilstand in het oude centrum. Omdat de brandweer met een ladderwagen en de kraanwagen de mobiele kraan diende te demonteren, wat even duurde, reden er zowat de hele voormiddag geen trams op verschillende lijnen. Om de gedemonteerde delen te op de grond te kunnen laten zakken diende men een spankabel van de bovenleiding door te knippen. Bij het ongeval raakten geen personen gewond.
Gezin van 6 gewond bij felle woningbrand Noordschippersdok (Antwerpen-Dam)
Zondagvoormiddag ontstond brand in de living van een woning aan de Noordschippersdok in de wijk Antwerpen-Dam. De bewoners, en Afrikaans gezin met 4 kinderen lagen allen nog te slapen toen het vuur ontstond. De ouders en hun kinderen konden ter nauwernood ontsnappen aan de vuurzee. De moeder die door het dakvenster op het dak kroop, en vanuit de dakgoot op het lagergelegen dak van een aangrenzende woning sprong, brak hierbij een been. Allen gezinsleden hadden ook een rookvergiftiging. Er kwamen 4 ambulances en een MUG ter plaatse. Gelukkig was niemand van het gezin er ernstig aan toe. De woning liep wel grote schade op. Ook de aangrenzende huizen liepen lichte schade op. De solidariteit van buurbewoners was groot. Buren hebben geholpen bij het in veiligheid brengen van de kinderen (werden even opgevangen bij overburen). Andere buurtbewoners poogden de brand te blussen met een tuinslang en emmers water, al bracht dat weinig op. De oorzaak van de brand is niet gekend, al zou deze ontstaan zijn aan de linkerkant van de living.
Man overleden na val tijdens reddingsactie bij woningbrand volkstraat Antwerpen-Zuid
Woensdagavond iets voor half 9 werd de brandweer Antwerpen (1e H. Zuid + ladder en ziekenwagen en 1e H. Centraal) en Delta 4 st-Vincentius opgeroepen naar de Volkstraat op het Antwerpse Zuid voor brand op het eerste verdiep van een appartementsgebouw. 2 personen geraakten niet buiten en zaten vast. Nog voor de brandweer en ziekenwagen ter plaatse was, hadden voorbijgangers aan verschillende huizen aangebeld voor een ladder. Deze was snel gevonden en werd tegen de gevel geplaats omdat één van de bewoners, een man, door het raam hing en het niet meer uithield van de hitte en verstikkende rook. Net op dat moment kwam de ziekenwagen (als eerste) ter plaatse aan. Eén van de ambulanciers kroop op de ladder in een poging de man te redden, maar de man verloor tijdens de actie zijn evenwicht en viel zo'n 5 meter naar beneden. De man werd ter plaatse nog gereanimeerd maar moet op slag dood geweest zijn. Ondertussen werd de vol ontwikkelde keukenbrand door de brandweer bedwongen. Het 2e slachtoffer zou op eigen kracht buiten geraakt zijn en werd naar het ziekenhuis gebracht. De drukke Volkstraat was uren afgesloten voor alle verkeer.
Bij een mestverwerkend bedrijf aan de Sint-Antoniusweg in de Waaslandhaven, grondgebied Kallo-Beveren, heeft vanmorgen een uitslaande brand gewoed. Een biogasinstalatie is volledig in vlammen opgegaan. Door de brand scheurde ook een tank met honderdduizenden liter mest en organisch (rottend) afval. Reeds van ver was bij het aanrijden een zwarte rookpluim te zien, en bij het naderen ook de vlammenzee. Brandweer Antwerpen als SAH opgeroepen vroeg al tijdens het aanrijden versterking in van watertankwagens, een SAP, slangencontainer enz... Brandweer Beveren kwam als bevoegd korps ter plaatse. Na anderhalf uur kregen de korpsen het vuur stilaan onder controle.
De biogasinstalatie is volledig verloren. Hoe groot de schade exact is, en of er ook gewonden gevalle zijn is mij niet gekend.
Aan de Nieuwdreef in Merksem gebeurde Donderdagnamiddag een spectaculair ongeval. Een bejaarde bestuurder probeerde te keren maar raakte daarbij een geparkeerd voertuig. Hierop sloeg hij waarschijnlijk in paniek. Hij reed in volle vaart achteruit om aan de andere kant van de straat een 2e geparkeerd voertuig te rammen. Hierop schoot de wagen opnieuw vooruit, ramde een 3e geparkeerde wagen die hij 5 meter meesleurde en reed vervolgens een bakkerij binnen. De eigenares van de bakkerij en een klant stonden in de zaak en zagen alles gebeuren. De bejaarde bestuurder en zijn passagier raakten licht gewond en waren in shock. De eigenares en de klant kwamen er met de schrik vanaf. Zowel buiten als binnen was er een ravage. 3 auto's, de glazen vitrine, stoelen, tafels, een reklamebord en verschillende bloembakken met planten werden vernield. Omdat eerst gevereesd werd dat een draagmuur van het gebouw geraakt was, werd de 1e H. Noord en 3e hulp (technische ploeg) gestuurd. Gelukkig bleek al snel dat dit niet het geval was. De politie deed eerst de nodig vaststellingen, waarna de takeling kon beginnen. Een beperkt ploegje van de brandweer kwam terug ter plaatse om het pui op te ruimen.
Post Linkeroever PLO Halewijnlaan 82 2050 Antwerpen
't is maar dat je 't weet!
Cijfertjes:
Gemiddeld rukt de brandweer Antwerpen 6000 keer uit. Een kwart daarvan is voor brand, 3 kwart is andere interventies, zoals redden van personen in nood, technische interventies, reinigen of opruimen van het wegdek, evacuaties van zieke personen (bijstand ziekenwagen). De 3 ziekenwagens van Brandweer Antwerpen ( Post Centraal, Post Zuid en Post Linkeroever) rijden tesamen gemiddeld iets meer dan 7000 keer per jaar uit! Dringend ziekenvervoer is voor brandweer Antwerpen dus een belangrijke opdracht. Om de goede werking te kunnen garanderen werken ruim 800 mensenvoor brandweer Antwerpen. Het opperationeel kader bestaat uit 20 officieren, 90 onderofficieren en 600 manschappen. Op het hulpcentrum 100 dat instaat voor de verwerking van noodoproepen van brandweer en ambulancediensten over de provincie Antwerpen, zijn 35 mensen actief. Naast het operationeel kader heeft brandweer Antwerpen ook een administratieve en logistieke ondersteuning met meer dan 60 medewerkers. Samen zetten al deze mensen zich in voor een optimale bescherming van de stad en omliggende gemeenten en de bijna 600000 inwoners daarvan!
Nieuwe voertuigen:
In 2009 nam de brandweer Antwerpen tal van nieuwe wagens in dienst. Een klein overzichtje:
- Zware autopomp Atego AP14 voor post Deurne
- Zwate autopomp Atego AP6 voor post Zuid
- Ladder 30m Volvo voor Post Zuid
- 2 x tankwagen Iveco Stralis voor Post Linkeroever en Lillo
- Haakarmvoertuig voor Post Noord
- 2 x Ambulance voor Post Centraal en Zuid
_____________
Post Linkeroever krijgt verkeerslichten (Halewijnlaan)
Sinds kort staan er ook aan de Post Linkeroever op de Halewijnlaan verkeerslichtend ie in geval van een uitruk de wagens vlotter te laten verteken naar interventies. Vooral tijdens de spitsuren is de verkeerssituatie op de Halewijnlaan soms dramatisch omdat de Waaslandtunnel richting stad gesloten is. In sommige gevallen diende de wagens zelfs het fietspad dat tussen de bomen op de brede middenberm ligt te gebruiken om niet hopeloos vast te geraken in het verkeer. Ook aan de andere kazernes werden de oude verkeerslichten vervangen door nieuwe exemplaren.
De verkeerslichten zijn regelbaar vanop de kazerne's.
___________
Wist u dat...
- De manschappen zelf instaan voor het onderhoud van hun kazerne? Enkel de administratietoren van de nieuwe kazerne wordt onderhouden door een externe kuisfirma.
- De meeste lokalen van de nieuwe kazerne Post Noord voorzien zijn van bewegingssensoren voor het licht. Wanneer het lokaal betreden wordt gaat het licht automatisch aan, wanneer het lokaal verlaten wordt gaat het licht na enkele minuten automatisch uit.
- De kleur van brandweerwagens is wettelijk bepaald. Deze is RAL3000 (fel rood).
- Brandweerwagens dienen ALTIJD hun geluidssignalen en blauwe zwaailichten inschakelen als ze naar een interventie rijden. Als ze dit niet doen rijden ze niet prioritair en moeten zij zich aan alle verkeersregels houden. Gebruik van Sirenes en zwaailichten komt ook de veiligheid van de manschappen én de andere weggebruikers ten goede.
Brandweer opgenomen in bestuursakkoord Antwerpen:
Het brandweerkorps van Antwerpen bevindt zich op een scharniermoment in zijn geschiedenis. Het Antwerpse korps begint de vruchten te plukken van het verbeterplan dat sinds 2000 in uitvoering is. De brandweer krijgt een nieuwe centrale kazerne. Bovendien is er in België een grondige hervorming van de civiele veiligheid op komst. Om voorbereid te zijn op deze hervorming en om de verbeteringen van de jongste jaren te consolideren en uit te diepen, stelt het stadsbestuur een aantal prioriteiten voorop. Het stadsbestuur wil de organisatie van de bestuurlijke brandweerzorg voort verbeteren in overeenstemming met de bevindingen van de commissie Paulus en rekening houdend met de specifieke Antwerpse context en met de vereisten van een modern bedrijf. Het stadsbestuur wil een gelijkwaardige brandweerzorg voor álle burgers in het Antwerps verzorgingsgebied. Om sneller te kunnen optreden, wil de stad een nieuwe voorpost openen in Wilrijk en de Polder. Het bestuur wil dat er een privaatpublieke samenwerking (PPS) tussen de stad, het havenbedrijf en de privé-ondernemingen tot stand komt in de tweede grootste petrochemische cluster van de wereld. Door een maximale synergie wil Antwerpen in alle facetten van de hulpverlening (planning, preventie, voorbereiding, interventie en nazorg) en van de dienstverlening tot een optimale hulpverleningsorganisatie komen. Het stadsbestuur wil een geïntegreerd stedelijk crisiscoördinatiecentrum in de nieuwe brandweerkazerne installeren. Het stadsbestuur wil de samenwerking tussen de andere bedrijfseenheden en de brandweer vastleggen in afdwingbare dienstverleningsovereenkomsten. Die overeenkomsten moeten de brandweer op het vlak van de logistiek een kwalitatief hoogwaardige en tijdige service garanderen.
De brandweer heeft een belangrijke preventieve taak. Het stadsbestuur wil dat het brandpreventiebeleid klantgericht en efficiënt wordt georganiseerd. Het stadsbestuur wil extra aandacht voor de brandveiligheid van publiek toegankelijke plaatsen in de ruime zin van het woord. Daarom wil de stad investeren in een volwaardige brandpreventiedienst, waarop burgers en ondernemers kosteloos een beroep kunnen doen. Het bestuur wil dat het retributiereglement en de ambtelijke organisatie op deze ambitie worden afgestemd. Antwerpen wil een volwaardige brandpreventiedienst opzetten waarop burgers en ondernemers kosteloos een beroep kunnen doen.
De brandweer is een belangrijke partner in het stedelijk ruimtelijk beleid. Het stadsbestuur wil dat brandveiligheid van in de planningsfase een onderdeel is van ruimtelijke uitvoeringsplannen (Rup’s) en van de ontwikkeling van het openbare domein. Het stadsbestuur wil dat brandveiligheid van in de planningsfase een onderdeel is van ruimtelijke uitvoeringsplannen en van de ontwikkeling van het openbare domein.
Antwerpen wil dringend maatregelen nemen tegen de vergrijzing van het brandweerkorps. De stad wil dat de brandweer een vooruitziend personeelsbeleid voert, dat rekening houdt met de maandenlange opleiding en de late inzetbaarheid van een aspirant brandweerman. Het stadsbestuur wil dat de brandweer bovenop de individuele bijsturing van het personeel (fysieke paraatheidtesten, alcoholbeleid, personeelswaardering, ...) meer werk maakt van de collectieve organisatieontwikkeling. Het bestuur wil dat de brandweer de personeelscoëfficiënt aanpast aan de huidige noden. Nu leiden bijscholingen tot veel overuren. Het stadsbestuur wil dat de brandweer haar personeel een jaarlijks basispakket vorming aanbiedt, binnen de reguliere dienstroosters. Antwerpen wil dat de brandweer dringend maatregelen neemt tegen de vergrijzing van het korps. De stad wil dat de brandweer daarvoor een vooruitziend personeelsbeleid voert. Het stadsbestuur wil dat de brandweer meer werk maakt van de collectieve organisatieontwikkeling. Het bestuur wil dat de brandweer haar personeel een jaarlijks basispakket vorming aanbiedt, binnen de reguliere dienstroosters.
Het stadsbestuur wil de al ingezette modernisering van het wagenpark van de brandweer voortzetten, zoals vastgelegd in het nieuwe behoefteplan 2007-2012. Antwerpen wil dat de brandweer daarbij zoveel mogelijk met raam- en onderhoudscontracten werkt en een preventief onderhoudsbeleid voert. Het stadsbestuur wil de al ingezette modernisering van het wagenpark van de brandweer voortzetten.
Het blussen van branden is de meest gekende taak van de brandweer. Voor de uitruk van brandweerwagens gebruikt brandweer Antwerpen vaste procedures.
In geval van brandmeldingrukken in Antwerpen standaard de volgende wagens uit (in het brandweer vakjargon heet dit de 'basisuitruk'):
eerste hulp: autopomp
autoladder
tweede hulp: autopomp
commandowagen (snelwagen met wachtofficier)
De eerste hulp, de snelle interventiewagen en de autoladder vertrekken vanuit de kazerne gelegen in de sector waar de hulp geboden moet worden. De tweede hulp vertrekt vanuit een andere kazerne in de aangrenzende sector.
VOORDEEL: deze gelijktijdige uitruk vanuit twee kazernes biedt uiteraard meer garanties dat er vlug hulp ter plaatse komt.
Uit voorzorg is deze basisuitruk berekend op een middelgrote brand. De brandweer kan immers pas ter plaatse de ernst van de brand inschatten.
Hoewel brandbestrijding de meest voor de hand liggende interventie is, zijn er ongeveer viermaal zoveel andere interventies zoals:
bevrijden van personen bij verkeersongevallen of uit een lift
vrijmaken van het wegdek
bestrijden van wateroverlast
onschadelijk maken van gevaarlijke stoffen
verdelgen van wespen (zie onder 'Preventie')
dringend vervoer per ziekenwagen
rampenplanning en -bestrijding
Hieronder een lijst van de voertuigen per kazerne: