PROEFKOTJE: Alle bieren werden aan een persoonlijke smaaktest van den Wacho onderworpen en in een kotje geplaatst
16-10-2019
Leffe bruin
Meegebracht na bezoek aan Delhaize Izegem om te ontdekken wat deze nog betekend in onze biercultuur. (Nooit oordelen voor je het geproefd hebt). In het verleden al een der beteren van dit commercieel abdijbier met een uitstekende marketing en een bier die neutraal moest overkomen. Gebrouwen in de ketels van Stella Artois te Leuven met een royalty akkoord met de Norbertijnen van Abbaye de Leffe Dinant. Het is nog steeds een der belangrijkste merken van het huidige AB InBev en marktleider in verschillende landen waaronder België en Frankrijk
PROEFKOTJE: Donkerbruine kleur met licht beige schuimkraag en matige carbonatatie. Een naar koffie geurend moutig aroma waarin de sporen van de plaatselijke gist zich een beetje aanstelt. Een waterachtig mondgevoel met lichte karamelmoutige bitterheid die een zacht gevoel van chocolade laat merken. De bijna niet te ontwaren alcoholwarmte laat toch de sporen na van een bitterzoete mout die leidt naar een korte zacht aanvoelende en licht bittere afdronk. Aangenaam gezelschapbier of bij food pairing.
Gekregen van Melissa Dhooghe (Bierhalle Deconinck Vichte). Deze zware tripel met link naar Christine Lalaing, de verzetstrijdster uit de Spaanse Oorlog (1581) en met standbeeld op de Grote Markt Doornik. Gebrouwen bij Brouwerij De Feniks Gullegem voor Max Craft Beer met gebruik van de lekkere vlierbloesem , een dubbeldoelhop en drie verschillende mouten.
PROEKOTJE: Goud blond van kleur met mooie witte schuimkraag en pittige carbonatatie. Een bloemig moutaroma versiert met de aanwezigheid van vloerbloesem. Ee aangenaam licht mondgevoel waarbij de milde moutbitterheid door de medewerking van de vloerbloesem en de toets van hop een weg zoekt naar een droge licht bittere afdronk. Heerlijk zetelbier of als gezelschap bij leuke bierbrabbels.
Gekregen tijdens bezoek aan BPC 't Plakkertje Roeselare. Het in Pittem gevestigde brouwkoppel Thijs Maenhout en Birgit De Rammelaere kregen van het Pittemse gemeentebestuur de opdracht om ter gelegenheid van de receptie over 'Zotte Maandag' een uniek bier aan te bieden. Het werd een 'witteke' met link naar bekende Pittemnaren en in het bijzonder de levende legende koster Lava. Lekker fris tarwebier die vele liefhebbers zeker zal bekoren.
PROEFKOTJE: Tamelijk helder licht blondje met romige witte schuimkraag en mooie carbonatatie. Een zoet moutaroma waarin de toegevoegde koriander bewust zijn doel uitstraalt. De volmondige bitterheid veroorzaakt door de tarwemout waarin de aanwezigheid van een zachte toets koriander zich mengt met een milde zuurte van de citroenzeste en het hopgevoel zich ook aangenaam meester maakt en meesleept tot een droge, karaktervolle frisse afdronk. Heerlijk abieritief of begeleider bij vismaaltijden.
Thuis bezorgd van biercreateur Jurgen Vermeylen die samen met zijn compagnon Chris Vandecaveye aan hun derde bier is. De twee vorige werden in de ketels van stadsgenoot d'Oude Maalderij gebrouwen maar deze probeerden ze bij het Gentse 'BierSelect' met het oog op de Chinese markt. Na enkel pogingen met onder meer een Japans kruid viel de beslissing om een gerookte Kardemon kruid, gevonden in kruidenwinkel bij Borough Marked London te gebruiken. Mooi gebrouwen maar zeer kruidig. Gezien zijn jonge leeftijd mogelijk nog smaakevolutie.
PROEFKOTJE: Donkerbruin van kleur met licht beige schuimkraag en weinig carbonatatie. Het aroma wordt overheerst door de gerookte kardemon. Een licht mondgevoel (bier iets te jong) met een zachte toets van moutbitterheid die echter verloren gaat bij de overheersing van de gebruikte kruiden. Matige alcoholwarmte die eindigt op een kruidige, korte afdronk waarbij hier toch iets moutig blijft kriebelen. Speciaal voor mensen die van kruidige bieren houden (en vooral dan kardemon) maar zeker geschikt als food-pairing bij wilde gerechjes.
Better Beer Brewers, Willem Elschotstraat 14 Emelgem (Izegem) - chris of jurgen@better-beer-brewers.com - gsm Chris: 0476/98 13 92 - gsm Jurgen: 0495/50 92 72 - http://www.better-beer-brewers.com
Melissa Dhooghe (Bierhalle Deconinck Vichte) ging voor haar keuze in BierBrief op zoek in de serie bieren van 't Slaapmutske. Gebrouwen door eigen brouwmeester Dany De Smet bij De Proefbrouwerij Lochristi met gebruik van pils- en tarwemout. Er kwam een speciale gist aan te pas die plots stil valt waardoor een laag alcoholgehalte veroorzaakt wordt. De invoeging (en dry-hopping) met de hopsoort Nelson Sauvin maakt het heerlijk hoppig zowel in smaak als in aroma. Het is een heerlijk abieritief en bierbrabbelbier.
PROEFKOTJE: Strogeel van kleur met romige witte schuimkraag met voldoende carbonatatie. In het aroma krijgt de tarwemout een lichte voorrang op de sterke aanwezigheid van de gebruikte hop. Een nogal licht mondgevoel waarbij de moutbitterheid zich stevig laat beïnvloeden door de nochtans zachte hopgevoelens. Naar het einde toe ontwaakt een aangename zoetigheid met een frisse hopbittere afdronk.
Ontvangen van Melissa Dhooghe (Bierhalle Deoninck Vichte). Gebrouwen in de ketels van Brouwerij De Feniks Gullegem door brouwmeester Bram Neudt. Deze keer is de afwerking iets zwaarder dan de vorige batch. Er is toevoeging van de hopsoorten Amarillo, El Dorado en Ekuanot. De graan gevoelige bitterness wordt onder meer veroorzaakt door de inbreng van de tarwe- en havermout met daarbij nog 3 verschillende gerstemouten. Onder het moto 'Wij brengen de bieren die je wilt drinken' zijn ze goed op weg om onze bierwereld te veroveren.
PROEFKOTJE: Wazig goudblondje met romige witte schuimkraag en een stevige carbonatatie. Het aroma krijgt de plaatselijke gist wat het verdiend met een zachte hopbitterniss er tegenaan. Het fruitige (ananas) zweeft door de mooie zacht smaak met een aangename hopbitterheid samen met het graangebeuren die je verder meesleurt naar een droge, milde hopvolle afdronk die zich nog een tijdje laat meevoeren. Zeer prettig abieritief.
Meegenomen uit het grote gamma bieren met wilde gisting tijdens bezoek aan Bierhalle Deconinck Vichte. De brouwerij van Antony Martin is reeds meer dan 300 bezig met lambiek processen en dus waarschijnlijk de oudste van ons land. Deze Oude Kriek is een van de bijzondere bieren in het lambiek universum. Een natuurlijk en dus onvoorspelbaar mengsel van oude en jonge lambiek en bevrucht met Schaaerbeekse krieken waarna een zorgvuldige behandeling met een langdurig rijpingsproces.
PROEFKOTJE: Wijnrode kleur met weinig of geen schuimkraag en carbonatatie. Een citrusgevoelig aroma gebracht door het fruitige van de zure kriek met in de achtergrond een zweem van het verblijf in de houten foeders en ook is de aanwezigheid van Brettanomyces degelijk aanwezig. In het zurig mondgevoel met invulling van brett en kriek die een zachte smaakbeleving nalaten die tot lang na de zure afdronk blijft hangen. Aangename bedoening, een beetje van het Boon type.
Gekozen uit de vele traditionele wonderen bij Bierhalle Deconinck Vichte. De 'moeder der tripels' is reeds vanaf 1856 aan te kopen. Deze krachtige Belgische tripel wordt gebrouwen in de Abdij Lieve-Vrouw van het Heilig Hart te Westmalle. Een langzaam brouwproces met een nagisting van een negental weken maakt er een sublieme smaakmaker van en door zowaar iedere bierkenner uiterst hoog genoteerd. Prachtig zetel- en/of gezelschapsbier.
PROEFKOTJE: Donker goudblond met mooie witte schuimkraag en pittige carbonatatie. Een zacht moutaroma waarbij de hop ook haar accentje meegeeft. Een zoetig vol mondgevoel met een complexiteit van toets hop en een licht overheersende moutbitterheid die zachtjes je tong streelt. Een aangename alcoholwarmte brengt je naar een kriebelende (peper) droge zachte hop- en moutbittere afdronk die wel een tijdje gezellig blijft nazinderen.
Dit nieuwe laag alcoholisch wonder (0,5%) van de familie Liefmans gekregen van mijn muze Melissa Dhooge (Bierhalle Deconinck Vichte). Onder de noemer 'On the Rocks' krijgt deze leukerd enkel in Nederland zijn bestemming maar wordt zeker binnen enkele tijd in ons land aangeboden. Brouwerij Liefmans kreeg onder het bewind van Duvel Moortgat een nieuwe dynamiek. Onder de vlag van Liefmans wordt deze Fruitesse 'Alcohol Free' gebrouwen bij de zusterfirma brouwerij De Koninck Antwerpen. Door de medewerking van de fruitsoorten kriek, framboos, bosbes, aardbei en vlierbes werd met een vernieuwende behandeling een uniek, hartverwarmend en wonderbaarlijk abieritief gecrieëerd. Een verfrissende ervaring waarbij iedereen tijdens de warme zomerdagen zal van genieten.
PROEFKOTJE: Helder robijnrood met romige roze schuimkraag en voldoende carbonatatie. In het aroma kwam de gebruikte fruitkorf zeer goed tot uiting. Een tamelijk licht mondgevoel waarbij de fruitige zoetigheid aangenaam je mond beroerd en je meesleept naar een frisse fruitige afdronk.
Het bruine broertje van WUK blond die de Roeselaarse brouwmoaten Johan Dumortier, Dieter Vanpoucke en Christophe Taillieu (Studentenclub Rodenbach) hebben laten brouwen bij Brouwerij de Feniks (Gulden Spoor). Het werd een subliem bruintje dat met de geroosterde chocolat- roast en pale-ale mouten zijn invloed laat gelden. Samen met de invoeging van de hopsoorten Goldings en Hallertaü Perle laat het zich tot een goddelijke smaakbeleving evalueren.
PROEFKOTJE: Donker bruine kleur met mooie romige beige schuimkraag en een milde carbonatatie. Zoals het bij dit donkere biertype hoort geven de verschillende moutsoorten gevoelige aroma's. Een aangenaam mondgevoel met de nodige moutbitterheid glijd aangenaam door je keel naar een zacht moutbittere, iets kruidige (kaneel?) afdronk die je laat genieten.Heerlijk en zeer gevoelig gezelschapsbier dat zeker bij food-pairing kan worden aangeboden.
Voor de Keuze van Mel in BierBrief 524 ging Melissa Dhooge op zoek bij de speciale bieren in Bierhalle Deconinck Vichte en vond een gypsybrouwer bij Brouwerij 't Verzet Anzegem. Daar werd deze 'Sunny Session IPA' gebrouwen door Leopold De Ketelaere van Hedonis Ambachtsbier. Er werd onder meer gebruik gemaakt van Pils- Munich- en Dextrine mouten. Voeg daarbij haver- en tarwevlokken met de hopsoorten Centenial, Mandarina Bavaria en Equinox en je bereikt een heerlijk complexe doch frisse dorstlesser van hoge kwaliteit met amper 3,1% alc.vol.
PROEFKOTJE: Wazig donkerblond met mooie witte schuimkraag en stevige carbonatatie. Een complex aroma waarin zowel de bekende plaatselijke gist, de granigheid samen met de fruitigheid en de kruidigheid van de hopsoorten en gebruikte moutsoorten furore maken. Een licht zoet moutig mondgevoel waarin de hoppige fruitigheid evolueert naar een aangename hopbittere afdronk die je toch wel wat bezighoud. Leuke dorstlesser of gezelschapsbier.
Meegebracht uit de reeks 'speciaalbieren' in Delhaize Izegem. Deze bijzonder IPA, een onderdeel van een hele reeks 'SUPER 8' (ode aan het bier) en wordt gebrouwen bij Brouwerij Haacht . Het is een frisse interpretatie van dit veelzijdig biertype met meer hop en alcoholwarmte waarbij de citrus- en pompelmoestoetsen een stuk verfijnder en evenwichtig zonder overdrijven aan bod komt.
PROEFKOTJE: Amberkleurig met romige witte schuimkraag en stevige carbonatatie. Het aroma verraad met haar fruitige pompelmoes meteen het veelvoudig gebruik van de hop. Het zacht, hopbitter en citrusachtig mondgevoel blijft de hele tijd aangenaam meewerken en bereikt op het einde een milde hopbittere, droge afdronk die nog wel een tijdje blijft nagenieten.
Nen dubbelen, een bier dat in de tijd dat de bieren nog spraken bij de paterkes van Westmalle werd uitgevonden. Zowat elke gerespecteerde brouwer ùoest deze biersoort in zijn gamma hebben Zo probeerde meesterbrouwer Dirk De Meester reeds in zijn begin periode dit bruintje te lanceren. Intussen heeft het bier een stevige reputatie gekregen en is de volmondigheid met een hoog niveau gestegen. Wegens uitstekend rapport koos Melissa Dhooge (Bierhalle Deconinck Vichte) de nieuwste versie voor BierBrief 523. Ik zocht er de waarheid van in.
PROEFKOTJE: Donkerbruin van kleur met mooie beige schuimkraag en leuke carbonatatie. Een zacht geroosterd moutaroma waarin de straling van karamel en zoethout wordt opgemerkt. Een volmondig gevoel met zoete (kandij) geroosterde gerstemout met een aankomende alcoholwarmte die leidt naar een licht bittere afdronk waarin ook hier de chocolade de bitterheid beïnvloed. Lekker bier voor gezelschap en teven lekker bij food-pairing.
Gekregen van Melissa Dhooge woonachtig te Waregem (maar met Brugse roots) om eens te proeven. Deze blonde wordt gebrouwen in het Brugse Bourgogne des Flandres onder de vleugels van Anthony Martin Brewery Itterbeek. Er is een recep en brouw link naar de vroegere Brugse brouwerij Den Os van de familie Van Houtryve. De authentieke, karaktervolle ale met zijn verfijnde bitterheid gebracht door de verschillende mouten kreeg nu al de voldoening van vele bierliefhebbers.
PROEFKOTJE: Licht blonde kleur met romige witte schuimkraag en pittige carbonatatie. Bloemig, leuk gekruid moutaroma. Een complex bitter-zoet mondgevoel waarin de aanwezigheid van sinaasappelzeste in de hopvolle smaak en een kruidige pepertoets zich begeeft naar een zacht bittere, iets droge afdronk
Deze Hydra IPA gevonden in het grote gamma bieren van het naburige Anzegem (ja ja ik bedoel 't Verzet) bij Bierhandel Deconinck Vichte. Het is een zeer gehopt bier maar laag in alcohol waar vele bierliefhebbers momenteel op zoek zijn. In het traditionele Verzet ticket staat Hydra IPA gedrukt. Dit is een naam die de uitvinders zelf hebben ontleend aan het veelvuldig gebruik van brouwwater om naar een 1,5 alcoholsterkte te werken. .Ja marketing is zeer belangrijk in onze bierwereld.
PROEFKOTJE: Wazig blondje met mooie witte schuimkraag en voldoende carbonatatie. Een moutgevoelig aroma waarbij de bekende plaatselijke gist met wat hoppigheid een toontje meeslentert. Een zeer fris en licht mondgevoel waarbij de zoetigheid van de mout een licht hop vermoeden uitstraalt (zachte pompelmoes) en naar het einde toe de aangename kruidigheid (peper) bij een droge zachtbittere afdronk brengt. Kan als abieritief worden gebruikt maar is zeker een bijna perfecte dorstlesser.
Gekregen van Melissa Dhooge (Bierhalle Deconinck Vichte) om ne keer mien gedacht erover te zeggen. Dus verwezen naar mijn proefkotje. Gebrouwen in de ketels van Eutropius Menen waarbij het vrolijke viertal Koen, Ann, Nico en Patrick zeer opgetogen waren. Er werd gebruik gemaakt van gerst- en tarwemout waardoor een zacht leuk en fris bier is ontstaan.
PROEFKOTJE: Wazig goudblond met mooie witte schuimkraag en pittige carbonatatie. Een bloemig, iets kruidig (koriander) moutaroma waarin een fruitige (banaan, appel) toets merkbaar is. Zoet aanvoelde start met kruidige hop gevoelens die leidt naar een aangename zacht iets droge, bittere hoppige afdronk.
In de tijd dat de hele wereld de hype van de bieren in blik aan het promoten is koos oes Melissa van Bierhalle Deconinck Vichte voor BierBrief 522 ook voor een blikje. Door een unieke gist te gebruiken slaagt men bij brouwerij Roman erin een bier te brouwen met nagenoeg geen alcoholproductie. Anders maar zeker even lekker en verfrissend. Met haar 0,3% alcoholvolume bevat het amper 28 cal/100ml. Ramon past dus perfect binnen de actieve en gezonde levensstijl. De brouwmeesters kozen immer voor de smaakvolle hopsoorten: Hallertauer, Galaxy en Simco, prachtig aan te voelen in dit uniek abieritief.
PROEFKOTJE: Licht wazig blond met mooie romige witte schuimkraag en stevige carbonatatie. Licht kruidig moutaroma waarbij de plaatselijke gist een belangrijke rol vervult. Het mondgevoel is zacht, metaalachtig wel een beetje, waarin de moutbitterheid een milde toets van heerlijke hoppigheid overtreft en haar zoet gevoosde smaak met veel karakter zich naar een complexe mout- gistige, iets gekruide afdronk werkt
De keuze van deze Waalse gueuze kwam deze keer op vraag van mijn biermoatje Kurt Decoene op het Bierweekend van De Lambiekstoempers 2019 te Alsemberg. Een zeer goed geslaagde aflevering door geuzeblender Pierre Tilquin met een blend van 1,2 en 3 jarige oude lambieken die daarna zo'n 6 maanden hergist op fles. Pierre haalt de wort bij Fr. Boon, Lindemans, Girardin en Cantillion die gist en rijpt in zijn houten vaten voor de gebruikte lambieken. Lekker abieritief of als gezelschap bij gelijkwaardige of andere lambiek genieters.
PROEFKOTJE: Gouden kleur met kleine ringetje) witte schuimkraag en voldoende carbonatatie. Fris citrus aroma met een zachte zure afdruk waarin een lichte moutbitterheid en het resultaat van het verblijf in de eiken foeders hun ware aard bekendmaken. Het fruitig (groene appel) en met noten doordrongen mondgevoel de smaak van de aanwezige brettanomyces de voeling van de vrij gekomen tannines benadrukt en eindigt dan ook op een matig zurige doch droge sexy afdronk dat vraagt naar een volgende beproeving van deze heerlijkheid die zelfs voor de niet-kenners zal worden geapprecieerd.
Geproefd en genoten tijdens Bierfestival Zwevegem. Een paar flesjes (en uniek bierglas) meegekregen van vertegenwoordiger John Barrez om uitleg te bezorgen in dit proefkotje. Het is alvast een simpele, authentieke abdij tripel die de echte bierliefhebbers zeker kan bekoren. Zeker als abieritief of zetelbier een aanrader. Proficiat aan de marketing van du Bocq.
PROEFKOTJE: Donkerblond met stevige witte schuimkraag en een pittige carbonatatie. Bloemig moutaroma (banaan) waarbij de plaatselijke gist een behoorlijke citrus gehalte verspreidt. Een aangenaam mondgevoel onder invloed van een milde moutbitterheid die een fruitige (abrikoos) met zich meebrengt in de zachte sweetness die naar een lekkere moutbittere, iets droge afdronk leid met de vraag naar verder genieten.
Brasserie du Bocq, Rue de la Brasserie 4, Purnode - 082/61 17 80 - gsm Joh, Barrez: 0475/964 364 - brasserie@bocq.be - wwwbocq.be
Blikje uitgeschonken door uitvinder Bran Vandewalle op bierfest Zwevegem. Met een link naar de muze van de komedie (de vrolijke bloeiende) wordt hier het verhaal geschreven van een leuke dorstlesser. Gebrouwen onder de vleugels van Wouter Vermeersch bij Brouwerij Eutropius Menen. Het werd voor de gelegenheid een Limited Edition. In het brouwsel werd Hallertau Mittelfruh als Belgische hommel opgevoerd waardoor er een karaktervol abieritief werd aangeboden. PROEFKOTJE: Een blondje met mooie witte schuimkraag en een gezonde carbonatatie. Een specifiek, fruitig (banaan) hoparoma met tussendoor de gevolgen van de plaatselijke gist. Een aangenaam mondgevoel verbergt zijn moutbitterheid door de de subtiele aanwezigheid van de hopsoort en steeds verder doorgaat tot een droge zacht hop- en mout bittere afdronk. Mooie abieritief. Castalia Craft Beers, De Renne 2 2/0103 Zonnebeke - 0472/77 82 06 - bram@castaliacraftbeers.be Huurbrouwerij Eutropius,Hogeweg 263, Menen- 0474 84 30 61 (Barbara Pratz) - info@brouwerij-eutropius.be www.brouwerij-eutropius.be