Wacho's proefkotje
Andere smaken dan de mijne zijn louter toeval en met de groenselkes van den wacho

Foto


Inhoud blog
  • Pinard de Bruwelles - 8%
  • Sonic Free Fall (vrije val) - 6.3%
  • Go West Red Sally - 7%
  • Biere des Amis Redden - 5%
  • Aikikai - 6%
  • Publitasting Geuze Druif & Rabarber - 6%
  • Apfelkopf - 4,2%
  • Sour Pirate - 10%
  • Buddys Blond - 8%
  • Saison Dupont Bio - 5.%
  • Malheur Brut Reserve - 11%
  • Lustrum (20 years) Vicaris - 10%
  • Martha Guilty Pleasure - 8%
  • Martha Brown Eyes - 12%
  • Martha Sexy Blond
  • Tante Nonneke - 0.5% (blik)
  • Tipsy Gold - 7.5%
  • Angele Van Ballaer - 6.5%
  • Onze Louis
  • Midnight Driver - 1%
  • Guiness Draught 0,0%
  • Patatje - 6.5%
  • Zuurpiet (Moerrasspiria) - 7%
  • LemonDe - 5.5%
  • Patat - 9,5%
  • Verboden Vrucht - 8.5%
  • Valentijn donker - 8.2%
  • Gigant (Beach Tripel) - 7,7%
  • Schoppenboer Maxima - 14.9%
  • Hete Klinke - 6.9%
  • Meestereske - 9,5%
  • Dark Master - 12%
  • Adriaan Brouwer - 9%
  • Ename tripel - 8,5%
  • Sint Bernardus Pater 6 -
  • Lupulus Neipa - 7%
  • Jupiler 0,0%
  • Blanche de Neiges - 4,8%
  • Sint Bernardus Christmas ale - 10%
  • Petrus Infinitum - 8%
  • Lupulus Blanche
  • Rodenbach Saint Georges 2024
  • Gruut - 5,5%
  • De Poes Bruin (8,5%)
  • Stella Artois - 5,2 %
  • Tarot Noir
  • Bruxelless - 6,5%
  • C(h)razy IPA - 5,%
  • Flavas (De Feniks) - 5,7% -
  • quadrum - 11,3%
  • Kasteel Donker - 11%
  • Lievegems Trio - 6,3%
  • Force Majeure 0,4%
  • PMPRNI - 8%
  • Anarkriek - 8,5%
  • Flavas Boury - 6%
  • Super 8 Rouge - 0.0%
  • Kasteel Cuvee - 11%
  • Alpaca Painties - 7,5%
  • WUK Oaket 6 - 8,6%
  • Triporteur Cherry Moon 10 - 8,5%
  • WUK Oltegoare ipa - 6,5%
  • Pauwel Kwak Rouge - 8%
  • Lupulus Hopera - 6%
  • Mok Coconut - 12%
  • Bourgogne des Flandres - 5%
  • Chouffe Lite - 4%
  • filou - 8;5% - Bierkasteek Izegem
  • Brewmaster D' Oude Maalderij - Lupulus
  • RSRV - 10% - Jessenhofke
  • Brewmash D'Oude Maalderij - Het Anker 8%
  • WNTR - 10%
  • Gulden Draak Brewmaster - 10,5%
  • MAYA - 6% - Jessenhofke Kuringen
  • 200 - 10%- D'Oude Maalderij Izegem
  • Rodenbach Vintage 2007 - 7% - Rodenbach Roeselare
  • Ross Triple 9%- Straete Brouwerie
  • Mash of the Classics - DOM - de la Senne
  • Belgique Tropique - 6% - StraeteBrouwerie
  • RGLR - 3,5% - Jessenhofke Kuringen (Hasselt)
  • Rangpur White - 6% - StraeteBrouwerie Desselgem
  • Bush Noêl - 12% - Dubuisson Pipaix
  • Poker Face Sherry - 6,5% - Het Nest -Oud-Turnhout
  • Stille Nacht - 12% - De Dolle Brouwers Esen
  • Sour 5,8% - Inter-Pol Mont (Houffalize
  • Stanneman Extra Dubbel (Ocean Aged)
  • 3 Fonteinen Oude Kriek - 5,7%
  • Le Fort 8,8% - Vander Ghinste Belleegem
  • Kwak Rouge - 8%
  • Artevelde 5,7%
  • Artevelde Grand-Cru - 7,2%
  • La Trappe Nillis - 0%
  • Punaise Boosy Blond - 9,5%
  • Blanche de Mont - 5,2
  • Rodenbach Vintage 2021 - 7%
  • St Feuillien grand Cru - 9,5%
  • Fourchette Grand-Cru - 7,5%
  • Ypra - 6%
  • Abbaye d'Aulne Premier Cru - 9%
  • Monk's Café -5,5%
  • Retrorik (Red wine barrel aged) - 12%
  • Tarot d'or
  • Chouffe Alcoholvrij
  • Gruut inferno - 9%
  • Bux Tripel - 8,5%
  • Zwoantje Blond - 6,5%
  • Mox Pearl - 4,6
  • Zwoantje Tripel - 9%
  • Collab de la Senne/D' Oude Maalderij - 4,%
  • Liefmans Oud Bruin - 5%
  • Maredsous 8%
  • Goudenband 2013
  • Hapkin - 8,5%
  • Choucke - 6,6%
  • Tervuro 6,5%
  • Zatte Bie - 9%
  • De Bie Velo 8%
  • Rodenbach Classic 1989 en 1991 -5,2%
  • Wilde Leeuw Brett Sauternes Millesime 2021
  • Rodenbach Caractère Rouge - 7,2%
  • Lindemans Cassis 3,5%
  • Jan Van Ryck Tripel - 8%
  • Tsjeeses Reserva Port Barrel Aged - 10 %
  • Guinesse Hop House 13 lager - 4,1 %
  • Stoffoesje 8,5% - D'Oude Maalderij Izegem
  • Abbaye des Rocs 9%
  • Bird of Prey (5,8%) - Uitlje Brewery Haarlem (NL)
  • Carlsberg 0% -
  • Rodenbach FruitAge
  • Hop Marijke
  • Wijze Willem 2021 - 7,5%
  • Grimbergen Blond 0.0
  • Cornet Oaked Alcoholarm (0,3%)
  • Rodenbach Alexander 5,6%
  • Piedboeuf Bruin 1,1%
  • Retrorik Rouge (Red Wine Barrel Aged)
  • Rodenbach Vintage 2020
  • Desperados 5,9%
  • waterloo - 8%
  • La Chouffee 40 (geel) - 8%
  • Victoria - 8,5%
  • Chouffe 40 (blauw) - 5,6%
  • Flurk Hopper - 6%
  • Dangerousse (6,5%)
  • Demi des Meléés (5,9%)
  • Kasteel Xtra - Van Honsebrouck, Izegem
  • Bavik Super Wit - De Brabandere Bavikhove
  • Oude Kriek Jart-elle, Lambiekfabriek, Sint Pieters Leeuw
  • Santé Blanc/Wit bier - Santé Beer Brugge
  • Cuvée Mam'zelle ) De Leite Ruddervoorde
  • Julia Sonny Joy - Belgin Brew Brothers, Zwevegem
  • Bavik Super Pils (blik - 5,2%) - De Brabandere, Bavikhove
  • Jupiler 0/0% - Piedboeuf (Jupiler) Jupille-sur-Meuse
  • Ferre Quad (10%) - Maenhout Pittem
  • Oehoe Donker (7,5%) - Heidebrouwerij Ede (Nl)
  • Mox Ruby (6%) - D' Oude Maalderij Izegem
  • La Chatte - Angèle (7%) - Brasserie des Tchèts
  • Obsquur (10%) - Ruimtegist Kortrijk
  • Ganz Geit - Mortselarij, Mortsel
  • Fly Away - De Feniks Gullegem/Heule
  • Wilderen Goud 6,2%- Brouwerij & Distilleerderij Wilderen.
  • Voske - Brew4Nature, Mol -Het Nest Oud-Thunhout
  • Godisvremd - De Graal Brakel / Vissenberg Nijlen
  • IRA, De Zevende Zonde - Hugel Kortrijk
  • Clémentine - Atrium, Marche-en-Famenne
  • Gigant Blonde Kveik IPA - Gigant De Panne
  • Gigant Session Sour IPA - Gigant De Panne
  • La Cambre IPA (4,5%) - Het Anker Mechelen
  • La Cambre Blond 5,6% - Het Anker Mechelen
  • Ferre White/Blanche - 5,5% - Maenhout Pittem
  • Curse of the Cristal Coconut (11%) - BramBrass Heestert
  • Maître Tripel Bourbon Barrel Aged (9%)- De Meester Lendelede
  • Curse of the Cristal Coconut - BramBrass Heestert
  • Boer Bloem - De proefbrouwerij Lochristi
  • Goose 312 - Goose Island Beer Company (USA) - AB InBev
  • Oude Geuze Boon - Boon Lembeek
  • Bavik Super Pils - Brouwerij De Brabandere Bavikhove
  • Vaccin 1.0 Alvinne Moen
  • Mac InMemries - De Feniks Gullegem
  • Martha Guilty Pleasure
  • Farang
  • Rodenbach Alexander
  • Cimay Groen
  • Ringmaster
  • Maitre Brut
  • Nogne Ø Dark Horison 7 Barrel Aged,
  • Royal Blood 10,5 %
  • Ferre Rosé 4,5%
  • Cou Cou Kriek Royal
  • Cou Cou Pilsener
  • Mac InMemries - De Feniks Gullegem
  • Vaccin 1.0 - Brouwerij Alvinne Moen
  • Horny Hornet
  • Dul Meesterke Red Wine BA
  • Lichtenhainer
  • Vulpuloid
  • Bavo
  • Maes 0.0 %
  • Ferre IPA
  • Brewmanche 't Hofbrouwerijke

    Archief
  • Alle berichten

    Wie proeft...die vindt
    PROEFKOTJE: Alle bieren werden aan een persoonlijke smaaktest van den Wacho onderworpen en in een kotje geplaatst
    11-10-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jurist Pleidooi
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Thuis bezorgd van biercreateur Jurgen Vermeylen die samen met zijn  compagnon Chris Vandecaveye aan hun derde bier is. De twee vorige werden in de ketels van stadsgenoot d'Oude Maalderij gebrouwen maar deze probeerden ze bij het Gentse 'BierSelect' met het oog op de Chinese markt. Na enkel pogingen met onder meer een Japans kruid viel de beslissing om een gerookte Kardemon kruid, gevonden in kruidenwinkel bij Borough Marked London te gebruiken. Mooi gebrouwen maar zeer kruidig. Gezien zijn jonge leeftijd mogelijk nog smaakevolutie. 

    PROEFKOTJE: Donkerbruin van kleur met licht beige schuimkraag en weinig carbonatatie.  Het aroma wordt overheerst door de gerookte kardemon. Een licht mondgevoel (bier iets te jong) met een zachte toets van moutbitterheid die echter verloren gaat bij de overheersing van de gebruikte kruiden. Matige alcoholwarmte die eindigt op een kruidige, korte afdronk waarbij hier toch iets moutig blijft kriebelen. Speciaal voor mensen die van kruidige bieren houden (en vooral dan kardemon) maar zeker geschikt als food-pairing bij wilde gerechjes.

    Better Beer Brewers, Willem Elschotstraat 14 Emelgem (Izegem) - chris of jurgen@better-beer-brewers.com - gsm Chris: 0476/98 13 92 - gsm Jurgen: 0495/50 92 72 - http://www.better-beer-brewers.com 


    Reageer (0)

    10-10-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sonny Moon (Hop Juice)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Melissa Dhooghe (Bierhalle Deconinck Vichte) ging voor haar keuze in BierBrief op zoek in de serie bieren van 't Slaapmutske. Gebrouwen door eigen brouwmeester Dany De Smet bij De Proefbrouwerij Lochristi met gebruik van pils- en tarwemout. Er kwam een speciale gist aan te pas die plots stil valt waardoor een laag alcoholgehalte veroorzaakt wordt.  De invoeging (en dry-hopping) met de hopsoort Nelson Sauvin maakt het heerlijk hoppig zowel in smaak als in aroma. Het is een heerlijk abieritief en bierbrabbelbier.

    PROEFKOTJE: Strogeel van kleur met romige witte schuimkraag met voldoende carbonatatie. In het aroma krijgt de tarwemout een lichte voorrang  op de sterke aanwezigheid van de gebruikte hop. Een nogal licht mondgevoel waarbij de moutbitterheid zich stevig laat beïnvloeden  door de nochtans zachte hopgevoelens. Naar het einde toe ontwaakt een aangename zoetigheid met een frisse hopbittere afdronk.

    Brouwfirma Slaapmutske, Oefenplein 15 Melle -info@slaapmutske.be - 0476/28 08 29 - http://www.slaapmutske.be

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.L'Amour Toujour (7,4%)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Ontvangen van Melissa Dhooghe (Bierhalle Deoninck Vichte). Gebrouwen in de ketels van Brouwerij De Feniks Gullegem door brouwmeester Bram Neudt. Deze keer is de afwerking iets  zwaarder dan de vorige batch. Er is toevoeging van de hopsoorten Amarillo, El Dorado en Ekuanot. De graan gevoelige bitterness wordt onder meer veroorzaakt door de inbreng van de tarwe- en havermout met daarbij nog 3 verschillende gerstemouten. Onder het moto 'Wij brengen de bieren die je wilt drinken' zijn ze goed op weg om onze bierwereld te veroveren.

    PROEFKOTJE: Wazig goudblondje met romige witte schuimkraag en een stevige carbonatatie.  Het aroma krijgt de plaatselijke gist wat het verdiend met een zachte hopbitterniss er tegenaan. Het fruitige (ananas) zweeft door de mooie zacht smaak met een aangename hopbitterheid samen met het graangebeuren die je verder meesleurt naar een droge, milde hopvolle afdronk die zich nog een tijdje laat meevoeren. Zeer prettig abieritief.

    BramBrass, Achiel Quatannestraat 7, Heestert (Zwevegem) - brambrass.bieren@gmail.com - 0498/64 49 21 - www.facebook.com/BramBrass 

    Brouwerij De Feniks/Gulden Spoor, Heulestaat 170, Gullegem (Wevelgem) - info@brouwerijdefeniks.be - 0498/15 38 60 - 0473/65 75 72 - www.brouwerijdefeniks.be

     

    Reageer (0)

    07-10-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Timmermans Oude Kriek
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Meegenomen uit het grote gamma bieren met wilde gisting tijdens bezoek aan Bierhalle Deconinck Vichte. De brouwerij van Antony Martin is reeds meer dan 300 bezig met lambiek processen en dus waarschijnlijk de oudste van ons land. Deze Oude Kriek is een van de bijzondere bieren in het lambiek universum. Een natuurlijk en dus onvoorspelbaar mengsel van oude en jonge lambiek en bevrucht met Schaaerbeekse krieken waarna een zorgvuldige behandeling met een langdurig rijpingsproces.

    PROEFKOTJE: Wijnrode kleur met weinig of geen schuimkraag en carbonatatie.  Een citrusgevoelig aroma gebracht door het fruitige van de zure kriek met in de achtergrond een zweem van het verblijf in de houten foeders en ook is de aanwezigheid van Brettanomyces degelijk aanwezig. In het zurig mondgevoel met invulling van brett en kriek die een zachte smaakbeleving nalaten die tot lang na de zure afdronk blijft hangen. Aangename bedoening, een beetje van het Boon type.
    Als abieritief een uitstekende keuze.

    Brouwerij Timmerman/Martin, Kerkstraat 11, Itterbeek - timmerman@johnmartin.be - 02/569 03 57 - www. brtimmerman.be/nl


    Reageer (0)

    05-10-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Westmalle Tripel
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Gekozen uit de vele traditionele wonderen bij Bierhalle Deconinck Vichte. De 'moeder der tripels' is reeds vanaf 1856 aan te kopen. Deze krachtige Belgische tripel wordt gebrouwen in de Abdij Lieve-Vrouw van het Heilig Hart te Westmalle. Een langzaam brouwproces met een nagisting van een negental weken maakt er een sublieme smaakmaker van en door zowaar iedere bierkenner uiterst hoog genoteerd. Prachtig zetel- en/of gezelschapsbier.

    PROEFKOTJE:  Donker goudblond met mooie witte schuimkraag en pittige carbonatatie. Een zacht moutaroma waarbij de hop ook haar accentje meegeeft.  Een zoetig vol mondgevoel met een complexiteit van toets hop en een licht overheersende moutbitterheid die zachtjes je tong streelt. Een aangename alcoholwarmte brengt je naar een kriebelende (peper) droge zachte hop- en moutbittere afdronk die wel een tijdje gezellig blijft nazinderen.

    Brouwerij der Trappisten, Antwerpsesteenweg 496, Westmalle - info@trappistwestmalle.be - 03 312 92 22 - www.trappistwestmalle.be

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Liefmans Fruitesse (Alcohol Free)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Dit nieuwe laag alcoholisch wonder (0,5%) van de familie Liefmans gekregen van mijn muze Melissa Dhooge (Bierhalle Deconinck Vichte). Onder de noemer 'On the Rocks' krijgt deze leukerd enkel in Nederland zijn bestemming maar wordt zeker binnen enkele tijd in ons land aangeboden. Brouwerij Liefmans kreeg onder het bewind van Duvel Moortgat een nieuwe dynamiek. Onder de vlag van Liefmans wordt deze  Fruitesse 'Alcohol Free' gebrouwen bij de zusterfirma brouwerij De Koninck Antwerpen. Door de medewerking van de fruitsoorten kriek, framboos, bosbes, aardbei en vlierbes werd met een vernieuwende behandeling een uniek, hartverwarmend en wonderbaarlijk abieritief gecrieëerd. Een verfrissende ervaring waarbij iedereen tijdens de warme zomerdagen zal van genieten.

    PROEFKOTJE: Helder robijnrood met romige roze schuimkraag en voldoende carbonatatie. In het aroma kwam de gebruikte fruitkorf zeer goed tot uiting. Een tamelijk licht mondgevoel waarbij de fruitige zoetigheid  aangenaam je mond beroerd en je meesleept naar een frisse fruitige afdronk.

    Brouwerij Liefmans, Aalststraat 200 Edelare (Oudenaarde) - info@liefmans.be - 03/860 94 00 

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.WUK (brün)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Het bruine broertje van WUK blond die de Roeselaarse brouwmoaten Johan Dumortier, Dieter Vanpoucke en Christophe Taillieu (Studentenclub Rodenbach) hebben laten brouwen bij Brouwerij de Feniks (Gulden Spoor). Het werd een subliem bruintje dat met de geroosterde chocolat- roast en pale-ale mouten zijn invloed laat gelden. Samen met de invoeging van de hopsoorten Goldings en Hallertaü Perle laat het zich tot een goddelijke smaakbeleving evalueren.  

    PROEFKOTJE: Donker bruine kleur met mooie romige beige schuimkraag en een milde carbonatatie. Zoals het bij dit donkere biertype hoort geven de verschillende moutsoorten gevoelige aroma's. Een aangenaam mondgevoel met de nodige moutbitterheid glijd aangenaam door je keel naar een zacht moutbittere, iets kruidige (kaneel?) afdronk die je laat genieten.Heerlijk en zeer gevoelig gezelschapsbier dat zeker bij food-pairing kan worden aangeboden.

    De Brouwmoaten, Schaapstraat 10, Rumbeke (Roeselare) -info@brouwmoaten.be - 0479 19 33 32 - www.wukbieren.be

    Brouwerij De Feniks, Heulestraat 170, Gullegem (Wevelgem) - info@brouwerijdefeniks;be - 0498 15 38 60 - 0473 63 75 72 - www.brouwerijdefeniks.be

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Middenvakrijder
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor de Keuze van Mel in BierBrief 524 ging Melissa Dhooge op zoek  bij de speciale bieren in Bierhalle Deconinck Vichte en vond een gypsybrouwer bij Brouwerij 't Verzet Anzegem. Daar werd deze 'Sunny Session IPA' gebrouwen door Leopold De Ketelaere van Hedonis Ambachtsbier. Er werd onder meer gebruik gemaakt  van Pils- Munich- en Dextrine mouten. Voeg daarbij haver- en tarwevlokken met de hopsoorten Centenial, Mandarina Bavaria en Equinox en je bereikt een heerlijk complexe doch frisse dorstlesser van hoge kwaliteit met amper 3,1% alc.vol.

    PROEFKOTJE: Wazig donkerblond met mooie witte schuimkraag en stevige carbonatatie. Een complex aroma waarin zowel de bekende plaatselijke gist, de granigheid samen met de fruitigheid en de kruidigheid van de hopsoorten en gebruikte moutsoorten furore maken. Een licht zoet moutig mondgevoel waarin de hoppige fruitigheid evolueert naar een aangename hopbittere afdronk die je toch wel wat bezighoud. Leuke dorstlesser of gezelschapsbier.

    Gypsy Brouwery Hedonis Ambachtbier, Tempelstraat 65, Asper - leopold@hedonisambachtsbier.be - 0496 44 17 43 - www;hedonisambachtsbier;be

    Brouwerij 't Verzet, Grote Leiestraat 117, Anzegem - info@brouwerijtverzet.be - 0470 17 06 34 - www.brouwerijtverzet.be

    Reageer (0)

    25-09-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Super 8 IPA
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Meegebracht uit de reeks 'speciaalbieren' in Delhaize Izegem. Deze bijzonder IPA, een onderdeel van een hele reeks 'SUPER 8' (ode aan het bier) en wordt gebrouwen bij Brouwerij Haacht . Het is een frisse interpretatie van dit veelzijdig biertype met meer hop en alcoholwarmte waarbij de citrus- en pompelmoestoetsen een stuk verfijnder en evenwichtig zonder overdrijven aan bod komt.

    PROEFKOTJE: Amberkleurig met romige witte schuimkraag en stevige carbonatatie. Het aroma verraad met haar fruitige pompelmoes meteen het veelvoudig gebruik van de hop. Het zacht, hopbitter  en citrusachtig mondgevoel blijft de hele tijd aangenaam meewerken en bereikt op het einde een milde hopbittere, droge afdronk die nog wel een tijdje blijft nagenieten.

    Brouwerij Haacht, Provinciesteenweg 28 Boortmeerbeek - 016/60 15 01 - info@haacht.com - http://www.haacht.com

    Reageer (0)

    24-09-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Meester Dubbel
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Nen dubbelen, een bier dat in de tijd dat de bieren nog spraken bij de paterkes van Westmalle werd uitgevonden. Zowat elke gerespecteerde brouwer ùoest deze biersoort in zijn gamma hebben Zo probeerde meesterbrouwer Dirk De Meester reeds in zijn begin periode dit bruintje te lanceren. Intussen heeft het bier een stevige reputatie gekregen en is de volmondigheid met een hoog niveau gestegen. Wegens uitstekend rapport koos Melissa Dhooge (Bierhalle Deconinck Vichte) de nieuwste versie voor BierBrief 523. Ik zocht er de waarheid van in.

    PROEFKOTJE: Donkerbruin van kleur met mooie beige schuimkraag en leuke carbonatatie. Een zacht geroosterd moutaroma waarin de straling van karamel en zoethout wordt opgemerkt. Een volmondig gevoel met zoete (kandij) geroosterde gerstemout met een aankomende alcoholwarmte die leidt naar een licht bittere afdronk waarin ook hier de chocolade de bitterheid beïnvloed. Lekker bier voor gezelschap en teven lekker bij food-pairing.

    Brouwerij De Meester, Steenbrugstraat 187, Stasegem (Harelbeke) - 0486 14 36 80 - info@brouwerij-demeester.com - http://www.brouwerij-demeester.com

    Reageer (0)

    13-09-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Blonden Os
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Gekregen van Melissa Dhooge woonachtig te Waregem (maar met Brugse roots) om eens te proeven. Deze blonde wordt gebrouwen in het Brugse Bourgogne des Flandres onder de vleugels van Anthony Martin Brewery Itterbeek. Er is een recep en brouw link naar de vroegere Brugse brouwerij Den Os van de familie Van Houtryve. De authentieke, karaktervolle ale met zijn verfijnde bitterheid gebracht door de verschillende mouten kreeg nu al de voldoening van vele bierliefhebbers.

    PROEFKOTJE: Licht blonde kleur met romige witte schuimkraag en pittige carbonatatie. Bloemig, leuk gekruid moutaroma. Een complex bitter-zoet mondgevoel waarin de aanwezigheid van sinaasappelzeste in de hopvolle smaak en een kruidige pepertoets zich begeeft naar een zacht bittere, iets droge afdronk

    Brouwerij Bourgogne des Flandres, Kartuizerinnestraat 6 Brugge - 050 335 426 - info@brouwerijdesflandres.be - http://www.antonymartin.be

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Caravan Sultan
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Deze Hydra IPA gevonden in het grote gamma bieren van het naburige Anzegem (ja ja ik bedoel 't Verzet) bij Bierhandel Deconinck Vichte. Het is een zeer gehopt bier maar laag in alcohol waar vele bierliefhebbers momenteel op zoek zijn. In het traditionele Verzet ticket staat Hydra IPA gedrukt. Dit is een naam die de uitvinders zelf hebben ontleend aan het veelvuldig gebruik van brouwwater om naar een 1,5 alcoholsterkte te werken. .Ja marketing is zeer belangrijk in onze bierwereld.

    PROEFKOTJE: Wazig blondje met mooie witte schuimkraag en voldoende carbonatatie.  Een moutgevoelig aroma waarbij de bekende plaatselijke gist met wat hoppigheid een toontje meeslentert. Een zeer fris en licht mondgevoel waarbij de zoetigheid van de mout een licht hop vermoeden uitstraalt (zachte pompelmoes) en naar het einde toe de aangename kruidigheid (peper)  bij een droge zachtbittere afdronk brengt. Kan als abieritief  worden gebruikt maar is zeker een bijna perfecte dorstlesser.

    Brouwerij 't Verzet, Grote Leiestraat 117 Anzegem - 0470 17 06 34 - info@brouwerijtverzet.be - www.brouwerijtverzet.be


    Reageer (0)

    10-09-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Blonde Wildebrasse
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Gekregen van Melissa Dhooge (Bierhalle Deconinck Vichte) om ne keer mien gedacht erover te zeggen. Dus verwezen naar mijn proefkotje. Gebrouwen in de ketels van Eutropius Menen waarbij het vrolijke viertal Koen, Ann, Nico en Patrick zeer opgetogen waren. Er werd gebruik gemaakt van gerst- en tarwemout waardoor een zacht leuk en fris bier is ontstaan.

    PROEFKOTJE: Wazig goudblond met mooie witte schuimkraag en pittige carbonatatie. Een bloemig, iets kruidig (koriander) moutaroma waarin een fruitige (banaan, appel) toets merkbaar is. Zoet aanvoelde start met kruidige hop gevoelens die leidt naar een aangename zacht iets droge, bittere hoppige afdronk.

    Huurbrouwerij Eutropius, Hogeweg 263, Menen - 0494 39 99 66 - info@brouwerij-eutropius.be - www.brouwerij-eutropius.be

    Bierfirma Wildebrasse - GSM Koen: 0495 24 16 24 - info@wildebrasse.be - http://www.wildebrasse.be


    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ramon (blik)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    In de tijd dat de hele wereld de hype van de bieren in blik aan het promoten is koos oes Melissa  van Bierhalle Deconinck Vichte voor BierBrief 522 ook voor een blikje.  Door een unieke gist te gebruiken slaagt men bij brouwerij Roman erin een bier te brouwen met nagenoeg geen alcoholproductie. Anders maar zeker even lekker en verfrissend. Met haar 0,3% alcoholvolume bevat het amper 28 cal/100ml. Ramon past dus perfect binnen de actieve en gezonde levensstijl. De brouwmeesters kozen immer voor de smaakvolle hopsoorten: Hallertauer, Galaxy en Simco, prachtig aan te voelen in dit uniek abieritief.

    PROEFKOTJE: Licht wazig blond met mooie romige witte schuimkraag en stevige carbonatatie. Licht kruidig moutaroma waarbij de plaatselijke gist een belangrijke rol vervult. Het mondgevoel is zacht, metaalachtig wel een beetje, waarin de moutbitterheid een milde toets van heerlijke hoppigheid overtreft en haar zoet gevoosde smaak met veel karakter zich naar een complexe mout- gistige, iets gekruide afdronk werkt

    Brouwerij Roman, Hauwaart 105, Oudenaarde - 055/45 54 01 - info@roman.be - http://www.roman.be


    Reageer (0)

    01-09-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oude Geuze Tilquin 2019 (à l'ancienne)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De keuze van deze Waalse gueuze kwam deze keer op vraag van mijn biermoatje Kurt Decoene op het Bierweekend van  De Lambiekstoempers 2019 te Alsemberg. Een zeer goed geslaagde aflevering door geuzeblender Pierre Tilquin met een blend van 1,2 en 3 jarige oude lambieken die daarna zo'n 6 maanden hergist op fles. Pierre haalt de wort bij Fr. Boon, Lindemans, Girardin en Cantillion die gist en rijpt in zijn houten vaten voor de gebruikte lambieken. Lekker abieritief of als gezelschap bij gelijkwaardige of andere lambiek genieters.

    PROEFKOTJE: Gouden kleur met kleine ringetje) witte schuimkraag en voldoende carbonatatie. Fris citrus aroma met een zachte zure afdruk waarin een lichte moutbitterheid en het resultaat van het verblijf in de eiken foeders hun ware aard bekendmaken. Het fruitig (groene appel) en met noten doordrongen mondgevoel  de smaak van de aanwezige brettanomyces de voeling van de vrij gekomen tannines benadrukt en eindigt dan ook op een  matig zurige doch droge sexy afdronk dat vraagt naar een volgende beproeving van deze heerlijkheid die zelfs voor de niet-kenners zal worden geapprecieerd.

    Gueuzerie Tilquin, Chaussée Maieur Habils 110 Bierk (Bierghes Rebecq) - 02/395 33 48 - GSM Pierre: 0472/91 82 91 - info@gueuzerietilquin.be - www.gueuzerietilquin.be 


    Reageer (0)

    31-08-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tête de Mort
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Geproefd en genoten tijdens Bierfestival Zwevegem. Een paar flesjes (en uniek bierglas) meegekregen van vertegenwoordiger John Barrez om uitleg te bezorgen in dit proefkotje. Het is alvast een simpele, authentieke abdij tripel die de echte bierliefhebbers zeker kan bekoren. Zeker als abieritief of zetelbier een aanrader. Proficiat aan de marketing van du Bocq.

    PROEFKOTJE: Donkerblond met stevige witte schuimkraag en een pittige carbonatatie. Bloemig moutaroma (banaan) waarbij de plaatselijke gist een behoorlijke citrus gehalte verspreidt. Een aangenaam mondgevoel  onder invloed van een milde moutbitterheid die een fruitige (abrikoos) met zich meebrengt in de zachte sweetness die naar een lekkere moutbittere, iets droge afdronk leid met de vraag naar verder genieten.

    Brasserie du Bocq, Rue de la Brasserie 4, Purnode - 082/61 17 80 - gsm Joh, Barrez: 0475/964 364 - brasserie@bocq.be - wwwbocq.be

    Reageer (0)

    30-08-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Thaleia (Sister of Apollo)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Blikje uitgeschonken door uitvinder Bran Vandewalle op bierfest Zwevegem. Met een link naar de muze van de komedie (de vrolijke bloeiende) wordt hier het verhaal geschreven van een leuke dorstlesser. Gebrouwen onder de vleugels van Wouter Vermeersch bij Brouwerij Eutropius Menen.  Het werd voor de gelegenheid een Limited Edition. In het brouwsel werd Hallertau Mittelfruh als Belgische hommel opgevoerd waardoor er een karaktervol abieritief werd aangeboden.
    PROEFKOTJE: Een blondje met mooie witte schuimkraag en een gezonde carbonatatie. Een specifiek, fruitig (banaan) hoparoma met tussendoor de gevolgen van de plaatselijke gist. Een aangenaam mondgevoel verbergt zijn moutbitterheid door de de subtiele aanwezigheid van de hopsoort en steeds verder doorgaat tot een droge zacht hop- en mout bittere afdronk. Mooie abieritief.
    Castalia Craft Beers, De Renne 2 2/0103 Zonnebeke - 0472/77 82 06 - bram@castaliacraftbeers.be
    Huurbrouwerij Eutropius,Hogeweg 263, Menen- 0474 84 30 61 (Barbara Pratz) - info@brouwerij-eutropius.be  www.brouwerij-eutropius.be

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Cuvée De Lambiekstoemper 2019
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Genoten tijdens de Academische zitting van 20 jaar De Lambiekstoempers te Alsemberg (Bezoekerscentrum De Lambiek) en gekozen door Melissa Dhooge voor BierBrief 521 wegens toelating deze limited edition (3000 flessen van 75 cl) in beperkte oplage in de winkel aan te bieden. Deze cuvéé werd bevrucht met een wilde gisting in de eikenhouten foeders van Brouwerij Lindemans Vlezenbeek. Een blend van 12,5 hl uit foeder 1007 (brouwsel 2016) en foeder 1009 (brouwsel 2017). Deze werd door iedereen zeer goed onthaald op het Bierweekend De Lambiekstoempers 2019. Wanne en zijn bende mogen trots zijn op de speciale editie. Maar iedereen had niks anders verwacht van de geuzegoden uit het Pajottenland.

    PROEFKOTJE: Koperkleurig met simpele ring van witte schuimkraag en leuke carbonatatie. Een typisch lambiekaroma waarin vooral de fruitige zurigheid van groene appel en de aanwezige brettanomyces hun bestemming laat weten. Een zacht zurig mondgevoel waarbij het verblijf in de houten foeders een weg vindt met een milde fruitigheid (appel) naar een zeer aangename en aantrekkelijke lichte zurigheid in de iets droge afdronk. Heerlijk gevoel.

    info@lambiekstoempers.be  -  http://lambiekstoempers.be

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oud Kriek Boon (Schaarbeekse krieken)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Aangeboden door lambiekmaster Wanne Madalijns bij aankomst (met Kurt en Tessa Decoene en Angela Wang voor de Akademische Zitting 20 jaar Lambiekstoempers in het Bezoekerscentrum De Lambiek te Alsemberg. Deze lekkernij werd vers genomen uit een foeder (dus nog in opbouw van karakter) van bij brouwerij Boon. Hierbij werden 250 g/liter Schaarbeekse krieken van eigen kweek gebruikt waardoor iedere liefhebber in vervoering zal brengen.

    PROEFKOTJE: Mooie wijnrode kleur  met weinig tot geen schuimkraag en voldoende carbonatatie. Een volprezen fruitig kriekaroma waarin een toets amandel mee worstelt met de reeds aanwezige brettanocymes. Het zoet aanvoelend mondgevoel van de bekende krieken zijn in volle smaak zacht aanwezig en de droge afdronk brengt de nodige zuurheid en innemende fruitsmaak met zich mee. Een overheerlijk abieritief die de hele wereld van lambiek- en andere kenners bijzonder zal smaken en verbazen. Wij zijn in elk geval trots en overtuigd van dit leuke goedje.

    Brouwerij Boon, Fonteinstraat 65, Lembeek (Halle) - 02/356 66 44 - info@boon.be - http://boon.be

    Reageer (0)

    22-08-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tournee Antwerpen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Gevonden tussen de speciaalbieren in Delhaize Izegem. Onder het motto 'Geniet en geef' een speciale actie waarbij de ABC meesterbrouwer Johan Van Dyck en de plaatselijke brouwer  Dries Cornelis de hulp kregen van een 10-tal bierigaards ter ondersteuning van het Antwerps Berrefonds = Fonds voor ouders die een kindje verloren, met de medewerking van Delhaize en de stad Antwerpen. Naast koriander en gember werden nog een 7-tal andere kruiden bijgevoegd.

    PROEFKOTJE: Goud blondje met romige witte schuimkraag en stevige carbonatatie. In een zoetig banaangevoelig mout en citrusaroma komt vooral het gebruik van de plaatselijke gist aandraven met een grote koriander invloed.  Een  citrusgevoelige moutbitterheid waarbij ook hier de aanwezigheid van veel koriander zijn stempel drukt en eindigt op een licht bitter gekruide (ook hier koriander) afdronk. Heb de indruk een toetsje gember te ontdekken. 

    Antwerpse Brouw Compagnie, Indiëstraat 21, Antwerpen - 03/293 91 84 - info@seef.be - http://www.seef.be


    Reageer (0)

    >

    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs