PROEFKOTJE: Alle bieren werden aan een persoonlijke smaaktest van den Wacho onderworpen en in een kotje geplaatst
05-07-2018
Pale-Alien Absuction
Met oog op de Oostendse Bierjutterij (7 juli 2018) gekregen van de unieke Kortrijkse bierarchitecten Géraldine Legein en Gaetan Vandenbulcke met dank aan Bierhalle Deconinck Vichte voor het bijhouden tot verschijning van den Wacho.
Proefkotje; Wazig goudblond met romige witte schuimkraag en een stevige carbonatatie. Het aroma beperkt zich tot een bloemig licht gekruide moutigheid. Een aangenaam mondgevoel van tarwemout laat alvast toch enige hopbitterheid aan het woord die een milde fruitigheid losmaakt en eindigt op een citrus aanvoelende bitterheid in de afdronk. Goede doordrinker en gezelschapsbier.
Met ' All Good Names Are Taken' en nu deze ook eindigt de zoektocht naar een label van deze unieke creatie uit de hersenkronkels van het duo Gäetan Vandenbulcke en Géraldine Legein. Met de technische spielerei en het gebruik van de ketels van Wouter Vermeersch (Huurbrouwerij Eutropius Menen) werd deze lentestout opnieuw een nieuwe kijk op een origineel biertype. Het werd gebrouwen met 100% donkere roggemout en evenveel Nitro verzadiging (even schudden voor gebruik want geen bolleke).
PROEFKOTJE: Donkerbruine (bijna zwart) van kleur met romige ceème schuimkraag en vooral een zeer pittige carbonatatie. In het aroma komt vooral het gebruik van de plaatselijke gist en het roggemout onder de aandacht. Een aangename moutbitterheid met een kruidige inborst ddor de inbreng van de lichtzurige cassisbessen en met een uniek stoutgevoel eindigt het met een zacht aanvoelende bitterheid in en korte afdronk. Lekker bier om gezellig te bierbrabbelen maar ook als begeleider bij dagelijkse maaltijd zeer waardeerbaar.
Bossuwé Brewing, Leiestraat 22 Kortrijk - 0494 54 05 36 - tony@bossuwe.com - http://www.bossuwe.com - ook op FaceBook en Instagram
De brouwvrienden Jens Vanbelle, Simon Nottebaert, Maxime Hellebuyck en Sam Vanhaezebrouck hebben een tijdje gesleuteld om van hun 'Belgischen Blonden Tripel' een aangenaam toegankelijk bier te maken. Geboren in 2015 bij brouwerij Maenhout Pittem maar geven die nu een verdere opvoeding in het brouwhuis van Stijn David (De Poes) te Tielt. Enkele kleine aanpassingen met onder meer minder kruiding om de plaatselijke bierliefhebbers te behagen en met gebruik van de hopsoorten Hallertaü en Target werd een zeer lekker gezelschapsbier ontworpen.
PROEFKOTJE: Licht wazig amberkleurig met romige witte schuimkraag en een stevige carbonatatie. Een complex aroma waarin ik het onderscheid met het mout, hop en gist programma moeilijk kan onderscheiden. Het smaakpallet bevat wel wat kruidigheid in de moutbitterheid die je meevoert naar een zacht moutbittere maar wel wat licht hopgevoel in de afdronk die je nog wel een tijdje meedraagt in de keel.
Geproefd en besproken tijdens tasting van BPC 't Plakkertje te Roeselare. Brouwer Bram Vandewalle begon zijn brouwleven in 2016 waarin zijn passie voor de Griekse wijsheden al meteen duidelijk werd. De bedoeling van de Westvlaamse brouwgod is 9 bieren te creëren die de 9 muzes uit de Griekse mythologie voorstellen. De dochters van Zeus en de zussen van Apollo woonden op de Parnassusberg bij de bron Castalia. Vandaar ook de naam van de voorlopige bierfirma. Na het succes van zijn klasieke blonde eersteling 'Clio' in de Griekse overleving de zus van Apollo komt nu Urania, de dochter van de hoppergod Zeus. Volgens brouwer Bram een goed gebalanceerde quadrupel met fruitige toetsen verkregen door de in ons land gekweekte buitenlandse hopsoorten Bramling Cross en Perle die het een lekkere bruine dorstlessser maar vooral zeer goed als foodpairing maakt.
PROEFKOTJE: Donkerbruine kleur met romige beige schuimkraag en een parelende carbonatatie. Een leuk aroma waarin de chocolademout en wat kruidigheid (gember en zoethout) de keuze maakt. Ook in een aangenaam zacht mondgevoel brengt de chocoladebitterheid met het kruidig gegeven alles over naar een frisse maar korte afdronk en een beetje de strijd en stijl van een St Bernardus aangaat waarin het enkel wat volmondiger mag worden.
Voor haar keuze in BB 491 zocht Melissa Dhooge het opnieuw bij de nieuwigheden in het grote gamma van de buren uit Anzegem. Volgens haar: een toppie! Gebrouwen in samenwerking met het Amerikaanse 'Novare Res Bier Café' uit Portland (Maine) die daarmee hun 10° aniversary kracht bijzette en voor deze bewerking de 'Wild Maine Bleuberry's' meebracht. Deze uitzonderlijk zure bessen kregen een drietal maanden onderdak in het moederbier 'Oud Bruin' waarna het resultaat nog één jaar kon rijpen in eikenhouten vat met dit sublieme resultaat als gevolg.
PROEFKOTJE: Roodbruine kleur met weinig beige schuimkraag en een pittige carbonatatie. In het aroma herken je meteen het brouwproces met de wilde zure bosbessen en hun verblijf in houten vat. Een zeer aangename (voor wie er van houdt) zurig mondgevoel overspoeld een smaak die over de hele lijn een flinke maar behaaglijke dosis fruitig melkzuur bevat met naar de afdronk toe toch wat zoetigheid, niet veel maar juist genoeg om als lekkere dorstlesser te worden aanzien en nog lang blijft nagalmen.
Gevonden bij een bezoek aan Bierhalle Deconinck in de rekken van het gamma van meesterbrouwer Andy Dewilde die sedert hij in eigen ketels mag roeren bijna onuitputtelijk geworden. Zowat iedere week komt een nieuwe en steeds uitzonderlijke creaties tevoorschijn. Stoutachtigen tripels, saisons enz... ze blijven maar komen uit de hersenkronkels van deze unieke biermaker. Momenteel liggen de dorstlessende fruitbieren goed in zijn geheugen en meteen een bijdrage in de gezondheid van de bierliefhebbers. Deze is er een met toevoeging van van granaatappel (in poedervorm maar van biologische oorsprong). Volgens mij mocht er een beetje meer in gezien de verbinding met de gerst- en tarwemout een vertekend beeld van de fruitigheid heeft en misschien ook door het lage alcohol/volume dat amper 3,5% heeft maar toch lekker aanvoelt.
PROEFKOTJE: Wazig goudkleurig met mooie, maar vlug verdwijnende, witte schuimkraag en pittige carbonatatie. Een scherp citrusgevoelige, iets fruitig (ananas, pompelmoes) aroma waarin de gebruikte mouten aanwezig zijn. Een licht en energiek mondgevoel waarin het citrusachtige fruitgegeven zijn weg zoekt met de koele bitterheid in een kortstondige maar heftige afwerking. Al het nodige wat een dorstlesser moet hebben.
Gekregen om te oordelen van Alexander Parmentier via Melissa (Bierhalle Deconinck Vichte) waarvoor dank. Alexander Parmentier besloot om zijn biersmaak en die van zijn vrienden 'Die van Sellewie' in de ketels van Brouwerij De Meester Stasegem op flessen te steken. De bende smeedde een komplot bij de traditionel, voorafgaande 'kloterij' van hun verrassingsweekend, waardoor de introductie van het bier tijdens het befaamde 'Maffiaweekend' van de Sellewie's in het Franse Laimont schijnbaar mislukte toen brouwmeester Dirk Demeester beld dat het bier niet tijdig klaar zou zijn en nog enkele weken in de warme kamer moest aansterken. Het bier werd echter toch in het geheim binnengesmokkeld onder het toepasselijk label 'klootzakske'. Tot overmaat van kloterij worden er bij aanbod van een pakket nog wat farces aangeboden. Het bier is bedoeld (en dat is het ook) als een doordrinkend gezelschapsbier maar van authentieke artisanale waarde.
PROEFKOTJE: Wazig blond met stevige witte schuimkraag en zachte carbonatatie. Het aroma wordt gedeeltelijk bepaald door moutigheid maar met een aangename passage van de gebruikte hopsoorten. Een gematigd maar fris mondgevoel waarbij de zoete kruiding en fruitigheid van het moutverloop met in de achtergrond een beetje hoppigheid zich opdringt en eindigt op een iets meer droge hopbitterheid en een lang aanhoudende afdronk.
Zag plots bij de bieren van Brouwerij Hugel in Bierhalle Deconinck Vichte een blikje staan en de interesse was gewekt. Volgens brouwer Koen Hugelier is dit het eerste bier dat in de nieuwe ketels bij de Heulse 'The Brew Society' werd gebrouwen en goed bevonden. Samen stichter en brouwmeester Bjorn Desmadryl zijn ze er beiden in geslaagd het karma (Vipäka) te verspreiden onder alle brouwers en bierliefhebbers. Om het Hindoeïmr een kans te geven werden enke Indische kruiden toegevoegd zals Laos gember, ketoebar, djeroek poeroet, geelwortel... Met de aanvoer van een toetsje mais en een goed uitgezochte hopsoort herken je een bloemig, exotisch funky bier. Een leuke doordrinker die ook zeer aangenaam gezelschapsbier is bij de bbq of andere lekkere activiteit.
PROEFKOTJE: Wazig blond bier met romig witte schuimkraag en pittige carbonatatie. Een aangenaam zacht hoppig aroma waarin de aanwezigheid van eventueel wat kruidigheid als koriander zijn sporen nalaat. Een licht mondgevoel bereikt ook deze aangename hoppigheid maar het is pas op het einde dat de aanwezigheid van lichte kruiden zich aanmeld en dit vooral in de gevoelige afdronk
Voor de Keuze van Mel in BB 489 was het meteen goed bij Melissa Dhooge om de nieuwe aanwinst van Homobeerectus voor te stellen. Bierhalle Deconinck Vichte is namelijk een de 30 ambassadeurs van het project. Bij de voorstelling in het Poperings Hopmuseum van de eerste Hop Hanker vertelden de uitvinders Brecht Kindt en brouwer Jef Pirens dat er een reeks single hop recepturen aankwamen waarbij telkens met één hop zal worden gebrouwen, een buitenlandse die in ons land werd geteeld. Voor de 2° aflevering koos Pirens voor het Poolse Marynka, een dubbeldoelhop dat op het hommelhof van Erik en Hannes Lagache te Poperinge werd gekweekt.
PROEFKOTJE: Wazig amberkleurig met romige witte schuimkraag en voldoende carbonatatie. Bloemig aroma waarin de gekozen hopsoort zijn gevoelens uitbundig uitstraalt. Een aangenaam mondgevoel omringt een zachte en fruitige bitterheid met een fris kruidig gevoel die eindigt naar een aangepaste bitterheid veroorzaakt door de Belgische/Poolse hopsoort en het gevoel heeft naar een volgend glas.Prachtig abieritief maar zeker leuke meedrinker.
Meegebracht bij Delhaize Izegem uit nieuwsgierigheid en om een juiste inschatting te kunnen maken over dit commercieel bier (die ook zijn rechten hebben) De biergigant uit Leuven wil hiermee een nieuwe doelgroep bereiken. Het bier is bestemd voor het genieten voor en na de sportprestaties. Het bereikt amper 3,5% en heeft meer dan 50% minder calorieën dan hun beroemde pilsen. Deze lichte doordrinker kende al menig succes in de Australische horecazaken. Deze, in Leuven gebrouwen versie (met koolhydraten) is er enkel voor de Belgische markt.
PROEFKOTJE: Blonde kleur met romige witte schuimkraag en pittige carbonatatie. Een zacht lcht kruidige moutbitterheid zweeft in het aroma met een zeer weinige invloed van de hop aanwezigheid. Een zeer licht, waterachtig mondgevoel waarin amper enige moutbitterheid merkbaar is gaat op het einde over naar een zachte zeer zacht bittere afdronk die snel verdwijnt. Waarschijnlijk goede dorstlesser.
AB InBev, Brouwerijlaan 1 Leuven, - 016/27 61 11 - 070/222 919 - www.ab-inbev.be/nl of www.horecasupport.be
Ergens zien staan in de buurt van de Maenhout bieren bij Bierhalle Deconinck Vichte en inderdaad het was een samenwerking tussen twee jonge brouwers die veel van elkaar wilden leren en waardoor een mooie vriendschap is ontstaan tussen Thys en Birgit Maenhout en Kevin en Qiuqia Welch het brouwersduo bij Boom Island Brewing Compagny te Minniapolis. De collab tussen beiden resulteerde in een zeer aangename Russian Imperial (11%). Het bier beval de echte kenners en wegens het groot succes tijdens 'Concours International in het Franse Lyon hebben de brouwers besloten om dit éénmalig packt nogmaals aan te bieden.
PROEFKOTJE: Zwart van kleur met vettige licht bruine schuimkraag en voldoende carbonatatie. In het aroma vooral de nodige chocolade en koffie gegevens afkomstig van de gekozen mout. Een stevig mondgevol bevat een zoete werveling van moutbitterheid waar ook hier koffie en chocolade primeren. Naar het einde toe ontwaakt een aangename alcoholwarmte die je meevoert naar een zalige moutbittere afdronk die zich wel een tijdje bezig houdt. Stevig degustief.
Gekozen uit nieuwsgierigheid tussen de vele lambiek's, geuzes en fruitbieren in Bierhalle Deconinck Vichte. Gebrouwen voor het eerst in 1980 op basis van de plaatselijke lambiek en na invoeging van lekker fris frambozensap een rustperiode in eikenhouten foeders. die een resultaat kreeg van delicaat fruitig parfum. Amper 3,5% Alc/Vol. Met aandacht voor de usanen kan je het hier ook gebruiken als abieritief . Food paraing is ook een mooie mogelijkheid.
PROEFKOTJE: Donker rode kleur met mooie roze schuimkraag en voldoende carbonatatie. Het verwachte frambozenaroma heeft naast zijn zoete inbreng ook wat aandacht voor het moutige. Ook de smaak wordt aangetast door het zoete frambozensap met in de verre horizon enig teken van de houtlagering met toch in de frisse te zoete afdronk enige lichte zuurheid te bespeuren waarna de zoete inval weer opduikt. Niet echt mijn ding maar toch eens het proevn waard want er is veel vraag naar.
Genoten en veroordeeld met dank aan brouwer Johan Dumortier, een van de drie Roeselaarse studenten-brouwmoaten met Dieter Vanpoucke, Christophe Taillieu, die hun natte droom om eigen bierkweek via de ketels van Gulden Spoor Gullegem hebben verwezenlijkt. Na enkele pogingen met een oude koffiepercolator in de plaatselijke kelder kwam reeds in 2010 deze 'Wuk (of wablief) te voorschijn. Naam gekozen door de WUK damesfanclub. Het etiket kregen ze uit de fantastische grafische gave van WUK lady Isabelle Carron. Het bier wordt gebrouwen met gerst- en tarwemout en met inbreng van de hopsoorten Cascade en Magnum die het geheel een aromatische en aangenaam hopbitterheid bezorgen. Zeer geschikt als abieritief maar als gezelschapsbier een goede begeleider.
PROEFKOTJE: Goudblonde kleur met romige witte schuimkraag en een pittige carbonatatie. Fruitige (ananas, banaan) hopbeleving in een bloemig aroma waarin het moutgehalte ook een plaatsje zoekt. Een aangenaam mondgevoel begeleid de zachte hopbitterheid met een milde kruidige inborst naar een droge (wat peper in de keel) tamelijk lange afdronk. Zeer mooi en evenwichtig brouwsel
Brouwfirma De Brouwmoaten, afhaalpunten: Dieter Vanpoucke, Hundelgemsesteenweg 43 Merelbeke - Christophe Taillieu, Sparhoekdreef 46 Maria-Aalter - Johan Dumortier, Schaapsstraat 10 Roeselare/Rumbeke - alle info: www.brouwmoaten.be
Geproefd in Izegems biercafé Den Oude Pieter (achter de kerke). Met een link naar de zus van Griekse, mythologische hoppergod Apollo liet Bram Vandewalle zijn eerste van de negen muzes vloeien uit de ketels van Eutropius Menen. Er wordt gebruik gemaakt van 3 mouten: tarwe- pale- en pilsmout en met het gebruik van de aromatische East Kent Golding hop, een sneufje Marokaanse peper en toets koriander maakt het er een heerlijk, verfrissend gezelschapsbier van.
PROEFKOTJE: Goudblond van kleur met romige witte schuimkraag en een milde carbonatatie. Een zoet met citrus doorladen moutaroma waarbij een kleine invloed van de plaatselijke giststam zijn aandeel beperkt maar ook het hoparoma siert. Een luchtig mondgevoel brengt een zeer aangename sfeer van moutbitterheid en naarmate je verder geniet komt de zachte alcoholwarmte je bespelen en het eindigt met een droge, kruidige (peper) zachte afdronk waarbij hier plots het rustgevend hopgevoel opduikt. Lekker doordrinker en zeer gecshikt als begeleider van een frisse maaltijd.
Castalia Craft Beers - De Renne 2/0103, Zonnebeke - gsm Bram: 0472/77 82 06 - bram@castaliacraftbeers.be - http://www.castaliacraftbeers.be - ook op Facebook
Lekker fris specialleke geproefd tijdens festival van De Bierfanaten te Koekelare. Deze Koninklijke ambachtelijke tripel kwam onder de vleugels van de 'Klets' brouwers nadat Beselarenaar Andre Declercq van 'De Biernatie' zijn project aan Slypskapelle doorgaf. Het bier wordt nog steeds gebrouwen in de ketels van de huurbrouwerij Anders te Halen waarbij gebruik wordt gemaakt van pure mout en de hopsoorten Golding en Saaz waardoor een mooi uitgebalanceerde smaak een toegankelijk beeld vormt en als leuke doordrinker en gezelschapsbier mag worden aangeboden maar als begeleider bij een lekker maaltijd ook kan smaken. De naam verwijst naar de beslissende vergaderingen der Ridders van Koning Arthur rond die grote tafel.
PROEFKOTJE: Wazig licht amberkleurig met een belletjes vormende witte schuimkraag en een milde carbonatatie. Een bloemig zacht gefruit (ananas/sinaasappel) moutaroma waarbij tevens plaats vrijkomt voor citrusgevoelige unieke plaatselijke gist. Een karaktervol mondgevoel neemt een licht zoete moutbitterheid mee waarbij de smaak verder evolueert naar een aangename bitterheid aangevoerd door een een zwevende alcoholwarmte die naar het einde toe een korte, half zoete, droge maar subtiele afdronk.
Melissa greep haar kans om ons de neiuwste versie van Red King, een heerlijk zuur kriekenbier voor Bierhalle Deconinck gebrouwen door de crew van Brouwerij Alvinne te Moen aan te bieden voor haar keuze in BB 486. Deze 'wild ale' heeft met 'Wild West' het zelfde moederbier als zijn vorige levering en ook gevoed door de befaamde huisgist 'Morpheus' . Het enige verschil met voorgaande is dat de 40 kg Belgische (Limburgse) zure krieken nu hun zestal maanden verblijven in Bourgogne eikenhouten wijnvaten. Wat hen doch die aangename melkzurigheid opleverde die een link naar de oude kriek style waardig kan doorstaan.
PROEFKOTJE: Wijnrood van kleur met een kleine, snel verdwijnende roze schuimkraag en een zeer lichte carbonatatie. Overwegend fruitig, zurig kriekenaroma die zich verder profileert in een zachte melkzurige smaak met een licht mondgevoel van eikenhouten polyfenolen tot bij een aangenaam zurige droge afdronk. Zeer geschikt als abieriteif en zeker prachtig alternatief voor wijn bij de maaltijd.
Gekozen uit het grote gamma zure geuze- en lambiekbieren bij Bierhalle Deconinck Vichte. Deze is ontstaan na een 8-tal maanden rijping van verse zure krieken en een afgepaste hoeveelheid jonge lambiek waarna het goedje nog 4 maanden in de warme kamer mocht logeren voor spontane gisting. Zeker is dat er hier geen enkel smaak-zoet of kleurstoffen zijn aan toegevoegd en dus natuurlijk dorstlessend.
PROEFKOTJE: Donkerrode wijnkleur met mooie, volle roze schuimkraag en zachte carbonatatie. Het aroma word volledig beheerst door d aanwezigheid van de zure krieken in het fermentatieproces. Een tamelijk vol mondgevoel brengt die zurige fruitigheid (krieken) samen met het scherpe lambiek gevoelige smaak naar de droge, fruitzurige zeer lange afdronk. Daarom zo geschikt als abieritief
Jan Panneels, het brouwende neefje uit 'De Verzekering tegen de Grote Dorst' in Eizeringen kwam als 15-jrige onder de vleugels van Vrijstaatartiest Erwin Vanmol. Na een geldinzameling van 5000 kreeg hij de mogelijkheid zijn eigen bier te brouwen met als doel dit te gaan verkopen met een elektrische bakfiets. Gebrouwen met tarwe- haver- en gerstemout en gevoed met de hopsoorten Citra, Simcoe, Mosaïc en Cascada. Bij deze had de jonge brouwer de mogelijk te bewijzen dat je met een laag-alcoholgehalte een zeer lekker smakend bier kan maken. Zeker geslaagd.
PROEFKOTJE: Wazig geel van kleur met romige witte schuimkraag en voldoende carbonatatie. In zijn citrusgevoelig aroma kan je naast de gebruikte mouten wat kruidigheid en fruitig gevolg van hopbeleid waarnemen. In een licht maar smaakvol mondgevoel komt de gistbitterheid, mouttonen en hoppigheid evenwichtig in en door elkaar. Het eindigt dan ook op een tamelijk droge afdronk waarbij de kruidigheid toch wat lang in de keel blijft hangen. Goede dorstlesser en gezelschapsbier.
Tijdens bezoek aan Zythos Bierfestival meegekregen door vader Alex Vissers uit Veerle. Samen met zoon Lennert probeerden ze een receptuur te maken die een beetje naar Porter maar ook signalen van een stout meekreeg. Met gebruik van 4 soorten gist- en havermout en een link naar het oude recept van de verdwenen Britse Brewery Barclay Perkins op Banksite, London. De ketels van Brouwerij De Graal zorgden voor de verwerking en de speciale uitstraling die van het bier een uniek en karaktervol degustatiebier maakt.
PROEFKOTJE: Bijna pikzwarte kleur met mooie beige schuimkraag en een goede carbonatatie. In het aroma heerst een karaktervolle moutigheid. In een aangenaam mondgevoel komt een bloemige moutbitterheid met een zachte kruiding de smaak aanvallen die zich verder ontwikkeld naar een licht gekruide moutbitterheid in de leuke afdronk.
Aangeboden op Zythos Bierfestival 2018 te Leuven aan de stand 87 van de huurbrouwerij Anders. Speciaal ter gelegenheid van deze hoogmis brouwden de crew van de Halense huurbrouwerij deze zeer speciale en hopvolle creatie. Door het gebruik van de hopsoort Centennial met voor de bitterheid Cascade, voor het aroma worden Equinox en Simcoe bijgevoegt en in de dry-hopping nog gebruik van Citra en MosaÎc saardoor krijgt het een fris, hopbitter geheel dat uitstekend smaakt als abieritief maar ook zeker meetelt als gezelschapsbier.
PROEFKOTJE: Wazig blondje met romige witte schuimkraag en een zachte carbonatatie. In het hoppig aroma speelt vooral de ananas en mango geurstoffen een hoofdrol. Deze komen ook voor in de aangenaam hopbittere smaak waarin een zacht en zoetig mondgevoel zich overal doorheen worstelt en eindigt op de bekende frisheid van een IPA-hopbittere droge en lange afdronk.
Huurbrouwerij Anders, Stadsbeemd 1400, Halen - 013/4+6 03 60 (Natalie zal u de weg wijzen) - info@bieranders.be - http://www.brouwerijanders.be