PROEFKOTJE: Alle bieren werden aan een persoonlijke smaaktest van den Wacho onderworpen en in een kotje geplaatst
08-12-2012
Stille Nacht
Dit kerst- winterbier 2012 hebben we geproefd uit het grote biergamma die te verkrijgen is in bier-eetcafé Kroegske te Emelgem (Izegem). Dit prachtig, bij ongeëvenaard, kerst- winterbier genaamd naar het bekende kerstliedje wordt ieder jaar artisanaal gebrouwen en verkocht tegen 1 december. Naast de vele uren koken met o.a. bleke gist en daarna drooggehopt, met 'Nugget' hopbellen uit Poperinge waardoor er extra bitterheid vrijkomt, ook toevoeging van witte kandijsuiker. Er komt weinig of geen kwaliteitsverlies na jaren bewaring.
PROEFKOTJE: Fruitig aroma (banaan, perzik...) met een kruidige toets. Het evenwichtig mondgevoel is lichtbitter en heeft een zeer goede carbonatie. In de zoete fruitsmaak is een beetje gistbitterheid merkbaar. De zoet-fruitige afdronk herbergt toch een warm alcoholgevoel. Zeer goed degustatiebier dat ook na de feestdagen even lekker smaakt.
In Delhaize Izegem is hij reeds een tijdje terug te verkrijgen en dus mee naar huis, geproefd en beschreven. Deze uitzonderlijke doordrinker, uit de jaren 30, werd ooit door de bekende brouwer Henri Vanderlinden (1916) wat hervormd maar de heropgeviste (geheime) receptuur werd op 9 maart 2012 door Jan Van Dyck en zijn Antwerpse Brouw Compagnie (ABC) de biermarkt opgestuurd. Het wordt voorlopig nog gebrouwen bij Brouwerij Roman te Mater met gebruik van Poperingse hop en 4 soorten graan: tarwe, haver, gerst en boekweit.
PROEFKOTJE: Fruitig en kruidig moutaroma met een mooie carbonatie. het fris mondgevoel heeft een kruidig pilsgevoel met een lichte moutbitterheid. De afdronk is bitter zoetzuur en zeer geschikt als zomers terrasbier.
In de prachtige bierkaart van 't Kroegske te Emelgem ontdekte, proefde en genoot ik van deze 'Enfant Terriple' uit het gamma van brouwerij De Leite uit Ruddervoorde. Een product volgend op 'Femme Fatale' en 'Bon Homme'. Hun eerste duivelse tripel (8,5%) was geboren. Een 'onvoorspelbaar' speels bier waarbij het etiket met een winters tintje werd gemaakt door de bekende kunstenaar Robin Vermeersch. De speelse figuur en de heldere kleuren vertolken de onvoorspelbare frisheid waarvan iedere bierliefhebber kan genieten. Deze tripel werd gedurende 3 maanden gerijpt in eiken vaten waarbij het een soort dryhopping kreeg. De botteling gebeurd ook hier bij brouwerij Strubbe te Ichtegem;
PROEFKOTJE: Fruitig aroma met toetsen van kandijsuiker. Een zalig mondgevoel met een moutzoete smaak en fruitig citrushints. In de zeer lange afdronk zit veel hopbitterheid wat er een uitstekend terras en degustatie bier maakt.
Brouwerij De Leite, Leiteweg 32 Oostkamp/Ruddervoorde - Tel: 050/33 35 54 - mail helbig@helbig.be - http://www.deleite.be
Onlangs geproefd bij activiteit 'Biobieren' van de Oostendse Bierjutters met verhaal van Geroen Vansteenbrugge. Saison Dupont Bio (5,5%) werd gecreëerd in 1990 en is samen met Moinette Biologique een der eerste biologische bieren van de brouwerij die nu al 31% bereikt. de productie wordt gecontroleerd door Certisys® en draagt het label van biogarantie®. Deze biologique is iets zuriger, fruitiger en iets hopbitter dan de gewone saison. Er worden geen kruiden in verwerkt en zijn 95% vergist.
PROEFKOTJE: Licht citrusaroma. Pittig koolzuurhoudend mondgevoel met een smaak van zoete, licht zure gistbitterheid en een licht zure bitterheid in de lange afdronk. Goede doordrinker
Lekker en verfrissend biertje (7%) geproefd en genoten op Poperings Bierfestival 2012. Een verwijzing naar de 'Muur van Geraardsbergen' waarbij een gepassioneerde wielertoerist na een zware beklimming op de kinderkopjes van de 'Muur' even tot herstel kan komen met een heerlijk 'Muurken'. Dat was waarvan de receptuurs Geert Welleman, Paul Vanrespaille en Hein Delabie van droomden. Hun succesbier wordt gebrouwen onder toezicht van Dirk Naudts in de proefbrouwerij te Locristi.
PROEFKOTJE: Kruidige moutaroma met toch wat hopgeur.Koriander was geen ingrediënt maar wegens combinatie van gist- en hoparoma's kwam deze in de neus iets naar boven De zoete kruidige smaak herbergt wat citrus en hop. De goede evenwichtige body en een zachte carbonatie. Zeer verfrissende bittere afdronk.
Deze ZonderikX zit al, net als andere bieren van Luc Van Esch in het grote gamma van 't Kroegske te Emelgem (Izegem). Deze nieuwe variant van Zonderik Tripel, ook gebrouwen in de Proefbrouwerij te Lochristy, werd opgetrokken tot 10% Vol.Alc. De eerste botteling beperkte zich tot 2000 liter. Het karakter van dit uitzonderlijk bier wordt bevestigd door gebruik van fijne kruiden, komijn, koriander, karwij, een vleugje honing, Barley- en Cara Malt en hopsoorten als Golding en Saaz. Zonderik, die verwijst naar de Zonderikbeek (Roosterbeek) en de X (Romeinse 10) slaat op de lanceringdatum: 10 oktober 2010. Dit om 10 min na 10 uur.
PROEFKOTJE: Zoetig aroma met geuren van de gebruikte specerijen. Vol mondgevoel met zachte carbonatie. eer evenwichtige bitter-zoete smaak van de gebruikte ingrediënten. In de hopbittere afdronk is wel degelijk honing te proeven. Zeer leuk degustatiebier.
* Na ledigen van glas een paar minuutjes wachten en er zit een walm van honing in het glasaroma
Biertje (8.5%) geproefd op Poperings Bierfesstival 2012 en daarna nogmaals herbronnen in mijnen hof tijdens laatste zomerdag van oktober. Het is eveneens te degusteren in 'Brew-Pub Local' Leiestraat 80 te Anzegem. Het goudblondje is verschillend van de orignele IPA. De bierpiraten uit Anzegem hebben wel voor een zeer hoppig karakter gekozen maar dan geraffineerder en alvast een lichtere kleur. De IPA-Verzetstyle dat sedert 2011 de Belgische bierwereld veroverd wordt naast de brouwerij Gulden Spoor' Gullegem (bij Het Rusteel) ook met zelfde recept gebrouwen bij Brasserie De Ranke in Dottignies (weinig smaakverschil). Het gebruik van Hallertau, pilsmout en speciale dry-hopping met bloemige aromahop (tijdens het lageren) krijgt het bier een heerlijk lichtbitter karakter.
PROEFKOTJE: Fruitig heersend hoparoma. Een zeer evenwichtige smaak met frisse bitterheid waar ook de moutbitterheid een belangrijke bijrol speelt. Het warme alcoholgevoel en zijn prettig hoppig gevoel gaat ook over bij de droog bittere afdronk. Heerlijk terrasbier.
Dit lekker biertje werd aangekocht na een proefglaasje in café Kroegske te Emelgem waar het zeer in de smaak viel van de aanwezige bierkenners.
De Dolle Brouwers hebben al voor de 12de keer bier geleverd voor de folklorefeesten der heemkundige kring Karel Van de Poele te Lichtervelde. De biernaam verwijst naar de verdwenen 'Blonde des Flandres van de Lichterveldse brouwerij 'De Hoop', in het verleden uitgebaat door Theophile Labens-Maes.(zie BB 218)
PROEFKOTJE: Fruitig, hoppig aroma (perzik,abricoos)met licht zurige invloed. Een voortreffelijke, zachte hopbitterheid in het mondgevoel met een zachte en frisse carbonatie. In de smaak ook het fruitige van het moutaroma met toetsjes van peper en kruidnagel. Een droge fruitige afdronk die het een gezellig terrasbiertje maakt
Deze 7 jaar oude Orval gedronken bij het afscheid van uitbaters Dominiek Snauwaert en Patrick Acx van de Pado te Tielt samen met de Oostendse Bierjutters.
PROEFKOTJE: Ondanks zijn ouderdom was het aroma nog altijd hoppig en net nog geen banaangeur. In de smaak ook nog geen verschijnselen van enig verval door portorisatie. toch was de droge fruitige frisheid van een verse Orval wat gematigd geworden. Wel was er nog een goede carbonatie en met zijn lange lichtbittere afdronk brengt hij het nog steeds tot een heerlijk terrasbier. Hier weer eens het bewijs dat de bierliefhebbers en vooral de Orvallisten al die jaren goed verwent zijn geweest in het befaamde tapas- en biercafé Pado.
Hobbybrouwer Guy Pirlot begon lang geleden in moeders keuken (10 liter) en kwam pas in 1998 officieel aandraven met een bier gebrouwen bij zijn vriend 'Microbrouwerij Paeleman' te Wetteren. Wegens groot succes moest hij daarna uitwijken naar De Proefbrouwerij te Lochristi om pas in 2011 een eigen brouwerij op te richten. In een boerderijtje aan de Heistraat te Zandhoven maakte hij enkele goede bieren. Zijn Kempische hOppergod is geen zuivere IPA want er is met pilsmout gewerkt. 2 bitterhoppen en 3 aromahoppen (toegevoegd op een verschillend ogenblik tijdens het brouwen) bij de ingrediënten. Het werd een stevig gehopt bier (50 EBU). Het werd dan ook niet gecentrifugeerd, gefilterd of gepasteureerd.
PROEFKOTJE: Zowel in het complex aroma als in het mondgevoel is een stevige hopbitterheid merkbaar. Zeer evenwichtig met een vleugje citrus (pompelmoes). ook in de lange afdronk een heerlijke hopbitterheid die het een goeie terrasdrinker van maakt.
Dit exclusief streekbier (10,5%) werd door Patrick en Tilly (klanten van Kroegske Emelgem) meegebracht van een bierige uitstap om samen even te genieten van deze stevige bitterheid van de Dorré. 'Dorre' of de 'Dorre van Dormael' verkreeg zijn naam door samenvoegen van de Germaanse woorden 'Thurnu' (doorn) en 'Mala' (helling). Het bier werd speciaal gebrouwen voor café St.Martinus uit Dormaal ter gelegenheid van de 11° Hagelanddag op 1 juni 2003. In 2007 werd het nog gebrouwen door brouwerij Duvel Moortgat. Momenteel is het verkrijgbaar bij de Toeristische diest en enkele cafe's van Zoutleeuw (al zou 'Afspanning Speelhof' St Truiden het ook als huisbier uitschenken. Sinds kort wordt het gemaakt bij brouwerij Van Steenberge uit Ertvelde. Het bier is gebasserd op 'Piraat' maar met verschil dat voor de tweede gisting een ander gist werd gebruikt, wat het bier uniek maakt.
PROEFKOTJE: koperkleurig met een mooie schuimkraag. Het heeft een kruidig aroma en in het volle mondgevoel komt vooral het warme alcoholische karakter tot uiting. Verder nog fruitige, kruidige en vooral pittige smaakbelevenis. Het zeer droogbittere en lange afdronk maakt het zeer geschikt tot degustatiebier. Trouwens een de weinige bieren met hergisting in het vat.
Een van de vele 'niet overal te krijgen' bieren tijdens een der fantastische activiteiten van de Waregemse Bierfanaten. met dank aan de biersnuffelaars Geroen Vansteenbrugge en William Roelens. Deze stevige blonde (8,5%) werd gebrouwen bij Brasserie Grain d'Orge ter gelegenheid van de 350ste ' La Société Royale de Tir St. Etienne de Montzen.' Het werd een volledig nieuw recept van Benoit Johnson en waarschijjnlijk de enige pilssoort in zijn gamma.
PROEFKOTJE: Licht amberkleurig met vooral de bekende Belgische pilsmout in het aroma. De smaak voelt licht hopperig aan en ook in de afdronk komt er niet veel echte bitterheid bij kijken. Toch zeer evenwichtig en technisch gebrouwen en het is absoluut een stevige doordrinker
Tijdens de stervensbegeleiding van De Pado Tielt hun huisbier (en tevens stadsbier Tielt) nogmaals geproeft en er van genoten.Volgens brouwerij Alvinne gaan ze verder met de verdeling. Halleschelle werd eerst gebrouwen bij Picobrouwerij Alvinne te Ingelmunster, daarna in Heule waarna het meeverhuisde en prachtig aangepast in de nieuwe Alvinneketels te Moen (Zwevegem). Het bier (8.5%) werd gebrouwen onder goedkeuring van Pado uitbaters Patrick Acx en Dominiek Snauwaert ter gelegenheid van hun 2-jarig bestaan. Halleschelle dankt zijn naam aan de bekende klokkeluidende Halletoren die de stad Tielt overschouwd
PROEFKOTJE: Licht amberkleurig met een fruitig (abrikoos) aroma waarin een kruidige gist- en koriander geur heerst. Het volle smaakpalet, waarin zeer uitdrukkelijk koriander te proeven valt en met een mooie carbonatie en zachte bitterheid perfect in balans is. De droogbittere afdronk maakt er een zeer goed terrasbiertje van. Kan ook als TV-biertje gesmaakt worden.
Biertje nogmaals geproefd tijdens de degustatie na brouwerijbezoek aan Brij. Vandenbossche bij jaarlijkse busreis van 'Den Toogoloog' uit Middelkerke (met Dirk en Carine). Het bier (8,5%) is genaamd naar het circus van Buffalo Bill die in 1907 in de regio te gast was. Volgens de overlevering zou het origineel bier het gevolg zijn van een fout van een jonge brouwersgast. Onder noemer Buffalo werd naast de'Buffalo 1907' en hun 'Buffalo stout' ook een bitter bier op de markt gebracht. Deze 'Buffalo Bitter' werd aanvankelijk gebrouwen op vraag van een Italiaanse importeur. Buffalo (of 'Eskes bruinbier') werd erkend als Vlaams streekproduct.
PROEFKOTJE: Amberkleurig met een prikkelend, fruitig aroma van gist en hop. In de smaak een lichte hopbitterheid met citrusachtige inslag en een fruitig toetsje. De afdronk is kruidig en bitter en blijft heel lang hangen. Gemakkelijk te drinken en dus een heerlijk terrasbiertje.
Brouwerij Van Den Bossche, Sint-Lievensplein 16, B-9550 Sint-Lievens-Esse - Tel: 054/500 411 - http://www.paterlieven.be
Dit uitzonderlijk bier geschonken door Danny van 't Kroegske Emelgen en tijdens mijn zelf opgelegde rustperiode toch maar eens geproefd. Deze speciale editie ontwikkeld voor de 150ste jaardag van het eerste brouwsel (1862) van de brouwerij. Geproduceerd met 100% natuurlijke ingrediënten waarvan het opvallende boeket doet denken aan de rijke fruitige en complexe tonen van de Chimay gist in harmonie met een delicate kruidige nota en geur van verse nobele hop (Trappist Beleven)
PROEFKOTJE:Donker geel mistig bier (10%) met een zeer kruidig gistaroma. de half zoete smaak met in stilte een toetsje van munt en koriander heeft een vettig mondgevoel en zachte, fijne carbonatie. De droge kruidige afdronk doet een beetje aan een 'saison' wat er tevens een heerlijke dorstlesser van maakt. Gezellig om thuis (of elders) voor de TV te genieten.
Info DVT: trappistenbier.worldpress.com - Bière de Chimay, Route Charlemagne 8, B-6464 Baileux (Chimay) - tel: 060/21 03 11
'Vanderghinste Oud Bruin' (5,5%) heette oorspronkelijk (in 1982) 'ouden tripel'. Het is een Zuid-Westvlaams roodbruin bier van gemengde gisting. Als basisingrediënten gebruikt men gerstemout, tarwe, karamelmout, hop en water. Door dit bier te versnijden met een oud bier van spontane gisting en het daarna 18 maanden rijpt in de eikenhouten foeders. Vanderghinste Oud Bruin behoort tot de 'Hoge Raad voor de Authentieke Vlaamse Rood Bruine Bieren' (HORARB) die streeft naar de Europese erkenning van dit Roodbruine type. Het etiket verwijst naar een affiche van de jaren '20.
PROEFKOTJE: Licht zurig moutaroma met wat gedroogd fruit en bruine suiker in de neus. Het aangenaam zoet-zuur evenwicht in het sprankelend mondgevoel waarin het foedergevoel toch licht kruidig overkomt. De licht zurige, droogbittere afdronk maakt er een uitstekende dorstlesser van.
Geschonken door bierproever/tandarts Joris Pattyn (waarvoor dank) en geproefd op mijn jaardag in mijnen zonnigen hof.
Qroontje (4%) gebrouwen op 26/11/2011 bij de Brusselse 'Brasserie de la Senne' en dit op uitdrukkelijk verzoek van 'Het Verbond der Vlaamse Tandartsen'. Dit 'wheatbeer' met 35% tarwe en 7% haver bevat naast pilsmout ook de fijne Duitse Spalthop en als gist wordt 3/4 klassieke gist gebruikt en de rest Saccharomyces en Lactobacillus. (9% plato).
PROEFKOTJE: mistig oranje met vaste schuimkraam en een pittig, fruitig tarwearoma met lichte citrusaanvaring. De ietwat al verouderde smaak is echt moutbitter, vooral tarwe doorslaggevend, waarbij toch een lichte vorm van citrus aanwezig is en er blijft een goede zurige fermentatie hangen in het mondgevoel. Een lichte vorm van Spalthopbitterheid zit er in de afdronk een goed biertje om samen met u tandarts te genieten op een zonovergoten terras (of in de wachtkamer!)
Brasserie de la Senne, Steenweg op Gent 565, 1080 Brussel - mail: info@brasseriedelasenne.be
Meegekregen van Danny (Kroegske Emelgem) en na thuisproeving waarna uitleg door Karen Couck en Natacha Schepkens (InBev 'external Communications Officers Benelux & Global') Waarvoor oprechte dank
Julius, het bekende Hoegaarden speciaalbier (8,8%), die in 1985 door Pierre Celis werd gelanceerd is na sluiting van de brouwerij (2005) uit de handel genomen. Op vraag van de consument werd het opnieuw op de markt gebracht en net als voorheen gebrouwen met dezelfde receptuur (2 hopsoorten,gerstemout en gist) in Arcen (Nl) en afgevuld in Hoegaarden
PROEFKOTJE: Duidelijk goudkleurig met stevige witte schuimkraag. Een complexgeur, fruitig, overhellend naar moutaroma em een citruszure inslag. De smaak heeft een zoet-bittere invloed maar met toch een licht gehopt mondgevoel. De droge bitterheid in de afdronk maakt er een goede gezelligheidsdrank van.
Reeds regelmatig dit Izegems bier gedronken maar onlangs de nieuwe versie geproefd in Kroegske Emelgem. Deze pale-ale-achtige Speciale Belge (6%) werd voorgesteld in 2009. De naam, verwijzend naar het aambeeld uit de Izegemse schoennijverheid werd bedacht door de Izegemse bakker JP Verfaillie. Het werd gebrouwen door Piet Salomez naar de historische brouwmethode uit de middeleeuwen bij het toenmalige Alvinne te Heule. Na de verhuis van deze brouwerij naar Moen werd de productie iets teruggeschroefd en momenteel werd het bier met een bijna volledig nieuwe receptuur gebrouwen bij brouwvriend Maenhout te Meulebeke.
PROEFKOTJE: Mooie witte, vaste schuimkraag met een zacht, caramelmoutig aroma waar wel een beetje rook zit. De aangename caramelmoutbittere smaak met in de nasmaak een droge afdronk waarbij de zachte caramelmoutbitterheid er een gezellige doordrinker maakt.
Deze lambikgeuze geproefd tijdes formidabele lambiek- en geuzeproeving in 'De BierBron' te Merchtem (21/7/2012). Deze 'Oude Gueuze Tilquin à l'Ancienne' is de eerste Waalse gueuze (6% en 4,5 %), een hele goeie! Biersteker Pierre Tilquin gebruikt 1,2, en 3 jarige lambieks van Boon, Lindemans,Girardin en Cantillon waarna alles minimum nog 6 maanden rijpt.
PROEFKOTJE:Zwavelachtig lentearoma met toets van groene appels. Een zeer evenwichtig mondgevoel van geuzezuurheid waarin citrus en pompelmoes te vinden is met een goede frisse carbonatie waarna een zeer lange, zurige, droge en lichtbittere afdronk. Zeer prachtig abieritief of lekker genieten op terras