Appels in Frankrijk
Foto
Categorieën
  • Aparte groentes (17)
  • Appelvrouw&Lie (76)
  • De tuin (76)
  • Dorpsleven (34)
  • Gereedschap (4)
  • Groenterecepten (27)
  • In Nederland (11)
  • Inmaakrecepten (17)
  • Jamrecepten (24)
  • Koken algemeen (9)
  • Kruidenrecepten (5)
  • Met Alcohol (14)
  • Oogst (6)
  • Pompoenen (21)
  • Recettes Lorraine (2)
  • Soeprecepten (4)
  • Foto
    Foto
    Inhoud blog
  • Ratafía Catalan
  • Indische loopeenden
  • Vervolg Keyhole Garden
  • Woning met uitzicht te huur
  • Keyhole Garden deel 1
  • Keyhole Garden deel 2
  • Dahlia jam
  • Flognarde aux haricots verts/sperziebonenclafoutis
  • Ratafia dragon
  • Vrienden op de fiets
    Zoeken in blog

    Foto
    Gastenboek
  • Le compravendite in Italia relative a proprietà di lusso
  • Gli psicologi trovano i clienti sulla rete
  • L'attività esoterica nel mondo
  • Il posizionamento seo
  • Barbour Ariel Track Quilted Jacket Black

    Gastenboek

    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Foto
    Foto
    Foto
    28-06-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zelf goudsbloem tinctuur maken
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Benodigdheden:
    20 gram verse of gedroogde goudsbloemen, geplukt met droog en zonnig weer.
    1 klein weckflesje van 50 ml met wijde hals
    1 flesje alcohol voor uitwendig gebruik ( spiritus ketonatus) uit drogist/apotheek
    1 goed afsluitbaar flesje van 30 ml.

    Vul het weckflesje zo vol mogelijk met de oranje blaadjes van de goudsbloemen en druk de bloemen lichtjes aan.
    Vul daarna tot de rand bij met de alcohol en sluit het flesje goed af.
    Zet het flesje op een donkere koele plaats en schud het iedere dag even om.
    Na minimaal een week trekken heb je een lichte goudsbloem tinctuur. Om het sterker te maken pers je de alcohol goed uit de bloemen, bv door een zeef, vul je het flesje opnieuw met goudsbloemblaadjes, giet de tinctuur erbij, en vul eventueel nog verder bij met nieuwe alcohol.
    Dit meerdere keren herhalen tot het lekker sterk is. Doe het dan in het kleine flesje.
    Zelf gebruik ik het in een pipetflesje, gemakkelijk en het helpt goed tegen jeuk van aoûtats-beten! Ik behandel de beet meteen met deze tinctuur eigenlijk meteen nadat ik de beet ontdekt heb; smeer er dan 3 x per dag wat goudsbloemalcohol op en de beet geneest 3 x zo snel als normaal.
    Dit geld ook voor muggenbulten.

    Deze tinctuur is ontsmettend, maar zorgt er ook voor dat de huidcellen sneller regenereren, zodat allerlei wonden sneller genezen ( zorg er wel voor dat al het vuil uit de wond is.)
    Verder bij lichte brandwonden en zonnebrand.
    Als je tinctuur voor inwendig gebruik wilt maken, bv bij aften, moet je speciale inwendig gebruik alcohol nemen, bv wodka of eau de vie.
    Met dank aan Renée Koenders, docent fytotherapie aan de academie voor Natuurgeneeskunde Hilversum



    Categorie:Kruidenrecepten
    Tags:calendula tinctuur, goudsbloem tinctuur, aouta, calendula officinalis
    28-06-2009, 00:00 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (0)
    26-06-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.witte vlieg 5
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Nog eenmaal dan, Die verd...witte vlieg, onschuldig beestje, dat niet eens een vlieg is maar een motje.
    De grote koolplanten lijken er niet zoveel last van te hebben, maar vooral de kleine plantjes in mijn achterste stuk moestuin, de boerenkool en de romanescubloemkool zitten werkelijk onder.
    Als je op de foto klinkt om hem te vergroten kan je goed zien hoe het motje als een kloek tussen haar eitjes zit..
    Wat kan ik nog doen?
    Van het hele lijstje heb ik nog niet het algemene kruidenextract gebruikt, dat is bijna klaar, begint al goed te stinken.
    Ook het zelfbedachte korianderprutje, ja, dat ga ik doen, ik doe er nog een of twee eetlepes groene zeep bij, en ga dat een op de kleine plantjes doen!
    korianderprutje:
    Neem twee handen vol korianderblad uit eigen tuin, doe in een half volle emmer water. laat twee dagen staan en kook even op.
    Als het afgekoeld is zeven,  mengen met twee eetlepels groene zeep, en met de handspuit op de achterkant van de bladeren spuiten.
    Kruidenhekserij van de eerste orde!





    Categorie:De tuin
    26-06-2009, 00:00 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (0)
    25-06-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.witte vlieg 4
    Grote teleurstelling vanmorgen, nog steeds witte vlieg op de bloemkoolplanten, sterker nog, het lijken er meer dan gisteren. De schrik slaat me om het hart bij de gedachte dat het mijn eigen schuld is...misschien heeft het ijswater van gisteren de lekkere  (vieze) beschermlaag van ten 1e spruzit, en ten 2e vlierbladextract weggespoten, en ligt de koolblad weer open en bloot te roepen naar de beestjes "eet mij, drink mij..."
    Ik laat het maar even zo denk ik, en wacht tot het algemene kruidenextract klaar is.
    Vandaag is het grote maaidag, en verder weer frambozen plukken, jam maken en misschien wel ijs.


    Categorie:De tuin
    Tags:witte vlieg, kool, kas, gier
    25-06-2009, 00:00 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (0)
    24-06-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.witte vlieg 3
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Vanmiddag was ik het helemaal zat. Overal kleine witte motjes, in ieder geval onder elke koolplant, maar bv ook op de papavers.
    Mijn algemeen kruidenextract is nog niet klaar.Ik moet nog minimaal een week roeren. En het stinkt!!
    Nu maar hopen dat die kleine witte fladderaars dat ook vinden. Vanmiddag dus heb ik de tuinslang met daaraan de handspuit genomen, en geprobeerd ze van de koolbladeren af te spuiten...Een modderbende werd het, en ik drijfnat, maar de motjes zaten er even later net zo hard.

    Ik probeer het nu met een hand korianderblad onder de plant, wie weet vinden ze dat erg stinken,( ik wel) in ieder geval helpt een gekneusd rabarberblad niet erg...koriander heb ik in de tuin, omdat ik het bij wortels zaai tegen de wortelvlieg. Dat werkt wel.

    Gelukkig zijn er ook planten zonder zorgen, zat zelfs, bijgevoegd een foto van de framboos, net begonnen met vrucht te dragen, en al twee kilo geoogst.En geen witte vliegmotjes.


    Categorie:De tuin
    Tags:witte vlieg, witte vlieg op kool, witte vlieg in kas, kruidenextract, ijswater, brandnetelgier
    24-06-2009, 00:00 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (0)
    23-06-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Moerasparelmoervlinder op Piramideorchidee
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Bij ons in de "achtertuin"


    Categorie:Dorpsleven
    23-06-2009, 00:00 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (0)
    22-06-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Witte vlieg 2
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Tsja ( zie vorig bericht)

    Het lijkt niet veel te helpen.De planten hebben lelijke bruingroene vlekjes van dit sapje gekregen...maar dat is misschien snel weg met een regenbuitje.Ondertussen ben ik bezig met een algemeen kruidenextract te maken dat ik ergens op internet vond, en dat ik ook maak omdat ik alle ingredienten in tuin en huis heb, en je maar nooit weet welke van deze bladeren zouden kunnen helpen.
    het zou ook kunnen helpen bij luis.


    Neem van de volgende planten een handvol blad: 

    zwarte bessen
    vlierboom
    dragon
    afrikaan ( mag ook bloem en wortel zijn.)
    Knip een handvol spar of dennentakjes.


    die dit samen met 100 gram suiker in een emmer met 5 liter water.
    iedere dag roeren
    Na twee weken gebruiken. De suiker is om alcohol te laten ontstaan, daar houden de beestjes niet van, en de dennennaalden vanwege de olie die ze bevatten, die zullen het hopelijk goed aan het blad laten plakken




    Categorie:De tuin
    Tags:witte vlieg, wiite vlieg op kool, witte vlieg in kas, brandnetelgier, kruidengier
    22-06-2009, 00:00 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (0)
    21-06-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Witte vlieg
    Het leven van een tuinierster gaat niet over rozen...
    Genieten, natuurlijk doe je dat de hele tijd dat je in de tuin bent, maar er zijn toch enige plaagbeestjes die je het moeilijk maken, vooral als je biologisch wilt tuinieren. Zo vind er op dit moment in mijn tuin een invasie plaats van kleine witte motjes, witte vlieg genaamd (...)
    Deze nestelen zich op de achterkant van het blad van koolplanten, leggen daar eitjes, en de larven die daaruit komen drinken zich heerlijk vol met koolsap. Ze groeien letterlijk als kool, hebben dan sex met hun broertjes en zusjes, en dan begint het weer van voor af aan.
    Gelukkig ( dacht ik) heb ik nog een middel staan dat je in de biologische teelt kan gebruiken, Spruzit. Dit aangemaakt, 1 ml op een liter water en een klein weekje geleden op de koolplanten gespoten, dat wil zeggen, voornamelijk aan de achterkant van de bladeren.
    Het heeft werkelijk niets geholpen, en vandaag dus het internet afgezocht op huis tuin en keukenmiddelen voor de bio-vrouw.
    Maar liefst 74 duizend hits voor "witte vlieg" en 19,5 duizend voor "witte vlieg bestrijden". ik ben niet de enige met een witte vloed..

    Een klein lijstje van tips:
    Gele kleverige platen ophangen
    gekneusde rabarberbladeren onder de planten
    planten regelmatig schudden ( heb ik gedaan, dan komt er een wolk vliegjes los, die even later weer lekker gaan zitten)
    overbemesting vermijden ( is het nu een beetje laat voor...)
    afrikaantjes onder de planten zetten
    ijswater over de planten sproeien
    verdunde wei over de planten sproeien
    brandnetelgier over de planten sproeien
    tabaksplanten bij de kool zetten
    vlierbladerenextract over de planten sproeien.
    Omdat het laatste in een dag te maken en te gebruiken was en ik een grote vlier in de tuin heb ben ik daar mee begonnen.
    500 gram vlierbladeren in 5 liter water 30 minuten koken, af laten koelen en in de avond( dan blijft het wat langer "nat") op de planten sproeien.
    Gedaan; morgen hoor je het resultaat.











    Categorie:De tuin
    Tags:witte vlieg, vlierextract,witte vlieg op kool, wiite vlieg in kas
    21-06-2009, 00:00 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (0)
    20-06-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bloemen van de dag

    Paarse morgenster, ook bekend als haverwortel. Ouderwetse groente, moderne bloem.

    Uitgebloeide morgenster

    Calendula officinalis, voor tinctuur tegen insectebeten.

    Witte klaproos

    Witte cosmea



    Categorie:De tuin
    20-06-2009, 00:00 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (0)
    16-06-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.aarbei sla veel asperges en ui
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    Ik moet mezelf nu dwingen iets binnen te doen ( bv op dit blog schrijven)...Juni is zo`n geweldige maand voor de moestuinier!
    De hele dag ben ik in de tuin te vinden, aardbeien oogsten, tuinbonen en frambozen ( bijnabijna rijp...)opbinden, slakken knippen ( sorry Marian Thieme), paden wieden, de tomaten in de kas tikken, tomaten binnen en buiten dieven, potjes zetten bij de uitlopers van de aardbei, flageolets zaaien, kolen nakijken op slak en witte vlieg en luis, kevertjes van de asperge afvangen, iedere dag sla oogsten, én rucola, én aardbeien, én kruiden, én de eerste aardappels, jonge sjalot en ui en natuurlijk alles bekijken, en even later weer bekijken of het al gegroeid is!!


    Categorie:Oogst
    16-06-2009, 00:00 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (0)
    03-06-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zandbakboot
    Lie heeft voor de drie kleine mannetjes een nieuw speeltje in de tuin gemaakt, een zandbakboot.
    Het idee kwam uit een boek, "een tuin voor de hele familie", en de boot is geweldig gelukt! Kijk de foto`s maar eens..., of kom zelf eens spelen!










    Categorie:Appelvrouw&Lie
    03-06-2009, 21:31 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (0)
    18-05-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Asperges met garnalen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    Heb je ook enkele planten asperges in de tuin? Wat een pret als er weer een asperge de kop op steekt, ik kijk ze bijna de grond uit.
    De planten heb ik 4 jaar geleden van de boer voor mijn verjaardag gekregen, daarbij werd mij op het hart gedrukt er de eerste jaren niet van te  eten, de planten moeten eerst enkele jaren groeien.
    Het tweede jaar leek het wel alsof ik slakken kweekte, aan iedere tak hing wel een slak!! Het duurde tot in de zomer voor de planten hiervan herstelt waren.
    Omdat ik vorig jaar in het groeiseizoen van deze lekkernij in Zweden was, oogst ik dit jaar voor het eerst. Nu is het niet zo dat ik om de paar dagen een bos in mijn handen heb, het gaat nog traag, misschien vanwege de kou.
    Maar gisteren had ik een aardig bosje, en heb ik het volgende recept gemaakt:

    Neem zeg 400 gram asperges, zorgvuldig schillen en het onderste eindje eraf halen.
    Snij de asperges in rondjes van een ruime halve centimeter. Wok ze in  een scheutje olijfolie tot je ze zelf lekker zacht vind, ik hou wel van knapperige groentes en bak niet meer dan 5 minuut.
    Haal de groente uit de pan en wok, eventueel met een extra scheutje olie,  250 gram kleine garnalen enkele minuten met 1 à 2 tenen geperste knoflook.
    Beetje zout toevoegen en de asperges nog even meewarmen.
    Een mega combinatie!


    Categorie:Groenterecepten
    18-05-2009, 00:00 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (1)
    11-05-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Knotwilgen uit Bussum
    10 Jaar geleden, toen we nog niet zo lang ons landje hier in Kleindorp NOF hadden, leek het me geweldig om knotwilgen te planten langs onze kleine beek. Alhoewel we het wel zo noemen mag het eigenlijk de naam beek niet hebben. Alleen in de winter stroomt het flink, zomers kan je met veel moeite er een kwart gieter uit vullen.
    10 Jaar terug dus, ik zat in de trein van Amsterdam naar Hilversum en zag dat er in Bussum langs het spoor wilgen geknot werden. Nog dezelfde avond zijn we met vriend Otje naar Bussum gereden en hebben illegaal een bos staken ingeladen.
    Ieder jaar komt Otje trouw helpen met het knotten en de wilgjes worden ondertussen erg mooi!
    Dit jaar waren we een beetje laat, en zijn de wilgen pas een 4 week geleden geknot, de bladeren waren al aardig aan t uitlopen.
    Dat we toch zijn gaan knotten heeft vooral te maken met de grote van de staken als we ze twee jaar laten groeien, de staken zijn dan meer dan 4 meter lang en polsdik...ze zijn dan bijna niet meer te verwerken in de tuin. Eenjarige staken binden we tot bosjes waarvan een deel op de takkenwal gaat en een ander deel een vers dak voor de egelberg wordt.
    In een van de wilgen vonde we een prachtig merelnest van vorig jaar, een kunstwerkje.
    Ondanks het late knottijdstip lopen de wilgen al weer mooi uit!






    Categorie:Appelvrouw&Lie
    11-05-2009, 14:37 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (0)
    04-05-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Koude bietensoep.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Een verrukkelijke koude soep, vegetarisch, goed voor te bereiden voor een koud buffet, en ook voor grote hoeveelheden.
    Voor 4 personen.
    Snij 2 gekookte rode bieten in blokjes, en doe deze samen met 4 kleine volle yoghurtjes, 20 cl room, 1 soeplepel balsamico azijn en 1 soeplepel honing in een kom en maak het fijn met de staafmixer.
    Maak op smaak met zout en peper, garneer met een takje kervel en bestrooi met gehakte pistachenootjes, je hebt hier ongeveer 50 gram van nodig.

    Tot half uur voor het serveren in koelkast laten.In mooie kleine glaasjes opdienen.

    Omdat ik niet in Frankrijk ben op dit moment kan ik niet zien hoeveel ml een zo`n yoghurtje is, ik denk niet meer dan 100 ml. Nou, ik heb me vergist, ben ondertussen in Fr..het is 150 ml per yoghurtje zeg maar een ruime halve liter yoghurt.


    Categorie:Soeprecepten
    04-05-2009, 00:00 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (0)
    28-04-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Paardenbloemenwijn
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Paardenbloemenwijn: Dit recept van overheerlijke, geurige paardenbloemenwijn komt van de schoonmoeder van mijn buurvrouw, een wandelende encyclopedie van oud lorrainse recepten!
    Je begint met de paardenbloemenwijn op een dag waarvan je weet dat het de volgende dag mooi droog weer is, je moet de bloemen namelijk droog plukken. Zorg dat je een plek weet waar geen beesten rondlopen, geen paarden, honden etc. om duidelijke redenen.

    Dag 1: Snijd 6 bio sinaasappels & 6 bio citroenen in schijfjes, doe het in een grote bak of pan.
    Voeg er 2 handjes rozijnen, en 4 kilo suiker bij.
    48 uur laten staan en regelmatig roeren.
    Dag 2:: pluk 1 emmer van 5 liter vol met paardenbloemen, pluk ze pas als de bloemen goed open  en droog zijn,dat is meestal vanaf een uur of elf/twaalf,  pluk ook alleen de paardenbloemen die volledig open zijn, zij bevatten de meeste geur en smaakstoffen.
    Je plukt de bloem zonder steel, het groene kroonblaadje mag blijven zitten.
    Kook de bloemen zachtjes in 10 liter water voor 5 minuten.
    Laat afkoelen en 24 uur staan.
    Dag 3: Giet het vocht door een doek, en meng het met de sinaasappelmix en 1 pakje verse gist ( hier verkoopt de bakker pakjes verse gist in kubusvorm )Laat dan een week staan.Roer regelmatig.
    Na een week: Zeef het geheel, doe het in een grote wijnfles van minimaal 15 liter.
    Laat de paardenbloemenwijn nog tot half december staan tot je er flessen mee gaat afvullen.
    En dan genieten maar. Hier drinkt men de wijn als aperatief met iets te knabbelen, je ruikt en proeft de lente!

    Categorie:Met Alcohol
    28-04-2009, 00:00 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (1)
    22-04-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Napolitaanse minestrone

    De tuinbonen zitten in de grond.
    Ieder jaar koop ik van bio-zaadhuis de bolster de tuinboon en nog andere zaden. Tegenwoordig een makkie, je kan  de zaden per internet bestellen en je krijgt ze netjes thuis, mét factuur.Hier in frankrijk telen en eten de mensen vrijwel geen tuinboon, en als ze het er over hebben dan noemen ze het "die italiaanse boon".Ze vinden hem te bitter. Dat maakt deze boon voor mij juist favoriet!

    Uit het kookboek de zilveren lepel italiaanse maaltijdsoep, wel wat werk, maar oo zoo lekker
    Napolitaanse minestrone:

    Leg een gele paprika onder de hete grill tot het vel verkoold is en blaren trekt. Doe hem in een plastic zak en bind deze dicht. wacht tot de paprika wat afgekoeld is, vrijf het velletje eraf, halveer en ontpit hem en snijd hem klein.
    Hak 50 gram pancetta met een halve ui, een halve wortel en een teentje knoflook fijn.
    verhit twee lepels olie, doe het pancettamengsel erbij en bak het in een paar minuten op een laag vuur lichtbruin.
    Bak 3 ontvelde, ontpitte en kleingesneden tomaten 10 minuten mee en voeg dan 1 takje fijngehakte peterselie toe. Giet er twee liter water bij en voeg peper en zout naar smaak toe.
    Breng het aan de kook, doe twee aardappels in blokjes en 1 ons gedopte tuinbonen erbij. Laat het 10 minuten pruttelen.
    Voeg twee courgettes in plakjes, 1 ons gedopte doperwten, een kwart grof gesnipperde kool, 2 aubergines in blokjes en de gele paprika erbij.
    Hou de soep nog 30 minten op laag vuur.
    Doe er 1 ons penne (pasta) bij en kook ze in 10 minuten beetgaar. Voeg eventueel nog zout toe.
    Serveer de soep bestrooid met fijngehakte basilicum en geef er bv provolone, of andere italiaanse kaas bij.



    Categorie:Soeprecepten
    22-04-2009, 12:16 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (0)
    18-04-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Paardenbloemen en madeliefjes
    Nog even en ik kan paardenbloemenwijn maken. Het recept zal ik een dezer dagen geven, de paardenbloemen zijn ook nog niet zover, volgende week als het een warme en droge dag is - noodzakelijk voor de goede geur van de bloem - zal het wel lukken.
    Op dit moment genieten we alleen maar van de tuin, zoveel komt er tegelijk uit: de pruimen en mirabellen bloeien, de peren bijna.
    van de bloemen de verschillende soorten smeerwortel, het longkruid, de primula`s, de kievietsbloemen, de grote roze Jenneke bloem,( Hoe heet die toch Jenneke?) het  penningkruid, maagdenpalm, de gele dovenetel, geen spijt dat ik die allemaal geplant heb!


    Maar heel mooi deze week zijn toch wel de wilde bloemen!

    De paardenbloem, madeliefje, pinksterbloem, hondsdraf, kruipend zenegroen, het maartse viooltje en nog vele anderen waarvan ik de naam niet weet; wat een genot voor het oog!






    Categorie:De tuin
    18-04-2009, 00:00 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (0)
    17-04-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rabarber sinaasappel appeljam
    In een oud Lorrains kookboekje vond ik dit recept.

    Omdat ik alleen met halfsuiker ( van Gilze speciaalsuiker 500 gr.) werk ( een ander merk kan natuurlijk ook) heb ik het recept aangepast.
    Avond van te voren:
    Maak 1200 gram rabarber schoon, snij de uiteinden eraf, en schil ze eventueel.
    Snij de dikke stelen in de lengte doormidden.
    Doe de rabarber in een kom met 800 gram speciaalsuiker en zet afgedekt met plastic folie weg. Na een uur kan je het fruit nog een keer doorroeren.Laat staan tot de volgende dag. ( nooit iets van aluminium gebruiken met rabarber, dat gaat een reaktie aan)
    Snij 2 grote bio of onbehandelde sinaasappels in zeer dunne schijven.
    Doe in een pan met 200 ml water en 200 gram speciaalsuiker en kook tot de sinaasappels doorschijnend en gaar zijn.
    Dit duurt wel een half uurtje.Wordt het al wat droog doe er dan wat van het rabarbervocht bij zodat dat ook een beetje indikt.

    Schil ondertussen ongeveer anderhalve kilo appels, ik gebruikte de soort idared, haal het klokhuis eruit en rasp ze fijn. Je moet 1 kilo appels overhouden.
    Als de sinaasappels klaar zijn voeg je de appels en de rabarber met vocht toe.
    Pers twee kleine citroenen uit en voeg het sap toe.
    Breng de jam aan de kook, en laat pruttelen, minsten 5 minuten of totdat je denkt dat de jam goed is.
    Met speciaal suiker stijft de jam later in de pot.
    Ik heb uiteindelijk de staafmixer moeten gebruiken. De idared stukje (ik had ze niet geraspt)  waren nog niet `vermoesd` terwijl de rabarber en de oranjeappels al klaar waren Wel jammer want zo ben je die leuke sinaasappelschil sliertjes kwijt. Moesappels nemen dus en raspen is het advies.
    En misschien maar één citroen.
    Het resultaat is een heerlijk friszure jam die een beetje op sinaasappelmarmelade lijkt.



    Categorie:Jamrecepten
    17-04-2009, 19:46 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (0)
    07-04-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Cock-a-leekie soep
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De laatste prei is uit de tuin, de eerste sla er al weer in! Een van de 1e soepen waar ik aan denk als ik veel prei heb is de schotse  cock-a-leekie soep, een recept gekregen van mijn zus die met haar Lie lange tijd in Schotland woonde.

    1  soepkip van 1 á 1,5 kg. in stukken
    een ruime kilo prei
    2 l runder of kipbouillon (van tablet)
    20 pruimedanten (gedroogde pruimen)

    Was en snijd de prei in ringen.  Houd 1 stuk prei apart en snijd het in (zeer) dunne reepjes  Vul een soeppan met de kip en de bouillon. Voeg de prei en pruimedanten toe en breng de soep aan de kook. Laat de soep 45 minuten zachtjes koken tot de kip gaar is. Schep de kip  uit de pan met een schuimspaan en laat uitlekken op een vergiet. Pluk het vlees van de kip en doe deze terug  in de soep.

    Serveer de soep in kommen met wat reepjes prei.





    Categorie:Soeprecepten
    07-04-2009, 00:00 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (1)
    31-03-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Macedonische groenteschotel
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Al sinds jaar en dag  heb ik de gewoonte om, als het Nederlandse elftal speelt een maaltijd te maken met recepten uit het land van de tegenstander.
    Hoe dat zo gekomen is? geen idee meer, misschien met het idee de tegenstander "op te vreten"?
    Afgelopen zaterdag Schotse lamskarbonades.
    Soms is het een land met een onbekende keuken (Luxembourg?Wel eens van flamicherzooï gehoord?) ga ik op internet zoeken naar iets lekkers.

    Daar heb ik nu helemaal geen tijd voor, het is immers lente! De hele dag ben ik in de tuin te vinden, in ieder geval vanaf het moment dat ik de gewone dingen in huis heb afgeraffeld! De tuinbonen, tomaten, basilicum, peterselie, selderij en afrikaantjes zijn gezaaid. Paden worden gemaakt in de gefreesde tuin.
    Vandaag 120 uien, 30 teentjes knoflook en 30 sjalotten geplant. Tussendoor neem ik steeds een half uurtje om paden te ontdoen van dikke pollen gras, en om opkomende brandnetels met wortel en al uit te trekken, een zwaar werkje als je een maagbreukje hebt,  maar met een beetje spreiding prima te doen. Rek en strek.

    Op mijn lijstje voor de aankomende dagen staan nog 100 klussen.
    Toch eten we morgen Macedonisch. Uit blik!



    Categorie:Appelvrouw&Lie
    31-03-2009, 00:00 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (0)
    28-03-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.affouage, bos en recycling

    L'affouage est le droit de prendre du bois dans une forêt.( "affouage is het recht om hout uit het bos te halen").

    Wij wonen in een fijn dorp. Ons dorp heeft al erg lang een goed bosbeleid, en de inwoners profiteren daarvan.
    Ook ons Hollanders wordt toegestaan hout uit het bos te halen.Het maakt niet uit dat we hier in een tweede huis wonen, we betalen belasting en hebben dus dezelfde rechten als andere dorpsbewoners. Très sympa. Wij zijn dus affouagistes!

    Ons zijn 9 genummerde kruinen ( houppiers) toegewezen, de stammen zijn verkocht om de gemeentekas te spekken. Aan zo`n kruin zit plenty hout, soms 4 stère of meer. Genoeg te kappen! Er kwam hulp uit Nederland en we hebben weer enkele fijne dagen doorgebracht in het bos.
    We hebben geluk met ons perceel dit jaar, gemakkelijk bereikbaar, vlak aan het pad, dus geen gesleep met kettingzagen, benzinetankjes, snoeischaren en picknickmand.

    Wat je wel en niet mag in het woud staat allemaal in ons contrat vente de bois de chauffage beschreven. Zo staat erin hoe je je hout moet zagen en plaatsen (op stère`s van 1.05m hoog en 1m lang) op welke plek (niet plaatsen op pad, op jonge boompjes, tegen een boom aan of op het perceel van je buren) en wat het kost, nl 8 euro per stère. Hout wat beneden de 7 cm doorsnee heeft is gratis. Vergeet je naam er niet op te zetten, anders 10 euro boete!
    Ook is er een kalendertje met de dagen waarop gejaagd word; je wordt geacht op deze dagen niet in het bos te komen. In februari moest de dag van de jacht nog vastgesteld worden, dat we die nooit te weten zijn gekomen heeft geen problemen opgeleverd.

    Op ons contract stond ook op de tweede regel het woord Menu.
    Dat zou nog bij de overeenkomst kunnen horen, maar een paar regels verder staat er tussen de regels gedrukt: saumon au citron en verderop brie sur toast, chocola mandarine en na de regel over de boete`s: champagne...Ik zag het voor me; onze (milieu) vriendelijke burgervader had teveel oudejaarsavond menu`s uitgedraaid en zag er geen been in deze te hergebruiken. Goed dorp!!






    Categorie:Dorpsleven
    28-03-2009, 00:00 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (0)
    Foto
    Kijk ook eens op deze blogs...
  • Paradijs in GF!
  • Paradis (franstalig)
  • Moestuinforum
  • Agnes` kruidentuin
  • St.Laurent sur Othain
  • Hernia diafragmatica
  • Diana`s mooie moestuin
    Archief per jaar
  • 2015
  • 2014
  • 2013
  • 2012
  • 2011
  • 2010
  • 2009
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto

    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs