Nog eenmaal dan, Die verd...witte vlieg, onschuldig beestje, dat niet eens een vlieg is maar een motje. De grote koolplanten lijken er niet zoveel last van te hebben, maar vooral de kleine plantjes in mijn achterste stuk moestuin, de boerenkool en de romanescubloemkool zitten werkelijk onder. Als je op de foto klinkt om hem te vergroten kan je goed zien hoe het motje als een kloek tussen haar eitjes zit.. Wat kan ik nog doen? Van het hele lijstje heb ik nog niet het algemene kruidenextract gebruikt, dat is bijna klaar, begint al goed te stinken. Ook het zelfbedachte korianderprutje, ja, dat ga ik doen, ik doe er nog een of twee eetlepes groene zeep bij, en ga dat een op de kleine plantjes doen! korianderprutje: Neem twee handen vol korianderblad uit eigen tuin, doe in een half volle emmer water. laat twee dagen staan en kook even op. Als het afgekoeld is zeven, mengen met twee eetlepels groene zeep, en met de handspuit op de achterkant van de bladeren spuiten. Kruidenhekserij van de eerste orde!
Categorie:De tuin
26-06-2009, 00:00 geschreven door Appelvrouw Reacties (0)
25-06-2009
witte vlieg 4
Grote teleurstelling vanmorgen, nog steeds witte vlieg op de bloemkoolplanten, sterker nog, het lijken er meer dan gisteren. De schrik slaat me om het hart bij de gedachte dat het mijn eigen schuld is...misschien heeft het ijswater van gisteren de lekkere (vieze) beschermlaag van ten 1e spruzit, en ten 2e vlierbladextract weggespoten, en ligt de koolblad weer open en bloot te roepen naar de beestjes "eet mij, drink mij..." Ik laat het maar even zo denk ik, en wacht tot het algemene kruidenextract klaar is. Vandaag is het grote maaidag, en verder weer frambozen plukken, jam maken en misschien wel ijs.
Categorie:De tuin Tags:witte vlieg, kool, kas, gier
25-06-2009, 00:00 geschreven door Appelvrouw Reacties (0)
24-06-2009
witte vlieg 3
Vanmiddag was ik het helemaal zat. Overal kleine witte motjes, in ieder geval onder elke koolplant, maar bv ook op de papavers. Mijn algemeen kruidenextract is nog niet klaar.Ik moet nog minimaal een week roeren. En het stinkt!! Nu maar hopen dat die kleine witte fladderaars dat ook vinden. Vanmiddag dus heb ik de tuinslang met daaraan de handspuit genomen, en geprobeerd ze van de koolbladeren af te spuiten...Een modderbende werd het, en ik drijfnat, maar de motjes zaten er even later net zo hard.
Ik probeer het nu met een hand korianderblad onder de plant, wie weet vinden ze dat erg stinken,( ik wel) in ieder geval helpt een gekneusd rabarberblad niet erg...koriander heb ik in de tuin, omdat ik het bij wortels zaai tegen de wortelvlieg. Dat werkt wel.
Gelukkig zijn er ook planten zonder zorgen, zat zelfs, bijgevoegd een foto van de framboos, net begonnen met vrucht te dragen, en al twee kilo geoogst.En geen witte vliegmotjes.
Categorie:De tuin Tags:witte vlieg, witte vlieg op kool, witte vlieg in kas, kruidenextract, ijswater, brandnetelgier
24-06-2009, 00:00 geschreven door Appelvrouw Reacties (0)
23-06-2009
Moerasparelmoervlinder op Piramideorchidee
Bij ons in de "achtertuin"
Categorie:Dorpsleven
23-06-2009, 00:00 geschreven door Appelvrouw Reacties (0)
22-06-2009
Witte vlieg 2
Tsja ( zie vorig bericht)
Het lijkt niet veel te helpen.De planten hebben lelijke bruingroene vlekjes van dit sapje gekregen...maar dat is misschien snel weg met een regenbuitje.Ondertussen ben ik bezig met een algemeen kruidenextract te maken dat ik ergens op internet vond, en dat ik ook maak omdat ik alle ingredienten in tuin en huis heb, en je maar nooit weet welke van deze bladeren zouden kunnen helpen. het zou ook kunnen helpen bij luis.
Neem van de volgende planten een handvol blad: zwarte bessen vlierboom dragon afrikaan ( mag ook bloem en wortel zijn.) Knip een handvol spar of dennentakjes.
die dit samen met 100 gram suiker in een emmer met 5 liter water. iedere dag roeren Na twee weken gebruiken. De suiker is om alcohol te laten ontstaan, daar houden de beestjes niet van, en de dennennaalden vanwege de olie die ze bevatten, die zullen het hopelijk goed aan het blad laten plakken
Categorie:De tuin Tags:witte vlieg, wiite vlieg op kool, witte vlieg in kas, brandnetelgier, kruidengier
22-06-2009, 00:00 geschreven door Appelvrouw Reacties (0)
21-06-2009
Witte vlieg
Het leven van een tuinierster gaat niet over rozen... Genieten, natuurlijk doe je dat de hele tijd dat je in de tuin bent, maar er zijn toch enige plaagbeestjes die je het moeilijk maken, vooral als je biologisch wilt tuinieren. Zo vind er op dit moment in mijn tuin een invasie plaats van kleine witte motjes, witte vlieg genaamd (...) Deze nestelen zich op de achterkant van het blad van koolplanten, leggen daar eitjes, en de larven die daaruit komen drinken zich heerlijk vol met koolsap. Ze groeien letterlijk als kool, hebben dan sex met hun broertjes en zusjes, en dan begint het weer van voor af aan. Gelukkig ( dacht ik) heb ik nog een middel staan dat je in de biologische teelt kan gebruiken, Spruzit. Dit aangemaakt, 1 ml op een liter water en een klein weekje geleden op de koolplanten gespoten, dat wil zeggen, voornamelijk aan de achterkant van de bladeren. Het heeft werkelijk niets geholpen, en vandaag dus het internet afgezocht op huis tuin en keukenmiddelen voor de bio-vrouw. Maar liefst 74 duizend hits voor "witte vlieg" en 19,5 duizend voor "witte vlieg bestrijden". ik ben niet de enige met een witte vloed..
Een klein lijstje van tips: Gele kleverige platen ophangen gekneusde rabarberbladeren onder de planten planten regelmatig schudden ( heb ik gedaan, dan komt er een wolk vliegjes los, die even later weer lekker gaan zitten) overbemesting vermijden ( is het nu een beetje laat voor...) afrikaantjes onder de planten zetten ijswater over de planten sproeien verdunde wei over de planten sproeien brandnetelgier over de planten sproeien tabaksplanten bij de kool zetten vlierbladerenextract over de planten sproeien. Omdat het laatste in een dag te maken en te gebruiken was en ik een grote vlier in de tuin heb ben ik daar mee begonnen. 500 gram vlierbladeren in 5 liter water 30 minuten koken, af laten koelen en in de avond( dan blijft het wat langer "nat") op de planten sproeien. Gedaan; morgen hoor je het resultaat.
Categorie:De tuin Tags:witte vlieg, vlierextract,witte vlieg op kool, wiite vlieg in kas
21-06-2009, 00:00 geschreven door Appelvrouw Reacties (0)
20-06-2009
Bloemen van de dag
Paarse morgenster, ook bekend als haverwortel. Ouderwetse groente, moderne bloem. Uitgebloeide morgenster Calendula officinalis, voor tinctuur tegen insectebeten. Witte klaproos Witte cosmea
Categorie:De tuin
20-06-2009, 00:00 geschreven door Appelvrouw Reacties (0)
16-06-2009
aarbei sla veel asperges en ui
Ik moet mezelf nu dwingen iets binnen te doen ( bv op dit blog schrijven)...Juni is zo`n geweldige maand voor de moestuinier! De hele dag ben ik in de tuin te vinden, aardbeien oogsten, tuinbonen en frambozen ( bijnabijna rijp...)opbinden, slakken knippen ( sorry Marian Thieme), paden wieden, de tomaten in de kas tikken, tomaten binnen en buiten dieven, potjes zetten bij de uitlopers van de aardbei, flageolets zaaien, kolen nakijken op slak en witte vlieg en luis, kevertjes van de asperge afvangen, iedere dag sla oogsten, én rucola, én aardbeien, én kruiden, én de eerste aardappels, jonge sjalot en ui en natuurlijk alles bekijken, en even later weer bekijken of het al gegroeid is!!
Categorie:Oogst
16-06-2009, 00:00 geschreven door Appelvrouw Reacties (0)
03-06-2009
Zandbakboot
Lie heeft voor de drie kleine mannetjes een nieuw speeltje in de tuin gemaakt, een zandbakboot. Het idee kwam uit een boek, "een tuin voor de hele familie", en de boot is geweldig gelukt! Kijk de foto`s maar eens..., of kom zelf eens spelen!
Categorie:Appelvrouw&Lie
03-06-2009, 21:31 geschreven door Appelvrouw Reacties (0)
18-05-2009
Asperges met garnalen.
Heb je ook enkele planten asperges in de tuin? Wat een pret als er weer
een asperge de kop op steekt, ik kijk ze bijna de grond uit.
De planten heb ik 4 jaar geleden van de boer voor mijn verjaardag
gekregen, daarbij werd mij op het hart gedrukt er de eerste jaren niet
van te eten, de planten moeten eerst enkele jaren groeien.
Het tweede jaar leek het wel alsof ik slakken kweekte, aan iedere tak
hing wel een slak!! Het duurde tot in de zomer voor de planten hiervan
herstelt waren.
Omdat ik vorig jaar in het groeiseizoen van deze lekkernij in Zweden
was, oogst ik dit jaar voor het eerst. Nu is het niet zo dat ik om de
paar dagen een bos in mijn handen heb, het gaat nog traag, misschien
vanwege de kou.
Maar gisteren had ik een aardig bosje, en heb ik het volgende recept gemaakt:
Neem zeg 400 gram asperges, zorgvuldig schillen en het onderste eindje eraf halen.
Snij de asperges in rondjes van een ruime halve centimeter. Wok ze in een
scheutje olijfolie tot je ze zelf lekker zacht vind, ik hou wel van knapperige groentes en bak niet meer
dan 5 minuut. Haal de groente uit de pan en
wok, eventueel met een extra scheutje olie, 250 gram kleine garnalen
enkele minuten met 1 à 2 tenen geperste knoflook. Beetje zout toevoegen
en de asperges nog even meewarmen. Een mega combinatie!
Categorie:Groenterecepten
18-05-2009, 00:00 geschreven door Appelvrouw Reacties (1)
11-05-2009
Knotwilgen uit Bussum
10 Jaar geleden, toen we nog niet zo lang ons landje hier in Kleindorp NOF hadden, leek het me geweldig om knotwilgen te planten langs onze kleine beek. Alhoewel we het wel zo noemen mag het eigenlijk de naam beek niet hebben. Alleen in de winter stroomt het flink, zomers kan je met veel moeite er een kwart gieter uit vullen. 10 Jaar terug dus, ik zat in de trein van Amsterdam naar Hilversum en zag dat er in Bussum langs het spoor wilgen geknot werden. Nog dezelfde avond zijn we met vriend Otje naar Bussum gereden en hebben illegaal een bos staken ingeladen. Ieder jaar komt Otje trouw helpen met het knotten en de wilgjes worden ondertussen erg mooi! Dit jaar waren we een beetje laat, en zijn de wilgen pas een 4 week geleden geknot, de bladeren waren al aardig aan t uitlopen. Dat we toch zijn gaan knotten heeft vooral te maken met de grote van de staken als we ze twee jaar laten groeien, de staken zijn dan meer dan 4 meter lang en polsdik...ze zijn dan bijna niet meer te verwerken in de tuin. Eenjarige staken binden we tot bosjes waarvan een deel op de takkenwal gaat en een ander deel een vers dak voor de egelberg wordt. In een van de wilgen vonde we een prachtig merelnest van vorig jaar, een kunstwerkje. Ondanks het late knottijdstip lopen de wilgen al weer mooi uit!
Categorie:Appelvrouw&Lie
11-05-2009, 14:37 geschreven door Appelvrouw Reacties (0)
04-05-2009
Koude bietensoep.
Een verrukkelijke koude soep, vegetarisch, goed voor te bereiden voor een koud buffet, en ook voor grote hoeveelheden. Voor 4 personen. Snij 2 gekookte rode bieten in blokjes, en doe deze samen met 4 kleine volle yoghurtjes, 20 cl room, 1 soeplepel balsamico azijn en 1 soeplepel honing in een kom en maak het fijn met de staafmixer. Maak op smaak met zout en peper, garneer met een takje kervel en bestrooi met gehakte pistachenootjes, je hebt hier ongeveer 50 gram van nodig.
Tot half uur voor het serveren in koelkast laten.In mooie kleine glaasjes opdienen.
Omdat ik niet in Frankrijk ben op dit moment kan ik niet zien hoeveel ml een zo`n yoghurtje is, ik denk niet meer dan 100 ml. Nou, ik heb me vergist, ben ondertussen in Fr..het is 150 ml per yoghurtje zeg maar een ruime halve liter yoghurt.
Categorie:Soeprecepten
04-05-2009, 00:00 geschreven door Appelvrouw Reacties (0)
28-04-2009
Paardenbloemenwijn
Paardenbloemenwijn: Dit recept van overheerlijke, geurige
paardenbloemenwijn komt van de schoonmoeder van mijn buurvrouw, een
wandelende encyclopedie van oud lorrainse recepten! Je begint met de
paardenbloemenwijn op een dag waarvan je weet dat het de volgende dag
mooi droog weer is, je moet de bloemen namelijk droog plukken. Zorg dat
je een plek weet waar geen beesten rondlopen, geen paarden, honden etc.
om duidelijke redenen.
Dag 1: Snijd 6 bio sinaasappels & 6 bio citroenen in schijfjes, doe het in een grote bak of pan. Voeg er 2 handjes rozijnen, en 4 kilo suiker bij. 48 uur laten staan en regelmatig roeren. Dag 2:: pluk 1 emmer van 5 liter vol met paardenbloemen,
pluk ze pas als de bloemen goed open en droog zijn,dat is meestal
vanaf een uur of elf/twaalf, pluk ook alleen de paardenbloemen die
volledig open zijn, zij bevatten de meeste geur en smaakstoffen. Je plukt de bloem zonder steel, het groene kroonblaadje mag blijven zitten. Kook de bloemen zachtjes in 10 liter water voor 5 minuten. Laat afkoelen en 24 uur staan.
Dag 3: Giet het vocht door een doek, en meng het met de sinaasappelmix en 1 pakje verse gist ( hier verkoopt de bakker pakjes verse gist in kubusvorm )Laat dan een week staan.Roer regelmatig. Na een week: Zeef het geheel, doe het in een grote wijnfles van minimaal 15 liter. Laat de paardenbloemenwijn nog tot half december staan tot je er flessen mee gaat afvullen.
En dan genieten maar. Hier drinkt men de wijn als aperatief met iets te knabbelen, je ruikt en proeft de lente!
Categorie:Met Alcohol
28-04-2009, 00:00 geschreven door Appelvrouw Reacties (1)
22-04-2009
Napolitaanse minestrone
De tuinbonen zitten in de grond. Ieder jaar koop ik van bio-zaadhuis de bolster de tuinboon en nog andere zaden. Tegenwoordig een makkie, je kan de zaden per internet bestellen en je krijgt ze netjes thuis, mét factuur.Hier in frankrijk telen en eten de mensen vrijwel geen tuinboon, en als ze het er over hebben dan noemen ze het "die italiaanse boon".Ze vinden hem te bitter. Dat maakt deze boon voor mij juist favoriet!
Uit het kookboek de zilveren lepel italiaanse maaltijdsoep, wel wat werk, maar oo zoo lekker Napolitaanse minestrone:
Leg een gele paprika onder de hete grill tot het vel verkoold is en blaren trekt. Doe hem in een plastic zak en bind deze dicht. wacht tot de paprika wat afgekoeld is, vrijf het velletje eraf, halveer en ontpit hem en snijd hem klein. Hak 50 grampancetta met een halve ui, een halve wortel en een teentje knoflook fijn. verhit twee lepels olie, doe het pancettamengsel erbij en bak het in een paar minuten op een laag vuur lichtbruin. Bak 3 ontvelde, ontpitte en kleingesneden tomaten 10 minuten mee en voeg dan 1 takje fijngehakte peterselie toe. Giet er twee liter water bij en voeg peper en zout naar smaak toe. Breng het aan de kook, doe twee aardappels in blokjes en 1 ons gedopte tuinbonen erbij. Laat het 10 minuten pruttelen. Voeg twee courgettes in plakjes, 1 ons gedopte doperwten, een kwart grof gesnipperde kool, 2 aubergines in blokjes en de gele paprika erbij. Hou de soep nog 30 minten op laag vuur. Doe er 1 ons penne (pasta) bij en kook ze in 10 minuten beetgaar. Voeg eventueel nog zout toe. Serveer de soep bestrooid met fijngehakte basilicum en geef er bv provolone, of andere italiaanse kaas bij.
Categorie:Soeprecepten
22-04-2009, 12:16 geschreven door Appelvrouw Reacties (0)
18-04-2009
Paardenbloemen en madeliefjes
Nog even en ik kan paardenbloemenwijn maken. Het recept zal ik een dezer dagen geven, de paardenbloemen zijn ook nog niet zover, volgende week als het een warme en droge dag is - noodzakelijk voor de goede geur van de bloem - zal het wel lukken. Op dit moment genieten we alleen maar van de tuin, zoveel komt er tegelijk uit: de pruimen en mirabellen bloeien, de peren bijna. van de bloemen de verschillende soorten smeerwortel, het longkruid, de primula`s, de kievietsbloemen, de grote roze Jenneke bloem,( Hoe heet die toch Jenneke?) het penningkruid, maagdenpalm, de gele dovenetel, geen spijt dat ik die allemaal geplant heb!
Maar heel mooi deze week zijn toch wel de wilde bloemen!
De paardenbloem, madeliefje, pinksterbloem, hondsdraf, kruipend zenegroen, het maartse viooltje en nog vele anderen waarvan ik de naam niet weet; wat een genot voor het oog!
Categorie:De tuin
18-04-2009, 00:00 geschreven door Appelvrouw Reacties (0)
17-04-2009
Rabarber sinaasappel appeljam
In een oud Lorrains kookboekje vond ik dit recept.
Omdat ik alleen met halfsuiker ( van Gilze speciaalsuiker 500 gr.) werk
( een ander merk kan natuurlijk ook) heb ik het recept aangepast.
Avond van te voren:
Maak 1200 gram rabarber schoon, snij de uiteinden eraf, en schil ze eventueel.
Snij de dikke stelen in de lengte doormidden.
Doe de rabarber in een kom met 800 gram speciaalsuiker en zet afgedekt
met plastic folie weg. Na een uur kan je het fruit nog een keer
doorroeren.Laat staan tot de volgende dag. ( nooit iets van aluminium
gebruiken met rabarber, dat gaat een reaktie aan)
Snij 2 grote bio of onbehandelde sinaasappels in zeer dunne schijven.
Doe in een pan met 200 ml water en 200 gram speciaalsuiker en kook tot de sinaasappels doorschijnend en gaar zijn.
Dit duurt wel een half uurtje.Wordt het al wat droog doe er dan wat van het rabarbervocht bij zodat dat ook een beetje indikt.
Schil ondertussen ongeveer anderhalve kilo appels, ik gebruikte de soort idared,
haal het klokhuis eruit en rasp ze fijn. Je moet 1 kilo appels
overhouden.
Als de sinaasappels klaar zijn voeg je de appels en de rabarber met vocht toe.
Pers twee kleine citroenen uit en voeg het sap toe.
Breng de jam aan de kook, en laat pruttelen, minsten 5 minuten of totdat je denkt dat de jam goed is.
Met speciaal suiker stijft de jam later in de pot.
Ik heb uiteindelijk de staafmixer moeten gebruiken. De idared stukje
(ik had ze niet geraspt) waren nog niet `vermoesd` terwijl de rabarber
en de oranjeappels al klaar waren Wel jammer want zo ben je die leuke
sinaasappelschil sliertjes kwijt. Moesappels nemen dus en raspen is het
advies. En misschien maar één citroen.
Het resultaat is een heerlijk friszure jam die een beetje op sinaasappelmarmelade lijkt.
Categorie:Jamrecepten
17-04-2009, 19:46 geschreven door Appelvrouw Reacties (0)
07-04-2009
Cock-a-leekie soep
De laatste prei is uit de tuin, de eerste sla er al weer in! Een van de 1e soepen waar ik aan denk als ik veel prei heb is de schotse cock-a-leekie soep, een recept gekregen van mijn zus die met haar Lie lange tijd in Schotland woonde.
1 soepkip van 1 á 1,5 kg. in stukken een ruime kilo prei 2 l runder of kipbouillon (van tablet) 20 pruimedanten (gedroogde pruimen)
Was en snijd de prei in ringen. Houd 1 stuk prei apart en snijd het in (zeer) dunne reepjes Vul een soeppan met de kip en de bouillon.
Voeg de prei en pruimedanten toe en breng de soep aan de kook.
Laat de soep 45 minuten zachtjes koken tot de kip gaar is.
Schep de kip uit de pan met een schuimspaan en laat uitlekken op
een vergiet. Pluk het vlees van de kip en doe deze terug in de soep.
Serveer de soep in kommen met wat reepjes prei.
Categorie:Soeprecepten
07-04-2009, 00:00 geschreven door Appelvrouw Reacties (1)
31-03-2009
Macedonische groenteschotel
Al sinds jaar en dag heb ik de gewoonte om, als het Nederlandse elftal speelt een maaltijd te maken met recepten uit het land van de tegenstander. Hoe dat zo gekomen is? geen idee meer, misschien met het idee de tegenstander "op te vreten"? Afgelopen zaterdag Schotse lamskarbonades. Soms is het een land met een onbekende keuken (Luxembourg?Wel eens van flamicherzooï gehoord?) ga ik op internet zoeken naar iets lekkers.
Daar heb ik nu helemaal geen tijd voor, het is immers lente! De hele dag ben ik in de tuin te vinden, in ieder geval vanaf het moment dat ik de gewone dingen in huis heb afgeraffeld! De tuinbonen, tomaten, basilicum, peterselie, selderij en afrikaantjes zijn gezaaid. Paden worden gemaakt in de gefreesde tuin. Vandaag 120 uien, 30 teentjes knoflook en 30 sjalotten geplant. Tussendoor neem ik steeds een half uurtje om paden te ontdoen van dikke pollen gras, en om opkomende brandnetels met wortel en al uit te trekken, een zwaar werkje als je een maagbreukje hebt, maar met een beetje spreiding prima te doen. Rek en strek.
Op mijn lijstje voor de aankomende dagen staan nog 100 klussen. Toch eten we morgen Macedonisch. Uit blik!
Categorie:Appelvrouw&Lie
31-03-2009, 00:00 geschreven door Appelvrouw Reacties (0)
28-03-2009
affouage, bos en recycling
L'affouage est le droit de prendre du bois dans une forêt.( "affouage is het recht om hout uit het bos te halen").
Wij wonen in een fijn dorp. Ons dorp heeft al erg lang een goed bosbeleid, en de inwoners profiteren daarvan. Ook
ons Hollanders wordt toegestaan hout uit het bos te halen.Het maakt
niet uit dat we hier in een tweede huis wonen, we betalen belasting en
hebben dus dezelfde rechten als andere dorpsbewoners. Très sympa. Wij
zijn dus affouagistes!
Ons zijn 9 genummerde kruinen ( houppiers) toegewezen, de stammen zijn
verkocht om de gemeentekas te spekken. Aan zo`n kruin zit plenty hout,
soms 4 stère of meer. Genoeg te kappen! Er kwam hulp uit Nederland en
we hebben weer enkele fijne dagen doorgebracht in het bos. We hebben geluk met ons perceel dit jaar, gemakkelijk bereikbaar, vlak aan het pad, dus geen gesleep met kettingzagen, benzinetankjes, snoeischaren en picknickmand.
Wat je wel en niet mag in het woud staat allemaal in ons contrat vente de bois de chauffage beschreven. Zo staat erin hoe je je hout moet zagen en plaatsen (op stère`s van 1.05m hoog en 1m lang) op welke plek (niet plaatsen op pad, op jonge boompjes, tegen een boom aan of op het perceel van je buren) en wat het kost, nl 8 euro per stère. Hout wat beneden de 7 cm doorsnee heeft is gratis. Vergeet je naam er niet op te zetten, anders 10 euro boete! Ook is er een kalendertje met de dagen waarop gejaagd word; je wordt
geacht op deze dagen niet in het bos te komen. In februari moest de
dag van de jacht nog vastgesteld worden, dat we die nooit te weten zijn gekomen
heeft geen problemen opgeleverd.
Op ons contract stond ook op de tweede regel het woord Menu. Dat
zou nog bij de overeenkomst kunnen horen, maar een paar regels verder
staat er tussen de regels gedrukt: saumon au citron en verderop brie sur toast, chocola mandarine
en na de regel over de boete`s: champagne...Ik zag het voor me; onze (milieu) vriendelijke burgervader had teveel oudejaarsavond menu`s uitgedraaid en zag er geen been in deze te hergebruiken. Goed dorp!!
Categorie:Dorpsleven
28-03-2009, 00:00 geschreven door Appelvrouw Reacties (0)
26-03-2009
Geroosterde pastinaak
In januari had ik de pastinaken uit mijn tuin gehaald,en in de kas in de aarde gelegd om ze te bewaren zonder het risico te lopen op uitdrogen of muizvraat. Door de warmte van de afgelopen weken waren ze al flink aan t uitlopen. Tijd voor een pastinaakrecept! Tegenwoordig kan je overal op het internet blogpagina`s vinden over pastinaken. Hier in Nederland was het een vergeten groente; in het Verenigd Koninkrijk kun je het overal kopen en eten.
Hier volgt een recept van geroosterde pastinaak als bijgerecht. je kunt het originele recept ook volgen op een video door het adres van de volgende site te kopiëren: http://www.videojug.com/film/how-to-make-roasted-parsnips Aanrader!
Schil 750 gram pastinaak, heb je hele dikke wortels bij snij sommige dan in de lengte doormidden. Zet een pan water op het vuur die groot genoeg is om de wortels in te koken, en doe er zout bij. Verwarm de oven voor op 200 graden, doe 5 eetlepels olie in een schaal die groot genoeg is om de pastinaken naast elkaar te leggen, en verwarm deze schaal in de oven.Kook de pastinaak 5 minuten tot ze nog niet helemaal zacht is en laat uitlekken. Pak de hete schaal uit de oven en doe er de uitgelekte pastinaak in, draai de pastinaken met twee vorken tot ze helemaal met olie bedekt zijn. Bestrooi met een beetje zout en vers gemalen peper. Bak 15 minuten, draai de wortels op de andere kant en bak nog 15 minuten. Laat ze uitlekken op keukenpapier.
Categorie:Groenterecepten
26-03-2009, 14:53 geschreven door Appelvrouw Reacties (0)