Paardenbloemenwijn: Dit recept van overheerlijke, geurige
paardenbloemenwijn komt van de schoonmoeder van mijn buurvrouw, een
wandelende encyclopedie van oud lorrainse recepten! Je begint met de
paardenbloemenwijn op een dag waarvan je weet dat het de volgende dag
mooi droog weer is, je moet de bloemen namelijk droog plukken. Zorg dat
je een plek weet waar geen beesten rondlopen, geen paarden, honden etc.
om duidelijke redenen.
Dag 1: Snijd 6 bio sinaasappels & 6 bio citroenen in schijfjes, doe het in een grote bak of pan. Voeg er 2 handjes rozijnen, en 4 kilo suiker bij. 48 uur laten staan en regelmatig roeren. Dag 2:: pluk 1 emmer van 5 liter vol met paardenbloemen,
pluk ze pas als de bloemen goed open en droog zijn,dat is meestal
vanaf een uur of elf/twaalf, pluk ook alleen de paardenbloemen die
volledig open zijn, zij bevatten de meeste geur en smaakstoffen. Je plukt de bloem zonder steel, het groene kroonblaadje mag blijven zitten. Kook de bloemen zachtjes in 10 liter water voor 5 minuten. Laat afkoelen en 24 uur staan.
Dag 3: Giet het vocht door een doek, en meng het met de sinaasappelmix en 1 pakje verse gist ( hier verkoopt de bakker pakjes verse gist in kubusvorm )Laat dan een week staan.Roer regelmatig. Na een week: Zeef het geheel, doe het in een grote wijnfles van minimaal 15 liter. Laat de paardenbloemenwijn nog tot half december staan tot je er flessen mee gaat afvullen.
En dan genieten maar. Hier drinkt men de wijn als aperatief met iets te knabbelen, je ruikt en proeft de lente!
Reacties op bericht (1)
17-06-2015
paardebloem recept
Goedemorgen
Wat een leuke en informatieve site !!
Ik wil graag wat recepten van u site gaan uitproberen
Zou u mij misschien kunnen vertellen hoe zwaar het gewicht ongeveer was van de verse gist.