Appels in Frankrijk
Foto
Categorieën
 • Aparte groentes (17)
 • Appelvrouw&Lie (76)
 • De tuin (76)
 • Dorpsleven (34)
 • Gereedschap (4)
 • Groenterecepten (27)
 • In Nederland (11)
 • Inmaakrecepten (17)
 • Jamrecepten (24)
 • Koken algemeen (9)
 • Kruidenrecepten (5)
 • Met Alcohol (14)
 • Oogst (6)
 • Pompoenen (21)
 • Recettes Lorraine (2)
 • Soeprecepten (4)
 • Foto
  Foto
  Inhoud blog
 • Ratafía Catalan
 • Indische loopeenden
 • Vervolg Keyhole Garden
 • Woning met uitzicht te huur
 • Keyhole Garden deel 1
 • Keyhole Garden deel 2
 • Dahlia jam
 • Flognarde aux haricots verts/sperziebonenclafoutis
 • Ratafia dragon
 • Vrienden op de fiets
  Zoeken in blog

  Foto
  Gastenboek
 • asdsad
 • sadsads
 • AAAA
 • AAAA
 • AAAA

  Gastenboek

  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

  Foto
  Foto
  Foto
  12-11-2011
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Blad harken
  Teruggekomen op ons landje valt meteen de enorme berg bladeren onder de walnoot op. Deze boom laat bij de eerste vorst al zijn blad in een klap vallen..een watje is het. Hier zijn de bomen sowieso kaler dan in Nederland, het zal een stuk kouder geweest zijn. Kaler zeg ik? De bladeren zijn er eigenlijk allemaal al af, alleen de kweepeer ( Cydonia Oblonga) staat er prachtig bij in zijn kleed van geel-oranje blaadjes.

  Als eerste vandaag enkele emmers aarde van de molshopen gehaald, en deze gemengd met een evengrote hoeveelheid van het bladcompost van vorig jaar.De bladcompost is prachtig rul geworden, waarschijnlijk omdat ik deze tip hebt opgevolgd: meng een emmer aarde uit het bos met je blad, dat zit vol beestjes die het blad weten te verteren.
  Door dit mengsel van aarde en blad heb ik nog wat wit zand gemengd; deze aardemix gebruik ik o.a. om potjes voor het stekken te vullen. Vandaag heb ik er er aardbei-uitlopers ingeplant die ik net opgestuurd heb gekregen..abrikoos aardbei (Fragaria Mount Omei) en framboos aardbei ( Frau Mieze Schindler).

  Dan harken...het goede gereedschap voor het bladharken moet misschien nog uitgevonden worden...ik vind het tenminste irritant dat de tanden van de bladhark steeds volloopt met bladeren..ik wil gewoon doorharken en niet steeds stoppen om die "bladplak" te verwijderen. Maar het is nog altijd beter dan zo`n Gooische bladblazer...wat een terreur is dat, ik werd van de week zowat van mijn fiets gebladblazerd door een nerd in geruite trui die het blad over het fietspad blies. ( het was trouwens erg turbulent fietsen in Nederland, ik werd ook nog eens bijna van mijn sokken gereden door een -veel te snelle- auto, en kreeg de middelvinger...)
  Het kippengaashok voor het blad zit al helemaal vol, ik zal Lie lief aankijken voor een tweede bladbak.

  In de kas komt de sla die ik 3 weken geleden heb gezaaid al ruim op, ik heb spijt dat ik niet meer heb gezaaid, maar ga dat morgen goed maken, met de hoop dat dat dan ook nog goed groeit.
  De kas hebben we vandaag wijd open gezet..14 graden buiten. Morgen zal ik de planken van de kas nog een eens sopje geven, ik zag dat er allerlei vliegjes inzaten..met van die vage groene vleugeltjes...ik bedenk me nu dat het misschien wel hele goede vliegjes zijn..dat ga ik nog even opzoeken.  Categorie:De tuin
  Tags:bladhark,aardbei, fietsen
  12-11-2011, 00:00 geschreven door Appelvrouw  
  Reacties (1)
  09-11-2011
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Appeltjesmoes
  Ondanks het feit dat ik al weer wekenlang thuis op het honk in Nederland ben kan ik nog steeds genieten van de heerlijkheden van mijn eigen tuintje. Wortels, bietjes, pompoenen, witte raapjes, radicchio, knolselderij, tomaten, alles is in bergen meegekomen, en we eten er ruim van.
  Ook het kleine kaboutermeisje geniet mee van de lekkernijen, in Kleindorp heb ik een flinke lading appelmoes geweckt.
  Dat heb ik op twee manieren gedaan, 1 x op de ouderwetse methode van ongezoete en gekookte appelmoes in weckpotten van 500 ml, en dan verhit tot 90 graden voor 20 minuten, afkoelen in het water.

  Op het moestuinforum heb ik geleerd dat je ook een kleine hoeveelheid potten in de oven kan steriliseren.
  Deze wederom ongezoete appelmoes heb ik heet in zorgvuldig schoongemaakte mayonaise en pastasauspotten gedaan; en 30 minuten verhit op 80 graden.
  Wat het kaboutervrouwtje betreft: voor haar had al dat gesteriliseer niet gehoeven..in hoog tempo eet ze de potten appelmoes leeg en ik vraag me af of ik -economisch gezien- niet beter de appels had mee kunnen nemen. De jonge moeder vindt het wel praktisch en heeft al om een nieuwe lading gevraagd. In principe kunnen we hier nog mee doorgaan totdat de appels te zacht zijn geworden..


  Categorie:Inmaakrecepten
  Tags:appelmoes
  09-11-2011, 19:10 geschreven door Appelvrouw  
  Reacties (0)
  04-11-2011
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Boerenkool met blauwe kaas
  De laatste jaren staat de boerenkool die we ieder jaar zelf zaaien (Westlandse Winter) bij onze buurman op het land. Dat stuk land dat op een wat hoger deel van het dal ligt wordt gebruikt door de dorpsvereniging om er de jaarlijkse pompoenen voor de verkoop op te kweken, wij mogen er een stukje van gebruiken voor kool, aardappels en prei.

  Kool doet het niet zo goed in onze moestuin dat is vooral te wijten aan de witte vlieg die zich steeds meer vermenigvuldigd bij ons, het is een lastig beestje maar ik vind het nog niet zo erg dat ik er tegen ga spuiten met commerciële middelen. Deze vliegjes (die eigenlijk motjes zijn) zijn voornamelijk te vinden op kool, radijs en sommige (on)kruid planten zoals kruisbladwolfsmelk en melde.
  De tuin is nogal besloten en daarom gaat de kool het land op waar er altijd een briesje is dat een deel van de kleine witte motjes wegblaast. Verder groeit de kool op dat stuk grond -dat volgens mijn buurman al meer dan 100 jaar flink bemest wordt met stalmest- (want het ligt redelijk dicht bij de stal, dan hoefde men vroeger niet zover te kruien) geweldig goed, en trekken de planten zich niet erg veel aan van een paar honderd witte vliegjes...

  De vliegjes vriezen trouwens dood bij de eerste flinke vorst en zo hebben wij ieder jaar geweldig mooie koolplanten met dank aan de buren.
  Helaas moest de kool dit jaar al eerder van het land af, de boer had bedacht dat het wel leuk was als de koeien daar op dat stuk grond nog wat gingen grazen..er was nogal al wat onkruid achtergebleven na de pompoenoogst.
  Zodoende hadden wij plotsklaps twee kruiwagens vol boerenkoolplanten te verwerken. Voordeel: wij hadden nog plek in de vriezer, nadeel:de witte vliegjes leefden nog allemaal. We moesten voor de deur een boerenkoolwasstraat aanleggen want de planten mochten onder geen beding van mij mee de achtertuin in.

  Niet getreurd: Lie trok een regenpak aan en na de planten eerst een tijdje in een grote zinken teil met water te hebben laten drijven werd de rest van de vliegjes eraf gespoten. Dan de nerf eraf, blad in de slacentrifuge gedroogd, en in zakken ingevroren. Eenmaal bevroren konden we de boerenkoolbladeren zo fijnknijpen met het handje..gemak dient hier de mens!

  Boerenkool met blauwe kaas:

  Maak een gewone stamppot met boerenkool (kook de boerenkool totdat hij geslonken is en giet het af, snij aardappels in stukken, leg de uitgelekte boerenkool erop en kook tot de aardappels gaar zijn, giet af en stamp fijn met boter en hete melk of bouillon. Proef op zout en peper.)
  Vet een brede-lage ovenschaal in met wat olijfolie, doe de stamppot erin en strijk glad met een vork, verkruimel er flink wat roquefort of een andere wat "droge" blauwe kaas over, laat deze even smelten in een oven op 200 graden.

  Categorie:Groenterecepten
  Tags:boerenkool, witte vlieg
  04-11-2011, 23:49 geschreven door Appelvrouw  
  Reacties (0)
  26-10-2011
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dat ene prachtige campinkje
  Midden in de Alpes de Haut Provence ligt op een berg op bijna 1000 meter, camping les Ferrays.
  De campingbazin van 87 jaar zorgt zelf voor de camping en de kleine epicerie, samen met haar man.
  Iedere boom op de camping is anders, de plekken zijn afgezoomd met vlinderstruiken en irissen, overal staan stenen tafels met stenen krukken eromheen..het is er schoon, stil, fris en heerlijk. Een klein paradijs!
  Hier kan je nog de kunst van het hurk-toiletteren uitoefenen!


  Categorie:Appelvrouw&Lie
  Tags:vakantie camping Blieux
  26-10-2011, 10:21 geschreven door Appelvrouw  
  Reacties (1)
  14-10-2011
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zon, zee, zaligheid.
  Vakantie!!!
  Categorie:Appelvrouw&Lie
  Tags:Zon, zee, zaligheid
  14-10-2011, 11:03 geschreven door Appelvrouw  
  Reacties (1)
  13-10-2011
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lady Godiva
  Lady Godiva is een speciale dame onder de pompoenen. In Oostenrijk wordt deze pompoen volop gekweekt voornamelijk voor de zaden waar men dan weer olie uit perst. Deze olie is bijna zwart en er worden veel goede eigenschappen aan toegewezen.
  De pompoen is een zogenaamd naaktzadige..de zaden hoeven niet te worden gepeld omdat ze niet het harde omhulsel hebben dat andere pompoen- en courgettezaden wel hebben.
  De pompoen dankt ook haar naam aan de naaktzadigheid, en dat vanwege de legende van Lady Godiva..

  Volgens het verhaal was Godiva de mooie echtgenote van Leofric, graaf van Mercia en heer van Coventry (968 - 1057).
  De bevolking had hevig te lijden onder de belastingdruk en Godiva verzocht haar man keer op keer de belastingen te verlagen, maar deze weigerde steeds.
  Op den duur werd hij haar smeekbedes beu en zei hij voor de grap dat hij haar verzoek zou inwilligen als zij te paard naakt door de stad zou rijden. Lady Godiva ging daarop in. Leofric hield zich aan zijn woord en maakte een eind aan de hoge belastingen.
  Hoog Middeleeuws feminisme!!

  In Steiermarken in Oostenrijk worden deze pompoenen gekweekt en de pompoenpitolie gefabriceerd. De pompoenvelden liggen daar in een schone en natuurlijke omgeving. Als pompoenliefhebber is het een kick om ertussen te wandelen. Die kleuren geel en groen later in de zomer! De pitten worden geoogst, gewassen en geroosterd en daarna wordt er olie uit geperst. Voor 1 liter olie is er ongeveer 2 à 3 kilo zaden nodig..mijn pompoen van 4,5 kilo gaf 120 gram zaden, dus je begrijpt dat er veel pompoenen nodig zijn.
  De plant groeit wel erg goed, ik had maar liefst 12 vruchten aan mijn plant, variërend van 2,5 tot 5 kilo zwaar.
  Zelf pers ik er geen olie uit, ik oogst de zaden, droog ze en eet ze zo uit de hand, doe ze in de muesli of gebruik ze bij het broodbakken.

  Wil je wat meer weten over de -aan de pompoenpit toegeschreven- geneeskrachtige werking kan je op deze website leuk terecht..  Categorie:Aparte groentes
  Tags:lady godiva
  13-10-2011, 10:20 geschreven door Appelvrouw  
  Reacties (2)
  10-10-2011
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Roze kool
  Neen dit is geen doorgeschoten rode kool, maar een heuse roze spitskool. Het zaad heb ik de afgelopen jaar in Zweden gekocht en helaas heb ik het zakje weggegooid. Helaas, want de kool is werkelijk heerlijk, zachter dan rode kool. Hij groeide ook goed. Op het plaatje van het zaadzakje stond een soort rood/roze spitskool afgebeeld met groen/roze bladeren. Verder stond de beschrijving erop in 3 -voor mij onbegrijpelijke- talen ( Zweeds, Laps, Fins?) en heet de kool iets van kaltspelt, speltskal of iets dergelijks. Wil een van mijn Zweedse lezers dat voor mij uitzoeken? Dank.  Categorie:Aparte groentes
  Tags:Roze kool, Zweedse kool
  10-10-2011, 00:00 geschreven door Appelvrouw  
  Reacties (2)
  05-10-2011
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Paarse morgenster
  De paarse morgenster is ooit als sierplant in mijn tuin gekomen.
  Gezien en gekocht bij de prachtige sier/groentetuin van het biologische bedrijf Land en Boschzigt werd ik meteen verliefd op deze prachtig paarse, in de ochtend bloeiende bloem, niet wetend dat je hem ook kan eten..de wortel dan.
  Paarse morgenster (Tragopon porrifolius) wordt ook wel armeluisasperge of boksbaard genoemd. De naam als groente is haverwortel.

  Tekst van Wikipedia:

  De paarse morgenster wordt hoofdzakelijk als wortelgroente gebruikt onder de naam haverwortel. De bladeren kunnen in salades worden verwerkt of op dezelfde manier als spinazie worden bereid. De zoet smakende, melksap bevattende wortel waarvan de smaak aan oesters doet denken, is zeer voedzaam. De wortels moeten onder water worden geschild, vanwege het kleverige melksap. De plant kan worden gezaaid in maart tot mei, waarna er in oktober tot februari van geoogst kan  worden. De tot 30 cm lange, harige penwortel kan alleen in het eerste jaar geoogst worden, omdat hij in het tweede jaar te houtig wordt als ook de bloeiwijze zich ontwikkelen.

  Foto uit eigen tuin:  Categorie:Aparte groentes
  Tags:paarse morgenster, haverwortel
  05-10-2011, 00:00 geschreven door Appelvrouw  
  Reacties (2)
  30-09-2011
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Chinese 5 color
  Het zaad van de Chinese 5 color peper heb ik van Diana, zie Diana`s Mooie Moestuin.
  Het was een feest deze peper te telen, alleen al om de prachtige kleuren die de pepers krijgen in de loop van het seizoen.
  Beginnend bij paars rijpen de pepers langzaam via beige, okergeel en oranje af naar vuurrood..de kleur geeft al aan hoe heet de peper is (dat wil zeggen, ík vind hem heet) en ik eet de peper dan ook niet met de zaden.
  De plant is wat boomvormig, een mooi gezonde plant met een flinke opbrengst.
  Het was wat lastig een foto te maken van de nog flink groeiende plant in de kas, op foto 2 zie je alleen de paarse pepers bovenaan, de verkleuring begint natuurlijk "van onderen".
  Zoals van de vorige post ( Paarse Morgenster) heb ik enkele zaden te verdelen, ben je geïnteresseerd dan stuur je maar een mailtje
  Categorie:Aparte groentes
  Tags:Chinese 5 color, peper
  30-09-2011, 00:00 geschreven door Appelvrouw  
  Reacties (3)
  25-09-2011
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mexicaanse Komkommer en kappertjes van O.I.Kers
  Op8 juli heb ik hier een fotootje van de Mexicaanse komkommer gezet en daarbij de klacht dat het plantje niet echt groeide..zo was het ook de eerste maanden. Het zaad van de Mexicaanse komkommer heb ik gekocht bij Diana van Diana`s mooie moestuin (zie rechtsboven bij de links). Zij heeft me in juli een bericht gestuurd dat het wel goed zou komen met dit komkommertje, geduld!

  Het kwam goed. Meer dan goed. De plant ging steeds beter en harder groeien, en in de loop van augustus kwamen er echt heel veel komkommertjes aan. De plant is heel licht en ziet er teer uit, maar is dat helemaal niet: terwijl de andere komkommers in de kas al gesneuveld waren door de meeldauw groeide deze kleine rakker stoer door en slingerde zich meters ver door de kas, zelfs door de tomaten en de druif. Nu heb ik een enorme berg komkommertjes geoogst; kleine zuur/knapperige snack-grootte vruchtjes met een wat harde schil.

  Die gaan Lie en ik niet allemaal rauw opeten! we hebben ze al gestoofd gegeten in een curry en als je er niet teveel van in doet (en ze in tweeën snijdt) is dat ook lekker.

  Omdat ik bezig was met kappertjes te maken van de zaden van de Oost Indische kers heb ik besloten hetzelfde recept met de komkommertjes te maken. Het recept van de kappertjes heb ik van Foodtube, het staat  hier, je vind het vast niet erg het zelf even te bekijken op video...
  De zaden van de O.I. kers kan je nu gemakkelijk oogsten: til de plant op, de zaden zitten voor een groot deel aan de onderkant..daarna kan je de plant weer terugvlijen en lief toespreken en ze groeit weer lekker door..tot de eerste echte kou.

  Nu een maandje wachten dan kan ik beide proeven!
  Categorie:Aparte groentes
  25-09-2011, 00:00 geschreven door Appelvrouw  
  Reacties (0)
  20-09-2011
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Courgette Long Green Trailing

  Nog een bijzondere groente, dit keer een speciale courgette. Met courgettes kan je heerlijk koken, ik ben er gek op en pluk bijna dagelijks van mijn 4 courgette planten. De mogelijkheden in de keuken zijn legio, bakken in koekenpan of in de oven, met knoflook of tomaten, in quiche of soep, gevuld met gehakt, tonijn of tofu, in een courgette-tortilla, gemarineerd in de sla...

  Inmaken als komkommers of in de atjar en de rest gaat de vriezer in voor kerriecourgettesoep in de winter...Supergroente.

  Als plant is hij ook geweldig, groeit goed en geeft onophoudelijk vruchten; de hele zomer door en nog steeds. Wil je eens een andere courgette dan de gewone groene dan kan je eens een gele of ronde courgette proberen, of maar meteen de Long Green Trailing, een klimmende pompoen die flink over je pergola of schutting kan groeien. Daar zullen de buren van opkijken!!

  Deze courgette kunt je als een van de weinige soorten laten kruipen of laten klimmen. Dit historische ras rankt bijna niet en geeft donkergroene vruchten met lichtgroene strepen.

  Een courgetteplant geeft veel vruchten maar de productie neemt wel af tegen het einde van het seizoen. Als je eind juni een tweede keer zaait heeft u ook aan het einde van het seizoen een productieve plant zodat je nog langer van uw eigen geteelde courgettes kunt genieten.Dat heb ik ook gedaan dit jaar, maar mijn courgettes groeien en geven nog steeds allemaal dit jaar, de vroeg en de laat gezaaide!!

  Wil je zaden van de Long Green Trailing of andere groentes kopen, maar heb je geen zin om een heel zakje met zaden te kopen, kijk dan eens op http://www.hobbyzaden.nl/.

  Het is een nieuwe zadenshop waar je vanaf 0,20 eurocent zaden kan kopen, in kleine hoeveelheden.Je kunt daar zelf bepalen hoeveel zaden je koopt van een soort groente. Ze hebben een assortiment aan met gangbare soorten, maar ook bijzondere soorten die niet of nauwelijks in bijvoorbeeld een tuincentrum te verkrijgen zijn.

  Foto Long Green Trailing

  Categorie:Aparte groentes
  Tags:Long Green Trailing
  20-09-2011, 00:00 geschreven door Appelvrouw  
  Reacties (1)
  17-09-2011
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zakenreis
  We zijn op vakantie!
  Lie en ik hebben een tentje en een flinke stapel dekens ingepakt (plus een kist peren, appels en aardappels..en ook een pompoentje mee) en zijn vertrokken naar het zuiden van Frankrijk. Lie gaat voor de mooie steden, het fietsen en het tukje in de zon. Ik voor de natuur+fietsen en verder hoop ik wat moestuinen te bezoeken..ik ga gewoon een eindje wandelen en kom vanzelf wat tegen..moestuiniers onder elkaar hebben altijd wat te vertellen.
  Mijn trouwe lezer laat ik niet met lege handen deze dagen: Onder deze tekst zal regelmatig een stukje komen over een aparte groente die ik afgelopen jaar in de tuin had, of die ik van plan ben te gaan planten in 2012. Blijf dus lezen, ergens in oktober -als het koud wordt- ben ik weer terug...tot dan!


  Categorie:Appelvrouw&Lie
  Tags:op reis
  17-09-2011, 00:00 geschreven door Appelvrouw  
  Reacties (1)
  15-09-2011
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Appel-honinggelei
  Het was erg winderig de afgelopen dagen en de grond onder de grote goudrenet is bezaaid met gebutste appels.
  Onze fruitkweker stuurt ons ieder jaar de plukdata van appelen en peren, en voor de renet heeft hij 20 september staan, tien dagen eerder vanwege het warme voorjaar. Dan mag er voor NO Frankrijk nog wel een weekje af.
  Dat betekent plukken!!
  Lie en ik gaan een dezer dagen dus de ladder op.
  Het is een oude boom, nog uit de hoogstamtijd en lastig leeg te plukken maar over het algemeen krijgen we het meeste fruit er wel uit..de rest is voor de merels.

  Met de valappels maakte ik het volgende recept uit het boek Perfect Conserveren van Hilaire Walden..een aanrader ( zowel het boek als de gelei)

  Moesappels in flinke stukken gesneden zonder klokhuis of schil te verwijderen
  Water
  Suiker 
  Honing
  Hele kruidnagels
  Stukje verse gemberwortel
  Kaneelstokjes

  Leg de stukken appel in een pan met water. Reken 5,75 dl per kilo appels. Laat de appels onafgedekt zachtjes stuk koken.
  Schenk de inhoud van de pan in een kaasdoek of een geleizak boven een plastic of glazen kom en laat de appels een nacht op een koele plek uitlekken.

  Meet het sap en schenk het in een schone pan. Voeg aan elke 5,75 dl sap 450 gram suiker en 115 gram honing toe. Vul een zakje van kaasdoek met drie kruidnagels een stukje gember en een kaneelstokje van 5 centimeter lang. Hang het in de pan. Los de suiker en honing op laag vuur op en breng alles dan aan de kook, laat het koken totdat de gelei de goede dikte heeft.
  Verwijder de specerijen en vul de schone potten. Een jaar houdbaar.

  Nu zou ik het appelvrouwtje niet zijn als ik niet iets ging veranderen aan het recept…ik had 3 x 5,75 dl sap maar heb in plaats van 1350 gram suiker maar 1000 gram genomen..en de honing heb ik pas in het laatste kookstadium toegevoegd - met het idee dat je honing niet moet koken- het zal niet helpen want het werd toch verhit, meer voor het idee. De gelei ruikt heerlijk naar honing en specerijen. Het zakje met de kruiderij ging stuk tijdens het koken, en de plakjes gember heb ik hier en daar in een potje meegegoten.

  Natuurlijk heb ik de -nog wat warme- gelei nog even geproefd, over een bakje lekkere dikke yoghurt, zalig kind, zou mijn moeder zeggen, alsof er een engeltje over je tong fietst…(of zei ze nou piest?)

  De volgende dag:de gelei heeft een redelijke stijfheid gekregen ondanks de verminderde suikertoevoeging. Stijf genoeg voor op brood, zacht genoeg om bijvoorbeeld over hangop te lepelen..wat walnoten erbij..mmmm  Categorie:Jamrecepten
  Tags:appeljam, honinggelei
  15-09-2011, 00:00 geschreven door Appelvrouw  
  Reacties (2)
  12-09-2011
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Appel-pompoen-abrikozenjam
  klein pompoentje (uchi-kuri of hokkaido)
  250 gram abrikozen
  plusminus 700 gram goudrenetten
  1 citroen
  gember op siroop
  pak geleisuiker speciaal (500 gram)

  Neem een klein pompoentje maak hem schoon en weeg 400 gram af, snij deze in kleine stukjes.
  Snij 250 gram gedroogde abrikozen in tweeën en dan in smalle reepjes, ik gebruik ongezwavelde donkere abrikozen van de bio-winkel.
  Kook pompoen en abrikoos samen in wat water totdat de pompoen tot moes is gekookt.
  Rasp de goudrenetten en neem er 500 gram geraspt vruchtvlees van.
  Voeg dat samen met de geraspte schil van een (onbehandelde) citroen toe aan de pompoen/abrikoosmix en voeg naar smaak wat geraspte gemberbolletjes en wat gembersiroop toe ( tesamen hooguit 2 à 3 eetlepels).
  Breng aan de kook en kook de massa enkele minuten.
  Voeg de suiker toe, roer goed en breng weer aan de kook, laat 4 minuten borrelen.
  Wil je een gladde jam gebruik dan eventueel op dit punt de staafmixer.
  Schep heet in schone potten, sluit ze af en keer om voor 5 minuten.  Categorie:Jamrecepten
  Tags:appeljam, pompoen,abrikoos
  12-09-2011, 00:00 geschreven door Appelvrouw  
  Reacties (0)
  07-09-2011
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Blauwe tomaat
  Via de dorpszadenruilhandel kreeg ik zaad van een blauwe tomaat.
  Ik moet eerlijk toegeven dat ik er in het begin al geen heil in zag.
  Deze tomaat, Osu genaamd ( vernoemd naar de Oregon State University waar hij vast ook ontwikkeld is) zou bijzondere eigenschappen hebben. Dat soort vermeldingen over groentes zouden eigenlijk belletjes moeten doen rinkelen..hoe zat dat ook al weer met geweldige eigenschappen en genetische manipulatie?
  Nee, nee, deze tomaat was handgekruist, geen enkele manipulatie aan te pas gekomen. Prachtige plant, geweldige kleur, groeikracht tot aan de hemel en zou ook nog kankerwerend zijn...
  Over de smaak werd niet gesproken.

  De plant groeide geweldig in de kas.
  Vergeleken bij mijn andere tomaten was het blad mooier, voller, donkergroen en bijna blauwachtig van kleur. Ook de vruchtzetting was goed, en die beslaat de gehele plant tot aan het plafond van de kas, zonder een enkele onderbreking, dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld Coeur de Boeuf of  Green Zebra. Die vruchtzetting zat dus wel goed, daarna begon het lange lange wachten op het afrijpen van de vruchten.
  De onrijpe vruchten zijn van boven blauw/paars en van onder groen. Hoopvol heb ik ieder dag als ik in de kas kwam de onderkant van de tomaten bekeken met de hoop dat hele vrucht blauw zou worden. Niets was minder waar en pas weken later toen uiteindelijk de eerste tomaat begon af te rijpen kleurde de tomaat van blauw/groen naar oranje/donkergroen. Weg blauw. Ook het vlees was donkergroenoranje.
  Mijn buurman van wie ik het zaad had lag in een deuk: jaja oranje!!, riep hij, dat kan alleen maar bij Hollanders gebeuren...

  Ondertussen zijn er twee trossen afgerijpt.
  Terwijl de oogst van de andere tomaten langzamerhand ten einde loopt geeft de Osu mondjesmaat een rijpe tomaat. En helaas, ondanks de prachtige plant en de geweldige groeikracht ( het zou me niet verbazen dat de plant nog doorgaat met oranje/groene ballen te geven tot Sinterklaas) het is gewoon geen lekkere tomaat.
  Vies is hij ook niet, maar de tomaat heeft weinig smaak. Voorlopig komt hij er bij mij niet meer in ( ik heb er wel zaden van geoogst, dus wie het wil proberen stuur ik met alle liefde zaden op) laten ze er eerst maar eens wat smaak inkruisen!
  Over de kankerwerende eigenschappen kan ik natuurlijk helemaal niets zeggen. Het schijnt dat tomaat erg gezond is. We gaan ervan uit dat dat voor alle soorten geldt en eten liever een Black Prince, de eerder genoemde Coeur de Boeuf en de Black and Red Boar, samen met een blaadje basilicum en een drup olijfolie maken die een kleurrijke en smaakvolle salade.

  Naschrift: mijn vriendinnen hebben gisteren deze tomaat geproefd en zijn het niet met me een: juist lekker, een beetje fris maar goede smaak. En inderdaad, ik moet het toegeven: als de tomaat nog wat langer ligt wordt de smaak beter...


  Categorie:Aparte groentes
  Tags:Blauwe tomaat, Osu
  07-09-2011, 12:42 geschreven door Appelvrouw  
  Reacties (1)
  05-09-2011
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wedstrijdradijs Riesen von Aspern
  Mijn wedstrijd radijzen ( wedstrijd van het moestuinforum) zijn goed gegroeid.
  De soort radijs is Riesen von Aspern. Deze Reuzenradijs kan een enorme omvang bereiken zonder voos te worden.
  Je zaait op een schaduw of half schaduw plekje want deze radijs houdt niet van felle zon. Voor de wedstrijd heb ik er al een ingezonden en de tot nu toe geoogste radijsjes overstijgen het gewicht van dat radijsje niet, vrijwel 100 gram!
  Omdat ik wel van een radijsje hou, en mijn zuurdesembrood van spelt, rogge en -tegenwoordig een beetje- tarwemeel steeds smaakvoller wordt heb ik er weer een geoogst om op te smikkelen.
  Als teelt+oogst is het een prima radijs vind ik, een gemakkelijke groeier, heeft weinig mest of verzorging nodig, en je hebt aan een radijs genoeg om je lunchtafel te voorzien van een ruime hoeveelheid plakjes. Het rode velletje haal ik er wel af, ik vind de zachtere smaak zonder het rode vel aangenamer. Boter, zout en een pietsje peper erbij..verrukkelijk!
  Er zitten nog genoeg radijzen in de grond om een winnaar op te leveren maar dan moet ik wel boven de 143 gram komen, die heb ik al van een ander gezien..ik weet niet of dat wel gaat lukken.
  Volgend jaar voor mij in ieder geval deze radijs weer in de tuin!
  Categorie:Aparte groentes
  Tags:Riesen von Aspern, radijs
  05-09-2011, 19:22 geschreven door Appelvrouw  
  Reacties (0)
  01-09-2011
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oogst
  De boeren hebben de afgelopen weken hard gewerkt aan het binnen halen van de granen: Tarwe natuurlijk, maar ook gerst, rogge, haver en spelt.
  De velden zijn nu leeg - op een enkele nog niet opgehaalde rol stro na- en hier en daar al weer omgeploegd.
  Aan het eind van de dag zie je de reeën en herten aan de rand van de velden de achtergebleven aren opknabbelen. De dagen zijn warm, en er is niets heerlijker dan aan het eind van de middag je fiets te pakken voor een "ommetje"..soms van een kilometer of 35...
  Op deze foto kan je een beetje zien hoe leeg de streek hier eigenlijk is, leeg aan huizen bedoel ik. Hier en daar staat een dorp en de boeren wonen in de dorpen, buiten het dorp zijn bijna geen boerderijen.
  De plek waar we hier staan ligt tussen ons dorp en het buurdorp, ook links, rechts en achter ons geen huis of boerderij te zien.
  De foto is eigenlijk net iets te laat genomen om het mooie avondlicht van eind augustus te laten zien, je kunt ook de afstand niet meer goed schatten, de bosrand lijkt dichterbij dan in werkelijkheid.


  Categorie:Appelvrouw&Lie
  Tags:fietsen
  01-09-2011, 22:20 geschreven door Appelvrouw  
  Reacties (1)
  29-08-2011
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gevulde pompoentjes
  (Met behulp van het boek van Vicky Stork..Het Complete Pompoenenboek, waar de inspiratie& basis voor dit recept vandaan komt)

  2 Delicata pompoentjes
  100 gram roomboter
  halve theelepel zeezout, snufje nootmuskaat, gemalen peper ( als je hebt african original peper mix van fair trade..(wereldwinkel))
  2 takjes fijngeknipte peterselie
  1 uitgeperste teen knoflook
  3 eetlepels honing
  200 gram rauwe ham in repen

  Snij de pompoenen in de lengte doormidden, verwijder pitten en zaadlijsten. Leg ze in een ovenschaal.
  Smelt de boter en roer er alles behalve de ham doorheen.
  Lepel het in/over de pompoenhelften, en leg de ham in repen in de pompoentjes en een beetje op de randen.
  Verwarm de oven op 220, bedek de ovenschaal met aluminium en bak de pompoentjes ongeveer 50 minuten. Haal de laatste 10 minuten de folie van de ovenschaal.
  Je kunt dit ook met butternutpompoentjes maken, pas eventueel de hoeveelheden aan.

  De eerste oogst van dit jaar.  Nogmaals de Delicatapompoen:
  Categorie:Pompoenen
  Tags:pompoen, delicata
  29-08-2011, 22:07 geschreven door Appelvrouw  
  Reacties (0)
  27-08-2011
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Extra long dipper
  Druk, druk, druk, geen tijd voor het opschrijven van de recepten van alle lekkere dingen die ik de laatste dagen heb gemaakt en ingemaakt: bramenjam en bramengelei, courgettesoep in grote hoeveelheden, een weckketel vol appelmoes van de notarisappel, calendula-vaseline, pesto rosso en meer.
  Ons dorp maakt zich op voor het jaarlijkse feest, en met zijn allen hopen we op goed weer, op dit moment is dat behoorlijk hopeloos...regen..15 graden. Bah. Morgen beter.
  Verder nog even snel appels plukken, de pompoenen blijven surveilleren op woelmuisvraat, de courgettes - die steeds maar weer te groot willen groeien- op tijd van de planten halen ( ik had er in juli twee bijgezet, want ik dacht dat de eerste drie planten om deze tijd wel ingestort zouden zijn zoals in de meeste jaren, niet dus, en dus heb ik 5 goed gevende courgetteplanten..voor twee personen) tomaten in de kas plukken enzovoorts.
  Er zijn nog steeds logees en ook de kleine kabouters komen nog even helpen met de appeloogst..(Appeloma  blij!)

  De extra long dipper groeit goed, ik heb alle vruchten eraf gehaald behalve deze vrucht, die mag doorgroeien..  Een plant in de tuin waarvan ik de naam niet weet: de plant is ruim 2 meter groot, geeft gele margriet-achtige bloemen. De bladeren staan tegenover elkaar en vormen een soort bekertje waar water instaat als het regent..ik dacht bekerplant, maar dat is het dus niet! Dit is de uitgebloeide bloem(bodem) Wie weet de naam voor mij?
  Categorie:Aparte groentes
  Tags:lagenaria extra long dipper
  27-08-2011, 00:00 geschreven door Appelvrouw  
  Reacties (2)
  22-08-2011
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kruidenazijn
  Nee, dan kruidenazijn maken ( zie vorige post: appelstroop) dat is zóó simpel, had ik het geweten dan had ik het eerder gedaan.

  Als basis neem je blanke azijn.Verder neem je een mooie fles en wat lekkere kruiden. Stop de kruiden in de flessen, overdrijf niet, er komt redelijk wat smaak af van een takje rozemarijn.
  De flessen zet je donker en koel weg.
  Je laat de kruiden er ongeveer 3 weken in, dan zeef je het geheel en je bewaar de flessen in het donker totdat je ze gaat gebruiken.
  Ik heb twee soorten basilicum azijn gemaakt, met groene en met paarse basilicum, de laatste is het geurigst en heeft een prachtige kleur.
  Dan heb ik nog azijn gemaakt met Provençaalse kruiden; in mijn geval laurier, marjolein, rozemarijn, tijm en een enkel takje lavendel.

  Als je wat luxere azijn wilt maken dan kan je witte of rode wijnazijn gebruiken.
  Dragon,dille, basilicum, munt en citroenmelisse bijvoorbeeld in witte wijnazijn,  rozemarijn, tijm, frambozen of knoflook op rode wijnazijn.

  Zelf hou ik het voorlopig bij de blanke azijn..die met basilicum is heerlijk!

  Links en midden basilicumazijn, rechts Provençaalse kruidenazijn.


  Categorie:Inmaakrecepten
  Tags:basilicumazijn,kruidenazijn
  22-08-2011, 00:00 geschreven door Appelvrouw  
  Reacties (1)
  Foto
  Kijk ook eens op deze blogs...
 • Paradijs in GF!
 • Paradis (franstalig)
 • Moestuinforum
 • Agnes` kruidentuin
 • St.Laurent sur Othain
 • Hernia diafragmatica
 • Diana`s mooie moestuin
  Archief per jaar
 • 2015
 • 2014
 • 2013
 • 2012
 • 2011
 • 2010
 • 2009
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto

  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!