Ondanks het feit dat ik al weer wekenlang thuis op het honk in Nederland
ben kan ik nog steeds genieten van de heerlijkheden van mijn eigen
tuintje. Wortels, bietjes, pompoenen, witte raapjes, radicchio,
knolselderij, tomaten, alles is in bergen meegekomen, en we eten er ruim
van. Ook het kleine kaboutermeisje geniet mee van de lekkernijen, in Kleindorp heb ik een flinke lading appelmoes geweckt. Dat
heb ik op twee manieren gedaan, 1 x op de ouderwetse methode van
ongezoete en gekookte appelmoes in weckpotten van 500 ml, en dan verhit
tot 90 graden voor 20 minuten, afkoelen in het water.
Op het moestuinforum heb ik geleerd dat je ook een kleine hoeveelheid potten in de oven kan steriliseren. Deze
wederom ongezoete appelmoes heb ik heet in zorgvuldig schoongemaakte
mayonaise en pastasauspotten gedaan; en 30 minuten verhit op 80 graden. Wat
het kaboutervrouwtje betreft: voor haar had al dat gesteriliseer niet
gehoeven..in hoog tempo eet ze de potten appelmoes leeg en ik vraag me
af of ik -economisch gezien- niet beter de appels had mee kunnen nemen.
De jonge moeder vindt het wel praktisch en heeft al om een nieuwe lading
gevraagd. In principe kunnen we hier nog mee doorgaan totdat de appels
te zacht zijn geworden..