De paarse morgenster is ooit als sierplant in mijn tuin gekomen. Gezien en gekocht bij de prachtige sier/groentetuin van het biologische bedrijf Land en Boschzigt werd ik meteen verliefd op deze prachtig paarse, in de ochtend bloeiende bloem, niet wetend dat je hem ook kan eten..de wortel dan. Paarse morgenster (Tragopon porrifolius) wordt ook wel armeluisasperge of boksbaard genoemd. De naam als groente is haverwortel.
Tekst van Wikipedia:
De paarse morgenster wordt hoofdzakelijk als wortelgroente gebruikt
onder de naam haverwortel. De bladeren kunnen in salades worden verwerkt
of op dezelfde manier als spinazie worden bereid. De zoet smakende, melksap bevattende wortel waarvan de smaak aan oesters doet denken, is zeer voedzaam. De wortels
moeten onder water worden geschild, vanwege het kleverige melksap. De
plant kan worden gezaaid in maart tot mei, waarna er in oktober tot
februari van geoogst kan worden. De tot 30 cm lange, harige penwortel kan alleen in het eerste jaar geoogst worden, omdat hij in het tweede jaar te houtig wordt als ook de bloeiwijze zich ontwikkelen.
Foto uit eigen tuin:

|