Lady Godiva is een speciale dame onder de pompoenen. In Oostenrijk wordt deze pompoen volop gekweekt voornamelijk voor de zaden waar men dan weer olie uit perst. Deze olie is bijna zwart en er worden veel goede eigenschappen aan toegewezen. De pompoen is een zogenaamd naaktzadige..de zaden hoeven niet te worden gepeld omdat ze niet het harde omhulsel hebben dat andere pompoen- en courgettezaden wel hebben. De pompoen dankt ook haar naam aan de naaktzadigheid, en dat vanwege de legende van Lady Godiva..
Volgens het verhaal was Godiva de mooie echtgenote van Leofric, graaf van Mercia en heer van Coventry (968 - 1057). De bevolking had hevig te lijden
onder de belastingdruk en Godiva verzocht haar man keer op keer de
belastingen te verlagen, maar deze weigerde steeds. Op den duur werd hij
haar smeekbedes beu en zei hij voor de grap dat hij haar verzoek zou
inwilligen als zij te paard naakt door de stad zou rijden. Lady Godiva
ging daarop in. Leofric hield zich aan zijn woord en maakte een eind aan
de hoge belastingen. Hoog Middeleeuws feminisme!!
In Steiermarken in Oostenrijk worden deze pompoenen gekweekt en de pompoenpitolie gefabriceerd. De pompoenvelden liggen daar in een schone en natuurlijke omgeving. Als pompoenliefhebber is het een kick om ertussen te wandelen. Die kleuren geel en groen later in de zomer! De pitten worden geoogst, gewassen en geroosterd en daarna wordt er olie uit geperst. Voor 1 liter olie is er ongeveer 2 à 3 kilo zaden nodig..mijn pompoen van 4,5 kilo gaf 120 gram zaden, dus je begrijpt dat er veel pompoenen nodig zijn. De plant groeit wel erg goed, ik had maar liefst 12 vruchten aan mijn plant, variërend van 2,5 tot 5 kilo zwaar. Zelf pers ik er geen olie uit, ik oogst de zaden, droog ze en eet ze zo uit de hand, doe ze in de muesli of gebruik ze bij het broodbakken.
Wil je wat meer weten over de -aan de pompoenpit toegeschreven- geneeskrachtige werking kan je op deze website leuk terecht..
Reacties op bericht (1)
15-11-2011
pompoenpitten-vreugd!
Dat is nog es een fijne verrassing. Al jaren vraag ik me wat afwezig af wat voor pompoen nou eigenlijk gebruikt wordt voor die heerlijke pompoenpitten die we te pas en te onpas gebruiken, et voila, het appelvrouwtje weet het! Dank!