Een dag duurt 24 uur. Niet dus. Wie blijft er nu een volledig etmaal wakker? Ik zat er niet ver naast. De laatste 4 uur kon ik niet opbrengen op te blijven. Geen record om trots op te zijn. Als het gelukt was. Een speciale dag. Nadat het juk van ijzerwerk en staaldraad is afgeworpen, volgt er een gevoel van vrijheid. Op twee vlakken. Vrijheid. E.cht H.eel mooi.
De waarheid komt nog steeds uit een kindermond. Onverbloemd en oprecht. Zonder nuance. Helder. Als er geen 'tut' is, die het spreken verhindert. Wanneer de fopspeen wordt verwijderd, neemt een ontwikkeld denkvermogen diens plaats in. Hadden we allemaal nog maar onze eerlijke 'tutter'.
Nummer 1, die momenteel achtste staat, speelde gelijk op het veld van de Limburgse, Lommelse leider. Oris had de winning goal aan de voet. Puntendeling nummer 13 is een feit. Scherprechter in de titel kunnen we nog worden. Zowel de Pallieters als de Panda's komen nog op bezoek. Welkom in de Hel.
Opmerkelijk: deze dag zal de helft korter duren als de vorige. Een halve dag weekend. Daar doen we het voor. Morgen school. 5 dagen. Het weekend begint op vrijdag. Omstreeks 21u. Ergens in Hoboken.
Kritiek komt wanneer de verwachtingen niet worden ingelost. Wat verwacht wordt? Passie. Mis ik het? Nee, de dag mist passie. Ik kan alleen verhalen wat ik meemaak. Als dat zonder passie is, so 'll be it. Ik kan kritiek verdragen, maar dan wil ik hem kunnen weerleggen. Openstaan voor dialoog is noodzakelijk. De kans wordt gegeven om te spreken, luister dan met dezelfde passie als reactie gegeven werd naar het weerwerk. Zo verstaan we elkaar.
Afwezigheid. Ziekte. Gemis. 3 begrippen, 1 boodschap. Word snel beter. 3 woorden. Geen les op vrijdag, alleen verlangen. Naar half vier. Eerlijkheid duurt het langst, al is het maar voor even (cfr. Bart Peeters). Ook voor leerkrachten is het de laatste van de week. Hou het in dachte, voor je nog eens op je klok kijkt die 20 seconden eerder hetzelfde uur aangaf.
Gisteren dan. Nog twee wedstrijden. Over de uittredende landskampioen kunnen we bondig zijn: hij zit in de volgende ronde. De Metten zien we niet terug. In Europa. Een weergaloze doelman hield lang de spanning erin. Marca noemde hem 'een tovenaar'. Zeg nu nog eens dat de doelman niet de belangrijkste positie bekleedt. Ik werd ook doelman. Zodat anderen die last niet moesten torsen. Altruïsme.
De komende dagen zal deze blog er iets anders uitzien. Er is nood aan werkende mensen. Zo werd er ook op mij beroep gedaan onze tanende economie er weer bovenop te helpen. Broodjes en afwas: tot 14u zijn dat mijn beste vrienden. Om dan voor 'de klein mannen' te zorgen. Niet de mijne. Stel je voor.
Wat zal er verschillen. Tot zondag heb ik niet de mogelijkheid mijn pc te laten draaien. Zodoende ben ik niet bij machte mijn jonge schare fans te voorzien van een nieuwe, uitgebalanceerde ophoping van letters, woorden, zinnen, alinea's. Aan wil ontbreekt het mij allerminst. Maar passie moet je kunnen verdelen. En morgen zal ik me met hart en ziel inzetten om heerlijke Martino Deluxe's en andere Panini's te bereiden. Luiers verschonen hoort er ook bij. Afwisseling houdt me scherp. Maakt me actief. Stabiliteit brengt rust met zich mee. Zondag, rustdag.
Een fijne babbel 's morgensvroeg kan nooit kwaad. Dan speelt locatie geen rol. Of het nu een bus is, of iets anders. Le Corbusier. Linkeroever. Het is nooit iets geworden. Spijtig, want het had eens iets anders geweest. Maar wat heeft de Franse architect te maken met melkproductie? School verbindt beiden harmonieus. Iets wat ook Charles-Edouard bereikte. Toch stelt niemand er zich vragen bij. Zijn er nog onderwerpen die ongeoorloofd kunnen worden gecombineerd? De context zal veel bepalen.
Sofie Scholl. Of hoe WO II een thema blijft dat scholen aanspreekt. Spijtig genoeg moest ik weer tijd maken voor een middagtukkie. Het slaapzaaltje op de Waalse Kaai was aardig gevuld vandaag. Het verkeer maakt deel uit van ons aller leven. Men geeft er les over. Opdat we geen fouten zouden maken wanneer het ooit aan ons is. Jeanneret tracht het transport naar boven te brengen. Tegenwoordig brengt men het naar de student. Tweede verdieping. Gratis. Geld kan beter gespendeerd worden. Vraag het IMALSO maar.
Dankzij een jonge Belg speelt Anderlecht in de volgende ronde van de Europa League. "Waar gaat dit eindigen?", hoor ik Filip Joos zeggen. Hijzelf raakte nooit verder dan Lyra. Op zich niet slecht. Romelu's lat ligt hoger, net als de mijne. Jeugdig enthousiasme.
Om 21.05u worden er nog twee wedstrijden gespeeld. Aangezien de honger naar nieuw leesvoer groot is, voel ik me verplicht die wedstrijden morgen op te nemen in mijn dagverslag. Nood breekt wet, en klant is koning.
De tol van het succes. De druk wordt, hoe langer hoe meer, opgevoerd. De quoteringen zijn hoog. En dat na slechts 3 berichten. Ik waarschuw: een hoog niveau kan niet eeuwig worden aangehouden. De ambitie is er, maar realisme is een troef. Is troef.
Zo zwart de 'm' gisteren was, zo zacht is ze nu. Nu zorgen de gevolgen voor wanorde, maar dit voelt zoveel beter aan. What a difference a day made, and the difference is...
Een dubbele middag. Zo noem ik het. Veel dingen willen doen, en veel andere dingen gedaan. Ach, het leven duurt nog even, dus geen reden tot paniek. Of toch? Wat dachten de onfortuinlijke treinpassagiers toen de machinist het kreukelende tuig verliet? Ze zullen het zich niet herinneren. Wij hen wel. Als martelaren van de Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen.
Een sportieve ochtend. Ik hou ervan. Een balletje trappen op woensdagmorgen: meer moet dat niet zijn. De wedstrijd is evenwichtig, en een aangenaam speelstuk. Afwerking lijkt niet ieders beste kant. De mijne ook niet, toch werd het partijtje beslist met een late treffer van mijn linkervoet. Door de benen van de keeper. Score.
Geen boek voor media. Tegenwoordig kijkt toch iedereen tv. Maar boeken houden hun inhoud vast. Zonder opnemende hulpmiddeltjes. Claudius overleed. Nero volgde hem op. Intrige tekende het Romeinse keizershuis. Toen leerde men het van de goden, wij leerden het van hen. Gelukkig nemen sommigen minder snel op. Zo blijft het evenwicht bestaande.
The Special One ontmoet zijn vorige werkgever. Milito zorgde voor een aangename ijsbreker. Zijn 2de in 5 matchen. Hij kapte het nummer 26 uit en trapte voorbij het Tsjechische nummer 1. 26-1=25. Opnieuw dat nummer. Drogba raakt de lat. Sterren hebben een speciale relatie met het doelhout. Ik moet het beschermen.
Helft twee start zoals één. Met een doelpunt. Kalou trapt door het pak. In het hoekje. Cesar kansloos. Zelfde verhaal voor Cech, 5 minuten later. De kale Cambiasso verschalkt de gehelmde goalie in twee keer. Zoek de 25. Einde partij: 2-1. Alles moet gebeuren op Stamford Brigde. Vooral Chelsea. Inter kan het doen op zijn Italiaans. Catenaccio.
Communicatie verloopt nog altijd het best wanneer alle partijen in rechtstreeks contact staan met elkaar. En niet met een internetverbinding. Face to face, van man tot man. Op Sicilië zullen we allemaal aankomen. Of het met vlucht AZ 159 is...
Onder begeleiding van de ruige klanken van The Editors bereikte ik tijdig mijn schooltje. Een woordspeling van de prefect, die ik handig in mijn eigen voordeel liet uitdraaien. Score.
Het wonder van de geboorte: ook in een niet-gemediatiseerde wereld als die van de school kom het voor. In detail. Je ontbijt op zo'n moment vergeten lijkt de beste optie. Nadien had ook niemand nog zin in een tienuurtje. Latijn eindigde met een krachtig citaat. "De 'm' is een zwarte klank." Ik kan me erin vinden. Wat werd er echt gezegd? Een zachte? Ook dit valt te bevestigen. Ik houd het tegenwoordig op uitspraak 1.
Het tweede deel van de Duitse kraker lag in de lijn van hetgeen we de dag ervoor te zien hadden gekregen. Oskar is een apart kereltje. Oogst hij bewondering bij de één, wordt de trommelaar veracht door de ander. De spanningen in de klas lopen even op, terwijl de EGKS net de orde herstelt in Europa. Maar er is nog een weg te gaan. Voor alle betrokkenen.
Ik ben niet prikkelbaar door de vermoeidheid, die eerder instond voor een verstoring van de pees en vree die heersten in de groep. Er was iets anders. Voor sommigen is slechts een halve zin voldoende om de door de woorden spontaan ontstane lichaamstaal te lezen. Dat zijn vrienden, en ze weten het. Het hart luchten doet iedereen goed. En op momenten dat men dat bij jou doet, weet je dat je toch net iets meer betekent dan anderen.
De Schwaben versus Barça. De dartele, Duitse hengsten vergaloppeerden zich niet aan de Catalaanse matadors. Fijne, Braziliaanse Cacau was trefzeker voor VfB, zoals tijdens de wedstrijd tegen Köln waarin hij 4 keer scoorde. 1-0, 25 minuten gespeeld. Messi raakte de paal, nadat Lehmann de bal beroerde. Een verdiende voorsprong. Let dan op de kruisstelling: minuut 52, de atletische, Zweedse Ibrahimovic scoorde zijn eerste Europese doelpunt van deze editie van het kampioenenbal. 1-1, een betere uitgangspositie voor Barcelona.
Ondertussen is mijn hoofd nog steeds een chaos(je). 'M' een zwarte klank? Ik geloof het best. Gelukkig verstond ik het verkeerd, en zal iemand me erop wijzen dat het eigenlijk zacht is.
Na een korte nachtrust leidde tram 3 me, naar gewoonte, tot aan de Groenplaats. Ik had nog 5 minuten om de schoolpoort te bereiken voor het belsignaal zou weerklinken. Helaas pindakaas, ik finishte 5 minuten buiten de kwalificatietijd. Een waarschuwing werd mijn deel. Bij een volgende vergrijp zou er een straf volgen. En dat na 12 jaar op het college...
De les godsdienst was geanimeerd, met veel interactie tussen leerkracht en leerlingen. Zoals het hoort. De groep sleepte zich tot aan de eerste 'speeltijd', de eeuwige honger ten spijt. Tijdens Nederlands schreven we een testament, van onze jeugd. Boudewijn de Groot trapte de voorzet, na een mooie één-twee met een leerling die zich goed aanbood, ondanks sterk verdedigend werk van de vakleraar. Ook de Engelse 'modal verbs' maakten hun opwachting, net zoals ze al elk jaar hadden gedaan.
De middag overleefden we allemaal. Geen voetbal: een tekort aan spelers dwong de klas tot een forfait. Mits genade van de tegenstander blijft dit resultaat onveranderd. De Europese eenmaking is interessant, maar complex. Al is deze materie in vergelijking met de Koude Oorlog, naar mijn insziens, jeugdlectuur. 'Die Blechtrommel' zorgde voor een aangename afsluiter van de dag. Jammer genoeg nam ik net tijdens de film mijn middagdutje.
Thuisgekomen ploos ik, na een wandeling met de hond die men niet door zo'n weer jaagt, de websites uit. Op zoek naar nieuwigheden, leergierig als ik ben. België ontmoet op 3 september Duitsland in het Koning Boudewijnstadion voor de wedstrijd in de groepsfase voor het Europees Kampioenschap in Polen en Oekraïne. De overwinning zal zonder mij moeten behaald worden. Als supporter. Ik zal vertoeven op het zuiderse Sicilië. Een dure uitstap, maar mijn gezelschap maakt het de moeite waard.
We hebben om te starten ook al een reeks extra's toegevoegd aan uw blog, zodat u dit zelf niet meer hoeft te doen. Zo is er een archief, gastenboek, zoekfunctie, enz. toegevoegd geworden. U kan ze nu op uw blog zien langs de linker en rechter kant.
U kan dit zelf helemaal aanpassen. Surf naar http://www.bloggen.be/ en log vervolgens daar in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Klik vervolgens op 'personaliseer'. Daar kan u zien welke functies reeds toegevoegd zijn, ze van volgorde wijzigen, aanpassen, ze verwijderen en nog een hele reeks andere mogelijkheden toevoegen.
Om berichten toe te voegen, doet u dit als volgt. Surf naar http://www.bloggen.be/ en log vervolgens in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Druk vervolgens op 'Toevoegen'. U kan nu de titel en het bericht ingeven.
Om een bericht te verwijderen, zoals dit bericht (dit bericht hoeft hier niet op te blijven staan), klikt u in plaats van op 'Toevoegen' op 'Wijzigen'. Vervolgens klikt u op de knop 'Verwijderen' die achter dit bericht staat (achter de titel 'Proficiat!'). Nog even bevestigen dat u dit bericht wenst te verwijderen en het bericht is verwijderd. U kan dit op dezelfde manier in de toekomst berichten wijzigen of verwijderen.
Er zijn nog een hele reeks extra mogelijkheden en functionaliteiten die u kan gebruiken voor uw blog. Log in op http://www.bloggen.be/ en geef uw gebruikersnaam en wachtwoord op. Klik vervolgens op 'Instellingen'. Daar kan u een hele reeks zaken aanpassen, extra functies toevoegen, enz.
WAT IS CONCREET DE BEDOELING??
De bedoeling is dat u op regelmatige basis een bericht toevoegt op uw blog. U kan hierin zetten wat u zelf wenst.
- Bijvoorbeeld: u heeft een blog gemaakt voor gedichten. Dan kan u bvb. elke dag een gedicht toevoegen op uw blog. U geeft de titel in van het gedicht en daaronder in het bericht het gedicht zelf. Zo kunnen uw bezoekers dagelijks terugkomen om uw laatste nieuw gedicht te lezen. Indien u meerdere gedichten wenst toe te voegen op eenzelfde dag, voegt u deze toe als afzonderlijke berichten, dus niet in één bericht.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken over de actualiteit. Dan kan u bvb. dagelijks een bericht plaatsen met uw mening over iets uit de actualiteit. Bvb. over een bepaalde ramp, ongeval, uitspraak, voorval,... U geeft bvb. in de titel het onderwerp waarover u het gaat hebben en in het bericht plaatst u uw mening over dat onderwerp. Zo kan u bvb. meedelen dat de media voor de zoveelste keer het fout heeft, of waarom ze nu dat weer in de actualiteit brengen,... Of u kan ook meer diepgaande artikels plaatsen en meer informatie over een bepaald onderwerp opzoeken en dit op uw blog plaatsen. Indien u over meerdere zaken iets wil zeggen op die dag, plaatst u deze als afzonderlijke berichten, zo is dit het meest duidelijk voor uw bezoekers.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken als dagboek. Dagelijks maakt u een bericht aan met wat u er wenst in te plaatsen, zoals u anders in een dagboek zou plaatsen. Dit kan zijn over wat u vandaag hebt gedaan, wat u vandaag heeft gehoord, wat u van plan bent, enz. Maak een titel en typ het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks naar uw blog komen om uw laatste nieuwe bericht te lezen en mee uw dagboek te lezen.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met plaatselijk nieuws. Met uw eigen blog kan u zo zelfs journalist zijn. U kan op uw blog het plaatselijk nieuws vertellen. Telkens u iets nieuw hebt, plaats u een bericht: u geeft een titel op en typt wat u weet over het nieuws. Dit kan zijn over een feest in de buurt, een verkeersongeval in de streek, een nieuwe baan die men gaat aanleggen, een nieuwe regeling, verkiezingen, een staking, een nieuwe winkel, enz. Afhankelijk van het nieuws plaatst u iedere keer een nieuw bericht. Indien u veel nieuws heeft, kan u zo dagelijks vele berichten plaatsen met wat u te weten bent gekomen over uw regio. Zorg ervoor dat u telkens een nieuw bericht ingeeft per onderwerp, en niet zaken samen plaatst. Indien u wat minder nieuws kan bijeen sprokkelen is uiteraard 1 bericht per dag of 2 berichten per week ook goed. Probeer op een regelmatige basis een berichtje te plaatsen, zo komen uw bezoekers telkens terug.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met een reisverslag. U kan een bericht aanmaken per dag van uw reis. Zo kan u in de titel opgeven over welke dag u het gaat hebben, en in het bericht plaatst u dan het verslag van die dag. Zo komen alle berichten onder elkaar te staan, netjes gescheiden per dag. U kan dus op éénzelfde dag meerdere berichten ingeven van uw reisverslag.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken met tips op. Dan maakt u telkens u een tip heeft een nieuw bericht aan. In de titel zet u waarover uw tip zal gaan. In het bericht geeft u dan de hele tip in. Probeer zo op regelmatige basis nieuwe tips toe te voegen, zodat bezoekers telkens terug komen naar uw blog. Probeer bvb. 1 keer per dag, of 2 keer per week een nieuwe tip zo toe te voegen. Indien u heel enthousiast bent, kan u natuurlijk ook meerdere tips op een dag ingeven. Let er dan op dat het meest duidelijk is indien u pér tip een nieuw bericht aanmaakt. Zo kan u dus bvb. wel 20 berichten aanmaken op een dag indien u 20 tips heeft voor uw bezoekers.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken dat uw activiteiten weerspiegelt. U bent bvb. actief in een bedrijf, vereniging of organisatie en maakt elke dag wel eens iets mee. Dan kan je al deze belevenissen op uw blog plaatsen. Het komt dan neer op een soort van dagboek. Dan kan u dagelijks, of eventueel meerdere keren per dag, een bericht plaatsen op uw blog om uw belevenissen te vertellen. Geef een titel op dat zeer kort uw belevenis beschrijft en typ daarna alles in wat u maar wenst in het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks of meermaals per dag terugkomen naar uw blog om uw laatste belevenissen te lezen.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken uw hobby. U kan dan op regelmatige basis, bvb. dagelijks, een bericht toevoegen op uw blog over uw hobby. Dit kan gaan dat u vandaag een nieuwe postzegel bij uw verzameling heeft, een nieuwe bierkaart, een grote vis heeft gevangen, enz. Vertel erover en misschien kan je er zelfs een foto bij plaatsen. Zo kunnen anderen die ook dezelfde hobby hebben dagelijks mee lezen. Als u bvb. zeer actief bent in uw hobby, kan u dagelijks uiteraard meerdere berichtjes plaatsen, met bvb. de laatste nieuwtjes. Zo trek je veel bezoekers aan.
WAT ZIJN DIE "REACTIES"?
Een bezoeker kan op een bericht van u een reactie plaatsen. Een bezoeker kan dus zelf géén bericht plaatsen op uw blog zelf, wel een reactie. Het verschil is dat de reactie niet komt op de beginpagina, maar enkel bij een bericht hoort. Het is dus zo dat een reactie enkel gaat over een reactie bij een bericht. Indien u bvb. een gedicht heeft geschreven, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze het heel mooi vond. Of bvb. indien u plaatselijk nieuws brengt, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze nog iets meer over de feiten weet (bvb. exacte uur van het ongeval, het juiste locatie van het evenement,...). Of bvb. indien uw blog een dagboek is, kan men reageren op het bericht van die dag, zo kan men meeleven met u, u een vraag stellen, enz. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.
WAT IS DE "WAARDERING"?
Een bezoeker kan een bepaald bericht een waardering geven. Dit is om aan te geven of men dit bericht goed vindt of niet. Het kan bvb. gaan over een bericht, hoe goed men dat vond. Het kan ook gaan over een ander bericht, bvb. een tip, die men wel of niet bruikbaar vond. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.
Het Bloggen.be-team wenst u veel succes met uw gloednieuwe blog!