Ik zou zeggen dat ...
Inhoud blog
  • Blog is verhuisd !
  • De woordvoerder en de sponsor
  • St. Augustine's Well - PR van lang geleden
  • Meer weten
  • De kip of het ei?
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Over communicatie
    Bron van geluk en frustratie, simpel en complex, boeiend en soms gevaarlijk.
    25-07-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.twitteren, facebooken, linkedinnen, enz.

    Ik ben overstag gegaan. Ik heb mij aangesloten bij de grote massa op Facebook en de iets minder grote massa op Linkedin en Plaxo. Twitter laat ik nog even met rust. Ze zitten daar niet op mij te wachten.

    Ik heb het gedaan om mee te zijn, om eens te kijken waar heel die hype over gaat. Het zijn moderne communicatiemiddelen, wordt gezegd en aangezien dat nu net mijn job is.

    Facebook is nogal onnozel maar ik heb er wel een vriend teruggevonden die ik al een hele tijd uit het oog verloren was. Een pluspunt. Hetzelfde voor Plaxo en Linkedin.

     

    Een Nederlands communicatiebureau, Wisse Kommunikatie, doet een proef om te zien of het mogelijk is media aandacht te genereren in de gedrukte pers en online door alleen Twitter als communicatiemiddel te gebruiken. In plaats van een klassiek persbericht te verspreiden, zullen ze de informatie alleen op Twitter zetten.

    De sociale netwerken zouden – voorwaardelijke wijs – een belangrijke rol beginnen te spelen in de communicatiemix. Journalisten gaan online op zoek naar nieuws. Ze willen de eerste zijn om het op de website van hun krant of magazine te plaatsen. Check en dubbel check? Te weinig tijd. En zo worden er kwakkels de wereld ingestuurd, overgenomen door gerespecteerde media die weer een beetje van hun respect verliezen.

    En ook: heeft een bericht meer nieuwswaarde als het op Twitter gezet wordt dan wanneer het met een gewoon persbericht verspreid wordt?
    Natuurlijk niet.
    Voor journalisten - voor de die van de populaire berichtgeving - hangt de nieuwswaarde af van de bekendheid van de twitteraar. Als Lance Armstrong vandaag opstaat met de hik, dan is dat nieuws. Als ik problemen heb omdat ik gisteren teveel kersen gegeten heb, dan is dat lastig voor mij maar geen nieuws.
    Toch maar volgen en bijblijven met die evoluties. We noemen ons niet voor niets communicatiespecialisten.

    25-07-2009, 11:06 Geschreven door Emile Clemens  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    19-07-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Op onverwachte plaatsen 2 : water
    Italië heeft 280 verschillende merken gebotteld water, allemaal 'au de source', bronwater. Italië is een vulkanisch gebied (zoals de recente aardbevingen in L'Aquila nog eens aantoonden) en rijk aan bronnen.
    Niet gemakkelijk om zich als merk te profileren.
    San Pellegrino is zowat het enige merk dat ook in het buitenland gekend is en gecommercialiseerd wordt. Het probleem is hetzelfde. Hoe zich laten gelden in markten met stevige eigen merken als Spa, Bru, Chaudfontaine enz. in België, Vittel, Perrier, Contrex e.a. in Frankrijk?
    Door zich een apart imago aan te meten. San Pellegrino is in de eerste plaats een restaurant merk. De limonades Aranciata en Limonata worden zelfs uitsluitend in restaurants verkocht.
    Het merk presenteert zich als hèt mineraal water dat bij een gastronimisch diner past. Om dat te onderlijnen, organiseert San P. al negen jaar de San Pellegrino Cooking Cup: een combinatie van een zeilregatta en een kookwedstrijd. Jonge koks uit verschillende landen koken in de kombuis van een zeilschip een gastronomisch diner terwijl de boten waarop ze aan de slag zijn een zeilwedstrijd varen in de lagune van Venetië.
    Dit jaar deed er voor het eerst een jonge Belgische chef mee, Olivier Massart, die onlangs zijn eigen restaurant Ô de Vie opende in Juprelle. Zijn concurrenten kwamen uit Zuid-Afrika, Dubai, Engeland, Italië en nog vijf andere landen.
    Voorlopig resultaat: uitgebreide artikels met foto's in Paris Match (Belgische editie), Le Soir, La Dernière Heure, en hopelijk volgen er nog een paar in Vlaamse tijdschriften. Ze hebben allemaal een uitgebreid verslag met foto's gekregen.
    Opdracht: image building. Doel: San Pellegrino 'incontournable' maken voor de liefhebbers van gastronomie.
    Hoe? Door een evenement op te zetten dat uniek is.





    19-07-2009, 22:22 Geschreven door Emile Clemens  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (3 Stemmen)
    14-07-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Uitleggen, sigaretten rollen en mannekes tekenen
    Nieuws in de kranten vandaag: een vijftienjarige adviseert zakenbank Morgan Stanley.
    De jongen die stage loopt bij de bank (of is het een vakantiejob) werd gevraagd een rapport te schrijven over het mediagebruik van zijn vrienden.
    "De meest verhelderende inzichten die we ooit onder ogen hebben gekregen", vond de zakenbank, schrijft De Morgen.
    Zijn rapport is niet op cijfers gebaseerd, wel op wat zijn vrienden hem vertellen.
    En wat vertellen die? Dat tieners niet op twitter zitten, geen kranten lezen en een hekel hebben aan advertenties.
    Daar vielen de heren bij de bank van achterover en blijkbaar ook hun klanten en zelfs de Financial Times.
    Jongens toch.
    Toen ik vijftien was bestond Twitter niet, internet niet en was er alleen op buitenlandse zenders reclame te zien. Advertenties lieten mij en mijn vrienden ook koud en in de krant van onze pa bekeek ik de sportuitslagen en de cinemaprogramma's.
    Jongeren worden door bedrijven ontleed, uitgekleed (figuurlijk), geanalyseerd om te ontdekken hoe ze hen zo snel mogelijk van hun zakgeld af kunnen helpen, hen een kredietkaart kunnen aansmeren, hen vetmesten met fastfood, frisdrank en snoep en hen een alcoholverslaving aansmeren. De media, televisie op kop, verlagen het niveau van hun programma's om jongeren voor het scherm te krijgen zodat die bedrijven bij hen adverteren.
    Dat die jongeren toch nog zelfstandig denken, komt niet op bij de heren en dames die het allemaal uitkienen.
    Neem nu die kranten. Welke vijftienjarige koopt die zelf? En de krant van pa lezen: niet cool.
    Als ze ouder worden, kopen ze wel een krant. Een kleine groep zal de krant lezen om iets te ontdekken over cultuur, over de nieuwe films, over muziek en nog later misschien over de politiek en de buitenlandse actualiteit. De grootste groep grijpt naar een krant met veel sport, misdaad en ongevallen.
    Niets nieuws onder de zon. Twitter mag hen koud laten - logisch - maar Facebook niet want daarmee kunnen ze afspreken met hun vrienden en scoren bij het andere geslacht. Wij kochten daar een gitaar voor waar we nooit behoorlijk leerden op spelen of een brommer die het vaak liet afweten.
    De technologie is veranderd, er is apparatuur bijgekomen maar er is niks veranderd. Als we al eens vaker naar jongeren (en ook ouderen) zouden luisteren, hoeven we geen rapporten en analyses meer te bestuderen. Maar daar zijn de rapportenmakers en studiebeurs het weer niet mee eens. Iedereen wil graag zijn boterham verdienen.

    14-07-2009, 21:34 Geschreven door Emile Clemens  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    13-07-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Op onverwachte plaatsen 1
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De racecircuits zijn lange tijd het geprivilegieerde actieterrein geweest van de tabaksproducenten.

    Het verbod op tabaksreclame deed de logo’s en merknamen op en rond het circuit, op de wagens en op de kledij van de racers verdwijnen.

    Nu rijdt er een auto rond met een heel andere boodschap: de anti-tabak campagne van de Europese Commissie, HELP Voor een rookvrij leven.

    De Belgische piloot Stéphane Lémeret rijdt de wedstrijden van de FIA GT competitie in een Saleen bolide met het HELP logo en het telefoonnummer van de tabak-stop-lijn.

    Op 25/26 juli staat de raceauto aan de start van de 24 H van Francorchamps.
    In de HELP tent langs het circuit kan het publiek tips krijgen om te stoppen met roken, zelf tips achterlaten die anderen kunnen helpen en op een cyberdesk surfen op de website.
    www.help-eu.com
    Op de foto: de raceauto op het circuit van Silverstone

    13-07-2009, 13:57 Geschreven door Emile Clemens  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    06-07-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Cas Goossens schreef een boek
    De macht van de media is een boek van oud VRT-directeur Cas Goossens, uitgegeven bij Van Halewyck.
    Cas Goossens was radio- en tv-journalist, directeur van het secretariaat van de BRTN en administrateur-generaal van de VRT.
    Als ik een boek met de titel De macht van de media - De markt is baas in een boekenwinkel uitgestald zie liggen, moet ik het kopen.
    Ik verwacht een boeiende benadering van de media vandaag en heel wat informatie van achter de schermen. De man heeft ongetwijfeld nog contacten in het wereldje en heeft tijd om te analyseren.
    Het viel even tegen.
    Analyseren doet Cas Goossens wel maar veel nieuws valt er in zijn boek niet te rapen voor iemand die dagelijks een paar kranten doorneemt en de media op de voet volgt. De titels van zijn hoofdstukken hadden al een hint moeten geven: De digitale explosie, Porno brengt op, De president en de journalist, De pers inkwartieren, De bal, het geld en het beeld, enz. 
    Goossens behandelt een aantal thema's die al vaak in kranten en andere media aan bod kwamen, en nog komen. Columnisten en commentatoren geven regelmatig uiting aan hun ontevredenheid over de manier waarop bepaalde thema's behandeld worden, over het feit dat de marktwaarde voorrang krijgt op de nieuwswaarde, over de onbezonnenheid waarop sommige journalisten en media (gewoonlijk de concurrentie) bepaalde nieuwsfeiten brengen.
    De auteur verwerkt al die informatie in hoofdstukken waarin hij beschrijft hoe de media vandaag omgaan met thema's als voetbal, de oorlog in Irak, doping en zo voort. Zijn bronnen zijn de media zelf: de kranten, de radio, de televisie.
    Voor starters: een mooi overzicht van de manier waarop de media vandaag (moeten) werken.
    Voor gevorderden: niet echt interessant tenzij je niet elke dag minstens één krant leest. Maar dan ben je geen gevorderde en zeker geen professional.
     

    06-07-2009, 14:40 Geschreven door Emile Clemens  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    02-07-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een strategie voor communicatie. Begin er maar aan.

    Mark Anthierens, hoofdredacteur van PUB,  schrijft in zijn voorwoord deze maand:

    “Dat gebeurt pas wanneer klant en bureau op dezelfde golflengte zitten, in de kracht van creatie geloven en strategisch op het juiste spoor zitten.”*

     

    1. Golflengte: als bureau stem je af op de golflengte van de klant, de opdrachtgever
      +
    2. De kracht van creatie: de opdrachtgever wil zijn klanten bereiken
      =
    3. De strategie: op het spoor naar station Meer Omzet. Bij voorkeur aan HST snelheid en in economy.

    A is gemakkelijk. Je moet alleen maar goed luisteren naar je klant. Hij kent zijn producten als geen ander.

    Met B moet je opletten. Je hebt goede medewerkers nodig met een stevige dosis fantasie en relativeringsvermogen. Hun creativiteit mag niet dienen om hun collega’s creatievelingen te overbluffen. Ze moet het product dienen.

    Bij C wordt het gevaarlijk. Je moet de juiste instrumenten kiezen en daarom moet je de media kennen, de resultaten van studies lezen en evalueren, het budget afwegen tegen de te verwachten resultaten.

    Niet zo simpel, communicatie.

     

    * Als je wil weten waar hij het over heeft moet je PUB maar lezen. Er staan heel wat interessante dingen in.

    02-07-2009, 16:51 Geschreven door Emile Clemens  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Archief per week
  • 05/10-11/10 2009
  • 31/08-06/09 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 03/08-09/08 2009
  • 27/07-02/08 2009
  • 20/07-26/07 2009
  • 13/07-19/07 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 29/06-05/07 2009
  • 22/06-28/06 2009
  • 15/06-21/06 2009
  • 08/06-14/06 2009
  • 01/06-07/06 2009
  • 18/05-24/05 2009
  • 11/05-17/05 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 27/04-03/05 2009
  • 20/04-26/04 2009
  • 13/04-19/04 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 02/03-08/03 2009
  • 23/02-01/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 02/02-08/02 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 12/01-18/01 2009
  • 05/01-11/01 2009
  • 29/12-04/01 2009

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Gastenboek
  • Over kranten
  • Over de kranten
  • Met beide open armen
  • Succes met de beurs
  • TALK TO ME

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Archief per maand
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009

    Zoeken met Google



    Over mijzelf
    Ik ben Emile Clemens
    Ik ben een man en woon in Duffel (België) en mijn beroep is communicatie consultant.
    Ik ben geboren op 29/01/1954 en ben nu dus 71 jaar jong.
    Mijn hobby's zijn: boeken, jazz en media..
    Ook: Docent PR en Interne Communicatie. Boek: Ik zou zeggen dat ... (uitg. Plantyn). Jazz'halo.

    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs