Ik ben overstag gegaan. Ik heb mij aangesloten bij de grote massa op Facebook en de iets minder grote massa op Linkedin en Plaxo. Twitter laat ik nog even met rust. Ze zitten daar niet op mij te wachten.
Ik heb het gedaan om mee te zijn, om eens te kijken waar heel die hype over gaat. Het zijn moderne communicatiemiddelen, wordt gezegd en aangezien dat nu net mijn job is.
Facebook is nogal onnozel maar ik heb er wel een vriend teruggevonden die ik al een hele tijd uit het oog verloren was. Een pluspunt. Hetzelfde voor Plaxo en Linkedin.
Een Nederlands communicatiebureau, Wisse Kommunikatie, doet een proef om te zien of het mogelijk is media aandacht te genereren in de gedrukte pers en online door alleen Twitter als communicatiemiddel te gebruiken. In plaats van een klassiek persbericht te verspreiden, zullen ze de informatie alleen op Twitter zetten.
De sociale netwerken zouden voorwaardelijke wijs een belangrijke rol beginnen te spelen in de communicatiemix. Journalisten gaan online op zoek naar nieuws. Ze willen de eerste zijn om het op de website van hun krant of magazine te plaatsen. Check en dubbel check? Te weinig tijd. En zo worden er kwakkels de wereld ingestuurd, overgenomen door gerespecteerde media die weer een beetje van hun respect verliezen.
En ook: heeft een bericht meer nieuwswaarde als het op Twitter gezet wordt dan wanneer het met een gewoon persbericht verspreid wordt? Natuurlijk niet. Voor journalisten - voor de die van de populaire berichtgeving - hangt de nieuwswaarde af van de bekendheid van de twitteraar. Als Lance Armstrong vandaag opstaat met de hik, dan is dat nieuws. Als ik problemen heb omdat ik gisteren teveel kersen gegeten heb, dan is dat lastig voor mij maar geen nieuws. Toch maar volgen en bijblijven met die evoluties. We noemen ons niet voor niets communicatiespecialisten.
25-07-2009, 11:06
Geschreven door Emile Clemens 
|