Al wie van muziek houdt, moet op zondagmorgen om 10u30 naar Vrije geluiden kijken, het muziekprogramma van de VPRO, op Nederland 1.
Een stukje life muziek, een gesprek en opnieuw muziek.
In het BIM-huis in Amsterdam presenteert Hans Flupsen de meest diverse artiesten.
Vandaag kregen we eerst de violiste Liza Fertschman te horen en te zien gevolgd door de familie Basily, vaders en zonen, met gipsy jazz en als afsluiter pianist Yoram-Hurwitz die een pianocyclus presenteerde met muziek van de Spaanse componist Albéniz.
Tussen de optredens laat Hans Flupsen de artiesten aan het woord over hun nieuwe producties of projecten waar ze aan werken. Uit de schijnbare wanorde op de tafel diept hij een oude foto op, een platenhoes of tikt op zijn laptop een documentair filmpje aan.
Altijd boeiend, altijd interessant. In vorige programmas kwamen o.a. Omara Portuondo en Ernst Reijsiger langs.
Wie nog niet gekeken heeft: http://www.vpro.nl/programma/vrijegeluiden/
Vrije Geluiden duurt een uur en wordt onmiddellijk gevolgd door het uitstekende Boeken waarin Wim Brandts een gesprek voert met een auteur n.a.v. het verschijnen van zijn of haar nieuw boek. Vandaag was dat Marc Van Roosmalen met Blootvoets door de Amazone. Van Roosmalen doet onderzoek naar de leefgewoonten van apen in het Regenwoud. Hij opende meteen sterk door uit te leggen waarom hij coryfeeën als Jane Goodall verfoeit. Je snapt apen pas als je hun omgeving snapt. Geldt ook voor de mensenwereld, vind ik.
Van Roosmalen bracht 5 jaar door in de kelders van de universiteit in Utrecht om alle daar verzamelde planten te catalogiseren het voedsel van de apen alvorens zijn onderzoek te starten op het terrein. Onderzoekers als Goodall lokken apen met bananen en bestuderen dan hun gedrag dat helemaal niet meer hun natuurlijk gedrag is.
Hij vertelde nog meer boeiende zaken in dat programma.
Presentator Wim Brandt laat zijn gasten vertellen. Hij stelt hoop en al drie of vier vragen. De gast vult 90% van de tijd.
In vorige afleveringen waren o.a. Dirk Draulans te gast met zijn boek Het succes van slechte seks en twee jonge historici, Shoerd Keulen en Ronald Kroeze die samen met Marc Hanneman Vals plat in de Oeral schreven, een zoektocht naar de oostgrens van Europa.
Nog te bekijken op http://boeken.vpro.nl/afleveringen.
Een tafel, twee stoelen, een goede presentator, een auteur, een boek, een gesprek. Simpel en altijd goed.
Om half twaalf is het afgelopen en schakel ik over naar Eén, de 7de dag. Het gaat over het aantal gaten in een Brusselse en een Luikse wafel, gevolgd door een filmpje over de schoenen van BV-vrouwen op de uitreiking van de Gouden Schoen en dan wordt de mening van Helmut Lotti gevraagd.
Zap.
Waarom moet er bij de VRT altijd zoveel heisa zijn over cultuur op televisie? Met Kurt van Eeghem hebben ze iemand in huis die een cultuurprogramma kan dragen. Dat bewijst hij elke dag met Ramblas op Klara. Klassiek, jazz, opera, boeken, poëzie, theater, hij kent het en weet altijd de vragen te stellen die een interessant gesprek op gang brengen.
Heel wat anders dan die programmas waar de presentatoren vinden dat ze de kunstenaar onderuit moeten lullen.
25-01-2009, 00:00
Geschreven door Emile Clemens 
|